Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-11, 17:56   #181
Auvny
Przyczajenie

Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Witam was wszystkie, zarejestrowałam się tu, ponieważ wczoraj przez przypadek natrafiłam na ten wątek i stwierdziłam, że jedyną rzeczą, która może mnie trzymać przy tym by regularnie uczyć się języka, to właśnie udzielanie się tutaj.

Wczoraj od razu wzięłam się za pracę.
+ Zarejestrowałam się na etutor, i chyba skuszę się by to wykupić.
+ Ściągnęłam demo Profesora Henryego i jestem pewna, że niedługo sprawie sobie pełną wersje. Ta czytelność tego programu strasznie mi się podoba.
+ Zrobiłam fiszki.
Auvny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 18:44   #182
Czarnaroe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Auvny Pokaż wiadomość
Witam was wszystkie, zarejestrowałam się tu, ponieważ wczoraj przez przypadek natrafiłam na ten wątek i stwierdziłam, że jedyną rzeczą, która może mnie trzymać przy tym by regularnie uczyć się języka, to właśnie udzielanie się tutaj.

+ Ściągnęłam demo Profesora Henryego i jestem pewna, że niedługo sprawie sobie pełną wersje. Ta czytelność tego programu strasznie mi się podoba.
+ Zrobiłam fiszki.
Cześć a jaki język?

Tak czytam i czytam jak piszecie o tych kursach Henry/etutor/Memo, że sama postanowiłam wrócić do Memo :P na początku mi się nie podobał, dlatego przestałam używać, ale już powoli się łapie w tych wszystkich zakładkach i raczej będę korzystać w wolnym czasie
Czarnaroe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 19:13   #183
Peru
Zadomowienie

Jestem jakaś dziwna - w trakcie tygodnia znajduję czas na naukę a jak przychodzą dni wolne, nic mi się nie chce robić.

2015 24
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 19:14   #184
Czarnaroe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Peru Pokaż wiadomość
Jestem jakaś dziwna - w trakcie tygodnia znajduję czas na naukę a jak przychodzą dni wolne, nic mi się nie chce robić.
Ja mam tak samo nie mam pojęcia dlaczego tak jest!
Stary 2011-11-11, 19:17   #185
Peru
Zadomowienie

Jedyny plus dzisiejszego dnia to jeden odcinek Gotowych na wszystko oraz dwa odcinki Jak poznałem waszą matkę.

2015 24
Stary 2011-11-11, 21:21   #186
Esency
Rozeznanie

A ja właśnie odwrotnie, w ciągu tygodnia niekoniecznie mi się chce przez nawał pracy, a w wolne sobie to odbijam. Co prawda dzisiaj sporo oglądałam różnych seriali, ale bez napisów, więc w sumie wyjdzie to na dobre i widzę coraz większe postępy - coraz więcej rozumiem
Esency jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 22:15   #187
zakrecona_pozytywka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MissWorld Pokaż wiadomość
poza tym, dla początkujących polecam
http://www.youtube.com/watch?v=sqEJOQb4YMY&NR=1
tutaj akurat któryś odcinek z kolei, więc warto zacząć od początku
Nie ma napisów, ale mówią powoli i zrozumiale
Oj tak, ten serial jest świetny Obejrzałam go zaraz po poprzedniej rekomendacji w pierwszej części wątku. Używane zwroty co prawda są bardzo proste ale zapamiętuje się je na długo i przy okazji przypomina się kontekst, w którym zostały użyte. Serial ma tylko jeden minus - za mało odcinków. Ja chcę więcej!

W wolne dni rzeczywiście trudniej zebrać się do nauki, a akurat na dzisiaj uzbierało się tych powtórek jak nigdy. No ale powoli jakoś je przerobiłam. Poza tym obejrzałam sobie koncert rozwiązanego już zespołu młodzieżowego, RBD w Rio. Nie spodziewałam się, że może być taki super.
zakrecona_pozytywka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 22:52   #188
Czarnaroe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zakrecona_pozytywka Pokaż wiadomość
Poza tym obejrzałam sobie koncert rozwiązanego już zespołu młodzieżowego, RBD w Rio. Nie spodziewałam się, że może być taki super.
Oglądałam ten serial i słuchałam ich muzykę, czasami nawet wracam do nich, zwłaszcza do "tras de mi"
Stary 2011-11-11, 23:23   #189
zakrecona_pozytywka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Czarnaroe Pokaż wiadomość
Oglądałam ten serial i słuchałam ich muzykę, czasami nawet wracam do nich, zwłaszcza do "tras de mi"
Co do serialu, to na razie widziałam tylko pierwszą temporadę i bardzo mi się podobała. Drugą chciałabym obejrzeć w oryginale, ale nie wiem czy podołam. Pierwszy odcinek rozłożył mnie na łopatki... niewiele rozumiałam, a napisów hiszpańskich nigdzie nie ma.
"Tras de mí" jest fajne, choć nie moje ulubione. Trudno powiedzieć, którą piosenkę lubię najbardziej, ale patrząc na to, którą najczęściej włączam, wychodzi na to, że "Solo quédate en silencio".
Trochę żałuję, że RBD zainteresowałam się dopiero niedawno, a nie wtedy kiedy był na topie.
Stary 2011-11-12, 09:41   #190
MissWorld
Raczkowanie

Dziewczyny dziękuję jak nie wiem co za tematy o które prosiłam właśnie chodziło mi o coś podobnego i super, że serial przypadł Wam do gustu!

Esency masz rację. Zawsze warto obejrzeć/posłuchać czegoś mimo, że nie do końca się rozumie, by po jakimś czasie do tego wrócić i ze łzami w ślepiach zdać sobie sprawę, że WOW, ale ja rozumiem To uskrzydla

Pozytywko, Ty kiedyś pisałaś tutaj o swoich wątpliwościach z jakiejś książki do nauki hiszpańskiego, prawda? Podziwiam, bo mnie się nigdy nie chciało analizować gramatyki tak dokładnie

Peru, już po kursie? wiesz jakim Wiesz, myślę, że po prostu potrzebujesz czasem odpoczynku, który Ci się należy Mnie też jak się włączy zapitalanie to aż się kurzy, a jak usiądę, to jedyne co to serial mogę obejrzeć.
Stary 2011-11-12, 11:19   #191
Peru
Zadomowienie

Cytat:

Peru, już po kursie? wiesz jakim Wiesz, myślę, że po prostu potrzebujesz czasem odpoczynku, który Ci się należy Mnie też jak się włączy zapitalanie to aż się kurzy, a jak usiądę, to jedyne co to serial mogę obejrzeć.
Kursu nie zrobiłam, ale rozpoczęłam studia podyplomowe z controllingu
Dzisiaj mam ochotę na naukę, PP już przerobiony, teraz PK w użyciu

2015 24

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-12, 11:45   #192
Martii=*
Zadomowienie

Dziewczyny zdające rozszerzoną maturę 2012 - z czego się uczycie? Matura za pół roku, a ja mam wrażenie, że stoję w miejscu, mimo, że codziennie:
- przerabiam słówka z Henrego
- słucham 1 rozdziału audiobooka Harry'ego Pottera
- robię coś pod maturę (słowotwórstwo, albo czytanie, albo zagadnienie z gramatyki)
i mam wrażenie, że to nie wystarcza, mimo, że spędzam ok. 1h dziennie (samo słuchanie zajmuje 25-40min i wydaje mi się, że i tak nie rozumiem tyle, ile bym chciała...
Stary 2011-11-12, 13:06   #193
Esency
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Martii=* Pokaż wiadomość
Dziewczyny zdające rozszerzoną maturę 2012 - z czego się uczycie? Matura za pół roku, a ja mam wrażenie, że stoję w miejscu, mimo, że codziennie:
- przerabiam słówka z Henrego
- słucham 1 rozdziału audiobooka Harry'ego Pottera
- robię coś pod maturę (słowotwórstwo, albo czytanie, albo zagadnienie z gramatyki)
i mam wrażenie, że to nie wystarcza, mimo, że spędzam ok. 1h dziennie (samo słuchanie zajmuje 25-40min i wydaje mi się, że i tak nie rozumiem tyle, ile bym chciała...
Ja siedzę nad Henrym, na razie poziom 1 i 2[jak skończę zacznę te dalsze poziomy] - staram się codziennie.
Oglądam seriale, słucham audiobooków, podcastów itp. co jakiś czas dla osłuchania z różnymi akcentami no i dla przyjemności :P
Słowotwórstwo itp. to co jakiś czas, teraz zaczynam zajęcia z moim ticzerem przez skype to już pierwsze zadania mi wysłał i zrobiłam, mam nadzieję, że wkrótce się rozkręcę no i sporo gramatyki ogarniam, staram się w każdej wolnej chwili do czegoś zajrzeć, chociaż w szkole na lekcjach dużo robimy - ang. 4 albo 5 razy w tyg. plus godzina dodatkowa gdzie praktycznie tylko gramatyka i czasami pisanie mamy
Akurat matura z angielskiego jakoś najmniej mnie przeraża
Stary 2011-11-12, 15:29   #194
inamata
Raczkowanie

Cytat:
Kursu nie zrobiłam, ale rozpoczęłam studia podyplomowe z controllingu
I jak? Zadowolona jesteś? Też myślę nad podyplomówką z controllingu. Może w przyszłym roku.

A jeśli chodzi o moje języki to różnie bywa. Raz robię więcej, raz mniej, ale generalnie mniej niż bym chciała. A to poczytam książkę po angielsku, a to obejrzę kreskówkę lub odcinek serialu po niemiecku. Przerobię jakieś słówko i tyle.
j. szwedzki

inamata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-12, 16:00   #195
Peru
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inamata Pokaż wiadomość
I jak? Zadowolona jesteś? Też myślę nad podyplomówką z controllingu. Może w przyszłym roku.
Zdecydowałam się na te studia, bo plan studiów nie skupia się tylko na controllingu finansowym. Na razie miałam dwudniowy zjazd, więc za dużo powiedzieć nie mogę
Najbliższy mam za dwa tygodnie i już będą konkretniejsze zajęcia.

Mam zamiar dzisiaj jeszcze zobaczyć przynajmniej dwa odcinki HIMYM. Może do końca listopada zacznę oglądać obecny sezon.

2015 24
Stary 2011-11-12, 16:58   #196
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez Martii=* Pokaż wiadomość
Dziewczyny zdające rozszerzoną maturę 2012 - z czego się uczycie?
Wprawdzie rozszerzona maturę mam już od kilku lat za sobą, ale mogę odpowiedzieć na to pytanie W szkole przygotowaliśmy się z niebieskiego Repetytorium Longamana, a do tego żółta książka z testami. Oprócz takiej typowej nauki języka, warto też przygotować się pod formę, jaką się od nas oczekuje. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam o co mi chodzi
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-12, 17:06   #197
201609062117
Konto usunięte

Cytat:

+ Zrobiłam fiszki.
jeśli się skusisz to zobacz czy przez przypadek nie ma promocji gruponowej

Cytat:
ja dla mnie to całkiem naturalne zachowanie, gorzej jest jak przez cały czas się nic nie robi
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-12, 19:34   #198
martag144
Rozeznanie

Cytat:
Jedyny plus dzisiejszego dnia to jeden odcinek Gotowych na wszystko oraz dwa odcinki Jak poznałem waszą matkę.
po angielsku? jeśli tak to mogłabyś napisać gdzie oglądasz? tzn gdzie mogę znaleźć odcinki pod angielsku
martag144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-12, 19:47   #199
Peru
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martag144 Pokaż wiadomość
po angielsku? jeśli tak to mogłabyś napisać gdzie oglądasz? tzn gdzie mogę znaleźć odcinki pod angielsku
Oglądam na ekranie telewizora z netu zaciągam. Dziewczyny kilka postów wcześniej pisały o stronach gdzie można znaleźć seriale, muszę je dodać do pierwszego postu.

2015 24
Stary 2011-11-13, 09:28   #200
zakrecona_pozytywka
Raczkowanie

Cytat:
Pozytywko, Ty kiedyś pisałaś tutaj o swoich wątpliwościach z jakiejś książki do nauki hiszpańskiego, prawda? Podziwiam, bo mnie się nigdy nie chciało analizować gramatyki tak dokładnie
Tak i to całkiem niedawno. Ja w sumie nie analizowałam tego jakoś bardzo tylko w trakcie przerabiania tej książki rzuciły mi się w oczy błędy lub rozbieżności z innymi źródłami i spisałam sobie je na kartce z zamiarem ich sprawdzenia. Jak znajdę coś nowego, dopisuję do listy.
Stary 2011-11-13, 15:09   #201
Czarnaroe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zakrecona_pozytywka Pokaż wiadomość
Co do serialu, to na razie widziałam tylko pierwszą temporadę i bardzo mi się podobała. Drugą chciałabym obejrzeć w oryginale, ale nie wiem czy podołam. Pierwszy odcinek rozłożył mnie na łopatki... niewiele rozumiałam, a napisów hiszpańskich nigdzie nie ma.
"Tras de mí" jest fajne, choć nie moje ulubione. Trudno powiedzieć, którą piosenkę lubię najbardziej, ale patrząc na to, którą najczęściej włączam, wychodzi na to, że "Solo quédate en silencio".
Trochę żałuję, że RBD zainteresowałam się dopiero niedawno, a nie wtedy kiedy był na topie.
Też jest fajna a co do serialu, to ja oglądałam na tv4 z lektorem :p

Cytat:

Esency masz rację. Zawsze warto obejrzeć/posłuchać czegoś mimo, że nie do końca się rozumie, by po jakimś czasie do tego wrócić i ze łzami w ślepiach zdać sobie sprawę, że WOW, ale ja rozumiem To uskrzydla
Jak mi się tak kiedyś przydarzy to się rozpłaczę na maxa
Stary 2011-11-13, 16:48   #202
Esency
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Czarnaroe Pokaż wiadomość
Jak mi się tak kiedyś przydarzy to się rozpłaczę na maxa
Ja też :P Ale liczę, że za jakiś czas to nastąpi
Stary 2011-11-13, 16:49   #203
EnjoyYourLife
Raczkowanie

Polecam słownik wszystkim wielojęzycznym http://pl.pons.eu/ .

Ja wreszcie dzisiaj ruszyłam z hiszpańskim . Tak się cieszę, bo wcześniej nie mogłam znaleźć na to czasu. Przerobiłam 1 temat z repetytorium leksykalno-tematycznego z Edgarda. Zaraz zrobię ćwiczenia . Będę robiła 4 tematy tygodniowo (czyli 1 dział).
Jest 14 działów, a więc skończę, za 14 tygodni . Polecam to repetytorium - teksty są naprawdę interesujące, zawierają dużo przydatnych wyrażeń i słówek. Dodatkowo są ćwiczenia utrwalające wiedzę.
Dawno się nie odzywałam, bo nic nie robiłam , ale dzisiaj mam zapał, oby tak dalej!

EnjoyYourLife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-13, 20:08   #204
VwVampirka
Zakorzenienie

Cytat:
...
...
ja się zdecydujesz, to się pospiesz... jeszcze działa oferta dla nowych użytkowników...
http://www.groupon.pl/oferty/zielona...opping/1534667

A ja jestem na bieżąco z powtórkami z tutora, dziś dodałam kilka nowych elementów... same słówka które dodawałam były proste, bo skądś już je znałam (jak zwykle nie wiem skąd), ale dodałam też kilka trudniejszych zdań z nimi
Na dziś planuję jeszcze powtórzyć Anki i przygotować sobie mp3 z podcastami do samochodu (może w końcu to zrobię)

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-13, 21:39   #205
MissWorld
Raczkowanie

Enjoy a które rep. przerabiasz? to b1-b2? bo ja również je mam i rzeczywiście jest tam mnóstwo słownictwa.. mam jeszcze obie części Wagros i wg mnie nie ma porównania między tymi dwoma wydawnictwami; oczywiście na plus dla Edgara

Esency y Czarnaroe nawet nie będziecie świadome progresu, zapewniam Was jedyne co to trzeba duuuużo praktykować - czytać, gadać, słuchać, śpiewać, tańczyć i grać
Stary 2011-11-13, 22:06   #206
EnjoyYourLife
Raczkowanie

Cytat:
Enjoy a które rep. przerabiasz? to b1-b2? bo ja również je mam i rzeczywiście jest tam mnóstwo słownictwa.. mam jeszcze obie części Wagros i wg mnie nie ma porównania między tymi dwoma wydawnictwami; oczywiście na plus dla Edgara
Tak, mam to repetytorium A2-B2 i obie części Wagros też. Ale tak samo jak i Ty uważam, że pod tym względem repetytorium z Edgarda jest o wiele lepsze

Chcę zdawać maturę rozszerzoną z angielskiego, dopiero w 2013 roku, ale już wolę zacząć samodzielne przygotowania, bo angielski w mojej szkole jest na bardzo niskim poziomie (ponadto realizujemy podstawę). Czy któraś z Was zdaje/zdawała maturę r z angielskiego? Jeśli tak, to powiedzcie mi jak się do niej przygotować, jakie książki kupić? Mam na myśli nie tylko książki pod maturę, ale też takie, aby przyswoić wiedzę (wiecie co mam na myśli? ) . Wszystkie ewentualne wskazówki mile widziane.

EnjoyYourLife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-13, 22:35   #207
Paseczkowa
Zakorzenienie

A ja się zaraz biorę za niemiecki, bo mam jutro sprawdziany ze wszystkich czasowników nieregularnych i ze strony biernej Przestaje mnie już bawić moja kompletna nieznajomość tego języka, chyba muszę się w końcu za niego porządnie wziąć
Paseczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 07:57   #208
pequenina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez EnjoyYourLife Pokaż wiadomość
Chcę zdawać maturę rozszerzoną z angielskiego, dopiero w 2013 roku, ale już wolę zacząć samodzielne przygotowania, bo angielski w mojej szkole jest na bardzo niskim poziomie (ponadto realizujemy podstawę). Czy któraś z Was zdaje/zdawała maturę r z angielskiego? Jeśli tak, to powiedzcie mi jak się do niej przygotować, jakie książki kupić? Mam na myśli nie tylko książki pod maturę, ale też takie, aby przyswoić wiedzę (wiecie co mam na myśli? ) . Wszystkie ewentualne wskazówki mile widziane.
Co prawda maturę zdawałam 2 lata temu, ale mogę podzielić się podręcznikami. W liceum miałam 4 godziny tygodniowo ang. + na początku test poziomujący i podział na grupy względem znajomości języka. Byłam w grupie teoretycznie najlepszej z bardzo słabą nauczycielką. Przez pierwsze 2 lata robiliśmy książkę Upstream Intermediate, w 3 klasie zmieniona nam podręcznik na Matura Success Advanced, ale przy tempie pracy tej pani przerobiliśmy raptem 4 rozdziały i był już maj. Jeżeli chodzi o porównanie tych książek to ja wolę upstream, jakoś bardziej do mnie przemawia.
Dodatkowo mieliśmy 2 książki. Pierwsza to http://www.bookcity.pl/prove-your-po...skim/pid/13115 . Uważam, że jest to świetna pozycja do matury. Szczególnie pomocna przy pisaniu rozprawek. Mamy np. temat "Computer games", najpierw podanych jest kilka argumentów za i przeciw (z reguły koło 6), na następnych stronach jest kilka ćwiczeń na nowe trudniejsze słownictwo, a później jedno ćwiczenie na mówienie.
Druga książka to http://www.bookcity.pl/get-your-mess...wowy/pid/13113 tylko poziom rozszerzony. Kobiecie strasznie przypadła do gustu i męczyliśmy ją non stop. Książka sama w sobie może nie jest zła, dużo różnego słownictwa itp. ale raczej nie na maturę, no chyba że koniecznie chcesz wiedzieć jak jest durszlak albo znać 5 określeń na ciasto w zależności od stopnia leistości.

Od siebie mogę dodać 2 książki, z których korzystałam na korkach. Pierwsza to "grammar and vocabulary for cambridge advanced and proficiency" (http://www.bookcity.pl/grammar-and-v...d-cpe/pid/1232). Jest też wersja przygotowana pod fce. Przujemnie się ich używa, gramatyka świetnie wytłumaczona, a słownictwo choć trudne to przydatne. Jeżeli chodzi o gramatykę to bardzo dobra jest też seria "grammar in use" (http://www.bookcity.pl/english-grammar-in-use/pid/6811).

Polecam również wszelkie książki napisane z myśla o fce lub cae. Szczególnie te z testami. Pamiętam, że najpierw przerobiłam jakąś książke pod fce, a potem cae.

Co do pisania, to zdradzę secret.
By otrzymać max (lub stracić jeden punkt na wypracowaniu, jak było w mojej sytuacji) trzeba użyć: przynajmniej jeden condicional, 1 inwersja, 1-2 phrasal verb, 1 stronę bierną (najlepiej w czasie przyszłym lub przeszłym, dobrze też wpleść modalny), wymyślić sobie jakiś cytat i zastosować reported speech.
pequenina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 11:46   #209
angielina
Raczkowanie

Rozumiem, że zdajesz rozszerzoną ustną i pisemna bo chyba już nie można rozdzielać o ile się nie mylę. Generalnie to popracuj nad słownictwem, są dostępne różne pozycje literackie w tłumaczeniach na odpowiednie poziomy zaawansowania. W wielu bibliotekach można dostać tego typu książki, później na końcu są pytania dotyczące tekstu i warto sobie na nie odpowiedzieć bo utwierdzisz się w fakcie czy rozumiesz wszystko czy nie, przy okazji powinno się na bieżąco tłumaczyć słówka. Dodatkowo zacznij powtarzać sobie phrasal verb - dobre źródło jest tutaj http://www.merriam-webster.com/, dodatkowo zacznij czytać artykuły z różnych dziedzin, jeden przykładowy http://on.fb.me/tiENLC. Natomiast jeśli chodzi o podręczniki, to nie jestem zwolenniczką uczenia się bezpośrednio z podręczników, z korzystania z nich to jak najbardziej, ale jako dodatkowe wsparcie. Oczywiście niezbędna będzie książka z gramatyką języka, bo bez tego ani rusz.
Stary 2011-11-14, 14:24   #210
maddzia007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angielina Pokaż wiadomość
Rozumiem, że zdajesz rozszerzoną ustną i pisemna bo chyba już nie można rozdzielać o ile się nie mylę. Generalnie to popracuj nad słownictwem, są dostępne różne pozycje literackie w tłumaczeniach na odpowiednie poziomy zaawansowania. W wielu bibliotekach można dostać tego typu książki, później na końcu są pytania dotyczące tekstu i warto sobie na nie odpowiedzieć bo utwierdzisz się w fakcie czy rozumiesz wszystko czy nie, przy okazji powinno się na bieżąco tłumaczyć słówka. Dodatkowo zacznij powtarzać sobie phrasal verb - dobre źródło jest tutaj http://www.merriam-webster.com/, dodatkowo zacznij czytać artykuły z różnych dziedzin, jeden przykładowy http://on.fb.me/tiENLC. Natomiast jeśli chodzi o podręczniki, to nie jestem zwolenniczką uczenia się bezpośrednio z podręczników, z korzystania z nich to jak najbardziej, ale jako dodatkowe wsparcie. Oczywiście niezbędna będzie książka z gramatyką języka, bo bez tego ani rusz.
Nie ma już czegoś takiego jak rozszerzona matura ustna, teraz jest jeden poziom
Szkoda że tak późno poinformowali o tym ujednoliceniu
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości