|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
|
|
#722 |
|
Zakorzenienie
|
A nie uważasz, że byłoby to uwłaczające dla faktycznie uczciwych rodzin?
Wpada banda ludzi na chatę i z tekstem - pokazuj laptopa / aparat / telefon / książki itd. Jakbyś się czuła na miejscu tych ludzi? Bo ja beznadziejnie. |
|
|
|
#723 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę że można by uprzedzić przy dawaniu paczki/sprawdzaniu rodziny do zakwalifikowania że takie coś będzie mieć miejsce przy droższych prezentach, i ktoś z góry wiedziałby że może spodziewać się odwiedzin
Wiem że tak źle i tak niedobrze, ale to zmniejszyłoby prawdopodobieństwo że tatuś/mamusia/brat/siostra wyniesie z domu prezent. No ale też fakt faktem jak ktoś jest na głodzie i w delirze to nie myśli racjonalnie ani logicznie, więc możliwe że to by nie poskutkowało bo w takim stanie sprzedałby i tak... Ciężko znaleźć wyjście, bo przecież dzieciakom z rodzin z problemem alkoholowym też trzeba pomagać a nie karać jeszcze bardziej za winy rodziców (karać = nie dawać lepszych prezentów).
|
#724 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Spróbuj oddać takim starego laptopa, to jeszcze usłyszysz parę przykrych słów. Dziewczyny tu w wątku pisały o takich kwiatkach, że głowa mała ... Bo bieda i alkoholizm to jedno, a postawa roszczeniowa niektórych rodzin to drugie. Niestety, często idzie ze sobą w parze to wszystko, a suma summarum niektóre z tych rodzin, dzięki wszelkim programom pomocowym mają lepsze sprzęty na chacie niż ja. Dopóki ktoś nie przepije, ale co tam, w końcu przyniosą następne. I w sumie jest paradoks, bo tym dzieciom jednocześnie pomaga się i szkodzi. Pomaga, bo dostają jakieś tam dobra materialne, niezbędne do życia i nauki itd, a szkodzi, bo uczy się je życia pasożyta. Jak takie od małego widzi, że w sumie to wszystko do domu ktoś przyniesie i można siedzieć i nic nie robić, to kurna, jakie toto wzorce z domu wyniesie??
|
|
#725 |
|
Zadomowienie
|
Czy któraś z was jest wolontariuszką lub liderką szlachetnej paczki?
|
#726 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. Edytowane przez kennedy Czas edycji: 2011-11-03 o 17:08 |
||
|
|
|
#727 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jestem wolontariuszką, pierwszy raz w tym roku.
|
#728 |
|
Zadomowienie
|
Pytam się, bo przeglądałam wątek tylko pobieżnie, ale zauważyłam straszny najazd na tą akcje ( a bardzo nie lubię, jak ktoś wypowiada się w sprawie o której nie ma pojęcia ) . Sama siedzę w tym dwa lata, w tamtym roku razem ze znajomymi robiliśmy paczkę dla rodziny która w wyniku powodzi straciła wszystko.. ich radość po otrzymaniu paczki a raczej paczek była nie do opisania, nawet się popłakali ze szczęścia. I własnie dla takich momentów warto prowadzić tą akcje. Co do rodzin patologicznych np. z ojcem alkoholikiem: w paczkach nie może znajdować się nic wartościowego, żadne sprzęty , drogie markowe ubrania , w paczce mają znajdować się rzeczy których alkoholik nie sprzeda i kasy nie przeznaczy na napoje wysokoprocentowe. Zgodzę się że zdarza się że nawet mąkę, cukier, olej i makaron alkoholik potrafi sprzedać, ale w większości przypadków stwierdza że są to rzeczy małowartościowe i nie chce mu się robić takiego zachodu o parę złoty . Osobom które paczek nie potrzebują po prostu się paczek nie robi. Jeśli w rodzinie są osoby pełnoletnie i zdolne do pracy to automatycznie taka rodzina jest z akcji wyłączana.
|
#729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
32letni mężczyzna jest jak najbardziej zdolny do pracy a mimo tego rodzina do akcji była włączana Chyba że w tym roku dopiero to weszło ![]() I nie rozumiem o co chodzi w zdaniu pogrubionym... To że nie bierzemy w czymś fizycznie udziału od kuchni nie oznacza że nie możemy się wypowiedzieć, jak to widzimy - zwłaszcza czytając niektóre kwiatki w opisach. Powiedziałabym nawet że jako osoby stojące z boku czasem widzimy więcej, i patrzymy w sposób obiektywny Nikt nie krytykuje akcji samej w sobie, w każdym razie nie zauważyłam tego - krytykujemy i wskazujemy błędy i niekonsekwencje
|
|
#730 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W moim mieście tony mąki ,dżemu i masła, które były przekazywane latami jako dary katolickiej organizacji charytatywnej, która brała udział w programie „Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej”, trafiały do prywatnej piekarni osoby spokrewnionej z dyrektorem tejże organizacji. Warto nadmienić, że produktów przekazywanych przez Agencję Rynku Rolnego w ramach wspomnianego programu różnym organizacjom nie wolno w żaden sposób przetwarzać, one mają trafiać bezpośrednio do najuboższych. Sprawa ciągnie się latami i nikt jeszcze nie poniósł żadnych konsekwencji, co mnie oczywiście nie dziwi. Mieszkańcy miasta są podzieleni. Jedni uważają, że to skandal, a inni,że ksiądz by tego nie zrobił . Zastanawiamy się już drugi rok, co osoby z wytypowanych rodzin zrobią z zawartością „szlachetnej paczki”( np. z dwoma kg mąki i jedną paczką makaronu) , a w różnego rodzaju organizacjach „charytatywnych” mają miejsce przekręty na niewyobrażalną skalę. Tyle że osoby, które prawdopodobnie czerpią ogromne korzyści ze sprzedaży darów, na co dzień zachowują się z tak zwaną „klasą” . No i nie nadużywają alkoholu.;-)) Co ,oczywiście, nie jest bez znaczenia. ![]() Pragnę pozdrowić wszystkich wolontariuszy tej akcji i życzyć im powodzenia . Podziwiam ludzi, którym się chce coś zrobić dla innych, obcych osób.
Edytowane przez 2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f Czas edycji: 2011-11-04 o 17:20 |
|
|
|
|
#731 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#732 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Przejrzy sobie od początku wątek - tam są opisy przeklejone prosto ze strony SzP, z tamtego roku. Teraz już ich chyba nie znajdziesz, za to za kilkanaście dni na stronie pojawią się nowe opisy. Normalnie idę o zakład, że sytuacja się powtórzy, bo Paczka już ze trzy lata wywołuje kontrowersje i nie tylko na tym forum została skomentowana. |
|
|
|
|
#733 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W pierwszym poście: Cytat:
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...8&postcount=61 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...1&postcount=62 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...2&postcount=64 Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zresztą w tamtym roku jak trafiłam na ten temat to w rodzinach do wyboru na stronie paczki zostały same z problemem alkoholowym albo dziecioróbstwem Linków nie wklejałam więc nie mam jak udowodnić tego linkami.Ale zarówno w pierwszym poście jak i w kolejnych są przykłady rodziców którzy wychowują dzieci - ale wiek dzieci oprócz maluchów to np. 27 lat, 29 lat, 31 lat, 32 lata - a to są ludzie w wieku 'produkcyjnym' i pracować mogą ![]() I jeszcze: Cytat:
![]() Cytat:
Natomiast tym tutaj przydałaby się edukacja seksualna, głównie na temat zabezpieczenia... Jak widać pierwsze dziecko przyszło na świat gdy mama miała 15 lat, a ciężka sytuacja nie powstrzymała ich od płodzenia kolejnych mniej więcej co 2 lata Cytat:
Edit2: Znalazłam jeszcze link do artykułu i komentarzy, który był tu w zeszłym roku - sąsiedzi i mieszkańcy opisują w komentarzach jak naprawdę wygląda ta rodzina i jakie libacje się tam odbywają... http://zielonagora.gazeta.pl/zielona...szynskich.html
Edytowane przez blair witch Czas edycji: 2011-11-04 o 19:10 |
||||||||||
|
|
|
#734 |
|
Zadomowienie
|
Jestem wolontariuszką i zajmuję się zatwierdzaniem opisów, zanim trafią na stronę. Albo też odrzucaniem, czy odsyłaniem z prośbą o poprawę. Rozumiem wszystkie kontrowersje wokół tych opisów - głównie chodzi o alkoholizm i zjawisko dorosłych, niepracujących dzieci, które latami ( sic!) nie mogą znaleźć pracy, choć bardzo usilnie się starają. Ale uważam, że nie powinno się tak piętnować rodzin wielodzietnych ( to już za bardzo wkraczanie w prywatność takiej rodziny). Każdy ma wybór, czy chce się włączyć w tę akcję, czy chce pomóc takiej rodzinie; czy też woli zupełnie inny rodzaj wolontariatu. Nie ma przymusu. Wśród moich znajomych jest bardzo dużo wolontariuszy paczki, którzy już któryś z kolei rok angażują się w akcję. No i jeden z nich stwierdził, że połowa osób, która jest ankietowana, nie kwalifikuje się do objęcia pomocą ( chodzi o ukrywanie dochodów, udawanie osób bardzo pokrzywdzonych przez los). Myślę, że ma sporo racji. Sprawdzając opisy i ankiety mam czasami dużo wątpliwości, czy dana rodzina naprawdę potrzebuje pomocy - miałam przypadek, że ankietowani skarżą się na biedę, bo kredyty na wyprawki dla dzieci na parę tysięcy zaciągnięte, ale okazuje się, że przydałyby się ubranka dla dzieci i przybory szkolne... Nie byłam u takiej rodziny z wizytą, a mimo to dane w ankietach mówią dużo, aż za dużo. Z roku na rok widzę, jak cały czas osoby odpowiedzialne za akcję i dobór rodzin udoskonalają metody, ankiety żeby można było zweryfikować prawdomówność rodzin i uniknąć tych negatywnych pomyłek. Mimo wszystko jest sporo rodzin, czy osób samotnych które naprawdę na taką pomoc zasługują i dla takich osób warto angażować się w akcję.
|
|
#735 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
jak dla mnie najlepiej dać tym ludziom "wędkę",żeby sami złowili "rybę".
takie pomaganie socjalne ,jak widac po aferze w anglii niewiele daje ludziom biednym,ale tylko sprytnym wyzyskiwaczom |
|
|
|
#737 |
|
Zakorzenienie
|
Szlachetna Paczka sama w sobie ma stanowić impuls do zmian w takiej rodzinie. Jednym z głównych założeń akcji jest odzyskanie przez osoby w trudnej sytuacji materialnej wiary we własne możliwości i siły. Po roku rodziny, jeśli chcą przystąpić do akcji raz jeszcze, są sprawdzane: czy coś się zmieniło w ich sytuacji, jak oceniają pomoc, jaki postęp wykonali.
Sama muszę przyznać, bo odwiedziłam kilka rodzin, że trudno podjąć decyzję o zakwalifikowaniu do projektu. Wczoraj miałam spotkanie z panią, której gorąco kibicuję w wyjściu na prostą, bo naprawdę dużo przeszła. Dla takich osób wiem, że warto się starać i pomoc organizować. Jest też druga strona medalu: rodziny wielodzietne. Sytuacja od kilku lat tragiczna, a dzieci przybywa. Tylko jak słyszysz, mama bez pracy, tata niedawno stracił, cały dochód ogranicza się do 600 zł zasiłku to co wtedy? Pozbawić dzieci szansy na radosne święta? Karać za błędy rodziców? Odnośnie osób dorosłych, niepracujących. W takiej sytuacji bada się przyczynę: czy może się uczą, czy poszukują pracy czy po prostu nie mają ochoty ruszyć tyłka do pracy. W "mojej" rodzinie są dwie pełnoletnie dziewczyny - uczące się. Ok, uważam to za usprawiedliwienie, że nie pracują. Ale w wakacje? Mogłyby dorobić, ale rodzice jest usprawiedliwiają, że to praktyki, że to, że tamto. Sama wykładałam towar z 5,5zł, mimo, że sytuacja nie zmusza mnie do tego, więc czy one nie mogłyby się podjąć takiej lub podobnej pracy? Przyznam się, że zdziwiły mnie niektóre opisy rodzin, które zostały dopuszczone do akcji. O ile, niedoświadczony wolontariusz może zbyt łatwo podjąć decyzję o pomocy, o tyle osoby na wyższych "szczeblach": liderzy rejonów, regionów itp. powinni zwrócić na to uwagę. Nie każda rodzina boryka się też z patologią, nie przesadzajmy. Na pierwszej stronie znajduje się kilka wyłuskanych przykładów - rodzin są tysiące. Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2011-11-12 o 14:16 |
|
|
|
#738 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Witam bardzo serdecznie. Jestem tu nowa ![]() Czytam te posty bardzo uważnie i zastanawiam się czy naprawdę wszystkie samotne matki oraz rodziny wielodzietne zasługują na miano patologii? Ja przez długi czas byłam samotną matką z trójką dzieci i niestety najmłodszy wówczas syn był od innego ojca aniżeli dwoje starszych dzieci. Moje życie tak się poukładało iż w 2004 roku trafiłam do Domu Samotnych Matek. Ale zacznę od początku otóż bardzo szybko wyszłam za mąż chociaż wcale nie musiałam,chciałam uciec od ojca który codziennie pił.Po 4 latach na świat przyszła córka potem po roku syn i wszystko by było dobrze gdyby nie to iż mąż zaczął pić,przez alkohol wyrzucili go z pracy,potem podniósł na mnie rękę i gdy dzieci miały 5 i 6 lat postanowiłam odejść od męża aby stworzyć dzieciom dom bez przemocy i alkoholu.Po roku poznałam ojca mojego młodszego syna i przez dwa lata wiedliśmy spokojne bez problemów finansowych życie,gdy syn miał rok jego ojciec zachorował na nowotwór i niestety w ciągu roku od diagnozy zmarł.W rok po jego śmierci trafiłam z dziećmi do domu samotnych matek.Tam po roku poznałam obecnego partnera i po dwóch latach pobytu w tym domu na świat przyszła nasza córeczka,wzięliśmy kredyt na mieszkanie i wyprowadziliśmy się na swoje,niestety gdy córeczka miała pół roku mój partner dostał zawału serca,potem po półtora roku dostał silnego zapalenia trzustki a teraz niestety doszło wrzodzejące zapalenie jelit. Ja też jestem chora gdyż mam WzW typu B i nie do każdej pracy mogę iść.Niestety OPS nam nie pomaga gdyż na dokumentach dochody nam przekraczają i jak my mamy żyć? Raty trzeba płacić aby komornik nie zabrał mieszkania.Troje dzieci chodzi do szkoły.Weszłam na stronę SZLACHETNEJ PACZKI i tam piszę prośby o pomoc a to na leki ,odzież środki czystości i żywność.Niestety tu gdzie mieszkam nie ma wolontariuszy.Chciałabym zapytać gdzie mają udać się takie rodziny jak moja o pomoc.mogę zaznaczyć iż oboje z partnerem wogule nie pijemy alkoholu.Czy to że jesteśmy rodziną wielodzietną jest czymś złym?Dzieci mają marzenia-które puki co im się nie spełnią.Pozdrawiam wszystkich serdecznie. |
|
|
|
|
#739 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
|
|
#740 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Z chęcią bym poszła do pracy i szukam ale jak wiesz albo zapoznaj się z opinią o chorobie że to nie jest takie proste,niestety tu jest zakład gdzie potrzebują do pracy ale to jest żywność i niestety ja nie mogę iść,ulice zamiatać to kolejka jest bardzo długa bo w pierwszej kolejności idą osoby zadłużone w zakładzie komunalnym za wodę.Partner dopóki był zdrowy pracował a teraz od półtora roku jest na rehabilitacyjnym.Tak wyszłam za mąż z miłości lecz ułożyło się w ten sposób,ktoś napisał wcześniej że kobiety same są winne bo mąż pije i bije a one nie potrafią odejść ale te które zdecydują odejść to też krytykujecie.Dotychczas nikogo nie prosiłam o pomoc ale w tej sytuacji w jakiej się znaleźliśmy postanowiłam poprosić.Znam osobiście kilka rodzin gdzie alkohol jest na pierwszym miejscu i one tą pomoc otrzymują bo to choroba społeczna-mam pytanie czy w takiej sytuacji może my też powinniśmy stoczyć się na dno aby ktoś zauważył że nam też można pomóc?Piszesz o sądzie o podwyżce alimentów więc na razie nie mogę pisać gdyż były mąż nie pracuje i sąd mi nie podwyższy alimentów bo niedawno dostałam odmownie wyrok. Ja choroby się nie domagałam bo jako noworodek zostałam zarażona w szpitalu a dowiedziałam się bardzo późno.Partner również sam sobie chorób nie wymyślił i naprawdę nikomu nie życzę aby takie choroby miał. W lipcu tego roku przeszedł koronografię i już we wrześniu chciał wrócić do pracy ale kardiolog go nie dopuścił a teraz doszło to zapalenie.Dalej będziesz mnie oskarżać o to że sama jestem sobie winna? |
|
|
|
|
#741 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
Ja układam swoje i jeśli komuś to nie odpowiada to jego sprawa. Zapytałaś czy możemy mówić o patologii więc ja napisałam Ci SWÓJ punkt widzenia. Oczywiście ciesze się bardzo, że starasz się wybić z dołka finansowego i kibicuje Ci -jednak jedno nie ma związku z drugim czyli tym co uważam za patologię. Więc, tak: istnieje coś takiego jak fundusz alimentacyjny i nawet jeśli ojciec dzieci nie pracuje a nie przekraczacie danego limitu to pieniądze z tytułu alimentów dostaniesz. Jeśli sąd stwierdził inaczej to nie mnie to oceniać-widocznie miał powody. Dodatkowo zasiłek rehabilitacyjny trwa MAX. 12 mc. Jak to możliwe że Twój mąż jest już na nim 18 mc ? Po okresie 12mc na rehabilitacyjnym idzie się na kontrolę i albo osoba jest zdrowa i wraca do pracy albo dostaje rente z tytułu niezdolności do pracy. Praca to nie jest tylko sprzątanie ulic. Jesteś zarejestrowana w Urzędzie Pracy ? Od ilu jesteś bezrobotna? Dla osób długotrwale bezrobotnych są organizowane szkolenia aby się dokształcili albo przekwalifikowali - pytałaś o to ? Złożyłas wniosek o takie szkolenie ? W ramach wyjaśnienia: ja nie sądzę, że jesteś nieodpowiednią rodziną do "Szlachetnej Paczki" ale też nie mówię, że Ci się należy, bo 1. nie jestem wolontariuszem, 2. w internecie można napisać wszystko, a rzeczywistość okazuje się inna. Jeśli sądzisz, że potrzebujesz takiej pomocy -zgłoś się na stronie i czekaj na talefon czy wizyte
|
|
#742 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Nawet jak wpadniesz za rok i laptopa nie będzie, to co? Spoko, paczki w tym roku nie dostaną, ale z czyjegoś oddanego w dobrej wierze laptopa nici. Poza tym tak jak pisałam nikt nie ma obowiązku otwierać Ci drzwi i okazywać, czy laptop czy cokolwiek innego nadal się w nim znajduje. A jak Ci za rok powiedzą: "proszę pani, stary był i się zepsuł, nie nasza wina", to co? Uznasz, że mówią prawdę, czy że jednak sprzedali go za wódkę?
|
|
|
|
|
#743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kto normalny decyduje się na 3, 4 dziecko, gdy nie ma odpowiednich warunków na wychowanie? Czy zrobiłaś to świadomie, czy po prostu nie wiesz, co to jest antykoncepcja i jak się ją stosuje?
|
|
#744 |
|
Zakorzeniona
|
Zgadzam się. W obecnych czasach wielu nie decyduje się nawet na drugie dziecko, bo go nie stać, a co dopiero troje czy czworo?! I tak - da się utrzymać trójkę dzieci z niskiej pensji. Ale mnie w wychowywaniu dzieci nie chodzi tylko o to, żeby miały co jeść i donosiły po sobie ubrania. Swoje dziecko chciałabym wysyłać do dobrych szkół językowych, podróżować z nim, pokazywać świat, chodzić do kina, teatru, kupować książki i płyty z muzyką... A to kosztuje dużo. Dlatego jeśli w ogóle będę mieć dzieci, to max dwoje i to tylko w tym wypadku, gdyby po urodzeniu drugiego nie zmieniło się życie tego pierwszego. Nie tak, że jak mam jedno dziecko, to podróżujemy, chodzi na lekcje języka, a potem rodzę drugie i na to wszystko nie ma już pieniędzy.
|
|
|
|
#745 |
|
Zadomowienie
|
czasem człowiek decyduje się na 4 dzieci bo go stać. 5 lat potem: śmierć męża, upadek firmy, redukcja etatów, śmiertelna choroba i inne plagi. A 4 dzieci zostaje...
|
#746 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#747 |
|
Komplikatorka
|
Masz racje, ale tutaj została opisana inna historia. Na jej podstawie pisałam o ilości dzieci.
|
#748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wiem, że nic nie trwa wiecznie, ale chyba inaczej się cokolwiek planuje, jak się ma jakieś podstawy ku temu a inaczej wygląda robienie dzieci na zasadzie "jakoś to będzie" ...
|
|
#749 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#750 |
|
Konto usunięte
|
Czy ty....
...naprawdę uważasz że pięć kilo cukru i trzy litery oleju na gwiazdkę rozwiąże twoje problemy? Po raz kolejny wizażowe przysłowie pasuje tutaj idealnie Nie ma ofiar, są tylko ochotnicy |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.

Wiem że tak źle i tak niedobrze, ale to zmniejszyłoby prawdopodobieństwo że tatuś/mamusia/brat/siostra wyniesie z domu prezent. No ale też fakt faktem jak ktoś jest na głodzie i w delirze to nie myśli racjonalnie ani logicznie, więc możliwe że to by nie poskutkowało bo w takim stanie sprzedałby i tak... Ciężko znaleźć wyjście, bo przecież dzieciakom z rodzin z problemem alkoholowym też trzeba pomagać a nie karać jeszcze bardziej za winy rodziców (karać = nie dawać lepszych prezentów).

Jak słyszę: "mąż pije, ale dzieci są zadbane, nie jest im źle" to mi się nóż w kieszeni otwiera. Jakby taka kobita chciała dobrze dla dzieci, to by je zabrała od ojca pijaka. To, że ojciec nie bije tych dzieci nie znaczy, że one nie cierpią. Pijący rodzice to wielkie cierpienie dla każdego dziecka i to, że dzieci nie chodzą brudne i w dziurawych ubraniach, to nie znaczy, że nie jest im źle.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)