|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: No Kochane, czas wybrać tytuł do kolejnego wątku
|
|||
| Ząbki śmiało już kiełkują a dzieciaczki zupką plują. VII-VIII 2011 |
|
17 | 32,08% |
| Rok temu w brzuszku mamy, teraz rok razem witamy |
|
1 | 1,89% |
| Uhuha Uhuha zima z brzdącem nie jest zła! |
|
5 | 9,43% |
| Straszne kolki poszły w kąt, teraz ząbki dają show. |
|
0 | 0% |
| Dzieci silne bardzo mamy, które siedzieć by już chciały! |
|
3 | 5,66% |
| Pierwsze ząbki już mamy i obiadkami się zajadamy. |
|
0 | 0% |
| Ząbek tu, ząbek tam - tutaj najlepszy wątek mam. |
|
0 | 0% |
| Jabłko,marchew czy pietruszka – trafia już do mojego brzuszka. |
|
2 | 3,77% |
| Jak na drożdżach rośniemy, bo obiadki już jemy. |
|
0 | 0% |
| Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci. |
|
18 | 33,96% |
| Dobrze się już znamy i lubimy mocno, a nasze dzieciaki jak na drożdżach rosną. |
|
0 | 0% |
| Nawet żadna teściowa temu nie zaprzeczy, że jesteśmy super mamy i mamy cudowne dzieci! |
|
2 | 3,77% |
| Obroty ćwiczymy, wszystko zaśliniamy i mamy fajowe, superanckie mamy. |
|
3 | 5,66% |
| W zeszłą zimę w brzuszku mamy, w tą już z zewnątrz świat oglądamy. |
|
2 | 3,77% |
| Piję mleczko, rosnę, śpię i tak mija dzień za dniem. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
Cytat:
o kurcze to współczuję, cięzko będzie Ci z takimi zmianami wprowadzić jeden schemat z UU, chyba że będziesz odciągać w pracy ![]() Dobra lecimy na spacer, aa tak mi sie nie chce....
|
|
#362 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
madziu u mnie obiadek ( np. dynia z ziemn. albo marchewka ) nie zastąpią mleczka. Mały i tak głodny, a słoiczek nie zaspokaja jego głodu.
Ja daję słoik różnie. Nie mam stałych pór.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#363 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() U nas nocka cudna, pobudki o 4,7 i wstał o 10 ![]() Zaraz idziemy do sklepu, trochę zimno na dworze... Cytat:
![]() Cytat:
dla dużego Adasia! ![]() Cytat:
![]() Może to faktycznie ząbki, ma rozpulchnione dziąsełka? Podajesz jej na noc wkońcu to MM? Cytat:
za szczepienie.Zaopatrz się w czopki. Może nie będą potrzebne. Domek bardzo ładnie zniósł I i II dawkę, bezszelstnie ![]() Cytat:
![]() zaciśnięte!
|
|||||
|
|
|
#364 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#365 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem z mlekiem tez mam. Tylko my będziemy zmieniać po pół roku, czyli chyba na 2 Tez sie zastanawiam, zeby nie zbankrutować. Niechce Bebilonu, bo po pepti Agata miała akcje, więc zraziłam się. Dzięki dziewczyny, w brzuchu cały czas mi werci, wiec zostajemy dziś z Agatą w łóżku, nie mam odwagi wyruszyc na spacer ![]() Cytat:
![]() Tak kupy będą gęstsze i kolorowe, bo marchewce czerwonawe nawet ![]() Cytat:
Moje dziecie jest przekochane, wie ze mamusia ledwo człapie. Jak usnęła wczoraj po 20 to obudziła się 6.30 na karmionko, strzeliła kupe i o 7.20 usnęła. Obudziłyśmy się o 10.45. |
|||
|
|
|
#366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#367 | |
|
Zakorzenienie
|
świeta racja
![]() Cytat:
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...8,9861715.html u nas nocka z pobudką o 2:30 i 6 dospał do 8 i od tej pory marudzenie, jęczenie i nie ma mowy o spaniu a teraz teoretycznie w skokach mamy przerwę :Pwitam mamuśki u mnie zimno i mroźno i nie chce mi się wychodzić z małym , bo targać , rozkładać ten wózek potem go składać dla pół godziny spaceru to ja dziękuję wieczorem basen |
|
|
|
|
#368 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też miałam taką nockę, że nawet pisać mi się nie chce...
Aaniu wszystkiego najlepszego dla Adama I tyle. (dzisiaj idę spać o 22.00, nie o 1.30
|
|
#369 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#370 |
|
Wtajemniczenie
|
No i zapomniałam: wczoraj był pierwszy soczek jabłkowy pół na pół z wodą i szału nie było. Pić nie bardzo chciała. Dzisiaj pierwszy słoiczek - dynia z ziemniakiem czy ziemniak z dynią
.Wypadałoby, bo chyba tylko ja nie zaczęłam jeszcze wprowadzać innego jedzenia - nie po drodze mi do sklepu było (Zuza ma 4,5 miesiąca). Trzymajcie kciuki, mam wrażenie, że będzie pluła dalej niż widziała .
|
|
#371 |
|
Zadomowienie
|
Aania, AgaG.- szukałam emolientów na allergo,apteki drogie i popatrzcie co znalazłam, aptekę w Nowym Wiśniczu, super tanią
np za szampon emolium zapłaciłam 29zł a oni mają po 19zł kremy Vichy w dobrej cenie. Narobię tam zakupów,bo i tak mi się opłaca tam jechać niż zrobić zakupy w bocheńskich aptekacj http://allegro.pl/listing/user.php?l...us_id=13530731
|
|
|
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
Patik dałam jej pierwszy raz 3 łyżeczki TT .
|
|
|
|
#373 | |
|
Zakorzenienie
|
youyou, Lili83, Marinko, zanetko, Patik, Natka, Cookie, dziubek, iustynko, dziękujemy
![]() Mam nadzieję że nikogo nie pominęłam ![]() zanetko, Tommee Tippee "Pierwszy kubek" - od 4 m-ca A co do pracy, na pewno jeśli pracuje się 8 godzin to przysługuje Ci przerwa na karmienie, a można to zrobić w ten sposób że wychodzisz z pracy godzinę wcześniej. Cytat:
![]() babonik, ale numer z tą apteką Tak blisko a dopiero przez Allegro się znalazła
|
|
|
#374 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Witam się i ja
![]() Noc standardowa - on spał, a ja go co jakiś czas budziłam na jedzonko. Ostatecznie wstaliśmy o 10.30 ![]() Cytat:
![]() I faktycznie pewnie masz rację, że sie stęsknił i przez to był marudny. Spryciarz wiem, że jak popłacze, to dłużej z mamą wieczorkiem posiedzi ![]() Cytat:
IMHO to mercedes wśród szczoteczek ![]() Ja też ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() I czekam na realcję z basenu ![]() Cytat:
![]() Scio - paskudnie się zatrułaś, biedaku Chyba ze to jakaś wirusówka?
|
|
#375 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i wyszłabym o 20stej, mogłabym wtedy Emi spokojnie wykapać i nakarmić Dziękuje ! zaraz szukam na all ![]() Jeszcze pytanie, ile takich kubków masz? ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- W ogóle zrobiłam super fotel dla Emi Dałam do wanienki kołderkę poduszkę aby siedziała na pół siedząco, a ona się w nim tak zasiedziała, że zasneła sama ![]() Teraz dostała zabawki i się bawi
Edytowane przez zanetaa88 Czas edycji: 2011-11-15 o 12:44 |
||
|
|
|
#376 | |
|
Zakorzenienie
|
Brumek,
od Adasiai dla wszystkich cioć również ![]() Cytat:
|
|
|
#377 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy mogłam małej zaszkodzić tymi 3 łyżeczkami marchewki czy to jednak ząbkowanie ???? A może co innego, że ona w nocy nie chciała spać i strasznie płakała
Teraz jest spokojniejsza, nawet się chwilę przespałyśmy, ale nadal mruczy pod nosem (marudzi)Aniu za 5 miesiecy
|
|
|
|
#378 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja Lila tydzień młodsza i też dopiero wczoraj dostała jabłuszko, ale dziś już nic nie dostanie bo więcej nie mam hehe, musze dopiero zapasy zrobić to zaczniemy zabawę z rozszerzaniem dietyCytat:
ostatnio uczy się jeśc nożem i widelcem, sam się do tego rwie i ćwiczy na ciastolinie
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2011-11-15 o 13:20 |
||
|
|
|
#379 | ||||
|
Zadomowienie
|
Witam i nadrabiam na razie najświeższe posty, bo coś czuję, że nie będzie mi dane więcej...
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I ja jestem fanką desperatek. Jestem na bieżąco z odcinkami dzięki tej stronce iitv. Zastanawiam się właśnie czy przypadkiem sezon 8 nie będzie ostatnim. Z tego co dawno temu słyszałam, to aktorki miały podpisane kontrakty właśnie do 8 sezonu. Cytat:
W sprawie pajaców do spania. Ja zakładam tylko pajaca i przykrywam grubszym kocykiem. Mamy bardzo ciepło w domu. A co do jedzenia łyżeczką i wyboru dla dziecka, to podoba mi się ta idea, żeby dziecko samo brało np warzywka do buzi, ale dziecko musi być już siedzące. Nie będę do tego czasu czekać z prowadzaniem nowych pokarmów. Nie będę też na siłę wpychać do gardła jedzenia. Dla nas to będzie zabawa i nauka nowych smaków. Wczoraj np zrobiłam kleik do picia w butelce, ale tak się stało, że została taka gęsta odrobina w smoczku, to wykorzystałam to na pierwszą zabawę z łyżeczką. Kropka miała wielkie oczy, najpierw językiem jakby wypychała ten kleik na usta, żeby zaraz to z nich zlizać. |
||||
|
|
|
#380 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale połowa sukcesu jest bo umówiłam się na 24listopada. Ja też po cc. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cześć! U nas noc też beznadziejna, niekąpany obudził się o 21,40 chciała go mimo wszytko ukąpać ale tż stwierdził, że o tej porze nie ma sensu. Radzik zjadł i dalej w kimono, do 1,20 - to jego pora budzenia po kąpieli od kilku dni, co do minuty skubany.Byliśmy na spacerku, u na -0,5 stopnia. 30min chyba wystarczy . Te czopki paracetamol to one są na gorączkę i od razu przeciwbólowe ?
|
|||
|
|
|
#381 |
|
Zakorzenienie
|
zaneta racja możesz wyjśc godzinę wcześniej.
ja z tego korzystałałąm ,pracowałam 9-17, a wychodziłam o 16. Było mi to bardzo na rękę bo i tak prawie cały dzień byłam poza domem.
|
#382 |
|
Zadomowienie
|
A o której dałaś jej tą marchewkę?
|
|
|
|
#383 |
|
Zakorzenienie
|
karolinee i jak po wizycie?
|
#384 |
|
Zadomowienie
|
Aania- przepraszam,ze ja nie gratuluję,ale ja czekam z gratulacjami na pierwszy rok
.NIe chcę,żeby się ktoś złościł,wiem że Ty się nie złościsz...ja poprostu nie gratuluję każdego miesiąca. Roczek to dla mnie naprawdę ważna rocznica![]() Aniu a z tą apteką to ciekawe czy na miejscu też mają też takie ceny,czy trzeba kupić przez allegro i sobie odebrać.ciekawe:noniewiem : Marinko- ja bym wprowadziła gluten.Wprowadza się go w bardzo małych ilościach...a wprowadza się go wcześniej by zapobiec celiakii. |
|
|
|
#385 | |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie Adaś
za 5 miesięcy Lili ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
Jednym okiem czytam, a drugim mi wylatuje, że to tak określę
|
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
Brunetko marchew dość często uczula (wbrew pozorom) i ma właściwości zestalające stolec (dlatego często się ją daje przy biegunkach). Ja bym odczekała 2-3 dni i nie wprowadzałabym nic.
Dzisiaj z powodu matczynej niedyspozycji Agata zupy nie dostanie, gdyz niedysponowana matka zapomniała rozmrozić. Będzie się musiała jabłkiem na obiad zadowolić
|
|
|
|
#387 |
|
Zadomowienie
|
Scio-ale to fajnie dawac już obiadki
ja lubiłam Nadii gotować-czego ogólnie robić nie lubię i znów sie zacznie![]() a jak urodziłam Nadię czyli jakieś 2,5 roku temu też ostro dyskutowałyśmy na forum o nauce jedzenia itd metoda BLW była szeroko omawiana...a wiecie co jest najlepsze? Robić tak jak Wam instynkt podpowiada.Dziecko prędzej czy później nauczy się jeść samo.Jedne dzieci są niejadkami i nawet BLW im nie pomoże drugie garną się same od początku do samodzielnego jedzenia a ich matki nie wiedzą,że ktoś "określił" to jako BLW Ja nie pozwoliłam jeść Nadii papek rękoma.Mogła jeść owoce i ugotowane warzywa samodzielnie.Po czasie dostała do rączki widelec, teraz włada już łyżką samodzielnie pochłaniając zupkę.Nie wyobrażam sobie nie karmić Nikodema łyżeczką. Zrobię to tak samo...kiedy przyjdzie pora na samodzielne jedzenie umożliwię mu to
|
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#389 |
|
Raczkowanie
|
Wróciliśmy ze spacerku, dzieci najedzone poszły spać
![]() dla Adasia za 5 miechów![]() Gluten ja Oskarowi wprowadzałam w szóstym miesiącu, przez tydzień chyba, taki miałam kłopot z gotowaniem tej kaszy, że sobie odpuściłam i dawałam chleb Z Majcią będzie tak samo. U nas marchew poszła na pierwszy ogień, ale Majcia nie za bardzo umie jeszcze jeść. Macie jakieś sprawdzone sposoby na plamy od tej marchewki? Bo latem to wystawiłam na słońce i plama znikała, a zimą to ciężko
|
#390 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:04.

wczoraj wrzuclilismy do wodu gumowa kaczuszke, myślelismy że Sarce wyjda oczy ze zdziwienia, jak przy probach łapania szła pod wode (kaczka nie Sarenka 
dla dużego Adasia!
zasnęła o 19.30 a nasze pobudki to: 20.30, 22.00, 1.10, 3.20, 5.10 a o 6.15 wstała
Któraś się chce zamienić? 

za szczepienie.

, bo wprowadzam stopniowo. No więc dałam mleczko wypił 160ml mleczka, czyli taką porcje co zawsze. Było to po 3,5 godz niejedzenia. I pytanie czy wasze dzieciaczki tez tak miały, że mimo, że zjadły obiadek to były tak głodne, ze wypiły normalna porcję a nie mniejszą. Mam nadzieje, ze mnie zrozumiałyście. 

kremy Vichy w dobrej cenie. Narobię tam zakupów,bo i tak mi się opłaca tam jechać niż zrobić zakupy w bocheńskich aptekacj

Chyba ze to jakaś wirusówka?
Ale wszystko ok, wynik cytologii w piątek.