Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2 - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-16, 18:18   #4561
paulinka1128
Zadomowienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2

Cytat:
Napisane przez ricca166 Pokaż wiadomość
,,Ale Pani piękna".Obcy facet komentuje mój wygląd,nie zna mnie,czy to ma być dla mnie powód do radochy?
Moze jestem dziwna ale mi jest milo slyszec takie slowa co innego jak slysze jakiegos dresa mowiacego cos w rodzaju "dobra dupa" itp.
Stary 2011-11-16, 18:19   #4562
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
Rany po prostu po przeczytaniu Twojego postu serce mi stanęło.
Mój dziadek też zawsze elegancki, potrafi się ubrać. A jak pomyślałam, że On tak często jeździ 'do miasta' to zadrżałam.
Ta znieczulica jest straszna!
W mieście obok jest taka kobieta która naprawdę wygląda jak pijaczka, chodzi przeważnie z mężem który ją prowadzi. Kiedyś mu upadła, nie utrzymał chyba, albo ona zasłabła. NIKT im nie pomógł. A jak się okazało kobita zwyczajnie w świecie chora.
Ale nie rozumiem jednego - pijakowi umierającemu, cierpiącemu,krwawiącemu się nie pomaga?
Pijakowi nie tak latwo bo moze Cie walnac jak podejdziesz. Tu trzeba byc ostroznym, czesto sa agresywni. Albo zwyczajnie sobie spia, obudza sie i pojda do domu. A reszta juz zalezy od Ciebie, jak masz pijaka w rodzinie i wiesz jak to jest z jakims zyc mozliwe, ze przejdziesz obok. Sam to na siebie sprowadzil, takich ludzi inaczej sie traktuje, nikt nie wspolczuje palaczowi raka pluc. Ale co elegancki emeryt z laska moglby robic lezac na ulicy innego niz zemdlec to ja nie wiem. Widocznie wszyscy wokol mysla, ze sie opala. Moj dziadek tez tak na stare lata nagle stwierdzil ze musi codziennie miasto zwiedzac. A to sie zgubil kompletnie, a to upadl i lezal jakies 3h. Krew mrozi jak sie o tym mysli.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 18:24   #4563
Antarktyda
Raczkowanie

Cytat:
Jednak co wtedy,kiedy ten komplement nie sprawia mi przyjemności?
A co wtedy, kiedy dostaję prezent na urodziny i mi się nie podoba bo w ogóle nie jest w moim guście? Wg Twoich reguł nie powinnam podziękować, BO PRZECIEŻ MI SIĘ NIE PODOBA.

Cytat:
Wmówiłaś sobie,że kulturalne zachowanie to takie i takie.
Niczego sobie nie wmówiłam. Takie są powszechnie przyjęte normy i tyle, co Ci na to poradzę, że to Ty wychodzisz na niekulturalną?

Cytat:
Nigdzie nie napisałam że odburkuję z miną wkurzoną to Wiem.Mówię to żartobliwie, z delikatną nutką ironii.Na pewno nie odburkuję- bo to robią psy .
"wiem" z nutką ironii jest tak samo chamskie i prostackie jak odburknięte.
Ktoś Ci mówi coś miłego a Ty do niego tonem jak do śmiecia.
Czym sobie na to zasłużył? Skomplementowaniem? CHORE !!!

Cytat:
Tysiące razy słyszę w odpowiedzi na komplementy (niekoniecznie moje ,a np. w otoczeniu) zaprzeczanie typu : ,,ale masz ładne nogi"-,, oj,no co Ty,są takie grube", ,, ale super torebka"- ,,no co Ty, już jest taka stara",,nieźle się trzymasz" - ,,żartujesz?jestem już taka stara i brzydka" itp. itd.
Skoro wypowiedzi inne niż ,,dziękuję" i tego typu podobne są niekulturalne w odp na komplement,to jak nazwiesz te przykłady powyżej.
Ależ chętnie Ci to wytłumaczę! Wynika to z mentalności kulturowej, to po pierwsze oraz/albo z wrodzonej skromności.
Nie mów mi proszę, że jak widzisz, że laska ma supernogi i ktoś jej je skomplementuje a ona powie "eee tam, nie przesadzaj, są normalne" to dlatego, że właśnie tak uważa? Jest po prostu skromna. Nie mówię, że popieram tego typu odpowiedzi, ale takie też się zdarzają i bynajmniej nie wynikają z niewiedzy.

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
I Ty uczysz innych kultury...
taa... tak jak tutaj:

Cytat:
No chyba sobie żartujesz w tym momencie.Po prostu kultura 1 klasa.

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Z komplementów od obcych nie musisz się cieszyć jak mysz do sera. Kultura osobista WYMAGA podziękowania za komplement. Przed swoim "Wiem" rzuć zdawkowe "dziękuję" i od razu brzmi to normalnie, a nie bufonowato.
Poza tym czym innym jest ocenienie czyjegoś wyglądu pozytywnie "ładnie pani wygląda" a czym innym negatywnie "a pan jest gruby". Kto jest w tym wypadku chamem?
Otóż to! Streszczenie moich i innych podzielających moje zdanie na tym forum ciągłych prób wytłumaczenia tego. Już chyba prościej się nie da. Czy to nadal nie dociera? LITOŚCI!

Cytat:
Rozmawiać z Tobą to tak jakbym mówiła do ściany.
Z całym szacunkiem - ale z Tobą, nie koniecznie z siarka40

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
dziwi mnie jak można w kółko debatować na ten sam temat

poza tym - jak ktoś jest chamem, to chamem pozostanie, żadne przekonywanie nie zmieni jego poglądów. dlatego prawiąc komplementy - nawet obcym ludziom, pilnuję się, żeby mówić to tylko odpowiednim osobom - tzn. takim, od których nie usłyszę gburowatego "wiem", bo to "wiem" zamiast "dziękuję, wiem" może mi zepsuć humor na cały dzień.
Popieram po raz setny tę samą opinię wypowiedzianą przez kogoś innego Może im nas więcej to w końcu dotrze?

"
Antarktyda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 18:34   #4564
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Pijakowi nie tak latwo bo moze Cie walnac jak podejdziesz. Tu trzeba byc ostroznym, czesto sa agresywni. Albo zwyczajnie sobie spia, obudza sie i pojda do domu. A reszta juz zalezy od Ciebie, jak masz pijaka w rodzinie i wiesz jak to jest z jakims zyc mozliwe, ze przejdziesz obok. Sam to na siebie sprowadzil, takich ludzi inaczej sie traktuje, nikt nie wspolczuje palaczowi raka pluc. Ale co elegancki emeryt z laska moglby robic lezac na ulicy innego niz zemdlec to ja nie wiem. Widocznie wszyscy wokol mysla, ze sie opala. Moj dziadek tez tak na stare lata nagle stwierdzil ze musi codziennie miasto zwiedzac. A to sie zgubil kompletnie, a to upadl i lezal jakies 3h. Krew mrozi jak sie o tym mysli.
Tak wiem, że niebezpieczni bywają. Ale czasem leży ktoś na ławce, nie widać czy młody czy stary a na polu -20, ciemno szaro i ponuro.
Może to jakiś nastolatek przecholował? Może jakiś zwyczajny człowiek miał zły dzień i się opił?
No ciężko to rozwiązać.
A sytuacja jaka spotkała Twojego dziadka straszna i zaczynam się bać o mojego. Ale śledzić go nie dam rady
Stary 2011-11-16, 18:39   #4565
201604250941
Konto usunięte

Z nastolatkiem z kolei to bym sie bala ze go wezma na izbe wytrzezwien i problemy bedzie mial XD z pijanymi ciezka sprawa, ogolnie wychodzi sie z zalozenia, ze sie wyspia i wroca do domu. Ale widac kurcze i przede wszystkim czuc, czy ktos pijany czy zemdlal.
Stary 2011-11-16, 18:41   #4566
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:
Z nastolatkiem z kolei to bym sie bala ze go wezma na izbe wytrzezwien i problemy bedzie mial XD z pijanymi ciezka sprawa, ogolnie wychodzi sie z zalozenia, ze sie wyspia i wroca do domu. Ale widac kurcze i przede wszystkim czuc, czy ktos pijany czy zemdlal.
Wiem, Ty masz za złe ludzią za brak reakcji na porządnym, zwykłym mężczyźnie. I się nie dziwie.
Ale w tamtym roku strasznie dużo ludzi pozamarzało i to właśnie młodych bo przeholowali z alkoholem i niestety nie miał kto ich do domu zaprowadzić.
Lepiej na izbę niż do kostnicy.
Stary 2011-11-16, 18:47   #4567
201604250941
Konto usunięte

Racja, zima to co innego. Rzeczywiscie byla taka straszna zima, ze bardzo duzo osob zamarzlo. Jednak alkoholikow to ja glownie widuje latem, zima pija w domach przewaznie. Tak czy owak czlowieka z zaspy snieznej to bym wyciagnela XD
Stary 2011-11-16, 19:03   #4568
Trinette
Zakręcony Chochlik

Irytuje mnie, że ludzie przy pierwszej okazji, gdy się spotykamy pytają: "Kiedy będziecie mieć dzieci? W końcu jesteście już po ślubie". Czemu dla większości ludzi ślub=dzieci??!!

„Jeśli możesz sobie coś wymarzyć, możesz to zrobić”
Walt Disney

Trinette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 19:08   #4569
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Cytat:
Napisane przez Trinette Pokaż wiadomość
Irytuje mnie, że ludzie przy pierwszej okazji, gdy się spotykamy pytają: "Kiedy będziecie mieć dzieci? W końcu jesteście już po ślubie". Czemu dla większości ludzi ślub=dzieci??!!
Mnie dziwi jak ludzie mogą tak bezczelnie pytać o Wasze prywatne sprawy
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 19:15   #4570
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cherry Blossom Girl Pokaż wiadomość
Mnie dziwi jak ludzie mogą tak bezczelnie pytać o Wasze prywatne sprawy
Ja raczej też tak myślę. I ja tam nigdy ludzi po ślubie o takie rzeczy nie pytałam.. albo nie pytałam kogoś kiedy ślub, bo uważam, że to kwestia indywidualna, a mi nic do tego.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 19:18   #4571
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
niby to nie jest ich sprawa, ale dziwi mnie, że ludzie, którzy nie chcą mieć dzieci albo stałego partnera, nie potrafią reagować w sytuacji, gdy otoczenie naciska. przecież aby uciszyć takie gadanie wystarczy powiedzieć, że to prywatna sprawa i nie ma się zamiaru omawiania tego na forum publicznym.
ja takie pytania ucinam, gaszę, bo nie mam ochoty na ten temat rozmawiać. a to jak ktoś to odbierze - już nie moja sprawa, pytał, a więc musiał się liczyć z odpowiedzią niesatysfakcjonującą.
Stary 2011-11-16, 19:24   #4572
Trinette
Zakręcony Chochlik

Cytat:
niby to nie jest ich sprawa, ale dziwi mnie, że ludzie, którzy nie chcą mieć dzieci albo stałego partnera, nie potrafią reagować w sytuacji, gdy otoczenie naciska. przecież aby uciszyć takie gadanie wystarczy powiedzieć, że to prywatna sprawa i nie ma się zamiaru omawiania tego na forum publicznym.
ja takie pytania ucinam, gaszę, bo nie mam ochoty na ten temat rozmawiać. a to jak ktoś to odbierze - już nie moja sprawa, pytał, a więc musiał się liczyć z odpowiedzią niesatysfakcjonującą.
Ja reaguje za każdym razem. Nie zmienia to faktu, że ta sprawa mnie drażni.

„Jeśli możesz sobie coś wymarzyć, możesz to zrobić”
Walt Disney

Trinette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 19:27   #4573
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:

poza tym - jak ktoś jest chamem, to chamem pozostanie, żadne przekonywanie nie zmieni jego poglądów. dlatego prawiąc komplementy - nawet obcym ludziom, pilnuję się, żeby mówić to tylko odpowiednim osobom - tzn. takim, od których nie usłyszę gburowatego "wiem", bo to "wiem" zamiast "dziękuję, wiem" może mi zepsuć humor na cały dzień.
nudny już ten temat. kulturę albo się ma albo nie.
Stary 2011-11-16, 19:29   #4574
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Ja reaguje za każdym razem. Nie zmienia to faktu, że ta sprawa mnie drażni.
ja tak samo. i mam swego rodzaju satysfakcję, gdy mogę kogoś w ten sposób "utemperować"

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
nudny już ten temat. kulturę albo się ma albo nie.
czemu cytujesz mnie? akurat ja się nie wypowiadałam wiele w tym temacie :P
Stary 2011-11-16, 19:36   #4575
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
j

czemu cytujesz mnie? akurat ja się nie wypowiadałam wiele w tym temacie :P
bo się zgodziłam z Twoim stwierdzeniem, że jeśli ktoś jest chamem to nim pozostanie?
Stary 2011-11-16, 19:38   #4576
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
bo się zgodziłam z Twoim stwierdzeniem, że jeśli ktoś jest chamem to nim pozostanie?
uff, ulżyło mi
Stary 2011-11-16, 20:53   #4577
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

poza tym - jak ktoś jest amem, to chamem pozostanie, żadne przekonywanie nie zmieni jego poglądów. dlatego prawiąc komplementy - nawet obcym ludziom, pilnuję się, żeby mówić to tylko odpowiednim osobom - tzn. takim, od których nie usłyszę gburowatego "wiem", bo to "wiem" zamiast "dziękuję, wiem" może mi zepsuć humor na cały dzień.
Ale przecież jak mówisz obcej osobie to przecież nie wiesz co odpowie. Ja czasem mam ochotę nieznanej osobie powiedzieć komplement, ale no właśnie... spójrzmy na posty koleżanki wyżej. Aż strach.

Ja osobiście bardziej cenię komplementy obcych niż znajomych.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 20:54   #4578
Tygrysiak
Rozeznanie

dziwi mnie że ktoś wpadł na pomysł opodatkowania ludzi bezdzietnych za nieposiadanie dzieci

Tygrysiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 20:59   #4579
201604181004
Konto usunięte

ale bykowe to nie jest jakiś nowy wymysł kretynizm dla mnie do potęgi.

Sziwi mnie wieczny argument jak się nie podoba zrób lepiej. Tak, jasne. W ogóle najlepiej nie wypowiadać się krytycznie, jeśli się czegoś nie potrafi lepiej zrobić. Jak fryzurka schrzani ci włosy to lepiej się nie odzywać, jeśli lepiej nie potrafisz. Jeśli lekarz narobi szkody leczeniem, to jak się nie podoba lecz się sam. Głupota totalna. Odbiera sens dalszej dyskusji.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 21:08   #4580
Tygrysiak
Rozeznanie

to chyba nie do konca jest bykowe, bo z tego co się dowiedziałam od teścia, bykowe to był podatek od bycia kawalerem po 30. Dziś czytałam artykuł że jakiś polityk (chyba) umieścił wpis na tweeterze o tym że powinno sie opodatkować bezdzietnych. To chyba w odpowiedzi na to że rząd może odebrać becikowe...

o znalazłam detale:

Cytat:
Media dyskutują o piątkowym expose Donalda Tuska. Spodziewamy się krwi, potu i łez. I pytanie jest tylko gdzie. I na kim rząd będzie chciał oszczędzać. Becikowe – tu zgadzają się prawie wszyscy, zdało egzamin tak sobie, a jest dla budżetu kosztowne. Ale pojawił się też pomysł inny. Nie wiem, czy można nazwać go zupełnie nowym, bo kiedyś Marian Piłka propagował „bykowe” – podatek dla kawalerów. Konrad Piasecki z RMF FM zgłasza na Twitterze propozycję podatku dla bezdzietnych.
Redaktor Piasecki napisał: Ulga rodzinna IMO powinna zostać zróżnicowana i promować rodziny od dwóch-trzech dzieci wzwyż, wprowadziłbym za to podatek dla bezdzietnych

Autor pomysłu nie określił, czy podatek dotyczyłby tylko osób, które nie mają dzieci z wyboru, czy z konieczności. Nadal jednak naraziłby sporą grupę małżeństw, które dzieci mieć nie mogą na upokarzające wycieczki do urzędu skarbowego z lekarskimi zaświadczeniami.

Możnaby oczywiście nałożyć taki podatek na każdą parę (jak ją określić, skoro nie ma związków partnerskich?), która nie ma potomstwa. Byłby to jednak wyjątkowo głupi pomysł karania chorych na bezdzietność. Albo wyjątkowo głupi sposób karania małżeństw.

szkoda że zamiast wprowadzania takich beznadziejnych podatków, ktoś nie pomysli co zrobić żeby ludzie chcieli mieć dzieci z własnej woli, żeby było ich stać wychować te dzieci w godnych warunkach nie tylko jeśli chodzi o pieniądze ale również zapewnienie dostępu do przedszkoli, żłobków itp itd. Ale nie, najłatwiej wprowadzić podatek i wszyscy się wystraszą, zaczniemy rodzić na potęgę :P

Edytowane przez Tygrysiak
Czas edycji: 2011-11-16 o 21:14
Stary 2011-11-16, 21:23   #4581
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tygrysiak Pokaż wiadomość
dziwi mnie że ktoś wpadł na pomysł opodatkowania ludzi bezdzietnych za nieposiadanie dzieci
Nie, to ma sens jak najbardziej. W systemie, gdzie emerytow utrzymuje mlodsze pokolenie. Ktos nie stworzyl przyszlych podatnikow to powinien w takim razie placic za nich. Ktos placic MUSI.
Pytanie raczej co za kretyn wymyslil system, gdzie wszystko zalezy od liczebnosci przyszlego pokolenia. Tu caly system trzeba zmienic. Bo tak jak jest to rzeczywiscie taki podatek bedzie potrzebny, tych pieniedzy nie wyczaruja.

I teraz powinno byc tak, ze kazda para ma minimum 2 dzieci. Bo dopiero wtedy jest rownowaga. Czyli za posiadanie jedynaka tez podatek powinien byc. I tu sie nagle okaze ze polowa kraju jest bezplodna, wiadomo jak to jest z tymi zaswiadczeniami. A homo beda miec przerabane.

I w ogole nie rozumiem tej nagonki, ze nas jest coraz mniej, dla mnie to powod do radosci. Pamietam jak chwile temu dopiero ogloszono ze ludzi jest 6 miliardow, teraz 7, za chyba 12 lat ma byc juz 8. Ta planeta takiego rozrostu nie przetrzyma bo niby jakim cudem? Nigdy takiej sytuacji nie bylo, zeby na swiecie bylo tylu ludzi, w ogole jak byly 2 miliardy to juz byl ewenement (w ktorejs gazecie byla taka os czasu i liczba ludnosci, no makabra jak to nagle strzylilo w gore). A tu ma byc 8. Afryka gloduje, w Azji sie zabija dziewczynki. Ale nie, ma byc wiecej i wiecej. Dlatego tez nie rozumiem potepiania polityki 1 dziecka w Chinach, jakby sie ktos zastanowil to powinien dojsc do wniosku, ze to ze ktos ma o 1 za duzo znaczy, ze gdzies 1 umrze z glodu. To nie jest ich wredny mechanizm ciemiezenia ludu tylko koniecznosc dla jego dobra.
Stary 2011-11-16, 21:27   #4582
201604181004
Konto usunięte

Swoją drogą, skoro teraz nie ma pracy dla młodych ludzi, dla starych z resztą też nie, to po co nam jeszcze większy przyrost naturalny skoro produkujemy wykształconych ludzi dla których nie wystarczy etatów? Nawet dla niewykształconych nie wystarczy.
Stary 2011-11-16, 21:35   #4583
201604250941
Konto usunięte

Taa, w kraju gdzie o zasilki jest bardzo latwo, wystarczy papierek wypelnic zeby zostac bezrobotnym, potrzeba nam wiecej ludzi. Powinni sie troche zastanowic. Wiecej podatnikow- fajnie, ale zapominaja ile osob pracuje w administracji, albo w firmach panstwowych i ciagna kase z budzetu zamiast do niej wkladac.

Ja tam sie przyznaje bez bicia ze sie boje porodu i dopoki nie bedzie mnie stac na cesarke to dzieci miec nie mam zamiaru. Zwlaszcza teraz po reformach pani Kopacz odnosnie podawania znieczulenia. Nawet tego miec nie mozna, to ja dziekuje, nie. Powinno byc wszystko na zyczenie w ramach ubezpieczenia. I ja wiem, ze nie jestem sama w tym mysleniu, niby drobnostka wobec wszystkich trudow wychowania dziecka to jednak dla mnie to wystarczy zeby z tego zrezygnowac. Wybaczcie, kazdy ma jakies fobie, ja mam taka.
Stary 2011-11-16, 21:35   #4584
Tygrysiak
Rozeznanie

Cytat:
Nie, to ma sens jak najbardziej. W systemie, gdzie emerytow utrzymuje mlodsze pokolenie. Ktos nie stworzyl przyszlych podatnikow to powinien w takim razie placic za nich. Ktos placic MUSI.
Pytanie raczej co za kretyn wymyslil system, gdzie wszystko zalezy od liczebnosci przyszlego pokolenia. Tu caly system trzeba zmienic. Bo tak jak jest to rzeczywiscie taki podatek bedzie potrzebny, tych pieniedzy nie wyczaruja.
ogólnie to ma sens i zgadzam się z Tobą - ktoś płacić musi. Ale czy naprawdę ten podatek jaki zapłacę sprawi aż tak wielką różnicę - to raz. Dwa - czy to naprawdę zachęci ludzi do posiadania potomstwa żeby nie płacić podatku? Nie wydaje mi się. W sumie pewnie ten podatek i tak wyjdzie niższy niż koszty posiadania dziecka - wybaczcie że to tak "uprzedmiotowiłam" ale chodzi mi jedynie o wydatki w tym momencie i czystą kalkulację.
Popatrz, już zmienili system jeśli chodzi o kwotę jaka idzie do zusu i do funduszy. Ciekawa jestem jak realnie wygląda poprawa? Ile to dało? Tak samo podniesienie podatku do 23%?
System jest chory, jak cała Polska polityka, mam wrażenie.

Stary 2011-11-16, 21:37   #4585
Suvia
Zakorzenienie

Niektórzy to powinni płacić za nadprodukowanie dzieciarni . Mam takich obok. Nowe pokolenie wysysaczy zapomóg rośnie.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 21:40   #4586
201604181004
Konto usunięte

Ja nie chce mieć dzieci, bo nie. Najpierw muszę wybudować mój zamek z fosą i postawić jednorożca przed bramą, by nie być pomiatanym w tym chorym kraju Najgorszej w Polsce być klasą... średnią. Zbyt biedni by żyć zbyt bogaci by umrzeć z głodu - pchasz kasę w kieszenie degeneratów gdy samemu żyjesz skromnie a o pełnym przeglądzie u dentysty możesz jedynie pomarzyć.
Absurd.
Stary 2011-11-16, 21:41   #4587
6roove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tygrysiak Pokaż wiadomość
szkoda że zamiast wprowadzania takich beznadziejnych podatków, ktoś nie pomysli co zrobić żeby ludzie chcieli mieć dzieci z własnej woli, żeby było ich stać wychować te dzieci w godnych warunkach nie tylko jeśli chodzi o pieniądze ale również zapewnienie dostępu do przedszkoli, żłobków itp itd. Ale nie, najłatwiej wprowadzić podatek i wszyscy się wystraszą, zaczniemy rodzić na potęgę :P
dla mnie polityka prorodzinna naszego rządu jest chora..
kilka lat ryczeli o tym, że dzieci zarabiają na emeryturę rodziców, że dla mojego pokolenia zwyczajnie zabraknie pieniędzy na starosc, dziś to już przeszło do porządku dziennego, nie masz prawa się dziwić, że twoje składki są o d. rozbic i nie mozesz roscic sobie z tytulu ich odkladania żadnych praw,
ba, dziś rząd wrecz straszy nas, róbcie dzieci, bo na starosc nie bedziecie miec za co życ!
pamiętacie na pewno tę kampanię sprzed kilku miesięcy? informowano nas, że spoleczenstwo się starzeje, że mało dzieci, że coraz więcej emerytów i rencistów, kto będzie na kiedys nas zarabiał itd., taki emocjonalny szantaż.
po prostu paradoks! żłobków, przedszkoli za mało, kredyty rodzina na swoim ograniczają jak tylko mogą, płaca minimalna groszowa, jeśli ktoś nie ma pomocy rodziny/znajomych, nie ma jakiegoś majątku, domu, działki po dziadkach, to praktycznie nie ma co marzyć o normalnym życiu, gdzies dostajesz wyplatę, spłacasz kredyt i jeszcze stac cie na jakies wakacje.

6roove jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-16, 21:47   #4588
Finlora
Zakorzenienie

Za to rządzący na pewno będą mieli za co żyć na starość
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 21:48   #4589
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Taa, w kraju gdzie o zasilki jest bardzo latwo, wystarczy papierek wypelnic zeby zostac bezrobotnym, potrzeba nam wiecej ludzi. Powinni sie troche zastanowic. Wiecej podatnikow- fajnie, ale zapominaja ile osob pracuje w administracji, albo w firmach panstwowych i ciagna kase z budzetu zamiast do niej wkladac.

Ja tam sie przyznaje bez bicia ze sie boje porodu i dopoki nie bedzie mnie stac na cesarke to dzieci miec nie mam zamiaru. Zwlaszcza teraz po reformach pani Kopacz odnosnie podawania znieczulenia. Nawet tego miec nie mozna, to ja dziekuje, nie. Powinno byc wszystko na zyczenie w ramach ubezpieczenia. I ja wiem, ze nie jestem sama w tym mysleniu, niby drobnostka wobec wszystkich trudow wychowania dziecka to jednak dla mnie to wystarczy zeby z tego zrezygnowac. Wybaczcie, kazdy ma jakies fobie, ja mam taka.
No i masz do tego prawo.
Tak samo myślę jak Tygrysiak, że te podatki nic nie dadzą i nie zachęcą ludzi do rozmnażania, bo będą niższe niż koszt utrzymania dziecka. Z drabineczką też się zgadzam, akurat jestem z "klasy średniej", na stypendium socjalne mam 100-200 zł na osobę za dużo. A ludzie na studiach wieczorowych(za które muszą płacić) wykazują się zerowym dochodem...

Dzieci robią ci, których absolutnie na nie nie stać(generalizuję oczywiście)... Nie stać ich nawet na gumki. I my pójdziemy(mam nadzieję, mimo wszystko) do uczciwej pracy i będziemy na te zasiłki robić. Super.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 21:48   #4590
Tygrysiak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ja nie chce mieć dzieci, bo nie. Najpierw muszę wybudować mój zamek z fosą i postawić jednorożca przed bramą, by nie być pomiatanym w tym chorym kraju Najgorszej w Polsce być klasą... średnią. Zbyt biedni by żyć zbyt bogaci by umrzeć z głodu - pchasz kasę w kieszenie degeneratów gdy samemu żyjesz skromnie a o pełnym przeglądzie u dentysty możesz jedynie pomarzyć.
Absurd.
dokładnie! myślałam że nie zarabiamy z mężem mało, choć wiem że to nie są kokosy. Ale po opłaceniu kredytów, rachunków (bez szczególnych ekstrawagancji bo oprócz standardowych typu prąd, woda i czynsz płacimy tylko za internet) i zrobieniu zakupów na przyjemności nie brakuje ale też zostaje jakoś szczególnie wiele. Natomiast jeśli miałabym teraz dziecko to musiałabym sie przerzucić na zakupy w Biedronce i zrezygnować ze wszystkich przyjemności. Oczywiście mogłabym robić zakupy tylko w Biedronce (nie mam nic do Biedronki, chodzi mi jedynie o ceny) ale chyba nie o to w życiu chodzi żeby non stop oszczędzać.
Dodatkowo ceny paliwa... olej po 5,80 na BP, masakra. 2 tankowania w miesiącu, auto uzywane głównie na drodze dom - praca - sklep - dom, i kolejne 500 zł ubywa z kieszeni...
dlaczego to paliwo tak drożeje, ktoś wie?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości