|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 |
|
kosmitka
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Minio Franek nie śpi do południa
.A z popalaniem różnie, ma dni cudowne, że potrafi sam usnąć na kanapie , ale są i takie, że drze się jak opętany . Martwi mnie, że Franek nie trzyma główki, że nie chwyta się za ręce do podnoszenia jak Wasze dzieci. A już za 4 dni kończy 3 miesiące!
|
|
#902 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, i okazało się, że ktoś pomylił datę i powinno być 31.08.2010 na napisane 2011 i teraz trzeba czekać drugie tyle na rozpatrzenie wniosku i przysłanie pieniędzyCytat:
chyba, że mi się odmieni, ale na tą chwilę i na najbliższe parę lat nie planujemy dzidziusiaAncia ja też sakładam Adasiowi kombinezon zimowy, bo tez nie mam takiego welurkowego na teraz, z tych co miał to wyrósł a inne są jeszcze dużo za duże a nie opłacało mi się kupować teraz takiego i zakładam zimowy, a wtedy nie zakładam nic grubego pod spód, a u nas też nie za ciepło, wczoraj 3 st tylko były Ancia mój Adas też nie lubi wyjazdów, tylko w domku czuje się najlepiej i jak byliśmy w odwiedzinach u dziadów, a to było tylko 30 km w jedną stronę, to w powrotną nie spał, choć oczy mu się zamykały ( a w samochodzie zawsze zasypiał, nawet jak jechaliśmy 10 min) i potem w domu płakusiał cały wieczór i nie mógł wieczorem usnąć ,także nie dziwię się, że Franio źle zniósł taką podróż. ale dobrze, że potem odespał i już jest wszystko po staremu ancia mój też główki jeszcze nie trzyma, a za rączki to od urodzenia prawie chwytał i się chciał podnosić, i wcale się z plecków nie przekręca na boczki i na brzuszku nie chce teraz leżeć, a powinien sobie główkę właśnie ćwiczyć. Ale każde dziecko inaczej się rozwija i napewno Twój Franio będzie się chwytał
To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę ![]() 30.05.2009 ![]() 30.08.2011 Adaś Edytowane przez minio1984 Czas edycji: 2011-11-17 o 10:58 |
||
|
|
|
#903 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
super sen... Cytat:
ale sliczny.... Cytat:
ja tez musze z lekarzem porozmawiac o tym karmieniu....bo moze robie cos nie tak....ale dziwne ze w nocy jest....a za dnia i tak karmie w ciszy... Hej Ancia ....czyli maly sie meczyl taka dluga podroza?? Ile trwala ta podroz...?? Ciekawe jak sie moja zachowa....? mam nadzieje ze bedzie dobrze, chociaz planuje robic postoje co 4 godz....---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
kochana a ja sie martwie ze moja jak jest na brzuszku to glowki nie podnosi....2 dni temu tylko podniosla....to bylismy z tz-m w szoku i jej klaskalismy ze szczescia.... ......jak trzymam na rekach to ladnie trzyma glowke....i nie guga jeszcze..... Takze mysle ze kazde dziecko jest inne i w innym czasie zdobywa umiejetnosci....lepiej sie nie marwtic...
|
|
#904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie nadrabiaj tylko pisz gdzie się zapodziałaś i co u was ![]() ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Minio- mi w szpitalu pozwolili Cholinex brac... Swoją drogą wczoraj Filip zjadł tylko 90ml mm. Znowu zaczynam wariować, że się nie najada, że spadnie z wagi. Musze się umówić na ważenie, albo wagę kupić ![]()
|
|
|
|
|
#905 | |||
|
Zakorzenienie
|
Można nawet powiedzieć, że to taki uśmieszek
Fajowy mopsik I żeby leki zadziałały A co skłoniło Was do zrobienia morfologii?A te cyrki to przy każdym jedzeniu są, czy tylko przy niektórych? Z refluksu się wyrasta czy się go leczy? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak fajnie, nos mi się odetkał Wczoraj wieczorem była dziwna akcja Benik wykąpany, pora jedzenia (koło 21szej), a on jeść nie chce, pręży się, szlocha. Masowanie brzucha, kropelki, gazy. Co się uspokajał, to próbowaliśmy go nakarmić, od nowa płacz i prężenie się. I tak w kółko. Zjadł może z 30-40 ml. Cały czas bąki porządne szły, to myślałam, że może zrobi kupę, zje spokojnie i pójdzie spać. O północy przysnęłam na dobre, jak się ocknęłam patrzę mały śpi mi na brzuchu (usnęłam masując go), odłożyłam go obok siebie. Pomyślałam, że pewno pośpi z pół godzinki i obudzi się głodny to spróbuję go nakarmić. Obudziłam się nieco po 6tej, mały śpi obok mnie zadowolony, rozwalony Troszkę się kręcił, poleciałam zaraz zrobić mleko, wtrąbił za jednym zamachem 120 ml i usnął z zadowoloną minką. Nie wiem jak on wytrzymał tyle czasu bez jedzenia A to rozstrojenie wieczorne to może nie tylko bolący brzuch był, ale i wizyta teściów (jednak narobili wiele hałasu, a moja teściowa non stop trajkotała do dziecka i nosiła go na rękach, huśtała itp. - pewno za dużo bodźców i musiał odpocząć) ![]() Dziś w każdym razie zjadł już 2 x po 120 ml (co mu się prawie nie zdarza) i humor ma dobry
|
|
#906 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1. zapraszam...... ....bedz ie mi milo....2.takkkk.....dobrze napisane... 3. za wizyte...
|
|
#907 |
|
Zadomowienie
|
Cześć z rana!
Oczywiście syn nie pozwolił na rozmowę z Wami w pon. Teraz zasiadłam i już kwęka. Pospał z 30 min! Wow!!! |
|
|
|
#908 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I pewnie Twojego Benia brzusio bolal skoro usnal na twoim ....moja tez tak lubila przy kolkach.....Trzymam kciuki zeby bylo wszystko w porzadku....
|
|
#909 |
|
Zadomowienie
|
Witam Was =)
za chwilę Was nadrobię =))) |
|
|
|
#910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wlasnie, Miki podnosi glowke w kazdej pozycji, wygina sie strasznie ale nie jak lezy na brzuszku, jak go klade na brzuszku to po prostu lezy i mnie to troche martwi jak widze ze inne maluszki w jego wieku juz sobie radza; chyba za rzadko go kladlam na brzuszku i nie jest przyzwyczajony, meczy sie i to go wneriwa a co za tym idzie-odpuszcza bo jest malym leniem, nie wiem jak go "zmusic" to trzymania glowki wysoko jak lezy na brzuszku.
|
|
|
#911 |
|
Zadomowienie
|
Moje dziecko ma mega aktywność, bo wczoraj mąż i tata robili że non-stop spał. A Ja leżałam w łóżku i nic nie robiłam (ww wtorek miałam wyrywany ząb i się okropnie czułam). Nadal mam mega opuchliznę =(
I zanikł Mi pokarm (w weekend przestałam karmić) |
|
|
|
#912 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nati wczoraj była marudna, ale pomyślałam że to nawet dobrze niech tż wie że jego dziecko też płacze i marudzi a nie tylko się cieszy ![]() a rano to już rzeczywiście siedziala w leżaczku i się śmiała od ucha do ucha ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ja też różne pierdółki śpiewam Natalci a ona się cieeeeszy najbardziej lubi "jedna łapka, druga łapka, ja jestem niedźwiadek, jedna nóżka, druga nóżka, a to jest mój zadek. Lubie miodek, kocham miodek i kradne go pszczółkom, jedna łapką, drugą łapką lub pociągam rurką" przy tym jej macham tymi nóżkami i łapkami a ona się cieszy niesamowicie ![]() Cytat:
![]() ty lepiej kup tą wage ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ide ogarnąć kuchnie i musze wyprasować chociaż kilka pieluch bo już pustka w szafie a potem jedziemy do mojej babci i dziadka bo dawno prawnusi nie widzieli
|
|||||||
|
|
|
#913 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hello
![]() a moja panna dziś się obudziła po 5 zjadła i pospała do 9- szok! bo zwykle już o 7 koniec spania zjadła i leży pod karuzelą krzyczy do niej, piszczy coś tam gada, moja małpeczka a po jedzeniu obdarowała mnie taką porcją uśmiechów, że wymiękałam aa pamiętacie jak Wam pisałam że zasnęła przy usuwaniu glutków gruszką - dziś się zaczęła śmiać prawie w głos jak zaczęłam działać widać dla mojego dziecka jest to niesamowita atrakcja Cytat:
![]() o majjj ale sen słodziarski mopsik ![]() Cytat:
o mater, najlepiej zamknąć dziecko w 4 ścianach nie zapominając, żeby ubrać 88warstw, zeby dziecko przypadkiem nie zmarzło ![]() Cytat:
![]() Cytat:
no w końcu cieszę się, że jesteś Cytat:
i dla Ciebie też zdrówka Cytat:
|
|
#914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas takie bóle brzuszka są od czasu do czasu, ale popuszcza bąki aż w końcu zrobi kupę i zje spokojnie, a wczoraj zasnął i to na tyle godzin. Że też głodny nie był. Widocznie dobrze mu się spało całą noc z rodzicami ![]() Wcześniej mi cytat umknął, a miałam odpowiedzieć Te spacery to lekarka zaleciła Beniowi, nie mnie, no ale przecież samego go nie puszczę Ale co ciekawe, w chłodku lepiej mi się oddycha, jak mąż porządnie odkręcił kaloryfery przedwczoraj wieczorem, to miałam duszności, że ledwo oddychałam. Minio, ja jestem jedynaczka i żyję Powiem tylko z własnego doświadczenia, że mój największy problem to nie brak towarzystwa, tylko nadopiekuńczy rodzice i ich duże wymagania wobec mnie Gadanie rodzinki i znajomych wpuszczaj jednym uchem i wypuszczaj drugim, nic im do tego ile i kiedy będziecie mieć dzieci Ancia Idę zrobić sobie kawę, a potem fuuura prasowania dziecięcych ciuszków, bo Benek nie ma już prawie w czym chodzić
|
|
#915 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Cytat:
nieźle, aż brak słów |
||
|
|
|
#916 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ja na razie poprzestaję na "kukuruku, ruku kuku" a Julik i tak sie cieszy ![]() aa wiecie co w biedronce są książki z bajkami dla dzieci- wczoraj oglądałam- bardzo ładne wydania, kolorowe, dużo obrazków, dużo bajek, są różne rodzaje- dla chłopców, dziewczynek, magiczne, do podusi... myślimy czy dla naszej nie wziąć. I na prezent super się nadają a koszt albo 23,99 albo 29,99 w każdym razie cena nie wygórowana
|
|
#917 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo też lubi jak podczas śpiewania macham mu rączkami albo nóżkami.Mówisz, faza jakaś była? Cytat:
A lekarkę wybrałam przede wszystkim dlatego, że nie wciska mi za każdym razem antybiotyku. Powiem więcej: do tej pory zawsze wyleczyła mnie bez antybiotyku, czyli się da. A poprzedni lekarz za każdym razem wciskał mi antybiotyk. Teraz choruję rzadziej i raczej nic poważniejszego I ta sama lekarka została wybrana dla Benika
|
|
#918 |
|
Zakorzenienie
|
no nieeeeeeeeeeeee
Tyle napisalam i wcielo No to tylko napisze ze u nas ok... chociaz dwojka dzieciakow to nie lada wyzwanie... I piszecie ze chcecie jedno po drugim Jezeli macie pomoc (mama lub tesciowa to owszem) ale jak jestescie same to radze przemyslec sprawe.... A jak juz mam to klade i sie i spie ![]() Dalej karmie cycem bo sutki w miare doszly do siebie.. Tez mam takie pieczenie , bol w piersiach jak pisalyscie i nie moge sie doczekac kiedy to minie.. Dalam kilka razy Kiarze MM i puszczala mi po nim pawiki... ( a ona nawet nie ulala nigdy ) Niewiem czy moze za duzo jej nie dalam bo wszamala po 110 ml i ona dalej by jadla... ![]() A ma dopiero 3 tygodnie.... No i tez jej dalam raz moje odciagniete mleko z butli tez ok 100 ml i tez byl pawik ale mniejszy....Niewim dlaczego tak wymiotuje .. ![]() ![]() Do tego kupki nie robi od niedzieli ![]() Ponoc dzieci karmione piersia moga nie robic kupki nawet tydzien czasu bo pokarm matki trawi sie w 100%.. No i wazne zeby byly mokre pieluszki i dziecko puszczalo baczki.... u nas tak jest ale do tego mala czesto sie prezy i wyglada jakby chciala kupke zrobic a jej nie wychodzi... Wczoraj probowalam dac jej kawalek czopka glicerynowego ale co jej wlozylam do pupki to ona go wycisnela Niewiem czy to ja taka nieudolna czy co... Czy ktoras aplikowala czopki? i jak to robila ?![]() ![]() Pisalyscie ze u Was juz snieg ![]() i takie temeratury bliskie zeru... brryyyy.. Nie lubie zimy... U nas tak jeszcze po 9-12 stopni jest chociaz juz tez z dnia na dzien zimniej... Jak bede miala kiedys czas to sie odezwe.. A teraz niestety musze spadac obiad gotowac poki mala spi .. Buziaczki.... ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- A jak wizecie chuste z takimi malymi maluszkami..? Ja mam chuste i uzywalam z Alanem ale kupilam jak on juz mial 44-5 miesiecy i juz byl wtedy tki sztywniejszy wiec nie bylo problemow z wiazaniami a teraz wlasnie sie zastanawiam jak mala zamotac zeby jej krzywdy nie zrobic......
Edytowane przez kellysss Czas edycji: 2011-11-17 o 11:34 |
|
|
|
#919 |
|
Zadomowienie
|
minio my też nie planujemy drugiego dzidziusia... niestety z tego samego powodu co Wy...
Też wszyscy naokoło namawiają...że przecież wszystko już mamy, że szkoda małego, żeby był sam... ale przecież wyprawka to nie wszystko. My z mężem do najmłodszych nie należymy do tego kredyt na 30 lat...i choć serce się kraje...takie są realia. Więc nie jesteś sama |
|
|
|
#920 |
|
Zadomowienie
|
Ja marzyłam o drugim dziecku, ale już nie chce.
Sama jestem jedynaczką i nie żałuje tego. Mam nadzieje że Czarek też nie będzie żałował |
|
|
|
#921 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nom, naprawde, nie znosze okresu jesienno-zimowego. Cytat:
|
|
|
#922 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Beny skończył 2 miesiące a rzadko kiedy je 120 ml i po takiej ilości sporo ulewa. Może rzeczywiście dla Kiary być za dużo taka ilość ![]() 2. Hehe, znamy takie zabawy Przytrzymuję palcem dłużej po włożeniu czopka. Czasem i tak dziecko go wypchnie, ale aplikuje do skutku ![]() 3. Wiązań próbowałam tych dwóch: kieszonka i podwójny x (koala). Oba dość łatwe, choć jakoś koalę mi łatwiej wiązać
|
|
#923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jest chore i przykre ale wszystko rozbija sie o pieniadze, zobaczcie, gdybyscie mialy stabilna pozycje finansowa-nie zastanawialybyscie sie czy miec druga dzidzie; my chcemy za pare lat nastepna dzidziulke, ale najpierw chcemy wyjsc na ladna prosta z finansami, nie wyobrazamy sobie z Ł zeby malenstwu mialo czegokolwek zabraknac dlatego narazie ze wzgledow zdrowotnych(ja cc) i finansowych zostajemy przy jednym, choc bardzo bysmy chcieli drugie. No ale mam nadz ze za pare lat sytuacja nam sie zmieni i bedziemy mogli miec drugiego maluszka. Jeszcze zabiora becikowe ktore i tak jest smiechem na sali i niech pozabieraja nam w ogole wszystko coraz bardziej i czesciej zastanawiamy sie nad wyjazdem stad na stale, bo tu jest coraz gorzej.
|
|
|
#924 |
|
Zakorzenienie
|
Wzdęcie i teściowa
Dzięki
|
#925 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a czy na wizycie u ortopedy ważyli wasze dzieciaczki? Bo tż mi mówi że na pewno a mi coś nie za bardzo pasuje , usg to usg a nie wizyta kontrolna
|
|
|
|
#926 |
|
Zadomowienie
|
Mój był ważony u pediatry. U ortopedy jeszcze nie byliśmy
|
|
|
|
#927 |
|
Zakorzenienie
|
Skad ja to znam
wczoraj mama Ł probowala na sile odwrocic Mikiemu glowke jak lezal na brzuszuku i w ogole stwierdzila ze ma zimno w stopy chociaz napalilam w kominku i maly byl ubrany w spodenki ze stopkami, ale przeciez jemu jest za zimno ehh...
|
|
#928 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Gratulacje!! Jak już jesteśmy przy "tych tematach" to przyznam się, że byliśmy wczoraj u audiologa. Badanie przesiewowe słuchu w szpitalu (po urodzeniu) w ogóle nie wychodziło. Przez miesiąc martwiłam się, że moje dziecię nie słyszy ale wszystko jest ok!! Wszystkie opuchlizny zeszły i teraz reaguje na wszystkie dźwięki... nawet na spadający z gałązki kwiatek storczyka Ulżyło, że piiiiip Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#929 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jeszcze mi powiedz ile wazy Beny... Bo to chyba tez powinno sie troche na wage dziecka patrzec co..??? Niewiem sama... Bo mala jest spora.. Wazy 4600 , wiec ja myslalam ze wiecje jej potrzeba ..... Jak cos to nastepnym razem dam jej z 80 ml ... zobaczymy czy po tym bedzie wymiotowac....2...dzieki 3.... Ja w kieszonce nosilam ciagle ALana i to wizanie najlepiej mi szlo... Tylko ze ALan umial juz dobrze glowke trzymac a Kiarze to jeszcze opada .... ![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
teskno mi za rodzinka ale naprawde ciezko zyc w naszym kraju... |
||
|
|
|
#930 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
hello
mały śpi to korzystam i na wizażCytat:
a mały słodziak miłego dnia ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
gdzie ja się uchowałam chyba sobie skopiuje tą piosenkę i się nauczę na pamięć![]() ![]() Cytat:
![]() A ja mam pytanie czy któraś będzie zakładać spiralę?? Bo mnie położna zachęca do jej założenia, ze niby wygodniejsze, a zawsze można wyciagnąć i w gruncie rzeczy tańsze. A czy któraś szczepiła dzieciaczka szczepionkami nieskojarzonymi ale dodatkowo na pneumokoki i rotawirusy?? jaki jest koszt dawki?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.

.
, ale są i takie, że drze się jak opętany
. 

, i okazało się, że ktoś pomylił datę i powinno być 31.08.2010 na napisane 2011
i teraz trzeba czekać drugie tyle na rozpatrzenie wniosku i przysłanie pieniędzy
chyba, że mi się odmieni, ale na tą chwilę i na najbliższe parę lat nie planujemy dzidziusia

Kurcze...ale ten czas leci
. Chyba musimy to przeczekać, może to po prostu jelitka nie są jeszcze w pełni ukształtowane i od tego bolą brzuszki naszym maluszkom
Takze mysle ze kazde dziecko jest inne i w innym czasie zdobywa umiejetnosci....lepiej sie nie marwtic...

A co skłoniło Was do zrobienia morfologii?

i wzielam sobie za ambitny cel rozsmieszac swojego syna, po robieniu glupich min i spiewaniu piosenki"duda, duda" zobaczylam szeroki, bezzębny usmiech na jego twarzy, chyba sie jeszze powyglupiam

- dziś się zaczęła śmiać prawie w głos jak zaczęłam działać