|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Jakoś nie mogę wrócić do Was...
Dzisiaj była druga noc uczenia Małej spania w swoim łóżeczku. Pierwszej nocy było lepiej, dzisiaj się trochę omęczyłyśmy. Karmię ją w naszym łóżku, czekam aż uśnie i przekładam ją do siebie. Ale ona skubana od razy oczy jak 5 zł... W ciągu dnia też tylko na cycku by spała, a spróbować ja przenieść to od razu wyczuwa. Koleżanka mnie straszy żebym tak nie uczyła bo potem będzie problem, z kolei położna mówiła że takie maleństwo potrzebuje bliskości i że przy mamie czuje się bezpiecznie i żeby na razie jej nie odzwyczajać. Tylko na to spanie w swoim łóżeczku kazała zwrócić uwagę, bo im później tym większy problem. Będziemy próbować... Boję się tylko czy jej nie przewiało, bo jakiś katarek jej się zrobił (dzisiaj nawet fridą jej odciągałam rano) i parę razy pokasływała Dzisiaj miałam zacząć ją werandować, ale chyba sobie daruję...Któraś pytała o męża- jest przekochany ![]() Sorki, że tak tylko o sobie, ale nie mam czasu ani siły żeby nadrabiać. I dzięki za wszystkie pocieszenia |
|
|
|
#932 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i nie wietrzyć bo zimne powietrze niezdrowe Cytat:
ja też powoli będe kolekcjonować książeczki ![]() Cytat:
![]() a nati to najbardziej lubie jak na "lubie miodek kocham miodek" pocieram jej brzuszek albo "i pociągam rurką" tak jej stukam paluszkiem w bródke ![]() Cytat:
![]() Cytat:
jak wpiszesz słowa w google to powinno Ci znajść jakąś wersje na you tube to będziesz miała melodie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() natalce dopiero za 3 razem udało się zbadać w szpitalu. Przerwałam prasowanie bo nati się obudziła ale nim wszystko pochowałam znowu zasnęła teraz to ja ją jakoś delikatnie będe musiała obudzić bo musimy się zbierać powoli ![]() rozwala mnie jak ssie kciuka a reszte paluszków wkłada sobie w oko
|
||||||||
|
|
|
#933 |
|
Zakorzenienie
|
zdublowany post
Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2011-11-17 o 14:05 |
|
|
|
#934 |
|
Zakorzenienie
|
kropka
![]() dwa razy tego samego posta mi dodało, dziwnie
Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2011-11-17 o 12:33 |
|
|
|
#935 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a my w końcu zamówiliśmy Bartusiowi leżaczek-bujaczek i matę edukacyjną, bo to nasze dziecię jakieś ograniczone, żadnych atrakcji rodzice mu nie zapewniają, trzeba się zabrać za kupowanie zabawek pomału
|
|
|
#936 |
|
Rozeznanie
|
Jakoś nie mogę wrócić do Was...
Dzisiaj była druga noc uczenia Małej spania w swoim łóżeczku. Pierwszej nocy było lepiej, dzisiaj się trochę omęczyłyśmy. Karmię ją w naszym łóżku, czekam aż uśnie i przekładam ją do siebie. Ale ona skubana od razy oczy jak 5 zł... W ciągu dnia też tylko na cycku by spała, a spróbować ja przenieść to od razu wyczuwa. Koleżanka mnie straszy żebym tak nie uczyła bo potem będzie problem, z kolei położna mówiła że takie maleństwo potrzebuje bliskości i że przy mamie czuje się bezpiecznie i żeby na razie jej nie odzwyczajać. Tylko na to spanie w swoim łóżeczku kazała zwrócić uwagę, bo im później tym większy problem. Będziemy próbować... Boję się tylko czy jej nie przewiało, bo jakiś katarek jej się zrobił (dzisiaj nawet fridą jej odciągałam rano) i parę razy pokasływała Dzisiaj miałam zacząć ją werandować, ale chyba sobie daruję...Któraś pytała o męża- jest przekochany ![]() Sorki, że tak tylko o sobie, ale nie mam czasu ani siły żeby nadrabiać. I dzięki za wszystkie pocieszenia |
|
|
|
#937 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
będziemy miały z czego skopiować![]() dobra zmykam zaszykować coś do obiadu, póki mały jeszcze śpi, a później na spacerek miłego popołudnia
Edytowane przez Martusiaaa21 Czas edycji: 2011-11-17 o 12:36 |
||
|
|
|
#938 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Beny dobija chyba do 6 kilo. Daję mu raczej mniejsze porcje, bo po dużych więcej ulewa (mniejsza porcja to dla niego 90 ml).3. Moja chusta jest na tyle szeroka, że mogę w kieszonce zaciągnąć mu materiał aż za głowę ![]() Ciekawe czy się uda, miałam database error przed chwilą ![]() Madzialena Nie martw się, z czasem Kamila nauczy się sama spać. Ja wyznaję zasadę "nic na siłę". Nasz Benio ma takie dni, że lubi być tulony, blisko nas, popołudnia tylko z nami na kanapie, a nie w swoim łóżeczku, nocki w naszym łóżku. A są takie dni, że spokojnie śpi u siebie, w dzień sam się sobą zajmuje na macie czy w łóżeczku. Takie małe dziecko potrzebuje być blisko, jedno mniej drugie bardziej, a czasem to i od dnia zależy. Trzeba wyczuć po prostu jak jest u Was
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2011-11-17 o 12:43 |
|||
|
|
|
#939 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też od początku biore do swojego łóżka na karmienie a potem odkładam, jak się obudzi i płacze to znowu biore na ręce na chwile i próbuje odłożyć w weekendy jak jest tatuś to jak sie obudzi bierzemy ją do naszego wyrka i sie cieszymy w trójke ![]() a spacerki są wskazane nawet przy katarku, więc moze nie rezygnuj z tego werandowania, co? dla tż ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Cytat:
![]() nie chciałybyście tego słuchać |
|||
|
|
|
#941 | ||||
|
Zakorzenienie
|
bruma to będziemy się starać pewnie w podobnym terminie o maluszka 3mam kciuki za Błażejka, na pewno po żelazie wszystko będzie dobrze Cytat:
![]() Cytat:
Ja już jem normalnie (wiadomo, że bez kapuchy, czosnku i cebuli), ale smażone itp. to jem. Jak uważałam to małą brzuch bolał, teraz jem normalnie i też są akcje ![]() Cytat:
Cytat:
[ |
||||
|
|
|
#942 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
taaaaaak i tez Ci (znaczy sobie ) tak grzebie w tym oku?![]() Cytat:
|
|
#943 |
|
Zakorzenienie
|
Co się robi na macie edukacyjnej? Śpi
Świeżutkie zdjęcie sprzed chwili Aniołek mi się trafił
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2011-11-17 o 13:28 |
|
|
|
#944 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No to faktycznie ![]() Ale ze mnie mamuska... wydawa lo mi sie ze ten moj glodomorek moze tyle zjesc a widac ze jeszcze zolodeczek maly......![]() ok...spadam bo jest chyba kupka !!! |
||
|
|
|
#945 |
|
Zadomowienie
|
ja tam na chwilkę..bo niedługo się zbieram na ważenie z Sarą.. nocka minęła nam super..ale boję się pisać..bo jak się pochwaliłam ostatnio..to następna była kiepska ![]() MAMY PASZPORT Dziękuję za wszystkie kciukasy Wam ![]() :dzieku je:![]() ![]() AGUS Kupiłam Saruni konika morskiego . narazie to Nam się On bardziej podoba niż Jej... ale naprawdę fajny jest i milusi. przyzwyczai się pewnie póki co u Nas Sara woli swoje "pianinko" z fp
|
#946 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie wiem czemu ale zawsze przy 2 karmieniu w nocy mi sie rozbudza![]() Cytat:
ta jak przyjdzie prawdziwa zima to bede dodatkowo wkładac do spiworka takiego z polarkiem co miałam w komplecie do wózka a teraz to tylko kocyk i ta zakrywa z wózka czy jak to tak sie nazywa![]() Cytat:
![]() mam nadzieje ze sie szybko wykurujeszCytat:
Cytat:
ja mialam szczescie złozylam wniosek w piatek a we wtorek juz mialam pieniadze na koncie nawet mi przyznali za kazdy dzien pobytu w szpitalu ze ze wgledu na cc ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Kamilki tak maja ze chce spac z mamami w łózku
|
|
|
#947 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#948 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Pierwszy raz na macie :
|
|
#949 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#950 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym w 2014 bedzie dłuzszy macierzynski - 26 tygodni ![]() Cytat:
Cytat:
zdrówka życzę Cytat:
moja wczoraj zjadła 150 ml...a tak to 120 normalnie wpyla az sie uszy trzęsą, a mojego mleka to nawet 140 zje (jak tyle udoje Cytat:
oj to sie wymordowaliscie oboje z Franiem...dobrze, ze juz w domku Cytat:
![]() Cytat:
Olga tez nie pozwala mamusi na internetowe szalenstwa
|
|||||||
|
|
|
#951 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Spróbuj, może na Twojego Mikusia podziałaCytat:
Cytat:
Staram się nie słuchać rodziny, ale ostatnio mówię, że już sporo ubranek odłożyłam, to moja ciocia mówi, że pewnie dla braciszka lub siostrzyczki a jak powiedziałam, że nie, że może komuś oddamy lub sprzedamy bo nie planuję rodzeństwa dla Adasia, to się strasznie zdziwiła i mówi, że jak ja to mogę zrobić Adasiowi i takie tam. A teściowa to w ogóle juz wymysliła, że będziemy mieć córeczkę i damy jej na imię EwaCytat:
Ja też miałam problem z włożeniem czopka bo też wypychał, ale mama mi podpowiedziała, żeby włożyć głęboko jak się da i ścisnąć pośladki i się sprawdziło już nie wypychał. A mój Adaś też miał problem z kupką i nie robił prawie tydz, i mi lekarka powiedziała, że jak do trzech dni nie zrobi to dać czopka glicerynowego całego i nie bać się że cały bo mówiła, że na oddziale juz noworodkom dają jak trzeba to cały. I tak raz zrobiłam, to po godz taką kupę walnął że szok, i od tego czasu robi sam jedną raz nadzień czy dwa Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kurcze miałam jeszcze tyle do odpisania ale płaczkuń się obudził i muszę na razie kończyć. Może wieczorkiem mi się uda wejść Pa
|
|
#952 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wcześniej wprowadza się wg niego ryby i gluten, oraz dłużej podaje mleko początkowe. "Zgodnie z najnowszymi zaleceniami ryby można podawać niemowlętom już po ukończeniu 6. m.ż. " wcześniej 11-12m.ż. "Dotychczas zalecano, by produkty zbożowe zawierające gluten (np. kaszę mannę) wprowadzać do diety dziecka dopiero w 10. m.ż. Najnowsze wyniki badań dowodzą jednak, że wcześniejsze, stopniowe wprowadzanie glutenu może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby trzewnej, szczególnie jej utajonej postaci. Dlatego według najnowszego schematu żywienia do diety niemowląt karmionych wyłącznie piersią można stopniowo wprowadzać gluten już w 5. m.ż., a karmionym sztucznie nieco później - w 6. m.ż." "Zgodnie z dotychczasowym schematem żywienia dzieci karmionych sztucznie mleko modyfikowane początkowe zalecano przez pierwsze 4 miesiące życia. W myśl aktualnej (2006 r.) dyrektywy Unii Europejskiej zaleca się podawanie niemowlętom mleka początkowego przez całe pierwsze półrocze" minio1984 kropelki stosujemy bobotic, cebion i dicoflor (na wzdęcia, wit. C i probiotyk)
|
|
#953 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a za paszport , super, że Wam się udałoCytat:
głupi zawsze ma szczęście2. Zawsze możemy się zorganizować i z wózkami pod sejm
|
||||
|
|
|
#954 | ||
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
![]() maly zasnoł wiec mam chwilke cos dzis maluszek lubi u mamusi na raczkach spac a jak go odkladam to yk ech mój slodzaiakCytat:
Cytat:
![]() kochane jak stosujecie te krople sab simplex? |
||
|
|
|
#955 | |
|
Wtajemniczenie
|
ta jasne
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() klask i:super, że się udało tak szybo
|
|
|
#956 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny - jak macie chwile zobaczcie na tvn, rozmowy w toku
|
|
|
|
#957 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
dziecie mi usnęło
czekam na męża, moze zdążymy obiad zjesc razem byłysmy dzis 1,5 h na spacerze, śliczna była pogoda...mam nadzieje ze jutro tez bedzie tak ładnie to wysle mame z nią na spcaer a ja do pracy musze na chwile pognać... Cytat:
moja 6 tyg ma i teraz wcina 120 ml Cytat:
Cytat:
oczywiscie o ile nasze dziewczyny z UK/Irl sie zgodzą nas wspomóc ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
2- Gunia tez wrzeszczy, ale zauważyłam ze wrzeszczy mniej jak ja sie poloze obok niej
|
||||||
|
|
|
#958 | ||||||||||
|
kosmitka
|
Ale u nas dzisiaj zimno brrrrr, normalnie szron na trawie. Śmiesznie po spacerze Franek ma takie różowe poliki od tego mroźnego powietrza
, jak bałwanek mały.A nadrobić Was nawet z dzisiaj to jakaś masakra. Cytat:
Podróż znosił wcześniej dobrze, ale takiemu maluszkowi najlepiejw domku, poza domkiem ma za dużo atrakcji. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak Ty to robisz, że Twoja panna tyle śpi. Tak myślę, czy to zasługa mm?? Bo moj na cyca w nocy się budzi co 2-3h. Cytat:
.A jak byłam na zajęciach, to Franio był z tatusiem u siostry. (tzn siostry męża). Jechałam z nim, bo to zjazd 2-dniowy, a szkołę mam daleko (250km). Cytat:
.Cytat:
Cytat:
nic nie rozumiem.Jutro mamy pediatrę i II szczepienie, to chyba o to zapytam. ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
.Muszę doczytać, kiedy Wy te dzieci planujecie, bo jakoś ominęłam chyba. Pamiętam tylko, że Cotka małolata boi się 3-letniej przerwy.
|
|
|
#959 | |||
|
Raczkowanie
|
Uff Tymon w końcu zasnął w leżaczku (co prawda na wibrze i ze smokiem
), a ja mam chwilę na wizażCytat:
No i gratuluję męża! Cytat:
Ma niecałe 6 tygodni, a ostatnio problemy z ulewaniem i wymiotami po jedzeniu, może to przez to.Cytat:
A my dzisiaj po wizycie kontrolnej - Tymon przybrał 500g w ciągu tygodnia! A mój TŻ ma mi chyba za złe, że prawie nie karmię piersią Ma do mnie żal, że nie siedzę z laktatorem cały dzień i nie pobudzam cycków do produkcji mleka, a ja zwyczajnie nie mam na to czasu. Poza tym wreszcie Mały przybiera i ja jestem spokojniesza, więc mi z tym dobrze. Ale facet to jednak facet i w ogóle mnie nie rozumie![]() I podejrzewam u mojego synka skazę białkową - ma okropną suchą wysypkę na buzi i na główce, a do tego co raz mocniej ulewa i kilka razy zwymiotował mi po jedzeniu. Pediatra narazie nie kazała się martwić, bo ładnie przybiera na wadze, ale ja oczywiście jako matka wariatka i tak się martwię Myślicie, że to mogą być objawy skazy??? Ocho już się Stworek przebudza, może później jeszcze wrócę ![]() |
|||
|
|
|
#960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i byłoby super żeby maluszek pojawił się na świecie lato/jesień 2014 (tylko z chińskiego wychodzi znów dziewczyna) Edytowane przez agnieszka 0605 Czas edycji: 2011-11-17 o 16:34 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:13.

Dzisiaj miałam zacząć ją werandować, ale chyba sobie daruję...

zjadła i leży pod karuzelą krzyczy do niej, piszczy coś tam gada, moja małpeczka
a po jedzeniu obdarowała mnie taką porcją uśmiechów, że wymiękałam
- dziś się zaczęła śmiać prawie w głos jak zaczęłam działać 
Czy ktoras aplikowala czopki? i jak to robila ?
coraz bardziej i czesciej zastanawiamy sie nad wyjazdem stad na stale, bo tu jest coraz gorzej.

dla tż 

:dzieku je:
nie wiem czemu ale zawsze przy 2 karmieniu w nocy mi sie rozbudza
i wzielam sobie za ambitny cel rozsmieszac swojego syna, po robieniu glupich min i spiewaniu piosenki"duda, duda" zobaczylam szeroki, bezzębny usmiech na jego twarzy, chyba sie jeszze powyglupiam
, ale są i takie, że drze się jak opętany
, i okazało się, że ktoś pomylił datę i powinno być 31.08.2010 na napisane 2011 

klask i:super, że się udało tak szybo