Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II 2012 - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-17, 19:38   #3151
MartuNiunia87
Rozeznanie

Dot.: Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II

Cytat:
Napisane przez BebiBebi Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy to lekarz musi przepisać odpowiednie mleko dla dziecka, czy same możemy wybrać ?
Same, tzn u mnie to było tak, że nie miałam pojęcia jakie mleko podaje się dzidzi więc zapytałam lekarki ona poleciła mi NAN 1 i Bebilon 1 - wybrałam Bebilon 1 dlatego, że wiedziałam, że w szpitalu dokarmiali mlekiem NAN i mój synek po nim ulewał bardzo. Później jak podrósł zmieniłam mu na Bebiko (po czasie). Ogólnie sama wybierasz jakie mleko chcesz dawać swojemu dziecku, chyba, że dziecko będzie potrzebowało specjalnego mleka takiego jak Humana czy Bebilon Pepti (np. z powodu skazy białkowej czy coś) to wtedy takie mleko musi zapisać i dobrać lekarz, bo ono jest na receptę (takie mleko specjalne).

Nooo.... to by było na tyle.

Byłam dziś u tego fryzjera - odrostów brak - włoski i grzyweczka podcięte, no i z brewkami porządek zrobiony - regulacja i henna i od razu się lepiej czuję

No idę oglądać film z TŻ bo marudzi mi tu :P

To do jutra!!!
Sakramentalne TAK - 11.06.2011
Martynka- 23.02.2012

...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic...
MartuNiunia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 19:50   #3152
uska000
Zadomowienie

Dot.: Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II

ide na seriale a potem kuchenne rewolucje naprawde beda jaja

dobranoc

http://www.suwaczek.pl/cache/b034e10552.png
uska000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 20:13   #3153
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
Dzis tz oznajmił że w styczniu idziemy na jakis bal karnawałowy od niego z pracy nie mam w co się ubrać, nadzieja w mamuśce która jest krawcową ciekawe czy będę w stanie jeszcze sie wtedy ruszać
U mojego B. dziś wywiesili listę na bal, ale w połowie stycznia to raczej odpada szkoda, bo za małą kasę możnaby chociaż pojeść, pogadać itp.

A we wtorek do gina... już się nie mogę doczekać może w końcu się dowiemy jaka płeć we mnie jest
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 20:16   #3154
elunia25
Raczkowanie

uska byłam tam piewszy raz i nawet z wytłumaczeniem gdzie jest miałabym problem bo Tz jechal więc ja się za bardzo na drodze nie skupiałam zreszta teraz w ciązy moja orientacja w terenie trochę szwankuje
elunia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 20:21   #3155
uska000
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elunia25 Pokaż wiadomość
uska byłam tam piewszy raz i nawet z wytłumaczeniem gdzie jest miałabym problem bo Tz jechal więc ja się za bardzo na drodze nie skupiałam zreszta teraz w ciązy moja orientacja w terenie trochę szwankuje
ale to w srodzie nie w okolicach? a co bylo niedaleko zauwaylas cos?? bardzo mnie ciekawi bo moj tzt zna wszystkie warsztaty w srodzie moze to kolega

Stary 2011-11-17, 20:33   #3156
n1kotynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość
a jaki rozm wziełas z muzzy bo ja dumam i dumam i głupieje

fajny ten materac!!
ja mam taki - był w komplecie mebli, jak zamawiałam :

http://www.smerfland.pl/p-1503-mater...NY_120x60.html

ale myślę, żeby go wymienić....

to zazdroszcze tk maxxa
mi pasuje wycieczka w przyszlym tygodniu

kurcze a ja nadal nie moge sie zdecydowac na posciel zastanawiam sie czy brak drozsza glucka, nino badz ferreti czy szukac tanszej i ryzykowac bo tamte wydotykalam

koszule mam w rozmiarze L, tak mi babka w sklepie dobrała i były na mnie akurat, z dekoltem w serek są fajne, bo bez problemu wystawisz cycka do karmienia no i super bawełna mięciutka, teraz je prałam, żeby do szpitala się przygotowywać i nic im się po praniu nie stało , ale po porodzie wziełabym M spokojnie a ja duża baba jestem to radzę ci M brac

ten który masz możesz odsprzedac bo tak to szkoda kasy a czemu ten który masz chcesz wymienić? coś nie teges?

i ty się zdziwisz bo do tk maxxa chodzę rzadko, strasznie dużo tam ludzi i jest dużo rzeczy poprzebierane a jak już coś upatrze, to potem znajduje często taniej w innym sklepie. Ostatnio tak było z marynarkami męża, w tk maxx za 800 - 1100 zł marki joop! i innych, które nie specjalnie kojarzyliśmy a poszliśmy do marksa i spencera i tam kupiliśmy za 400 zł super marynary i aż w pracy potem tz zbierał komplementy w ogóle uwielbiam marksa i spencera tz ma wszystkie koszule do pracy stamtad a ja ostatnio kupiłam super stanik za 33 zł

co do pościeli to uwierz mi ja tez mialam ten sam problem, ale my spimy w poscieli z ikei tańszej. Nasz najtanszy komplet jeden kupilismy za 30 zł a tak to wydaję na pościel dla nas 60-100 i gatunkowo jest w porzadku. nie wiem dlaczego posciele dla dzieci są takie drogie 100 zł jeszcze rozumiem, czy nawet 150 - jeden taki komplet kupiłam ale 300 zł za pościel? dla mnie to było trochę dużo, tym bardziej, że chciałam 2 komplety min i kupiłam tańsze, jak się nie sprawdzą to kupię droższe trudno
wolę jeszcze ubranka jakieś kupić, bo nie będzie mi się chciało prać co 2 dzień nie ma mowy kaftaników mam sporo i nawet fajne przyszły, bodziaki kupiłam z mothercare i b. fajne są a wyszły nówki po 6 zł/szt no i pajacyki jeszcze, bo śpiochów stwierdziłam, że nie będę kupować, pajace lepsze, zwłaszcza na zimę, no i spodenki czy bluzeczki, sukienki to póóóóźniej gdzieś od rozmiaru 74 a póki co kupuję tylko na 56 i 62, potem sukcesywnie będę kupować większe rozmiary

chyba tez ci będzie wygodniej na al. Ken? bo ja na pragę jakoś nie lubię jeździć, nie ma tam gdzie zaparkować i w ogóle jest tam masakra z tramwajami musimy się umówić na zakupy stanikowe a potem na ciacho a co

Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
ide na seriale a potem kuchenne rewolucje naprawde beda jaja

dobranoc
też oglągam gesslerową
n1kotynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 20:44   #3157
Małgosia:)
Wtajemniczenie

I ja oglądam

Miałam prasować, ale mi się nie chce deski rozłożyć...
Małgosia:) jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-17, 20:47   #3158
bambusiek
Zakorzenienie

Wink Dot.: Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II

Zmykam zaraz, ale najpierw: proszę napiszcie co brałyście na zgagę???
Od kilku dni mnie męczy skubana

Dobrej nocy
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 20:50   #3159
n1kotynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Małgosia:) Pokaż wiadomość
I ja oglądam

Miałam prasować, ale mi się nie chce deski rozłożyć...
też miałam prasować ale nie chciało mi się jutro poprasuję
Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
Zmykam zaraz, ale najpierw: proszę napiszcie co brałyście na zgagę???
Od kilku dni mnie męczy skubana

Dobrej nocy
ja piłam mleko i piję nadal, najbardziej mi pomaga
z leków rennie nic nie dawało, maalox mi średnio smakuje a jak mnie mega męczy to piję takie mleczko Gelatum Alumni Phosphorici i to jest dobre w smaku

Sandra polecała Gaviscon z tego co pamiętam
n1kotynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 21:06   #3160
kasikzaki
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to kasikzaki

No i chyba sie za bardzo pochwaliłam tym że tak daję radę pracować, tak dostałam dzisiaj w kość i fizycznie i psychicznie że mam dość
Już postanowiłam że przyszły tydzień jest ostatnim, tak więc teraz idę do pracy w niedzielę i w przyszłym tyg 1 albo 2 dni ale już bez niedzieli(bo są najcięższe). Kicham to, mam takiego nerwa że wcale bym nie poszła już ale 1 babka jest na urlopie do przyszłej soboty a obiecałam ze zostanę do tego czasu na pewno.

Dzisiaj już nie dam rady Was nadrobić bo padam na pyszczek...

Miłych snów...
Do jutra
kasikzaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 21:12   #3161
uska000
Zadomowienie

a ja prasowac nie mialam a wyprasowalam

na zgage mleko i rennie

ale masakra u gesslerowej;/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-17, 21:41   #3162
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez n1kotynka Pokaż wiadomość

no mieszkam przy Blue City właśnie mam 5 min spacerkiem, samochodem jeżdzę na większe zakupy leń ze mnie
O widzisz
Ja jak w Wawie mieszkałam miałam bliziutko do Galerii Mokotów
Teraz mam wszędzie daleko

Materacyk fajny, ale strasznie drogi

Cytat:
Napisane przez elunia25 Pokaż wiadomość
no i w końcu ktoś mnie rozgryzł menel to byl ze mnie 100% jak żule z pod śmietnika zajadały się moimi ciastami jakiś miesiąc temu
Widzisz, wiedziałam co z Ciebie za element
Jak to żule zajadały się Twoimi ciastami?

tylko po to, żeby w niej wszystko było
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 21:42   #3163
*Agatek*
Zakorzenienie

Teściowa pofarbowała mi włosy

Mahoniowy brąz Ciekawe co z tego wyjdzie... jutro się okaże

Cytat:
ulala a ja za koszule w donnie płaciłam 49 zł chyba
i polecam koszule muzzy, bardzo przyjemne są i na allegro jest ich mnóstwo
za koszule mało dałam, chyba 38 zł, no ale komplet z długim rękawkiem w koszulce + spodnie zawsze będzie drożej
Cytat:
w tym sklepie, gdzie link wklejałam, przesyłkę miałam gratis bo tam też zamówiłam przewijak i łóżeczko

to ten sam sprzedawca no lepiej kupić materac porzadniejszy i właśnie taka podusia jest lepsza niż książka
a no tak, ten sam sprzedawca no ja niestety łóżeczka u niego nie zamówię, bo nie ma turystycznych też chciałabym więcej rzeczy za jednym zamachem...

bambusek na zgagę brałam renie i zawsze mi pomogła

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 21:43   #3164
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

halo śpią już?
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 21:50   #3165
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość

A we wtorek do gina... już się nie mogę doczekać może w końcu się dowiemy jaka płeć we mnie jest

Cytat:
też miałam prasować ale nie chciało mi się jutro poprasuję
Mnie też prasowanie woła, niby nie dużo, ale za chwilę się uzbiera więcej

Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
ale masakra u gesslerowej;/
No ..

Dziewczynki, mam jeszcze pytanie z serii "to już pewnie było,ale nie pamiętam" : Ile kpujecie pieluch tetrowych? Bo nie wiem ile kupić - 20 czy 30? Też mam problem, nie?

Matko, lecę się kąpać i spać, bo znowu TZ usnął sam obok mnie, bo mi się oczywiście nie mam na spanie

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
halo śpią już?
Własnie nie

Stary 2011-11-17, 21:53   #3166
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

ja zamierzam kupic z 15 tetrowych i z 5 flanelowych... najwzej dokupie...

tez mi sie spac nie chce
nie lubie spac sama a tz na nocce...

juz sie wykąpałam, włoski umyłam i siedze
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 21:55   #3167
*Agatek*
Zakorzenienie

O, szacun, gostek mi odpisał z allegro odnośnie ręczniczka:

"Dizęuję za informajce, gdyż sa one dla nas cenne w celu ciągłej poprawy jakości osługi Klienta
Z tego co widze zapisane kolory na trakcie transakcji są zgodne z Pani poleceniem, niestety domniemam iż któryś z pracowników przy pakowaniu paczki pomylił się i włożył niewłaściwy kolor za co gorąco przepraszam

Gdyby Pani decydowała się na zakupy u nas w przyszłości proszę się przypomnieć a do paczki dodamy gratis od firmy

Jeszcze raz przepraszam za zaistniałą sytuację"

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość
Dziewczynki, mam jeszcze pytanie z serii "to już pewnie było,ale nie pamiętam" : Ile kpujecie pieluch tetrowych? Bo nie wiem ile kupić - 20 czy 30? Też mam problem, nie?
ja kupiłam 25

Stary 2011-11-17, 22:00   #3168
MMONIKA9
Wtajemniczenie

dodałam focie do klubiku byście się mogły trochę pośmiać ja już kulam ze śmiechu te laczki
Stary 2011-11-17, 22:03   #3169
kamciurka
Zakorzenienie

a mi sie net wyczerpal, przekroczylam limit danych i mi zamula strasznie, nowy dopiero od 20 wiec przez te dwa dni bede pewnie ograniczona

dziewczynki fajnie z tym czwartkowym spotkankiem

Niki

Alex
kamciurka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-17, 22:08   #3170
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamciurka Pokaż wiadomość
a mi sie net wyczerpal, przekroczylam limit danych i mi zamula strasznie, nowy dopiero od 20 wiec przez te dwa dni bede pewnie ograniczona
przecież zawsze byłaś ograniczona!

Stary 2011-11-18, 07:04   #3171
zoskasamoska
Wtajemniczenie

eliza wózek na prawdę świetny i za to cenę no, no

Moonika
dzięki za info, muszę mojego pociągnąć do USC, kurde, że też tak daleko musimy mieć do niego ;/
zoskasamoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 07:13   #3172
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
ja zamierzam kupic z 15 tetrowych i z 5 flanelowych... najwzej dokupie...

tez mi sie spac nie chce
nie lubie spac sama a tz na nocce...

juz sie wykąpałam, włoski umyłam i siedze
Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
O, szacun, gostek mi odpisał z allegro odnośnie ręczniczka:

"Dizęuję za informajce, gdyż sa one dla nas cenne w celu ciągłej poprawy jakości osługi Klienta
Z tego co widze zapisane kolory na trakcie transakcji są zgodne z Pani poleceniem, niestety domniemam iż któryś z pracowników przy pakowaniu paczki pomylił się i włożył niewłaściwy kolor za co gorąco przepraszam

Gdyby Pani decydowała się na zakupy u nas w przyszłości proszę się przypomnieć a do paczki dodamy gratis od firmy

Jeszcze raz przepraszam za zaistniałą sytuację"

ja kupiłam 25
Dzięki dziewczynki, ja też tak kupię koło 20 w takim razie, najwyżej jak się nie wykorzysta przy dzidzi, to będą do mycia okien

Agatek, to porządny sprzedawca w takim razie

A tak w ogóle to Dzieńdoberek
U nas zimno, buro i ponuro, aż się nie chce wychodzić

Stary 2011-11-18, 07:59   #3173
uska000
Zadomowienie

czesc

juz sie czwartku nie moge doczekac

ja kupilsam 15 tetr bo prasowanie ich dziala mi na nerwy najwyzej dokupie;/
najlepsze jak dla mnie byly w carrefurze po 1,99

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-18, 07:59   #3174
BebiBebi
Rozeznanie

GG do BebiBebi

Hej mamuśki !

Jeszcze siedzę w łóżku, tylko wstałam zrobić kawę i pysznego omleta z dżemem malinowym.

Dzisiaj zaczynamy 29 tydzień

A co do pieluch tetrowych ja mam 15 białych i 2 flanelowe.
Chcę jeszcze dokupić 6 kolorowych, wczoraj widziałam takie w paczce i bardzo mi się podobały, a kosztują tylko 15 zł. A jeszcze dokupię flanelową w pepco albo textil market, bo są cieńsze niż te co zamówiłam na allegro.

Plan na dziś: leżenie w łóżku do 10-00, prasowanie, ugotowanie zupy buraczkowej (zachcianka), wypad do apteki i lenistwo

BebiBebi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 08:11   #3175
dph
Rozeznanie

Hej Laski

Ja dziś od samego rańca na nogach najpierw się obudziłam przed 5 jak mąż jechał do pracy :/ a później o 6.30 bo wymyślili sobie u nas dzisiaj bilans sześciolatka :/ Boże ta nasza służba zdrowia jest chora :/ Byłam z córką na 7.30 tak jak miałam napisane na skierowaniu i co okazuje się że lekarz przyjmuje od 8.00 poza tym ją zbadała i jak poprosiłam skierowanie na jakieś podstawowe badania typu morfologia bo córka już z 3 lata nie miał żadnych badań robionych to Pani Doktor stwierdziła że mi nie da bo na bilansie nie dają skierowań na badania to po co są te psedo badania porażka wkurzają tylko ludzi
Stary 2011-11-18, 08:18   #3176
Mijus
Rozeznanie

Witam Was mamusie w ten pochmurny piątkowy poranek
Pogoda jest do więc dzień typowo domowy, nawet nie chce mi się mysleć o wyjściu na zewnątrz
Może dziś poprasuje - zobaczymy, na pewno dalej piorę choć moja pralka zaczyna się buntować - wczoraj zaciął się programator No ale dziś jest ok, ale boje się że to zły znak
Miłego dnia laseczki
Stary 2011-11-18, 08:20   #3177
BebiBebi
Rozeznanie

GG do BebiBebi

Cytat:
Napisane przez dph Pokaż wiadomość
Hej Laski

Ja dziś od samego rańca na nogach najpierw się obudziłam przed 5 jak mąż jechał do pracy :/ a później o 6.30 bo wymyślili sobie u nas dzisiaj bilans sześciolatka :/ Boże ta nasza służba zdrowia jest chora :/ Byłam z córką na 7.30 tak jak miałam napisane na skierowaniu i co okazuje się że lekarz przyjmuje od 8.00 poza tym ją zbadała i jak poprosiłam skierowanie na jakieś podstawowe badania typu morfologia bo córka już z 3 lata nie miał żadnych badań robionych to Pani Doktor stwierdziła że mi nie da bo na bilansie nie dają skierowań na badania to po co są te psedo badania porażka wkurzają tylko ludzi
Hej! To nie proś lekarza, tylko zrób prywatnie w przychodni bez skierowania. To nie majątek, a nie będziesz się denerwować

BebiBebi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 08:22   #3178
uska000
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BebiBebi Pokaż wiadomość
Hej! To nie proś lekarza, tylko zrób prywatnie w przychodni bez skierowania. To nie majątek, a nie będziesz się denerwować
ale po co ma plaic skoro sie to nalezy?? a za te 20zl moze kupic cos dziecku

Stary 2011-11-18, 08:27   #3179
pozycja77
Zadomowienie

Hej Mamusie!
Dawno nie pisałam , ale podczytywałam jak mogłam
Oczywiście ogromne wrażenie zrobiła na mnie Sandra i jej mała Amelka
oby szybciutko malenka wróciła do domu. Trzymam mocno kciuki.
Ostatnio natknęłam się na reklamę banku krwi pępowinowej co o tym sądzicie?? zamierzacie z tego skorzystać?? ja się zastanawiam czy podołam finansowo..:-(

Szczęściem jednego człowieka jest drugi człowiek.L&Ł
pozycja77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 08:43   #3180
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Dzień dobry!

Dzięki za głosy w sprawie kołyski i pomysłów gdzie kłaść małego. U nas na kanapie, nawet a takiej poduszce rogalu - odpada - pies jest za duży.
Pestka jest raczej spokojnym psem, do dzieci też - koleżanka ma roczną córkę i jak przyszła z nią pierwszy raz, posadziła małą na dywanie a Pestka oblizała ją od głowy do stóp (mała się chichrała tylko), potem obwąchała dokładnie wszystkie zabawki i olała, poszła sobie
Inaczej będzie z naszym dzieckiem, ale zrobimy wszystko, żeby wszystko było ok.

No i zdecydowaliśmy się kupić kołyskę, będzie na stałe stała w pokoju. Będzie to najbezpieczniejsze miejsce. A jeśli chodzi o przyzwyczajenie do bujania, kołyskę można zablokować i jest jak małe łóżeczko

Jadę do miasta, kupić trochę serwetek do decoupage'u, do apteki bo mam bon na 20zł i może zahaczę o jakiś lumpeks. Ostatnio jakaś zasiedziała w domu jestem

bambusiek ja biorę Renie -> zgaga mnie męczy bardzo a Reania pomaga a po Gavisconie wymiotowałam
kasikzaki heh, no widzisz, dobrze, że już idziesz na zwolnienie, bo jednak to jest ciężka praca
*Agatek* no widzisz, gość warty polecenia w razie co
Cytat:
Napisane przez pozycja77 Pokaż wiadomość
Trzymam mocno kciuki.
Ostatnio natknęłam się na reklamę banku krwi pępowinowej co o tym sądzicie?? zamierzacie z tego skorzystać?? ja się zastanawiam czy podołam finansowo..:-(
my czytaliśmy o tym sporo i pytaliśmy lekarza... niekoniecznie był bardzo ZA, zresztą poczytaj w necie, jest sporo artykułów na ten temat i bardzo wątpliwe jest wykorzystanie tej krwi w przyszłości u tego samego dziecka. My się nie zdecydujemy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości