Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4 - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-18, 17:29   #2311
Kulkaaga
Wtajemniczenie

Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
To ale macie pecha
W szwecji nigdy nie bylo
Ale za to zasilek rodzinny jest fajny, jakies 350 zlotych i powiem Wam ze dostaje kazde dziecko bez wzgledu na dochod rodzica bo to jest DLA DZIECKA. Nawet dzieci w krolewskiej rodzinie dostaja
Ale tym razem zalapie sie w POlsce
A u nas zas.rodzinny - śmiech na sali, całe 48 zł i to pod warunkiem, że spełnia się kryterium dochodowe 504 zł na osobę
Stary 2011-11-18, 17:30   #2312
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Ja dziś oglądałam wózki...ceny od 1000-1500zł i nic mnie nie zachwyciło! poszukamy jeszcze...może uda mi się i znajdę jakiś używany...bo mamy u siebie taki fajny sklep
A wózek widziałam fajowy I kolorek też ładny

Te filmiki są świetne mała wygląda na mega silną tak mocno kopie

śliczny brzusio i fajna sylwetka

ZAZDROSZCZĘ...tyle zakupów...jejku my mamy tylko ciuszki

Ale mini Laseczka z Ciebie brzusio ładniutki

Pięknota Super zdjęcia! Gratuluję zdrowej i ślicznej córeczki Ciekawa jestem czy Nasza niunia zostanie niunią

**Ja dziś byłam pół dnia z Teściami na zakupach... rozglądnałam się za wózkami i kombinezonem a wróciłam do domu z pączkami, pieczoną szynką i kiełbaską i 1,5 kg workiem mandarynek aha i jedną koszulą nocną już taką do szpitala
ja na filmiku widzę chłopczyka
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 17:31   #2313
Mała!
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
i ile dałaś za koszule nocną?
Mam taką tylko, z guziczkami po środku...dałam 22zł. a raczej teściowa stwierdziła, że zapłaci nom..ceny różne za to samo! dwa stoiska dalej ( bo to było na takiej hali )było już 39zł. masakra!

http://allegro.pl/koszula-koszulka-n...916339636.html

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 17:31   #2314
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Karolinka malutka jest cudowna!!!

Szczerze mowiac nie mam pojecia
Wiesz jak zaczynaja sie porodowe skurcze, to te skurcze skracaja i rozwieraja szyjke ale w jakim tempie sie to dzieje, to zalezy od kobiety. U kazdej jest inaczej. U mnie akurat szybko sie wszystko dzialo.
Obudzilam sie w nocy o 2:30 dokladnie bo cos czulam ze jest nie tak. Brzuszek twardnial intensywniej niz zwykle i do tego zaczal sie bol jak na okres. I juz od tej pory nie spalam, liczylam skurcze co jaki czas sa i ile trwaja, ale byly nieregularne. Dopiero tak od 6 rano mialam juz przez pol godz regularne co pare minut. Ale do swojego gina zadzwonilam dopiero o 8, a zebralismy sie z mezem do szpitala ze tam bylismy o 10. Na izbie przyjec o tej godz. 10 odeszly mi hurtem wody i o 12 urodzilam. Na izbie przyjec mialam juz 4 cm rozwarcia wiec sporo, bo dzidzia rodzi sie jak jest 10 cm rozwarcia. Takze te pierwsze skurcze zamaist chodzic po porodowce, przechodzilam w domku
Ale Ty już piszesz o porodzie, a mi chodziło o to że czasem szyjka nie jest taka jak powinna być, obserwuje się ją z wizyty na wizytę i można z tą szyjką wytrzymać do porodu, ale to chyba zawsze leki się bierze? Tak wnioskuję z tego co tutaj na forum dziewczyny piszą, w tym Ty
A gdyby nie brać leków, to szyjka może się skrócić np w jeden dzień? Jakieś schizy mam normalnie, skurczy co prawda nie mam, ale nie jestem pewna swojego brzucha, ciężko mi czasem stwierdzić czy to dzidzia czy twardnienie, bo trwa to chwilkę. Jak się szybko przesunie lub popuka to wiem że malutka.
A można wyczuć przez brzuch gdzie jest dzidzia? Bo ja najczęściej u góry mam miękki brzuch, a czuje że na dole mniej i mi się wydaje, że tam właśnie dziecko sobie siedzi, kopniaki też czuje głównie na dole.
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 17:32   #2315
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

jutro jadę kupić wózek i naprawdę sama nie wiem jaki wybrać, w tym sklepie jest taki wybór, że masakra tyle wózków że hej...

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ----------

Cytat:
Mam taką tylko, z guziczkami po środku...dałam 22zł. a raczej teściowa stwierdziła, że zapłaci nom..ceny różne za to samo! dwa stoiska dalej ( bo to było na takiej hali )było już 39zł. masakra!

http://allegro.pl/koszula-koszulka-n...916339636.html

i jak z rozmiarem tej koszuli ?? bo ja noszę M i nie wiem czy brać S/M czy L/XL a chciałam kupić jakieś z dwie tańsze i dwie lepsze

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 17:34   #2316
Mała!
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
no to nie wiem duże coś ma pomiędzy nogami, ale chyba dziewczynkowe coś???

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Cytat:
jutro jadę kupić wózek i naprawdę sama nie wiem jaki wybrać, w tym sklepie jest taki wybór, że masakra tyle wózków że hej...

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ----------

i jak z rozmiarem tej koszuli ?? bo ja noszę M i nie wiem czy brać S/M czy L/XL a chciałam kupić jakieś z dwie tańsze i dwie lepsze
Ja (po namowie Pani i Mamy{teściowej}) wziełam L...ale nie mierzyłam... wydaje się duża...czekaj zmierzę...

Stary 2011-11-18, 17:34   #2317
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Slodka Ewelinka
Super ze wszystko w porzadku!

Ja rowniez uwazam ze becikowe powinni dostac wszyscy. Dlaczego ktos ma byc pokrzywdzony tylko dlatego ze mu sie w zyciu powiodlo?
albo że zasuwa po 14 godzin na dobę i tym samym płaci większe podatki i tak się zmusza ludzi do kombinowania ,
Stary 2011-11-18, 17:40   #2318
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
Karolca super że wszystko jest ok. Córeczka śliczna i w ogóle to strasznie fajne, wyraźne zdjęcia.

Aaaga wózek naprawde super na zdjęciach, nie widac jego "wielkości".
Ile dałaś za ten zestaw?

Karo
w necie gdzies wyczytałam że to na wszystko podwyżka: wózki, ciuszki, akcesoria, pielęgnacyjne rzeczy itd. No ale pewności nie mam.
to wózek Q7 deluxe z firmy baby-merc kosztował 1100 zł i jest najdroższy od tego producenta. Nie kupowałam na allegro tylko z ich sklepu na necie. A poradziła mi Zariah, bo jej koleżanka ma taki i bardzo zadowolona. Na razie mogę powiedzieć, że ten model łatwo się składa i łatwo prowadzi.

aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 17:41   #2319
Mała!
Zakorzenienie

Cytat:

No więc...Ja mam " L" i jest i będzie dobra na ciążę (przed porodem) a teraz już do szpitala na "po porodzie" kupię M...będzie zgrabniejsza...ja mam niecałe 160cm... i zazwyczaj noszę górę s/m teraz na bank M, a dól zazwyczaj M/L ( w brzuszku teraz mam ok 94cm w najszerszym miejscu...i jest jeszcze sporo miejsca na brzuszek w ramionach OK! Nie wiem ja mogę lepiej Ci doradzić

Stary 2011-11-18, 17:42   #2320
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
no to nie wiem duże coś ma pomiędzy nogami, ale chyba dziewczynkowe coś???

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Ja (po namowie Pani i Mamy{teściowej}) wziełam L...ale nie mierzyłam... wydaje się duża...czekaj zmierzę...
no duże coś ma , przedziałek wygląda inaczej , nie sięga aż tak wysoko, coś tak jak u nas
Stary 2011-11-18, 17:43   #2321
Zariah
Rozeznanie

Zia gratuluje Anusi

Cytat:
A tak mi się przypomniało na fali ilości dziewczynek ,że u noworodków dziewczynek może się pojawić wydzielina z krwią z pochwy, tak piszę żebyście nie zemdlały ( ja też gdzies to wyczytałam przed porodem i to mnie chyba od gleby uratowało jak to zobaczylam )jak tak się zdarzy, moja Nina tak miała, pokazałam położnej i potwierdziła ,ze to jest to i że to normalne, bo to nasze hormony ponoć działają na ich narządy.Sorry za taki wtręt z księżyca, ale warto to wiedzieć.
dzieki za info bo pewnie bym padla z wrazenia i aczela panikowac a takto sie przynajmniej przygotuje...

karo super ze sie suisiaczek potwierdzil.
szkoda ze z ta szyjka tak jest ale nie martw sie. krazek Ci pomoze donosic ciaze bez problemu

aaagga ciesze sie ze wozek Ci sie podoba. ja tez taki kupie kolorek fajny jest

karolca Ewelinka jest na medal dziewczyna. sliczniusia

Bylam dzis u poloznej i oczywiscie prawie kompletnie bezsensu czas stracony. Tyle tylko ze brzuch mi zmierzyla i twierdzi ze ma 24 cm od spojenia lonowego do czubka macicy i ze to dobrze bo to 24 tydzien.

Na moje pytania o ruchy dziecka zrobila mine karpia i cos tam bakala ale nie wydawala sie przekonana. Twierdzila ze dziecko powinno ruszac sie 10 razy w ciagu dnia. Ale na tej zasadzie ze jak np o 10 sie rusza kilka razy to i tak to sie liczy jako 1. I jak sie ruszy o 11 do dopiero jest 2. Itd.
No ta jej sie pytam czy to znaczy ze przez 10 godzin sie powinna mala co godzine meldowac? A ona na to ze tak. No to jej mowie ze u mnie tak nie ma bo mala rusza sie przez 2 godzinki po troszku a potem cisza kilka godzin i wieczorkiem znowu troszke sie rusza. A ona patrzy na mnie jak na ufo i mowi: „ no... kazdy jest inny” ale z taka mina jakby uwazala to za cos nieprawidlowego... wrrr..
Tylko sie wkurzylam. a potem mowi do mnie ze jak sie martwie to moge zawsze do szpitala jechac. Wiec mnie jeszcze bardziej zmartwila. To sie pytam co mi zrobia w tym szpitalu. A ona ze tylko posluchaja serca dopplerem bo USG nie bo za drogo, a ktg dopiero od 28 tygodnia
No serducha to sobie akurat sama w domu moge posluchac. Jacy oni sa bezuzyteczni.
O badaniu szyjki to chyba nie slyszala ...twierdzi ze to nie potrzebne bo nic mnei nie boli :/
Cukier mi mierzy tylko w moczu.

Kurcze juz chce byc w Polsce u normalnego specjalisty a nie u tych konowalow. Ale to dopiero za 9 tygodni
Ech...niby ide na USG 3d ale to takie bardziej dla przyjemnosci bo mam kupon na to z groupona za grosze. Raczej diagnostyki sie tam nie spodziewam...
Nie wiem co robic. Nie ma skad uzyskac pomocy w tym UK cholernym.

Zariah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 17:43   #2322
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
No więc...Ja mam " L" i jest i będzie dobra na ciążę (przed porodem) a teraz już do szpitala na "po porodzie" kupię M...będzie zgrabniejsza...ja mam niecałe 160cm... i zazwyczaj noszę górę s/m teraz na bank M, a dól zazwyczaj M/L ( w brzuszku teraz mam ok 94cm w najszerszym miejscu...i jest jeszcze sporo miejsca na brzuszek w ramionach OK! Nie wiem ja mogę lepiej Ci doradzić

hmmm sama nie wiem jaką brać ale cóż zobaczę jeszcze
dziękuję

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-18, 17:45   #2323
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kulkaaga Pokaż wiadomość
A u nas zas.rodzinny - śmiech na sali, całe 48 zł i to pod warunkiem, że spełnia się kryterium dochodowe 504 zł na osobę
No, za ten zasilek sie pokupi troche, jest tego 1050 koron szwedzkich , a buty ecco dla dziecka np kosztuja jakies 800 koron! to w PL musielibysmy dostac jakies 450 zl m-c na dziecko
Marzenia scietej glowy!
A szwedzi jeszcze narzekaja

Viki 28.04.2012

Edytowane przez desia888
Czas edycji: 2011-11-18 o 17:49
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 17:46   #2324
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
to wózek Q7 deluxe z firmy baby-merc kosztował 1100 zł i jest najdroższy od tego producenta. Nie kupowałam na allegro tylko z ich sklepu na necie. A poradziła mi Zariah, bo jej koleżanka ma taki i bardzo zadowolona. Na razie mogę powiedzieć, że ten model łatwo się składa i łatwo prowadzi.

tżtowi też się spodobał hehe no cóż jak będziemy jutro w sklepie to zapytamy o niego i zobaczymy jaki jest, ogólnie mam mętlik w głowie sama nie wiem jaki wózek brać.
Ogólnie gdybym mogła to proste i logiczne, że brała bym Implast Bolder SD 2012 no, ale kosztuje 1900zł a tż się uparł że za drogi i mamy wybrać do max. 1600zł heh...

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-18, 17:48   #2325
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
czepiasz sie
Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Ale Ty już piszesz o porodzie, a mi chodziło o to że czasem szyjka nie jest taka jak powinna być, obserwuje się ją z wizyty na wizytę i można z tą szyjką wytrzymać do porodu, ale to chyba zawsze leki się bierze? Tak wnioskuję z tego co tutaj na forum dziewczyny piszą, w tym Ty
A gdyby nie brać leków, to szyjka może się skrócić np w jeden dzień? Jakieś schizy mam normalnie, skurczy co prawda nie mam, ale nie jestem pewna swojego brzucha, ciężko mi czasem stwierdzić czy to dzidzia czy twardnienie, bo trwa to chwilkę. Jak się szybko przesunie lub popuka to wiem że malutka.
A można wyczuć przez brzuch gdzie jest dzidzia? Bo ja najczęściej u góry mam miękki brzuch, a czuje że na dole mniej i mi się wydaje, że tam właśnie dziecko sobie siedzi, kopniaki też czuje głównie na dole.
Aha myslalam ze pytasz w jakim czasie sie skraca szyjka do samej akcji porodowej od poczatku skurczy hehe to sie zrozumialysmy
Wiesz co w jeden dzien to na pewno nie
Ja jak bylam w tamtej ciazy u swojego gina co pierwszy raz stwierdzil u mnie skrocona szyjke w polowie ciazy, to zapisal leki p.skurczowe. Ale glupia bylam i nie posluchalam sie go i nie bralam tych lekow.
Za 3 tyg do nast wizyty skrocila mi sie duzo, nei wiem dokladnie ile to bylo w cm, ale mialam niebezpieczna dlugosc, dostalam ochrzan, poryczalam sie i powiedzialam ze juz nigdy nie bede madrzejsza od kury W kazdym razie ja np mialam taka dlugosc szyjki przed 30tc jak u kobitek ktore za 2 tyg maja rodzic. Tak mi moj gin mowil.
Wiec to ze twardnieje brzuszek i ze szyjka sie skraca wraz z uplywem ciazy, to jest normalne, jednak ma sie skracac tak jak powinna czyli tak jak dziewczyny niektore na tym etapie maja po 4 cm dlugosc a ja mam 2,6 cm to roznica. Rozumiesz? U mnie skraca sie w zbyt szybkim tempie.
A co do twardnien brzuszka, to mozna odroznic od dzidzi, dzidzia kopie tak od wewnatrz a twardnienia bardziej czuc i widac w miesniu brzuszka. No i na tym etapie raczej nie czuje sie jeszcze glowki malucha czy pupci, bardziej pozniej jak juz bobas jest wiekszy mozna "pobawic" sie w odgadywanie jak wystawi kawalek cialka przez brzuszek.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 17:50   #2326
Mała!
Zakorzenienie

Cytat:
no duże coś ma , przedziałek wygląda inaczej , nie sięga aż tak wysoko, coś tak jak u nas
Ale babol Faktycznie wygląda to na chłopakowe coś nawet lata oj ciekawe czy jak moja dzidzia się urodzi czy też taka gapa ze mnie będzie

Stary 2011-11-18, 17:56   #2327
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
Karolca jaki słodziak . PRZEŚLICZNA Niunia

Robiłam dziś pierwszy raz w życiu pomidorówkę . Z przecieru domowej roboty, który przysłała mi mama. I muszę bezwstydnie przyznać, że wyszła PRZEPYSZNIE!. Dokładnie jak u Mamusi .
klask i: za pomidorówkę, ja nadal nie zjadłam obiadu, jakoś apetyt straciłam, pewnie wróci o 22 to zrobię szpinak z przepisu Iwi

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Cytat:
Napisane przez aalegna Pokaż wiadomość
popieram bo co to za wielka pomoc? jednorazowo tysiąc złotych ani wózka się za to nie kupi wiadomo lepiej dostać niż nie dostać, więc niech jeszcze będzie w przyszłym roku ale to na pewno nie motywuje do tego żeby mieć więcej dzieci
ale właśnie jak już trójeczkę się ma to ulgi będą większe...tylko kogo to skusi skoro się wie ile kosztuje utrzymanie dziecka
Stary 2011-11-18, 18:01   #2328
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
ale właśnie jak już trójeczkę się ma to ulgi będą większe...tylko kogo to skusi skoro się wie ile kosztuje utrzymanie dziecka
skusi patologie
SZYMONEK

Stary 2011-11-18, 18:04   #2329
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Ale babol Faktycznie wygląda to na chłopakowe coś nawet lata oj ciekawe czy jak moja dzidzia się urodzi czy też taka gapa ze mnie będzie
pamiętacie takie program dokument "pierwszy krzyk" ? oglądamy poród bliźniat ( parki) z ówczesnym facetem , no i wyciągają bobasa nr jeden , pipka spuchnięta, mówię :ale ma jajeczka duże a za chwilę wyciągnęli chłopczyka to nie pytajcie jaką miałam minę , to dopiero były jajeczka czasem chłopcy mają dość spore wyposażenie
Stary 2011-11-18, 18:05   #2330
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
Bylam dzis u poloznej i oczywiscie prawie kompletnie bezsensu czas stracony. Tyle tylko ze brzuch mi zmierzyla i twierdzi ze ma 24 cm od spojenia lonowego do czubka macicy i ze to dobrze bo to 24 tydzien.

Na moje pytania o ruchy dziecka zrobila mine karpia i cos tam bakala ale nie wydawala sie przekonana. Twierdzila ze dziecko powinno ruszac sie 10 razy w ciagu dnia. Ale na tej zasadzie ze jak np o 10 sie rusza kilka razy to i tak to sie liczy jako 1. I jak sie ruszy o 11 do dopiero jest 2. Itd.
No ta jej sie pytam czy to znaczy ze przez 10 godzin sie powinna mala co godzine meldowac? A ona na to ze tak. No to jej mowie ze u mnie tak nie ma bo mala rusza sie przez 2 godzinki po troszku a potem cisza kilka godzin i wieczorkiem znowu troszke sie rusza. A ona patrzy na mnie jak na ufo i mowi: „ no... kazdy jest inny” ale z taka mina jakby uwazala to za cos nieprawidlowego... wrrr..
Tylko sie wkurzylam. a potem mowi do mnie ze jak sie martwie to moge zawsze do szpitala jechac. Wiec mnie jeszcze bardziej zmartwila. To sie pytam co mi zrobia w tym szpitalu. A ona ze tylko posluchaja serca dopplerem bo USG nie bo za drogo, a ktg dopiero od 28 tygodnia
No serducha to sobie akurat sama w domu moge posluchac. Jacy oni sa bezuzyteczni.
O badaniu szyjki to chyba nie slyszala ...twierdzi ze to nie potrzebne bo nic mnei nie boli :/
Cukier mi mierzy tylko w moczu.

Kurcze juz chce byc w Polsce u normalnego specjalisty a nie u tych konowalow. Ale to dopiero za 9 tygodni
Ech...niby ide na USG 3d ale to takie bardziej dla przyjemnosci bo mam kupon na to z groupona za grosze. Raczej diagnostyki sie tam nie spodziewam...
Nie wiem co robic. Nie ma skad uzyskac pomocy w tym UK cholernym.
Zariah to mnie nie pocieszyłaś, bo ja mam wizytę 1 grudnia właśnie i myślałam, że może jak się uprę na zbadanie szyjki to mi zbada, a tu d...a Wiesz co ja wyczytałam, że dziecko powinno się odezwać 10 razy w ciągu 12 h. Myślę, że nie masz się czym martwić, wiadomo że jak dzidzia się uaktywnia to nie puknie raz tylko od razu z 10 w ciągu pół godziny czy godziny, ale jeżeli jest aktywna np 3 razy w ciągu dnia i kopnie po parę razy to jest ok. A ona Cie odsyła do szpitala w razie czego, bo sama widocznie nie czuje się w pełni kompetentna i nie chce brać odpowiedzialności za to, że byłaś a nie pomogła.
Stary 2011-11-18, 18:06   #2331
iw32
Rozeznanie

Cytat:
klask i: za pomidorówkę, ja nadal nie zjadłam obiadu, jakoś apetyt straciłam, pewnie wróci o 22 to zrobię szpinak z przepisu Iwi

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Polecam konia polecam. Ja już po
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 18:11   #2332
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
skusi patologie
u nich to chyba ani nic nie kusi ani nic nie zniechęca, zyją sobie z dnia na dzień i tyle , a że co rok to prorok to mówi sie trudno
Stary 2011-11-18, 18:19   #2333
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Zariah oj bidulko... wiesz jesli chodzi o te ruchy, to ja mam tak jak Ty, czasem dluzszy czas dzidzia nie daje znac, ale ja mysle ze spi wtedy.
SZYMONEK

Stary 2011-11-18, 18:19   #2334
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
czepiasz sie

Aha myslalam ze pytasz w jakim czasie sie skraca szyjka do samej akcji porodowej od poczatku skurczy hehe to sie zrozumialysmy
Ja jak bylam w tamtej ciazy u swojego gina co pierwszy raz stwierdzil u mnie skrocona szyjke w polowie ciazy, to zapisal leki p.skurczowe. Ale glupia bylam i nie posluchalam sie go i nie bralam tych lekow.
Za 3 tyg do nast wizyty skrocila mi sie duzo, nei wiem dokladnie ile to bylo w cm, ale mialam niebezpieczna dlugosc, dostalam ochrzan, poryczalam sie i powiedzialam ze juz nigdy nie bede madrzejsza od kury W kazdym razie ja np mialam taka dlugosc szyjki przed 30tc jak u kobitek ktore za 2 tyg maja rodzic. Tak mi moj gin mowil.
Wiec to ze twardnieje brzuszek i ze szyjka sie skraca wraz z uplywem ciazy, to jest normalne, jednak ma sie skracac tak jak powinna czyli tak jak dziewczyny niektore na tym etapie maja po 4 cm dlugosc a ja mam 2,6 cm to roznica. Rozumiesz? U mnie skraca sie w zbyt szybkim tempie.
A co do twardnien brzuszka, to mozna odroznic od dzidzi, dzidzia kopie tak od wewnatrz a twardnienia bardziej czuc i widac w miesniu brzuszka. No i na tym etapie raczej nie czuje sie jeszcze glowki malucha czy pupci, bardziej pozniej jak juz bobas jest wiekszy mozna "pobawic" sie w odgadywanie jak wystawi kawalek cialka przez brzuszek.
Dziękuję, ta odpowiedź mnie satysfakcjonuje
Ja nie wiem gdzie dzidzia ma główkę gdzie pupkę, ale jak leżę np i mam górke z jednej strony a z drugiej nie, to mi sie zdaję że to dzidzia, pomasuje i sie przesuwa, dlatego myślę że to może mała. A może się mylę. Jednak dziś czuję też coś innego i bardzo mnie to niepokoi, teraz juz wiem że to prawdopodobnie twardnienie. Wyczytałam że po 20tc są te twardnienia normalne, jeśli bezbolesne i krótkotrwałe, ale i tak się martwię...
Stary 2011-11-18, 18:23   #2335
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
u nich to chyba ani nic nie kusi ani nic nie zniechęca, zyją sobie z dnia na dzień i tyle , a że co rok to prorok to mówi sie trudno
dokladnie, ale jak widzisz beda mieli dodatkowe fundusze, wiec super, prace moga sobie olac.

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Dziękuję, ta odpowiedź mnie satysfakcjonuje
Ja nie wiem gdzie dzidzia ma główkę gdzie pupkę, ale jak leżę np i mam górke z jednej strony a z drugiej nie, to mi sie zdaję że to dzidzia, pomasuje i sie przesuwa, dlatego myślę że to może mała. A może się mylę. Jednak dziś czuję też coś innego i bardzo mnie to niepokoi, teraz juz wiem że to prawdopodobnie twardnienie. Wyczytałam że po 20tc są te twardnienia normalne, jeśli bezbolesne i krótkotrwałe, ale i tak się martwię...
Mozesz miec twardnienia, obserwuj kochana jak czesto wystepuja, czy sa bardzo uciazliwe. Jesli sa w miare znosne i wystepuja rzadko to nie musisz sie martwic. Kurcze kapa ze u Was nie mozna zbadac szyjki ;/
SZYMONEK

Stary 2011-11-18, 18:30   #2336
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
dokladnie, ale jak widzisz beda mieli dodatkowe fundusze, wiec super, prace moga sobie olac.
no nic, trza się cieszyć z tego co mamy, że nie jesteśmy głodne ( chociaż to akurat jest wątpliwe ) , nagie i mamy dach nad głową,że mamy po kompie i internet i że mamy czas tu posiedzieć : )
Stary 2011-11-18, 18:31   #2337
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Hej kochane! Widzę, ze produkcja na wątku wre, dopiero co Was nadrobiłam Krolca, gratuluję ślicznej córeczki, imię też śliczne Mój siostrzeniec dziś dopytywał znowu, czy już wiem, czy będzie miał kuzyna czy kuzynkę i ze mam duży brzuszek i jak dzidzia?

Cytat:
czepiasz sie

Dokładnie, jak brzuch stwardnieje, to nie ma się wątpliwości co do tego...Mnie to spotkało znowu dziś rano, musiałam chwilę odczekać, w ogóle różne bóle mnie łapią i kłucia od czasu do czasu. W poniedziałek mam wizytę i to zgłoszę, ale też nie spodziewam się cudów tylko raczej skwitowania, że to normalne Niestety, w ie także nie badają szyjki, na szczęście ok mieś. temu badał mnie polksi gin i wtedy było 4,5 cm, a więc w normie, ale w ciąży wiadomo, może się zmienić i dobrze, że polscy lekarze to kontrolują, kobieta może być spokojniejsza a nie tonąć w domysłach, tak jak to jest w ie czy uk!

Cytat:
pamiętacie takie program dokument "pierwszy krzyk" ? oglądamy poród bliźniat ( parki) z ówczesnym facetem , no i wyciągają bobasa nr jeden , pipka spuchnięta, mówię :ale ma jajeczka duże a za chwilę wyciągnęli chłopczyka to nie pytajcie jaką miałam minę , to dopiero były jajeczka czasem chłopcy mają dość spore wyposażenie
Koniakonia, czytałam w kilku książkach że to "wyposażenie" to sprawka kobiecych hormonów jakie krążą we krwii dziecka jeszcze w jakiś czas po urodzeniu.
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 18:35   #2338
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Hej
Dziękuję za kciuki
Ewelinka jest na milion procent Ewelinką
i słodziutka jest jak czekoladka
Wszystkie pomiary i w ogóle prawidłowe, wg USG jest o tydzień mniejsza, ale to mi nie robi. Przytulała się do łożyska przez większość czasu. Fikała tak, że byłam pełna podziwu dla jej umiejętności! Koło buzi miała nie tylko rączki ale i stópki
Chętnie pokazała co ma między nóżkami, chociaż buzię na początku zasłaniała. Pod koniec badania posłała nawet uśmieszek Zdjęcia za chwilę wrzucę, tylko je "opracuję"
Generalnie jest super
Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
ZDJĘCIA:

na początku trochę się wstydziła, potem zdjęcie jak ssie kciuk, nóżka - prawda, że zgrabna? to po mamusi i na koniec ładniejsze ujęcie buźki
Załącznik 4346681 Załącznik 4346682 Załącznik 4346683 Załącznik 4346684
super
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 18:36   #2339
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
no nic, trza się cieszyć z tego co mamy, że nie jesteśmy głodne ( chociaż to akurat jest wątpliwe ) , nagie i mamy dach nad głową,że mamy po kompie i internet i że mamy czas tu posiedzieć : )
dokladnie
Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Dokładnie, jak brzuch stwardnieje, to nie ma się wątpliwości co do tego...Mnie to spotkało znowu dziś rano, musiałam chwilę odczekać, w ogóle różne bóle mnie łapią i kłucia od czasu do czasu. W poniedziałek mam wizytę i to zgłoszę, ale też nie spodziewam się cudów tylko raczej skwitowania, że to normalne Niestety, w ie także nie badają szyjki, na szczęście ok mieś. temu badał mnie polksi gin i wtedy było 4,5 cm, a więc w normie, ale w ciąży wiadomo, może się zmienić i dobrze, że polscy lekarze to kontrolują, kobieta może być spokojniejsza a nie tonąć w domysłach, tak jak to jest w ie czy uk!.
4,5 to piekna dlugosc na tym etapie
A twardnienia moga wystepowac, w koncu zblizamy sie ku porodowi
SZYMONEK

Stary 2011-11-18, 18:39   #2340
tynka88
Zadomowienie

no u mnie czas na jakas kolacje ide sobie kanapeczki zrobic

a ja wspominalam ginowi ze czasem robi mi sie twarda kulka na brzuchu, powiedzial ze to dziecko i zeby sie nie martwic, a jesli chodzi o badanie szyjki to moj gin bada ja recznie i usg dopochwowym zawsze, jak juz tak o ginekologach to nie wiem jak wasi ale mój jest humorzasty, nie znam sie z nim długo tzn przed ciaza chodziłam do niego jakies 3 miesiace, zeby posprawdzac czy wszystko ok, czasem boje sie o cos zapytac noi ile płacicie za prywatne wizyty z usg, moj od 12 tygodnia bierze 200 zl, wydaje mi sie ze to duzo...
na wizycie zapytałam ktory szpital mi poleca, a wczesniej pracowal 15 lat powiedzmy w szpitalu x , wiec sadzilam ze ten bedzie mi sugerowal, jak o tym szpitalu wspomnialam to zaczal gadac ze on ma zla opinie o tym szpitalu a oni o nim i ze ludzie sa podli i idac tam ze wzgledu na niego moge miec jakies nieprzyjemnosci i polecil inny, ktorego zupelnie nie bralam pod uwage i jakos nie moge sie do tego przekonac, powiedzial ze jego pacjentki tam rodza i juz,.

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości