Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4 - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-19, 14:05   #2581
koniakonia
Zakorzenienie

Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4

[QUOTE=monika83;30598791]Cześć dziewczynki, ja własnie wrocilam od lekarza, jestem strasznie przeziebiona i nic nie pomaga. Na szczescie pluca sa czyste i nic powaznego nei widac, wiec dalej mam pić miodek

Ja tak mam, zawsze jak TZ nie ma to sie budze w nocy i nie moge spac. Mowie TZ ze jest sadysta, bo sam nie spi i mi nie da

Ja też nic nie czuje, a u mnie 18 t 5d, tez sie denerwuje czy wszystko jest ok, w czwartek ide na usg i juz sie nie moge doczekac. Dodam,, ze jestem bardzo szczupla a podobno szczuple osoby szybciej czuja. Moze jestem jakas gruboskorna

Ja 20 t zaczynam we wtorek 22.11 a termin mam na 16 kwietnia.

Ale przeciez chcrzci sie dzieci w szpitalu, ktore maja zagrozone zycie. I wtedy nikt sie nie pyta mamy czy ma meza i skad pochodzi dziecko. Przeciez chrzest jest wylacznie dla dziecka, a nie dla rodzicow, wiec ja osobiscie nie rozumiem dlaczego przez grzech rodzicow ksieza odmawiaja dziecku mozliwosci zycia w czystoscsci. A najwieksza hipokryzja jest wg mnie to, ze ksiadz mowi ze nie udzieli chrztu, ale jak mu dasz 200 zł to chrzest bedzie i jeszcze milego dnia pozyczy...

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość

No ja mam na 16 kwietnia i tez 19 tydzien...
A co do tego becikowego to uwazam ze to jest granda. Mam kilku znajomych/par/malzenstw gdzie obydowe pracuje na 2 albo i wiecej zmian, zeby zarobic np. na kredyt na mieszkanie czy dodatkowe studia. przeciez placa od tego wyzsze podatki, a jak przychodzi co do czego to jeszcze i ta minimalna pomoc sie odbiera takim ludziom. A tak chociaz na wozek by starczylo.
I wymyslilam wczoraj, ze chyba powinnam sie rozwiesc ze swoim mezem, przynajmniej dziecko moze sie do przedszkola dostanie... (dodatkowe punkty dla samotnych mam), bo inaczej moze byc ciezko.
Oczywiście ,że Chrzest jest dla dziecka, ale czasem księża podważają postawę rodziców , którzy nie żyją zgodnie z przykazaniami , czyli np. nie szanują sakramentów itd. Na tym tle jest właśnie ten spór oparty.To tak samo jak ktoś idzie załatwiać ślub i nie ma bierzmowania, to ksiądz się może dziwić dlaczego jeden sakrament jest dla niego istotny, a drugi ma w poważaniu. Ja osobiście znam takiego buntownika, który jak byly bierzmowania to miał centralnie to w d....ie, a potem szalał,że mu ksiądz problem ze ślubem robił.A ślub w kościele chciał , no bo impreza, żona w sukni itd., jest to zdecydowanie atrakcyjniejsze niż bierzmowanie.
Wszystko zależy od danej sytuacji i od postawy ludzkiej po obydwu stronach.

Karolca piękny film

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2011-11-19 o 14:06
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:15   #2582
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Ja osobiście znam takiego buntownika, który jak byly bierzmowania to miał centralnie to w d....ie, a potem szalał,że mu ksiądz problem ze ślubem robił.A ślub w kościele chciał , no bo impreza, żona w sukni itd., jest to zdecydowanie atrakcyjniejsze niż bierzmowanie.
do tego nie trzeba kościoła
żona może się wystroić w suknie i welony do ślubu cywilnego też.
nie rozumiem takiego podejścia. ślub kościelny to sakrament.
a suknia i impreza to dodatek tylko a nie podstawa

i czasem muszę przyznać rację księżom który odmawiają udzielenia ślubu takim osobom...

Zariah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:22   #2583
desia888
Wtajemniczenie

[QUOTE=koniakonia;30599616]
Cytat:
Napisane przez monika83 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki, ja własnie wrocilam od lekarza, jestem strasznie przeziebiona i nic nie pomaga. Na szczescie pluca sa czyste i nic powaznego nei widac, wiec dalej mam pić miodek

Ja tak mam, zawsze jak TZ nie ma to sie budze w nocy i nie moge spac. Mowie TZ ze jest sadysta, bo sam nie spi i mi nie da

Ja też nic nie czuje, a u mnie 18 t 5d, tez sie denerwuje czy wszystko jest ok, w czwartek ide na usg i juz sie nie moge doczekac. Dodam,, ze jestem bardzo szczupla a podobno szczuple osoby szybciej czuja. Moze jestem jakas gruboskorna

Ja 20 t zaczynam we wtorek 22.11 a termin mam na 16 kwietnia.

Ale przeciez chcrzci sie dzieci w szpitalu, ktore maja zagrozone zycie. I wtedy nikt sie nie pyta mamy czy ma meza i skad pochodzi dziecko. Przeciez chrzest jest wylacznie dla dziecka, a nie dla rodzicow, wiec ja osobiscie nie rozumiem dlaczego przez grzech rodzicow ksieza odmawiaja dziecku mozliwosci zycia w czystoscsci. A najwieksza hipokryzja jest wg mnie to, ze ksiadz mowi ze nie udzieli chrztu, ale jak mu dasz 200 zł to chrzest bedzie i jeszcze milego dnia pozyczy...

Oczywiście ,że Chrzest jest dla dziecka, ale czasem księża podważają postawę rodziców , którzy nie żyją zgodnie z przykazaniami , czyli np. nie szanują sakramentów itd. Na tym tle jest właśnie ten spór oparty.To tak samo jak ktoś idzie załatwiać ślub i nie ma bierzmowania, to ksiądz się może dziwić dlaczego jeden sakrament jest dla niego istotny, a drugi ma w poważaniu. Ja osobiście znam takiego buntownika, który jak byly bierzmowania to miał centralnie to w d....ie, a potem szalał,że mu ksiądz problem ze ślubem robił.A ślub w kościele chciał , no bo impreza, żona w sukni itd., jest to zdecydowanie atrakcyjniejsze niż bierzmowanie.

Karolca piękny film
Temat rzeka
Ja sie tak wogole zastanawiam czy Adasia chrzest w kosciele protestanckim liczy sie w kosciele katolickim?
Tzn gdyby mial isc w Polsce do komunii? I gdyby chcial slub koscielny kiedys brac, bo taki w sumie byl moj zamysl i dlatego chcialam go ochrzcic zeby mu wszystkie drogi zostawic otwarte.

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
do tego nie trzeba kościoła
żona może się wystroić w suknie i welony do ślubu cywilnego też.
nie rozumiem takiego podejścia. ślub kościelny to sakrament.
a suknia i impreza to dodatek tylko a nie podstawa

i czasem muszę przyznać rację księżom który odmawiają udzielenia ślubu takim osobom...
W Polsce jest katolicyzm bardziej taki wymuszony naciskiem spoleczenstwa, rodzina czesto na mlodych wymusza slub koscielny.
Wstyd jest w malych miastach, wsiach na "kocia lape", wiec weilu dla swietego spokoju ten slub bierze.
Tak samo jak jak sie zastanawiam jesli posle Adasia do szkoly w Polsce to czy na religie ma chodzic i do komunii isc?
Bo jesli ma byc jedynym dzieckiem w klasie , ktore do komunii nie pojdzie to zal go przeciez bo dzieci potrafia byc okrutne! A trzymac sie swoich przekonan kosztem dziecka bym nie chciala
Czasami ciezko w tym naszym kraju jeszcze

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:24   #2584
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kumkura Pokaż wiadomość
O ja tez 5-go mam usg i tez licze na poznanie płci

jak dla mnie-BEZSENS To o takim wiaderku pisałam, jako o gadżecie, który mógłby nie istnieć, dla mnie ofkors.
nie pamietam juz jak pisalas o tym, a uzywalas tego?

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:26   #2585
iw32
Rozeznanie

[QUOTE=desia888;30599846]
Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość

Temat rzeka
Ja sie tak wogole zastanawiam czy Adasia chrzest w kosciele protestanckim liczy sie w kosciele katolickim?
Tzn gdyby mial isc w Polsce do komunii? I gdyby chcial slub koscielny kiedys brac, bo taki w sumie byl moj zamysl i dlatego chcialam go ochrzcic zeby mu wszystkie drogi zostawic otwarte.

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

W Polsce jest katolicyzm bardziej taki wymuszony naciskiem spoleczenstwa, rodzina czesto na mlodych wymusza slub koscielny.
Wstyd jest w malych miastach, wsiach na "kocia lape", wiec weilu dla swietego spokoju ten slub bierze.
Tak samo jak jak sie zastanawiam jesli posle Adasia do szkoly w Polsce to czy na religie ma chodzic i do komunii isc?
Bo jesli ma byc jedynym dzieckiem w klasie , ktore do komunii nie pojdzie to zal go przeciez bo dzieci potrafia byc okrutne! A trzymac sie swoich przekonan kosztem dziecka bym nie chciala
Wydaje mi się desia, że chrzest w kościele protestanckim nie liczy się w kościele katolickim bo to przecież inne wyznanie
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:28   #2586
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
ZDJĘCIA:

na początku trochę się wstydziła, potem zdjęcie jak ssie kciuk, nóżka - prawda, że zgrabna? to po mamusi i na koniec ładniejsze ujęcie buźki
Załącznik 4346681 Załącznik 4346682 Załącznik 4346683 Załącznik 4346684
Cudowne fotki a filmik jeszcze lepszy! Śliczna ta Twoja Niunia

Cytat:
Napisane przez 19claudia91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak myślicie czy ksiądz może robić problem z tym że nie jestem po ślubie z moim TŻ jeszcze, i może nie dopuścić do udzielenia sakramentu chrztu?
Ja mam to samo liczę jednak, że ochrzci nam dziecko, choć w parafii obok moim znajomym dwukrotnie odmówił, więc wszystkiego można się spodziewać ale już o tym pisałyście... I z wiekszością wypowiedzi i ja się zgadzam

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Właśnie spojrzałam na listy marcówek i kwietniówek na początku wątku - ale dużo dziewczynek w marcu! a w kwietniu na razie jedna
Jedna u mnie i to jeszcze do końca nie pewne 22 grudnia się okaże

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:30   #2587
desia888
Wtajemniczenie

[QUOTE=iw32;30600009]
Cytat:

Wydaje mi się desia, że chrzest w kościele protestanckim nie liczy się w kościele katolickim bo to przecież inne wyznanie
Cos mi sie tez tak wydaje
A wogole to wszystkie z Was dziewczyny beda chrzcily?

Viki 28.04.2012
Stary 2011-11-19, 14:31   #2588
engela
Raczkowanie

Hejo Dziewczynki !
Chwalę się swoimi dzisiejszymi łowami z lumpków...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0636.jpg (140,1 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0639.jpg (123,2 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0640.jpg (152,3 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0641.jpg (122,8 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0642.jpg (167,5 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0643.jpg (103,2 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0644.jpg (99,9 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0645.jpg (128,5 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0647.jpg (166,2 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0650.jpg (117,3 KB, 6 załadowań)
engela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:32   #2589
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

W końcu jeden wolny dzień, obiadek już zjedzony, naczynia wymyte i do wieczora mogę bezkarnie się obijać.
Zapisałam się do mojej fryzjerki dzisiaj bo chcę przed świętami odświeżyć kolor włosów,ale jak mi powiedziała przyszłam za późno bo wizytę mam na 8 grudnia bo już później terminy pozajmowane ;p nieźle,a ja myślałam,że jeszcze jest w miarę wcześnie.
Byłam dzisiaj w Szmizjerce i kupiłam całą wielgachną torbę ubranek dla dzidzi i to co mnie cieszy w tych sklepach to fakt,że ubranka występują w wielu różnych kolorach,a nie tak jak w sklepach w różowym i fioletowym dla dziewczynki,a niebieski i zielony dla chłopczyka jakoś mnie drażni taki podział... tym bardziej,że jeżeli będę miała dziewczynkę to nie bardzo uśmiecha mi się ubieranie jej w róż... no chyba,że po jakimś czasie sama będzie chciała...
MegMakeUp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:33   #2590
kumkura
Rozeznanie

Cytat:
a ja się nie zgadzam
w okolicy wszystkie tu dziewczyny mają tummy tub i widziałam w akcji używanie tego na 2 tygodniowej dziewczynce i było to świetne urządzenie. mała nie płakała, trochę grymasiła przed kąpielą a natychmiast po włożeniu do tego wiaderka się uspokoiła i bardzo odprężyła
wszystkie tu laski sobie bardzo chwalą i to jest tu bardzo popularne i używane nawet w niektórych szpitalach na oddziałach noworodkowych i ja też kupiłam za 40zł na all

moja przyjaciółka używała wanienki i mały się darł w niebogłosy jak był mały

Capsta
miło że wróciłaś.
Wiesz, to raczej kwestia stworzenia odpowiedniej atmosfery wokół kąpieli, przed, w jej trakcie i po Odpowiedniej temperatury itd. Polecam lekturę T. Hogg "Język niemowląt"- tam jest to ładnie opisane. Gdzieś powinnam mieć to na dysku, mogę przesłać, jeśli któraś chce. Tracy Hogg ma specyficzne podejście do wychowania, macierzyństwa w ogóle- z książki można naprawdę wiele się dowiedzieć. Co do samego wiadra, mnie ono nie przekonuje Nie wyobrażam sobie trzymać wiszącego noworodka i myć go- co z myciem główki, pupy i w ogóle? Nie odważyłabym się na użycie tego czegoś
Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
nie pamietam juz jak pisalas o tym, a uzywalas tego?
i nie zamierzam, podobnie jak tego aspiratora z podłączeniem do odkurzacza
Stary 2011-11-19, 14:34   #2591
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
A to jest takie pod razu od urodzenia?
Jesli tak to troszke bym sie bala tego
no wlasnie tez pytalam, na poczatku troche straszne mi sie to wydalo ale poczytalam o tym i wcale moze nie byc takie zle...no ale nie wiem - ktos uzywal i skomentowal bylby bardzo pomocny.

Stary 2011-11-19, 14:35   #2592
cziqua
Zadomowienie

Cytat:

to musiałaby nawzywać się Stanisław

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

nie kawaler może być i panna też - źle to ujęłam
.. ale ja i TŻ byliśmy parą - i ja świadkowa a on świadek i żeby uczstniczyć w pełni w ceremoni musieliśmy sie wyspowiadać. A wiadomo, że nie możnabyło nam dać pełnego rozgrzeszenia bo żyliśmy "na kocią łąpę" i o to chodziło
mogliśmy oczywiście księdza okłamać, ale nie o to chodzi przecież w sakramencie ślubu

ahaaaa teraz kumam

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:36   #2593
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

[QUOTE=desia888;30600080]
Cytat:
Napisane przez iw32 Pokaż wiadomość

my będziemy chrzcić ale pewnie nie bez problemów bo nie mamy kościelnego

engela super ciuszki

Edytowane przez Cytrynka_Wawa
Czas edycji: 2011-11-19 o 14:39
Cytrynka_Wawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:37   #2594
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

Cytat:

Wcześniej oboje z TŻ byliśmy zdecydowani,że chrztu nie będzie,ale po jakimś czasie pojawiły się wątpliwości.
Może nasze dziecko będzie kiedyś chciało mieć ślub w kościele katolickim i później będą pretensje,że nie ochrzciliśmy, itp... więc zrobimy to raczej po to,żeby dać wybór,ale chcemy,żeby nasze dziecko świadomie wybrało religię... taką jaką uzna za najlepszą dla siebie po prostu.
MegMakeUp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:39   #2595
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
no wlasnie tez pytalam, na poczatku troche straszne mi sie to wydalo ale poczytalam o tym i wcale moze nie byc takie zle...no ale nie wiem - ktos uzywal i skomentowal bylby bardzo pomocny.
W sumie to ze ktos sie boi nie znaczy ze nie jest to fajna rzecz! Czlowiek generalnie boi sie nowosci,a jesli zna sie ludzi, ktorzy to uzywaja z powodzeniem i moze moga pokazac/pomoc w razie czego to nie powinno byc zle.
Daje glowe ze masa kobietek tak samo boi sie uzywac zwyklej wanienki i woli na poczatku to zadanie zlecic komus innemu
A jesli ktos juz ma dziecko i przy pierwszym uzywal wanienki to wierze ze nie bedzie teraz zmienial, ale to nie znaczy Monia ze nie nalezy wyprobowywac nowosci, jesli Ciebie to przekonuje to sprobuj!

Viki 28.04.2012
Stary 2011-11-19, 14:39   #2596
kumkura
Rozeznanie

Cytat:

My tak Adasia chrzciliśmy jak miał prawie 6 miesięcy, drugie też zamierzam chrzcić, tylko ciut wcześniej, może na Wielkanoc?? Ot, taka kolej rzeczy- mamy ślub kościelny, dzieci są chrzczone, chadzamy do kościoła w miarę możliwości, obchodzimy wszystkie święta
Stary 2011-11-19, 14:39   #2597
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
to faktycznie bardzo trudne... ja będę chrzciła i do komunii też poślę ale to wynika z moich przekonań.
natomiast rozumiem Twój dylemat - łatwo nie jest.

jeśli chodzi o ślub to dorośli ludzie chyba powinni być przygotowani na to żeby stawić czoła gadającym babom ze wsi i trzymać się swoich przekonań.
dziecko się bronić nie może, ale dorosły jak najbardziej

Cytat:
Napisane przez engela Pokaż wiadomość
Hejo Dziewczynki !
ale fajne... u mnie tylko charity shops i niemowlęcej odzieży tam nie ma..

Stary 2011-11-19, 14:41   #2598
iw32
Rozeznanie

Cytat:

Ja będę miała ten sam problem co niektóre tu dziewczyny. Mój mąż jest po rozwodzie i braliśmy ślub cywilny.

Może to hipokryzja co napiszę ale pracuję w szkole i wiem, że dzieci, które nie uczęszczają na religię, nie idą do komunii , mają w szkole ciężko. Przeważnie to są naprawdę pojedyncze osoby. Rówieśnicy tego bardzo często nie tolerują. Obecnie pracuję w dość specyficznej szkole, gdzie ten problem nie występuje ale wiem z doświadczenia (13 lat pracy) jak to może wyglądać.

Inną sprawą jest to, że może połowa z tych co na religię chodzą, chodzić tam nie powinna bo wiary u nich to jakoś nie za bardzo widać.
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:45   #2599
desia888
Wtajemniczenie

[QUOTE=MegMakeUp;30600211]
Cytat:

Wcześniej oboje z TŻ byliśmy zdecydowani,że chrztu nie będzie,ale po jakimś czasie pojawiły się wątpliwości.
Może nasze dziecko będzie kiedyś chciało mieć ślub w kościele katolickim i później będą pretensje,że nie ochrzciliśmy, itp... więc zrobimy to raczej po to,żeby dać wybór,ale chcemy,żeby nasze dziecko świadomie wybrało religię... taką jaką uzna za najlepszą dla siebie po prostu.
Dokladnie. Tez z takiego zalozenia wyszlam, ale jednak okazuje sie ze powinnam chrzcic w kosciele katolickim, moze jak juz bedzie malenstwo z nami to ochrzcimy dwoje dzieci za jednym razem

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

[QUOTE=iw32;30600267]
Cytat:

Ja będę miała ten sam problem co niektóre tu dziewczyny. Mój mąż jest po rozwodzie i braliśmy ślub cywilny.

Może to hipokryzja co napiszę ale pracuję w szkole i wiem, że dzieci, które nie uczęszczają na religię, nie idą do komunii , mają w szkole ciężko. Przeważnie to są naprawdę pojedyncze osoby. Rówieśnicy tego bardzo często nie tolerują. Obecnie pracuję w dość specyficznej szkole, gdzie ten problem nie występuje ale wiem z doświadczenia (13 lat pracy) jak to może wyglądać.

Inną sprawą jest to, że może połowa z tych co na religię chodzą, chodzić tam nie powinna bo wiary u nich to jakoś nie za bardzo widać.
No wlasnie tego bym sie bala, wiec pewnie bedzie chodzil tak jak wszystkie dzieci, i pewnie sam bedzie chcial, bo dzieci z reguly ida za wiekszoscia (tak mi sie wydaje)
Jak bedzie starszy to juz sam wybierze.

Viki 28.04.2012
Stary 2011-11-19, 14:48   #2600
tynka88
Zadomowienie

my bedziemy chrzcic , chcialabym w miare mozliwosci jak najszybciej, mysle ze w wakacje. Ciezko mi sie wczuc w sytuacje niektorych z was , nie mam pojecia jakby to bylo jakbym ja albo TZ byli odmiennych wyznan , takze sie nie wypowiadam.

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 14:48   #2601
Zariah
Rozeznanie

Tummy tub - KLIK-kąpiel niemowlaka

kumkura ja widziałam na żywo dwie wersje i zdecydowanie wolę wiaderko

Stary 2011-11-19, 14:50   #2602
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
tak, z czarodzisjki. utwor "tuxedo mirage".
uwielbiałam tą bajkę jak byłam dzieckiem, ale teraz w ogóle mnie nie kręci za dużo potworów i przemocy

aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 15:00   #2603
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez engela Pokaż wiadomość
Hejo Dziewczynki !
Super ciuszki ile za wszystko Ci wyszło? i ja wstawię te co kupiliśmy tydzień temu też z lumpka - bodziaki żółte i białe r. 56 i większe żółte r.62 + nowiutki śliniaczek komplet 9 zł
I fotka ze środowego usg, bardzo słaba, ale da się dostrzec lewy profil dzidziusia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Córeczka-20tc.jpg (16,7 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie1086.jpg (105,1 KB, 22 załadowań)

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 15:24   #2604
MoniaHan
Wtajemniczenie

mamy
Cytat:
Napisane przez kumkura Pokaż wiadomość
Wiesz, to raczej kwestia stworzenia odpowiedniej atmosfery wokół kąpieli, przed, w jej trakcie i po Odpowiedniej temperatury itd. Polecam lekturę T. Hogg "Język niemowląt"- tam jest to ładnie opisane. Gdzieś powinnam mieć to na dysku, mogę przesłać, jeśli któraś chce. Tracy Hogg ma specyficzne podejście do wychowania, macierzyństwa w ogóle- z książki można naprawdę wiele się dowiedzieć. Co do samego wiadra, mnie ono nie przekonuje Nie wyobrażam sobie trzymać wiszącego noworodka i myć go- co z myciem główki, pupy i w ogóle? Nie odważyłabym się na użycie tego czegoś

i nie zamierzam, podobnie jak tego aspiratora z podłączeniem do odkurzacza
mamy juz na naszej poczcie ''Jezyk niemowlat'', ktoras z dziewczyn wrzucila tam, zaczelam czytac, dotarlam do 30 strony i przestalam ...musze do niej wrocic, ...ale wiele osob uwaza ksiazke za pomocna.

co do wiaderka..to nie wydaje mi sie takim zlym pomyslem i mozliwe ze sprobuje - tak jak Zariah napisala - sporo osob sobie chwali, w szpitalach sa uzywane tez - ze wzgledu ze dziecko sie ponoc bezpieczniej czuje. jednak mysle ze sprobowac nie zaszkodzi..zwlaszcza przy pierwszym dziecku...no jak bedzie to wyjdzie w praniu, a raczej w myciu

Stary 2011-11-19, 15:29   #2605
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Tummy tub - KLIK-kąpiel niemowlaka

kumkura ja widziałam na żywo dwie wersje i zdecydowanie wolę wiaderko
No wcale tak zle to nie wyglada
Moze w PL za 5 lat bedzie hitem sezonu, kto wie!
jesli u Was jest to chwalone, nawet uzywane w szpitalu i rodzice sobie chwala to nie widze powodu zeby nie sprobowac!

Viki 28.04.2012
Stary 2011-11-19, 15:48   #2606
MoniaHan
Wtajemniczenie

wozek juz mamy .....tylko ze jest w USA jak narazie, nie wiem jaki, nie wiem nic...jak mi sie nie spodoba, to powiem ze mi sie nie podoba i koniec, bo Tzta brat mogl wyslac jakies zdjecia najpierw, a nie 5 dni temu zadzwonil ze wozek nam kupia, a dzis zadzwonil ze wozek juz kupiony i beda nam wysylac ale 1300$ bedzie kosztowala przesylka, wiec do Polski wysla bo jest mega taniej, a pozniej z Polski tesciowa nam wysle (Tz znalazl na szczescie przewoznika i przesylka wyniesie £30 - wiec jeszcze nie tak zle), ale ostatni raz sie na cos takiego pisze ze ktos mi cos kupuje - ja nie mam pojecia co a bede to uzywac przez nastepne 3 lata a pozniej moze jeszcze przy drugim dziecku. mogli wyslac zdjecia zanim kupili, nie wiem jaki kolor, jakie kola..nic...oby byl dobry i abym byla zadowolona bo jak nie bede - to naprawde sprzedam i kupie taki jaki bedzie mi odpowiadal bo nie lubie uszczesliwiania na sile.

Stary 2011-11-19, 16:01   #2607
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
wozek juz mamy .....tylko ze jest w USA jak narazie, nie wiem jaki, nie wiem nic...jak mi sie nie spodoba, to powiem ze mi sie nie podoba i koniec, bo Tzta brat mogl wyslac jakies zdjecia najpierw, a nie 5 dni temu zadzwonil ze wozek nam kupia, a dzis zadzwonil ze wozek juz kupiony i beda nam wysylac ale 1300$ bedzie kosztowala przesylka, wiec do Polski wysla bo jest mega taniej, a pozniej z Polski tesciowa nam wysle (Tz znalazl na szczescie przewoznika i przesylka wyniesie £30 - wiec jeszcze nie tak zle), ale ostatni raz sie na cos takiego pisze ze ktos mi cos kupuje - ja nie mam pojecia co a bede to uzywac przez nastepne 3 lata a pozniej moze jeszcze przy drugim dziecku. mogli wyslac zdjecia zanim kupili, nie wiem jaki kolor, jakie kola..nic...oby byl dobry i abym byla zadowolona bo jak nie bede - to naprawde sprzedam i kupie taki jaki bedzie mi odpowiadal bo nie lubie uszczesliwiania na sile.
Oj kurcze, ciezka sprawa, ja tez nie lubie jak mnei kots na sile uszczesliwia i dlatego ja nie robie tak komus innemu!
Ja tez bylabym troche zla, mogli chociaz powiedziec ze kupia i macie jakis wybrac albo cos
Napewno chcieli dobrze, ale to troszke narzucanie sie takie.
A Ty mas dodatkowo trudna sytuacje bo
1.To brat Tz a nie Twoj (swojemu mozna by przepowiedziec)
2. Faceci takich dylematow czesto z wozkami nie maja, wazne ze jezdzi i koniec
Nie zazdroszcze sytuacji!
Mi to juz na wstepie bys ei chyba nie podobal nie przeze mnie wybrany, ale nie ma sie co uprzedzac

Viki 28.04.2012
Stary 2011-11-19, 16:02   #2608
gosia261282
Gang Iren

Ale wy dużo piszecie,rano zaglądałam a to już kilka stron przybyło
Na 10 zaprowadziłam córkę do szkoły sobotniej,a potem włóczyłam się po sklepach przez ponad 3 godz.Ale dałam radę za dużo nie stracić
Chociaż nie było to łatwe... Moja dzidzia od rana spokojna,a jak tylko weszłam do sklepu z rzeczami dla niemowląt od razu zaczęło kopać.Wiadomo-kolejny naciągacz się urodzi.
Teraz zabieram się do obiadu.Dzisiaj nie planowany dzień wolny.Kiepsko z pracą ostatnio,więc takich dni niestety jest coraz więcej.
Miłego popołudnia dziewczyny!
Stary 2011-11-19, 16:19   #2609
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Hej,

Antek złapał wirusa i znowu w poniedziałek nie pójdzie do przedszkola. Teraz dopiero usiadłam bo tż sobie zrobił dzisiaj wolne i umył okna i tak mi zapachniało świętami posprzątałam obiad zjadłam i dopiero usiadłam

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 16:57   #2610
koniakonia
Zakorzenienie

[QUOTE=MegMakeUp;30600211]
Cytat:

Znam przypadek taki.... dziewczyna z rodziny Świadków Jehowy, poznała katolika i wszystkie 3 sakramenty miała w jeden dzień...Chrzest, Bierzmowanie i Ślub ( nie wiem jak było z Komunią Pierwszą )

A co do tego wyboru to pomysł jest fajny, ale jak to zrobić ,żeby dziecko nie miało kontaktu z naszą własną religią ? Moim zdaniem to,że np. Chrzest jest w wielu religiach dużo później to aż tak wiele nie zmienia,bo rodzice przeważnie i tak wpajają dziecko pewne swoje przekonania.Katolik zabiera na mszę, Świadek na spotkania itd. i jakiś duch danej religii w danym domu panuje, no chyba że to ateiści.
Jedno jest dobre, że jeśli dla kogoś religia ma faktycznie duże znaczenie w życiu to jako dorosły człowiek zawsze może zmienić wyznanie.
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości