|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4
[QUOTE=monika83;30598791]Cześć dziewczynki, ja własnie wrocilam od lekarza, jestem strasznie przeziebiona i nic nie pomaga. Na szczescie pluca sa czyste i nic powaznego nei widac, wiec dalej mam pić miodek
![]() Ja tak mam, zawsze jak TZ nie ma to sie budze w nocy i nie moge spac. Mowie TZ ze jest sadysta, bo sam nie spi i mi nie da ![]() Ja też nic nie czuje, a u mnie 18 t 5d, tez sie denerwuje czy wszystko jest ok, w czwartek ide na usg i juz sie nie moge doczekac. Dodam,, ze jestem bardzo szczupla a podobno szczuple osoby szybciej czuja. Moze jestem jakas gruboskorna Ja 20 t zaczynam we wtorek 22.11 a termin mam na 16 kwietnia. Ale przeciez chcrzci sie dzieci w szpitalu, ktore maja zagrozone zycie. I wtedy nikt sie nie pyta mamy czy ma meza i skad pochodzi dziecko. Przeciez chrzest jest wylacznie dla dziecka, a nie dla rodzicow, wiec ja osobiscie nie rozumiem dlaczego przez grzech rodzicow ksieza odmawiaja dziecku mozliwosci zycia w czystoscsci. A najwieksza hipokryzja jest wg mnie to, ze ksiadz mowi ze nie udzieli chrztu, ale jak mu dasz 200 zł to chrzest bedzie i jeszcze milego dnia pozyczy... Cytat:
Wszystko zależy od danej sytuacji i od postawy ludzkiej po obydwu stronach. Karolca piękny film
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2011-11-19 o 14:06 |
|
|
|
|
#2582 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() żona może się wystroić w suknie i welony do ślubu cywilnego też. nie rozumiem takiego podejścia. ślub kościelny to sakrament. a suknia i impreza to dodatek tylko a nie podstawa i czasem muszę przyznać rację księżom który odmawiają udzielenia ślubu takim osobom... |
|
|
|
|
#2583 | ||
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=koniakonia;30599616]
Cytat:
![]() Ja sie tak wogole zastanawiam czy Adasia chrzest w kosciele protestanckim liczy sie w kosciele katolickim? ![]() Tzn gdyby mial isc w Polsce do komunii? I gdyby chcial slub koscielny kiedys brac, bo taki w sumie byl moj zamysl i dlatego chcialam go ochrzcic zeby mu wszystkie drogi zostawic otwarte. ---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
Wstyd jest w malych miastach, wsiach na "kocia lape", wiec weilu dla swietego spokoju ten slub bierze. Tak samo jak jak sie zastanawiam jesli posle Adasia do szkoly w Polsce to czy na religie ma chodzic i do komunii isc? Bo jesli ma byc jedynym dzieckiem w klasie , ktore do komunii nie pojdzie to zal go przeciez bo dzieci potrafia byc okrutne! A trzymac sie swoich przekonan kosztem dziecka bym nie chciala Czasami ciezko w tym naszym kraju jeszcze
|
|
#2584 |
|
Wtajemniczenie
|
nie pamietam juz jak pisalas o tym, a uzywalas tego?
|
|
|
|
#2585 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=desia888;30599846]
Cytat:
|
|
|
|
|
#2586 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a filmik jeszcze lepszy! Śliczna ta Twoja Niunia Cytat:
liczę jednak, że ochrzci nam dziecko, choć w parafii obok moim znajomym dwukrotnie odmówił, więc wszystkiego można się spodziewać ale już o tym pisałyście... I z wiekszością wypowiedzi i ja się zgadzam Cytat:
22 grudnia się okaże
|
|
#2587 | |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=iw32;30600009]
Cytat:
![]() A wogole to wszystkie z Was dziewczyny beda chrzcily?
|
|
#2588 |
|
Raczkowanie
|
Hejo Dziewczynki !
Chwalę się swoimi dzisiejszymi łowami z lumpków... |
|
|
|
#2589 |
|
Rozeznanie
|
W końcu jeden wolny dzień, obiadek już zjedzony, naczynia wymyte i do wieczora mogę bezkarnie się obijać.
Zapisałam się do mojej fryzjerki dzisiaj bo chcę przed świętami odświeżyć kolor włosów,ale jak mi powiedziała przyszłam za późno bo wizytę mam na 8 grudnia bo już później terminy pozajmowane ;p nieźle,a ja myślałam,że jeszcze jest w miarę wcześnie.Byłam dzisiaj w Szmizjerce i kupiłam całą wielgachną torbę ubranek dla dzidzi i to co mnie cieszy w tych sklepach to fakt,że ubranka występują w wielu różnych kolorach,a nie tak jak w sklepach w różowym i fioletowym dla dziewczynki,a niebieski i zielony dla chłopczyka jakoś mnie drażni taki podział... tym bardziej,że jeżeli będę miała dziewczynkę to nie bardzo uśmiecha mi się ubieranie jej w róż... no chyba,że po jakimś czasie sama będzie chciała...
Wymianka książkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=692837 Mój blog: http://maadzikowo.blogspot.com/ Tymon jest już z nami !! WYmianka kosmetyki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post40767725 |
|
|
|
#2590 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2591 |
|
Wtajemniczenie
|
no wlasnie tez pytalam, na poczatku troche straszne mi sie to wydalo ale poczytalam o tym i wcale moze nie byc takie zle...no ale nie wiem - ktos uzywal i skomentowal bylby bardzo pomocny.
|
|
|
|
#2592 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ahaaaa ![]() teraz kumam
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#2593 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=desia888;30600080]my będziemy chrzcić ale pewnie nie bez problemów bo nie mamy kościelnego
![]() engela super ciuszki
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2011-11-19 o 14:39 |
|
|
|
#2594 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=desia888;30600080]
Cytat:
Może nasze dziecko będzie kiedyś chciało mieć ślub w kościele katolickim i później będą pretensje,że nie ochrzciliśmy, itp... więc zrobimy to raczej po to,żeby dać wybór,ale chcemy,żeby nasze dziecko świadomie wybrało religię... taką jaką uzna za najlepszą dla siebie po prostu.
Wymianka książkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=692837 Mój blog: http://maadzikowo.blogspot.com/ Tymon jest już z nami !! WYmianka kosmetyki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post40767725 |
|
|
|
|
#2595 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Daje glowe ze masa kobietek tak samo boi sie uzywac zwyklej wanienki i woli na poczatku to zadanie zlecic komus innemu A jesli ktos juz ma dziecko i przy pierwszym uzywal wanienki to wierze ze nie bedzie teraz zmienial, ale to nie znaczy Monia ze nie nalezy wyprobowywac nowosci, jesli Ciebie to przekonuje to sprobuj!
|
|
#2596 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2597 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
natomiast rozumiem Twój dylemat - łatwo nie jest. jeśli chodzi o ślub to dorośli ludzie chyba powinni być przygotowani na to żeby stawić czoła gadającym babom ze wsi i trzymać się swoich przekonań. dziecko się bronić nie może, ale dorosły jak najbardziej ale fajne... u mnie tylko charity shops i niemowlęcej odzieży tam nie ma.. |
|
|
|
|
#2598 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może to hipokryzja co napiszę ale pracuję w szkole i wiem, że dzieci, które nie uczęszczają na religię, nie idą do komunii , mają w szkole ciężko. Przeważnie to są naprawdę pojedyncze osoby. Rówieśnicy tego bardzo często nie tolerują. Obecnie pracuję w dość specyficznej szkole, gdzie ten problem nie występuje ale wiem z doświadczenia (13 lat pracy) jak to może wyglądać. Inną sprawą jest to, że może połowa z tych co na religię chodzą, chodzić tam nie powinna bo wiary u nich to jakoś nie za bardzo widać. |
|
|
|
|
#2599 | ||
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=MegMakeUp;30600211]
Cytat:
---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- [QUOTE=iw32;30600267] Cytat:
Jak bedzie starszy to juz sam wybierze.
|
|
#2600 |
|
Zadomowienie
|
my bedziemy chrzcic , chcialabym w miare mozliwosci jak najszybciej, mysle ze w wakacje. Ciezko mi sie wczuc w sytuacje niektorych z was , nie mam pojecia jakby to bylo jakbym ja albo TZ byli odmiennych wyznan , takze sie nie wypowiadam.
|
#2601 |
|
Rozeznanie
|
Tummy tub - KLIK-kąpiel niemowlaka
kumkura ja widziałam na żywo dwie wersje i zdecydowanie wolę wiaderko |
|
|
|
#2602 |
|
Raczkowanie
|
uwielbiałam tą bajkę jak byłam dzieckiem, ale teraz w ogóle mnie nie kręci
|
#2603 |
|
Wtajemniczenie
|
Super ciuszki
ile za wszystko Ci wyszło? i ja wstawię te co kupiliśmy tydzień temu też z lumpka - bodziaki żółte i białe r. 56 i większe żółte r.62 + nowiutki śliniaczek komplet 9 zł ![]() I fotka ze środowego usg, bardzo słaba, ale da się dostrzec lewy profil dzidziusia
|
#2604 | |
|
Wtajemniczenie
|
mamy
Cytat:
co do wiaderka..to nie wydaje mi sie takim zlym pomyslem i mozliwe ze sprobuje - tak jak Zariah napisala - sporo osob sobie chwali, w szpitalach sa uzywane tez - ze wzgledu ze dziecko sie ponoc bezpieczniej czuje. jednak mysle ze sprobowac nie zaszkodzi..zwlaszcza przy pierwszym dziecku...no jak bedzie to wyjdzie w praniu, a raczej w myciu
|
|
|
|
|
#2605 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moze w PL za 5 lat bedzie hitem sezonu, kto wie! jesli u Was jest to chwalone, nawet uzywane w szpitalu i rodzice sobie chwala to nie widze powodu zeby nie sprobowac!
|
|
#2606 |
|
Wtajemniczenie
|
wozek juz mamy .....tylko ze jest w USA jak narazie, nie wiem jaki, nie wiem nic...jak mi sie nie spodoba, to powiem ze mi sie nie podoba i koniec, bo Tzta brat mogl wyslac jakies zdjecia najpierw, a nie 5 dni temu zadzwonil ze wozek nam kupia, a dzis zadzwonil ze wozek juz kupiony i beda nam wysylac ale 1300$ bedzie kosztowala przesylka, wiec do Polski wysla bo jest mega taniej, a pozniej z Polski tesciowa nam wysle (Tz znalazl na szczescie przewoznika i przesylka wyniesie £30 - wiec jeszcze nie tak zle), ale ostatni raz sie na cos takiego pisze ze ktos mi cos kupuje - ja nie mam pojecia co a bede to uzywac przez nastepne 3 lata a pozniej moze jeszcze przy drugim dziecku. mogli wyslac zdjecia zanim kupili, nie wiem jaki kolor, jakie kola..nic...oby byl dobry i abym byla zadowolona bo jak nie bede - to naprawde sprzedam i kupie taki jaki bedzie mi odpowiadal bo nie lubie uszczesliwiania na sile.
|
|
|
|
#2607 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja tez bylabym troche zla, mogli chociaz powiedziec ze kupia i macie jakis wybrac albo cos ![]() Napewno chcieli dobrze, ale to troszke narzucanie sie takie. A Ty mas dodatkowo trudna sytuacje bo 1.To brat Tz a nie Twoj (swojemu mozna by przepowiedziec) 2. Faceci takich dylematow czesto z wozkami nie maja, wazne ze jezdzi i koniec ![]() Nie zazdroszcze sytuacji! Mi to juz na wstepie bys ei chyba nie podobal nie przeze mnie wybrany, ale nie ma sie co uprzedzac
|
|
#2608 |
|
Gang Iren
|
Ale wy dużo piszecie,rano zaglądałam a to już kilka stron przybyło
![]() Na 10 zaprowadziłam córkę do szkoły sobotniej,a potem włóczyłam się po sklepach przez ponad 3 godz.Ale dałam radę za dużo nie stracić Chociaż nie było to łatwe... Moja dzidzia od rana spokojna,a jak tylko weszłam do sklepu z rzeczami dla niemowląt od razu zaczęło kopać.Wiadomo-kolejny naciągacz się urodzi. Teraz zabieram się do obiadu.Dzisiaj nie planowany dzień wolny.Kiepsko z pracą ostatnio,więc takich dni niestety jest coraz więcej. Miłego popołudnia dziewczyny!
|
#2609 |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
Antek złapał wirusa i znowu w poniedziałek nie pójdzie do przedszkola posprzątałam obiad zjadłam i dopiero usiadłam
|
|
|
|
#2610 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=MegMakeUp;30600211]
Cytat:
Znam przypadek taki.... dziewczyna z rodziny Świadków Jehowy, poznała katolika i wszystkie 3 sakramenty miała w jeden dzień...Chrzest, Bierzmowanie i Ślub ( nie wiem jak było z Komunią Pierwszą ) A co do tego wyboru to pomysł jest fajny, ale jak to zrobić ,żeby dziecko nie miało kontaktu z naszą własną religią ? Moim zdaniem to,że np. Chrzest jest w wielu religiach dużo później to aż tak wiele nie zmienia,bo rodzice przeważnie i tak wpajają dziecko pewne swoje przekonania.Katolik zabiera na mszę, Świadek na spotkania itd. i jakiś duch danej religii w danym domu panuje, no chyba że to ateiści. Jedno jest dobre, że jeśli dla kogoś religia ma faktycznie duże znaczenie w życiu to jako dorosły człowiek zawsze może zmienić wyznanie. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:28.

liczę jednak, że ochrzci nam dziecko, choć w parafii obok moim znajomym dwukrotnie odmówił, więc wszystkiego można się spodziewać
ale już o tym pisałyście... I z wiekszością wypowiedzi i ja się zgadzam