|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
pisząc o fundowaniu spirali nie miałam na celu nikogo zmuszać do antykoncepcji.poprostu wolałabym dać jej świadomy wybór w postaci braku kolejnego potomstwa,niż bochenek chleba.zdaję sobie sprawę,że często taki wydatek jest postrzegany jako luksus i niepotrzebny problem. być może moje wypowiedzi nie sa eleboratem, a tylko skrótem myślowym nasyconym żartem angielskim,którego nikt nie rozumie prócz autora.wiem tylko jedno,moją wypowiedzia nie uraziłam nikogo i nie rozumiem,dlaczego moja wypowiedź była nie na miejscu?czy to oznacza,że moja racja jest bardziej mojsza? ---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Cytat:
wiem jedno,niczego nie ma za darmo,zawsze są jakieś "ofiary"
|
||
|
|
|
#902 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiedzą, że seks bez zabezpieczenia może prowadzić do poczęcia, a jednak uprawiają go bez zabezpieczenia. Ja nie mówię, o końcu życia seksualnego, ale prezerwatywy nie są drogie. |
|
|
|
|
#903 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Cytat:
nie trzeba być alkoholikiem,aby prowadzić patologiczną rodzinę. podam na przykładzie z własnego otoczenia. młodzi.bardzo młodzi małżonkowie mieli troje dzieci, z czego ostatnie zmartło.kiedy mąż powiedział do żony-musisz iść do pracy,dzieci odchowane,ona zachodzi w kolejną ciążę. wina obojga,poniewaz nie stosowali antykoncepcji. ona rodzi kolejne dziecko,ale bieda parzy w stopy. on wymyśla sposób na biede i popełnia samobójstwo,żeby rodzina miała choć rentę i z czego żyć. ona zostaje z trójką małych dzieci.samotna,bez pracy i bez kasy. poznaje kolejnego pana i co robi? chce go przytrzymać na bejbi i rodzi mu kolejne dziecko.miedzy czasie najmłodesze zachorowało na raka,jednak matce nie przeszkadzało zajść w ciążę. urodziła dziecko,facet ją zostawił i została z czwórką dzieci.starsze nie uczą się ,nie kończa nawet szkoły gimnazjalnej,tylko OHP.najstarsza córka w wieku 16-tu lat ucieka do chłopaka.babka dzieci namawia wnuczkę do antykoncepcji,żeby nie powielała schematu matki. na razie się udało.ma 18 lat i nie jest w ciąży,natomiast średni syn ma już wykroczenia na koncie. nie potrzeba alkoholu,żeby tworzyć patologiczny dom |
||
|
|
|
#904 |
|
Konto usunięte
|
Co do wielodzietnych rodzin to znam wiele w których powodzi się tragicznie i takich które naprawdę żyją dobrze. Tylko że te które żyją dobrze po prostu mogą sobie na to pozwolić, mama jest nauczycielką wyrabia najmniejszy etat a i dzieci zazwyczaj zaczynały się uczyć w tej podstawówce w której pracowała więc razem jeździły samochodem z nią na ósmą rano, odstawiała je do świetlicy albo po prostu zaprowadzała na zajęcia. (czwórka dzieci) A tata zarabiał po prostu bardzo dużo w swojej firmie więc owszem harował ciężko ale miał nienormowane godziny pracy więc jeśli była trzeba jednego dnia zostawał z czwórką chorych dzieci a następnego dnia zdarzało się że 16 godzin pracował. Takie życie, ale nigdy im niczego nie brakowało. Tylko czemu inni ludzie w tej samej sytuacji - z taką samą ilością dzieci potrafią im zgotować materialne piekło? Ok żyli skromnie, prawda, mama nie psikała się d&g a dzieci nosiły po sobie ubrania ale tak się robi w wielu rodzinach nie widzę w tym żadnego wyznacznika biedy. Ale dla nich najważniejszą wartością była rodzina - tylko to była prawdziwa wartość a nie kolejne pęknięte kondomy albo zbyt późno wyjęty penis
|
|
|
|
#905 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
jejuuuu jak mi humor poprawiłaś ![]() Naprawdę myślisz, że ta 9 dzieci jest ZAPLANOWANA ? Albo 8 jako ktoś dalej wklejał opis ? W takim razie gratuluje naiwności
|
|
#906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieplanowana ciąża wg mnie nie równa się zupełnemu braku refleksji. Tyle. Nigdzie nie napisałam, że w kazdej rodzinie wielodzietnej wszystkie dzieci są planowane. Warto czytać ze zrozumieniem.
|
|
|
#907 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jesteś aż tak naiwna czy udajesz dobrą ciocię? |
|
|
|
|
#908 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sejmie też mamy wiele przykładów rodzin wielodzietnych np. ŚP poseł Putra- ośmioro dzieci.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-20 o 11:33 |
|
|
|
|
#910 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam rodzinę która jest w SZP, mają 5 dzieci. Z opisu też kto mógłby im zarzucić że po co tyle narobili. A prawda jest taka że to są dzieci z dwóch poprzednich związków...Różnie się w życiu układa...
|
|
#912 |
|
Zakorzeniona
|
Jeśli jest opis w stylu: "pani X nigdy nie pracowała", "pan X dorabia jedynie dorywczo", to raczej nietrudno się domyśleć, że taka ilość dzieci jest ponad ich możliwości finansowe.
|
|
|
|
#913 |
|
Zakorzenienie
|
Ale skąd wiesz dlaczego nigdy nie pracowała? Może w poprzednim związku nie musiała, a może po porodzie ciężko zachorowała itp. itd. Wcześniej pan X mógł dobrze zarabiać, mieć świetną pracę, którą stracił. Łatwo jest kogoś oceniać po krótkim opisie.
|
#914 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla jednych to głupota, dla innych nie. Dla jednych, zeby mieć dziecko trzeba mieć dom, samochód i garaż; a dla innych wystarczy posiadanie stałego (nawet małego dochodu), dla jeszcze innych stały dochód nie jest potrzebny. czy ktoś tego chce czy nie, czy komuś sposób myslenia osób posiadających rodziny wielodzietne- te rodziny mają wybór. Ludzie mają wybór, a dokonują go w mniej lub bardziej przemyslany sposób. Poza tym dochodzą czynnki zupełnie nie zwiazane z głupotą czy brakiem refleksji. Istnieja gwałty małzeńskie, dzieci poczete w przemocy, kontrolujący partnerzy itd. Cytat:
![]() Po prostu dostrzegam, że ludzie sa rózni i różnie postrzegają rzeczywistość. Szkoda mi dzieci dorastających w biedzie, ludzi spędzających święta bez godnego posiłku; wszystkich tych, których wrzuca się do jednej szufladki. Wielodzietność to zjawisko, dzieki któremu łatwo oceniać ludzi: taki, owaki, głupi, jak zwierzę (bo bez refleksji) Po co oceniać skoro nie znamy danej rodziny? I inna kwestia; komu chcemy a komu nie chcemy pomóc? Dzieciom, rodzicom? całym rodzinom?
|
|
|
#915 | |||
|
Komplikatorka
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wiesz co ? Dla mnie planowanie dzieci równa się z możliwością zapewnienia im szczęśliwego dzieciństwa czyli wyżywienia, wykształcenia, wakacji i takich innych. Ile trzeba zarabiać, żeby zapewnić to 9 dzieci ? 9 tys miesięcznie ?
|
|
#916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego akurat 9 tys., skąd takie obliczenia? Spokojnie za mniej można też wychować dzieciaki na ludzi...
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-20 o 12:01 |
|
|
|
|
#917 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Cytat:
Szkoda tylko, że te dzieci nie mają wyboru. Moja siostra cioteczna ma czwórkę dzieci, mimo że ją i jej męża ledwo stać byłoby na jedno. Oboje tylko po podstawówkach, ona nigdy nie pracowała na etat, jedynie sprzątała bardzo dorywczo i za grosze, on łapie się jedynie sezonowych prac. Najstarsza córka jest nastolatką. Kiedy słucham jej zwierzeń, że chciałaby kupić sobie chociaż raz fajny ciuch, móc pójść z koleżankami na colę, mieć za co kupić koleżance drobiazg na imprezę urodzinową, to po prostu serce mi się kraje. Nie może nikogo do siebie zaprosić, bo mieszka w jednym pokoju z młodszym rodzeństwem, na dodatek ich dom jest w opłakanym stanie. Nie ma kiedy się uczyć, bo obowiązek opieki nad nimi spada na nią, kiedy matka idzie do kogoś na kilka godzin sprzątać. Jej rodzice postąpili głupio, bo woleli zaoszczędzić na prezerwatywach i narobili sobie dzieci, a teraz ciągną jakieś zasiłki. |
||
|
|
|
#918 |
|
Zakorzenienie
|
Nie napisałam że po pierwszej. Zresztą nawet lekkie z pozoru choroby mogą się później rozwinąć, mieć powikłania itp.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-20 o 12:10 |
|
|
|
#919 |
|
Komplikatorka
|
Oczywiście, że można ale czy zapewnisz im wykształcenie, dodatkowe zajęcia (język, może jakieś tańce), wakacje, ferie, wyjście do kina czy spektakl dla dzieci ? Dodatkowo mając 9 tkę dzieci nie wyobrażam sobie mieszkać w bloku w 3 czy 4 pokojach więc dochodzi dom, a jego utrzymanie kosztuje. Co z takimi przyziemnymi sprawami jak wyjazd gdzieś ? 2 samochody kupujesz ? No chybaże jakiś bus pasażerski. Mając dziecko chcę mu pokazać świat, chcę mu pokazać Polskę, a nie trzymać w domu w wakacje bo wakacje dla 11 osobowej rodziny kosztują majątek.
|
#920 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#921 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Ale z całą pewnością braku wyobraźni i MYŚLENIA I nagle każda z opisanych kobiet nigdy nie musiała pracować, ponieważ każdy pan X dobrze zarabiał, każda ciężko chorowała po porodzie i oczywiście każda musiała z nowym chłopem narobić sobie nowych dzieci. Sorry, nie kupuję tego. Edytowane przez Cherry Blossom Girl Czas edycji: 2011-11-20 o 12:14 |
|
|
|
|
#922 |
|
Komplikatorka
|
Jeszcze coś. Szczęśliwe dzieciństwo to dla mnie też czytanie dziecku wieczorem przed snem, to rozmowa z nim kiedy tylko potrzebuje, to czas dla niego, a czy przy 9tce dzieci jest to możliwe ?
|
#923 |
|
Zakorzeniona
|
O to to. Nikt chyba o tym jeszcze nie wspomniał, a to również jest bardzo ważne. Przy dwójce dzieci rodzice często martwią się, jak uniknąć rywalizacji między nimi, jak poświęcać obojgu tyle samo czasu, a co kiedy dzieci jest pięcioro, siedmioro, ośmioro?
|
|
|
|
#924 |
|
Zadomowienie
|
Czytałam wczoraj opisy niektórych rodzin i wielu z nich po odjęciu opłat zostaje 350zł na osobę.
A jednej rodzinie 5-osobowej po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania 1000zł zostaje 500zł na osobę! I do tego informacja, że z powodu małego dziecka musi być ciepło to rachunki za ogrzewanie wysokie. To niech nawet 500zł idzie na ogrzewanie i zostaje 400zł na głowę (tylko pytanie czy ogrzewanie wliczyli w ww. koszt utrzymania mieszkania czy nie) to nadal bardzo dużo. Gotując dla kilku osób na raz można się spokojnie zmieścić poniżej 200zł na 1os, bo małe dzieci jedzą mniej od dorosłych a 200zł na dorosłego wystarczy. Ubrania można kupować w lumpeksach i dzieci noszą po sobie. Moja rodzina miała taki okres, że trzeba było mocno oszczędzać i da się w miarę normalnie żyć, nie głodować i nie chodzić w zniszczonych ubraniach. A nie od razu wyciągać rękę po paczki, są bardziej potrzebujące rodziny. Do tego dzieci od 18 roku życia powinny dorabiać a nie wymówki, że ktoś się uczy/studiuje dziennie. Wygospodarowanie kilkunastu godzin tygodniowo na prace dorywcze nie jest trudne, zwłaszcza, że patrzyłam na rodziny z Wrocławia gdzie jest mnóstwo takich ofert.
|
#925 |
|
Komplikatorka
|
Wtedy starsze czyta młodszemu, młodsze najmłodszemu itd. a rodziców widują tylko jak pracują, gotują,sprzątają albo piorą.
|
#926 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak wiadomo, ze głodne dziecko nie wzniesie się na wyzyny swoich zdolności intelektualnych. Cytat:
Myślę, ze paradoksalnie moze być łatweij niz przy dwójce maluchow z dużą różnica wieku. I jasne trzeba dbac o wygospodarowanie czasu na to, by spędzić z dzieckiem czas (z jednym a nie z kilkorgiem). Dynamika w rodzinach wielodzietnych jest zupełnie inna niż w rodzinie mniejszej. ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Cytat:
Matka to nie sprzataczka czy służąca, która ma oprać i poporządzić i paść z przemęczenia.
|
|
|
#927 |
|
Zakorzeniona
|
W rodzinie, którą opisywałam, jedno z dzieci ma ADHD. Rodzice kompletnie nie potrafią z nim postępować, drą się na niego, nie mają za grosz cierpliwości ani czasu dla niego, bo pozostałe dzieci też wymagają opieki. Chłopiec ma zaledwie 11 lat, a już jest bardzo agresywny, nieposłuszny, strach pomyśleć, co będzie dalej. Co w sytuacji, gdy dzieci poza takim jednym byłoby pięcioro, sześcioro? Przecież nawet w rodzinach 2+1 zdarza się, że dziecko wymaga mnóstwa uwagi, czasu, a także pieniędzy. W momencie, gdy takie dziecko "problemowe" pojawia się jako kolejne, nie wyobrażam sobie, jak opiekując się nim nie zaniedbać kilkorga pozostałych dzieci.
|
|
|
|
#928 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
|
|
#929 |
|
Konto usunięte
|
Bilety grupowe są tańsze.
|
|
|
|
#930 |
|
Komplikatorka
|
Multikino : GRUPOWY: GRUPA POWYZEJ 15 OSÓB
w tygodniu 13 zł w weekend 15 zł
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:57.

jejuuuu jak mi humor poprawiłaś