|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 |
|
Zakorzeniona
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Grupowy tak jak napisała Dagunia jest od 15 osób, a często dotyczy on jedynie grup zorganizowanych, a nie rodzin wielodzietnych czy tam całej rodziny na wyprawie do kina.
Ja pracuję w Warszawie, tutaj bilet normalny w weekend to 30 zł, ulgowy 20 zł. W weekend do 13:00 bilet rodzinny na filmy bez ograniczeń wiekowych - 18 zł filmy 2D, 22 zł filmy 3D. Niech idzie rodzina 11-osobowa nawet za te 18 zł, to daje 200 zł w niewielkim zaokrągleniu. A niech dzieciaki chcą zestawy popcorn+soczek? Jeden kosztuje 13,90 zł, ale większość dzieci chce zestawy filmowe z bohaterami bajek - taki kosztuje 16,90 zł. Rodziców stać w większości, żeby taki zestaw kupić jednemu czy dwojgu dzieci i to już daje sporą sumę, a przy ósemce dzieci? Ostatnio 4-osobowa rodzina wydała u nas w weekend wieczorem 114 zł na same bilety plus 60 zł za zestawy z popcornem. Wyprawa rodzinna do kina kosztowała ich 174 zł. Niezła sumka i nie każdego na to stać, a to była "tylko" dwójka dzieci. Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2011-11-20 o 12:55 |
|
|
|
#932 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#933 |
|
Zakorzenienie
|
Ale 7x11 to już jest 77zł. Czy taka rodzina będzie chodzić do kina częściej niż raz do roku? Raczej nie.
A np. teatr, jakieś wystawy sztuki, zdjęć, muzea? |
|
|
|
#934 | |
|
Zakorzenienie
|
Daguniu teraz nie wiem o czym rozmawiamy.
O jakich rodzinach wielodzietnych? Myślisz, że ktos kto ma ósemkę dzieci odczuwa głęboką potrzebę wyjścia do kina? Nie sądzę. Jak ktos nie ma kasy na wakacje dzieci mieć nie powinien? Wakacje dla 11 osób sa do zorganizowania jesli człowiek chce jechac. Kwestia potrzeb i oczekiwań. BTW nie kazda rodzina wielodzietna ma 8-9 dzieci; nie każda ma niski dochód; nie każda, która ma niski dochód jest w tej sytuacji od zawsze i nie robi nic by to zmienić. ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Cytat:
Z drugiej strony ile osób chodzi do kina, teatru galerii. Osób, które mają 1 dziecko, czy dwoje? Znam wiele rodzin, które wola spedzac czas przed telewizorem, drinkując ze znajomymi zamiast iść z dzieckiem do praku a codo piero do galerii. (nie handlowej- rzecz jasna)
|
|
|
#935 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym jednak wolała ten czas poświęcić na jakąś wspólną zabawę, a nie siedzenie w kinie. Spacer, wspólna gra, jakieś zabawy wspólne. Mnóstwo takich rzeczy mi przychodzi do głowy, które są napewno tańsze, i bardziej integrujące niż kino. |
|
|
|
|
#936 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
I jak tutaj ktoś już napisał - dziecko to dziecko - ono też chce iść ze znajomymi na pizze czy do kina. Chce kupić sobie bluzkę z Hanna Montana czy innymi młodzieżowymi idolami i co jej powiesz ? " Kochanie nie stać mnie, bo mam Was za dużo" ? Pokaż mi dziecko, które nie chce jechać na wakacje nad morze, w góry czy gdzie kolwiek indziej gdzie będzie mógł się bawić, chodzić na lody, gdzie będzie miał wakacyjne atrakcje. Mam bliskiego kolege, który ma 9 rodzeństwa a więc w domu ich było 12. Teraz jest dorosłym mężczyzną mającym rodzinę i nie raz nam opowiadał jaka była bieda, jak nie mogli się codziennie kąpać bo rachunki były by ogromne, jak dzieciaki w szkole się z ich śmiali.
|
|
#937 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#938 | ||
|
Komplikatorka
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#939 |
|
Zakorzeniona
|
No tak, są bezpłatne miejsca. Można w każdy weekend chodzić do parku, pewnie. I nawet lodów dzieciom nie kupić, bo 2,50 zł za gałkę na łebka przy tylu dzieciach to za dużo.
Ja wyprawy z rodzicami do kina na "Króla Lwa" jak miałam 4 lata, na "Pocahontas", na "Mulan" i inne bajki pamiętam do dzisiaj. Można włączyć telewizor i tą samą bajkę dziecku puścić, ale to jednak nie to samo. |
|
|
|
#940 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Eeee.... dziewczyny.... chyba robicie zakupy w sklepach, wiecie ile co kosztuje? No chyba że jesteście tak bogate, że tylko wrzucacie do koszyka z półek a potem wyciągacie złote karty przy kasie
![]() Dziesięciosobowa rodzina z przychodem rzędu 1200 zł to nie jest skromność, to w tych czasach jest bieda wyrzucająca poza margines i jakby nie szkolne stołówki to po prostu głód. A wy tutaj o kinach rozprawiacie ![]() Znam takie rodziny, chodziłam z takim dziećmi do szkoły, moja klasa nigdy nie była w kinie, nie pojechała na wycieczkę, nie zrobiła NIC co by wychodziło poza szkolne zajęcia, problemem był bal przebierańców na który trzeba było zapłacić po 5 zł. Najczęściej po opłaceniu rachunków (najpilniejszych, często takie rodziny zadłużają mieszkania) to pozostaje na chleb i ew. najtańszą margarynę. Bo jak jest 10 osób, to na sam jeden dzień idzie kilka bochenków. Albo się karmi tylko te najmniejsze bo starsze dostaną jeść w szkole. Nie ma mowy o kupnie książek, przyborów, wszystko stare z odzysku, ubrania to jakaś fanaberia (czyli dobre buty na zimę czy kurtka). Czy ktoś zdaje sobie sprawę jaki jest stan zdrowotny tych dzieci? Nieleczone zęby, wady wzroku, popsute żołądki od małego, ludzie co się wychowali w takich rodzinach czasami mają raka jelit czy żołądka tylko co przekroczą 30stkę. Jak dzieci są chore to matki nie lecą z pierwszym kaszlem do lekarza (i tak nie ma szans na kupno choćby syropu, nie mówiąc o antybiotykach) tylko albo samo się wyliże, albo do szpitala, tam już leczą "za darmo". Życie w zapuszczonych dzielnicach sprawia że często jest pokusa "szybkiego" dorobienia - kradzieży, dziewczyny mają pomysły się prostytuować albo najprościej w świecie puszczać bez zastanowienia (szczególnie że rodzice nie za bardzo dopilnują) - skąd tyle młodocianych, samotnych matek w opisach? Oczywiście wisienką na torcie jest jak ojciec zarobi te 1200 i przepije. A Wy tutaj rozprawiacie o kinach... kino nie jest pierwszej potrzeby mimo wszystko... |
|
|
|
#941 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o sytuację kolegi to znałam takie dzieciaki osobiście. Niekoniecznie z rodzin wielodzietnych. Jesli chodzi o pieniądze na wydatki to wiesz lub nie moje dziecko nie dostaje wszystkie czego chce. Jesli chodzio ubrania z jakims idolem: to kupuje je sporadycznie. Nie uważam, zeby zdrowym dla dziecka było to, że jego zycie zdominowane jest przez postaci z kreskówek czy niewiadomo czego. Poza tym, gdy dziecko chce coś na co nie mam pieniedzy, to mówię mu o tym. Nie mam pieniedzy w budżecie na to czy tamto. Pieniądze się zarabia, nie rosna na drzewach i to, ze mam je w portfelu ie oznacza, ze moge/ chcę wydac je na koszulkę z HM czy czymkolwiek innym. Wstęp wolny: http://www.michalin.pl/wstep_wolny/i...age=muzea.html http://www.redukcjakosztow.pl/bezplatne-muzea/
|
|
|
#943 |
|
Zakorzeniona
|
Ja jako dziecko nienawidziłam muzeów, nadal nie jestem ich fanką, większość dzieciaków chyba tak samo. Ale jak któreś lubi, to fajnie, że jest dużo takich, do których wstęp jest bezpłatny.
Wiecie, co innego nie mieć czasami na coś pieniędzy, a co innego nie mieć notorycznie. Nie wszystko się dziecku kupi - to oczywiste. Ale sama pamiętam, jak byłam nastolatką i dla mnie dramatem byłoby chodzić w ciuchach po starszym bracie (moja koleżanka chodziła w dwa razy za dużych spodniach spiętych paskiem i dwa razy większej bluzie, która jej sięgała prawie do kolan, bo bracia wyrośli a na rzeczy dla niej nie było pieniędzy - jedyna córka, więc się nie opłacało kupować nic tylko dla niej) czy po prostu nie móc iść na urodziny do koleżanki, bo nie stać by mnie było nawet na bombonierkę. Da się bez tego żyć, ale ja bym takiego życia dla mojego dziecka nie chciała. |
|
|
|
#944 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
#945 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#946 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Powiedz mi jaki ty masz cel w ciągle bezsensownym bronieniu tych osób? Serio, ale tak całkiem serio. Bo kompletnie nie rozumiem jak można bronić głupoty i jeszcze wmawiać nam że wszystko jest do zorganizowania. ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Cytat:
fajnie cieszymy się bardzo że znasz bogate wielodzietne rodziny, ja też, ale oni płaczą żeby kupić im laptopa ![]() ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Cytat:
o czym my tu w ogóle rozmawiamy, bieda jest na dawnych wsiach rolnych, rolnictwo padło, państwowe przedsiębiorstwa pozamykane, pracy nie ma, a co dopiero darmowe muzea |
|||
|
|
|
#947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli to jest czyjeś marzenie to dlaczego ma go nie zrealizować...
|
|
#948 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie wiem skąd w was się bierze tyle beztroski. Jak ma się dziewiątkę dzieci to zazwyczaj w rozrzucie wiekowym 0 - 15 najczęściej. I co, wszystkich weźmiesz na ten sam spektakl? Berbecia w pieluchach żywego dwulatka niezainteresowanego czterolatka ożywioną sześciolatkę i skaczącego ośmiolatka...? ![]() ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodatkowe zajęcia dostępne na wsi i w mieście są np. przy kościołach - schole, zespoły muzyczne, ministrantura, oaza itp. Poza kościołem np. zuchy, harcerstwo, szkolne kółka zainteresowań, szkolne drużyny sportowe itp. Zaznaczam że to są tylko przykłady. Szlachetna paczka nie zajmuje się takimi sprawami.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-20 o 15:07 |
|
|
|
|
#950 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
#951 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Ach i co dodam, w dużych miastach wszystko funkcjonuje jak trzeba, mogę podać na przykładzie mojej dzielnicy która cieszy się złą sławą - dawno temu otworzono świetlicę socjoterapeutyczną, która z biegiem lat rozszerza swoją działalność. Studenci i wolontariusze prowadzą koła zainteresowań, pomagają w lekcjach, prowadzą wykłady, organizują zabawy, wyjazdy, edukują na temat zdrowego trybu życia, przeciwdziałania narkomanii, niedawno też otworzono klub osiedlowy dla wszystkich czynnych obywateli gdzie wszyscy mogą przyjść dzielić się pomysłami na ulepszenie okolicy, prowadzone są wykłady dla dorosłych, zawsze można przyjść prosić o pomoc materialną czy duchową, skierują cie w odpowiednie ręce, itp. Więc dla mnie działa to w najlepszy możliwy sposób. Naprawdę. Wszystkie komputery, telewizory i sprzęt np do wspinaczki są dostępne tylko na miejscu więc nie ma też strachu że rodzice dysfunkcyjny sprzedadzą to co jest na użytek dzieci... Ale to nadal tylko kropla w morzu potrzeb. |
||||
|
|
|
#952 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I warto pamiętać,że potrzeb intelektualnych trzeba dzieci nauczyć. A w takich rodzinach nie ma kto dzieci nauczyć. Mam takich w rodzinie. Książek niet, muzea po co, główna rozrywka to TV i net. Dzieciaki na żadne zajęcia pozalekcyjne nie chodzą mimo że możwości darmowych zajęć w Warszawie jest sporo. Rodzice uważają że to głupota i mają siedzieć w chałupie. Do Paczki są zakwalifikowani, a jak
|
|
|
|
|
#953 |
|
Konto usunięte
|
Dokładnie
tu nawet nie jest kwestia tego że nie ma czym zainteresować dzieci, bo nawet jak jest czym to jeśli rodzice sami nie odczuwają potrzeby rozwoju to i dzieci będą siedzieć najpierw na trzepaku, potem na murku z winem, a potem na kanapie z piwem innej drogi nie ma.
|
|
|
|
#954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ich nie bronię. Jedynie co stwierdzam, że posiadanie większej ilosci dzieci jest wyborem- czy o się komuś podoba czy nie. Nie widzę też sensu większego w ciągłym ubolewaniu nad zachowaniem niektórych ludzi, m.in. tych którym pomaga SzP. Co to zmieni? Nic.
|
|
|
#955 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-20 o 15:41 |
|||||
|
|
|
#956 |
|
Wtajemniczenie
|
Bo jeśli się chce to można załatwić wszystko (mówię tu o Warszawie, nie o zapadłych dziurach) jeśli się chce, A tym ludziom się NIE chce. To jest problemem, a nie brak funduszy. Kolonie darmowe można załatwić, świetlice środowiskowe są, domy kultury oferują darmowe zajęcia pozalekcyjne. Zresztą jak mieli pieniądze to też siedzieli w domu.
Któraś z dziewczyn pisała o tym, że często mają w sumie spore dochody i nie umieją się za to utrzymać. To się nazywa wyuczona bezradność. Jak kasa jest to chipsy, nutella są na początku dziennym, jak nie ma to kanapki z margaryną i vegetą. Ta kobita z mojej rodziny nie potrafi sensownie zakupów zrobić, mimo że ma sporą pomoc żywieniową. Ostatnio dostała żarcie z Unii. Połowę nam oddała bo jej się nie przyda ![]() A dzieciaki do szkoły w kratkę chodzą. Bo po co komu nauka... |
|
|
|
#957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wątpię jednak,czy alkoholicy myslą w podobny sposób |
|
|
|
|
#958 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-20 o 15:55 |
|
|
|
|
#959 | |
|
.
|
Cytat:
gdyby w niektorych rodzinach bylo mniej dzieci to przynajmniej bylaby mozliwosc zafundowania platnej rozrywki, chociazby od czasu do czasu.
|
|
#960 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)