Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-20, 12:53   #931
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Grupowy tak jak napisała Dagunia jest od 15 osób, a często dotyczy on jedynie grup zorganizowanych, a nie rodzin wielodzietnych czy tam całej rodziny na wyprawie do kina.

Ja pracuję w Warszawie, tutaj bilet normalny w weekend to 30 zł, ulgowy 20 zł. W weekend do 13:00 bilet rodzinny na filmy bez ograniczeń wiekowych - 18 zł filmy 2D, 22 zł filmy 3D. Niech idzie rodzina 11-osobowa nawet za te 18 zł, to daje 200 zł w niewielkim zaokrągleniu. A niech dzieciaki chcą zestawy popcorn+soczek? Jeden kosztuje 13,90 zł, ale większość dzieci chce zestawy filmowe z bohaterami bajek - taki kosztuje 16,90 zł. Rodziców stać w większości, żeby taki zestaw kupić jednemu czy dwojgu dzieci i to już daje sporą sumę, a przy ósemce dzieci? Ostatnio 4-osobowa rodzina wydała u nas w weekend wieczorem 114 zł na same bilety plus 60 zł za zestawy z popcornem. Wyprawa rodzinna do kina kosztowała ich 174 zł. Niezła sumka i nie każdego na to stać, a to była "tylko" dwójka dzieci.

Edytowane przez invisible_01
Czas edycji: 2011-11-20 o 12:55
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 12:56   #932
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Multikino : GRUPOWY: GRUPA POWYZEJ 15 OSÓB

w tygodniu 13 zł
w weekend 15 zł
No w Multikinie tak, ale np. u mnie, w lokalnym, 14 złotych kosztuje normalny bilet, a ulgowy chyba 7. Nie wiem ile grupowe, ale też coś koło7, 8.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 13:02   #933
Dotka90
Zakorzenienie

Ale 7x11 to już jest 77zł. Czy taka rodzina będzie chodzić do kina częściej niż raz do roku? Raczej nie.
A np. teatr, jakieś wystawy sztuki, zdjęć, muzea?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 13:09   #934
***luna
Zakorzenienie

Daguniu teraz nie wiem o czym rozmawiamy.
O jakich rodzinach wielodzietnych?
Myślisz, że ktos kto ma ósemkę dzieci odczuwa głęboką potrzebę wyjścia do kina?

Nie sądzę.

Jak ktos nie ma kasy na wakacje dzieci mieć nie powinien?

Wakacje dla 11 osób sa do zorganizowania jesli człowiek chce jechac.
Kwestia potrzeb i oczekiwań.

BTW nie kazda rodzina wielodzietna ma 8-9 dzieci; nie każda ma niski dochód; nie każda, która ma niski dochód jest w tej sytuacji od zawsze i nie robi nic by to zmienić.

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ale 7x11 to już jest 77zł. Czy taka rodzina będzie chodzić do kina częściej niż raz do roku? Raczej nie.
Istnieją też miejsca, do których wstęp jest bezplatny.

Z drugiej strony ile osób chodzi do kina, teatru galerii.
Osób, które mają 1 dziecko, czy dwoje?

Znam wiele rodzin, które wola spedzac czas przed telewizorem, drinkując ze znajomymi zamiast iść z dzieckiem do praku a codo piero do galerii. (nie handlowej- rzecz jasna)
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 13:09   #935
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ja tam się o kino nie kłócę, bo jak dla mnie, to ogólnie nie jest dobry pomysł na spędzanie czasu z dziećmi. Poza tym, wezmy pod uwagę, że mniejsze dzieci nie zawsze wysiedzą na seansie w spokoju.
Ja bym jednak wolała ten czas poświęcić na jakąś wspólną zabawę, a nie siedzenie w kinie. Spacer, wspólna gra, jakieś zabawy wspólne. Mnóstwo takich rzeczy mi przychodzi do głowy, które są napewno tańsze, i bardziej integrujące niż kino.
Stary 2011-11-20, 13:13   #936
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość

Nie sądzę.

BTW nie kazda rodzina wielodzietna ma 8-9 dzieci; nie każda ma niski dochód; nie każda, która ma niski dochód jest w tej sytuacji od zawsze i nie robi nic by to zmienić.
Jasne, że nie każda tylko wiesz co ? Tutaj cały czas rozmawiamy o tych ze SzP.
I jak tutaj ktoś już napisał - dziecko to dziecko - ono też chce iść ze znajomymi na pizze czy do kina. Chce kupić sobie bluzkę z Hanna Montana czy innymi młodzieżowymi idolami i co jej powiesz ? " Kochanie nie stać mnie, bo mam Was za dużo" ? Pokaż mi dziecko, które nie chce jechać na wakacje nad morze, w góry czy gdzie kolwiek indziej gdzie będzie mógł się bawić, chodzić na lody, gdzie będzie miał wakacyjne atrakcje.

Mam bliskiego kolege, który ma 9 rodzeństwa a więc w domu ich było 12. Teraz jest dorosłym mężczyzną mającym rodzinę i nie raz nam opowiadał jaka była bieda, jak nie mogli się codziennie kąpać bo rachunki były by ogromne, jak dzieciaki w szkole się z ich śmiali.
Stary 2011-11-20, 13:14   #937
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:

Nie zaprzeczasz sama sobie? Z jednej strony piszesz, że rodziny z ósemką dzieci nie myślą o wyjściu do kina, z drugiej piszesz, że nie każda ma niski dochód... To jak w końcu? Kino kinem, ale ja chciałabym z dzieckiem chodzić np. do teatru. A on kosztuje. Jak byłam mała to jeździłam tutaj: http://www.teatr-kubus.pl. Było super, pamiętam to do dzisiaj, kolorowe foteliki i przedstawienia specjalnie dla dzieci. Bilet kosztuje 16 zł, grupowe powyżej 10 osób 14 zł. Niech taka rodzina 10-osobowa pójdzie do takiego teatru, to 140 zł z głowy. A to i tak taniocha jak na teatr.
Stary 2011-11-20, 13:17   #938
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:

Nie sądzę.

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Istnieją też miejsca, do których wstęp jest bezplatny.

Z drugiej strony ile osób chodzi do kina, teatru galerii.
Osób, które mają 1 dziecko, czy dwoje?

Znam wiele rodzin, które wola spedzac czas przed telewizorem, drinkując ze znajomymi zamiast iść z dzieckiem do praku a codo piero do galerii. (nie handlowej- rzecz jasna)
Jakie ? Bo nic oprócz parku mi nie przychodzi do głowy.

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Ja tam się o kino nie kłócę, bo jak dla mnie, to ogólnie nie jest dobry pomysł na spędzanie czasu z dziećmi. Poza tym, wezmy pod uwagę, że mniejsze dzieci nie zawsze wysiedzą na seansie w spokoju.
Ja bym jednak wolała ten czas poświęcić na jakąś wspólną zabawę, a nie siedzenie w kinie. Spacer, wspólna gra, jakieś zabawy wspólne. Mnóstwo takich rzeczy mi przychodzi do głowy, które są napewno tańsze, i bardziej integrujące niż kino.
Wiesz co ja widząc w oczach dziecka tą radość, że idzie do kina gdzie jest wielki ekran, gdzie Fiona jest taka duża, gdzie dostaną soczek w pojemniku ze swoim ulubionym bohaterem, gdzie mogą zjeść popkorn i jak wychodząc z kina opowiadają 3 razy tą samą bajkę to wiem, że robie coś co uszczęsliwia to dziecko. A dla mnie tak właśnie wygląda wymarzone dzieciństwo - szczeście w oczach dziecka.
Stary 2011-11-20, 13:19   #939
invisible_01
Zakorzeniona

No tak, są bezpłatne miejsca. Można w każdy weekend chodzić do parku, pewnie. I nawet lodów dzieciom nie kupić, bo 2,50 zł za gałkę na łebka przy tylu dzieciach to za dużo.

Ja wyprawy z rodzicami do kina na "Króla Lwa" jak miałam 4 lata, na "Pocahontas", na "Mulan" i inne bajki pamiętam do dzisiaj. Można włączyć telewizor i tą samą bajkę dziecku puścić, ale to jednak nie to samo.
Stary 2011-11-20, 13:24   #940
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Eeee.... dziewczyny.... chyba robicie zakupy w sklepach, wiecie ile co kosztuje? No chyba że jesteście tak bogate, że tylko wrzucacie do koszyka z półek a potem wyciągacie złote karty przy kasie

Dziesięciosobowa rodzina z przychodem rzędu 1200 zł to nie jest skromność, to w tych czasach jest bieda wyrzucająca poza margines i jakby nie szkolne stołówki to po prostu głód. A wy tutaj o kinach rozprawiacie

Znam takie rodziny, chodziłam z takim dziećmi do szkoły, moja klasa nigdy nie była w kinie, nie pojechała na wycieczkę, nie zrobiła NIC co by wychodziło poza szkolne zajęcia, problemem był bal przebierańców na który trzeba było zapłacić po 5 zł.

Najczęściej po opłaceniu rachunków (najpilniejszych, często takie rodziny zadłużają mieszkania) to pozostaje na chleb i ew. najtańszą margarynę. Bo jak jest 10 osób, to na sam jeden dzień idzie kilka bochenków. Albo się karmi tylko te najmniejsze bo starsze dostaną jeść w szkole.
Nie ma mowy o kupnie książek, przyborów, wszystko stare z odzysku, ubrania to jakaś fanaberia (czyli dobre buty na zimę czy kurtka).
Czy ktoś zdaje sobie sprawę jaki jest stan zdrowotny tych dzieci? Nieleczone zęby, wady wzroku, popsute żołądki od małego, ludzie co się wychowali w takich rodzinach czasami mają raka jelit czy żołądka tylko co przekroczą 30stkę.
Jak dzieci są chore to matki nie lecą z pierwszym kaszlem do lekarza (i tak nie ma szans na kupno choćby syropu, nie mówiąc o antybiotykach) tylko albo samo się wyliże, albo do szpitala, tam już leczą "za darmo".

Życie w zapuszczonych dzielnicach sprawia że często jest pokusa "szybkiego" dorobienia - kradzieży, dziewczyny mają pomysły się prostytuować albo najprościej w świecie puszczać bez zastanowienia (szczególnie że rodzice nie za bardzo dopilnują) - skąd tyle młodocianych, samotnych matek w opisach?

Oczywiście wisienką na torcie jest jak ojciec zarobi te 1200 i przepije.
A Wy tutaj rozprawiacie o kinach... kino nie jest pierwszej potrzeby mimo wszystko...
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 13:32   #941
201801022117
Konto usunięte

Cytat:

Wiesz co ja widząc w oczach dziecka tą radość, że idzie do kina gdzie jest wielki ekran, gdzie Fiona jest taka duża, gdzie dostaną soczek w pojemniku ze swoim ulubionym bohaterem, gdzie mogą zjeść popkorn i jak wychodząc z kina opowiadają 3 razy tą samą bajkę to wiem, że robie coś co uszczęsliwia to dziecko. A dla mnie tak właśnie wygląda wymarzone dzieciństwo - szczeście w oczach dziecka.
Ale radość w oczach dziecka można zobaczyć, nie tylko zabierając je do kina. Ja myślę, że dziecko najbardziej cieszy kontakt z rodzicem, i nie jest do tego konieczne kino.
Stary 2011-11-20, 13:35   #942
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne, że nie każda tylko wiesz co ? Tutaj cały czas rozmawiamy o tych ze SzP.
I jak tutaj ktoś już napisał - dziecko to dziecko - ono też chce iść ze znajomymi na pizze czy do kina. Chce kupić sobie bluzkę z Hanna Montana czy innymi młodzieżowymi idolami i co jej powiesz ? " Kochanie nie stać mnie, bo mam Was za dużo" ? Pokaż mi dziecko, które nie chce jechać na wakacje nad morze, w góry czy gdzie kolwiek indziej gdzie będzie mógł się bawić, chodzić na lody, gdzie będzie miał wakacyjne atrakcje.

Mam bliskiego kolege, który ma 9 rodzeństwa a więc w domu ich było 12. Teraz jest dorosłym mężczyzną mającym rodzinę i nie raz nam opowiadał jaka była bieda, jak nie mogli się codziennie kąpać bo rachunki były by ogromne, jak dzieciaki w szkole się z ich śmiali.

Jesli chodzi o sytuację kolegi to znałam takie dzieciaki osobiście.
Niekoniecznie z rodzin wielodzietnych.

Jesli chodzi o pieniądze na wydatki to wiesz lub nie moje dziecko nie dostaje wszystkie czego chce.

Jesli chodzio ubrania z jakims idolem: to kupuje je sporadycznie.
Nie uważam, zeby zdrowym dla dziecka było to, że jego zycie zdominowane jest przez postaci z kreskówek czy niewiadomo czego.

Poza tym, gdy dziecko chce coś na co nie mam pieniedzy, to mówię mu o tym.

Nie mam pieniedzy w budżecie na to czy tamto.

Pieniądze się zarabia, nie rosna na drzewach i to, ze mam je w portfelu ie oznacza, ze moge/ chcę wydac je na koszulkę z HM czy czymkolwiek innym.

Wstęp wolny:

http://www.michalin.pl/wstep_wolny/i...age=muzea.html
http://www.redukcjakosztow.pl/bezplatne-muzea/
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-11-20, 13:44   #943
invisible_01
Zakorzeniona

Ja jako dziecko nienawidziłam muzeów, nadal nie jestem ich fanką, większość dzieciaków chyba tak samo. Ale jak któreś lubi, to fajnie, że jest dużo takich, do których wstęp jest bezpłatny.

Wiecie, co innego nie mieć czasami na coś pieniędzy, a co innego nie mieć notorycznie. Nie wszystko się dziecku kupi - to oczywiste. Ale sama pamiętam, jak byłam nastolatką i dla mnie dramatem byłoby chodzić w ciuchach po starszym bracie (moja koleżanka chodziła w dwa razy za dużych spodniach spiętych paskiem i dwa razy większej bluzie, która jej sięgała prawie do kolan, bo bracia wyrośli a na rzeczy dla niej nie było pieniędzy - jedyna córka, więc się nie opłacało kupować nic tylko dla niej) czy po prostu nie móc iść na urodziny do koleżanki, bo nie stać by mnie było nawet na bombonierkę. Da się bez tego żyć, ale ja bym takiego życia dla mojego dziecka nie chciała.
Stary 2011-11-20, 13:46   #944
skazana_na_bluesa
.

szkoda, ze nie kazdy mieszka w warszawie czy krakowie

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 13:50   #945
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
No to też prawda. Ja pochodzę z małego miasteczka, u mnie było jedno muzeum (płatne), ale ile razy można chodzić w to samo miejsce? Najbliższe kino czy teatr było 40 km dalej, więc dojazd też kosztował.
Stary 2011-11-20, 14:13   #946
201604181004
Konto usunięte

Cytat:

Powiedz mi jaki ty masz cel w ciągle bezsensownym bronieniu tych osób? Serio, ale tak całkiem serio. Bo kompletnie nie rozumiem jak można bronić głupoty i jeszcze wmawiać nam że wszystko jest do zorganizowania.

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
BTW mówimy tutaj o szlachetnej paczce, tutaj każda rodzina ma niski dochód. fajnie cieszymy się bardzo że znasz bogate wielodzietne rodziny, ja też, ale oni płaczą żeby kupić im laptopa

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Cytat:
Dokładnie... o czym my tu w ogóle rozmawiamy, bieda jest na dawnych wsiach rolnych, rolnictwo padło, państwowe przedsiębiorstwa pozamykane, pracy nie ma, a co dopiero darmowe muzea
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 14:53   #947
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że można ale czy zapewnisz im wykształcenie, dodatkowe zajęcia (język, może jakieś tańce), wakacje, ferie, wyjście do kina czy spektakl dla dzieci ? Dodatkowo mając 9 tkę dzieci nie wyobrażam sobie mieszkać w bloku w 3 czy 4 pokojach więc dochodzi dom, a jego utrzymanie kosztuje. Co z takimi przyziemnymi sprawami jak wyjazd gdzieś ? 2 samochody kupujesz ? No chybaże jakiś bus pasażerski. Mając dziecko chcę mu pokazać świat, chcę mu pokazać Polskę, a nie trzymać w domu w wakacje bo wakacje dla 11 osobowej rodziny kosztują majątek.
Wkształcenie tak - są stypendia. Bez reszty da się żyć. Są darmowe spektakle, place zabaw, świetlice itp. itd.

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Dobrze, ale jednak robienie sobie 9 dzieci, bo się dobrze zarabia, jest tak samo mądre, jak branie ogromnego kredytu. Nigdy nie wiadomo, co się stanie za rok, dwa, pięć, a dalej żyć trzeba.
Jeśli to jest czyjeś marzenie to dlaczego ma go nie zrealizować...

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 14:58   #948
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Wkształcenie tak - są stypendia. Bez reszty da się żyć. Są darmowe spektakle, place zabaw, świetlice itp. itd.
Na wsiach? Spektakle? Darmowe spektakle? To każda mieścina ma swój teatr, aham
Ja nie wiem skąd w was się bierze tyle beztroski. Jak ma się dziewiątkę dzieci to zazwyczaj w rozrzucie wiekowym 0 - 15 najczęściej. I co, wszystkich weźmiesz na ten sam spektakl? Berbecia w pieluchach żywego dwulatka niezainteresowanego czterolatka ożywioną sześciolatkę i skaczącego ośmiolatka...?

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Cytat:
Bez reszty da się żyć.
G prawda za przeproszeniem. Nie da się żyć. Gdyby się dało szlachetna paczka by nie powstała
Stary 2011-11-20, 15:04   #949
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Na wsiach? Spektakle? Darmowe spektakle? To każda mieścina ma swój teatr, aham
Ja nie wiem skąd w was się bierze tyle beztroski. Jak ma się dziewiątkę dzieci to zazwyczaj w rozrzucie wiekowym 0 - 15 najczęściej. I co, wszystkich weźmiesz na ten sam spektakl? Berbecia w pieluchach żywego dwulatka niezainteresowanego czterolatka ożywioną sześciolatkę i skaczącego ośmiolatka...?
Co się czepiłaś tego spektaklu.... W mieście są inne darmowe atrakcje a na wsi jeszcze inne. Od czasu do czasu można też ze wsi do miasta pojechać.
Dodatkowe zajęcia dostępne na wsi i w mieście są np. przy kościołach - schole, zespoły muzyczne, ministrantura, oaza itp. Poza kościołem np. zuchy, harcerstwo, szkolne kółka zainteresowań, szkolne drużyny sportowe itp.

Zaznaczam że to są tylko przykłady.

Cytat:

G prawda za przeproszeniem. Nie da się żyć. Gdyby się dało szlachetna paczka by nie powstała
Szlachetna paczka nie zajmuje się takimi sprawami.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2011-11-20 o 15:07
Stary 2011-11-20, 15:09   #950
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość

Jeśli to jest czyjeś marzenie to dlaczego ma go nie zrealizować...
taki 15-latek na pewno sie ucieszy z mozliwosci spedzenia czasu na placu zabaw i swietlicy

Stary 2011-11-20, 15:16   #951
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
W mieście są inne darmowe atrakcje a na wsi jeszcze inne.
Och tak, jakie? Obejrzyj sobie czekając na sobotę, faktycznie, darmowe atrakcje.

Cytat:
Od czasu do czasu można też ze wsi do miasta pojechać.
Ach tak i 15 zł od głowy na pks albo też wynajem własnego busa, faktycznie, darmowe te twoje atrakcje

Cytat:
Dodatkowe zajęcia dostępne na wsi i w mieście są np. przy kościołach - schole, zespoły muzyczne, ministrantura, oaza itp.
Nie każdy kościół to parafia w serialu ranczo czy plebania i w wielu po prostu nie ma takiej inicjatywy. Nie wszyscy są wierzący więc nie skazuj dzieci na pastwę kleru, ich zadaniem z resztą nie jest zabawiać wielodzietne znudzone rodziny.

Cytat:
Poza kościołem np. zuchy, harcerstwo, szkolne kółka zainteresowań, szkolne drużyny sportowe itp.
Zuchy i harcerstwo to nadal, albo dojeżdżasz do większej miejscowości, albo nie masz nic. Szkolne koła zainteresowań, no tak, w moim nie funkcjonowały koła, nauczyciele poświęcali czas na zajęcia wyrównawcze które nie były mi potrzebne. Drużyny sportowe, kopać piłkę to może sobie z rodzeństwem a gdzie rozwój duchowy i intelektualny, kulturalny i artystyczny?

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Ach i co dodam, w dużych miastach wszystko funkcjonuje jak trzeba, mogę podać na przykładzie mojej dzielnicy która cieszy się złą sławą - dawno temu otworzono świetlicę socjoterapeutyczną, która z biegiem lat rozszerza swoją działalność. Studenci i wolontariusze prowadzą koła zainteresowań, pomagają w lekcjach, prowadzą wykłady, organizują zabawy, wyjazdy, edukują na temat zdrowego trybu życia, przeciwdziałania narkomanii, niedawno też otworzono klub osiedlowy dla wszystkich czynnych obywateli gdzie wszyscy mogą przyjść dzielić się pomysłami na ulepszenie okolicy, prowadzone są wykłady dla dorosłych, zawsze można przyjść prosić o pomoc materialną czy duchową, skierują cie w odpowiednie ręce, itp.
Więc dla mnie działa to w najlepszy możliwy sposób. Naprawdę. Wszystkie komputery, telewizory i sprzęt np do wspinaczki są dostępne tylko na miejscu więc nie ma też strachu że rodzice dysfunkcyjny sprzedadzą to co jest na użytek dzieci...
Ale to nadal tylko kropla w morzu potrzeb.
Stary 2011-11-20, 15:21   #952
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Zuchy i harcerstwo to nadal, albo dojeżdżasz do większej miejscowości, albo nie masz nic. Szkolne koła zainteresowań, no tak, w moim nie funkcjonowały koła, nauczyciele poświęcali czas na zajęcia wyrównawcze które nie były mi potrzebne. Drużyny sportowe, kopać piłkę to może sobie z rodzeństwem a gdzie rozwój duchowy i intelektualny, kulturalny i artystyczny?

I warto pamiętać,że potrzeb intelektualnych trzeba dzieci nauczyć. A w takich rodzinach nie ma kto dzieci nauczyć. Mam takich w rodzinie. Książek niet, muzea po co, główna rozrywka to TV i net. Dzieciaki na żadne zajęcia pozalekcyjne nie chodzą mimo że możwości darmowych zajęć w Warszawie jest sporo. Rodzice uważają że to głupota i mają siedzieć w chałupie.
Do Paczki są zakwalifikowani, a jak
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 15:26   #953
201604181004
Konto usunięte

Dokładnie tu nawet nie jest kwestia tego że nie ma czym zainteresować dzieci, bo nawet jak jest czym to jeśli rodzice sami nie odczuwają potrzeby rozwoju to i dzieci będą siedzieć najpierw na trzepaku, potem na murku z winem, a potem na kanapie z piwem innej drogi nie ma.
Stary 2011-11-20, 15:37   #954
***luna
Zakorzenienie

Cytat:

Powiedz mi jaki ty masz cel w ciągle bezsensownym bronieniu tych osób? Serio, ale tak całkiem serio. Bo kompletnie nie rozumiem jak można bronić głupoty i jeszcze wmawiać nam że wszystko jest do zorganizowania.

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

BTW mówimy tutaj o szlachetnej paczce, tutaj każda rodzina ma niski dochód. fajnie cieszymy się bardzo że znasz bogate wielodzietne rodziny, ja też, ale oni płaczą żeby kupić im laptopa

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Dokładnie... o czym my tu w ogóle rozmawiamy, bieda jest na dawnych wsiach rolnych, rolnictwo padło, państwowe przedsiębiorstwa pozamykane, pracy nie ma, a co dopiero darmowe muzea

Ja ich nie bronię. Jedynie co stwierdzam, że posiadanie większej ilosci dzieci jest wyborem- czy o się komuś podoba czy nie.
Nie widzę też sensu większego w ciągłym ubolewaniu nad zachowaniem niektórych ludzi, m.in. tych którym pomaga SzP.
Co to zmieni?

Nic.
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-11-20, 15:37   #955
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
taki 15-latek na pewno sie ucieszy z mozliwosci spedzenia czasu na placu zabaw i swietlicy
Czyli ludzie ze wsi i małych miejscowości mają nie mieć dzieci wcale, bo tam nie ma atrakcji

Cytat:
Och tak, jakie? Obejrzyj sobie czekając na sobotę, faktycznie, darmowe atrakcje.
Odpiszę w Twoim stylu - nie każda miejscowość wygląda tak jak w czekając na sobotę

Cytat:
Napisane przez drabineczka
Ach tak i 15 zł od głowy na pks albo też wynajem własnego busa, faktycznie, darmowe te twoje atrakcje
Dzieci mają ulgowe, a bodajże do 3 lat - darmowe.

Cytat:
Nie każdy kościół to parafia w serialu ranczo czy plebania i w wielu po prostu nie ma takiej inicjatywy. Nie wszyscy są wierzący więc nie skazuj dzieci na pastwę kleru, ich zadaniem z resztą nie jest zabawiać wielodzietne znudzone rodziny
Ależ ja ich nie skazuję, podałam również przykłady świeckich zajęć.

Cytat:
Wychowałam się na podwórku, łażąc po drzewach, ganiając w berka itp. itp. Teraz jest moda żeby wszystkie dzieci chodziły na płatne zajęcia dodatkowe. Wcześniej też nie było takich atrakcji a jednak jakoś dzieci się wychowały i to szczęśliwe..

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2011-11-20 o 15:41
Stary 2011-11-20, 15:44   #956
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Bo jeśli się chce to można załatwić wszystko (mówię tu o Warszawie, nie o zapadłych dziurach) jeśli się chce, A tym ludziom się NIE chce. To jest problemem, a nie brak funduszy. Kolonie darmowe można załatwić, świetlice środowiskowe są, domy kultury oferują darmowe zajęcia pozalekcyjne. Zresztą jak mieli pieniądze to też siedzieli w domu.

Któraś z dziewczyn pisała o tym, że często mają w sumie spore dochody i nie umieją się za to utrzymać. To się nazywa wyuczona bezradność. Jak kasa jest to chipsy, nutella są na początku dziennym, jak nie ma to kanapki z margaryną i vegetą. Ta kobita z mojej rodziny nie potrafi sensownie zakupów zrobić, mimo że ma sporą pomoc żywieniową. Ostatnio dostała żarcie z Unii. Połowę nam oddała bo jej się nie przyda

A dzieciaki do szkoły w kratkę chodzą. Bo po co komu nauka...
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 15:46   #957
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Pisałam wyżej że znam taką rodzinę 2+8 i planowaną.

W sejmie też mamy wiele przykładów rodzin wielodzietnych np. ŚP poseł Putra- ośmioro dzieci.
poseł putra był zagorzałym katolikiem,który nie stosował antykoncepcji,dlatego mial taką rodzinę.
wątpię jednak,czy alkoholicy myslą w podobny sposób
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 15:52   #958
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
poseł putra był zagorzałym katolikiem,który nie stosował antykoncepcji,dlatego mial taką rodzinę.
wątpię jednak,czy alkoholicy myslą w podobny sposób
w Polsce raczej mało jest alkoholików nie będących katolikami

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2011-11-20 o 15:55
Stary 2011-11-20, 15:52   #959
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Czyli ludzie ze wsi i małych miejscowości mają nie mieć dzieci wcale, bo tam nie ma atrakcji
grunt to nadinterpretacja gdyby w niektorych rodzinach bylo mniej dzieci to przynajmniej bylaby mozliwosc zafundowania platnej rozrywki, chociazby od czasu do czasu.

Stary 2011-11-20, 15:54   #960
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
a alkoholicy nie sa katolikami?
gdyby byli wierzącymi katolikami to by nie pili alkoholu.katolikami moga być,a to są dwie różne sprawy
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości