|
|
#4741 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty część II
Cytat:
trzymamy
|
|
#4742 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Nie mam kiedy przeczytać postów, a co jej jest?
---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Cytat:
I jeszcze pies zwinięty pod kołdrą- na zimno nie narzekam ![]() ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Persilla: moja mama się śmiała, że trzeba dokupić mu jeszcze jeden stołek, bo mu łapka zwisa
|
|
#4743 | |
|
Zakorzenienie
|
kontrola i decyzja kiedy wyjac srubeczki i blaszki
Cytat:
za to jak jestesmy oboje, to Cycek roznie, raz zostaje z mezem, raz idzie za mna a Skuter zawsze przy mnie, np teraz spi ale jak sie podnosze z fotela to katem oka patrzy czy ide dalej np. na pietro to od razu sie zrywa i biegiem za mna wczoraj chlopaki tak sie tlukli ze wygladalo na uliczna bojke, odglosy jak dzikie walczace koty o terytorium, po walce polozyli sie razem, objeli lapkami za szyje, wylizali pyszczki i tak zasneli, mam fotke ale w aparacie, jak maz wroci z wyprawy wedkarskiej wieczorem to postaram sie zrzucic na kompa
|
|
#4744 |
|
KOTerator
|
Nareszcie mogę napisać
.Zrobiliśmy prześwietlenie - kość jest piękna, ale jeszcze za wcześnie na operację, decyzję podejmie jutro ortopeda - będę dzwonić, być może nawet gwoździki zostaną w środku już na zawsze (jeżeli będzie operacja, to za jakieś 2-3 tygodnie), blaszek nie ma, dowiedzieliśmy się z wetem dopiero po prześwietleniu jak to ortopeda zrobił - tylko dwa gwoździki. Wet nareszcie zgodził się, żeby zaszczepić Milkę I najważniejsze: UWAGA UWAGA Milka będzie miała test elisa przy następnym szczepieniu i przeprowadzi się do mnie .
|
|
|
|
#4745 |
|
Wtajemniczenie
|
szybkiego powrotu do zdrowia Milka!
Jak opowiedziałam mężowi o tym, że dodałam w tym wątku zdjęcia Czarka to się ze mnie śmiał, później pokazałam Wasze opinie i dziś kazał dołożyć zdjęć i teraz męczy mnie żeby zgrać zdjęcia z pendriva- odbiło mu. Charlie pozuje jak model- próżniak - to się nazywa męska solidarność. |
|
|
|
#4746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
naprawde 2 koty mieszkajace pod jednym dachem ktore sie akceptuja i do tego lubia to przepiekny widok, do tego jeszcze wesoly jak sie oglada ich gonitwy i walki (ale zazdrosci sie nie ominie, zawsze jak trzymam Cycka albo go glaszcze to Skuter wyrasta jak z pod ziemi i patrzy na mnie jak na zdrajce
|
|
#4747 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Klara w zwykłym sklepie czy nawet internetowym jest dużo droższa (nawet 3,5), a przy takich ilościach, jakie u mnie schodzą opłaca się w Łowiczu. U mnie w sklepie jest tylko mleko Whiskasa - jest dobre, ale droższe i to głownie płaci się za opakowanie - buteleczka z zakrętką. Ja się zawsze staram kupić jak najtaniej i na jak najdłużej
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-11-20 o 17:14 |
|
|
|
|
#4748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, w tesco litr kosztuje 2 euro (ale pamietajcie ze za granica to nie jest duzo) a 3 buteleczki kociego z whiskasa (3x200m) prawie 3 euro, rozboj w bialy dzien (tauryne mam w tubce i dajemy chlopakom z mokrym )
|
|
#4749 | ||||
|
KOTerator
|
Cytat:
.W Polsce z tego co znalazłam, to litr mleka bez laktozy kosztuje 5-10 zł - zależy jakie i gdzie - na Polskę to duuużo. Najłatwiej jest mi kupić w sklepie ze zdrową żywnością dietetyczną - i tam przykładowo: MLEKO KROWIE bez laktozy UHT 1,5% BIO 1L 10,96 zł . Chyba, że ja o czymś nie wiem? W Biedronce podobno jest tanie, ale u mnie go nigdy nie ma ), żeby się tam zaopatrzyć. Najlepsza ta Klara.---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Cytat:
Cytat:
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-11-20 o 18:13 |
||||
|
|
|
#4750 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
to mleko co kupuje w tesco jest robione przez angielska firme Arla, niestety tylko tesco je sprowadza, ale nie ma go w kazdym tesco niestety
|
|
#4751 | |||||||
|
KOTerator
|
Słodka
---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- ja tego wole nie oglądać ![]() ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Cytat:
.---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Cytat:
.Sonię czeszę furminatorem jak się bardzo "futrzy ", a zdarza się jej to dwa razy w roku, ostatnio we wrześniu przez ok. dwa tyg (wtedy jest nie do ogarnięcia, wszyscy jesteśmy w liliowym futrze). Na co dzień czeszę ją rękawicą Milka pół futerka zgubiła jak do nas trafiła - biedna nigdy wcześniej w cieple nie była. Jeszcze jej nie czesałam... Ale nie gubi dużo kudełek .---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Całe szczęście już nic jej nie dolega ![]() ---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Cytat:
.Jeszcze miesiąc i może się uda ukraść babci Milkę .Do tego czasu planuję dom przygotować tj. pochować/pozabezpieczać kable, poprzestawiać niektóre meble, pozatykać niebezpieczne miejsca (np. do mojego łóżka da się wejść przez 'dziurę' - Sonia jest już za duża, żeby tak się wcisnąć, ale Milka bez problemu by weszła i mogłaby sobie zrobić krzywdę)itp. ![]() ---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Milka jest już zdrowa ![]() ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Cytat:
. Planuję ją przenieść po teście elisa czyli ok. 19 grudnia - wtedy będą się zbliżały święta i będę miała wolne od pracy i od szkoły minimum dwa tygodnie, więc będę pilnować, żeby Sonia nie zjadła Milki .---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- i do naleśników mleko zostaje ![]() Dokładnie, koszmar... ![]() Cytat:
.Ja się już przyzwyczaiłam do zamawiania wszystkiego przez internet .Idę Milkę wypuścić i posprzątać jej klatkę - kuwetę już jej z samego rana posprzątałam, ale jeszcze klatka została... Kupiłam jej dziś kocyk do klatki ale szmatki i tak zostają, bo mała mniej już ale wciąż brudzi...
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-11-20 o 18:44 |
|||||||
|
|
|
#4752 |
|
Zadomowienie
|
dzisiaj Nensi była pierwszy raz sama w domu przez 7h tak się bałam o nią dałam więcej jeść i nawet mleko w proporcji z wodą 1/5 przyjeżdżamy a ona spokojnie sobie śpi a w miseczkach jeszcze picie i jedzenie zostało
|
#4753 |
|
KOTerator
|
Milka już po spacerku, najedzona i ma czysto
. Bardzo polubiła swoją nową myszkę, nosiła ją w ząbkach (kupiłam dziś u weta taką puchatą szarą ). Dodaje zdjęcia, jakość kiepska bo było ciemno, jutro może dodam lepsze... To biało-szare to Milka, to niebieskie to jej kocyk. Klatka jest bardzo zimna , dałam jej na bok w kącie, w którym śpi, tekturę - obcięte pudło (a jutro będą kocie budki |
|
|
|
#4754 |
|
Rozeznanie
|
Cześć, może któraś z was mi coś doradzi.. Wczoraj przywiozlam z moim TŻ 3miesięczną kotkę do siebie do domu, na początku była w szoku, ale dość szybko zaczeła sie adaptować. Obecnie już zwiedza wszystkie kąty i łazi za nami wszędzie.
Jednak odkąd ją przywieżliśmy nie załatwiła się do kuwety, w pokoju tez nam nic cichaczem nie zostawila. Dostała jeść, wiec chyba powinna. Troche mnie to martwi. Druga sprawa to, że nie chce jeść suchej karmy, kupiłam jej Acanę i nie widze, żeby piła wodę.. ![]() A trzecia to taka, że wzielismy ją od Pana, ktory kotów ma baaaardzo dużo i mieszka w pracowni z aneksem domowym ;p jak to sam okreslil no i kotka lazila sobie po dworzu, wiec nie była zbyt czysta i niezbyt ładnie pachniala. Wykąpalismy ją w ciepłej wodzie, do głowki nic sie nie dostalo, wysuszylam ją ręcznikiem, ogolnie doszla do siebie i bylo super, ale troche kicha. Sporadycznie, ma ładny pyszczek, ale ja już zgłupiałam i pół nocy nie śpałam, bo się martwię czy ma koci katar czy nie. W domu mamy ciepło, sami jestesmy ciepłolubni, okno nie bylo otwierane.Co możecie doradzić?
|
|
|
|
#4755 |
|
KOTerator
|
Wizyta u weta - szczepienie, odrobaczenie i ogólny przegląd
.
|
|
|
|
#4756 |
|
Zadomowienie
|
a jaki ma żwirek w kuwecie bo moja toleruje tylko benka drobnego a na drewniany żwirek sie wypieła dopiero jak wymieszałam pół na pół jest lepiej ale i tak kocha benka
|
|
|
|
#4757 |
|
Rozeznanie
|
żwirek ma własnie drobny, bezzapachowy. benek
plus od właściciela troche piasku z moczem, zeby znalazła kuwetę.ale obawiam sie, że młoda radośnie załatwiłą się do pudełka, w którym ją przywieźliśmy. no i pozmieniała mi ustawienia w lapku. w ogole straszny z niej pieszchoch, ciągle zaczepia, miauczy i co ją się dotknie to zaczyna mruczeć. ma na imie Easy, a niestety wcale nie jest spokojna, także własciciel nie trafił. później wkleje jakieś fotki ![]() tak dawno już kota żadnego nie miałam, że sie zamartwiam o nią. pod koniec tygodnia wybiorę się do weta na pewno chociaż była odrobaczona i odpchlona przez wlasciciela.
|
|
|
|
#4758 |
|
KOTerator
|
Milka jest smutna, cały czas się oblizuje i próbuje sobie coś łapką wyciągnąć z pyszczka. Ślini się, pyszczek jest zakrwawiony po jednej stronie u góry, ząbki malutkie i ostre, jeden wygląda, jakby albo dopiero co wyszedł albo się ułamał... Wydaje mi się może, ale ma marne te zęby... Zupełnie inne niż Sonia... Jakieś takie tępe i jakby bez szkliwa... Mam nadzieję, że wypadł jej ząbek a nie jest to np. zapalenie dziąseł albo wypadanie zębów . Idę pracować... Będę do wieczora siedzieć jak na szpilkach i myśleć, czy nic jej nie jest
|
|
|
|
#4759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pixies20 - kotek moze nie robic siku i kupki nawet 48 godzin, Skuterek mial 8 tygodni jak go przynieslimy i nie zrobil siku przez 24 godziny, z kupka to w ogole 72 godziny, jak to malutki kotek to mozna mu pomoc tak jak mama mu pomaga (znalazlam na miau.pl) ale z wiekszym nie wiem, nie napisalas w jakim wieku jest kotek
|
|
#4760 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny sprzątałam dziś kuwetę Nensi po 2 dniach była pełna.. mleko ograniczone jest do minimum tzn na 10 miarek wody 1 miarka mleka i moja mała to pije stopniowo daje coraz mniej tego mleka aż zacznie pić wodę zabarwioną i mam nadzieję pewnego pięknego dnia wypije samą wodę. Chodzi mi głównie o to ze ona praktycznie ciągle pije i je mokra karmę i to jest powód jej wodnistych kupek (tak mi się wydaje) bo jakby miała biegunkę to by nie było normalnych kupek a sa i to dość spore niektóre. co do suchej karmy to mała niechętnie ją gryzie dlatego daje jej trochę suchej i trochę mokrej zazwyczaj wyjada tą mokrą sucha zostaje ale mięknie trochę od tej mokrej i mała jak zgłodnieje to zje i te chrupki dzisiaj pierwszy raz zjadła suchą karmę bez rozmiękczania myślę że to dobry znak
wybaczcie jesli mało sensownie napisałam :P co o tym myślicie?
|
#4761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
prawidlowy tok myslenia , mysmy ograniczyli mokre naszym chlopakom jakis czas temu, kazdy je pol torebki (50g) i ta polowka podzielona na 2 razy - rano i wieczorem (czyli po 25 g), reszta to suche, Cyc jest ograniczony dieta 60g, Skuter na razie do woli suchegokupki teraz sa zbite (ale nie kamienie), no i zapach jest mniej intensywny niz przy takiej rozmoklej ![]()
|
|
#4762 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja właśnie też daje 25g rano i 25 wieczorem mokrej karmy do tego sypię trochę suchej żeby się przyzwyczajała powoli do chrupania Nensi czasami ok 15 upomni się o jedzenie to trochę jej daje mokrego tak z 4-5 kawałeczki mięska reszta suchego
|
|
#4763 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
. Zmienia zęby. Sonii ząbki wypadły na 4 m-ce, Milce dopiero teraz ale Milka była bardzo zaniedbana i może dlatego dopiero na 7 miesięcy zmienia uzębienie. Oglądnęłam dokładnie pyszczek: jak na moje oko to nie ma 4 ząbków, w tym dzisiaj jeden jej wypadł i jeden wyrwałam ja .Wypuściłam ją teraz wieczorem z klatki, ale nie biegała. Położyła się ze mną i spałyśmy godzinkę . Uwielbiam ją .Ortopeda nie miał czasu się zastanowić czy zostawić gwoździki czy nie ...
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-11-21 o 19:29 |
|
|
|
|
#4764 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
napisalam w 1 poscie, ze kotka ma 3 miesiące, urodzona 08.08. Kupa się dziś pojawiła w kuwecie także jest coraz lepiej. A masz może jakiś pomysł co zrobić, żeby jadła suchą karmę? Zmoczyłam ją wodą i nic, nie ruszyła, a jak pomieszałam mokre z suchym to troche bardziej, ale i tak starała sie wyjadać mokre. |
|
|
|
|
#4765 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale jak jej pomieszam to słychać chrupanie i nawet jak zostawi sucha w miseczce to ona namoknie trochę tym tłuszczykiem od mokrej i zjada resztę raz zrobiłam jej płatki na mleku właśnie zapomniałam wam sie pochwalić że dziś pierwszy raz wyczesywałam Nensi (tak na próbę czy sie da...) ku mojemu zaskoczeniu ona zaczęła mruczeć i sama sie nastawiała pod szczotkę
Nensi 22.09.11 6.08.2014r. ![]() ![]() Edytowane przez Lenka 91 Czas edycji: 2011-11-21 o 20:32 |
|
|
|
|
#4766 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
? Może chrupki są dla niej za duże? Spróbuj może inne? Np. z Royal Canin - Babycat jest bardzo drobny. Dobrze robisz, że mieszasz. Ja bym jej na początek dawała dużo mokrego i trochę suchego - i stopniowo wprowadzała coraz więcej....
|
|
|
|
|
#4767 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
od ktorego wzielismy kotkę zaczął karmic ją Whiskasem, poniewaz zlikidowali mu sklep z innymi karmami, a musial cos kupic juz teraz. pewnie kot sie 'uzaleznił'. dziś sparzylam jej troche piersi z kurczaka to wcinała jak szalona.
|
|
|
|
|
#4768 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
. Moja Sonia je, ale już np. Cycek ze Skuterkiem się na to wypięli . Możesz kupić Whiskas i dorzucać parę chrupek dopóki się całkowicie nie przestawi na porządną karmę. Nie mieszaj surowego z suchym - u mnie skończyło się na wymiotach przez dwa dni , kot nie potrafi tego równocześnie strawić.
|
|
|
|
|
#4769 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4770 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
.Pani z zoologicznego może mieć wiedzę, albo może wydawać się, że ma wiedzę - tak samo jak większości ludzi wydaje się, że wet wie wszystko, a tymczasem nie jeden nie słyszał o Orijenie itp. Warto wiedzieć czym się karmi zwierzaka i poczytać samemu na ten temat .Podejrzewam, że kupiłaś RC np. Hairball - dużo lepsza od Whiskasa [nic do RC nie mam (Milkę RC Recovery bardzo wzmocniło, Sonia wychowała się na RC Kitten)], ale najlepszą karmą z najnajnajwyższej półki bym ją nie nazwała. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.

Rzuca się na fotel, wygina się, kładzie, drapie fotel, za chwilę zrywa się , wskakuje za drugi fotel, wybiega i dalej świruje. A temu wszystkiemu towarzyszy ciągłe zaczepne mruczenie. A jak brat trochę się z nim pobawi, to łazi później za nim jak pies 
.

I jeszcze pies zwinięty pod kołdrą- na zimno nie narzekam 
zapraszam

. 
.