|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2881 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze blogi kosmetyczne - cz. II
Ja z polskiego byłam dobra i nawet lubiłam ten przedmiot. Ale jechałam raczej na wyrobionej opinii, czyli na początku pokazałam, że jestem dobra, a potem ewentualne braki były mi wybaczane
![]() Przeczytałam większość lektur, ale teraz po latach jest mi czasami wręcz głupio, że nie pamiętam jakiegoś bohatera, wątku, czy też czasami autora danej książki ![]() Aktualnie czytam mało, za co też jest mi wstyd. Jak byłam młodsza byłam miszczem ![]() Cytat:
![]() Nie żeby coś, ale latem przeczytałam to ponownie ![]() Cytat:
Lubię też literaturę wojenną. Zasadzam się teraz na tę książkę: http://merlin.pl/Dziewczynka-w-zielo...FYYPfAodCU11qQ Ale czemu te książki są takie drogie? :/
![]() ![]() |
![]() |
#2882 |
Rozeznanie
|
Książki zawsze warto czytać! - powiedziała polonistka.
Chociażby po to, by wiedzieć, których czytać nie warto... ![]() Annaluka Słyszałam o tej książkę, jak ją zakupisz i przeczytasz to daj proszę znać czy ciekawa ![]() Może na All. znajdziesz taniej?
Gray Edytowane przez cathiebaj Czas edycji: 2011-11-20 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#2883 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czytanie książek a lektur to 2 różne sprawy ![]() Sama czytałam masę książek - po kilka miesięcznie, lektury jednak nie trafiały do mnie i po kilku stronach odpuszczałam.
![]() |
#2884 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Skończyłam prawo, teraz kończę językoznawstwo. W sumie studia w USA mnie niesamowicie zainspirowały do językoznawstwa, to jest cholernie ciekawe (ale tylko językoznawstwo kognitywne? czy jak to się po polsku zwie, cognitive linguistics). Cytat:
![]() Prawdę mówiąc stara matura to była porażka. Jak teraz na to patrzę to dopiero grubo po studiach zaczynam rozumieć zależności między utworami, motywy, interpretacje utworów w filmach, teatr. Gdzie to żeby 18-19 latków takimi pomysłami mordować ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2885 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Coś w tym jest, zawsze dużo czytam/ czytałam/, ortografia to był pikuś, a teraz na "stare lata" człowiek sie musi dwa razy zastanowić nim napisze ![]() Kaśkę też mam i lubię do dziś ![]() A co do książek i ich cen. Drogie, fakt. Dziwi mnie jednak to, że książki pdf mają cenę podobną lub nawet wyższą od tych drukowanych ![]() Edytowane przez Obsession blog Czas edycji: 2011-11-20 o 17:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2886 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Swoją drogą, tak a propos, polecam: http://swiatczytnikow.pl/ ![]()
![]() |
#2887 |
Zakorzenienie
|
Ojj ja strasznie nie lubie ksiazek w formie elektronicznej, wiec jak na dzien dzisiajeszy nie kupilabym takiej, wolalabym dolozyc i kupic zwykla
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2888 | |
po prostu Em :)
|
To wszystko (prawa, druk, dystrybucja) tyle niestety kosztuje. Doszedł też VAT, a warto zauważyć, że wiele wydawnictw mimo tego nie podniosło cen.
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2889 |
Zakorzenienie
|
Chcialabym miec duzo ksiazek, bo lubie do niektorych wracac, ale ksiazki teraz maja takie ceny ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#2890 |
po prostu Em :)
|
maffash, polecam allegro, tanie księgarnie, targi książki i śledzenie promocji w księgarniach internetowych.
![]()
![]() |
#2891 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Niee, dzieci się nie powinno zmuszać do czytania broń Boże, pamiętam, jak mnie zmuszała mama w podstawówce do lektur - bleee, nic nie tknęłam! Dopiero jak sama wyszperałam jakąś fajną książkę to się wciągnęłam na maksa ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2892 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Też wole papier i do kindle zbierałam się długo, ale to strzał w 10. Fajna sprawa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2893 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2894 |
Zakorzenienie
|
No ja narazie przez bloga trace wszystko na kosmetyki i skad tu jeszcze na ksiazki wziac ;D
|
![]() ![]() |
![]() |
#2895 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2896 |
Rozeznanie
|
działa Wam opcja dodawania do blogrolla wszystkich blogów obserwowanych? bo próbuję od wczoraj w trzech przeglądarkach i nic - jest jakiś limit blogrolla?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2897 | ||
Moderator
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja pamiętam jak moja mama mnie nauczyła czytania... zaczęła mi na głos wieczorem czytać "Przygody Mikołakja"... zaśmiewałyśmy się do rozpuku w trakcie pierwszych dwóch rozdziałów i jakoś tak sama chwyciłam tę książkę żeby szybciej się dowiedzieć co będzie dalej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2898 |
Rozeznanie
|
a co do ksiązek to dla mnie to najlepszy prezent
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2899 |
Rozeznanie
|
To działa, ale notka mi się już speedem nie dodaje jak na złość (bo się bardzo starałam :P)...
Gray Edytowane przez cathiebaj Czas edycji: 2011-11-20 o 17:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#2900 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() [1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;30618561]u mnie w klasie na 34 osoby taki papier ma 1 ![]() ![]() [1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;30619323]No tak, ale o kl, w której jest 50% takich przypadków jeszcze nie słyszałam ![]() Ja też nie. U mnie w gimnazjum, na całą szkołę takich osób było może z 5 albo mniej, w liceum 1 osoba w klasie z dysgrafią. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nasza polonistka też nas uczyła, żeby zanim przystąpimy do pisania podkreślili sobie w tekście to co musimy zawrzeć, napisali sobie plan i dopiero potem pisali. No i jak masz podane fragmenty, to ZAWSZE, w KAŻDYM zdaniu (a w przypadku wierszy w każdej linijce) jest coś co na pewno wciągną do klucza. ![]() My z kolei nie robiliśmy nigdy analizy i interpretacji wierszy. ![]() Cytat:
![]() I NicRU może mnie za to zjeść, ale ja jako dziecko które nie lubi jak się mu mówi co ma robić, nie czytam lektur od podstawówki. Nie przeczytałam "O psie który jeździł koleją", nie przeczytałam "Kajtkowych przygód", ani "Pana Tadeusza". Oczywiście nie czytałam w wyznaczonym na to czasie. Zazwyczaj przeczytałam je albo dużo prędzej, albo dużo później. Tak po prostu jest, dzieci nie czytają lektur, tylko dlatego że są to lektury i nauczyciele także o tym wiedzą. od ZAWSZE byłam oczytanym dzieckiem, odkąd pamiętam pochłaniałam ok 10 książek w każde wakacje. "Mitologię" Parandowskiego przeczytałam ze zrozumieniem na wakacjach po 4 klasie podstawówki, kiedy w gimnazjum mieliśmy czytać fragmenty, to mi się nie chciało. "Hobbita" czytałam w 5 klasie, w 3 gim była to lektura, nie przeczytałam go wtedy, a dopiero po omówieniu. Z lektur które polecam: "Mały Książę", "Kamizelka", "Hobbit", "Kamienie na szaniec", wszystkie omawiane dramaty Szekspira ("Romeo i Julia", "Makbet", "Hamlet"), "Tristan i Izolda", "Antygona", "Quo vadis". Nie do przebrnięcia były dla mnie "Przygody pilota Pirxa" ![]() A z kanonu lektur literatury polskiej na uwagę zasługuje według mnie chyba tylko Balladyna i Quo vadis. Reszty nie przełknęłam i nie rozumiem jak ktoś może mówić, że jestem z tego powodu niewykształcona i głupia, bo jak nie przeczytałam tych książek to nie znajdę nigdzie indziej nawiązań do treści. Znam treść, uważam że każdy powinien w treści i problematyce utworów mniej więcej orientować, bo to podstawa (geneza powstania Pana Tadeusza, powtarzana jak mantra przez cały mój okres edukacji ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2901 | |
Klientka w krawacie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2902 |
Konto usunięte
|
Kurde, dziewczyny, zaraz mózg mi eksploduję...
Mam jednego ćwiczeniowca, który zadaje takie projekty, że spokojnie mogłyby to być licencjaty. Już drugi rok z rzędu mam z nim jakiś przedmiot, tym razem "Kształtowanie środowiska i ochrona przyrody" i mam zrobić opracowanie ekofizjograficzne gminy - mi przypadła taka, której w ogóle nie znam i o której bardzo mało jest w necie... Mam 23 strony, mniej więcej połowę całości opracowaną, a czas do środy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2903 |
Raczkowanie
|
[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;30623760].. przedmiot, tym razem "Kształtowanie środowiska i ochrona przyrody"...[/QUOTE]
O! temat bliski mojemu wykształceniu jak i wykonywanej pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2904 |
Zakorzenienie
|
A ja jutro musze poprawic fizyke, bo nie bylo mnie w szkole jak byly spr i mam tylko dwie 1 ;/ a to takie glupie jest
|
![]() ![]() |
![]() |
#2905 |
Zadomowienie
|
Ale się zbulwersowałam! Wchodze na facebooka, a tam ktoś z moich znajomych wstawił zdjęcie psa z ODERWANĄ/rozszarpaną kufą, aż mi się cofnęło.
Wchodzę w link, żeby zobaczyć o co chodzi, co się stało, jak można pomóc, a tam ktoś po prostu wstawił zdjęcie z podpisem "Co za skur*** mógł zrobić takie coś! Udostępniajcie, nagłośnijmy sprawę!". Ale ja się pytam jaką sprawę? co się stało? ja tylko widzę zdjęcie psa. Ani nie wiem kto to zrobił, ani co zrobił, ani żadnych namiarów na ludzi którzy się psem opiekują, żeby im pomóc. Tylko prawie 300 udostępnień i z milion komentarz typu "Biedny piesek, zabiłbym tego ko to zrobił!" ![]() Aż im napisałam komentarz o tym co myślę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2906 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Bo do książek obcojęzycznych trzeba cierpliwości! ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2907 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam propozycje wymiany moich 2 ksiazek Blondynka na jezykach, za polowe podkladu Estee Lauder Double Wear, dziewczyna kupila go jakos rob temu, ale starly sie cyferki i nie wiadomo jaki jest ten kod produkcji. Hmm wymienilybyscie sie czy niee?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2908 |
Rozeznanie
|
nie wymieniłabym się bo szkoda by mi było ksiązek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2909 |
Zakorzenienie
|
Mi szkoda nie jest bo kupilam ten francuski, a tam same zwroty, ktore juz znam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2910 | ||||
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mi mama zawsze czytała, jak tylko się nauczyłam czytać to zaczęłam pochłaniać książki w powalającym tempie (dochodziło do kilkunastu miesięcznie w szczytowych okresach ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Aaa, czy ja też bym mogła być tam w tym pierwszym poście z linkami do blogów? ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:25.