|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3751 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II
Cytat:
![]() ja robie niewiele bo moja mama nie pozwala ;/ ;D sprzatam, piore i prasuje ![]() juz się zapowiedziala ze mi okna umyje.. tz posprzata w "gornych partiach" mieszkania a ja powoli reszte (mowie o swiatecznym sprzataniu) i jakos damy rade ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3752 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II
papa
Cytat:
![]() Cytat:
papa |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3753 |
Zakorzenienie
|
wszzystkie spać poszłyscie?
TZcior zaraz bedzie z pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a sama marka Fairy kojarzy mi się z płynem do naczyń ![]() Ja zaraz idę pod prysznic i spać, może poczekam na tzta chociaż mnie wkurzył dzisiaj i nie wiem, czy mam ochotę z nim gadać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3755 |
Zadomowienie
|
Mi też nic nie leci
![]() Dzięki za opinie o łóżeczku chyba rzeczywiście kupię to z szufladą i tą komode z all o której pisała uska000 |
![]() ![]() |
![]() |
#3756 | |||||
Zadomowienie
|
My po USG, mały waży 2200g i mierzy 31cm. Lekarz zrobił nam w 3D śliczne zdjęcie jego buziaczka, boże jakie ładne ustka miał, normalnie popłakałam się aaaa jaki on słodki ten nasz synuś...
Cytat:
![]() ohh urządzanie ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przejmuję się bo zaraz się okaże że nakupowałam się jak głupia body z długim a lepiej będzie z krótkim W mieszkaniu możemy mieć baaardzo ciepło ![]() ![]() ![]() to super, ja nikogo miec nie będę do pomocy pod ręką i mnie to strasznie stresuje i przeraża ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() napiszę nieskromnie że wyszło PYCHA, mniam mniam, my z Alkiem po dwóch kawałkach jesteśmy a tż tylko jeden zdążył bo w prezencie dostał też winko i obalił sobie i chrapie właśnie na kanapie ![]() i właśnie dlatego mamy zgagę - na SR nam mówili o tym, że to nie przez rosnące włosy a przez to że mamy poprzestawiane w środku ![]() super ciuszki!!!!
http://s10.suwaczek.com/20100807650116.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png było 83 ![]() ![]() ![]() Edytowane przez MissZuzia Czas edycji: 2011-11-21 o 21:19 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3757 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3758 |
Zakorzenienie
|
mnie też siara nie leci. Swojego czasu zdarzało się, że po ściśnięciu sutka, wydobywały się takie kropelki.... Ale już daaaawno nic nie zauważyłam.
A kreska pod pępkiem to chyba mi się zaczyna robić, ale nie jestem pewna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3759 |
Rozeznanie
|
Noo... skrobiecie i skrobiecie, chwile mnie nie było bo okupywałam allegro, ale jak zobaczyłam po tej okupacji stan mojego konta...to stwierdziłam, że chyba muszę sobie jakąś blokadę na allegro założyć :P
![]() ![]() ![]() Więc zakupiłam : Canpol babies Jednorazowe majtki poporodowe roz. L (1929878782) 7,49 zł szt. 1 Pieluchy pieluszki flanelowe 70 x 80 cm (1928238516) 3,99 zł szt. 1 Pieluchy pieluszki flanelowe 70 x 80 cm (1928238470) 3,99 zł szt. 1 Pieluchy pieluszki tetrowe z nadrukiem 70 x 80 cm (1928237720) 2,79 zł szt. 1 Pieluchy pieluszki tetrowe z nadrukiem 70 x 80 cm (1928237852) 2,79 zł szt. 1 Pieluchy pieluszki flanelowe 70 x 80 cm (1928238409) 3,99 zł szt. 1 Gaziki ze spirytusem do pielęgnacji pępuszka 10szt (1928231195) 2,99 zł szt. 1 Hartmann Podkład do przewijania 40x60 cm 5 szt. (1928230543) 3,99 zł szt. 1 Poporodowe ginekologiczne podkłady dla Kobiet (1930623267) 2,69 zł szt. 1 Wszystko od 1 sprzedawcy: inter-baby-pl Więc tak ogólnie mówiąc to powoli mogę zamknąć listę, jeszcze tylko jak dostanę pieniążki zamówię kosmetyki i kupię "apteczne rzeczy" i będzie wsio ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aaaa no i nadal czekam na moje koszule... ;/ ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Co do siary to sama z siebie nie leci i no jak zcisnę sutka to wtedy się wydobywa ![]()
![]() |
#3760 |
Rozeznanie
|
no właśnie MartuNiunia a też czekam na te Twoje koszule
![]() ![]() właśnie przeglądam gazetkę z pepco http://www.pepco.pl/a/gazetka i widzę tam śpiochy po 3,99
#3761 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3762 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, możecie mi doradzić?
zastanawiamy się nad leżaczkiem (ma to być prezent od rodziców), ale nie wiemy który wybrać? 1) fisher price http://allegro.pl/fisher-price-lezac...943141426.html 2) Bright Stars http://allegro.pl/bright-starts-leza...926937114.html proszę o opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3763 | |||||
Rozeznanie
|
No w końcu Was nadrobiłam
![]() Rano tylko zobaczyłam, co u Was, a potem byłam na badaniach. Jutro wyniki i mam nadzieję, że wszystko ok. Potem trzeba było skorzystać z okazji w Polo Markecie ![]() ![]() ![]() No i w Polpharmie też jest promocja na pieluchy i tam są 82 szt rozmiaru 3 za 50 zl i też wzięłam ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mi też nie leci. Podobno to nie ma wpływu na karmienie piersią, ale i tak się troszkę martwię... Byłam dzisiaj w hurtowni porównać ceny różnych artykułów dla dzieci i utwierdziłam się w przekonaniu, że będę zamawiała na allegro ![]() No i pochwalę się jeszcze, że zrobiłam dzisiaj pierwszy raz w życiu bigos ![]() ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3764 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3765 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() właśnie zamówiłam na allegro legginsy ciążowe ocieplane mam nadzieję że posłużą mi już do końca ciąży i że nie będę już nic musiała kupować
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3766 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam pytanie za 100 punktów
![]() Płyn owodniowy zmienia się na świeży co 3-4 h, w takim razie gdzie on wylatuje?? ![]() Niby im dziecko większe, tym płynu coraz mniej więc on wylatuje normalnie z pochwy czy może poprzez pęcherz moczowy?? ![]()
#3767 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Agatek o bosszzeee ależ pytania zadajesz ![]()
![]() Edytowane przez dph Czas edycji: 2011-11-21 o 22:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3768 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
yyyyy... wg. mnie to z naszymi siuśkami on jest wydalany czyli przez pęcherz moczowy, przez pochwę to musiała by być jakaś dziura w tym całym pęcherzu płodowym (a wtedy wylatywał by cały czas - tak jak podczas odejścia wód przy porodzie) więc moim zdaniem to dziecko "zwraca" ten płyn spowrotem do nas a potem my go wydalamy do kibelka ![]() oo a tu cały artykuł o płynie owodniowym: nie da się dodać linka więc wrzucam cały artykuł :/ : " Płyn owodniowy – jak ważna jest jego rola w życiu płodowym. Artykuł omawia znaczenie płynu owodniowego w czasie trwania ciąży oraz najczęściej spotykane patologie płynu wskazujące na zagrożenie prawidłowego rozwoju i życia płodu. Mało która kobieta ciężarna zastanawia się nad tym, jak niezmiernie istotną i ważną rolę w czasie ciąży odgrywa płyn owodniowy. Cała jej uwaga poświęcona jest rozwijającemu się maleństwu, często nie zwracając uwagi na inne toczące się w jej organizmie procesy. Jednakże z pewnością nie raz zastanawiała się, dlaczego dziecko podczas ciąży przebywa w wodach płodowych, skąd się one biorą i jaki jest cel ich istnienia. Cały płód otoczony jest pęcherzem płodowym stanowiącym szczelnie zamknięty worek wypełniony płynem. Płyn ten nazywany jest płynem owodniowym (wody płodowe) i tworzy on środowisko życia wewnątrzmacicznego. Umożliwia płodowi nie tylko swobodne poruszanie się w łonie matki, ale również stanowi pewnego rodzaju amortyzator chroniąc płód przed urazami mechaniczymi. Poza tym zabezpiecza płód przed wysychaniem, wahaniami temperatury jak również izoluje dziecko przed silnymi bodźcami docierającymi ze świata zewnętrznego np. głośnymi dźwiękami. Owodnia stanowi również barierę dla drobnoustrojów znajdujących się w pochwie. Płyn owodniowy bierze udział w przemianie materii płodu umożliwiając transport i wymianę substancji odżywczych, co warunkuje jego prawidłowy rozwój i życie. Powstaje z płynów ustrojowych matki i płodu przetwarzanych przez jego narządy, jak również przez popłód. Podlega on ciągłym złożonym procesom, podczas których dochodzi do produkcji oraz resorbcji płynu, a całkowita jego wymiana między matką a płodem następuje w ciągu około trzech godzin. Dziecko przebywa przez cały okres ciąży w wodach płodowych i czuje się w nich wspaniale. Nic dziwnego, że po urodzeniu ma świetnie wykształcony odruch „pływania”, który utrzymuje się średnio do 6-8 miesiąca życia, niestety potem zanika. Niektórzy uważają, iż okres ten jest najlepszym czasem na rozpoczęcie u dziecka nauki pływania. Ściany pęcherza płodowego (owodni) zbudowane są z tkanek tworzących błony płodowe, wyścielając wnętrze macicy podczas ciąży. Jednym z elementów strukturalnych owodni jest tkanka łączna zapewniająca jej dużą rozciągliwość co umożliwia swobodne zwiększanie powierzchni pęcherza płodowego w miarę rozwoju ciąży, jak również w przypadku wzmożonego napięcia (np. wielowodzie) nie powodując przerwania ciągłości błon. W skład płynu owodniowego wchodzą: elementy komórkowe z owodni i płodu, elektrolity (sód, magnez, potas), białka, z których największe znaczenie ma α-fetoproteina ze względu na swoje znaczenie diagnostyczne, tłuszcze, hormony (uzależnione od płci dziecka), liczne aktywne enzymy oraz witaminy. Skład chemiczny płynu owodniowego zmienia się w zależności od czasu trwania ciąży oraz od dobrostanu płodu. Pod koniec ciąży płyn owodniowy zawiera fragmenty meszku płodowego, mazi płodowej jak również nabłonka skóry płodu. Miejscami biorącymi udział w produkcji i resorbcji wód płodowych są popłód (owodnia, pępowina) oraz narządy płodu (skóra, nerki, płuca i przewód pokarmowy). W zależności od czasu trwania ciąży zmienia się znaczenie poszczególnych elementów w procesie wymiany. W pierwszym trymestrze ciąży najintensywniej bierze w nim udział owodnia. Regulacja ilości płynu owodniowego po 20 tygodniu ciąży zachowana jest przede wszystkim poprzez połykanie płynu przez płód, jego resorbcję w przewodzie pokarmowym jak również poprzez wydalanie moczu oraz wymianę wody w płucach płodu. Zaburzenie tej równowagi stanowi sygnał alarmowy o istnieniu jakiś nieprawidłowości wymagających szybkiej i dokładnej diagnostyki. Odruch połykania płynu owodniowego przez płód udaje się czasem uwidocznić w badaniu usg wykonywanym około 4 m-ca ciąży. Istnieją przypuszczenia, iż dziecko potrafi odczuć smak wód, który uzależniony jest od rodzaju spożywanych przez matkę pokarmów. Około 20 tygodnia ciąży płód wypija około 500 ml płynu na dobę. Część zużywa na odnowę tkankową, część wydalana jest z moczem, a część resorbowana przez łożysko przechodząc do krążenia matczynego. Taki mechanizm wymiany płynu tłumaczy obecność wielowodzia w przypadku wad rozwojowych płodu tj. zarośnięcie przełyku lub upośledzenie odruchu połykania. W prawidłowym przebiegu ciąży wód płodowych przybywa systematycznie, a ich ilość w trzecim trymestrze ciąży nie powinna przekraczać dwóch litrów. Jeżeli ilość płynu owodniowego przekracza 2000 ml, wówczas mamy do czynienia z tzw. wielowodziem, natomiast stan, gdy objętość nie przekracza 100 ml określa się mianem małowodzia. Ilość płynu owodniowego określa się na podstawie badania ultrasonograficznego poprzez określenie tzw. indeksu płynu owodniowego (AFI - amniotic fluid index), który powinien wynosić od 5 – 20. Ilość wód płodowych wzrasta do 36 tygodnia ciąży, następnie zaczyna stopniowo zanikać. W 40 tygodniu jego objętość wynosi około 800 ml, a po 42 hbd gwałtownie maleje. Zarówno zbyt mała (małowodzie) jak i nadmierna (wielowodzie) ilość płynu owodniowego w stosunku do wieku ciążowego może świadczyć o występowaniu wad rozwojowych u płodu. W wyniku niedostatecznego wytwarzania lub też przedwczesnego odpłynięcia płynu owodniowego następuje niedobór lub też całkowity brak wód płodowych (bezwodzie) co stanowi duże zagrożenie dla dalszego rozwoju i życia płodu. Przedwczesne odpłynięcie płynu owodniowego najczęściej prowadzi do wystąpienia porodu przedwczesnego, a tym samym wcześniactwa noworodka. Małowodzie najczęściej współistnieje z wadami nerek u płodu oraz nieprawidłowościami czynności owodni lub też łożyska. Częściej występuje u ciężarnych z ciężką gestozą, chorobą naczyń lub nerek. W przypadku małowodzia płody są zazwyczaj dystroficzne czyli o niższej masie urodzeniowej aniżeli wynika to z wieku ciążowego. Całkowity brak wód stanowi złe rokowanie dla płodu i zagraża jego wewnątrzmacicznym obumarciem. Wielowodzie częściej zdarza się w ciążach bliźniaczych, u kobiet chorych na cukrzycę, z ciężką postacią konfliktu serologicznego, z chorobami nerek. Ze względu na dużą ilość wód może dojść do wielu powikłań w trakcie porodu np. nieprawidłowego wstawiania się główki płodu, wypadnięcia pępowiny i in. Nadmierne rozciągnięcie mięśnia macicy w czasie ciąży powikłanej wielowodziem, może być przyczyną osłabionej czynności skurczowej macicy, powodując przedłużający się pierwszy okres porodu, jak również zwiększa ryzyko nieprawidłowego kurczenia się macicy po porodzie, co stanowi zagrożenie wystąpieniem silnych, groźnych dla życia krwotoków. Wśród najczęściej spotykanych wad płodu stwierdzanych wraz z wielowodziem znajdują się wady ośrodkowego układu nerwowego, przewodu pokarmowego i nerek. Istotne znaczenie ma nie tylko ilość, ale również barwa płynu owodniowego. Prawidłowy płyn owodniowy ma zabarwienie jasne, przejrzyste, jednakże w miarę upływu czasu trwania ciąży staje się on opalizujący, natomiast tuż przed porodem jego barwa zmienia się na mętno-białą. W przypadku, gdy dojdzie do niedotlenienia płodu, wydala on smółkę wewnątrzmacicznie powodując zanieczyszczenie wód, co w rezultacie daje ich zielonkawe zabarwienie. W zależności od ilości wydalonej smółki wody mogą być mniej lub bardziej zagęszczone. Zielone wody płodowe często występują w ciążach przenoszonych i u kobiet palących papierosy, w przypadku konfliktu serologicznego wody mogą mieć kolor bursztynowy natomiast brunatne, brudne, podbarwione krwią (o wyglądzie popłuczyn mięsnych) wody płodowe stwierdzić można w przypadku wewnątrzmacicznego obumarcia płodu. Płyn owodniowy dostarcza wielu niezbędnych informacji o prawidłowości rozwoju i stanu płodu. Zmiany jakie zachodzą w przebiegu procesów patologicznych mających swoje odzwierciedlenie w składzie, ilości i wyglądzie płynu owodniowego stwarzają możliwości wykorzystania badań płynu owodniowego w celu rozpoznawania wad rozwojowych, jak również stanów zagrożenia płodu. Badania te pozwalają na diagnostykę choroby hemolitycznej, ciąży przenoszonej, ocenę stopnia niedotlenienia płodu, rozpoznawania prenatalnych zaburzeń genetycznych oraz stanów zapalnych toczących się w łożysku i błonach płodowych. Zabarwienie płynu określa się poprzez amnioskopię czyli oglądanie dolnego bieguna jaja płodowego z równoczesną oceną barwy płynu owodniowego, natomiast próbkę wód do badania pobiera się podczas zabiegu zwanego amniopunkcją. W trakcie zabiegu pobiera się ok. 20 ml. płynu, który następnie poddawany jest badaniom cytologicznym, cytogenetycznym (analiza chromosomów) czy też biofizycznym (alfafetoproteiny, enzymy). Wielorakość funkcji jakie spełnia płyn owodniowy w trakcie ciąży potwierdza istotę jego znaczenia dla płodu. Zmiany zachodzące w składzie jak również ilości i barwie wód płodowych są wykładnikiem procesów patologicznych mających istotne znaczenia dla prawidłowości jego rozwoju." Artykuł: Dr Zofia Polska http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠pl/txt/a,2648,0
Tomuś - 17.09.2007 ![]() Pierścionek - 14.02.2012 Sakramentalne TAK - 11.06.2011 Martynka- 23.02.2012 ![]() ...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic... Edytowane przez MartuNiunia87 Czas edycji: 2011-11-21 o 22:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3769 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiesz co, u siebie zauważyłam, że baaardzo rzadko wylatuje siara ![]() ![]() taa, a mąż kiedy wróci?? ![]() ![]() ![]() Oglądałam dziś "kobieta na krańcu świata" i tam babka miała 3 mężów (w Neapolu) i każdy zarabia na rodzinę, wychowuje nie swoje dzieci... Tak mówię mężusiowi, przez tel, że ja bym chciała mieć 2 mężów- jeden do zarabiania kasy, a drugi do dogadzania ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Czemu chcesz iść do okulisty?? To normalne, że wzrok się pogarsza- mi się pogorszył, ale w żadnym wypadku nie wymienia się szkieł, bo wzrok wraca po ciąży niby ![]() ![]()
![]() |
#3770 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do leżaczka. Ten z fishera był moim pierwszym typem, ale dziś znaleźliśmy ten z kaczuszką i nas urzekł ![]() niby każda funkcja jest identyczna w jednym i drugim leżaczku, ale ten z kaczuchą ma melodyjki dodatkowo... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3771 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Lucy mi się podoba bujaczek ten drugi- droższy, bo są wibracje ![]() ![]()
Edytowane przez *Agatek* Czas edycji: 2011-11-21 o 22:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3772 |
Zadomowienie
|
Dasz linka? I oczywiście proszę o recenzje jak przyjdą. Ja kupiłam na all zwykłe bawełniane, ale jestem średnio zadowolona, bo są takie "szorstkie" i niemiłe w dotyku
|
![]() ![]() |
![]() |
#3773 |
Rozeznanie
|
dobranoc zmykam spać bo to się już nazywa uzależnienie od wizażu
![]()
#3774 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak myślę i znalazłam taką definicję gdzieś tam - bo mi kurde żeś klina zapodała, że musiałam to znaleźć :P: Płyn owodniowy, wody płodowe, płyn wypełniający worek owodniowy (błony płodowe, pęcherz płodowy), wytwarzany głównie przez nabłonek owodni, po części także przez organizm matki i płodu. Pod koniec ciąży jego objętość wynosi ok. 1000 ml. Zawiera albuminy, sole organiczne i nieorganiczne, wapń i większość składników znajdujących się w surowicy krwi, liczne złuszczone komórki nabłonkowe, maź płodową. Ulega z jednej strony stałej resorpcji przez płód (przewód pokarmowy) i błony płodowe do krążenia matki, z drugiej strony - stałej reprodukcji. Czyli generalnie chyba tak jak mówiłam - dziecko wchłania ten płyn (resorpcja) a potem wydala i "zwraca" przez te całe błony płodowe do krążenia matki - czyli tak czy siak na końcu 50000 razy przetworzony ląduje w kibelku :P hehehe a ten link: http:// www. forumginekologiczne . pl/txt/a,2648,0 (tylko bez spacji)
![]() ![]() |
![]() |
#3775 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
ale nie wiem jakie będą dam znać jak przyjdą, zależy mi tylko na tym żeby były w miarę ciepłe
![]() |
#3776 |
Rozeznanie
|
co myślicie o tych bluzeczkach:
http://allegro.pl/bluzeczki-do-karmi...923844642.html ???? bo cena całkiem całkiem jak na bluzki do karmienia ![]() TŻ w pracy na noc a ja przekopuje internet :P hehe ![]() AAAAAAAAAA - toż to prawie środek 28 tygodnia !! ![]() ![]()
![]() |
#3777 | ||
Wtajemniczenie
|
cześć mamusie
![]() Muszę się pochwalić ze dzisiaj zakupiliśmy wózek i łóżeczko z całym wyposażeniem dla Tuptusia ![]() ![]() tak wymaz GBS ![]() Cytat:
![]() kochana nawet nie wiesz jakie suszarka potrafi cuda działać ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3778 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja słyszałam, że to się robi od 34 do 36 tygodnia ![]() Cytat:
![]() ![]() Dziękuję za info w sprawie płynu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() że co????!!!!!!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() To ja spadowywuje spaćku jak nikogo nie ma ![]()
Edytowane przez *Agatek* Czas edycji: 2011-11-21 o 23:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Coś kiedyś słyszałam o tej suszarce w telefonie, ale własnie nie wiedziałam po co to ...wydawało mi się, że dziecko to się takiego buczenia boi ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3780 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() co do wymazu to sama nie wiem czemu mi zrobił w 32 tygodniu ![]() ![]() ![]() agawoo zakupy umieściłam w klubiku ![]() uciekam ny-nu choć mi się w ogóle nie chce
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.