|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Wiedzieli, maja same corki to chyba tak z rozpedu i przyzwyczajenia
![]() basiula mi polozna mowila, ze cyckowe dziecko moze robic w kazda pieluche tak samo dobrze jak raz na nawet 10 dni
|
|
|
|
#1982 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
tak sie wlasnie zastanawiam jak to jest po cc, ile czasu mniej wiecej "to"czuc, bo ze malej nie podniose to wiem, niestety.
|
|
#1983 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
Goldika - gratuluję chłopa! karolinka_12 - gratuluję! amarantas - gratuluję! Joamic - gratuluję! szpilmalzon - wiedziałam, że jesteś informatykiem! ha! Fajnie będzie poczytać, jak świeżo upieczony ojciec postrzega pewne sprawy Tylko Szpilka nie będzie mogła publicznie na Ciebie ponarzekać Chawa - współczuję, ale wierzę, że wszytsko będzie dobrze. Mężu troszcz się o psychikę swojej żony Miałam wczoraj dzień skurczowy. Tż wziął wolne, więc pojeździliśmy po sklepach, załatwiliśmy co się dało (mamy wózek!! Wczoraj zasnęłam dopiero o 3.00, wstałam o 14.00. Ogólnie jestem zmęczona i nastrój mam do dupy. Wkurza mnie już ten bebzol z przodu! To na tyle, miłego wieczoru. Edytowane przez tuszka Czas edycji: 2011-11-22 o 20:23 |
|
|
|
#1985 |
|
Zakorzenienie
|
Szpilkowy mezu ty to obledny jestes
|
#1986 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ksiazek przeczytałam juz duuuzzzzooo, sudoku srednio mnie kreci, a kolezanki sa baardzo daleeko.Wiec pozostaje mi tv i net. Ja jestem anty informatyczna wiec o stronce nie mysle ![]() Uroki wyjazdu za miłoscia )))
|
|
#1987 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A no wlasnie, Dygotka gdzies zniknla, ani razu sie dzis nie odezwala? truscafko, podziwiam bardzo, ja pewnie na tez bym zaraz wracal do pracy gdybym byla na swoim i wiedziala, ze tZ wszystko z dzidziusiem zrobi. Moje male tak sie dzis wierci jak nigdy, a mnie to meczy! nie boli ale jest to troche upierdliwe... |
|
|
|
|
#1988 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeszcze raz dziekuje za wszystkie rady.
Kobiety juz tak maja ze dołuja sie z byle powodu.Puzzle oki tylko, ze ja pozycje z lezacej na siedzaca zmieniam tylko w porze posiłków i toalety.A podstawki takiej sniadaniowej nie posiadam, zeby puzzle ułozyc. No cóz od jutra juz 19dni, wiec...juz prawie prawie ))Dziewczyny znalazłyscie gdzies ksiazke polecana w klubie?Gdzie zajrze tam wszedzie niedostepna
Nasza cudowna Zosia jest z Nami od 12.12.2011 ))Edytowane przez fatal21 Czas edycji: 2011-11-22 o 21:20 |
|
|
|
#1989 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zmykam sie myć, bo pewnie zaraz znowu sie obudzi
|
|
#1990 |
|
Wtajemniczenie
|
Darusia moja siostra z sali pooperacyjnej po 2 godz o własnych siłach wyszła i walizki sobie niosła.A raczej obstawiałabym, ze ona miesiac bedzie do siebie dochodziła.
Z tego co czytam to Ty "cyborg" jestes wiec nie wiem czy te 2 godz po operacji wylezysz ))Co do noszenia to róznie bywa.Zalezy od stanu rany, szwów.Tak pierwsze 2 tyg bym uwazała z dzwiganiem pierworodnej
|
#1991 |
|
Raczkowanie
|
witam
tak jestem zalatana że w ogóle nie nadążam za niczym. zupełnie nie wiem kiedy mi mijają dni, moj mały dzisiaj skończył 2 tygodnie generalnie je i śpi, czasem tylko fajnie patrzy się na nas swoimi niebieskimi oczętami 4 dnia po cc odkurzałam, bo mi się wydawało, że jest kurz pod łóżeczkiem ja 6 dni po cc odprowadziłam młodą do szkoły jak miałam operację wyrostka robaczkowego, nie mogłam do siebie dojść tygodniami, a tu zaskoczyłam siebie, tż i rodzinkę ![]() nadal mam jednak zdrętwiały brzuch koło linii cięcia- ale czytałam, że też dziewczyny tak mają |
|
|
|
#1992 |
|
Wtajemniczenie
|
powiem Wam, mamusie listopadowe, ze tak patrze na naszą liste i
zostało oficjalnie 9 minus 4 które pewnie juz są po.... czyli 5 ?!?!?!?! nooooooo nieźle ....
|
|
|
|
#1993 |
|
Zakorzenienie
|
Dobranoc spokojnej nocy wszystkim rozpakowanym i nie
|
#1994 |
|
Zadomowienie
|
Szymuśka nakarmiona i ładnie śpi
była kupka i spore prukanko po koperkowej - liczę na przychylność niebios i dobrą - bezkolkową noc po koperkowej 3 majcie kciuki , i Wam życzę dobrej nocki, dobranoc
|
|
#1995 |
|
Zakorzenienie
|
jagooda ale mnie o ta mloda co juz naswiecie jest chodzilo
o zywe 15 kg.....tamta to podniose tak czy inaczej, nie ma innej opcji ![]() no japo normalnymporodzie dwie godziny MUSIALAM lezec zeby krwotoku silniejszego nie dostac, bo bylam troche porozrywana i tak dalej ale jak 2 godzinypyknely poszlam sie wykapac i usiadlam po turecku do lapa wiec bylo extra. Po cc tu sie dluuuuzej lezy, pewnieprzymusowo no nic zobaczymy ![]() Prosze trzymac kciuki bo jutro na 9 jade do szpitala do moejj gin.
|
|
#1996 |
|
Zadomowienie
|
witajcie
Gratuluję wszystkim rozpakowanym ![]() ![]() Dziewczyny padam na pyszczek mała przeżywa prawdziwy skok rozwojowy od soboty dopiero to odczuwam i widzę. Zaczęła gaworzyć pomału, wodzi oczami za osobami, przedmiotami, próbuje się przewrócić na bok sama, robi śmieszne miny(podkówki ), podnosi sama lekko głowę myślałam że to się dzieje później![]() A dzisiaj to tylko u mnie siedziała (wisiała na cycku ) jak teściowa ją brała to był ryk i nie dała się uspokoić dopóki ją nie wzięłam dopiero niedawno usnęła ale już słyszę że się budzi
|
|
|
|
#1997 | ||||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Faceci uwielbiają rozwiązywać problemy. To silniejsze ode mnie - nie słyszę, że ktoś narzeka, słyszę że ktoś przedstawia problem do rozwiązania. Szpilkę to trafia, bo ona chce sobie ponarzekać, a ja próbuję rozwiązać przedstawione problemy. Ostatnio zaleciłem jej, aby mi mówiła, że ma problem, bo potrzebuje kogoś, kto wysłucha jej narzekania i ew. poużala się z nią bez rozwiązywania opisanych problemów, to wtedy i ona będzie miała kogoś do ponarzekania, i ja rozwiążę jej problem ![]() Cytat:
Mam nadzieję, i życzę Ci tego, abyś bez problemu przetrwała ten króciutki czas do rozwiązania i że Ciebie finalnie nie trafi ![]() Cytat:
![]() Miło posłuchać pochwał, ale ja żaden wyjątkowy nie jestem. Ot, informatyk. Mała dziś wisiała prawie cały dzień na cycu, po kąpieli to samo, nie chce usnąć. Gosia pada, a noc zapowiada się jak dzień. Jak tak dalej będzie, pojadę po mleko do apteki lub Tesco i dam jej tyle, aby starczyło na następne 12h :P A, i byłem dziś po zaświadczenie do becikowego. Szczerze powiedziawszy jestem przeciwny tego typu pomocy, ale jednocześnie rozsądek podpowiada, że nie należy tego odpuszczać, skoro już jest. Planujemy oba becikowe plus pieniądze od rodziców na początek przeznaczyć na ubezpieczenie dla Helenki. Kolega jest agentem w Pramerice i mówił że od trzeciego miesiąca ubezpieczenie można dla dziecka już u nich wykupić. |
||||
|
|
|
#1998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupcie mleko i dokarmcie. Powiem szczerze, to działa na mnie jak płachta na byka - "cały dzień wisi na cycu", "po odłożeniu od razu płacze" , "odciągnęłam to wypiła za jednym pociągnięciem" itp. itd. Dziecko głodne, matka umęczona, mlek w sklepie 15 rodzajów - no halo!! To nie średniowiecze, że trzeba wynajmować mamkę, bo nie ma mleka i butelek Poza tym, ciągłe wiszenie na cycu nie sprzyja laktacji!! Aby pokarm powstał, pierś musi odpocząć!! A jak ma odpocząć i skąd ma się wziąć w niej mleko, skoro dziecko non stop ssie? Nie musicie robić całej dawki mleka, bo w końcu to dziecko coś na pewno zjadło, ale chociaż 20-30 ml dorobić. Poza tym prawidłowa długość ssania to max. 15-20 min na jednej piersi. Karmienie nie powinno trwać dłużej niż 1 godzinę. Czy Ty jesz cały dzień?? Czy non stop mielisz buzią i coś przegryzasz? Nawet najdłuższe celebrowanie obiadu nie trwa godziny Najesz się i tyle. Dopiero po jakimś czasie aktywności (u dziecka jest to spanie lub czuwanie) zachciewa Ci się pić lub jeść i dziecku też i wtedy daje znać. (tyle, że przy dziecku może to być też mokra pielucha, niewygodne ubranko, niewygodny materac itp., więc te rzeczy trzeba też wyeliminować)Uff, wywaliłam to z siebie
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2011-11-23 o 00:22 |
|
|
|
|
#1999 | |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za rady
![]() Zauważyliśmy, że jedzenie rzeczywiście trwa 15-20 minut, po których Helenka żywieniowo jest kontent. Potem zaczyna się czas, kiedy zwyczajnie chce być przy Mamie. Przytulona uśnie i nic nie je, odłożona płacze i chce do Szpilki, przytulona znów usypia, względnie chwilkę pociumka i śpi. Dziś kupię mleko. Wczoraj po położeniu spać zawołała jeść, dostała odrobinkę i spała prawie 4h. Za drugim razem ponad 2h. Ale i tak kupię lasce mleko, nie będzie biadolić mi ciągle, że do cyca chce :P To nie średniowiecze, ale chcieliśmy karmić wyłącznie naturalnie. Póki co jak widać nie da się za bardzo. Cytat:
|
|
|
|
|
#2000 |
|
Zakorzenienie
|
Seona braaawo bardzo adrze mowisz
Tylko wiesz mi to podejscie przyszlo z doswiadczeniem, soni pozwalalam wisiec i myslalam ze dobrze robie Chlopaki maja limited access po 15-20 min i czesc
|
#2001 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Jeszcze 19 dni.Normalnie juz z zegarkiem prawie spie Noc ok przespana.Ale to co moje dziecie wczoraj wyprawiało...szok.Gin mówi, ze Mała sie juz wstawiła a ja dałabym głowe sobie uciac, ze wczoraj cwiczyła break dance wszystkimi członkami ciała.
|
#2002 |
|
Wtajemniczenie
|
witam z rana i ja
noc ...zła... od 23:43- 2:15 skurcze co 3-4-7 min ![]() wizyta u lekarza OK. jak do nd nie urodze w pon mam skierowanie do szpitala... więc mam nadzieje iż me dziecię nie każe czekać na siebie w mało sprzyjającym otoczeniu wole własne wyrko ![]() szyjka długa (podobno, choć ja już za tymi lekarzami nie nadążam, bo w szpitalu mówili 1,5cm a gin ze dłuuuuuga) ale zmiękczona... jak to mój lekarz- coś powiedziała, ale w sumie nic tak więc co... czekamy czekamy i raz jeszcze czekamy ... ![]() a teraz po śniadanku i kawce czas na kąpiel, bo o 6 nie miałam na to sił.... |
|
|
|
#2003 | |
|
Wtajemniczenie
|
no właśnie
![]() Cytat:
![]() Dalia 3mam kciuki za małą, żeby zmieniła lokum może na ktg wyjda skurcze? ![]() Witam moje kochane ja dzisiaj noc prawie całą nie rpzespałam, dopiero nad ranem udało mi się zasnąĆ... miałam bóle podbrzusza takie jak na okres ale dośĆ konkretne... ale zero skurczy- dzidziuś dzisiaj troszkę się poruszał, więc jestem spokojniejsza... .ale te bóle, ze spaĆ nie można to normalne??? oczywiście żadnych plamień ani wód ani tym podobnych
Edytowane przez nikaa2 Czas edycji: 2011-11-23 o 09:43 |
|
|
|
|
#2004 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczęta i chłopaku
.Dalia bidusia, współczuję tej niecierpliwości, ale już całkiem blisko, nie smutkaj się Dygotka gdzieś przepadła U nas dziś przerwa w nocy 2h, nie jest źle .Lecę coś zjeść, buzinki. |
|
|
|
#2005 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
więc tak- to przepowiadacze, to całkiem normalne, bo ja już takie mam od niedzieli ale te TE to takie co przez cały brzuch idą, nie wiem jak wytłumaczyć ale to takie skurcze od góry brzucha aż po dół, inne troche niż na okres, bynajmniej jak opisywałam je dziś lekarce pow.- że takie to już właśnie takie tylko więcej i mocniej ![]() ja dziś znów bezskurczowo, więc nie wiem po co ktg, ale jak mus to mus... wyśle wynik sms-em tylko martwie sie ze czegos mi nie mowi skoro kazala wysłac ten wynik i isc koniecznie dzis! ot taka mała schiza ciężarnej... najgorsze ze w pon do szpitala jak sie dziecie nie urodzi... wrrrr... tam oczekiwanie najgorsze, choc czasem zdarza sie ze jak jedna z sali rodzi to lecą wszystkie
|
|
|
|
|
#2006 |
|
Zakorzenienie
|
U nas przerwa nocna tez 2 godz ale rozbieznosc synchronizacji godzinna... Na dodatek jak maluchy przysnely lepiej to o 5 sonia sie zbudzila i chciala koniecznie do mamy i z mama
teraz usnela cala czworka bo i maz dolaczyl do nich... A ja mam wreszcie chwilke na kawe i sniadanieMezu szpilki chyba jednak nie jestes typowy informatyk, pracowalam 2 lata w IT recruitment i powiem ci. Ze wiekszosc z ktora mialam do czynienia tk byly pozaspoleczne alieny- a najbardziej java i asp. Net developerzy i specjalisci od serwerow. Znosni byli grafic designerzy i analitycy A juz goscie od telekomunikacji i transmisji komorkowych to dziwadla jakich malo To taka moja prywatna klasyfikacja mam nadzieje ze nikogo nie urazilam W kazdym razie takiego co by na maszynie sie orientowal i tak angazowal w tacierzynstwo to nie widzialam na oczy ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Dalia powiem ci ze ja w szpitalu sie super bawilam, dziewczyny byly swietne- siedzialysmy w jednej sali lub na korytarzu i smianie na max odchodzilo I bardzo sobie nawzajem kibicowalysmy i na duchu siepodtrzymywalysmy
|
#2007 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiesz co u mnie problem właściwie taki, że mama obecnie poza miastem przebywa, a jak do szpitala pojde nie ma mi sie za bardzo kto kotami zająć i musiałabym kogoś specjalnie fatygować... poza tym jak ostatnio 6 dni leżałam jeden schudł 2kg, wiec martwie się ze one tak przezywają mój brak... wolałabym więc wszystkie "pobyty" ograniczyć do koniecznego minimum... ale wiadomo- jak mus to mus... |
|
|
|
|
#2008 |
|
Zadomowienie
|
ja też miałam ciężką noc...w ogóle zauważyłam że brzuch mi się obniżył, czy to nie za wcześnie? termin mam na 30 grudzień
miałam nad ranem straszny koszmar...brrr że zaczęłam krwawić, krew po nogach mi ciekła, miałam problem z dostaniem sie do szpitala a potem się obudziłam
|
#2009 |
|
Raczkowanie
|
Gratulacje dla świeżo rozpakowanych mamuś
![]() ![]() klask i:Próbowałam trochę Was nadrobić, ale średnio mi idzie. Poza tym, że coraz więcej dzieciaczków mamy po tej stronie brzucha i no i po perypetiach mąż Glam dotarł... W ubiegłym tygodniu była u mnie mama, teraz mąż ma urlop, ale w przyszłym tygodniu na trzy dni z całą trójką będę sama - nie ma to jak pilny wyjazd służbowy ![]() Magda jest bardzo spokojnym noworodkiem - śpi, pięknie ssie pierś (książkowe 10-15 min), ma krótkie (do godziny) okresy aktywności. Na razie daje się wyspać i w domu normalnie funkcjonować. Oby to jej się utrzymało jak najdłużej Mamy już za sobą pierwsze spacery - bo żal nie wykorzystać takiej słonecznej (do wczoraj) pogody no i kąpiele - które lubi, ale nie przepada za rozbieraniem i ubieraniem. Chłopcy są nią zachwyceni, ciągle chcą przytulać, głaskać, brać na ręce - na to akurat nie pozwalamy. A tatuś powoli szaleje na punkcie córeczki ![]() Na koniec opis porodu: Na poniedziałek 14.11 miałam termin stawienia się na patologię, bo to już 9 dni po terminie. Więc całą niedzielę chodziłam podenerwowana, bo strasznie się bałam wywoływania, masażu szyjki, oksytocyny itp. Zwłaszcza że kompletnie nic nie zapowiadało rychłego rozwiązania, jeszcze z mamą pojechałam na zakupy do centrum handlowego (ja jako kierowca). Wieczorem zrobiliśmy ostatnią sesję zdjęciową brzucha, poskakałam na piłce i położyliśmy się spać. O 5:20 obudził mnie lekki ból brzucha, poszłam do toalety, wróciłam, zasnęłam, ale za 10 min znowu się obudziłam z takim samy bólem. Gdzieś ok. 5:50 stwierdziłam, że te bóle są regularne więc obudziłam męża i kazałam mu się zbierać, po czym poszłam się wykąpać. Czułam regularne ściskanie w okolicy bioder (bóle krzyżowe?), ale spokojnie się wykąpałam, ubrałam - skurcze co 8 min. Poszłam dopakowywać torbę i tu skurcze zaczęły się bardziej bolesne tzn musiałam przerywać to co robię i sobie pooddychać. Początkowo mieliśmy jeszcze budzić dzieci i zawieźć ich do szkoły, ale w końcu stwierdziłam, że wolę od razu do szpitala i robimy chłopakom wolne. Zrobiłam nam kanapki - w końcu nie wiedzieliśmy ile jeszcze nam się zejdzie i pojechaliśmy do szpitala. Po drodze próbowałam zjeść bułkę ale nie dałam rady - przerwy między skurczami były co 5 min. W szpitalu byliśmy o 6:45, akurat była zmiana dyżuru. Na IP położna szybko mnie zbadała i błyskawicznie wysłała na porodówkę - było 7-8 cm i bardzo napięty pęcherz płodowy. U góry podpieli mnie pod ktg mimo że chciałam być na stojąco, bo było wygodniej. Niestety stwierdzili że muszą sprawdzić jak się mała miewa... Niewiele się dowiedzieli, bo tak się wierciłam w trakcie skurczów, że wszystko się przesuwało i odczytu i tak głównie nie było Przy porodzie był mąż, położna oraz studentka położnictwa i jej opiekunka (nauczycielka?). Właściwie od razu zaczęto szykować wszystko do przyjęcia porodu - kącik malucha, narzędzia do nacięcia krocza itp. Położna mnie profilaktycznie podgoliła, i przy kolejnym skurczu zaczęłam krzyczeć, ze już muszę przeć. Wtedy dopiero odeszły wody i przy paru parciach o 7:50 Magda przyszła na świat. Bolało jak diabli, wrzeszczałam tak, że 3 dni gardło mnie bolało, ale dałam radę. Popękałam w 3 miejscach, mam parę szwów. Położyli mi ją taką golutką, w mazi na brzuchu, jeszcze z pępowiną. Dopiero jak urodziłam łożysko to mąż przeciął pępowinę, zabrali małą do zważenia i zmierzenia a potem dostałam ją z powrotem na pierwsze karmienie. Cały poród był bardzo intensywnym przeżyciem, ale nagroda najcudniejsza na świecie |
|
|
|
#2010 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
GRATULUJE KOLEJNYM ROZPAKOWAYM MAMUSIOM Ja byłam u gina dziś. Do terminu 2,5 tyg (9-11 grudzień), wszystko szczelnie zamknięte. W kazdym razie na poród się nie zapowiada wcześniejszy. ja_dalia ja jak przyszła po terminie do szpitala, to wszystkie na około rodziły, aż zostałam sama na sali :/ i jeszcze w dodatku w między czasie nowe do porodu przyjeżdżały. Więc ja mam uraz ![]() szpilmalzon a smoka może jej dajce? może ma potzrebve ssania?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.

Tylko Szpilka nie będzie mogła publicznie na Ciebie ponarzekać

myślałam że to się dzieje później

klask i: