|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Tylko nie wiem ile czasu to zajmuje. Bo ja niestety muszę pracować, aby nie sępić na odkurzacz. Ale jeśli to jest kwestia paru godzin tygodniowo to kto wie? Z czystej ciekawości nawet bym spróbowała. Niestety, jestem dopiero po 17 w domu. Podejrzewam, ze większość wolontariuszy to studenci ... ja już dawno nią nie jestem.
|
|
#1262 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Widzę,że jesteś emocjonalnie związana z tą akcją i dlatego żadne argumenty do Ciebie nie docierają. Po prostu uważasz że "Twoja racja jest najtwojsza" i wszyscy którzy mają inne zdanie się mylą. A dyskusja w takim wypadku jest bezcelowa. Podałam sporo argumentów popierających moje zdanie, nikogo nie obraziłam, starałam się nie uogólniać, przyznałam,że taka akcja jest potrzebna,ale tylko niektórym rodzinom. Ty zaś z kolei nie ptrafisz przyznać, że w tej akcji zdarzają się oszuści, mimo że fakty są takie jakie są. Jeśli będziesz umiała kiedyś spojrzeć z dystansem na tą akcję i będziesz gotowa rozmawiać rzeczowo, a nie tylko emocjonalnie to pogadamy. |
|
|
|
|
#1263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1264 |
|
Zadomowienie
|
A ja tak zapytam, bo pamiętam zeszłoroczną dyskusję, titina: co zrobiłaś przez cały rok dla tych dzieciaków? Hmm? Czy twój wolontariat to tylko raz w roku organizowanie paczki? I tak, pytam CIEBIE nie o działalność fundacji...
|
|
|
|
#1265 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pracy nie ukrywam trochę jest. Są spotkania, szkolenia normalne i online. Potem wizyty u rodzin (co najmniej 2x). Stos papierów do wypełnienia. Znalezienie darczyńców i kontaktowanie się z nimi mailowo i telefonicznie (jest też weryfikacja darczyńców). Stworzenie opisów, a potem rozwożenie paczek.No i końcowe raporty. Wszystko bez problemu mogłabyś zrobić po 17:00. Cytat:
Cytat:
A dlaczego chcesz mnie rozliczać?
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-23 o 17:13 |
|||
|
|
|
#1266 |
|
Zadomowienie
|
bo ty rozliczasz nas wszystkie (wszystkich), twierdzisz że jesteśmy zazdrości, małostkowi, zawistni, krytyczni, że obrażamy i wyśmiewamy rodziny wielodzietne plus niektóre twoje wypowiedzi brzmią "jak jesteś taka mądra, to zrób coś i zostań wolontariuszem SzP" gdzie większość dziewczyn próbuje pokazać ci (już drugi rok z rzędu) że można i powinno się robić coś zupełnie innego, podając i przytaczając rzeczowe argumenty a także to, co SAME ROBIĄ.
Zatem jeśli twoja pomoc takim rodzinom, polega wyłącznie na sezonowym wolontariacie w zorganizowaniu jednorazowej pomocy materialnej, to ja nie wiem o czym my rozmawiamy... Pomoc w postaci paczki żywnościowej, z podstawowym sprzętem AGD, z meblami, z zabawkami ma sens w przypadku ofiar klęsk żywiołowych, które straciły wszystko lub prawie wszystko w wyniku niemożliwych do powstrzymania wypadków. Ma sens, jeśli sytuacja rodziny drastycznie i nagle pogorszyła się - w przypadku nagłej śmierci lub wypadku (np samochodowego lub w pracy), ale robią wiele by swoją sytuację zmienić. Nie ma sensu (w tej postaci) dla osob pokoleniowo niezaradnych, powielających schematy, niepracujących bo "za 1200 się nie opłaca), którym potrzebna jest pomoc psychologa, często terapia i coś, co zmotywuje ich do wyrwania się ze schematu. I piszą ci o tym osoby, które mają wykształcenie kierunkowe, pracują na codzień z tym problemem, które mają spore doświadczenie, które są wolontariuszami w schroniskach, w domach opieki, które działają aktywnie na rzecz ludzi niezaradnych, kltóre robią coś cały czas, lub też widzą że ich okazjonalna pomoc niczego nie zmieni (jeśli będzie okazjonalna). A ty przytaczasz jedynie argument o tym, że nie wina dzieci w jakiej sytuacji się znalazły, ignorując wszystkie inne rzeczowe argumenty i zarzuty dot idei SzP. Może nie wina dzieci, że ich rodzice są niezaradni. Ale te dzieci za chwilę urosną i powielą schemat i to już będzie ich wina własnie. A paczka z laptopem czy nową mikrofalą tylko pogłębi ich przekonania, że ktoś zawsze się znajdzie, żeby DAĆ. SzP to akcja - niestety, i nie wina tu wolontariuszy czy organizatorów, ale powiedzmy że niszy "branżowej" - w której osoby generalnie kompletnie niezainteresowane problemem, chcą "zrobić coś dobrego na święta", uspokoić własne sumienie, bo przecież wyslali paczkę. Wiele paczek jest robionych przez grupy osób, w firmach - śmiem twierdzić, że to też jakiś wybieg, aby móc sobie napisać "firma XY prowadzi działaność charytatywną", gdzie większość pracowników rzuci kasę i wyśle kogoś innego na zakupy. Ale dobry uczynek raz w roku będzie zaliczony. |
|
|
|
#1267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytam ten wątek od dawna i cały czas czekałam,aż Titina zacznie udzielać odpowiedzi na zadawane jej pytania... |
|
|
|
|
#1268 |
|
Zakorzenienie
|
A w praktyce u tak ta osoba musi się zgodzić na wymeldowanie, wiem bo u mnie w rodzinie była taka sytuacja. Gość nie mieszkał jakieś 1,5 roku w domu, a musiał przjść do urzędu i łaskawie wyrazić zgodę na wymeldowanie.
|
|
|
|
#1269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Założenie, że dzieci które raz do roku dostaną prezent pod choinkę (bardzo możliwe że raz w życiu, bo do następnej paczki się nie załapią) w przyszłości nie podejmą żadnej pracy, rozpiją się i narobią mnóstwo dzieci jest absurdalne i śmieszne. Odpowiadając na Twoje wcześniejsze pytanie - powalona siłą Waszych zeszłorocznych argumentów, w tym roku chodziłam po biednych rodzinach i usiłowałam na siłę paniom wcisnąć miedzy nogi spiralę a panom obcinać wacki. Jesteś zadowolona?
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-23 o 18:00 |
|
|
|
|
#1270 | |||
|
.
|
Cytat:
Cytat:
widac nie jest tak zle, skoro nie prosi o jedzenie czy ubrania dla dzieci...Cytat:
|
|
#1271 | |
|
Zakorzenienie
|
N
Cytat:
|
|
|
|
|
#1272 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Jakie były efekty? Titina odnoszę wrażenie, że jesteś tak silnie zindoktrynowaną entuzjastką akcji, że żadne rzeczowe argumenty do Ciebie nie dotrą. Akcja niestety w wielu miejscach jest wadliwa, nie rozwiązuje problemów tych ludzi, a tylko je tuszuje. I przestań w końcu odpierać każdy argument "dobrem" dzieci jako usprawiedliwienie głupoty rodziców. Nawet jeśli w takich domach nie ma alkoholu to są inne patologiczne zjawiska- jak np. współżycie przy innych członkach rodziny,a to również wymagałoby interwencji psychologa. |
|
|
|
|
#1273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"nie pozwalają na zakup potrzebnych artykułów spożywczych, środków czystości, ubrań i przyborów szkolnych. Brakuje także na lekarstwa dla pani Joasi. Rodzina najbardziej potrzebuje łóżeczka dla dziecka, szafek dla dzieci oraz mebli do kuchni. Potrzebne są także produkty żywnościowe i środki czystości. Pani Joasia chciała by prosić o komputer dla dzieci. " |
|
|
|
|
#1274 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-23 o 18:30 |
||
|
|
|
#1275 |
|
.
|
a widzisz, przegapilam, bo czytalam na szybko.
|
#1276 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Zadałam Ci też pytanie na które oczywiście nie odpowiedziałaś. Edytowane przez Cherry Blossom Girl Czas edycji: 2011-11-23 o 18:40 |
|
|
|
|
#1277 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o zbiórki żywności, to wiem co się dzieje z produktami. Mam koleżankę, której ojciec pracuje w UM i zabiera do domu mnóstwo jedzenia z tych akcji. Nie mówię, że wszędzie tak jest, ale w przypadku tamtego miasta tak.
Edytowane przez Keket Czas edycji: 2011-11-23 o 18:52 |
|
|
|
#1278 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam wziąć udział w tej akcji, bo koleżanka mi wysłała namiar na jedną rodzinę, ale stwierdziłam, że nie dam rady, bo za mało zarabiam.
A na jedną rodzinę jest jedna osoba, która ma złożyć paczkę. Nie stać mnie na obdarowanie obcych ludzi: drukarką, akumulatorami do wózka inwalidzkiego, krzesełkiem do karmienia dziecka. Wstyd byłoby mi iść z paczką pampersów, mlekiem w puszce i 2 pajacami dla dziecka. Wycofałam się.
|
#1279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym nie chodzi o żadne PAŃSTWO tylko o DOBROWOLNY gest w postaci podarunku. Bo każdy może robić ze swoimi pieniędzmi co mu się żywnie podoba.
|
|
#1280 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1281 |
|
Zakorzenienie
|
W takim razie współczuję dzieciństwa bez Św. Mikołaja.
|
#1282 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1283 |
|
nyan nyan ^^
|
|
|
|
|
#1284 |
|
Zakorzenienie
|
Przestań się już ośmieszać ...
|
|
|
|
#1285 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny dajcie już spokój. Z nią nie ma o czym dyskutować, bo nie ma żadnych konkretnych argumentów. Nie odpowiada na pytania, odpowiada tylko na te posty na które chce odpowiedzieć a resztę (czyli takie które zawierają fakty,których ona nie potrafi skomentować) ignoruje jakby nie istniały. W kółko powtarza to samo: "dzieci nie są temu winne", "nie żal wam tych dzieci","dzieci muszą dostać prezent", itp. Jej nie interesuje konkretna pomoc dla tych rodzin, ona nie che pomóc im tak aby miały lepszą przyszłość, ona tylko chce aby miały zabawkę pod choinkę i cześć.
Zresztą wszystkie jesteśmy bez serca, bo nie mamy takiego samego zdania jak ona, a kto się z nią nie zgadza ten jest zły. Czy jest tu ktoś (po za titiną, bo na rozmowę z nią szkoda czasu) kto brał udział w tej akcji? Czy mógłby opisać swoje doświadczenia z nią związane? |
|
|
|
#1286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale masz rację - z nią nie ma co dalej dyskutować, strata czasu ... |
|
|
|
|
#1287 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja proponuję TITINIE akcję
czy ktoś się nad tym kiedyś zastanowił kupując taki produkt? ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- w moim domu za czasów komuny nie było zabawek,a na mikołaja szłam z ojcem na lodowisko,lub sanki
|
|||
|
|
|
#1288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=GFzdw...layer_embedded
|
|
#1289 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiem, mięknie czasem faja, bo co, dziecku lizaka nie dasz? Ale są osoby które podasz dłoń odgryzą ci całą rękę razem z barkiem... I co jest śmieszne? Osoba z pierwszej ręki mówi jaka pomoc serio jest potrzebna, bo zgadzam się że głównie opieka psychologów, terapeutów, terapie rodzinne czy pomoc prawna. Ale oczywiście zbawcy świata wiedzą lepiej
|
|
|
|
|
#1290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
angielski żart? sory,nie zrozumiały przeze mnie b4726cad01574fbe6cb414ecd0174829.jpg Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-11-23 o 20:22 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:27.

widac nie jest tak zle, skoro nie prosi o jedzenie czy ubrania dla dzieci...