|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2491 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.
Cytat:
Madzia chyba to tez robiła Cytat:
![]() a no ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Kiedyś robiłam sobie kawę z koglem moglem na wierzchu zamiast mleka ,pychotka i polecam ,kiedyś kupowałam też likier miętowo czekoladowy , nie pamiętam firmy i nie wiem czy u nas jest bo to z niemiec był ale z kawą pycha Cytat:
![]() Sara fajny ten spieniacz Cytat:
Któraś się pytała jaki mam spieniacz i kawiarkę http://allegro.pl/spieniacz-ubijak-d...931166319.html http://allegro.pl/kawiarka-kafetierk...932686525.html Świnia podzielona ,czeka na swoją kolek na mrożenie , nie mogę wszystkiego na raz włożyć , mam dosyc widoku surowego mięsa i tego zapachu bleeee ono jeszcze ciepłe było i cos mnie zbrzydziło na razie nie mam ochoty na mięso jutro placki ziemniaczane robię.Ale pewnie mi przejdzie przez tydzień bo szyny sie peklują i za tydzień będą wędzone , zapach takiej świeżej wędzoneczki wyzwala we mnie pierwotne instynkty (obżars twa oczywiście)Na Mikołaju specjalnego wrażenia te michy mięsa nie zrobiły tylko chodził i powtarzał am am Nie jest specjalnie rozgarnięty jesli chodzi o mowę ![]() Ale za to potrafi powiedzieć po norwesku wlik czyli ulv na naszego psa i gable na grabie to z niemiecka sam sobie to wymyślił z tymi grabiami .Często mu mówię jakies słówka to po niemiecku to tez taraz po angielsku bo starszy się uczy to na głos. Co do żywych choinek to widziałam w donicach takie że one tam musiały od dawna rosnąć bo miały mchem porośniętą tą ziemią w donicy a mech tak od razu nie wyrośnie ,więc wydaje mi się że z przyjęciem się jej później w ogrodzie nie powinno być problemu. Ogólnie jestem przeciwna żywej choince ona kupę lat musi rosnąć . Tak samo jak nie toleruję żywych ciętych kwiatów. |
||||||||
|
|
|
#2492 |
|
Zakorzenienie
|
asiulek, kuchnia fajna. A ta co M. w bierdze kupił to taka mniejsza z tego rodzaju
http://allegro.pl/kuchnia-smoby-tefa...932696633.html tamtą, to kup, przyjadę i będziemy się we dwie bawić, a dziewczyny sobie o polityce pogadają ![]() młoda właśnie krzyczy przez sen "tatusiu, am am, tatusiu czytać, baje, bajkę"
|
|
#2493 |
|
Zakorzenienie
|
A no tak, faktycznie. Ja to ostatnio w ogóle robię tak, ze mała śmiga sama po schodach a ja idę za nią z wózkiem w razie czego ją asekurując. Ale świetnie sobie radzi...
|
#2494 | |
|
Zakorzenienie
|
Oj Darusi to ja nie polecam teraz wnoszenia Olinka w żadnej opcji.
Ja taka ześwirowana jestem że nie zostawię Zosi samej w domu nawet ma kilka sek. Nasłuchałam się o np. zatrzaśniętych drzwiach, wybuchający gaz itp (wiem jestem okropna ale to jest silniejsze). Kiedyś moja sunia zamknęła moją mamę na korytarzu, drzwi tak klapnęły że się zamek lekko poruszył i zamknął drzwi skutecznie. Dobrze że sąsiad był w domu więc drzwi lekko wyłamał. Ja mam na szczęście luksus mieszkania na parterze i niemania brzucha ciążowego i tylko kilka schodów do pokonania. Cytat:
, to była chyba Oliwka. Pół dnia myslę i myślę - ot blondi pospolita - wybacz
|
|
#2495 |
|
Zakorzenienie
|
Mój do góry też sam włazi z ja za nim idę , bo juz nie daję rady go wtachać , na dół jeszcze mu nie pozwalam schodzić
|
|
|
|
#2496 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Posypki mam różne czekoladę w młynku i taki cukier cynamonowy tyż . kupuję też w ikea takie specjalne syropy do kawy . Robię ją w tych wysokich szklankach do late Darusia jak będziesz miała planowe CC to mam nadzieję że nic Cię nie zaskoczy choć ja drugie też miałam planowane i wyjechałam z domu wcześniej , do tego jak mi odeszły wody to czytałam nasz watek ![]() TZ już ma się lepiej uff.
|
|
#2497 |
|
Zakorzenienie
|
Ja aż taka zeschizowana jednak nie jestem
dla mnie jeśli zejde pędem na dół (z 1 pietra) a małą mam w łóżeczku , przy na maksa otwartych drzwiach... to nie jest dramat. Nie zostawiam jej na minutę nawet... i słyszę ją cały czas Wiadomo, ze zawsze coś się może wydarzyć ale nawet jak będe w domu to sie moze coś stać, wiec ja az tak nie panikuję
|
#2498 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny te spieniacze sa w ikea po 8 zeta chyba i w marketach tej marki fakland czy jakoś tak też za ok 10 zeta . ja to nie wiem czemu wy się tymi mieszaczami bawicie czy spieniacie mleko w butelkach jak takie cuda sa
|
#2499 |
|
Zakorzenienie
|
Izazula ja też tak mam nie zostawię ani na chwilę,ostatnio nawet w naszej gazecie przeczytałam że babcia zostawiła wnuczków samych na moment jeden miał 1,5 roku a drugi 15 lat i nastąpił wybuch w mieszkaniu piec wybuchł , tego 15latka zdołali wyciągnąć ludzie a tego maleństwa już nie
, spalił się masakra jakaś.Jestem tak przewrażliwiona że nawet dołazienki go ciągnę ze sobą , w samochodzie tez nie zostawiam ,ani nawet samochodu na biegu żeby np. zamknąć garaż za sobą jak wyjadę , może to chore ale wolę mieć wszystko na oku
|
|
|
|
#2500 |
|
Zakorzenienie
|
ja to jestem w takim razie wyrodna matka moje dzieciaki nie raz na dole a ja na górze , i same łażą po schodach na dół
|
#2501 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego spieniałam w butelceLeclerc ,ikea to na oczy nie widziałam ![]() szklanki takie wysokie do late to fajne kiedyś w pepco kupiłam ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Ania ja mam schody ażurowe bez poręczy ,bez dywaników ,na dole płytki więc jakby nie daj boże spadł to wstrząs mózgu to najmniejsze zło by chyba było |
|
|
|
|
#2502 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja też Zosie nie raz zostawię na chwile samą na dole czy na górze. Jak listonosz czy ktoś inny zadzwoni to też muszę wyjść na dwór, a ona zostaje w domu.
|
|
|
#2503 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Narazie wystarczyła mi pamiętna kąpiel w oczku wodnym Cytat:
|
|
#2504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szklanki też mam z pepco takie z napisami . tu masz wersję na wypasie http://allegro.pl/elegancki-spieniac...931675710.html a to ten zwykły co go możnq w markecie kupić http://allegro.pl/spieniacz-do-mleka...931507392.html bo obserwacjach spieniaj,acych he he mogę stwierdzić że najlepiej spienia się mleko ciepłe i słodkie . ja grzeję w mikro z cukrem i potem to dopiero spieniam jakoś ta piana na wierzchu w late się lepiej trzyma .i jak się takiej late nie wymiesza tylko tak pije to jest fajny smak słodkiego mleka i gorzkiej kawy
|
|
#2505 | |
|
Zakorzenienie
|
Kusicie tym spieniaczem, wydaje mi się że mama ma (chyba dzieciakom kupiła z kakao
) to sobie pożyczę... A ja dziś dostałam próbkę Inki o smaku korzennym... Pyszna ![]() Cytat:
|
|
#2506 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie schodow w domu nie ma, ale malej nie pozwalam samej na dol schodzic, wchodzi nieraz sama ale jak juz to za reke sama mi podaje .
Izazula dlatego poki co ciezko mi sie wychodzi z nia na spacery i mi przykro ze ona na tym cierpi;/
|
|
#2507 |
|
Zakorzenienie
|
Ania moje też z napisami ,pewnie te same
![]() ten spieniacz na baterie to też miałam ale jakoś albo nie umiałam nim spieniać albo był jakiś felerny ,spróbuje dodać cukru do mleka zobaczę Darusia no nic nie zrobisz ,pewnie nadrobicie spacery jak już będziesz z obydwoma chodzić ![]() Weszłam na to forum kawowe co Ana podała i aż mi się kawy zachciało ale pora już nie ta ,jakoś wytrzymam do rana
|
|
|
|
#2508 |
|
Zakorzenienie
|
no ja mam ten spieniacz i nie lezy mi on mleko szybko przestaje byc spienione.... od razu powietrze mi z niego uchodzi:P teraz przerzuciłam sie na spieniane w tym zaparzaczu i jest super az aie sama zdziwilam
|
|
|
|
#2509 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz sie modlę czy oby się nie przeziębił, bo ta kurtka zdecydowanie za cienka oczywiście nie powiedziałam mu nic, bo już by nie wyszedł z nim, a dzisiaj pochowam wsio i będzie musiał założyć to co zostanie no i efekt: mały zasnął dość szybko po 21ej, spał ładnie, raz do nas przylazł o 2 nad ranem, ale spał dalej, nie wierzgał się, później się wkurzył i poszedł z powrotem do łóżeczka, a jak ja o 5ej wychodziłam z pokoju to polazł znowu na nasze do tż sie przytulić. Ale nadal śpi![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A miałam wam napisać jak moje dziecko zasuwa po schodach na górę do pokojów normalnie wcześniej szedł i trzymał kogoś za rączkę, później sam trzymając się za poręcz, a teraz idzie środkiem schodów, a raczej biegnie![]() Ja po wczorajszych andrzejkach - we łbie mi huczy od tego bębnienia...ale tak patrzyłąm jak sie bawią i taka refleksa mnie naszła - fajnie mieć taką córkę nastolatkę 11-12 lat, te pierwsze miłości rodzące się na szkolnej dyskotece, hehehe te strojenia się, makijaże zazdroszczę wam, że za kilka lat to będziecie przeżywały z dziewczynami mnie pewnie czekają fajki, dopalacze, battle fieldy i inne takieWczoraj jeszcze przed dyskoteką podjechała do dzieciowego po nowe rękawiczki dla Kubusia, ale mnie straż miejska dorwałą, żebym nie stawała tam gdzie stanęłam, niestety w język się nie ugryzłam, zrobiłam im aferę, wręcz się pokłóciłam z jednym z nich (na marginesie ojciec mojego ucznia) i pojechałam...rękawiczek nadal nie ma (dobrze, że mandatu też )
|
|
#2510 |
|
Zakorzenienie
|
e to ja z tych wyrodnych-jak listonosz przychodzi to mała sama w pokoju i jak np.koleżanka przyjdzie z wózkiem, to mała też sama na chwilę zostaje żebym ja mogła zejść do niej i wózek do komórki schować. Ale wtedy w naszym pokoju, który jest dostosowany do niej i bezpieczny.
Na IIIp mieszkam. Czasem w kuchni jestem dłużej czy w łazience niż mi zajmie ta wędrówka na dół. Po schodach umie wejść i zejść, ale nie zawsze jej się chce-wiadomo zawsze jak mam siaty to się każe nieść ;-) Nie wiem czy wam pisałam już, ale jak byłam kilkulatkiem to zamknęłam mamę w zimie w podkoszulku na ramiączkach i w gaciach na korytarzu ( taki zacinający się zamek przekręciłam). Przyjechała straż pożarna i oknem wchodzili. Mama dała im flaszkę i na odchodne mi powiedzieli żartem "możesz tak jeszcze kiedyś zrobić "No i dzień dobry, tak w ogóle
|
|
#2511 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak Eryk miał 5 lat to Emil go na chwile zostawił samego w domu i po mnie do pracy pojechal, mały bajke oglądał. Ale wtedy go nastraszyłam, że teraz ktos w nas wjedzie i mały sam zostanie, a nawet nikt nie wie że on sam w domu, oj chyba 30km/h jechał żeby wypadku nie mieć ![]() Cytat:
![]() Będę dopiero w sobotę w mieście to zobacze dokładnie jakiej firmy i fotki zrobię, oczywiście jak nie zapomnę ![]() Cytat:
Cytat:
Bao to widzisz dziecku spaceru potrzeba było Jak mnie czasami cytujecie to ja dopiero widze jakie ja literówki z telefonu wpisuję ![]() Wczoraj rozmawiałam z jednym znajomym co bardziej profesjonalnie biega, i powiedziaąłm o tym ostatim medalu że nie dostałam, to przy mnie dzwonił do organizatora i mają mi to zrekompensować, a ja wredne powiedziałam ze ja nie chce rekompensaty tylko tamtego medalu ![]() Mały miał strasznie przerywany sen
|
|
|
#2512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Witajcie Muszę się pochwalić że dzisiejsza noc była super Maciej ani razu nie wstawał
|
|
#2513 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny które lubią farmę
kupiłam Danielkowi zwierzątka za 15 szt dalam 100zł i są moim zdaniem dużo lepszej jakości niż te z farmy jak chcecie to zobaczcie sobie w katalogu str 146,wilkością sa jak krowa w farmie http://emaluch.com.pl/katalog-maluch-online/index.html fajne sa tez puzle drewniane str 120/122 cały czas sie tym bawi zastanawiam się nad tęczą czy kupić str 90 wogole jakbyście coś chciały z tego katalogu(-30%)to mogę kupować któraś wklejała kuchnię,też tutaj jest,ja na gwiazdkę zamówiłam danielkowi stolik majsterkowicza z mnóstwem narzędzi,mam nadzieję,ze będzie miał radochę jest też dział artystyczny to chyba najbardziej dla Julci Drcron ![]() Cytat:
czyli delegacja się spodobała a tak się broniłaś wtedy przed wyjazdem
Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2011-11-24 o 07:50 |
|
|
|
|
#2514 |
|
Zakorzenienie
|
witam,
Ja też z tych wyrodnych co nie boją sie na chwilę zostawić dziecka samego w bezpiecznym otoczeniu. Po schodach to moje dziecko już od dawna wchodzi i schodzi. Nie cierpi jak sie ją wtedy dotyka czy za rękę trzyma. Dodatkowo to ona zwykle potrafi jeszcze przy okazji coś nieś z sobą np. wózek. Nie można jej pomagać bo jest krzyk. Ona musi sama. Jak jesteśmy gdzieś na spacerze i zobaczy schody to koniecznie musi po nich wejść i zejść. A z ostatnich to jeszcze skacze. Kilka razy już upadła ale jej to nie zniechęca.
|
#2515 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i będziemy mieli kolejną kandydatke na olimpiadyLibra jeszcze wczytuję się w ta szynkę i nie mogę uwierzyć,że kawał mięsa który się gotuje tylko 10 minut może być zjadliwy ![]() ale chyba w piątek spróbuję już doczytałam ten wątek ,wszyscy mówią,ze świetny więc chyba jeszcze dzisiaj kupie szynusię Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2011-11-24 o 08:27 |
|
|
|
|
#2516 |
|
Zakorzenienie
|
drcron oddałaś tą książeczkę- bajki samograjki? nasza już nie działa;/
---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Mam jeszcze pytanie odnośnie allegro. Jeżeli coś kupiłam, kupujący to wysłał i chce to oddać to sprzedający odda mi tylko pieniądze za ten przedmiot czy za przesyłkę którą zapłaciłam też?
|
|
#2517 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Roboty prawie wogle. Ja robiłam z 2 kg(1kg szynki + 1kg schabu)teraz bede cwana i pozamrażam. Dużo bardziej mi smakowała jak postała jeden dzień w lodówce, taka fajniejsza była. Pyszne i mało roboty wymagające są tez pasztetyKiełbasa słoikowa jest tez bardzo smaczna, ale już bardziej pracochłonna. Wczoraj mój tz wrócił do domu około 23 więc od niedzieli dzieci nie widział. I aż mu się przykro zrobiło, jak Eryk wyszedł z pokoju stanął przed nim, a ten do niego czemu nie śpi, a Eryk że chciał go zobaczyć Jakby pracował w innym mieście to by choć dzieciaki go przez skypa widziały, a tak to tylko do mnie dzwoni, i im pozdrowienia przekazuję---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
chyba że nierozpakowane odeślesz.
|
|
|
#2518 |
|
Zakorzenienie
|
Poglądałam katolog. Fajne rzeczy tam są. Np. hamak dla malyszka- super. Ale chyba musimy wybudować jakiś nowy dom z pokojem dla Oliwki takim gdzieś 100m2. Albo wyniesiemy się z salonu i całkowicie zaadoptujemy go na plac zabaw dla dzieci.
Na basen nie chodzimy bo nie mamy kiedy. A szkoda. Chyba będe musiała TZ i jego brata zmobilizować coby sobie pochodzili z małą. Tak piszecie o tych szynkach że też mam ochotę. Może namówię TZ żeby coś upiekł. ![]() ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Sara - za przesyłkę nie zwracają. Czasem hjest tak że jak reklamujesz to odsyłasz na koszt adresata ale to nie u każdego.
|
#2519 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nina bardzo często zostaje sama w domu.Ja muszę pójść po drzewo czy węgiel,psa wypuścić,nakarmić.Śmieci wywalić,a do śmietnika muszę lecieć dookoła domu-to samo z kocią kuwetą.Moje dziecko wtedy albo stoi w tarasowych drzwiach i mi całuski wysyła albo korzysta i siedzi przy lapku.Jakoś się nie boję i nie mam schizy,że coś się stanie.U mnie w domu to też nie bardzo dziecko może sobie coś zrobić,co najwyżej mąke mi wywalić z pojemnika albo kocie gówienko wygrzebać![]() Ja zaśnie w aucie to śpi w zamkniętym dopóki się nie obudzi-widzimy i słyszymy ją wtedy z tarasu. W ciepłe dni było łatwiej,bo siedziała na tarasie i był spokój albo wychodziła ze mną na dwór. Drzwi mam też zatrzaskowe ![]() Często też zostawiłam ją na chwilę na dole gdy ja jestem na górze. Do tego mała sięga już do klamki i muszę pamiętać,żeby drzwi zamykać,bo otwiera je na okrągło. Ostatnio spakowała się w swoją torebkę(ma taką po lalce)w torebce lalka i jej butelka,poważnie mi powiedziała"pa pa"pomachała i tyle ją widziałam,bo wyszła sobie ![]() Po schodach też sama wejdzie i zejdzie,ale wejść jeszcze jej dam,ale zejść mowy nie ma.Bramki nadal mamy zamontowane.
|
|
#2520 |
|
Zakorzenienie
|
Darusia - ja nie lubiłam i nie piłam kawy do 25 roku życia. Więc może Ci sie jeszcze odmieni.
Dopiero jak poszłam do pracy to się nauczyłam pić jedną rano. A nauczyłam sie oczywiście bedąc ew Włoszech przez 3 misiące na stażu. Zaczęlam od capucino. Takiej mocnej do dzisiaj nie wypiję.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.

ale mamy małą dawkę chyba lekarka wie co robi 
jutro placki ziemniaczane robię.

, to była chyba Oliwka. Pół dnia myslę i myślę - ot blondi pospolita - wybacz 

Nie to co ja, pierwszy i drugi poród trwały po kilkanaście godzin.

, spalił się masakra jakaś.Jestem tak przewrażliwiona że nawet dołazienki go ciągnę ze sobą , w samochodzie tez nie zostawiam ,ani nawet samochodu na biegu żeby np. zamknąć garaż za sobą jak wyjadę , może to chore ale wolę mieć wszystko na oku
no i efekt: mały zasnął dość szybko po 21ej, spał ładnie, raz do nas przylazł o 2 nad ranem, ale spał dalej, nie wierzgał się, później się wkurzył i poszedł z powrotem do łóżeczka, a jak ja o 5ej wychodziłam z pokoju to polazł znowu na nasze do tż sie przytulić. Ale nadal śpi