Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4 - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-23, 23:06   #4081
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4

Hej kochane! Trochę mnie tu nie było, bo zabiegana jestem i pracy dużo, postaram się nadrobić te kilka dni zaległości przy odrobinie wolnego czasu. Tymczasem odpowiadam na bieżąco

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Do dziewczyn z Anglii i Irlandii
Czy położna ma uprawnienia aby wystawić zwolnienie lekarskie?
Koleżanka poszła z tym do GP, ale nie dostała. Nic jej nie dolega, ale ma stojącą pracę po 10-12h/dziennie. Zamierza więc prosić midwife, ale nie wiem czy ona w ogóle może wystawić zwolnienie.Wiecie coś na ten temat?

Myślę, ze ma prawo, a na pewno może wystawić certyfikat ciązy, a skoro może takie coś to i zwolnienie pewnie też. My byliśmy na wizycie u gp w poniedziałek, i tż zapytał jak wyglądałaby kwestia zwolenienia ewentulanego, bo pracę mam stojącą i doskwierają mi bóle kręgosłupa. Poiwedziała, że 3-4 dni nie ma problemu, tż zaś drążył temat, czy i 2 tyg dałoby radę, jeśli zaszłaby potrzeba i powiedziała, że tak. Nawet że wystarczy zadzwonić i ona wypisze. Także udam się do niej na pewno po zwolnienie, a jeśli odmówi to wtedy uderzę do polskiego lekarza. Chonorowane powinno być każde zwolnienie wystawione przez gp, nie ma różnicy z jakiego kraju ten gp pochodzi jeśli prowadzi gabient tutaj, w ie!

Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
Karolca jakbyś mnie kolorowała to od razu popraw mój termin porodu bo tam powinien być 18 marca w zasadzie a nie 16 Ten 16 to pewnie podałam z kalkulatora internetowego jeszcze a na karcie ciąży mam 18
O, to tak jak ja! Też mam termin z OM na 18 marca, zas z USG NA 16.03. Z kalkulatora inetrnetowego wychodził 22.03 bo miałam długie cykle, ale widać owulkę miałam wcześniej.Też poproszę Karolcę o poprawienie informacji

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Kochana, ja ciazowki nosze od 10 albo 11 tygodnia ciazy a jestem juz w 25 potrzebowalam po prostu wiekszych, bo przytylam juz 10 kg i tamte mnie cisnely w udach (byly przy ciele dosyc)
Jestem pelna podziwu i zazdrosci jak widze jak dziewczyny w moim wieku ciazowym maja tylko takie pileczki i mieszcza sie jeszcze w spodnie sprzed ciazy ... u mnie to nie do pomyslenia, bo byly mi za ciasne juz w 10 tc, mimo ze wtedy nie tylam nic
Kochana, ja mam podobnie. Rurki ciążowe z h&m, moje pierwsze ciążowe spodnie zaczynają uwierać w udach i biodrach. Daję radę w nich chodzić, sa jeszcze ok,w brzuchu jak najbardziej bo jest tam ten pas, ale już niedługo Jednak mi także przybyło 6 kg od zakupu tych spodni i teraz to czuć, a wtedy co chwila musiałam je podciagać...

Co do wagi to przytyłam właśnie te 6 kg i przez ostanie 2 czy 3 tyg nawet waga nieznacznie się zmieniła, chyba od 3 tyg 0,5 kg na plusie. A miałam ostanio wyskok, w ciągu 1 dnia pochłonęłam pół paczki żelek haribo, pół paczki pierniczków czekoladowych, oraz szarlotkę i coś jeszcze słodkiego. Dziwne, że nie przytyłam

W kwestii wózków największym moim faworytem nadal pozostaje bebetto aquarius, a teściowa podesłała mi także inną firmę, którą już kiedyś widziałm i podoba mi się gondola, ale stelaż już ,mniej. Poniżej oba linki:http://www.aroshop.pl/wozek-aquarius...ml?cPath=15_14

http://www.sklep.urwis.com.pl/index....ath=21_261_503

A teraz po ciężkim dniu, długiej rozmowie z teściową (o dziwo, bardzo miło się rozmawiało, oraz godzinie spędzonej na smażeniu pysznych placków ziemniaczanych, pora na zasłużone słodkie co nieco
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 23:11   #4082
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
Oj tak...mój to ma gorsze wahania nastroju niż baba w ciąży i praktycznie co tydzień mamy ciche dni, bo ja już nie mam sił odzywać się do niego

my dziś mieliśmy cichy dzień
czasem takie dni są z powodu jego, a czasem z mojego
Ogólnie ja to wredota jestem
Mąż często mi powtarza o tym ale tak słodko np. Kocham Cię wredotko

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

coś mnie brzuch boli

---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
W kwestii wózków największym moim faworytem nadal pozostaje bebetto aquarius, a teściowa podesłała mi także inną firmę, którą już kiedyś widziałm i podoba mi się gondola, ale stelaż już ,mniej. Poniżej oba linki:http://www.aroshop.pl/wozek-aquarius...ml?cPath=15_14

Fajny ja mam też Bebetto ale Solaris

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 23:15   #4083
ewelajna25
Zadomowienie

Jolka, a lekki jest? Solaris też mi się całkiem podobał i bardzo ładne kolory, a aquarius mnie urzekł, ale na zywo nie oglądałam...Chyba zamówię z internetu, bo ponoć w sklepie stacjonarnym mozna nawet i 4 tyg czekać, jak nie będzie danego koloru, żeby sprowadzili

My się z tż wyjatkowo rzadko kłucimy przez ostanie kilka mieś. a ja złośnica jestem hahha Ale mąż stara się łagodzić wszelkie konflikty, bo wie, że maleństwu szkodzimy, nie tylko sobie
Stary 2011-11-23, 23:18   #4084
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jolka, a lekki jest? Solaris też mi się całkiem podobał i bardzo ładne kolory, a aquarius mnie urzekł, ale na zywo nie oglądałam...Chyba zamówię z internetu, bo ponoć w sklepie stacjonarnym mozna nawet i 4 tyg czekać, jak nie będzie danego koloru, żeby sprowadzili

My się z tż wyjatkowo rzadko kłucimy przez ostanie kilka mieś. a ja złośnica jestem hahha Ale mąż stara się łagodzić wszelkie konflikty, bo wie, że maleństwu szkodzimy, nie tylko sobie
Dla mnie lekki i super się prowadzi
ogólnie jestem zadowolona, kupiłam go w sklepie oczywiście musiałam czekać do tygodnia, ale i tak nawet tyle nie czekałam bo kupiłam w sobotę a wczoraj już był i dzisiaj go odebraliśmy kupiłam cały zestaw razem z fotelikiem itp.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-23, 23:21   #4085
ewelajna25
Zadomowienie

No teraz jeszcze obejżałam raz ich stronę, i myślę że na bank wybiorę któryś z oferty bebetto. Także chcemy 3 w 1. Wcześniej myslałam o quinny, ale jednak taka cena to przesada. A bebetto sliczne są. Jaki macie kolor??

Ja zaraz mykam kąpać się i spać, bo jutro rano do pracy Kolorowych
Stary 2011-11-23, 23:25   #4086
karinka711
Raczkowanie

do rybka13 czemu nie zapytasz swojego gp o forme na health and seafty?? jesli jestes w irlandii to od 26 tygodnia ciazy mozesz isc na cos takiego....jesli twoja praca wymaga stania..jesli wykonujesz prace fizyczna...nie powinno byc z tym problemu dopilnuj tylko by pierwsze 21 dni placi pracodawca i musi to byc wynagrodzenie zgodne z twoim kontraktem..jesli masz na pelny etat to nawet jesli w twoim miejscu pracy jest redukcja godzin pracodawca musi Ci wyplacic pelne wynagrodzenie...forme mozna pobrac rowniez w scjalu...wypelnia to twoj gp i pracodawca...a tak wogole gp nie moze odmowic Ci wystawienia zwolnienia.....jesli jestes w ciazy masz prawo tego wrecz zadac jesli nie czujesz sie na silach pracowac.....
karinka711 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 23:31   #4087
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
No teraz jeszcze obejżałam raz ich stronę, i myślę że na bank wybiorę któryś z oferty bebetto. Także chcemy 3 w 1. Wcześniej myslałam o quinny, ale jednak taka cena to przesada. A bebetto sliczne są. Jaki macie kolor??

Ja zaraz mykam kąpać się i spać, bo jutro rano do pracy Kolorowych
My mamy kolor 9 taki jasny beżowy ogólnie miał być inny jakiś ciemniejszy, ale ten był na sklepie i strasznie mi się spodobał więc jest taki

---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ----------

Ajć zjadłam paczkę chrupków orzechowych

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-23, 23:49   #4088
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karinka711 Pokaż wiadomość
do rybka13 czemu nie zapytasz swojego gp o forme na health and seafty?? jesli jestes w irlandii to od 26 tygodnia ciazy mozesz isc na cos takiego....jesli twoja praca wymaga stania..jesli wykonujesz prace fizyczna...nie powinno byc z tym problemu dopilnuj tylko by pierwsze 21 dni placi pracodawca i musi to byc wynagrodzenie zgodne z twoim kontraktem..jesli masz na pelny etat to nawet jesli w twoim miejscu pracy jest redukcja godzin pracodawca musi Ci wyplacic pelne wynagrodzenie...forme mozna pobrac rowniez w scjalu...wypelnia to twoj gp i pracodawca...a tak wogole gp nie moze odmowic Ci wystawienia zwolnienia.....jesli jestes w ciazy masz prawo tego wrecz zadac jesli nie czujesz sie na silach pracowac.....
Sytuacja dotyczy mojej znajomej. Ja nie pracuję. No jej GP odmówiła zwolnienia, nie wiem czy ma prawo, ale tutaj to na porządku dziennym, więc pewnie może. Ona jest w Anglii tak jak ja. Ma zamiar prosić teraz midwife. Powiem jej też o tym health and seafety. Zapytałam tutaj, bo się tym wcześniej nie interesowałam wcale i nie wiedziałam jakie są możliwości, ale widzę że łatwo nie będzie miała. Dzięki za odpowiedź i Tobie ewelajna też.
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 07:25   #4089
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
Oj tak...mój to ma gorsze wahania nastroju niż baba w ciąży i praktycznie co tydzień mamy ciche dni, bo ja już nie mam sił odzywać się do niego
u nas nie ma cichych dni za to sa bardzo dynamiczne i głośne chwile ale to tak przez 10 min powrzeszczymy na siebie a potem kombinujemy które z nas ma zacząc gadac normalnie ale zawsze zgoda jest góra po godzinie także my raczej sobie wszystko wygarniemy a potem już znowu spokój do następnej małej kumulacji

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
my dziś mieliśmy cichy dzień
czasem takie dni są z powodu jego, a czasem z mojego
Ogólnie ja to wredota jestem
Mąż często mi powtarza o tym ale tak słodko np. Kocham Cię
wredotko

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

coś mnie brzuch boli

---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Fajny ja mam też Bebetto ale Solaris

yhy to mój do mnie czasami mówi kochom cie paskudo ( ze względu na charakter) albo pytanie czy go jeszcze kocham albo on mnie zazwyczaj pada odpowiedz nie wiem musze sie zastanowic ale to wszystko te przytyki w formie żartów są

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 07:45   #4090
Zariah
Rozeznanie

Dzień dobry

dziś kolejny ciężki dzień w pracy więc znów będę do tyłu z Waszym gadulstwem.

Wybaczcie ale nie będę nadrabiać bo nie mam kiedy więc jak coś przegapiłam to z góry przepraszam.

balbinka fajnie, że Cię dobrze potraktowali w szpitalu i zrobili ktg. Moja położna jest ogólnie średnio poinformowana... twierdzi że przed 28 tyg nie zrobią ktg ale wierzyć jej nie wierzę.

Cytat:
do rybka13 czemu nie zapytasz swojego gp o forme na health and seafty??
karinka nie bardzo kumam co to jest forma na health and safety?
chodzi o jakiś specjalny formularz?
Mój GP też zwolenia nie wystawia kobietom w ciąży. No chyba że coś się naprawdę złego dzieje ale z powodu ciężkich warunków pracy to na pewno nie. Można co najwyżej u mnie składać zażalenie do HSE, albo iść do CAB ale oni tam nic nie wiedzą baranki jedne.

no dobra ubieram się do pracy bo już czas

Zariah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 08:20   #4091
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Witam panie w moim skończonym 21 tygodniu

wczoraj jakoś nie miałam nastroju i tylko Was podczytywałam, ale jak zawsze pozostawałam w tyle

Gratuluję poznanych płci widać lista już się nam robi niebiesko-różowa i cieszę się, że na wizytach też dobre wiadomości

Mój problem z dziąsłem dalej nie rozwiązany zrobiła mi się na nim afta :kwasna: dentysta powiedział, że do 10-14 dni mogę spróbować leczyć ziołami (płukanie szałwią + smarowanie dentoseptem A + witamina B6), ale ciekawe czy to zejdzie. Niby tak jakoś troszkę mniej niż wczoraj mnie boli, ale może sobie wkręcam. No załamka, jak coś się przypałęta

Cytrynka: za wizytę

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 08:20   #4092
julliczka
Rozeznanie

Dzień dobry

zaraz ruszam sprawy załatwiać, aaa pospałabym jeszcze..

Jolka mam nadzieję, że brzuszek już Cię nie boli i wszystko w porządku.

Miłego dzionka

nasza kruszynka już z nami
julliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 09:03   #4093
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez julliczka Pokaż wiadomość
Szukam w necie, drogie te adaptery, znalazłam dwa typy:
1. http://www.sklep.quinny.pl/Adapter_d...ciazy-326.html

akurat tu drogi, na allegro taki sam jest za 139 zł, ale ten tylko do spodni się nadaje, ale chyba jest wygodniejszy niż ten drugi poniżej

2.http://www.mamadama.pl/adapter-do-pa...obiet-w-ciazy/

Ja ogólnie bardzo dużo jeżdżę samochodem, a po Nowym Roku to już w ogóle mam poważne plany zawodowe i czekają mnie dużo jazdy autem. Dlatego tak o tym myślę, ale poszukam używanego, chciałabym znaleźć poniżej 100 zł..
A wydaje mi się że nie ma co kombinować z pasami i je przekładać na swój sposób itp bo to jednak nie zapewnia to pełnego bezpieczeństwa, a zaczyna być uciązliwe, jak pas mi napiera na brzuszek i co chwila go ściągam w dół.
odkąd zaszłam w ciążę boję się jeździć samochodem, zwłaszcza że kilka miesięcy temu o mało nie rozwalił mnie tir jadący pod prąd, a we wrześniu jak stałam w korku obcy facet wsiadł mi do auta. a nie mam innej możliwości żeby dojeżdżać do pracy. na szczęście już na L4
słyszałam że kobiety w ciąży nie mają obowiązku zapinania pasów, ale wiadomo jaka to różnica: w razie wypadku różnica między jednym trupem a dwoma. niestety. chyba że się ma adaptery

aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 09:05   #4094
joanaros
Zakorzenienie

Doberek
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 09:08   #4095
negila
Rozeznanie

Dzień dobry

Zanim zacznę nadrabiać zaległości mam pytanie może jesteście w stanie mi pomóc.
Chodzi mi o Urosept i urinal- czy te leki można brać w ciąży???

na ulotce uroseptu jest napisane że "nie zaleca się stosowania" ze względu na brak danych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania ale z drugiej strony wyszukałam info że jednak lekarze polecają ten lek, w aptece też farmaceutka twierdziła że można- choć ich pozwolenie biorę w nawias

negila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 09:08   #4096
desia888
Wtajemniczenie

Dzien dobry!
Dzisiaj o 16 wizyta
Co do wyprozniania to ja codziennie rano, normalnie (odpukac), kawka jedna dziennie spelnia swoje zadanie.
A generalnie to chyba owoce i owoce suszone rozluzniaja. Trzeba tez pic duzo wody i dobrze na perystaltyke jelit wplywa ruch. Pozatym juz ktos podawal przepis na domowy napoj, ktory podobno jest rewelacyjny - odstana przez noc przegotowania woda z miodem i cytryna wypic na czczo.
A tak wogole to jesli ma sie mega zatwardzenia to ja bym probowala w porozumieniu z lekarzem jakiegos leku/syropku bo cos tam mozna w ciazy brac a wiadomo ze kilkudniowy brak kupki jest wlasciwie bardzo niezdrowy!
Co do klotni to my jakos tak spokojnie, oczywiscie poklocimy sie czasami, ale ja z tych co nienawidza sie klocic, czesto gryze sie w jezyk byleby klotni uniknac! Zreszta wydaje mi sie ze my z czasem tak sie siebie nawzajem nauczylismy ze wiemy co kogo denerwuje i drazni i stramy sie tak robic zeby sie nie klocic. Mysle ze 9 lat wspolnego mieszkania zrobilo swoje

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 09:11   #4097
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Hejka

Ja dzisiaj i jutro mam urlop aby wyleczyć do końca Antka. Wczoraj po zebraniu w przedszkolu już nie miałam siły się logować tak więc mam co nadrabiać.

Jem teraz sobie jajecznicę na boczku + tosty

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
odkąd zaszłam w ciążę boję się jeździć samochodem, zwłaszcza że kilka miesięcy temu o mało nie rozwalił mnie tir jadący pod prąd, a we wrześniu jak stałam w korku obcy facet wsiadł mi do auta. a nie mam innej możliwości żeby dojeżdżać do pracy. na szczęście już na L4
słyszałam że kobiety w ciąży nie mają obowiązku zapinania pasów, ale wiadomo jaka to różnica: w razie wypadku różnica między jednym trupem a dwoma. niestety. chyba że się ma adaptery
Nie mają obowiązku zapinać ale lepiej zapinać i po prostu tą dolną część wkładać pod brzuch a nie na brzuch.

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 09:13   #4098
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez negila Pokaż wiadomość
Dzień dobry

na ulotce uroseptu jest napisane że "nie zaleca się stosowania" ze względu na brak danych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania ale z drugiej strony wyszukałam info że jednak lekarze polecają ten lek, w aptece też farmaceutka twierdziła że można- choć ich pozwolenie biorę w nawias
urolog pozwolił brać np żutawit (urinal chyba też bo to też tylko wyciąg z żurawiny) słyszałam że urosept też można (na innym forum)

Stary 2011-11-24, 09:13   #4099
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Z tego co ja wiem to kieys tak bylo ze w ciazy nie potrzeba bylo miec pasow, w tej chwili kobieta w ciazy ma obowiazek miec pas!
Pozatym to ja bylam przekonana ze jesli ten dolny przeprowadzi sie pod brzuchem to nie ma niebezpieczenstwa dla dzieckapodczas wypadku
Warto podpytac lekarza!
Swoja droga to ja tez nie lubie jezdzic, glownie wlasnie ze wzgledu na innych szalonych kierowcow
U nas na drogach mozna zobaczyc wielu takich wyczynowcow ze momentalnie mi cisnienie skacze i bym im normalnie

Viki 28.04.2012
Stary 2011-11-24, 09:21   #4100
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
Hejka

Ja dzisiaj i jutro mam urlop aby wyleczyć do końca Antka. Wczoraj po zebraniu w przedszkolu już nie miałam siły się logować tak więc mam co nadrabiać.

Jem teraz sobie jajecznicę na boczku + tosty

Nie mają obowiązku zapinać ale lepiej zapinać i po prostu tą dolną część wkładać pod brzuch a nie na brzuch.
właśnie o to chodzi że warto zapinać. tylko zderzenie to ułamek sekundy, zastanawiam się czy podczas napinania się pasa wciśniętego pod brzuch, sam się nie przesunie wyżej. I wcale nie mówię że mój sposób jest dobry, chyba właśnie dlatego są te adaptery, żeby zmienić kąt napinania pasa

Stary 2011-11-24, 09:25   #4101
Nikii89
Zakorzenienie

Dzień dobry wszystkim przyszłym mamusią

Wczoraj byłam na USG z mężem i wszystko okazało się dobrze
Na 99% chłopczyk. aktualnie przewidywana jego masa to 300g mąż powiedział do lekarza to jak dobra czekolada .
Serduszko czterojamowe o prawidłowej lokalizacji. Cewa nerwowa na całej długości zamknięta. Wątroba, nerki i pęcherz moczowy prawidłowe
Wszystko tak jak być powinno Szczerze to taka ulga usłyszeć że wszystko jest OK
Stary 2011-11-24, 09:26   #4102
joanaros
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
a ja z waszym załatwianiem się bo u mnie ciężko jem jabłka i nic
Ja tez teraz mam takie problemy. Zalewam na wieczór 3 suszone śliwki wodą i rano wypijam sok i zjadam je. Pomaga
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 09:35   #4103
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
właśnie o to chodzi że warto zapinać. tylko zderzenie to ułamek sekundy, zastanawiam się czy podczas napinania się pasa wciśniętego pod brzuch, sam się nie przesunie wyżej. I wcale nie mówię że mój sposób jest dobry, chyba właśnie dlatego są te adaptery, żeby zmienić kąt napinania pasa

Kurcze, faktycznie, doczytalam ze jednak nie mamy obowiazku zapinania pasow, jestem w szoku!

---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Dzień dobry wszystkim przyszłym mamusią

Wczoraj byłam na USG z mężem i wszystko okazało się dobrze
Na 99% chłopczyk. aktualnie przewidywana jego masa to 300g mąż powiedział do lekarza to jak dobra czekolada .
Serduszko czterojamowe o prawidłowej lokalizacji. Cewa nerwowa na całej długości zamknięta. Wątroba, nerki i pęcherz moczowy prawidłowe
Wszystko tak jak być powinno Szczerze to taka ulga usłyszeć że wszystko jest OK
No to super!
Nastepny kwietniowy mezczyzna
A z ta waga 300 g to faktycznie jest niesamowite ze nowy czlowieczek, ktory ma wszystkie narzady na swoim miejscu moze wazyc 300 g

Viki 28.04.2012
Stary 2011-11-24, 09:35   #4104
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Health and safety jest w Ire.. nie wiem czy w UK też.
I obowiązuje od początku ciąży.. a nie od 26 tyg.
Przestudiowałam to wszystko dokładnie.
Za to Irlandczycy o nim nie wiedzą i nie biorą. I trzeba się o Occupational Health Dep. przeturlać.. Ja czekam od 1.5 mies aż do mnie oddzwonią.
Ja bym go dla siebie tego benefitu nie wywalczyła;/

Pieluszkom wielorazowym mówię-nie.

Mali chłopcy nei są mniej narażeni na choroby układu moczowego.

Miłego dnia!
anagat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 09:35   #4105
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Witam mamusie! Dzien Dobry!
Czytam Was na biezaco ale jak tylko zabiore sie za pisanie to cos mnie odciaga od komputera, pozatym ma troche zalatwiania i biegania
Gratuluje wszystkim mamusiom poznania plci, znowu zrobilo sie chyba niebiesko w kwietniu
Za wziyty trzymam kciukasy, jutra ja mam wziyte o 16 a w poniedzialek usg 3d, jejku chyba sie nie doczekam
Dzisiaj pracowity dzien, wlasnie przyjechaly moje 2 siostrzenice, koniecznie chcialy do cioci i adasia, a z trojka to juz bede miala co robic dzisiaj
Wlasnie ide sie zabrac za sniadanko dla nich.
Daj potem znać jak było na usg3d bo pamiętasz że ja będę miała robione tam gdzie Ty

Stary 2011-11-24, 09:39   #4106
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
Daj potem znać jak było na usg3d bo pamiętasz że ja będę miała robione tam gdzie Ty
Dam znac, oczywiscie, tyle ze w poniedzialek bo dopiero wtedy mam 3d , dzisiaj tylko wizyta i pewnie tylko szybki rzut oka na serduszko. Tak moj gin robi ze na normalnej wizycie tylko spojrzymy ze dzidzius jest i ma sie dobrze a szczegolowe badanie polowkowe bedzie chyba gdzies za 3 tyg.
Mam jednak cicha nadzieje ze byc moze uda sie tak nawet na szybko zobaczyc co tam jest pomiedzy nozkami, oby nic nie dyndalo

Viki 28.04.2012
Stary 2011-11-24, 09:40   #4107
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Z tego co ja wiem to kieys tak bylo ze w ciazy nie potrzeba bylo miec pasow, w tej chwili kobieta w ciazy ma obowiazek miec pas!
Pozatym to ja bylam przekonana ze jesli ten dolny przeprowadzi sie pod brzuchem to nie ma niebezpieczenstwa dla dzieckapodczas wypadku
Warto podpytac lekarza!
Swoja droga to ja tez nie lubie jezdzic, glownie wlasnie ze wzgledu na innych szalonych kierowcow
U nas na drogach mozna zobaczyc wielu takich wyczynowcow ze momentalnie mi cisnienie skacze i bym im normalnie
Kochana mój mąż jest instruktorem nauki jazdy i mówi że nie ma obowiązku zapinania pasów jeżeli ciąża jest widoczna albo jeżeli nie jest widoczna to musisz mieć zaświadczenie od lekarza ale on zawsze kazał mi zapinać pas obojętnie czy byłam pasażerem czy kierowcą i sam mi pokazał jak to zrobić. A jak zdawałam egazmin na prawko to była Pani w ciąży bardzo widocznej i sam egzaminator jej nie kazał zapinać pasów jeżeli jej niewygodnie.

Stary 2011-11-24, 09:41   #4108
engela
Raczkowanie

negila mi lekarz na początku ciąży zalecił Urospet, ale go nie łykałam.
polecam zamiast chemii suszoną żurawinę i sok z niej.
kupisz w lepszym marketach lub w sklepach ze zdrową żywnością.

ja dziś i jutro 12h w pracy... i nie wiem coraz ciężej mi jest
w nocy nie śpie najlepiej, mdłości wracają...
nie wiem czy dam rade pracować tak długo jak chciałam
moja córunia kopie coraz wyżej i ciężko mi się do tego przyzwyczaić mężul mówi,że chyba będzie z niej Xena
engela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-24, 09:48   #4109
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Dam znac, oczywiscie, tyle ze w poniedzialek bo dopiero wtedy mam 3d , dzisiaj tylko wizyta i pewnie tylko szybki rzut oka na serduszko. Tak moj gin robi ze na normalnej wizycie tylko spojrzymy ze dzidzius jest i ma sie dobrze a szczegolowe badanie polowkowe bedzie chyba gdzies za 3 tyg.
Mam jednak cicha nadzieje ze byc moze uda sie tak nawet na szybko zobaczyc co tam jest pomiedzy nozkami, oby nic nie dyndalo
Ja na Ułańską jadę 20 grudnia bo teraz byłam na Polnej i może moje maleństwo też sie zdecyduje pokazać co ma między nóżkami

Stary 2011-11-24, 09:49   #4110
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez negila Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Zawsze lepiej brać i wyleczyć infekcję niż chodzić z infekcją, która wyrządzi Ci większe szkody

Ja brałam Urosept
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości