|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 | |||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4
Hej kochane! Trochę mnie tu nie było, bo zabiegana jestem i pracy dużo, postaram się nadrobić te kilka dni zaległości przy odrobinie wolnego czasu. Tymczasem odpowiadam na bieżąco
![]() Cytat:
Myślę, ze ma prawo, a na pewno może wystawić certyfikat ciązy, a skoro może takie coś to i zwolnienie pewnie też. My byliśmy na wizycie u gp w poniedziałek, i tż zapytał jak wyglądałaby kwestia zwolenienia ewentulanego, bo pracę mam stojącą i doskwierają mi bóle kręgosłupa. Poiwedziała, że 3-4 dni nie ma problemu, tż zaś drążył temat, czy i 2 tyg dałoby radę, jeśli zaszłaby potrzeba i powiedziała, że tak. Nawet że wystarczy zadzwonić i ona wypisze. Także udam się do niej na pewno po zwolnienie, a jeśli odmówi to wtedy uderzę do polskiego lekarza. Chonorowane powinno być każde zwolnienie wystawione przez gp, nie ma różnicy z jakiego kraju ten gp pochodzi jeśli prowadzi gabient tutaj, w ie! Cytat:
![]() Cytat:
Jednak mi także przybyło 6 kg od zakupu tych spodni i teraz to czuć, a wtedy co chwila musiałam je podciagać...Co do wagi to przytyłam właśnie te 6 kg i przez ostanie 2 czy 3 tyg nawet waga nieznacznie się zmieniła, chyba od 3 tyg 0,5 kg na plusie. A miałam ostanio wyskok, w ciągu 1 dnia pochłonęłam pół paczki żelek haribo, pół paczki pierniczków czekoladowych, oraz szarlotkę i coś jeszcze słodkiego. Dziwne, że nie przytyłam ![]() W kwestii wózków największym moim faworytem nadal pozostaje bebetto aquarius, a teściowa podesłała mi także inną firmę, którą już kiedyś widziałm i podoba mi się gondola, ale stelaż już ,mniej. Poniżej oba linki:http://www.aroshop.pl/wozek-aquarius...ml?cPath=15_14 http://www.sklep.urwis.com.pl/index....ath=21_261_503 A teraz po ciężkim dniu, długiej rozmowie z teściową (o dziwo, bardzo miło się rozmawiało , oraz godzinie spędzonej na smażeniu pysznych placków ziemniaczanych, pora na zasłużone słodkie co nieco
|
|||
|
|
|
#4082 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my dziś mieliśmy cichy dzień czasem takie dni są z powodu jego, a czasem z mojego ![]() Ogólnie ja to wredota jestem Mąż często mi powtarza o tym ale tak słodko np. Kocham Cię wredotko ![]() ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- coś mnie brzuch boli ![]() ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Cytat:
Fajny ja mam też Bebetto ale Solaris
|
||
|
|
|
#4083 |
|
Zadomowienie
|
Jolka, a lekki jest? Solaris też mi się całkiem podobał i bardzo ładne kolory, a aquarius mnie urzekł, ale na zywo nie oglądałam...Chyba zamówię z internetu, bo ponoć w sklepie stacjonarnym mozna nawet i 4 tyg czekać, jak nie będzie danego koloru, żeby sprowadzili
![]() My się z tż wyjatkowo rzadko kłucimy przez ostanie kilka mieś. a ja złośnica jestem hahha Ale mąż stara się łagodzić wszelkie konflikty, bo wie, że maleństwu szkodzimy, nie tylko sobie
|
|
|
|
#4084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ogólnie jestem zadowolona, kupiłam go w sklepie oczywiście musiałam czekać do tygodnia, ale i tak nawet tyle nie czekałam bo kupiłam w sobotę a wczoraj już był i dzisiaj go odebraliśmy kupiłam cały zestaw razem z fotelikiem itp.
|
|
|
|
|
#4085 |
|
Zadomowienie
|
No teraz jeszcze obejżałam raz ich stronę, i myślę że na bank wybiorę któryś z oferty bebetto. Także chcemy 3 w 1. Wcześniej myslałam o quinny, ale jednak taka cena to przesada. A bebetto sliczne są. Jaki macie kolor??
Ja zaraz mykam kąpać się i spać, bo jutro rano do pracy Kolorowych
|
|
|
|
#4086 |
|
Raczkowanie
|
do rybka13 czemu nie zapytasz swojego gp o forme na health and seafty?? jesli jestes w irlandii to od 26 tygodnia ciazy mozesz isc na cos takiego....jesli twoja praca wymaga stania..jesli wykonujesz prace fizyczna...nie powinno byc z tym problemu dopilnuj tylko by pierwsze 21 dni placi pracodawca i musi to byc wynagrodzenie zgodne z twoim kontraktem..jesli masz na pelny etat to nawet jesli w twoim miejscu pracy jest redukcja godzin pracodawca musi Ci wyplacic pelne wynagrodzenie...forme mozna pobrac rowniez w scjalu...wypelnia to twoj gp i pracodawca...a tak wogole gp nie moze odmowic Ci wystawienia zwolnienia.....jesli jestes w ciazy masz prawo tego wrecz zadac jesli nie czujesz sie na silach pracowac.....
|
|
|
|
#4087 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ogólnie miał być inny jakiś ciemniejszy, ale ten był na sklepie i strasznie mi się spodobał więc jest taki ![]() ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- Ajć zjadłam paczkę chrupków orzechowych |
|
|
|
|
#4088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4089 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
także my raczej sobie wszystko wygarniemy a potem już znowu spokój do następnej małej kumulacji![]() Cytat:
yhy to mój do mnie czasami mówi kochom cie paskudo ale to wszystko te przytyki w formie żartów są
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
||
|
|
|
#4090 | |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
dziś kolejny ciężki dzień w pracy więc znów będę do tyłu z Waszym gadulstwem. Wybaczcie ale nie będę nadrabiać bo nie mam kiedy więc jak coś przegapiłam to z góry przepraszam. ![]() balbinka fajnie, że Cię dobrze potraktowali w szpitalu i zrobili ktg. Moja położna jest ogólnie średnio poinformowana... twierdzi że przed 28 tyg nie zrobią ktg ale wierzyć jej nie wierzę. Cytat:
chodzi o jakiś specjalny formularz? Mój GP też zwolenia nie wystawia kobietom w ciąży. No chyba że coś się naprawdę złego dzieje ale z powodu ciężkich warunków pracy to na pewno nie. no dobra ubieram się do pracy bo już czas
|
|
|
|
|
#4091 |
|
Wtajemniczenie
|
![]() wczoraj jakoś nie miałam nastroju i tylko Was podczytywałam, ale jak zawsze pozostawałam w tyle ![]() Gratuluję poznanych płci i cieszę się, że na wizytach też dobre wiadomości Mój problem z dziąsłem dalej nie rozwiązany zrobiła mi się na nim afta :kwasna: dentysta powiedział, że do 10-14 dni mogę spróbować leczyć ziołami (płukanie szałwią + smarowanie dentoseptem A + witamina B6), ale ciekawe czy to zejdzie. Niby tak jakoś troszkę mniej niż wczoraj mnie boli, ale może sobie wkręcam. No załamka, jak coś się przypałęta ![]() Cytrynka: za wizytę
|
#4092 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
zaraz ruszam sprawy załatwiać, aaa pospałabym jeszcze.. Jolka mam nadzieję, że brzuszek już Cię nie boli i wszystko w porządku. Miłego dzionka |
|
|
|
#4093 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a nie mam innej możliwości żeby dojeżdżać do pracy. na szczęście już na L4 słyszałam że kobiety w ciąży nie mają obowiązku zapinania pasów, ale wiadomo jaka to różnica: w razie wypadku różnica między jednym trupem a dwoma. niestety. chyba że się ma adaptery
|
|
#4094 |
|
Zakorzenienie
|
Doberek
|
|
|
|
#4095 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Zanim zacznę nadrabiać zaległości mam pytanie może jesteście w stanie mi pomóc. Chodzi mi o Urosept i urinal- czy te leki można brać w ciąży??? na ulotce uroseptu jest napisane że "nie zaleca się stosowania" ze względu na brak danych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania ale z drugiej strony wyszukałam info że jednak lekarze polecają ten lek, w aptece też farmaceutka twierdziła że można- choć ich pozwolenie biorę w nawias |
|
|
|
#4096 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry!
Dzisiaj o 16 wizyta ![]() Co do wyprozniania to ja codziennie rano, normalnie (odpukac), kawka jedna dziennie spelnia swoje zadanie. A generalnie to chyba owoce i owoce suszone rozluzniaja. Trzeba tez pic duzo wody i dobrze na perystaltyke jelit wplywa ruch. Pozatym juz ktos podawal przepis na domowy napoj, ktory podobno jest rewelacyjny - odstana przez noc przegotowania woda z miodem i cytryna wypic na czczo. A tak wogole to jesli ma sie mega zatwardzenia to ja bym probowala w porozumieniu z lekarzem jakiegos leku/syropku bo cos tam mozna w ciazy brac a wiadomo ze kilkudniowy brak kupki jest wlasciwie bardzo niezdrowy! Co do klotni to my jakos tak spokojnie, oczywiscie poklocimy sie czasami, ale ja z tych co nienawidza sie klocic, czesto gryze sie w jezyk byleby klotni uniknac! Zreszta wydaje mi sie ze my z czasem tak sie siebie nawzajem nauczylismy ze wiemy co kogo denerwuje i drazni i stramy sie tak robic zeby sie nie klocic. Mysle ze 9 lat wspolnego mieszkania zrobilo swoje
|
#4097 | |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
Ja dzisiaj i jutro mam urlop aby wyleczyć do końca Antka. Wczoraj po zebraniu w przedszkolu już nie miałam siły się logować tak więc mam co nadrabiać. Jem teraz sobie jajecznicę na boczku + tosty ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4098 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4099 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pozatym to ja bylam przekonana ze jesli ten dolny przeprowadzi sie pod brzuchem to nie ma niebezpieczenstwa dla dzieckapodczas wypadku ![]() Warto podpytac lekarza! Swoja droga to ja tez nie lubie jezdzic, glownie wlasnie ze wzgledu na innych szalonych kierowcow U nas na drogach mozna zobaczyc wielu takich wyczynowcow ze momentalnie mi cisnienie skacze i bym im normalnie
|
|
#4100 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4101 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry wszystkim przyszłym mamusią
![]() Wczoraj byłam na USG z mężem i wszystko okazało się dobrze ![]() Na 99% chłopczyk. aktualnie przewidywana jego masa to 300g mąż powiedział do lekarza to jak dobra czekolada .Serduszko czterojamowe o prawidłowej lokalizacji. Cewa nerwowa na całej długości zamknięta. Wątroba, nerki i pęcherz moczowy prawidłowe Wszystko tak jak być powinno Szczerze to taka ulga usłyszeć że wszystko jest OK
|
|
|
|
#4102 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez teraz mam takie problemy. Zalewam na wieczór 3 suszone śliwki wodą i rano wypijam sok i zjadam je. Pomaga
|
|
|
|
#4103 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kurcze, faktycznie, doczytalam ze jednak nie mamy obowiazku zapinania pasow, jestem w szoku! ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Cytat:
Nastepny kwietniowy mezczyzna ![]() A z ta waga 300 g to faktycznie jest niesamowite ze nowy czlowieczek, ktory ma wszystkie narzady na swoim miejscu moze wazyc 300 g
|
|
#4104 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I obowiązuje od początku ciąży.. a nie od 26 tyg. Przestudiowałam to wszystko dokładnie. Za to Irlandczycy o nim nie wiedzą i nie biorą. I trzeba się o Occupational Health Dep. przeturlać.. Ja czekam od 1.5 mies aż do mnie oddzwonią. Ja bym go dla siebie tego benefitu nie wywalczyła;/ Pieluszkom wielorazowym mówię-nie. Mali chłopcy nei są mniej narażeni na choroby układu moczowego. Miłego dnia! |
|
|
|
|
#4105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4106 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam jednak cicha nadzieje ze byc moze uda sie tak nawet na szybko zobaczyc co tam jest pomiedzy nozkami, oby nic nie dyndalo
|
|
#4107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4108 |
|
Raczkowanie
|
negila mi lekarz na początku ciąży zalecił Urospet, ale go nie łykałam.
polecam zamiast chemii suszoną żurawinę i sok z niej. kupisz w lepszym marketach lub w sklepach ze zdrową żywnością. ja dziś i jutro 12h w pracy... i nie wiem coraz ciężej mi jest ![]() w nocy nie śpie najlepiej, mdłości wracają... nie wiem czy dam rade pracować tak długo jak chciałam ![]() moja córunia kopie coraz wyżej i ciężko mi się do tego przyzwyczaić
|
|
|
|
#4109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i może moje maleństwo też sie zdecyduje pokazać co ma między nóżkami
|
|
|
|
|
#4110 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja brałam Urosept |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:20.

Jednak mi także przybyło 6 kg od zakupu tych spodni i teraz to czuć, a wtedy co chwila musiałam je podciagać...

za wizytę 

a nie mam innej możliwości żeby dojeżdżać do pracy. na szczęście już na L4