|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Co do składania rączek- to mój próbuje i smieszne kombinacje z tego wychodzą. Ale na przewijaku mnie rozwala jak robi takie energiczne wykopy nogami i ma taka zaaferowaną minę
Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2011-11-24 o 10:26 |
|
|
|
#1652 |
|
Rozeznanie
|
Czytam i czytam i sobie myślę, że ja jakaś matka-luzara jestem
:-mała waży dopiero 4,5kg a ma już ponad 2 miesiące- nie przejmuję się i wychodzę z założenia,że jak choć trochę przybiera to jest ok -na brzuszku nie chce leżeć i główkę ledwo podnosi, a o żadnych obrotach to mowy nie ma, ale wychodzę z założenia że jeszcze ma czas - moja dieta wygląda tak, że aż wstyd czasem... ale ogólnie czy uważam czy nie, to i tak okresowo pojawiają się problemy z brzuszkiem, więc jem wszystko - ubranek nie prasuję, piorę razem z naszymi rzeczami w Persilu, tylko do płukania daję Lovelę - butelki sterylizuję od święta ...moje dziecko to ma ze mną niezłą szkołę życia ![]() i wiecie co, kocham ją najbardziej na świecie, tak wiem banały gadam... ale od niedawna to macierzyństwo wreszcie jest czymś wspaniałym, bo wcześniej to mnie często nerwy i stres zjadały
|
#1653 |
|
Zadomowienie
|
Matko! Moje dziecko śpi już ponad 9 godzin! Nie wiem czy to normalne????? Mam nadz. że nic mu nie ma...
A moje syski...Dziś chyba zadzwonię do doradcy laktacyjnego,, boję się, że mi laktacja padnie
|
|
|
|
#1654 | |
|
Zadomowienie
|
witajcie nie było mnie pare dni i cięzko nadrobić ![]() Cytat:
u mnie rekord to 6h![]() z tego co kojarze: Natka gratki za prace i za obroneMonia i jak waga małej? u mnie po wczorajszym ważeniu 5,5kg i 63cm (mierzenie domowe )Danika super, że już po chrzcinach i jak leżaczek, przypadł jej do gustu? ![]() Stokrotka co z paszportem? Cotka i jak waga Ci się podoba? Jak często ważysz Filipka? ![]() MałgosiaM8 nie wiem jak po oliwce, ale po olejuszce fajnie te strupki z główki schodza, polecam któraś z Was pytała o włosy, mi zaczynają wypadać i to dość poważnie ![]() |
|
|
|
|
#1655 | |||
|
Zadomowienie
|
Witam się z Wami i biegusiem nadrabiam, póki mały udaje, że śpi. Padł mi na rękach, odlożyłam i nie spodziewam sie spektakularnej drzemki.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Tja, zjadlam sniadanie i to by było tyle luzu od syna dla matki Archi, Piotruś jest giga!!! Zaraz może doczytam co tam u Was
|
|||
|
|
|
#1656 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko przy mężu mamie i teściowej a przy innych nie ma mowy i wyjscia zawsze planujemy w przerwie miedzy jednym a drugim karmieniem i butle zabieramy w razie czegoCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() trzymam kciuki zeby laktacja sie utrzymała ![]() u nas wyspana noc mała spała od 22;30 do 2:50 ![]() a ten sukces to chyba z tego ze przed spaniem dałam jej 60ml mm ![]() dzisiaj wizyta u ginka jakos sie stresuje jakbym pierwszy raz szła ![]() a wczoraj wreszcie wizyta u okulisty no i niestety okulary na stałe 5 grudnia juz maja byc i wreszcie bede wszystko wyraznie widziec![]() Archi biedna jestes z tymi piersiami
|
|
|
#1657 |
|
Zadomowienie
|
Zjadł z obu sysków i znów śpiocha
nie wiem co mu się porobiło???
|
|
|
|
#1658 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
czytam was od samego początku bo jestem mamusią październikową 5 października urodziłam Filipka mam problem i nie wiem co o tym myśleć, na samym początku miałam bardzo dużo pokarmu, piersi przed karmieniem były twarde, przepełnione, potem po jedzeniu robiły się miekkie i wiedziałam że synek się najadł, albo jak brałam się za odciąganie mleczka dla niego(bo woli z butelki) to także odciągałam całą porcję i czułam ulge. A teraz mam tak że piersi zarówno przed karmieniem jak i po są miekkie a do tego kiedy chce odciągnąć mleczko to jest go zaledwie jakieś 50ml. Natomiast jeśli przystawię Filipka do piersi to potrafi każdą ssać po 15 min i słyszę dźwięk przełykania, a kiedy nacisnę to widze że mleczko leci więc chyba musi w nich być. Czytałam że jeśli laktacja się stabilizuje to piersi już nie są twarde przed karmieniem, ale czy nie da się z nich odciągnąć mleczka? Czy po prostu produkacja jest bieżąca pod wpływem ssania dziecka? Bo chciałabym sprawdzić ile mleka one produkująbo mały jest głównie na mleku modyfikowanym, ale piersi również mu daje do ssanie bo tylko przy tym się uspokaja i zasypia, ale boję się że go przekarmię skoro on ssąc je tak jakby jadl duuuuzo mleczka.
|
#1659 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien bobly
|
|
#1660 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1661 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Cytat:
no way.
|
||
|
|
|
#1662 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Och, jak Ty ślicznie wyglądasz Cytat:
. Nie lecę od razu, bo musialabym już w ogóle od niego nie odchodzić. A w dzień to je co 1-2hCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Kciuki za gina J też tak chcę!!! Cytat:
![]() Wsadziłam młodego do wózka, cały się spluł, poulewał, a ja udaję, że tego nie widzę. Teraz zapatrzył się na lampę i cos do niej gada. Ale musiałam uruchomić nogę, coby pojeździć trochę wózkiem
|
||||||||
|
|
|
#1663 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mój zaczął się łapać za włoski na głowie, ale tylko prawą ręką...leży i kręci loczki ![]() Cytat:
Odciągnij troszkę mleka tak żeby poczuć ulgę...ja bym tak zrobiła...A jak się niepokoisz to zadzwoń ![]() Cytat:
![]() Żeby Kamilka Cię poznała ![]() Cytat:
Celtea u Ciebie też to samo? Współczuję A najlepsze jest to, że jeśli to skok to wypadł w tygodniu chrzcin - mamy teraz w niedzielę. I już czuję, że będzie niezła jazda hehehe Może dzieki temu unikniemy "a mogę go na ręce" hhehehe ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
|
|
#1664 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Małgoś, no bo ja się czuję normalnie sterroryzowana przez Leonka. Wasze spią, lubią same przebywać w łóżeczku itd. a mój to jakiś niezły gagatek. O, za rada Anci dałam mu pieluchę, naciągnął sobie ją na buzię i słyszę, że jwest w szoku, bo mu się oddech przyspieszył. Chyba muszę zadziałać, bo hiperwentyluje mi się
|
|
|
|
|
#1665 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Niestety jest jakieś takie dziwne przekonanie, że jak dziecko płacze, to jest ogólne 'nie halo" albo że matka zła bo nie umie uspokoić...Porażka...Ja już się nie przejmuję. Dziecko w ten sposób się z nami komunikuje. A jeszcze jak ma gorszy dzien to poprostu sobie ryczy. My biadolimy, że pogoda, że rząd, że brak kasy, że Tż, a one sobie płakusiają I tego się trzymam. A może odciągnij mleka i podaj butlą?
|
|
#1666 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Konradka też tak chowałam i nic mu nie dolega ![]() sonia nie zamartwiaj się, moja Małgorzatka tez spi po 9h bez przerw, a potem się najada i dalej spi Cytat:
![]() Cytat:
Moze masz nie najlepszy laktator?
|
|||
|
|
|
#1667 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
wczoraj nie miałam czasu aby ponadrabiać, cały dzień coś, ale dziś postaram się poczytać co tam słychać w świecie kupek ![]() przyszła wczoraj nareszcie huśtawka i mata dla Bartusia i własnie testujemy, jak na razie mały siedzi z zaciekawieniem od 10 minut
|
|
#1668 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wrzuciłam mojego Berbecia do leżaczka, zabujałam go i zasnął. Obserwuję go kątem oka, a ten śpi jak zając pod miedzą...stęka, podnosi oczka, zamyka, "zapłacze" troszkę i znowu zasypia... COŚ nie daje mu spać...tylko co?
|
|
#1669 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja kłade na naszym łóżku albo na macie suuper ze też będzie miał biedronkową zabawke Cytat:
![]() mnie też się wydaje że jest głodna, ale czekam na inne oznaki tego właśnie np. na płacz Bo dzieciaczkom po prostu jest przyjemnie jak sobie tą piąstke ciumkają i nie zawsze to znaczy że są głodne ![]() Cytat:
na pewno wszystko wróci do normy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
no właśnie ja mój kurtko-płaszczyk który uwielbiam kupowałam 5 lat temu, tzn. jeszcze mama mi kupowała oby katarek szybko minął ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() i to się nazywa wielofunkcyjna mama ![]() a jak córeczki kochana? Jak ze szkołą, już ok?
|
|||||||
|
|
|
#1670 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1671 | ||||
|
Zakorzenienie
|
hello!
mam dziś dzień bez kija nie podchodź ![]() Ancia, Natka, Tusia, Caltea dzięki też mnie zdziwiła babka tym,że nie zaleciła pieluchowania, wczoraj jeszcze poszukałam po necie i faktycznie coraz więcej lekarzy od tego odchodzi. No ale jak widać u Pesto choćby to pomogło, więc sama nie wiem![]() I jeszcze mnie z rana wkur.li w przychodni- we wtorek dzw zapytać kiedy ta moja pediatra przyjmuje na zdrowej str, powiedzieli mi że dziś- rano chcę się zarejstrować a mi baba mówi, ze nie ma- jak to nie ma? No nie przyjmuje dziś, jutro będzie- pytam w jakich godzinach- a tamta, że rano ale tylko na chorej, nosz kurde z debilem gadam czy jak?? I się pytam w takim razie kiedy będzie na zdrowej a ta mi odp że nie wiadomo bo idzie na urlop w przyszłym tyg ![]() Niech się kurde ktoś weźmie za tą reformę służby zdrowia bo to są cyrki po prostu ważniejszy kurna orzełek na koszulce sorry, że wam z rana się tak wyżaliłam ![]() super płaszczyk no co wczoraj i dziś ma dzień kurczaka z marchewką i pietruszką Cytat:
![]() zazdroszczę Cytat:
ostatnio przyssała się do koszulki męża i namiętnie ją ciamkała ![]() Cytat:
a Lena miała obustronnie stwierdzone czy moze jak moja po jednej stronie? Cytat:
|
|
#1672 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może jakieś beboczki mu się śnią? ![]() Cytat:
![]() A wczoraj ktos mi wieczorem dziecko podmienił zasnęła dopiero o 23, i nie zeby płkała czy coś, ale zabaw jej się zachciało najpierw 1,5 godziny przy cyckach nie wiem ile jadła a ile sie cieszyła bo matka wyrodna przysypiała potem bujanie a ta dalej tylko śmiechy i chichy, dopiero potem tż sie z nią powygłupiał, troche wymęczył to zasnęła To teraz meldunek z wizyty ![]() ważymy 6850, mierzymy 62 cm ![]() Natalka jak zwykle dzielnie zniosła szczepienie, kochana moja lekarka powiedziała że już moge (Czyli w 4 miesiącu) powoli rozszerzać diete, np. dać jej łyżeczke jabłuszka, na drugi dzień dwie łyżeczki, pomalutku powolutku, jak nic jej nie będzie to potem znowu łyżeczka jabłuszka z marchewką, na drugi dzień dwie ... itd. ![]() aaaa, bo ja Wam się nie pochwaliłam wczoraj że przecież Natalka skończyła 3 miesiące!
|
||
|
|
|
#1673 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Duża wada wzroku? Ja muszę znów spr swoje oczy, bo chyba wzrok mi się pogorszył. I pewnie wrócę do soczewek, bo Amelia zaczyna mi ściągac okulary ![]() Cytat:
Cytat:
Anioł nie dziecko ![]() Acelinka 3 miesięczna dziewczynka to już sama radość
Edytowane przez agnieszka 0605 Czas edycji: 2011-11-24 o 10:59 |
|||||||
|
|
|
#1674 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=kLaMj5ZNX80
Mój Rambo kocykowy
|
|
|
|
#1675 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To tak jak my mieliśmy wizytę u neorologa umówioną w związku z usg główki...Wizyta na 17.30. Kazali przyjechać wczesniej więc byliśmy o 17. I co? Doktorki nie będzie bo chora...Jak ja się wkurzyłam, to nie mogli zadzwonić i poinformować? Na cholerę wzięli mój nr tele? Tż zjechał babe w rejetracji, że z małym dzieckiem jeździ taki kawał...a ta, że pani doktor poinformowala o chorobie o 16.30..Szkoda gadać...jakaś nagła przypadłość...pewnie nie miała żadnych prywatnych wizyt na ten dzień to po co będzie przyjeżdzać...
|
|
#1676 | ||||||
|
Zadomowienie
|
witam czwartkowy, my dziś na wizytę do pediatry lecimy - mierzenie i ważenie nas czeka
Cytat:
Cytat:
bedzie dobrze u nas orto powiedział to samo - brzuszek, noszenie na żabkę, a pieluchowanie nic nie daje... ja nie wiem o co kaman? a dziewczyny mówią, ze pomaga Cytat:
za wizytę i zielone światło Cytat:
serio nie martw się. co ja mam powiedzieć, moja Maleńka miesiąc temu gdzieś na skraju normy była - ale je, przybiera więc dogoni resztę Cytat:
Cytat:
ale biadolenie mnie ubawiło , że TŻno cytaty mi wcięło a nie pamiętam co jeszcze hmmmmm
|
|
#1677 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1678 | |||
|
KWC
|
Cytat:
Na razie pieluszkowałam RAZ od dwóch tygodni, nie jestem przekonana, też slyszalam, że to nic nie daje. Noszę na żabę, sama z siebie.Cytat:
A łapki ładnie składa, albo pakuje sobie do paszczy. ![]() Cytat:
Co do opieki nad małą - nie we wszystkim bym się z Tobą zgodziła, ale ogólnie masz fajne podejście, bezstresowe. Ważne żeby nie popadać w jakieś chore skrajności. Ciuszków Eryka już dawno nie prasuję Aiszkadaj znać jak tam synek. A mnie dzisiejszej nocy obudziło charczenie synka. Rzuciłam się do jego łóżeczka, patrzę, a on leży na plecach (kładłam go na boku) z nosa i ust tryska mu mleko, cała buzia, oczy, włosy zalane, a synek nie może nabrać powietrza. Jezu, ale się wystraszyłam! Zaraz go pochwyciłam, połozyłam brzuchem na swoich kolanach i zaczęlam klepać po plecach. Eryk dopiero wtedy złapał oddech i straszliwie się popłakał. Oboje byliśmy jeszcze długo roztrzęsieni i resztę nocy spędziłam na czuwaniu czy nic mu nie jest. A wszystko przez to, że nie odbiłam go po karmieniu, bo byłam śpiąca i po minucie stwierdziłam, że nic z tego bekania nie będzie. Nie wiem co by było jakbym nie usłyszała, że się dławi. |
|||
|
|
|
#1680 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale ten czas zapier....Kiedy się pytam? Kiedy ten czas minął? Jacie już rozszerzanie diet się zaczyna...No masakra dla mnie!Brawa za 3 miesiące! i za piękną wagę Cytat:
Probiotyk ponoć nie zaszokdzi, a wspomorze jelitka. No i obserwacja. A Filip, to mi na sprintera wygląda, a nie tam rambo ![]() Wogóle jakie on ma tam towarzystwo w łóżeczku...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:05.

:
A moje syski...

u mnie rekord to 6h
za obrone
)
Może nie będzie źle
A ostatnio w ciągu tygodnia było 500g. Od tygodnia jest też strasznie płaczliwy i non stop krzyczy, ja już nie wiem co mu może być
.
5 grudnia juz maja byc i wreszcie bede wszystko wyraznie widziec
nie wiem co mu się porobiło???

na pewno wszystko wróci do normy 
Anioł nie dziecko