|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Cytat:
![]() a taką syt ja miałam też ale w dzień, też mi się córa zaczęła krztusić i dławić, wiem co czułaś Od tamtej pory robię wszystko, żeby tylko odbiła, nigdy jej nie odkładam nie odbitej, nawet się przemęczam i jak mi usnie to trzymam na rękach
|
|
#1682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#1683 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Agnyska chyba miała to robić, a nie pieluchowała a beniowi sie poprawiło![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1684 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie myśl o tym co by było gdyby, jest już wszystko dobrze
|
|
#1685 |
|
KWC
|
Cotka, Twój Filipek ma niezłą parę w nogach
Jest takie pianinko FP do kopania nóżkami własnie, dla twojego chłopaczka w sam raz by było
|
|
|
|
#1686 |
|
Zakorzenienie
|
dokładnie wiem, co czułaś i jaki to szok...
|
|
|
|
#1687 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też nosiłam soczewski w jedno lato, wygodne to ale z drugiej strony mi się tak podoba jak wyglądam w okularach, i taka mądrzejsza się czuje czy coś radość radość Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A wiecie w tym roku wyjątkowo rozczulają mnie świąteczne reklamy i te ozdoby w sklepach mam nadzieje że to będą wspaniałe święta ![]() A ja głupia matka zapomniałam zapytać lekarke o ten basen czy możemy chodzić |
||||||
|
|
|
#1688 |
|
kosmitka
|
Słuchajcie nie wiem, czy dam radę Was teraz nadrobić, bo zaraz budzi sie Franio i śmigamy na spacer. Napiszę więc krótko co u rehabilitanta.
Do główki nie miał żadnych zastrzeżeń, podnosi bardzo dobrze, aż za wysoko jak na ten wiek , to chyba efekt moich ćwiczeń, nie wiem, czy go nie przetrenowałam. Stwierdził za to lekkie napięcie w dłoniach i grzbiecie. Pokazał nam różne ćwiczenia w tym - uwaga - to ćwiczenie Agi z naciąganiem kolanka do łokcia, jest bardzo ważne, nie pamiętam na co, coś chyba z raczkowaniem. Oprócz tego dociskanie kolan do brzucha na zmianę przy zmianie pieluchy. Do tego Franek ma często zaciśnięte pięści, więc trzeba smyrać zewnętrzną część dłoni, by otwierał dłoń, by podpierał się na otwartych dłoniach bo to wstęp do raczkowania itd. Przy zmianie pieluchy też mówiła o stawianiu stóp na podłogę. I obroty -takie specyficzne turlanie dziecka. Aha i robienie kołyski, chwytanie jednocześnie stóp i dłoni, tak by dłonie trzymały za stopy i podnoszenie Franka, to pomaga na mięśnie grzbietu. On jeszcze przy tym ćwiczeniu główki nie trzyma, ale właśnie to ma pomóc wyćwiczyć. ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Aha Franek tak śmiesznie wysoko trzyma nogi w górze, zatrzyma i trzyma, wasze dzieci też tak robią?
|
|
#1689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jutro spróbuje bo nie mam jabłka na stanie a spaceru dzisiaj nie miałam w planach, chociaż ładne słonko wychodzi to może się skusze, zobacze w jakim nastroju będzie nati jak się obudzi ![]() W sumie na początek myślałam o słoiczku, no ale taki słoiczek chyba może być tylko 24 godziny otwarty a jak mam dawac po łyżeczce, dwóch to 3/4 tego wyrzuce
|
|
|
|
|
#1690 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() thx Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1691 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
a co do psa popieram - my najpierw we dwoje chodziliśmy testować i było OKI. polecam też Anciu halti pies ani drgnie, nie wyskoczy do innych. Cytat:
za wagę o wzrost, za 3 miechy. już rozszerzać dietę? po pierwsze przy karmieniu piersią, a po drugie w 4 miesiącu? to chyba po 4ym się zaczyna...Cytat:
|
|
#1692 |
|
Zadomowienie
|
Młody nie śpi, idziemy na spacer poudawać
|
|
|
|
#1693 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ojej, ale tego ostatniego to sie będe bała robić, będzie miał tż zadanie on jest odważniejszy w takich sprawach ![]() natalcia też tak trzyma, aż się czasmai zastanawiam czy ją od tego mięśnie brzucha nie bolą, mnie by bolay na pewno ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
![]() a jak tego brata odreagowuje? Sorki że tak dopytuje ale interesuje mnie to z zawodowego pubktu widzenia, no i tak na przyszłość ogólnie ![]() Cytat:
dostałam też ulotke i tam rzeczywiście jest wypisane żeby po 4 miesiącu przy cycu rozszerzać. No ale skoro pani doktor powiedziała że możem powolutku zaczynać to zaczniemy ![]() miłego spacerku
|
|||
|
|
|
#1694 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1695 | |||||
|
Rozeznanie
|
cześć po ciężkim wieczorze i nocy
mi kazała 2x po 1,5 ml ( 1 ml na kg według ulotki ) a mała waży 4130 g ehhh chyba też dam 1 ml, i do tego też 2 razy dziennie esputicon kurde za dużo tego wszystkiego jak dla mnie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() my dziś na szczepienie idziemy mała wczoraj mi zwymiotowała wieczorem wszystko, dostała ataku płaczu, z cycków nie mogła nic już ściągnąć poddałam się dałam butlę a ona nawet 2 łyków nie chciała wypić to znów do cycka suchego żeby ją jakoś uspokoić to coś pociamkała poszarpała się i padła...a po pół godziny zaczęła wylewać z siebie ogromne ilości strawionego mleka ![]() całą noc nie spałam młoda na ręce w pionie tylko przysypiała jeść nie bardzo chciała, jak zjadła to troszkę i znów płacz ale na szczęście już nic nie wymiotowała a ja się bałam że jak przysnę to się zacznie krztusić raz mi tak zrobiła gdy miałam nawał pokarmu i się przeżarła za dużo ale teraz to nie wiem skąd ona tyle mleczka miała w żołądku bo z laktacją u mnie już też słabo jak po szczepieniu będzie bardziej marudna niż dziś to ja sobie strzele w łeb ![]() ja już nie wiem co się z tym moim dzieckiem przez ostatnie 2 tygodnie dzieje ![]() archi madzialena-lublin
|
|
|
#1696 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A chcesz już teraz? Kurde też mam ochotę, ale się chyba wstrzymam ze Stefkiem do wiosny. Boję się, że się przeziębi ![]() Wątpię. Ty dobra kobieta jesteś i nawet jak zazdrościsz to nieszkodliwie ![]() Chyba ![]() Trafne spostrzeżenie ![]() Wiecie co zrobiłam...Na mleku jest napisane, że w 2 miesiącu dawka wynosi 150ml wody, czyli 175ml mleka. Dałam tyle Stefanowi , a on to wypił jednym ciągiem. W sumie ma już 8 tygodni... Teraz śpi już prawie 2h...A może te 135ml które dostawał do tej pory to było za mało?
|
|
#1697 |
|
Zadomowienie
|
Sorry, ż♣e bez nadrabiania... moze poźiej się uda...
Dzwoniłam do konsultantki... i kazala w nocy wybudzac na karmienie przynajmniej raz dziecko w nocy powinno jesc A teraz smigamy na spacer Do potem |
|
|
|
#1698 |
|
Rozeznanie
|
ehhh co do świąt...wczoraj podjechał wypasiony samochód pod dom, wysiadł z niego elegancki facet (biznesmen normalnie garnitur itd) i z tekstem do mnie uwaga..."czy chce kupić opłatek na święta?" ....
![]() stanęłam jak wryta
|
|
#1699 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
będziemy uważać co by jej nie przewiało przy wychodzeniu ![]() może rzeczywiście głodomorek potrzebuje więcej ![]() Cytat:
i bądź tu matko mądra Cytat:
![]() opłatek to sie w kościele kupuje bo jest bardziej "święty" - tak twierdzi moja mama Dziewczyny, myślicie że rodzina uzna mnie za wariatke jak zaczne chodzić z Natalką na zajęcia muzyczne?
Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2011-11-24 o 12:48 |
|||
|
|
|
#1700 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie sądziłam, że kawa może aż tak wpływać na maluszka. Ja też jestem kawoholiczką i bez kawki codziennie dzień nie ma sensu a tak poważnie chyba ja też będę musiała się przeżucić na zbożową Cytat:
…zżera mnie zazdrość ![]() Cytat:
Trochę się wystraszyłam ale całe szczęście nic mu nie było.[QUOTE=rabarbar83;30677648 też mam ten Debridat stosować i esputicon na przemian zobaczymy czy coś da co do odparzeń to mi bepanten wyleczył pupkę i krochmal, sudokrem tylko pogorszył, a pediatra poleciła też linomag no i wietrzenie[/QUOTE] Esputicon i Linomag też mam i czasem używam, bo próbowałam mnóstwa rzeczy zanim coś poskutkowało i mogłam ulżyć mopsikowi. Cytat:
Edytowane przez bruma Czas edycji: 2011-11-24 o 12:48 |
||||
|
|
|
#1701 |
|
Rozeznanie
|
jezu dziecko spi w kołysce po wyciągnięciu z chusty tffu tfuu żeby zaraz nie rykła
lecę coś zjeść ....a dla kochanych mamusiek podnoszących na duchu moja niunka na spacerku
|
|
#1702 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jak sie dzis czujesz?jak nocka?Cytat:
ale pewnie systematyczne naciaganie spowoduje ze wszystko wróci do normyCytat:
Cytat:
za wymiary Stasia, a co do kamienia to jak sama piszesz, ze Stas juz spokojnie je iprzy cycu to dasz rade kochana![]() super plaszczyk i sexi Mamuska ![]() Cytat:
co robicie dzis na obiad? bo całkowicie weny brak ![]() to troche nadrobiłam, pózniej bedzie c.d a tymczasem zmykam na spacer, mały najodzony, przebrany, juz mi charczy na brzuszku wiec trzeba smigac
|
|
|
#1703 |
|
Zakorzenienie
|
rabarbar, śliczności
|
|
|
|
#1704 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Witam się czwartkowo
Adaś usnął to mamusia zamiast robić obiadek, to na wizaż ![]() Cytat:
![]() . Mój wczoraj pobił rekord bo spał 7 godz i cycki też twarde jak skały i oczywiś cie koszulka nocna zalana![]() Cytat:
Cytat:
Caltea wiem co czujesz, bo mój Adaś też z tych "wymagających" , sam nie poleży nigdzie, ani w bujaczku, ani w macie , no czasami w wózku pare min jak go bujam i włączam melodyjki albo suszarę z yt, tylko na rączach mu pasuje i to w jednej pozycji i trzeba chodzić, bo na siedząco też źle , mam nadzieję, że3 niedługo z tego wyrośnie, tego się trzymam![]() I też dużo ulewa, ciągle muszsę mu zmieniać ubranka, a jak mi się już naprawde nie chce i mało ulał, to robię mu podkładkę pod ubranko i jest git ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
za wagę i wzrost, ale ładnie przybiera Natalcia, duża już z niej dziewczynka i za szczepienie, że tak dzielnie zniosłaMy idziemy jutro na szczepienie, pani doktor ma zbadać Adasia i zobaczymy czy już będzie można po tym katarku, ale chyba nic z tego bo słyszę, że jeszce tam coś w nosie siedzi i tak charczy ale glutków nie ma? i tak jeszcze biedny odkasłuje, i mu ta wydzielina tak do gardła spływa. No ale dzwoniłam rano do lekarki to kazała przyjść pod gabinet dzieci zdrowych i że nastawiać się na szczepienie ![]() A i gratki za skończone 3 miesiące ![]() O z tą dietą to myślałam, ze po skończonym 4 miesiącu, ale ja jutro się mojej zapytam zobaczymy co powie, bo za tydz mój kończy 3 miechy Cytat:
![]() [ Oj to musiało strasznie wyglądać, ale dobrze, że szybko zareagowałaś Cytat:
a i jak takie obroty wyglądają?a Adaś też tak trzyma nóżki w górze, bardzo to lubi ![]() no ja już się z Wami nagadałam, Adaś już się wyspał ![]() Może uda mi się go nakarmić i jeszcze dośpi, taka moj nadzieja
|
|
#1705 |
|
Rozeznanie
|
Czytam Was sobie, ale nie jestem w stanie nic sensownego żadnej z Was napisać bo się załamałam
![]() Była u nas położna i okazuje się, że przez tydzień Kamcia przybrała tylko ok 90 g Złożyłam też laktator żeby zobaczyć ile ze mnie leci, ale albo on jakiś lipny albo ja nie umiem odciągać- wyleciało tylko kilka kropli No to znowu się pożaliłam, przepraszam że tylko tak... Ale dzisiaj znowu jakiegoś doła mam |
|
|
|
#1706 |
|
Zakorzenienie
|
heja
![]() Cotka Filipek niezly biegacz-swietny ![]() Ancia fajnie ze napisałas o tych cwiczenach ja z tymi nózkami do brzuszka czesto robie w formie zabawy z malutkiem i teraz jak napisałas to przynajmniej widzez e z pozytkiem![]() moje dziecie dzis wypiło w ratach 60 ml herbatki ![]() Rabarbar,Ania świetne dzieciaczki i jakie wystrojone cudoLula jak zdrówko mam nadzieje ze cie nie rozłoży dziewczyny od bioderek nie martwcie sie na pewno bedzie dobrze |
|
|
|
#1707 | |
|
Rozeznanie
|
acelinka, aa2
Cytat:
a sika takimi stróżkami u mnie ![]()
|
|
|
#1708 | |||
|
Zakorzenienie
|
pozmywałam naczynia, przyprawiłam mięcho na obiad i nastawiłam pranie, oczekuję oklasków
jestem przeokropną gospodynią, dziecko od 2 godzin śpi a ja nic nie robie, straszliwego mam dziś lenia. Cytat:
![]() sio katarku, sio! ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1709 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
już jabłuszka łooołłłł
|
|
|
#1710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak spi to albo spi z małym albo siedze i nic nie robie taki relaks dla siebie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:32.

Na razie pieluszkowałam RAZ od dwóch tygodni, nie jestem przekonana, też slyszalam, że to nic nie daje. Noszę na żabę, sama z siebie.
Od tamtej pory robię wszystko, żeby tylko odbiła, nigdy jej nie odkładam nie odbitej, nawet się przemęczam i jak mi usnie to trzymam na rękach

w prawym stawie się czegoś lekarka dopatrzyła, że nie do konca wchodzi główka w panewkę, ehh... mam kłaść jak najczęściej na brzuch, nosić na żabkę i przy karmieniu też rozstawiać nóżki. Nie kazała pieluchować bo podobno to nic nie daje 

albo smoka, albo rączki, albo pieluszke tetrową, moją bluzę jak noszę ją na ramieniu...kocyk tez jej sie zdarza ciamać w nocy 
, a on to wypił jednym ciągiem. W sumie ma już 8 tygodni... 
…zżera mnie zazdrość