|
|
#4171 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3
Cytat:
A co się stało??
|
|
#4172 |
|
BAN stały
|
Ja mam jedno pracę na czarno ale w CV jej nie wpisuje. Była to firma krzak, nie znana wogóle, właściciel oszust trochę, co chwila przyjmuje na czarno i zwalnia. Z kasą oszukuję. Ale nie wpisuje jej ponieważ, nic konkretnego tam nie robiłam, miałam pisać analizy finansowe dla innych film, ale nikt tam nie umiał tego robić , nikt doświadczony nie robił tego, co by mi w praktyce pomógł to robić. Ja bez doświadczenia dziewczyne po polonistyce miałam uczyć analizy pisać. Szef nie wiedział nawet jak wygląda analiza, wydrukował sobie przykład z internetu, za który zapłacił i liczył ,że mu to starczy, i będzie za kasę innym analizy pisał.. Kazał mi bez doświadczenia, bez pomocy napisać analizę dla firmy 80-osobowej, gdzie księgowa ich nie umiała by tego zrobić. Więc z dziewczyną po polonistyce, coś napisałyśmy ale nie analize tylko opis firmy, historia itp . dziewczyna wymyśliła sobie z szefem ,że analiza finansów to opis historii powstania firmy, konkurencji itp. Jak mu powiedziałam,że analiza to analiza bilansu, cash flow, itp to powiedział,żebym z nim nie dyskutowała. Szef był ucieszony bo dostał dużo kartek. A potem mu działalność nie szła , kasy mu brakowało, i nas zwolnił. Wogóle nawet się nie przyznaję,że takie coś napisałam. Bo gdyby mnie na rozmowie zapytano co tam robiłam, to co bym odp, że jakieś głupoty pisałam. Teraz to nie wiem, czy ten były szef nie przeszedł na telemarketing i wciska ubezpieczenia.
|
|
|
|
#4173 |
|
Zadomowienie
|
ło matko.. skąd Ty taką ofertę wytrzasnęłaś.. ??
ja nie krytykuję i się nie czepiam, ale to ja bym wolała w CH ciuchy sprzedawać niż takie cuda kręcić..
|
#4174 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nika135 Na mnie też często patrzą jak na dziecko, aż raz na rozmowie, nim dobrze do pokoju weszłam, powiedzieli: "Ale Pani młodziutka" albo popatrzą na mnie jak na idiotkę kiedy CV roznoszę :/ Edytowane przez 6cf34e7e8f39cee75534fdb852be8187cc381168_600e0a0280783 Czas edycji: 2011-11-23 o 18:48 |
|
|
|
|
#4175 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mnie sie w zasadzie nikt o ta przerwe nie pyta choc mam 2 lata, a juz dwa razy zorientowalam sie ze gdyby nie moja podpowiedź nawet nikt tej przerwy nie widzi. Jedna osoba sie o to spytała i stwierdziła ze źle to wygląda w CV, ja powiedziałam, że zdaje sobie z tego sprawę, ale taki jest fakt, a ponadto w miedzyczasie pracowalam dorywczo. Pan ten nastepnie zadzwonil ze mnie chce zatrudnic, ale ja mu odmówiłam. POnadto ja sie tym nie przejmuje ze mam 2 lata, bo nie zmienie tego. Trzeba sobie ustalic odpowiedź na ewentualność takiego pytania, a pracodawca i tak raczej tego nie sprawdzi. Jedno jest pewne na takie pytania o przerwe w zatrudnieniu nie można powiedzieć "nikt mnie nie zatrudnił to mam taka przerwe w pracy" trzeba sie jakos wybronic, ze bylo to "zamierzone" chciało sie odpoczac, dokształcić bo można sie dokształcać samemu bez kursow, mozna rowniez realizowac pasje której praca na etat moze przeszkadzac. Edytowane przez kalae Czas edycji: 2011-11-23 o 19:24 |
|||||
|
|
|
#4176 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze cały czas myślę co zrobić by jakoś załatać tę dziurę ...
- na kursy mnie nie stać, - moja praca dorywcza nawet jakbym ją wpisała to nie ma nic do siebie gdy ubiegam się np. o pracę w sklepie . Przeciez nie wpisze sedziowania zawodow lekkoatletycznych w doswiadczeniu gdy ide na rozmowe do sklepu.. Sama nie wiem, poradzcie mi cos? Czy może sciemnic w cv, ze pracowalam na czarno u kogos i by nie bylo dziury. W tym miesiacu bylam na 3 rozmowach i padaja pytania zawsze typu: 1. Dlaczego nie szukam pracy w zawodzie ? 2. Dlaczego w ciagu 3 lat nie znalazlam sobie pracy.. Ja mieszkam w małym miescie gdzie o prace dla kobiet jest bardzo , bardzo ciezko. Na prawde nie wiem ;( Potrzebuje kasy bo mam kredyt za studia do splacania a tu ciagle lipa. |
|
|
|
#4177 |
|
Zakorzenienie
|
jak już ściemniać to lepiej w wymaganym kierunku, np. ze na czarno lub umowę zlecenie sprzedawałaś na targowisku ciuchy. Róznie pracodawcy patrza, ale możesz powiedzieć, że to było przez 3 miesiace za koleżankę, która była w szpitalu a potem w sanatorium... no, będzie, że coś robiłaś...
|
|
|
|
#4178 |
|
Rozeznanie
|
tak czytam i czytam i oczom nie wierze
![]() oczywiście, że sędziowanie nie ma nic wspólnego ze sprzedażą, ale to pokazuje, że coś robiłaś przez ten czas. nie bójcie się wpisywać pracy na czarno, pracy poniżej swoich kwalifikacji bo lepiej wgląda to, niż 2 letnia dziura. lepiej coś wymyślić np. udzielanie korepetycji, praca jako opiekunka itp. niż nic nie pisać. nie aplikujecie przecież na stanowiska dyrektorskie, żeby praca fizyczna, była jakąś ujmą dla was. dzisiaj tam gdzie pracuje, przyszedk mezczyzna 35lat z 7 letnia dziura w cv!!! doświadczenie ma nawet ok, ale ta dziura?! człowiek nawet czasami nie ma ochoty się zapytać skąd taka dziura, więc od razu odrzuca się takiego kandydata. więc piszcie i wymyślajcie i nie piszcie mi proszę, że jesteście uczciwe i bla bla bla, bo niestety albo bedziecie zmyślać albo .... nie każe wam pisać, że biegle władacie językiem chińskim, ale dziura w cv to coś co odstrasza, bo pracodawcy zapala się czerwone światełko: nikt go nie chciał!! wszędzie trąbią o wysokim bezrobociu, ale dla kogoś kto pracuje - dla pracodawcy, długie bezrobocie jest czymś absurdalnym. nadzwyczajniej w świecie - syty głodnego nie zrozumie. |
|
|
|
#4179 |
|
Raczkowanie
|
o to chodzi hehe
![]() a propo braku zatrudnienia przez dłuższy czas... : http://praca.wieszjak.pl/rekrutacja/...e-w-pracy.html Edytowane przez It must been love Czas edycji: 2011-11-23 o 21:15 |
|
|
|
#4180 |
|
Rozeznanie
|
ale wszedzie mowia aby nie wpisywac swoich wszystkich miejsc w pracy, jesli aplikuje na stanowisko biurowe to pisze o doswiadczeniu na tym stanowisku, i nikogo nie obchodzi ze bylam przez rok np: pomoca kuchenna, czy pracowalam na linii przy produkcji czegos, czy ukladalo sie towar w markecie na polkach, tzn taka praca nie ma zwiazku ze stanowiskiem biurowym, dlatego nie ma potrzeby o nim pisac i z tego co wiem, nawet nie powinno sie o tym pisac.
Bo z drugiej strony robi sie misz masz wszystkiego w CV i to tez nie jest dobrze widziane. a co do kursow, hmm w necie sa lekcje kursy za darmo, mozna sie doksztalcac, owszem papierka na to nie ma, ale umiejetnosci tak, i mozna wtedy odpowiedziiec prcodawcy, ze z racji braku pracy lub prac dorywczych, nie moglas korzystac zkursow platnych, ale we wlasnych zakresiepoglebialas wiedze na temat.... wiele to mowi o osobie, ze umie sama organizowac cas, znajdowac informacje, i sama sie uczyc |
|
|
|
#4181 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4182 |
|
Zakorzenienie
|
No i nie przeszłam tej rozmowy
Mam mega doła, w życiu tego etapu nie przejdę
|
|
|
|
#4183 |
|
Raczkowanie
|
Nie martw się ... ja mialam 3 rozmowy w tym miesiacu i tez zadnej nie przeszlam ... ale pociesza mnie fakt, ze ktokolwiek zaczał dzwonić bo wczesniej nikt nie dzwonil.
Własnie przemeblowalam calkowicie swoje nędzne cv, wpisałam mało ważny epizod pracy dorywczej by nie było tej luki 3 letniej no i zobaczymy czy to cos da ... Edytowane przez It must been love Czas edycji: 2011-11-24 o 10:49 |
|
|
|
#4184 |
|
Zakorzenienie
|
No to ja z 2 negatywną opowiedź mam, a ze stażu nadal nic, mimo, że miało byc w ciagu 2 tygodni, niezaleznie od wyniku.
|
|
|
|
#4185 |
|
Raczkowanie
|
Byłem na targach pracy w pup-ie, spędziłem tam pół godziny i wróciłem z niczym. Były oferty z czterech urzędów pracy i chyba trzech pracodawców, wokół których tłumu nie było. W ogóle jak na miasto z 13% bezrobocia to zainteresowanie tymi targami średnie. Wziąłem sobie informator wup-u dla chcących uruchomić działalność, coś mi w nim nie pasowało i dopiero w domu się zorientowałem, że jest on wydany w... 2010 roku
|
|
|
|
#4186 |
|
Wtajemniczenie
|
www.STARMODEL.PL słyszałyście coś o tym?
Widziałam ogłoszenie dotyczące statystów, epizodystów. Jak myślicie, nie jest to ściema? |
|
|
|
#4187 | |
|
Rozeznanie
|
tak sobie mysle jeszcze, ze skoro przez 2,3lata nie ma sie pracy, a zakladam ze kazdy gdzies po miesiacu od straty pracy zaczal jej poszukiwac, ale sie nie udalo, także myślę że nie ma to wiekszego znaczenia, owszem jesli ktos bedzie szukal dziury w calym to ja zrobi.
W moim odczuciu teraz czesciej do mnie dzwonia i zapraszaja na rozmowe, anizeli miesiac po utracie pracy. Ponadto mi mowili zawsze zeby smietnika z CV nie robic. ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4188 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam większość pracy w CV na czarno. Gdyby nie to to miałabym parę szkolnych praktyk, staż i jedna króciutka praca.
M ma dużą lukę i chyba ją zapełnię pracą gdzie dorywczo pracowałam w sezonach. Ale wiecie..jak się dostaniemy do jakieść pracy to kadrowej się daję świadectwa pracy z ostatnich prac, a tu będzie jedno czy dwa
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2011-11-24 o 11:13 |
|
|
|
#4189 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Do mnie też nie, była informacja na stronce pup-u i w lokalnej prasie. Edytowane przez yoopiter Czas edycji: 2011-11-24 o 11:34 |
|
|
|
|
#4190 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, mi chodzi o umowę. Ze zleceniami raczej tak nie ma.
|
|
#4191 |
|
Raczkowanie
|
yyy ja mam jedno świadectwo pracy a z dwóch to tak dorywczo było ale składki poszły do US.
Do mnie urzad pracy nie dzwoni bo nie ma z czym hahahaha |
|
|
|
#4192 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4193 |
|
Raczkowanie
|
W moim przypadku nie piszę,iż jest to praca dorywcza ponieważ za każdym razem na rozmowie pytają się mnie o moje stanowiska pracy mimo,że w cv jest napisane gdzie pracowałam i czym się zajmowałam ...
|
|
|
|
#4194 |
|
Raczkowanie
|
Ja też jestem bezrobotna. Mam za sobą 3 praktyki, teraz jestem na stażu. Jeśli mnie zatrudnią będzie super, jeśli nie - następny staż?
Staż finansowany z UP ciężko dostać, sama próbowałam. Generalnie jest ciężko, bezpłatnych praktykantów przyjmuje się z otwartymi rękami, po miesiącu kolejni... Wy jak długo jesteście już na bezrobociu?
|
#4195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Były 3 normalne stoiska dotyczące pracy .. Służba policyjna - gdzie sama popytałam się jak to jest i takie tam Telemarketing a dokładniej linia przychodząca .. I prace za granicą. A reszta ? AVON / ORIFLAME / BETTER WARE czy jak to leci .. - pracodawcy sami się zgłaszali żeby mieć stoisko - oni chyba nie zrozumieli o co chodzi w targach pracy ..
|
|
#4196 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A u mnie w ogóle czegoś takiego nie ma, żadnych targów. Jedynie dziś te do tego sklepu SPAR. Nie zdecydowałam się pojechać. Bo o 22 nie wiem czym bym wracała, a to kawał drogi -2 busy. Z czego jednego do miasteczka obok mnie nie ma o tej godzinie. Gdyby dojazd był, to spokojnie bym się podjęła. Nie ważne że kupę kasy na busy bym straciła. Lepiej coś mieć niż nic.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2011-11-24 o 16:04 |
|
|
|
|
#4198 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety nie zdecydowałam się ponieważ to był chyba czerwiec a z tego co pamietam to jakoś bardzo blisko było do egzaminów sprawnościowych i bym po prostu nie wyrobiła z kondycją a dodatkowo bardzo boje się testów psychologicznych ..
|
#4199 |
|
Rozeznanie
|
coś Ci się pomyliło Kochana. Dokumenty do służby można składać przez cały rok. Na testy sprawnościowe czeka się średnio pół roku, potem psychologiczne, wywiady, lekarze. Nie ma się czego bać. Sprawnościowy jest prościutki. Jeżeli Cię to interesuje to składaj w swojej KWP
|
|
|
|
#4200 |
|
Zakorzenienie
|
Raczej nie mi się pomyliło a taczej osobie która mi te 'dane' podała...
Ja wiem, że sprawnościowy się prościutki - tylko na żywioł to chyba jak ktoś poszedł to chyba mało kto zdał. Z tego co mi osoba tamta mówiła to pobór o szkółki niby jest 2 razy w roku (a to oczywiście nie wyklucza składania papierów przez cały rok). nie wiem jak to się mija z prawdą póki co ten pomysł sobie odbiłam z głowy.
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-11-24 o 17:30 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.

Do mnie przez ostatni rok zadzwoniono słownie raz, pani się zapytała mnie między innymi co się działo przez ostatnie 3 lata (dziś to już, z małymi przerwami na pracę, 4 lata