Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy. Mamusie V-VI 2012 cz. II - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł III cz. naszego wątku?
Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną 22 51,16%
Szybko rosną nasze brzuszki, a w nich kochane maluszki 5 11,63%
Na połówkowe biegamy radośnie, by wiedzieć kto w brzuchu rośnie 5 11,63%
Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe 1 2,33%
Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy 1 2,33%
Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla naszych dzieci 4 9,30%
Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012 (bez rymowanki) 5 11,63%
Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-25, 17:21   #751
śliweńka
Zakorzenienie

Dot.: Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy. Mamusie V-VI 2012 cz.

Cytat:
Napisane przez Freya_85 Pokaż wiadomość
Mam kompletną wyprawkę od newborn do 2 lat i pewnie będzie mi siostra dawać jeszcze większe ubranka po siostrzeńcu, który ma teraz 4 lata.
Ale i tak po Nowym Roku wybieram się na łowy, bo jest tyle pięknych ciuszków, które muszę mieć

Obecnie Krowodrza, od lutego/ marca Złocień.

mi bratowa też mówiła że w tych ubrankach co ma są większe nie tylko na noworodka

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 17:49   #752
andzya
Zakorzenienie

Dot.: Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy. Mamusie V-VI 2012 cz.

hej lasencje
Ja mam dzisiaj na maxa beznadziejny dzień ... po prostu makabra, mam tak zryty humor ...

Wrzuciłam Wam na pocztę moją suknię Dzisiaj zapłaciłam za nią zaliczkę więc przymierzyłam jeszcze raz i porobiłam zdjęcia

A wieczorem lecę do hali Ludowej na Maleńczuka Może poprawi mi się humor.
Stary 2011-11-25, 18:03   #753
raczek13
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
hej lasencje
Ja mam dzisiaj na maxa beznadziejny dzień ... po prostu makabra, mam tak zryty humor ...

Wrzuciłam Wam na pocztę moją suknię Dzisiaj zapłaciłam za nią zaliczkę więc przymierzyłam jeszcze raz i porobiłam zdjęcia

co się stało?
powinnaś byc zadowolona bo suknia jest przepiękna
Baw się dobrze na koncercie
raczek13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 18:40   #754
Dasti80
Zakorzenienie

Tak mi narobiłyście smaka tymi ciastami że też postanowiłam coś upiec, znalazłam przepis na szybkie i proste rogaliki http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/...6646,9495.html

Czekam tylko na tż z zakupami i do dzieła

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 18:55   #755
kism
Wtajemniczenie

Ja mam dziś poczucie dobrze spełnionego obowiązku - ugotowałam obiad z dwóch dań (co rzadko mi się zdarza, bo średnio przepadamy za zupami), zrobiłam pranie, upiekłam ciasto , posprzątałam kuchnię (zmywarka włączona ) i mogę zasiąść do konwersacji z Wami

Cytat:
Napisane przez raczek13 Pokaż wiadomość
Teraz tylko biorę od samego początku acard i jestem dobrej myśli Jak tylko zobaczyłam na pierwszym usg maleńką kropeczkę w pęcherzyku byłam pewna że tym razem będzie dobrze (tak bym chciała )
Ja też od początku jestem dobrej myśli Nawet tu na wątku zaczęłam pisać w dzień zrobienia bety. Trzeba pozytywne fluidy słać do Fasolki

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
Śliczna Dość prosta, a przy tym elegancka. A Ty czemu taki humor masz? Nawet na zdjęciu mina nietęga...
Udanej zabawy!

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Tak mi narobiłyście smaka tymi ciastami że też postanowiłam coś upiec, znalazłam przepis na szybkie i proste rogaliki
Powodzenia!
Znam ten ból A myślisz, że dlaczego dziś murzynka piekłam? Już to miałam wczoraj zrobić, tylko przez tą głowę nie dałam rady. Ledwo co obiad zrobiłam...
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 19:07   #756
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
co to za sosik wanilliowy? dajże przepis
a prosze Cie bardzo....

3 żółtka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
strąk wanilii
łyżka maki ziemniaczanej
450 ml mleka

Strąk przeciąć wzdłuż i wyskrobać nożem rdzeń. Żółtka, cukier, cukier waniliowy, make i rdzeń wymieszać na gładką masę. Wlać mleko, wymieszać, dodać przecięty strąk. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.NIE GOTOWAĆ !!!! Jeżeli sos będzie za gesty, dolać mleka.

Alles!!
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 19:10   #757
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

Powodzenia!
Znam ten ból A myślisz, że dlaczego dziś murzynka piekłam? Już to miałam wczoraj zrobić, tylko przez tą głowę nie dałam rady. Ledwo co obiad zrobiłam...
Przepis na murzynka miałaś i internetu czy jakiś własny??

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 19:10   #758
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
U mnie nie.
Nawet naczelny nic nie mówi jak ktoś idzie na zwolnienie.
w mojej nowej pracy poki co tez nie (podpytywalam kolezanki)

ja jeszcze tydzien na chorobowym i wracam, jak juz moje zatoki sie uspokoją

wogole nie czuję, żeby moj organizm wypoczął szczególnie przez te 2 tygodnie - jak nie zatoki to przeziebienie i znowu zatoki, szlag niech to

i jak tu isc na basen??
Stary 2011-11-25, 19:12   #759
8ewus8
Zadomowienie

hmm ale pysznie wyglądające rogaliki.

Ja uważam, że na zwolnienie każda powinna iść jeśli się źle czuje, jeśli ktoś nie ma dolegliwości, nie czuje się zmęczony to niech sobie pracuje. Ważne też jest miejsce pracy, bo za ladą sklepową w ciąży to bym chyba nie wytrzymała.

Ja przez te pierwsze tygodnie nawet nie czułam się jak chora, ja się czułam jakbym konała, więc wkurzało mnie jak ktoś mówił, że ciąża to nie choroba. Z bezsilności zdarzało mi się płakać.
No ale wytrwałam w pracy, bo zależy mi na dłuższej umowie, w innym wyoadku tzn jakbym miała na czas nieokreślony to bym poszła na zwolnienie bez zastanawiania. Ja nie mogłam 5 kroków zrobić żeby mnie nie mdliło. Na stołówkę nie chodziłam, bo jak pomyślałam, że mam otworzyć lodówkę i coś wziąć to mi się słabo robiło.

Nie chciałam zbytnio braż zwolnienia bo oprócz tego, że źle by to wyglądało jeśli będę prosić szefową o dłuższą umowę niż do porodu, a po drugie, mój mąż ma własną działaność, gdzie każda para rąk jest potrzebna i bałam się, że się tam wykończę, bo on by zarobił człowieka.
Dla niego nie istnieje zmęczenie, on nie wie co to drzemka popołudniu, zresztą cała jego rodzina to cyborgi
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 19:13   #760
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Przepis na murzynka miałaś i internetu czy jakiś własny??
Własny, od mamy Służę, jeśli chcesz!
Stary 2011-11-25, 19:14   #761
8ewus8
Zadomowienie

Aaa wiem, co jeszcze miałam Wam napisać.
Jadłam ostatnio w pracy kawałeczek ciasta z majonezem. Dobre nawet, jadłyście?
Stary 2011-11-25, 19:23   #762
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
tzn jak to? na majonezie ciasto czy masa majonezowa??
jadlam kiedys ciasto na smalcu i bylo pyszne!!

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Cytat:
hmm ale pysznie wyglądające rogaliki.

Ja uważam, że na zwolnienie każda powinna iść jeśli się źle czuje, jeśli ktoś nie ma dolegliwości, nie czuje się zmęczony to niech sobie pracuje. Ważne też jest miejsce pracy, bo za ladą sklepową w ciąży to bym chyba nie wytrzymała.
Ja przez te pierwsze tygodnie nawet nie czułam się jak chora, ja się czułam jakbym konała, więc wkurzało mnie jak ktoś mówił, że ciąża to nie choroba. Z bezsilności zdarzało mi się płakać.
dokladnie - a najbardziej rozwala mnie jak te slowa wypowiada mężczyzna - "ciąża to nie choroba"

mój to nawet kwęka jak mu chcę brwi wyskubac :P bo go boli... no straszne....
Stary 2011-11-25, 19:29   #763
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
O rany, nie Z dziwnych ciast jadłam i nawet piekłam ciasto z cukinii Nawet w początkach wątku obiecałam komuś przepis
Stary 2011-11-25, 19:40   #764
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Ja odkąd zrobiłam szarlotkę z kruszoną, żadnej innej nie robię. To jest cudo!

A serniki to najprostsze ciasta na świecie. Wrzucić do miski, zakręcić, upiec i gotowe. Tylko poczekać, aż wystygnie.

Hmmmm... Taki serniczek to nawet na cieplutko mogłabym przyjąć...
Cytat:
Dostałam ciuszki dziecięce od siostry. Na razie spakowałam sobie rozmiary 0-6 mcy i zmieściły się do 3 dużych siat z IKEA. Chyba jakiś sklep otworzę
Fajnie! Ja czekam do lutego i na zakupy...

Jak mnie mdli straszliwie... Zawsze wieczorem się gorzej czuję... Zjadłabym coś dobrego... Jakieś frytki... Gyrosika... Mąż obiecał, że dziś coś zmówimy, ale nic teraz nie mówi... A ja cały dziń te frytki gdzieś w podświadomości widziałam. Tak rzadko takie rzeczy jadam, a jak już miałam obiecane, to guzik...
Stary 2011-11-25, 19:45   #765
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
a prosze Cie bardzo....

3 żółtka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
strąk wanilii
łyżka maki ziemniaczanej
450 ml mleka

Strąk przeciąć wzdłuż i wyskrobać nożem rdzeń. Żółtka, cukier, cukier waniliowy, make i rdzeń wymieszać na gładką masę. Wlać mleko, wymieszać, dodać przecięty strąk. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.NIE GOTOWAĆ !!!! Jeżeli sos będzie za gesty, dolać mleka.

Alles!!
dziękuję już zapisałam

Cytat:
tzn jak to? na majonezie ciasto czy masa majonezowa??
jadlam kiedys ciasto na smalcu i bylo pyszne!!

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

dokladnie - a najbardziej rozwala mnie jak te slowa wypowiada mężczyzna - "ciąża to nie choroba"

mój to nawet kwęka jak mu chcę brwi wyskubac :P bo go boli... no straszne....
no tak bo mężczyzni przecież wiedzą lepiej co nam wolno czego nie i co powinnyśmy robić
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 20:04   #766
8ewus8
Zadomowienie

http://kuchniaprzedewszystkim.blox.p...majonezem.html
ja najpierw też myślałam, że to z jakąś masą majonezową fuuj

moja koleżanka z pracy robiła jeszcze z colą.
Stary 2011-11-25, 20:04   #767
Tacca
Zakorzenienie

Ja właśnie usłyszałam: no gyrosa to ci nie radzę, on chyba w ciąży nie jest wskazany... Zamówił...
Stary 2011-11-25, 20:14   #768
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość

Jak mnie mdli straszliwie... Zawsze wieczorem się gorzej czuję... Zjadłabym coś dobrego... Jakieś frytki... Gyrosika... Mąż obiecał, że dziś coś zmówimy, ale nic teraz nie mówi... A ja cały dziń te frytki gdzieś w podświadomości widziałam. Tak rzadko takie rzeczy jadam, a jak już miałam obiecane, to guzik...
Oj to nie ładnie że mąż obiecał i nie zamówił wiesz zawsze możesz Ty zamówić
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 20:19   #769
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
o 07:51 ----------

Ja tez to oglądałam i oczom nie wierze a raczej rozumowi-jak to można nie wiedzieć ok na poczatku można ale póżniej,kiedy np czuję się wyrażne ruchy maleństwa itp.
dokladnie tak

Cytat:
zaaaabcia mam pytanko - Ty tak na stałe wyjechałąś za ocean?
No tak wyszlo .. Przylecialam tutaj do rodzicow zaraz po skonczeniu gimnazjum tutaj poszlam do szkoly sredniej ( bez znajomosci jezyka ).. poczatki byly straszne nie chcialam tutaj wogole zostac .. ale bardzo szybko poznalam mojego meza i z roku na rok bylo coraz lepiej Juz sie przyzwyczailam do zycia tutaj niedawno kupilismy dom wiec raczej planujemy zostac juz w stanach... Polske kocham ale jedynie na wakacje jak wiem ze mam kase ktora moge wydac ... Nie wyobrazam sobie zyc w Polsce niestety ...

Cytat:
Napisane przez ania_85 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Wczoraj miałam USG i powiedziałam gin, że jak zauważy dziewczynkę to niech od razu mi powie, zapytała, czy chce dziewczynkę, a ja,że tak i że czuję, że to będzie dziewczynka. Na to ona, że często jak mamy czują to tak jest. Na koniec badania pogłaskała mnie po ramieniu i powiedziała: proszę się nie martwić, następna na pewno będzie dziewczynka.....
No nic będę miała małego urwisa
Badanie ok, przeziorność ok, mały ma 7cm, trzymał się za nos i gin tylko nosa nie mogła zobaczyć, potrząsałyśmy nim, ale jak kamień leżał, aż sprawdziła,czy serce mu bije - tż jak śpi,to też go nic nie rusza ehhh nie dość, że chłopak to jeszcze taki śpioch
Jeżeli chodzi o krwiaka nadal się wchłania, już 9 tydzień leże i mam pozwolenie na małe wychodne, ale tak delikatnie,bez szaleństw yea
Pozdrawiam wszystkie mamuśki i przyszłe panny młode - piękne suknie, z chęcią przeżyłabym ten dzień jeszcze raz (2011.07.09).
Aha...a co do imienia...nie wiemy
gratuluje synka

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość

to czyli co mięsa w ogóle teraz?
?
wogole na sama mysl mie cofa ...

Cytat:
Napisane przez tahito Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki. Postanowiłam sie do was przyłączyć bo sama zostanę mamą tak ok 22 maja ) Z tego co czytałam to niektóre z was pracują a ja wam tak zazdroszczę że szok. U mnie totalna nuda siedzę w pustym domu bo maz w pracy a córcia (5 lat) w przedszkolu. Do tego ciaglę muszę lezęć od tych okropnych mdłości jestem już w 15 tygodniu a one nie przeszły. Wymiotuję ok 3 razy dziennie a do tego cały dzien mdłoci. Już 6 kg schudłam . Kazdy mój dzień zaczynam od nadziei że może dziś będzie lepiej. Mam tak dosyć ze czasmi płacze z tego wszystkiego. Na całe szczeście trafiłam na wasz watek ,bo mnie trochę podniósł na duchu. Mam nadzieję że juz niedługo będę mogła napisać wam że u mnie juz ok, a puki co to cieszę się że u was dobrze i humorki dopisują. Pozdrawiam

witaj

Ja dzisiaj zaczelam 13tc a wczoraj .. mialam bliskie spotkanie z toaleta .. oby sie to juz nie powtorzylo ...

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Katarzyn

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 20:24   #770
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:

a to nakazaać nie możesz?
jak nie dotrzymuje obietnicy to może rozkaz
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 20:24   #771
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
No tak wyszlo .. Przylecialam tutaj do rodzicow zaraz po skonczeniu gimnazjum tutaj poszlam do szkoly sredniej ( bez znajomosci jezyka ).. poczatki byly straszne nie chcialam tutaj wogole zostac .. ale bardzo szybko poznalam mojego meza i z roku na rok bylo coraz lepiej Juz sie przyzwyczailam do zycia tutaj niedawno kupilismy dom wiec raczej planujemy zostac juz w stanach... Polske kocham ale jedynie na wakacje jak wiem ze mam kase ktora moge wydac ... Nie wyobrazam sobie zyc w Polsce niestety ...
no to jestes prawie jak Dżoana Krupa

bardzo fajnie, jak masz rodzinke przy sobie to cóż może byc straszne

myślałam, że Ty tak sama tam z mężem, a rodzina tutaj.
Stary 2011-11-25, 20:28   #772
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
no to jestes prawie jak Dżoana Krupa

bardzo fajnie, jak masz rodzinke przy sobie to cóż może byc straszne

myślałam, że Ty tak sama tam z mężem, a rodzina tutaj.
Hahah no prawie prawie Tylko ze jeszcze po polsku pamietam jak sie mowi

Dokladnie tak mam tutaj rodzicow i brata to calkiem inaczej .. jedynie moj maz bez rodzicow i rodzenstwa No ale staramy sie latac co wakacje do Polandii wiec ma okazje sie nacieszyc nimi

Olivia 2.07.2014
Stary 2011-11-25, 20:29   #773
Freya_85
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
a to nakazaać nie możesz?
jak nie dotrzymuje obietnicy to może rozkaz
No właśnie, niech mąż wie, że z ciężarną na temat jedzenia się nie dyskutuje
Moja mama coś dobrego mi szykuje do jedzenia do Krakowa i takie zapachy biją z kuchni, że chyba zaraz pójdę na drugą kolację.
Freya_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 20:29   #774
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tahito Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki. Postanowiłam sie do was przyłączyć bo sama zostanę mamą tak ok 22 maja ) Z tego co czytałam to niektóre z was pracują a ja wam tak zazdroszczę że szok. U mnie totalna nuda siedzę w pustym domu bo maz w pracy a córcia (5 lat) w przedszkolu. Do tego ciaglę muszę lezęć od tych okropnych mdłości jestem już w 15 tygodniu a one nie przeszły. Wymiotuję ok 3 razy dziennie a do tego cały dzien mdłoci. Już 6 kg schudłam . Kazdy mój dzień zaczynam od nadziei że może dziś będzie lepiej. Mam tak dosyć ze czasmi płacze z tego wszystkiego. Na całe szczeście trafiłam na wasz watek ,bo mnie trochę podniósł na duchu. Mam nadzieję że juz niedługo będę mogła napisać wam że u mnie juz ok, a puki co to cieszę się że u was dobrze i humorki dopisują. Pozdrawiam
witamy trzymaj sie dzielnie i pisz do nas jak najczesciej

Cytat:
Nie było łatwo, ale już jestem zaopatrzona. Do tego bluzki znalazłam takie bez prasowania Polecam:
http://allegro.pl/koszule-elegancka-...842940846.html
Ale widzę, że teraz nie wystawia ten sprzedający takich... Trzeba by do niego napisać
wow!! zajefajna!! ja tez taka chce!! i jak dobra cena! jak Ty to robisz ze takie cudenka znajdujesz??

Cytat:
Imieniny mam dzisiaj
wszystkiego najlepszego zdrowego maluszka i dobrego samopoczucia nie tylko na czas ciazy

Cytat:
dokladnie tak
Ja dzisiaj zaczelam 13tc a wczoraj .. mialam bliskie spotkanie z toaleta .. oby sie to juz nie powtorzylo ...
zaabcia gratulacje! wkraczasz w drugi trymestr juz sie zastanawialam gdzie sie podziewasz, pewnie buszowalas na sklepach wyczailas cos fajnego na wielkich przecenach??
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 20:33   #775
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
zaabcia gratulacje! wkraczasz w drugi trymestr juz sie zastanawialam gdzie sie podziewasz, pewnie buszowalas na sklepach wyczailas cos fajnego na wielkich przecenach??
Tak lada dzien bedzie II trym
No rano wybralismy sie z mezem na zakupy ale nie tak jak wszyscy o 6 rano tylko dopiero na 10 bylismy na miejscu .. w sklepach mega przeceny po 40-50% off .. kupilam sobie jedynie taki dluzszy sweterek widzialam fajna kurtke na zime ale nie byla za bardzo luzna i balam sie ze jak urosne to bedzie problem zeby sie dopiac Jak dla mnie za duzo ludzi w tych sklepach kolejki jak nie wiem .. a znajaz zycie za pare dni bede polowe ciuchow oddawac

Olivia 2.07.2014
Stary 2011-11-25, 20:35   #776
moniczka1302
Wtajemniczenie

aaaaa z innej beczki!!!

dzis bylam na sekundkę w Carrefour i mają świetne promocje na książki!!!!

są o wiele tańsze niż np. w Empiku i bardzo duzy wybor!

oplaca sie brac takie w paczkach po kilka sztuk - wychodzą po niecale 20zl/szt. a w Em..piku po 40zl/szt.

sama zaszalalam i kupilam czteropak Camilli Laeckberg :brzyda l:

ale bede miala czytania na przyszly tydzien

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

Cytat:
Tak lada dzien bedzie II trym
No rano wybralismy sie z mezem na zakupy ale nie tak jak wszyscy o 6 rano tylko dopiero na 10 bylismy na miejscu .. w sklepach mega przeceny po 40-50% off .. kupilam sobie jedynie taki dluzszy sweterek widzialam fajna kurtke na zime ale nie byla za bardzo luzna i balam sie ze jak urosne to bedzie problem zeby sie dopiac Jak dla mnie za duzo ludzi w tych sklepach kolejki jak nie wiem .. a znajaz zycie za pare dni bede polowe ciuchow oddawac
no wlasnie.... macie teraz czarny piątek!!!!
Stary 2011-11-25, 20:39   #777
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
wow!! zajefajna!! ja tez taka chce!! i jak dobra cena! jak Ty to robisz ze takie cudenka znajdujesz??
Szczerze mówiąc, jak sobie coś wymyślę, to potrafię sporo czasu spędzić przeglądając allegro a w sklepach u mnie najtańsze bluzki koszulowe koło 100 zł, więc tym bardziej miałam motywację do grzebania na allegro. A po sklepach raczej nie lubię chodzić - przy allegro przynajmniej nogi nie bolą

Czuję jakieś delikatne łaskotki w brzuchu Musiał faktycznie Maluszek się jakoś tak obrócić, że słabiej go czuję
Stary 2011-11-25, 20:42   #778
rinco
Wtajemniczenie

Cześć Dziewczyny

Ja dopiero teraz nadrabiam wątek, w pracy nie było szans na internet, tyle mamy ostatnio roboty. Ale powiedziałam dziś szefowi o ciąży - wreszcie Wyszło przy okazji tych nadgodzin, bo chciał, żebyśmy zostawali trochę dłużej w przyszłym tygodniu (oczywiście za kasę), żeby podgonić z projektami, bo nie wyrabiamy. No i powiedziałam mu, że tak maksymalnie godzinkę (czyli do 17.00) mogę zostawać, bo jestem w ciąży i muszę na siebie uważać. Nawet fajnie zareagował, pogratulował i spytał który miesiąc Tak że spoko, jak mi się będzie chciało i jak nie będę gardzo głodna to tą godzinę mogę zostać, nie będzie to aż tak odczuwalne, mam pracę siedzącą przy kompie i czasem jak robota wciągnie to faktycznie ciężko się oderwać o 16.00.

Ja też jeszcze nie wiem co kupić na Mikołaja, jeszcze w dodatku mam dwie bratanice, w tym jedną chrześnicę, którym pasuje coś podrzucić, a chrześnica ma jeszcze w grudniu imieniny, a potem są święta i choinka... masakra. Będę musiała zacząć czegoś szukać

Cytat:
No właśnie. I jeszcze te niekończące się dobre rady... I wspominki, że "jak ja byłam w ciąży..." Porady medyczne często sprzed 30 lat...
Buuu, a mi nikt nie daje żadnych dobrych rad, wszyscy jakoś cicho siedzą, a czasem bym nawet chciała posłuchać

Cytat:
Imieniny mam dzisiaj
Wszystkiego dobrego

Acha i jeszcze znalazłam na innym forum coś takiego, może już znacie, ale wklejam poniżej - to są zmiany z kwietnia 2011. Najbardziej mi chodziło o te 2 godziny "skóra do skóry", bo coś mi się obiło o uszy, że zabierają dziecko zaraz po porodzie

1. Gdy ciążą przebiega pawidlowo może ją prowadzić ginekolog bądż połozna
2. Maja byc zaproponowane badania hiv dla mam
3. W drugim trymestrze ciazy najlepiej załatwic polozna jesli chcesz by szybk oprzyszla po porodzie
4. ZA PORÓD RODZINNY NIC SIE NIE PLACI
5. Jesli wszystko jest OK to Ty ustalasz pozycje do porodu.
6. Nacinanie krocza, lewatywa golenei miejsc intymnych- tylko i wyłącznie za Twoją zgoda
7. Po porodzie SKORA DO SKORY. Jesli z dzieckiem jest wszystko OK masz prawo go miec przy sobie 2 godziny. Polozna pomoze wtedy nakarmic piersia dziecko.
8. Pomoc w karmieniu nalezy Ci sie podczas całego pobytu w szpitalu.
9. Noworodek może dostac mleko modyfikowane tylko, jesli sobietego zazyczysz < lub zleci to lekarz>
10. Jesli urodzilas wczesniaka albo dziecko z problemem zdrowotnym szpital musi ci zlecic pomoc psychologa
11. Szpital przekaze informacje poloznej, ktora wczesniej wskazałas o narodzinach dziecka. Nie musisz juz w przychodni zglaszac faktu urodzenia.
12. Polozna pierwszy raz odwiedzi Cie 48h od otrzymania zgłoszenia. Do konca pologu przyjdzie CO NAJMNIEJ 4 razy.
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 21:01   #779
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diablica071086 Pokaż wiadomość
jaki lek jest bezpieczny dla nas na "zimno" bo mi dziś wyskoczyło
Ja coś zaproponuję, nie jest to lek, ale działa.
Może brzmieć to dziwnie, ale sprawdziłam na sobie raz jeden kiedy mi jakiś parch na ustach wyskoczył. Sposób "zdradziła" mi kiedyś mama koleżanki.
Używany zmywak do naczyń należy wypłukać pod wodą, żeby nie na nim nie było, i taki zmywak przykłada się kilkakrotnie w miejsce gdzie pojawiło się zimno.
Głupio brzmi, ale warto spróbować.

Cytat:
Dostałam ciuszki dziecięce od siostry. Na razie spakowałam sobie rozmiary 0-6 mcy i zmieściły się do 3 dużych siat z IKEA. Chyba jakiś sklep otworzę
Ja chyba ostatnia jestem, która jeszcze nic nie ma. Ba, nawet nie oglądam ubranek, nawet w Internecie.
Póki co tylko wózkami się interesowałam, wstępnie rozeznałam temat. I foteliki, ale to jedna z najważniejszych IMO rzeczy do kupienia.

Cytat:
Napisane przez raczek13 Pokaż wiadomość
Ja niestety po Mateuszku.Dwa razy puste pęcherzyki ale zabiegu nie miałam.Robiliśmy dużo badań m.in. kariotypy i wszystko wyszło ok. Teraz tylko biorę od samego początku acard i jestem dobrej myśli Jak tylko zobaczyłam na pierwszym usg maleńką kropeczkę w pęcherzyku byłam pewna że tym razem będzie dobrze (tak bym chciała )

Też się zajadam dzisiaj murzynkiem
A ja mam taką ochotę na ten tort, co go zrobiłam, ale nie mogę ruszyć.:rolleye s:

Cytat:
Tak mi narobiłyście smaka tymi ciastami że też postanowiłam coś upiec, znalazłam przepis na szybkie i proste rogaliki http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/...6646,9495.html

Czekam tylko na tż z zakupami i do dzieła
Nie wiem czy już zrobiłaś czy nie, ale bardzo ważne jest, żeby użyć dobrej jakości konfitury, a nie zwykłego dżemu. Ten ostatni podczas pieczenia wypłynie z rogalików, a w środku zostawi dziurę.
Ja do pieczenia używam tylko dżemów robionych własnoręcznie w domu. Mam pewność, że wiśnie to wiśnie, a nie cukier i woda.
W ogóle jemy tylko przetwory domowe.

Cytat:
a prosze Cie bardzo....

3 żółtka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
strąk wanilii
łyżka maki ziemniaczanej
450 ml mleka

Alles!!
Myślę, że warto jednak chwilę pogotować na maleńkim ogniu, albo chociaż ogrzewać powyżej 70 stopni Celsjusza (przydaje się termometr, albo włożyć palucha, jak gorące to ok ) Jak będziemy stale mieszać, to się nie owarzy.
Surowe jaja w ciąży nie są wskazane.

Cytat:
w mojej nowej pracy poki co tez nie (podpytywalam kolezanki)

ja jeszcze tydzien na chorobowym i wracam, jak juz moje zatoki sie uspokoją

wogole nie czuję, żeby moj organizm wypoczął szczególnie przez te 2 tygodnie - jak nie zatoki to przeziebienie i znowu zatoki, szlag niech to

i jak tu isc na basen??
Basen odpuść, póki zatok nie wyleczysz do końca, bo będzie się to cholerstwo za Tobą ciągnęło w nieskończoność.

Cytat:
Ja nie widzę w tym nic dziwnego. Wszak majonez to jajka i olej
Jadłam, ciasto jak ciasto.

Cytat:
A u mnie sernik koniecznie musi odstać. Jak ostygnie, to go do lodówki, żeby stężał i nabrał smaku. Jak dojdzie przez noc w lodówce, to jest dopiero to...

Cytat:
Szczerze mówiąc, jak sobie coś wymyślę, to potrafię sporo czasu spędzić przeglądając allegro a w sklepach u mnie najtańsze bluzki koszulowe koło 100 zł, więc tym bardziej miałam motywację do grzebania na allegro. A po sklepach raczej nie lubię chodzić - przy allegro przynajmniej nogi nie bolą

Czuję jakieś delikatne łaskotki w brzuchu Musiał faktycznie Maluszek się jakoś tak obrócić, że słabiej go czuję
Ja siedzę czasami na allegro bez celu. Oglądam, przeglądam, chociaż wiem, że i tak nic nie kupię...

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 21:02   #780
mskladaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość

Acha i jeszcze znalazłam na innym forum coś takiego, może już znacie, ale wklejam poniżej - to są zmiany z kwietnia 2011. Najbardziej mi chodziło o te 2 godziny "skóra do skóry", bo coś mi się obiło o uszy, że zabierają dziecko zaraz po porodzie
Rinco, to czy jest zabierany czy nie to jest zawsze decyzja lekarza pediatry... i oczywiście wazna jest wola matki, ktora powinna byc wczesniej zapytana czy takiego kontaktu "skora do skory" sobie życzy.

Po porodzie jesli z mama i dzieckiem wszystko jest ok, noworodek na golasa kladziony jest na gola skore mamy. Przykryty powinien byc cieplymi pieluszkami, kocykiem. Te dwie godziny to taki umowny czas (tyle przewaznie kobieta zostaje na porodowce), Chodzi o to aby w tym czasie odbylo sie pierwsze karmienie.
Dziecko badane, mierzone i warzone jest wowczas po pierwszym karmieniu.

Taki kontakt skora do skory jest strasznie wazny, dziecko kolonizuje sie bakteriami mamy, nie szpitalnymi, jest spokojniejsze.... pozytwynie wplywa to tez na laktacje, obkurczanie macicy u matki. Duzo plusow.

Wiadomo nie zawsze sie da... jak cokolwiek lekarzowi nie podoba sie u noworodka autoamtycznie taki noworodek zostaje zabrany.
To samo jesli wystepuja komplikacje w IV fazie porodu u matki.

Edytowane przez mskladaczek
Czas edycji: 2011-11-25 o 21:07
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości