|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł III cz. naszego wątku? | |||
| Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
22 | 51,16% |
| Szybko rosną nasze brzuszki, a w nich kochane maluszki |
|
5 | 11,63% |
| Na połówkowe biegamy radośnie, by wiedzieć kto w brzuchu rośnie |
|
5 | 11,63% |
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe |
|
1 | 2,33% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy |
|
1 | 2,33% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla naszych dzieci |
|
4 | 9,30% |
| Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012 (bez rymowanki) |
|
5 | 11,63% |
| Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy. Mamusie V-VI 2012 cz.
ja po cesarce nie mialam dziecka dl asiebie, zabrali go na badanie i mierzenie - jeszcze położną ganiałam żeby zobaczyła ile pkt.
![]() ![]() dostawałam antybiotyki METRANIDAZOL I CIPRONEX i jak zrobiłam awanturę, że nie chce karmić chyba na 4 dobę to stwierdzili,żem wyrodna matka i mam baby bluesa ![]() ![]() ![]()
|
#782 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy. Mamusie V-VI 2012 cz.
Cytat:
![]() Nie wiedziałam, że są jakieś specjalne nowe wytyczne z tego roku... Może coś się zmieni w szpitalach Dlatego właśnie ostatnio pisałam, że pójdę o to dopytać zanim się zdecyduję na szpital. To co kiedyś opowiadałam, co mi ciocia przekazała, to było info gdzieś sprzed 2 lat, bo ciocia już nie pracuje na położnictwie, przeszła na blok operacyjny, więc mogło się coś zmienić. Ale właśnie wcześniej na starym było tak, że po porodzie dziecko szło na brzuch na kilka minut, potem ważenie, mierzenie przy matce, a potem 2 godz obserwacji na sali noworodków i dopiero potem pierwsze karmienie. Nie zgadzam się na coś takiego, bo nie wierzę, że położne chodzą cały czas między tymi dziećmi i faktycznie je obserwują, natomiast uważam, że karmienie w tych pierwszych minutach życia jest bardzo ważne dla dziecka i dla matki, a poza tym matka (jeśli tylko jest w miarę w dobrym stanie, nie miała znieczulenia, czy innych leków, które mogą jakoś wpłynąć na jej sprawność) przecież będzie w to swoje dziecko wpatrywać się jak w obrazek. W Krakowie początek był taki sam, tzn. jak tylko Maksiu wyskoczył to dali mi go na brzuch (nie mogłam uwierzyć, że takie cudo wyszło z mojego brzucha Dopiero potem zabrali Maksa na chwilkę, został wykąpany i ubrany, mnie w tym czasie przewieźli na położnictwo i po góra 10 min Maks był znowu ze mną |
|
|
|
|
#783 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaz na buzi buzi Matka lezac jeszcze na stole operacyjnym powinna dostac info od lekarza o stanie dziecka. A 'skora do skory' moze byc w wykonaniu ojca (gole dziecko na gola klate) bez karmienia
Edytowane przez mskladaczek Czas edycji: 2011-11-25 o 21:18 |
|
|
|
|
#785 | |
|
Wtajemniczenie
|
Kism no właśnie ja też bym chciała mieć dziecko cały czas przy sobie, a już na pewno przez te pierwsze godziny. Czytałam jeszcze przed chwilą na innych stronach o tym kontakcie i tam było napisane, że nawet szycie nie jest przeszkodą w tym, żeby dziecko odbierać matce. Napisałam do kuzynki, która rodziła w nowym w czerwcu, więc zobaczę co mi odpisze i czy rzeczywiście zostawiają dziecko
![]() ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#786 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
i karmienie odbywa się później. Ja po tym jak wszystko wyglądało w Krakowie, nie mogłam uwierzyć, że w Tarnowie jakaś wielka obserwacja jest ważniejsza niż pierwsze karmienie ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez bym chyba tego nie chciala w wykonaniu mojego meza ![]() A z buszem trzeba uwazac, bo dzieci wyrywaja ojcom wlosy z klaty i laduja do buzi. Trzeba tego pilnowac, jak juz sie ktorys zdecyduje ![]() Kism- w szpitalu ktory znam noworodka u matki doglada polozna z sali porodowej. Co jakis czas wpada tez pielegniarka noworodkowa. Sprawdzaja czy wszystko z dziekciem ok, pomagaja przystawic do piersi.Oczywiscie gdy cos sie nie podoba, dziecko jest zabierane na obserwacje, ale gdy jest fizjiologia nie ma takiej potrzeby To jakies stare przyzwyczajenia... teraz dzieki tej ustawie juz nie powinno tak byc. Edytowane przez mskladaczek Czas edycji: 2011-11-25 o 21:28 |
|
|
|
|
#788 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#789 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
heh wiesz ja tez bym tak chciala.... ciekawe jak teraz bedzie az sie boje
|
|
#790 |
|
Zakorzenienie
|
w szpitalu w którym ja będę rodzić położna powiedziała że to jest obowiązkowe o ile kobieta nie ma powikłań i z dzieckiem jest wszyskto ok - bo to najważniejsze chwile - kiedy dziecko z automatu zaczyna ssać pierś - później jest mu znacznie trudno....
zobaczymy jak to będzie w praktyce
|
|
|
|
#791 | ||
|
Zakorzenienie
|
Podobają mi się te zasady. Ciekawe tylko czy sa stosowane
![]() Cytat:
A ostatnia nie jesteś. Też nic nie mam Cytat:
|
||
|
|
|
#792 |
|
Zakorzenienie
|
czyżby dzisiaj już wszyscy poszli spać?
|
|
|
|
#793 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie, ze mnie zazwyczaj "nocny Marek"
![]() Też mam wrażenie, że jakoś tu dziś wieczorem cicho, ale może to dlatego, że siedzę przy kompie i śledzę na bieżąco wszystkie wpisy - odświeżam co jakiś czas i pilnuję O tej porze to chyba jeszcze na Pandzię możemy liczyć, jeśli jest w pracy i zabcię
|
|
|
|
#794 |
|
Zakorzenienie
|
Ja niedawno sie obudzilam ..
Mam nadzieje ze bede spac w nocy ....
|
|
#795 |
|
Zakorzenienie
|
Kism a Ty co taki nocny marek?
ja przeglądałam ebay - bo jak mi sie nie uda tutaj trafic na fajny wózekk zdecydowałam sie kupić przez net... znalazlam cos takiego = ale jak szukam opini o nim to na necie nic nie ma.... http://www.ebay.ie/itm/Baby-Pram-FRE...item4aae358093 trochę to dziwne... O Jedo czytałam, pół na pół - pochlebnie i niepochlebnie... a czy są jakieś wózki warte polecenia z Polskich które nie rozwalą się po roku używania ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Zabcia - ale u Was to chyba popołudnie? bo w Polsce to 23 już wita
|
|
|
|
#796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie dopiero 17:11
|
|
|
#797 |
|
Zakorzenienie
|
no całkiem fajnie wygląda...ale zero opini..do tego dojrzałam że gondola to jest wkładana do spacerówki a nie gondola sama w sobie.... zgłupieje niebawem
|
|
|
|
#798 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeszcze jak jestem wyspana, to nie ma opcji, żebym się przed północą położyła. Choć śpioch ze mnie też niezły, zwłaszcza w ciąży. Na dodatek wczoraj naprawdę większość dnia przespałam przez ten ból głowy. Od wieczora wyglądało to mniej więcej tak - spałam mniej więcej od 20 do 23, potem od 1 już do rana, czyli do 10 Ale "z polskich" tzn. chodzi Ci o polskie firmy? Jakoś konkretnie nie potrafię wymienić, tyle że ja dla Maksa przez pierwszy rok miałam Deltima, teraz ta firma wykupiła i robi x-landera (czy odwrotnie ) Byłam bardzo zadowolona z tego wózka, jeszcze moja koleżanka go odkupiła i dopiero teraz używa (kupiła jeszcze długo przed ciążą ). Jedyna jego wada w wersji spacerowej to waga - 14 kg Ale jakość dobra, naprawdę. Zresztą x-landery jak widać choćby u nas na wątku są bardzo popularne.Potem spacerówkę mieliśmy marki Eurobaby (nie wiem, jakiego pochodzenia), wytyrana była mocno, pod koniec amortyzacja już trochę wysiadła (ale Maksiu sporo ważył, więcej niż przeciętny 3-latek), ale ogólnie moja ocena też na plus
Edytowane przez kism Czas edycji: 2011-11-25 o 23:30 |
|
|
|
|
#799 |
|
Wtajemniczenie
|
ja mam podobny
po Olim i powiem Wam, ze ciezki ale extra wygodny duzy pojemny sunie przez snieg duzy kosz z tego co widzę i ja sie tk zastanawiam i chyba kupowac nie bede :P
|
#800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem co z tym humorem, wiecie jak to jest - w przyrodzie jedna wielka sinusoida. Wczoraj dzień pełen euforii to dzisiaj totalny zjazd.Ale już jest lepiej Koncert strasznie mi się podobał!---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ---------- A co to, ktoś usunął moje zdjęcia z naszej poczty? Chciałam je sobie obadać, bo nie mam ich zapisanych na kompie (mój narzeczony często w nim grzebie ) A tu zdziwko - nie ma.
|
|
#801 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że to przypadek.Dziewczynki, nie klikajcie nic proszę, nie usuwajcie, bo nikt inny nie obejrzy sobie tych zdjęć przecież, jak któraś skasuje na swoim kompie. andzya, już znalazłam i przywróciłam |
|
|
|
|
#802 | |||
|
Zakorzenienie
|
Rozkazy nie działają, trzeba go brać na litość....
Nic tak nie działa na mojego męża jak buzia w podkówkę... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzięki za info, przyda nam się. ![]() Pazurki sobie właśnie zrobiłam. Lakiery mi się pokończyły, muszę sobie jakieś fajne kupić - zostały mi tylko czerwienie, których rzadko używałam. Kolejny kiepski dzień... Już myślałam, że pierwsze spotkanie z toaletą zaliczę, ale jakoś się rozeszło. Ale czuję się paskudnie. Ja też jeszcze nic nie mam. Tzn. nic nie kupiłam. Będę uparcie czekać do lutego. Mam rzeczy, których nie zdążyłam dać koleżance w prezencie: żyrafę fisherprice i żółwika pluszowego przywiezionego z Grecji... Zachowam to dla naszego malucha. A, kupiłam smoczek bo nie mogłam się oprzeć, jakoś w 5 tygodniu. I tyle. Na zakupy wybiorę się do siostry do Warszawy. Jestem ogromną fanką mothercare, a u nas go nie ma. Niefart. ![]() Zajrzę wieczorkiem, teraz muszę pomyśleć w co się odziać...
|
|||
|
|
|
#803 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() kism - podziwiam za zapal w poszukiwaniu nowych skarbow, ja chyba mimo wszystko wole tradycyjne zakupy ale gdybys trafila na cos fajnego to wklej linka prosze ta koszula jest faktycznie boska!!Cytat:
witam Was weekendowo pisalyscie o bolach brzucha, ja tez tak mam, z przerwami ale czasem pobolewa i opisalabym to jako uczucie klucia a nie ciagniecia. mam nadzieje ze wszystko ok.... |
|||
|
|
|
#804 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny - jak tam dzisiejszy poranek? u mnie zimno i szaro ale mam nadzieję że pogoda się nieco zmieni, wczoraj dostałam ttttaaaaaaakkkkiiii bukiet na imieniny - a ciasto smakowało - więc mam pozwolenie a nawet nakaz upiec coś na święta, super bo już się nie mogę doczekać, na mikołajki chcę zrobić tiramisu - tylko nie wiem czy ja je mogę jeść bo tam surowe jajka są przecież ...co wy na to?
Timii to pewnie jak dziewczyny mówiły macica nam się rozciąga - inaczej jest do 13 tygodnia gdy kijanka ma niewiele centymetrów a potem jak zaczyna rosnąć, to musi sobie pokopać i miejsce zrobić. Ja do póki nie mam plamień ani krwawień to odpuszczam sobie psychozę
|
|
|
|
#805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajno i dzięki Też znalazłam je w elementach wysłanych, ale to już po tym jak napisałam post Dzisiaj rano strasznie mnie muliło przy jedzeniu śniadania... Masakrator normalnie. Teraz jest już okej, zażeram mandarynki Chciałam założyć takie luźniejsze spodnie w których chodziłam wcześniej, a teraz są na mnie opięte na udach i w ogóle.... masakra
|
|
#806 |
|
Zakorzenienie
|
eee nie żadna masakra - to dziecko
jeszcze chwilę a ciążówki będziesz nosić...ja próbuję się zwlec zrobić sobie śniadanie...ale jakoś mi nie idzie
|
|
|
|
#807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#808 |
|
Zakorzenienie
|
eee..aż tak źle być nie może - ja przytyłam 7 kg... w tym samym czasie co dziewczyny 3 max 4
ale przestałam się tym przejmować, nie mam na to rady, tyje nawet jak jem zdrowo - a co z Twoją wagą jest nie tak?
|
|
|
|
#809 |
|
Zakorzenienie
|
no ja mam już 3-4 kg do przodu,a całość poszła mi w tyłek i uda.Coś strasznego. Przyznam się, że miałam kiedyś poważne problemy z odżywianiem, wspomagane lekarzami, może dlatego tak ciężko mi jest się z tym pogodzić.
|
#810 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdyby któraś miała ochotę, to tutaj tekst rozporządzenia: http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_opiek_24092010.pdf kism, jeśli mogę mieć prośbę, to wklej linka do pierwszego postu, zawsze będzie można sięgnąć w razie chęci poczytania czy sprawdzenia czegoś. Ja lubię sięgnąć do źródła, a nie opierać się na informacjach przekazywanych nie z pierwszej ręki, dlatego zawsze staram się coś znaleźć na potwierdzenie informacji wyczytanych czy zasłyszanych ![]() Tutaj rozporządzenie http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?ma=016069 Cytat:
![]() Cytat:
Za to upiekłam chleb, gorący na śniadanie to jest to. ![]() Co do tiramisu, ubij żółtka z cukrem, wstaw miskę na garnek z wrzątkiem i ubijaj, aż masa się ogrzeje. Powinna przekroczyć 60 stopni celsjusza, a jeśli nie masz termometru kuchennego, to jak włożysz palec, to będzie bardzo mocno ciepła. Później naczynie wstaw do drugiego z zimną wodą i miksuj, aż masa się schłodzi. Białka bym sobie odpuściła w tym przypadku, chociaż to już nieco inny smak jak tiramisu jest bez białek. Ale tak będzie bezpieczniej Zastąp je ubitą śmietanką. Też będzie smaczne.---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.

Wyszło przy okazji tych nadgodzin, bo chciał, żebyśmy zostawali trochę dłużej w przyszłym tygodniu (oczywiście za kasę), żeby podgonić z projektami, bo nie wyrabiamy. No i powiedziałam mu, że tak maksymalnie godzinkę (czyli do 17.00) mogę zostawać, bo jestem w ciąży i muszę na siebie uważać. Nawet fajnie zareagował, pogratulował i spytał który miesiąc 

Dlatego właśnie ostatnio pisałam, że pójdę o to dopytać zanim się zdecyduję na szpital. To co kiedyś opowiadałam, co mi ciocia przekazała, to było info gdzieś sprzed 2 lat, bo ciocia już nie pracuje na położnictwie, przeszła na blok operacyjny, więc mogło się coś zmienić. Ale właśnie wcześniej na starym było tak, że po porodzie dziecko szło na brzuch na kilka minut, potem ważenie, mierzenie przy matce, a potem 2 godz obserwacji na sali noworodków i dopiero potem pierwsze karmienie. Nie zgadzam się na coś takiego, bo nie wierzę, że położne chodzą cały czas między tymi dziećmi i faktycznie je obserwują, natomiast uważam, że karmienie w tych pierwszych minutach życia jest bardzo ważne dla dziecka i dla matki, a poza tym matka (jeśli tylko jest w miarę w dobrym stanie, nie miała znieczulenia, czy innych leków, które mogą jakoś wpłynąć na jej sprawność) przecież będzie w to swoje dziecko wpatrywać się jak w obrazek. W Krakowie początek był taki sam, tzn. jak tylko Maksiu wyskoczył to dali mi go na brzuch (nie mogłam uwierzyć, że takie cudo wyszło z mojego brzucha
Dopiero potem zabrali Maksa na chwilkę, został wykąpany i ubrany, mnie w tym czasie przewieźli na położnictwo i po góra 10 min Maks był znowu ze mną
:rolleye s:

Ale jakość dobra, naprawdę. Zresztą x-landery jak widać choćby u nas na wątku są bardzo popularne.