|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł III cz. naszego wątku? | |||
| Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
22 | 51,16% |
| Szybko rosną nasze brzuszki, a w nich kochane maluszki |
|
5 | 11,63% |
| Na połówkowe biegamy radośnie, by wiedzieć kto w brzuchu rośnie |
|
5 | 11,63% |
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe |
|
1 | 2,33% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy |
|
1 | 2,33% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla naszych dzieci |
|
4 | 9,30% |
| Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012 (bez rymowanki) |
|
5 | 11,63% |
| Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy. Mamusie V-VI 2012 cz.
Cytat:
stwierdziła że nie chce biegającego - tylko takie co mozna jeszcze trzymać na rękach i żeby chrzest był w trakcie macierzyńskiego bo ona nie ma czasu - rodzi 5 grudnia - więc jak wiadomo ja nie dotrę do Polski w styczniu czy w lutym, a potem sama rodzę
|
|
|
|
|
#872 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy. Mamusie V-VI 2012 cz.
Dzień dobry
Ja mam takie pytanie troszke niezwiązane z naszymi brzuszkami a mianowicie wczoraj byłam z moim narzeczonym w realu i spytał co sobie kupujemy na mikołaja ....ja nigdy nie robiłam tgakich prezentów z facetem swoim więc zdębiałam ...macie może jakieś pomysły?? bo ja kompletnie nie wiem.....Aha i czy mogłabym prosić o dane do wglądu na maila?? piszecie tyle o brzuszkach sukienkach a ja nie w temacie
|
#873 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Ja to chyba ciemna jestem jakaś, bo mi się często fotki w mailu nie otwierają... ![]() Spróbuję trochę podczytać i lecę. ---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ---------- O, nie straszcie porodem... Ja nie chcę jeszcze o tym myśleć... Tak się zastanawiam, dlaczego nikt pozytywnych rzeczy o tym nie mówi, tylko same "atrakcje" się wspomina... Wczoraj mi znajoma powiedziała straszne rzeczy i aż na nią nakrzyczałam, żeby mnie nie straszyła... A to zdziwiona do mnie, że przecież to norma. Wcale mi się nie wydaje, żeby TO co mówiła było normą... Nawet mi to pod klawiaturą się nie wystuka, więc się z Wami takimi rewelacjami nie podzielę... I nie będę słuchać głupot, bo to więcej szkody niż korzyści... Zawsze się taka "mądra" co to już najgorsze przeżyła znajdzie... ---------- Dopisano o 08:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#874 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I nie przejmuj się wahaniami nastrojów ja ostatnio jak tylko ktoś powie coś nie tak (nawet jakąś pierdołe) to zaraz płacze i jest mi przykro a nigdy taka nie byłam..ehh przejdzie nam trzeba być dobrej myśli i sprawiać sobie małe przyjemności na poprawe humoru
|
|
#875 |
|
Przyczajenie
|
witam przyszłe mamy,
ja mam termin na 02 maja 2012. no i wiemy od wczoraj ze bedzie córka ) pozdrawiam.
|
#876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na mikołaja kupuje się zazwyczaj jakieś drobnostki plus słodycze - jakiś fajny album, jeśli ktoś jest zapaleńcem, maskotkę, ramkę ze zdięciem - bo to przeciez nie prezent gwiazdkowy
|
|
|
|
|
#877 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O tym drugim nie słyszałam. Wysłałam ![]() ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Cytat:
|
|
|
#878 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki Agata - gdyby ktoś miał okazję go dotknąć i mi opisać to byłoby fajnie - bo ja takowej okazji mieć nie będę, cena mnie nie zabija - wózek mi się podoba, z opini na necie czytałam że jest bardzo dobrze zrobion, lekko się prowadzi a na kołach skrętnych mi nie zależy - za to na pompowanych na te chodniki i do autobusu bardzo
|
|
|
|
#879 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przecież wszystko, co piszę o porodach, jest pozytywne. Wczoraj tyle było mowy o nacinaniu, a mój post jakoś bez echa przeszedł... Cytat:
A co tu dziś tak strasznie cichutko, jeszcze chyba tego nie było Wszystkie odpoczywają po Andrzejkach?
|
||
|
|
|
#880 |
|
Zadomowienie
|
Faktycznie cos tu dzisiaj cicho
![]() Mam pytanie do dziewczyn, które czuły już swojego dzidziusia. Czy to jest tak, że faktycznie czuje się takie delikatne kopanie z jednej strony (w moim przypadku z prawej)? Czułam to z jakąś minute i zastanawiam się czy to była już moja kruszynka ![]() A ja ćwiczę, pływam, spaceruję i kolejny kg mam do przodu z tym, że to wina mojego męża. Wczoraj przyniósł mi napoleonkę, karpatkę i torcik z białej czekolady. Oczywiście już wszystko zjedzone. Ja tu się tak staram, a on w jednej chwili psuje mój tygodniowy wysiłek, a jak już takie pyszności zobaczę to nie odpuszczę i muszę zjeść. I tak mam co weekend. Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2011-11-27 o 16:01 |
|
|
|
#881 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Właśnie wszelkie pozytywne wspomnienia z porodów tłamszą te okropności, które niektórzy z taką lubością opowiadają... Przecież kobiety rodzą od zawsze, nie może być aż tak źle... Pożeram winogrona właśnie i strasznie mnie suszy... Nie mam już pomysłu czego się napić. Od wody z cytryną robi mi się bleeee...
|
|||
|
|
|
#882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() IMO plusem jest to, że spacerówka ma wyższe boczki, a nasze dzieciaki zimą akurat będą tą spacerówką jeździły. Zawsze to łatwiej opatulić dokładnie. Na lato 2013 i tak pewnie będziemy już inną jeździły. Wózek jest bardzo dobrze amortyzowany, to dzięki pasom. Dla mnie aż nadto, ale wiem, że są mamy, które tak lubią. No lata cały na boki. Podbijanie ma świetne, IMO jest bardzo dobrze wyważony. Dobrze będzie się nim podjeżdżać na krawężniki i inne podniesienia. Rączka ma regulowaną wysokość, więc nie tylko Ty, ale i ktoś wyższy będzie mógł go prowadzić. Pasy w spacerówce są pięciopunktowe, więc dzieciak nie wydostanie się z nich. Dla mnie to bardzo ważne. Co do jakości wykonania... ja za tę cenę nie spodziewam się cudów. Materiały są dobrej jakości, trudno się do czegoś przyczepić, chociaż widziałam lepsze. Dno gondoli wykonane jest z... hmm... to jakaś taka dykta, ale dość gruba i bardzo sztywna, więc myślę, że nie jest źle. Oparcie ma podnoszone. Siedzisko spacerówki jest wykonane z plastiku i jest wentylowane, w takim sensie, że nie jest to jeden kawał plastiku, tylko ma nacięcia. Samo składanie i rozkładanie, czy wszelkie zmiany pozycji wózka.... nie idzie to bardzo gładko, ale też nie nastręcza jakichś większych trudności. Oparcie spacerówki ma z tyłu taką przesuwaną dźwignię, więc jest ok. Myślę, że tego używa się najczęściej. Podnóżek spacerówki, tutaj miałam lekki problem, bo coś się blokowało. Być może to taki feler w tym konkretnym egzemplarzu był. Na pewno jeszcze nie raz będę oglądać, więc zwrócę na to większą uwagę. Oparcie gondoli ma taki system podnoszenia jak w desce do prasowania... chyba wiesz o co chodzi? Podnosisz i musisz taki wygięty drut oprzeć o kawałek metalu. ![]() Gdyby coś jeszcze Cię interesowało to pytaj ![]() Tutaj na stronie producenta wszystko jest ładnie opisane i są zdjęcia: http://www.jedo.pl/2009/
|
|
|
#883 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() brzuszki zgubimy, bedzie duzo zajec przy maluszku... Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#884 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jakoś wybiórczo czytam, wszystkie posty o porodach ominęłam.
Co ma być to będzie ![]() Wolę poczytać jakąś fachową literaturę i przygotować się porządnie. Wierzę w to, że jeśli się dobrze nastawię, to wszystko pójdzie gładko
|
|
#885 |
|
Zakorzenienie
|
Ja u siebie zaczęłam obserwować coraz większe zmęczenie i jakąś trochę depresyjną nutkę... Nie wiem czemu...
Tak patrzę po Waszych suwaczkach i widzę 16 tydzień, 15 tydzień i jakoś mi się tak daleko wszystko wydaje... ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Ale przecież też niedawno był dopiero 5 tydzień... I jakoś zleciało... ![]() ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- Taka jestem teraz senna i rozlazła, chyba Harrego sobie włączę, będzie się lepiej spało...
|
|
|
|
#886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie mam pojecia kiedy ten czas minal!
|
|
|
#887 |
|
Zakorzenienie
|
Czas leci szybko. Ja niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży, a za chwilę półmetek będzie.
|
|
#888 |
|
Raczkowanie
|
Wlazłam na filmiki z porodów i szybko zwiałam
na szczęście szykuje mi się cc i tu wiem czego się spodziewać. Mam już 2 kg na plus i ciągle jem. Piszecie o murzynkach i właśnie za mną chodzi.
|
#889 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Nooo, w końcu coś pod wieczór się odzywacie. Gdzie byłyście, jak Was nie było?
![]() Ja praktczynie przez większość dnia wczoraj i dziś odpoczywam, poleguję sobie w łożku (na szczęście Maksiu mimo choroby ma dobre samopoczucie, więc nie muszę dużo się nim zajmować), a dziś zaczynaa mnie brać przeziębienie, już czuję to charakterystyczne uczucie na zatokach ale chodzi do pracy. Więc tak we dwóch w domu na mnie chuchają tymi bakteriami i widocznie mnie też coś złapało To ja też uciekam się czym prędzej do porad Dasti.Cytat:
Z tym, że raczej nie jest to ciągłe uczucie, a takie... puk, puk... puk... puk, puk... jeśli wiesz co mam na myśli ![]() Cytat:
A tyle mam planów na jej okres...Cytat:
Ja ostatnio weszłam na wagę i mignęło mi 4 kg na plusie, ale zaraz potem wyczerpała się bateria, więc przez najbliższy czas oszczędzę sobie tych rewelacji |
|||
|
|
|
#890 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
u mnie też po miesiącu się chrzci u taty w stronach to na jakieś święta typu I dzień świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanoc Cytat:
też tak sądzę Cytat:
a niedawno test zrobiłam
|
|
#891 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() boję się ![]() ja juz okolo 5kg na plusie :/ nie jem duzo, ale dzis mam wyjątkowy apetyt ![]() no i czuje dzidzię jak sobie hopsia w brrzuszku
Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2011-11-27 o 19:34 |
|
|
|
|
#892 |
|
Zakorzenienie
|
to super moja też mi wierci teraz dziurę w brzuchu
|
#893 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo bardzo bardzo Ci dziękuę - będę pytać na pewno - jak tylko coś mi wpadnie w oko ![]() Cytat:
Cytat:
za to jaki obiad dzisiaj miałam, jutro na pewno nie wchodzę na wagę - rybka, brukselka, grzybki, ziemniaczki malutkie i sałatka.... ach obrzarłam się za troje....
|
|||
|
|
|
#894 |
|
Zakorzenienie
|
Ależ mnie mdli...
Nie wiem czy to dlatego, że właściwie cały weekend przesiedzieliśmy w domu, co nam się nie zdarza... zazwyczaj spędzamy aktywnie, teraz w ciąży zawsze chociaż kilka godzin spaceru. Ale przez ten ból gardła nie chciałam wychodzić w domu, bo nie wiadomo co za cholerstwo się czai w powietrzu... I siedzę taka przymulona, sama nie wiem co mi jest. Niby byłam głodna, zjadłam kanapkę, ale nadal mnie mdli... Czyżby dopadały mnie dolegliwości, których właściwie porządnie nie zaznałam w pierwszym trymestrze... ![]() Najchętniej wzięłabym ciepłą kąpiel i poszła spać, ale chleb jeszcze wyrasta i dopiero za jakąś godzinę mogę piec włączać, więc do 23 nie mam szans na spanie...
|
|
#895 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie kąpię się (bez skojarzeń)
ja gorąco lubna więc biorę prysznic ale brakuje mi gorących kąpieli ;(
09.04.2012 córa 19.04.2017 31.01.2018 06.02.2019 Kropek Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2011-11-27 o 21:15 |
|
|
|
#896 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Może jeszcze wymyślę coś związanego z tym, że zostanie tatą, ale nie wiem jeszcze konkretnie co. Książka? Koszulka z jakimś napisem, że jest tatą? ![]() Cytat:
Poza tym moja kuzynka ostatnio też mi mówiła, że w sumie nie jest tak źle i że ona by mogła jeszcze rodzić, bo nawet jej się to podoba No wiadomo, że jak już jest się po wszystkim to można tak mówić, ale myślę, że same tak będziemy mówić za parę miesięcy Ja się samego porodu nie boję (na razie), ból mnie nie przeraża, te nacinania itd - wszystko się zagoi. Boję się tylko, żeby dziecko się dobrze urodziło, żeby nie było z tym jakichś komplikacji, które mogłyby wpłynąć potem na jego zdrowie. Cytat:
![]() A mi jakoś waga stoi w miejscu - dziwne. Może się zepsuła Tzn. poszło mi w górę, ale o jakieś pół kilograma/niecały kilogram. A jestem na końcówce 14 tygodnia. Mam nadzieję, że to o niczym złym nie świadczy...To w którym tygodniu można zacząć czuć ruchy? Bo już się pogubiłam... |
||||
|
|
|
#897 |
|
Wtajemniczenie
|
a
Edytowane przez kism Czas edycji: 2011-11-27 o 21:25 Powód: Usuwam post, bo następny jest jego kopią. Coś mi się długo ładował, a potem okazało się, że się dwa razy załączył |
|
|
|
#898 |
|
Zakorzenienie
|
zależy która ciąża ja zaczęłam czuć w 17t
|
#899 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki, ogłaszam uroczyście
że cisza na wizażu i mój wolny czas zaowocowały pierwszymi typami na wózek dla Okruszka, nawet na wózki...Wiele z Was chętnie czytało moje opinie, więc pozwólcie, że objaśnię dokładnie co i dlaczego wybrałam. Dla znudzonych długimi opiniami zalecam pominięcie tego postu ![]() Zaznaczam, że są to takie pierwsze typy po przeglądzie w internecie. Nie wiem zupełnie, co wymyślę, jak pójdę do sklepu ![]() Przystępując do poszukiwań, byłam pewna jednego - jakkolwiek fantastyczne combo bym wybrała, to nie spełni ono moich czasem sprzecznych oczekiwań na czas od 0 do 3 lat. Zacznę od tego, co miałam przy Maksie, bo właściwie byłam z tego rozwiązania zadowolona i zamierzam do tego tylko kilka zmian wprowadzić :1. Wózek głęboko-spacerowy Deltim Voyager 005 - zdjęcia poniżej, W założeniu miał nam służyć przez 3 lata, design może nie najbardziej nowoczesny, ale akceptowalny. Był fantastyczny w użytkowaniu pomimo kilku minusów, które zaczęły być uciążliwe przy roczniaku ważącym 10 kg - brak skrętnych kół, raczej ciężki 14-15 kg, dość duży po złożeniu. Plusów miał za to moc: wszystkie śniegi i wertepy były mu niestraszne. Dobrze amortyzowane pompowane koła (co niestety zawsze ma negatywny wpływ na wagę wózka). Miał przekładaną rączkę, więc nawet w wersji głębokiej, jak Maksiu sobie spał na spacerze i np. świeciło mu słońce na buzię mogłam sobie odwrócić wózek i parzeć na niego przez okienko w buce. Budka ma dużo sprytnych kieszonek i część odpinaną, zostaje tam siateczka, więc w lecie jest dobra wentylacja w wózku. Spacerówka jest obszerna - na zdjęciu gdzie Maks siedzi i ma nóżki przykryte kocykiem jest jeszcze założona przedłużona barierka, z której korzystało się przy wersji głębokiej, tzn. takim usztywnionym nosidle włożonym do środka. Na zimę dla niemowlęcia takie wykorzystanie wersji spacerowej ma taki plus, że dziecko jest osłonięte i wszystkie kocyki i śpiworki się tam zmieszczą 2. Spacerówka Eurobaby Orinoko - posłużę się aukcją http://allegro.pl/super-wozek-spacer...937043281.html Super niedroga i dobrze wyposażona zwykła parasolka. Plusy: Lekka (nie wiem, czemu pisze, że 9 kg waży. Jak ja ją kupowałam to producent podawał 7 i faktycznie była leciutka. Niezła amortyzacja (choć oczywiście nie ma porównania do pompowanych kół), skrętne przednie koła z możliwością blokady, rozkładane niemal na płasko siedzisko i podnóżek, na wyposażeniu osłona nóżek, folia przeciwdeszczowa, uchwyt na kubek. Minusy: brak obracania siedziska czy rączki (co przy dziecku ponad rocznym nie było już dla mnie tak istotne), po 1,5 roku był już trochę rozklekotany. Auto nie mieliśmy wtedy własnego, więc fotelik mieliśmy jakiś niemarkowy używany sporadycznie, kiedy ktoś nas wiózł. Wszystkie powyższe sprzęty sprzedałam lub dałam, więc teraz zaczynam zakupy od nowa
|
|
|
|
#900 |
|
Wtajemniczenie
|
Co bym zmieniła w powyższym zestawie?
Na pewno więcej pieniędzy chcę wydać na solidną spacerówkę (niż na wersję głęboką), która ma długo posłużyć, a przy tym być lekka, fajnie żeby chociaż siedzisko można było wpinać przodem i tyłem. Dobrze, żeby w stelaż dało wpinać się też fotelik do auta (którym teraz namiętnie się poruszam), żeby móc jednak czasem na szybkie zakupy do spożywczaka z auta wyskoczyć. Na pewno na pierwsze miesiące potrzebna jest też wygodna, duża (Maks przypomnę 4 kg ważył po urodzeniu ), dobrze amortyzowana gondola. Spędzała mi sen z powiek piersza zima, gdzie niemowlę pasuje jeszcze dobrze opatulić w dużej spacerówce i znalazłam rozwiązanie, które spełnia wszystkie te wymagania Kupię od razu dwa wózki, których będę używać zamiennie w zależności od sytuacji...1. Wózki Deltim, co prawda nie są już dawno produkowane (połączyła się firma z x-landerem), ale znalazłam na allegro wyprzedaż jeszcze jakichś stanów magazynowych - aukcję z następcą mojego Deltima, wszystko to samo tylko lżejszy 11 kg: Delitm Voyager Ligero. Będzie nam służył na spacery i ta pierwsza zima nie będzie nam straszna. Cena 300 zł jest powalająca i normalnie bałabym się go kupić, ale mam tą markę sprawdzoną, no i jest gwarancja jakby co ![]() 2. Spacerówkę Graco Fusio z fotelikiem Graco (ocena 4 wg Adac Czyli koszt całej "imprezy" wyniesie mnie około 1600. To tak jak wspomiałam takie pierwsze typy. W oko wpadły mi jeszcze: Coletto Matteo - byłabym w stanie kupić go jako combo, przystępna cena i rewelacyjny patent z jakby przekładaną rączką/przekręcanym siedziskiem, gdzie po zmianie kierunku dalej duże pompowane koła są z tyłu, a skrętne z przodu, ALE... czy fotelik będzie dość dobry? Poza tym na necie wózek ma kiepskie opinie odnośnie awaryjności.Hauck Malibu i Hauck Capri - dwa niemieckie wózki, które oprócz Graco Fusio biorę pod uwagę jako spacerówkę z fotelikiem, właściwie podobne do niego. Foteliki też mają ocenę 4, ale przy ewentualnym kupnie na alllegro trzeba zwrócić dokładnie uwagę co z polską gwarancją, bo widziałam, że są pośrednicy z Niemiec i gwarancja też niemiecka... ![]() To by było na tyle Na pewno przed jakąkolwiek decyzją muszę każdy z tych wózków (oprócz Voyagera siłą rzeczy) dokładnie sobie pomacać, pojeździć w sklepie, porozkładać na części pierwsze i poskładać, itp.Mam nadzieję, że cokolwiek pomogą komuś moje wypociny
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:58.

a mianowicie wczoraj byłam z moim narzeczonym w realu i spytał co sobie kupujemy na mikołaja ....ja nigdy nie robiłam tgakich prezentów z facetem swoim więc zdębiałam ...macie może jakieś pomysły??
bo ja kompletnie nie wiem.....

Przecież wszystko, co piszę o porodach, jest pozytywne. Wczoraj tyle było mowy o nacinaniu, a mój post jakoś bez echa przeszedł... 

ale chodzi do pracy. Więc tak we dwóch w domu na mnie chuchają tymi bakteriami i widocznie mnie też coś złapało
To ja też uciekam się czym prędzej do porad Dasti.

Poza tym na necie wózek ma kiepskie opinie odnośnie awaryjności.