Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 2011 cz.7 - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-29, 09:49   #2521
muffinka90
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość
Sozaa i Muff
no żesz w mordę, się zdenerwowałam jak mi to powiedział, bo coś kojarzyłam, właśnie z forum, że dostawali po sn... a wiecie jak to się odbywa??? czy to lekarz prowadzący czy szpital wystawia to zwolnienie dla tżta??

nie wiem czy dzisiaj sie upominaĆ jeszcze o to- bo się będę z nim widziała... czy może przy wypisie ze szpitala o tym zagadaĆ...

Gin był jak do tej pory ok, nawet dzisaj mnie zabiera do szpitala na ktg- bo mu wspomniałam że prywatnie to olewali zapis... no ale kurcze on wczoraj tak stanowczo po moim pytaniu o L4 to powiedział, że NIE należy się po naturalnym...że wiecie... zdębiałam... może jakąś ustawę poszukam czy cuś

Kurcze takie L4 by się przydało- bo tż ma prace wyjazdową i "teoretycznie" powinien wracaĆ tylko na weekend---> więc jego obecnośĆ byłaby nie zastąpiona i w ogóle skoro się należy to co on pitoli tylko sie boję, ze moze akurat TEN szpital w którym rodzę(i w którym on pracuje) ma nie pisaną zasadę nie wystawiania tego zwolnienia po sn i już (((((((( wiec se mogę gadaĆ

A tak w ogóle, to dzień dobry
coraz krócej śpię, może godzina zero zaraz wybije
idę na sniadanie bo mama zaraz mnie nawiedzi a potem na to ktg jadę- ciekawe co u Dalii , po obchodzie napisze do niej

---------- Dopisano o 07:40 ---------- Poprzedni post napisano o 07:13 ----------

a jeszcze coś słyszałam o urlopie okolicznosciowym w pracy-2dniach- dla ojca... ale nei wiem dokładnie,b o to mi się obiło o uszy tylko(nie o forum ), takim urlopie który jest osobno liczony nizeli urlop wypoczynkowy...
ja juz się w tym wszystkim gubię
Wystawia lekarz prowadzacy, moj nie wiedzial o co kaman, ale go oswiecily pielegniarki, bo ich mezowie tez mieli zawsze jak gin nie wystawi to moze z rodzinnym sie jakos tz dogada i pare dni wezmie?
A te 2 dni to na opieke nad dzieckiem, jak nie pracujesz to piszesz zaswiadczenie, tz daje w pracy i mu sie nalezy (jak pracujesz to ty mozesz wykorzystac). Moj tz juz wzial jeden z tych na opieke i jedzie z nami na bioderka

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------

fatal to szalej kobieto za te wszystkie tygodnie lezenia

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

ale to dziwnie wyglada, jak przeglada watek 7 osob, a nie ponad 30 jak kiedys... chyba nie umrze nam watek smiercia naturalna co?

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 09:55   #2522
__Fallen Angel__
Zadomowienie

Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201

hej
ja wczoraj byłam u gin. i powiedziała że szyjka się skraca i na opuszek palca jest rozwarcie i że w tym tygodniu nie urodzę, a potem tak jak fatal mogę szaleć bo będzie już 37 tydzień
zaraz ide na pobranie wymazu na paciorkowca, stresuje się. Bardzo nie przyjemne to?

I need your love

http://www.suwaczki.com/tickers/bfarxzdvsmirnrv7.png

Moje Serduszko bije już

http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqkrhm8md636fk.png
__Fallen Angel__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 10:03   #2523
muffinka90
Zakorzenienie

Fallen nie jest nieprzyjemne, cos jak pobieranie cytologii, chwila i po krzyku

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
Stary 2011-11-29, 10:14   #2524
fatal21
Wtajemniczenie

Z tym szaleństwem to wole tak ostrożnie, bo moja gin ma dyzury w wybrane dni i to 90km od mojego miejsca zamieszkania, a mam miec cc wiec chce jakos donosic do tego 12.12Ale kamien z serca
Stary 2011-11-29, 10:20   #2525
muffinka90
Zakorzenienie

ciekawe jak tam Myszeczka, Dalia i Plusia...

mlody sie przebudza, nakarmie go i sprobuje jakos sie wyturlac z nim i wozkiem z tego posranego 4 pietra

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
Stary 2011-11-29, 10:25   #2526
Ona231
Zadomowienie

Seona po 7 dniach przyjmują, chyba, że coś się dzieję, tak jak u mnie, nie czułam ruchów to przyjęli w terminie porodu. Ale zawsze na KTG możesz podjechać, zobaczysz co Ci powiedzą.

Glamm nie mam porównania jak to jest z chłopcami, ale moja tak jak Olusi, nie dość, że człowiek brudny to jeszcze mokry Też wolę wodą myć

Fatla to już niedługo

__Fallen Angel__ nie jest to jakoś nieprzyjemne, odrobinę krępujące jak to badanie. Ale tak to spokojnie
Stary 2011-11-29, 10:27   #2527
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

muffinko wspolczuje!
ja z 1 pietra mam dosc...
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 10:32   #2528
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Sozaa i Muff
no żesz w mordę, się zdenerwowałam jak mi to powiedział, bo coś kojarzyłam, właśnie z forum, że dostawali po sn... a wiecie jak to się odbywa??? czy to lekarz prowadzący czy szpital wystawia to zwolnienie dla tżta??
Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
Wystawia lekarz prowadzacy, moj nie wiedzial o co kaman, ale go oswiecily pielegniarki, bo ich mezowie tez mieli
Muffinka, a wiesz może jak to jest, jak gin. nie pracuje w szpitalu? To kiedy po to zaświadczenie iść? Bo wizyta kontrolna po porodzie jest chyba po 8 tyg. od porodu?

Sozaa, fajny sen Ja w nocy miałam kilka razy takie skurcze jak na okres, ale nie rozkręciły się. A dzisiaj rano, tu będzie opis czopa - wylazł mi ogromny kawał czopo- śluzu różowo-brunatnego, ciągnący się i wielki- , ale skurczy nie ma ani żadnego twardnienia. I co teraz??? Czekać na skurcze, czy jechać na IP? Dzień po TP?????

Ona231, Basiula, dzięki za odpowiedź!

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

Muffinka, myślę, że wątek nie umrze, tylko mamy się ogarną i wrócą Ggory tak dłuuugo nie było Ciekawe jak tam Pluusia i Dalia, akcja się ładnie rozwijała i cisza od Nich?

Ślub
Pati
Lili

Edytowane przez Seona
Czas edycji: 2011-11-29 o 10:58 Powód: dopisek
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 10:35   #2529
fatal21
Wtajemniczenie

Podziwiam Was dziewczyny z tymi wózkami i pietrami.My myslimy o zakupie mieszkania za jakis czas, ale blok bez windy odpada.Nawet na pierwsze pietro nie bede taszczyła wózka.Dlatego teraz mieszkajac w domu na pietrze bede miała 2 wózki.
Stary 2011-11-29, 10:45   #2530
basiula19
Zadomowienie

CO DO ZWOLNIENIA DLA TŻ.....

to ja jak miałam wychodzić już ze szpitala to na ostatnim obchodzie lekarz sie pytał czy pracuje i czy tż pracuje i przy wypisie dali mi zaświadczenie dla mnie o urolpie macieżyńskim i dla tż zaświadczenie, że ja od XX do XX nie moge zajmować sie dzieckiem to tzw. opieka poszpitalna nad matką i dzieckiem....jak pytałam położną to mówiła, że po porodzie sn dostaje mąż 7 dni a po cc 14 dni ale mój mąż mimo iż rodziłam sn to dostał 14 dni to już chyba od lekarza zależy a wystawiał akurat ten, który miał dyżur a nie mój gin.....tak czy tak ta opieka sie należy jak psu buda

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 10:48   #2531
sozaa
Rozeznanie

Seona, zazdroszcze czopa czyli jestes nastepna! Ja bym czekala na skurcze, ale zadzwon do szpitala tak dla swietego spkoju, nie masz akurat nic do stracenia, najwyzej powiedza, zeby jeszcze czekac!
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 10:49   #2532
basiula19
Zadomowienie

A ODNIŚNIE MYCIA DUPCI....

to jak wyszliśmy ze szpitala małemu zaczeły sie robić krosteczki i jak położna przyszła do domu to zaleciła, żeby ograniczyć używanie chusteczek tylko do nocy a w dzień to miseczka z letnią wodą i wacik dodatkowo smarować na zmiane dupcie kremem na odparzenia, linomagiem, sudokremem i 2x dziennie tormentiolemi normalnie niewiem czy 2 dni mineło i dupcia śliczna różowiutka a teraz tylko myje wodą i smaruje albo linomagiem albo kremem przeciw odparzeniom i nic małemu już sie nie robi.....

Stary 2011-11-29, 11:02   #2533
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
CO DO ZWOLNIENIA DLA TŻ.....
od lekarza zależy a wystawiał akurat ten, który miał dyżur a nie mój gin.....tak czy tak ta opieka sie należy jak psu buda
Dzięki Ci dobra kobieto!!

Sozaa, może do swojej gin. napiszę, czy już jechać Chociaż ona to jest taka, że na parte czekać, bo po szpitalu nie ma co łazić

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Aha i śmiać mi się chciało, jak gin. Darusiiii, powiedziała o jednym szpitalu "bo tam ch uye są" a moja wczoraj, żeby nie rodzić w szpitalu x bo tam "faszystowskie niedobitki tylko siedzą" Darusiaaa, może my do jednej gin. chodzimy? I teksty typu: "połóż się na lewym półdupku" są normalne

Wyłazi mi tego brązowego śluzu strasznie duuuuużo!
Oby coś drgnęło

Ślub
Pati
Lili

Edytowane przez Seona
Czas edycji: 2011-11-29 o 11:05 Powód: dopisek
Stary 2011-11-29, 11:06   #2534
fatal21
Wtajemniczenie

Moja jak wczoraj pacjentka dodam ze młoda na plastyke krocza przyszła po porodzie juz 2 raz to zapytała gdzie Pania tak skrzywdzili,jak usłyszała gdzie to zapytała, który partacz i podała nazwiskaSama tam kiedys była ordynatorem wiec wie co mówiła.
Stary 2011-11-29, 11:15   #2535
ela3010
Zadomowienie

Witam.

|Seona ty za chwilę rodzisz!!!!, wreszcie.
Ale do szpitala bym się nie śpieszyła, bo jeszcze kilka godzinuplynie nim coś się zacznie.
Ja rodziłam w niedzielę, ale już od piatku miałam wydzielinę podbarwioną krwią, z tym że u mnie czopa nie było już dawno.
To szykuj się kochana.

A ja dziś sama ze swoimi chłopakami, mąż w pacy, Milosz odsypia noc, a to nocny marek.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 11:41   #2536
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość
|Seona ty za chwilę rodzisz!!!!, wreszcie.
Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość
Ale do szpitala bym się nie śpieszyła, bo jeszcze kilka godzinuplynie nim coś się zacznie.
Ja rodziłam w niedzielę, ale już od piatku miałam wydzielinę podbarwioną krwią, z tym że u mnie czopa nie było już dawno.
To szykuj się kochana..
Ela, nie mów hop Wiem właśnie, że taka wydzielina śluzowata i przez kilka dni może być, a kiedy skurcze się zaczną to Bóg jeden wie U Oolong też przez kilka dni był taki różowaty śluz. Chociaż w poprzedniej ciąży to wyłaziło mi tylko kilka godzin a później już skurcze. Może będzie powtórka z rozrywki Wykąpałam się teraz w gorącej wodzie, ale ani jednego skurczu ani twardnienia chociaż Idę posprzątać Może wymyję listewki przy drzwiach, tak jak Ty?

Ślub
Pati
Lili
Stary 2011-11-29, 11:53   #2537
basiula19
Zadomowienie

a mój mąż wraca dzisiaj pierwszy dzien do pracy dobrze, ze to 2 zmiana ale jutro idzie na noc już

Stary 2011-11-29, 11:54   #2538
domi7ks
Zakorzenienie

Hej

Laski...jak ja Wam zazdroszcze tych ekspresowych porodów i że w ogóle coś się dzieje u Was. U mnie nic, cofnełam się na okres przedciążowy...1,5 tyg do terminu porodu a ja się czuję jak nowo naordzona. Zadnych skurczybyków, bóli brzucha, wstaje normlanie, jakby go nie było równie dobrze mogłabym iśc na wesołe miasteczko nie myslałam, że aż tak się pod koniec ciąży cofne

A sprzątałam cały czas prawie, bo mam obsesje, że dzidzi mam ieć czysto. A ile zakamarków wyszorowałam, które dawno szmaty nie widziały

Seona trzymam kciuki i gratuluje mądrego męża

Ggora śnilas mi sie pare dni temu...że kreciłas z kolegą mojego Tz z pracy...byliscie na piwie na rynku w Krakowie

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 11:57   #2539
Tincia
Wtajemniczenie

Cytat:

aha mam ważne pytanie:
czy po porodzie sn tż dostaje l4????????

pytam bo mi gin dzisiaj powiedział, że wystawiają tylko po cc
Bzdura. Ja rodziłam sn, a Tż dostał opiekę (l4). Przed wypisem ze szpitala, na ostatnim obchodzie, trzeba powiedzieć lekarzowi, to wystawi.

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Tincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 12:19   #2540
Darusiaaaa
Zakorzenienie

moj tz tez mial 2 tygodnie.

Tz z mloda do lekarza poszedl,oby to sie okazalo ze tylko zeby
Seona moja to taka strasznie ciepla osoba, ale umie odpowiednio "dosrac"
A.Camus
Stary 2011-11-29, 12:37   #2541
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
a mój mąż wraca dzisiaj pierwszy dzien do pracy dobrze, ze to 2 zmiana ale jutro idzie na noc już
nie płakaj, jak mus to mus... zawsze nam mozesz "pomarudziĆ" zamiast tżtowi przecież od tego tutaj jesteśmy

Seonka to ty pisałaś o tym czopie? to poczekaj jeszcze na skurcze albo wody

właśnie apropos marudzenia (dziewczyny dzięki za odpowiedzi ale nie chcę żeby mi przepadło, to co mi się należy :
byłam dzisiaj w szpitalu na ktg, to weszłam do pokoju wypisów i pytam babeczkę o to L4 dla meża czy po KAŻDYM porodzie się należy... a ona do mnie "TYLKO PO CC PROSZĘ PANI" i ze wystawi jak przyjdę po wypis a języka w gębie zabrakło i nie powiedziałam, ze w innych szpitalach wystawiają po sn normalnie tragedia
dziwny szpital, dziwni ludzie gdzie ja ide rodziĆ??? "sto lat za murzynami" czy jak

tak jak któraś z was słusznie napisała: "należy się zwolnienie jak psu buda"---> a oni w kółko powtarzają to jak mantrę, ze tylko po cc... możliwe, zeby byli aż tak niedoinformowani??? co za szpital

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2011-11-29 o 12:40
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 12:41   #2542
asiol
Rozeznanie

Hej laski,
Ja tylko na chwilę - jade do szpitala ze skierowaniem na patologie i o ile bedzie możliwość będę pisać co u mnie....
trzymajcie kciuki , bo sie trochę boję...
asiol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 12:45   #2543
fatal21
Wtajemniczenie

Ja juz kolejny raz przepakowałam torbe MałejTeraz zrobiłam jeden taki komplet na zaraz po porodzie i kilka innych zeby nie dobierac
Chyba mam jakas długonoga osmiornice bo stopa wbija mi sie pod zebra z lewej strony a głowa totalnie ciśnie na szyjke
Stary 2011-11-29, 12:47   #2544
nikaa2
Wtajemniczenie

Asiol
kciuakasy zaciśnięte moooooooooooooooooooooooo ooooooooooocno
dobrze, ze będziesz pod fachowa opieką, napewno wykurzą Franka na dniach

Fatal
modelka ci rosnie z dłuuuuuugaśnymi nogami

u Dalii
rozwarcie 4 cm ale próba bezowocna, ma czekaĆ na rozwój akcji

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2011-11-29 o 12:51
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 12:49   #2545
__Fallen Angel__
Zadomowienie

jestem już po pobraniu wymazu hehe ciekawe jakie będą wyniki

co do l4 dla męża to fajnie że jest takie coś,musze mojemu powiedzieć bo on zapowiedział że urlop będzie brał jak urodzę

I need your love

http://www.suwaczki.com/tickers/bfarxzdvsmirnrv7.png

Moje Serduszko bije już

http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqkrhm8md636fk.png
__Fallen Angel__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 12:53   #2546
fatal21
Wtajemniczenie

Oficjalnie do cc mam jeszcze 13 dni, ale jakoś moja intuicja podpowiada mi, ze ten tydzien i kropkaJutro mam ostatnia wizyte a w sobote ktg na dyzurze swojej gin i jakby miało sie coś dziac to Tylko wtedy, bo ja innemu lekarzowi nie dam sie kroic
Stary 2011-11-29, 12:57   #2547
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ja jutro na KTG bo moja ma dyzur, ale u mnie to sie raczej NIC A NIC nie dzieje..
A.Camus
Stary 2011-11-29, 12:59   #2548
rudominka
Raczkowanie

Asiol, trzymam kciuki żeby Franek wyszedł po dobroci

Odnośnie wolnych dni po porodzie
jeszcze: należą się 2 dni urlopu okolicznościowego - do wzięcia od razu, poza tym są jeszcze 2 dni opieki nad dzieckiem - niezależnie od ilości posiadanych dzieci, do wykorzystania w danym roku kalendarzowym przez jedno z rodziców, lub każde po 1 dniu. No i urlop tacierzyński - teraz 1 tydzień, od 2012 - 2 tyg - do wykorzystania zanim dziecko skończy 12 miesięcy.
Na temat zwolnienia lekarskiego to nie wiem, bo nie widziałam potrzeby skorzystania z niego przez TZ.

Od dziś mam chrzest bojowy - zostałam do czwartkowego wieczora sama z całą trójką Będzie wożenie ze szkoły, na bal andrzejkowy (dziś) i tym podobne atrakcje. Dobrze, że rano znajomi zabiorą chłopaków do szkoły, po południu łatwiej będzie nam się zebrać.
rudominka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 13:16   #2549
Jagooda_
Raczkowanie

Heja

Ale czas leci, nasza Mała ma już 4 tygodnie czytam z doskoku, ale na odpisywanie nie zawsze jest czas. Teraz mam Asię w chuście to rączki wolne, ale coś się panna budzi i tyle będzie z mojego pisania

Wszystkim rozpakowanym mega gratulacje no i cały czas mocne kciuki za rodzące i czekające na godzinę zero

Co do l4 to mi w szpitalu nikt nawet nie wspomniał o takiej możliwości, a wywalili mnie do domu po cc już na 2 dobę. Mąż wziął okolicznościowy 2 dni, a potem z wypisem ze szpitala poszedł do rodzinnej i ta bez problemu wypisała mu opiekę na mnie.

Lecz nikt nie może tracić z oczu tego, czego pragnie.
Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi.
Sekret tkwi w tym, by się nie poddać.

Paulo Coelho

Jagooda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-29, 13:32   #2550
basiula19
Zadomowienie

Rozdział 7
Zasiłek opiekuńczy
Art. 32. 1.23)Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu podlegającemu obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu zwolnionemu od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad:
1) dzieckiem w wieku do ukończenia 8 lat w przypadku:
a) nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których dziecko uczęszcza,
b) porodu lub choroby małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki,
c) pobytu małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się dzieckiem, w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej;
2) chorym dzieckiem w wieku do ukończenia 14 lat;
3) innym chorym członkiem rodziny.
2. Za członków rodziny, o których mowa w ust. 1 pkt 3, uważa się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat - jeżeli pozostają we wspólnym gospodarstwie domowym z ubezpieczonym w okresie sprawowania opieki.
3. Za dzieci w rozumieniu ust. 1 i 2 uważa się dzieci własne ubezpieczonego lub jego małżonka oraz dzieci przysposobione, a także dzieci obce przyjęte na wychowanie i utrzymanie.
Art. 33. 1. Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niżprzez okres:
1) 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dziećmi, o których mowa w art. 32 ust. 1 pkt 1 i 2;
2) 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad innymi członkami rodziny, o których mowa w art. 32 ust. 1 pkt 3.
2. Zasiłek opiekuńczy przysługuje łącznie na opiekęnad dziećmi i innymi członkami rodziny za okres nie dłuższy niż 60 dni w roku kalendarzowym.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się niezależnie od liczby członków rodziny uprawnionych do zasiłku opiekuńczego oraz bez względu na liczbę dzieci i innych członków rodziny wymagających opieki.
Art. 34. Zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli poza ubezpieczonym są inni członkowie rodziny pozostający we wspólnym gospodarstwie domowym, mogący zapewnić opiekę dziecku lub choremu członkowi rodziny. Nie dotyczy to jednak opieki sprawowanej nad chorym dzieckiem w wieku do 2 lat.
Art. 35. 1. Miesięczny zasiłek opiekuńczy wynosi 80 % podstawy wymiaru zasiłku.
2. Do zasiłku opiekuńczego stosuje się odpowiednio przepisy art. 11 ust. 4 oraz art. 12 i 17.

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

http://forum.gazeta.pl/forum/w,585,2..._porodzie.html

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości