|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Egzamin na prawo jazdy-pytania,relacje,trzymanie kciuków :) cz.IX
zetuzetia będzie dobrze!
![]() eh, w grudniu mój trzeci raz, ciekawe czy z placu wyjade. ( dzisiaj robiłam łuk na samochodzie mojego chłopaka i wychodziło super..Ja nie wiem, mam sposób na Toyocie, wszystko ładnie a się nie udaje A tak bardzo chciałabym mieć ten plasticzek <3 |
|
|
|
#3512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na egzaminie nie powinniśmy tego puszczać, ale już po tak, mój I mówił że sie powinno jeździć na krzyż, nie wiem jak to wytłumaczyć, ale np jak jedziemy ulicą prosto i jest wylot na nia z podporządkowanej na której widzimy duzy korek do wyjazdu, każdy kierowca( jadący główną) powinien puścić jednego z tej podporządkowanej. Nie wiem czy wiecie o co chodzi
|
|
|
|
|
#3513 | |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
Cytat:
|
|
|
#3514 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja nie zdałam póki co raz, i tylko z mojej winy i mam tego pełną świadomość, a jeśli chodzi o same egzaminy to znam parę osób których nie trawię co w wolnej chiwli jeżdżą obojętne czy na odlewniczą, czy na powstanców, bądź radarową i wybiegają przed samochodem wordu nawet nie na pasach. totalna głupota. i nie wiem jaka z tego radość. samochody wordu łatwo poznac ogólnie bo są srebre z pomarańczowo-niebieskimi naklejkami :P ja cały czas jeździłam w obrębie radarowej, tylko inna sprawa że jeździłam w dzień a egzamin w nocy i troche inaczej wygląda odległość itd. ![]() zobaczymy 14 grudnia na drugim podejściu
|
|
#3515 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli tak to cieszę się, że będę zdawała na samochodzie, na którym się uczyłam Jutro na jeździe złapie mnie zmrok, po raz pierwszy. Szczerze mówiąc boję się jak cholera ^^ |
|
|
|
|
#3516 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3517 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dwa dni jeździłam po ciemku, wszystko fajnie bo ulice były w miarę puste bo o 18 jeździłam ale parkingów nie widziałam ![]() ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3518 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
byle nie nadmierna A to o czym piszesz to tzw. jazda na suwak ![]() Ja wczoraj 5min stałam żeby wyjechać w lewo z podporządkowanej, bo nikt mnie nie chciał przepuścić. W końcu zluzowało się an tyle, że dałam radę. Czasem przydaje się delikatnie wyjechać, żeby kierowcy dobrze Cię widzieli i sie zlitiowali, ale u mnie to wczoraj nie przeszło No cóż. Wczoraj kolejny poziom wtajemniczenia zaliczyłam, bo jechałam w godzinach szczytu, no i już drugi raz tankowałam Za to mąż, po naszych ostatnich sporach, powiedział, że widzi postępy u mnie Wczoraj miałam jeszcze jedna sytuację pod blokiem, wjechałam w wąską uliczkę a z naprzeciwka sunie inne auto. Wiedziałam,że sie nie zmieścimy, to wycofałam mu tak żeby przejechał, to z innej uliczki jedzie na mnie jakiś gówniarz i zamiast poczekać aż tamten wyjedzie, a ja wjadę, co trwałoby jeszcze jakieś 10sek, to przejechał a raczej przecisnął się z drugiej strony jeszcze na mnie coś krzycząc. A że nie czułam się winna tej sytuacji, to mu środkowy palec pokazałam Aż mąż mnie musiał przywoływać do porządku i kazał odnaleźć swoje ZEN ![]() No dokładnie, co egzaminator to inne podejście, ale myślę, że obojętnie jaki nie jest warto powiedzieć, że korzystam z przywileju od innego kierowcy.
|
|
#3519 |
|
Zakorzenienie
|
A ja już nic nie wiem.... Mam pustkę w głowie i wątpliwości w wielu rzeczach, które wcześniej były oczywiste
![]() Używacie kierunkowskazów na placu na egzaminie? Tzn. kiedy np. po zrobieniu łuku jedziecie na wzniesienie, albo kierujecie się do bramy wyjazdowej? I jeszcze jedno się chciałam zapytać.... Przy skręcie w lewo, jeśli na naszym lewym pasie jest korek, ale zostawione miejsce do skrętu (no bo przecież nie wolno się zatrzymać na skrzyżowaniu), to mam przejechać, czy czekać aż mi ktoś mrugnie światłami? No bo teoretycznie oni mają pierwszeństwo, ale praktycznie stoją w korku i się nie poruszają i już nic nie wiem..... |
|
|
|
#3520 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rób jak czujesz!I nie martw się Co do drugiego, to niestety nie zrozumiałam - musiałabym mieć ta sytuację rozrysowaną...
|
|
#3521 |
|
Raczkowanie
|
ja na placu nie używam kierunkowskazów -i chyba ok bo wyjezdzałam na miasto, ,ale jak wyjezdzałam z bramy ośrodka to tak
![]() czy ktos zdaje w Krakowie? |
|
|
|
#3522 | |
|
Konto usunięte
|
Czasem można. Na przykład osoby niepełnosprawne muszą zdawać na samochodzie, który jest dla nich przystosowany a ciężko, żeby WORD dysponował dużą ilością takich samochodów (i to różnych, bo różne muszą być). Jedni mówią, że ma to swoje plusy bo nie ma kamer
Cytat:
Boję się ale i cieszę. Nie chciałabym mieć takiej sytuacji, że pierwszy raz po zmroku pojadę dopiero na egzaminie. Ja się teraz jeszcze boję, że nie zdążę BTW, dziś będę jechać z drugim instruktorem. Naściemniałam, że chcę spróbować na innym samochodzie bo w tamtym hamulce mi się nie podobają (rzeczywiście tak jest) ale tak na prawdę to chcę wypróbować innego instruktora Mam wrażenie, że nie jest tak miły i luzacki jak mój ale za to bardziej kompetentny. I dobrze, nie szukam kumpla tylko kogoś, kto mnie nauczy jeździć, prawda?
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-11-30 o 11:47 |
|
|
|
|
#3523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jazda wieczorem jest nawet fajna
|
|
#3524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tą sytuację rozrysowałam Ci w Paintcie Mam nadzieję, że coś zrozumieszNo więc jadę sobie czerwoną L i chcę skręcić w lewo, a na przeciwnym pasie jest korek. Samochód X również, który jest przed skrzyżowaniem. No i teraz mam przejechać, bo on i tak stoi w korku, czy on musi mnie przepuścić, bo teoretycznie te zielone samochody mają przede mną pierwszeństwo. Gdyby one jechały, to wiadomo, że musiałabym czekać, aż mnie przepuści, albo nic nie będzie jechać. Ale co jak one stoją w korku? Trochę namieszałam, ale nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć.... Mam nadzieję, że zrozumiesz |
|
|
|
|
#3525 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
(PS. jest takie pytanie na testach teoretycznych )
Edytowane przez rachuciachu Czas edycji: 2011-11-30 o 13:04 |
|
|
|
|
#3526 |
|
Wtajemniczenie
|
ooo to dobrze, że mówicie bo ja bym pewnie stała
|
|
|
|
#3527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie dlatego, że ciągle myśli się o tych trudnych, żeby je zrobić tak jak trzeba![]() Nie wiem czy ktoś mnie dzisiaj rozumie, no ale same wiecie.....
|
|
|
|
|
#3528 |
|
Rozeznanie
|
Nie, nie, nie- jeźdźcie spokojnie. Zawsze można prowadzić monolog na egzaminie i komentować sytuację na drodze tak, żeby nie było wątpliwości.
![]() A jeszcze co do kierunkowskazów na placu- myślę, żeby zawsze ich używać- jeśli migniecie to nic się nie stanie, a jeśli zapomnicie to co bardziej surowy egzaminator może mieć pretensje. Tak samo pamiętajcie o światłach mijanie na placu- teraz jest juz szaro-buro przez cały dzień i jazda na światłach dziennych może okazać się niewystarczająca. Wiem, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu, ale wydaje mi się, że ze światłami i kierunkami lepiej przesadzić w tę stronę (w sensie włączać zawsze i wszędzie) niz zapomnieć i mieć problem.
|
#3529 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gorzej z tym, że kierowcy często ustawiają się jeden po drugim, nie patrząc że blokuja tym skrzyżowanie czy przejście dla pieszych i wtedy Ty biedna stoisz, nie masz miejsca na skręt i jak tylko samochody ruszą, to wtedy każdy chce przejechać i możesz mieć problem, żeby skręcić. Oczywiście teoretyzuję teraz ale wiesz jak jest. W takiej sytuacji jak Ci opisałam musisz dzielnie czekać aż ktoś zrobi Ci miejsce na wykonanie manewru.Zgadzam się z Rachuciachu odnośnie kierunkowskazów i świateł. ![]() I ja na egzaminie gadałam do siebie opisując, co się dzieje
Nasz dzień: 12.09.2009 Zawsze będę wierzyć... Edytowane przez agnusek22 Czas edycji: 2011-11-30 o 14:14 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#3530 |
|
Zakorzenienie
|
Pisałam tu że będę mieć egzam w środę. No i nie zdałam i to przez taką głupotę
2 razy źle zrobiłam hamowanie awaryjne. Rozpędziłam się do 50 za pierwszym razem zahamowałam ale jakoś nie tam gdzie chciał a za drugim razem mi silnik zgasł i on coś tam mówił że do krawędzi jezdni nie zjechałam ale to już nie wiem o co chodziło. Ja to raz miałam na jazdach. I tak dokupuje jazdy ale jakby ktoś mi opisał ten manewr to bym była wdzięczna, czy tam jest jakieś zjeżdżanie do krawędzi? Ależ jestem zła na siebie zwłaszcza że to już 39 minuta na mieście była tak blisko końca ehh coś czuje że to będzie gehenna te egzaminy moje.
|
|
|
|
#3531 | |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
Cytat:
Ale to hamowanie awaryjne czy w wyznaczonym miejscu? Mi instruktorka tłumaczyła, że awaryjne to po prostu BACH po hamulcach do ziemi i nie patrzysz na nic, nawet jak egzaminator walnie nosem w deskę. Bo taka sytuacja to np. jak dziecko wybiegnie na drogę i musisz zareagować nagle. A przy hamowaniu w wyznaczonym miejscu to egzaminator mówi, że masz zatrzymać się na przykład przy drzewie. Ja raz miałam zatrzymać się przodem samochodu przy drzewie, a raz środkiem drzwi pasażera na wysokości słupa. No i wtedy już delikatniej hamujesz, płynnie. Przy prawej krawędzi.
|
|
|
#3532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaznaczyłam pogrubioną czcionką, bo jest to dość istotne i można za to oblać, a może nie wszyscy o tym wiedzą..... |
|
|
|
|
#3534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zapamiętam chyba na całe życie
|
|
|
|
|
#3535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój instruktor starał się nam wszystko tłumaczyć, ale niestety sporo rzeczy mi już umknęło Jutro go chyba zasypię milionami pytań
|
|
|
|
|
#3536 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na pierwszym egzamine zrobiłam to bez kierunkowskazu i powiedziała, ze dobrze..
Byłam dzisiaj u dentystki. Zwykle jeździłam z którymś z rodziców, bo to ponad 50km od mojego domu. Dzisiaj pojechałam autobusem, z racji ze rodzice pracowali, a szanowna pani zapytała, ze mam już prawo jazdy i czy samochodem sama przyjechałam strzał jak kulą w płot
|
|
|
|
#3537 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie powinno się włączać kierunkowskazu, ponieważ w żaden sposób nie zmieniasz pasa ani kierunku jazdy. Nie wiem, w ostateczności może zależy to od WORDu, jakie mają wymagania, ale ogólnie, z tego co wiem to nie powinno się. Tak samo nie trzeba hamować pulsacyjnie- można, ale nie trzeba. Wystarczy, że zahamujesz skutecznie-np. silnikiem i dopiero potem sprzęgło + hamulec.
|
|
#3538 |
|
Raczkowanie
|
Cześć,mogę dołączyć?
![]() Jestem w trakcie oczekiwania na egzamin,który będzie za tydzień -siódmego .Okropnie się stresuję .
|
|
#3539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może źle to sprecyzowałam.... O kierunkowskazie podczas hamowania poinformował mnie instruktor, ja tylko mówię to, co on mi przekazał. Jak kolega zatrzymał się bez kierunku, to powiedział, że egzaminator by tylko stwierdził, że "manewr został wykonany nieprawidłowo" (jak ja nie lubię tych słów ). Masz rację, że nie zmienia się pasa ruchu i dlatego przy ruszaniu po wykonaniu tego manewru nie włącza się kierunku.
Edytowane przez Kalpana Czas edycji: 2011-11-30 o 17:14 |
|
|
|
|
#3540 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie ma się czym denerwować- egzamin nie taki straszny jak go malują. Nie warto się nakręcać, że na pewno się nie zda, bo wbrew pozorom całkiem sporo osób zdaje. W dniu egzaminu posłuchaj ulubionej muzyki, zjedz coś słodkiego a cały stres odejdzie! My tu wszystkie będziemy trzymać kciuki, więc będzie dobrze.
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:44.

( dzisiaj robiłam łuk na samochodzie mojego chłopaka i wychodziło super..

) Oczywiście sami nie powinniśmy stosować uprzejmości wobec innych i wpuszczać czy przepuszczać aut jeśli my mamy pierwszeństwo. Sprawa nie dotyczy pieszych i autobusów, bo to jest wymóg.
ja zdawałam na tej "strasznej" Radarowej, wyjeździłam mnóstwo godzin i jedyną trudnością jest fakt, że ulice są doszczętnie pozatykane, trzeba się często nagimnastykować, kierunkowskaz z omijaniem ciągle w ruchu - pod tym względem jest ciężej niż w innych warszawskich WORDach, ale Twoja teoria spiskowa jest przesadzona. ja spotkałam się z samymi miłymi reakcjami kierowców, nawet na egzaminie wjechałam na pas, który się kończył i musiałam dołączyć sie do ruchu i miły Pan mnie wpuścił. a rowerzysta wsiada na rower i sobie jedzie, a nie patrzy "o jedzie L, zrobię jej zlośliwość". czasem warto mieć trochę pokory i zastanowić się nad sobą, bo nie zdaje się najczęsciej przez wlasny błąd i zły stan nerwów, a najłatwiej narzekać, że cały świat się uwziął i dlatego się nie zdaje

A to o czym piszesz to tzw. jazda na suwak 

Pewnie dlatego, że ciągle myśli się o tych trudnych, żeby je zrobić tak jak trzeba
Jutro go chyba zasypię milionami pytań