Lipcowo-Sierpniowe Dwulatki 2009 i ich rozgadane Mamusie :D - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-30, 17:36   #601
Miramej
Zakorzenienie

Dot.: Lipcowo-Sierpniowe Dwulatki 2009 i ich rozgadane Mamusie :D

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Drzemki nie bylo, ale humoru tez nie, chociaz spac nie chcial, dopiero po 15.00
Za to byly fochy. Ustalilismy przed spacerem, ze najpierw idziemy do miasta, musialam isc na poczte i zamowic ciasto, ale jak minelismy park, to byl wielki placz, pozniej poszlismy i do parku i na plac zabaw. W parku wszedl mi w takie niskie krzaczory i na kolanach musialam go stamtad wyciagac, bo ani myslal wyjsc, jeszcze glebiej uciekal . na placu zabaw bawil sie ladnie, ale usiadl w kaluze, wiec musielismy isc do domu z syrena, bo przeciez na nic tlumaczenia, ze nie moze sie bawic w mokrych spodniach

Antonio ma taka do jeszcze mniejszych dzieci z serii baby i dalej mu to nie wychodzi zbyt dobrze, zastanawiam sie, czy w ogole mu ta jego dac na Swieta, czy moze nieco pozniej. Antonio jednak nie jest tak zaawansowany, jak niektore dzieci tutaj, szczegolnie dziewczynki, zwlaszcza jesli chodzi o puzzle i ukladanki. wydaje mi sie, ze nie ma do nich zbyt wielkiej cierpliwosci
(...)
Mnie tez pasozyty przerazaja.
Królestwo za możliwość zobaczenia

Kuba też nie jest , puzzli nie lubi za bardzo, układa tylko takie baaardzo proste.

Mnie też, ale co mnie nie przeraża

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 18:29   #602
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylka79 Pokaż wiadomość
To widzę,że u mnie jest jeszcze lepiej bo rada parafialna,zbiera po 60 zł,co kwartał i nie od numeru domu,czy mieszkania,tylko od rodziny no nie ma bata,żeby to ukrócić
co kosciół to lepiej

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
To wstań wcześniej , a o której chodzicie spać?

, dziś to się chyba nie zdecyduję
Bartosz zasypia ok 20, czasem mu sie zdarzy o 21, ale to dlatego, że tata wraca przed 19 z pracy i dopiero wtedy jest szał - nie widzą się cały dzień
No a ja to wiadomo - koło północy przeważnie

a ja nie wiem który wybrać ... pomożecie?
http://www.zadowolenie.pl/produkty,porownaj?idp=17777

Cytat:
Za to byly fochy. Ustalilismy przed spacerem, ze najpierw idziemy do miasta, musialam isc na poczte i zamowic ciasto, ale jak minelismy park, to byl wielki placz, pozniej poszlismy i do parku i na plac zabaw. W parku wszedl mi w takie niskie krzaczory i na kolanach musialam go stamtad wyciagac, bo ani myslal wyjsc, jeszcze glebiej uciekal . na placu zabaw bawil sie ladnie, ale usiadl w kaluze, wiec musielismy isc do domu z syrena, bo przeciez na nic tlumaczenia, ze nie moze sie bawic w mokrych spodniach
ale akcja

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 18:49   #603
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

czesc babeczki

jakoś nie mam weny do pisania...

skrobnę tylko kilka zdań
Cytat:
Maju, rozumiem, bo pisałaś już kiedyś, dlaczego od razu się nie wyprowadzacie, ale temat ciągnie się już dość długo, prawda?
Pewnie, że nie jest, ale czasem wychodzi lepiej, niż myśleliśmy
tak, to już długo trwa
myslimy nad tym intensywnie

uwaga! uwaga! ...tadam tadam....Zuza zrobiła swoją pierwszą "upe" do kibelka [/QUOTE]
o! dla Zu
Cytat:
Napisane przez morska Pokaż wiadomość

Chyba dobrze Rzepakowy jest ok pod względem temp. spalania i zawartości kwasów tłuszczowych, ale co do niego są inne kontrowersje - Jola wstawiała filmik o GMO jakieś 4-5 stron temu Chyba żeby rzepakowy nie produkowany w Polsce, to jest szansa, że dobry jest

.
dzięki za odp i dalsza częśc przydatnotnych informacji

a jeszcze apropo mleka, ja właśnie przeszłam na zwykłe mleko
Stary 2011-11-30, 19:03   #604
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
czesc babeczki

skrobnę tylko kilka zdań

tak, to już długo trwa
myslimy nad tym intensywnie

To trzymam kciuki za znalezienie dobrego rozwiązania

H. MacLeod

.
Stary 2011-11-30, 20:12   #605
gorgulek
Zakorzenienie

Dziewczyny, dziękujemy za życzenia zdrówka Kaszel brzydki jest ale z noska nie leci jak wczoraj. Zobaczymy co w nocy będzie.

Cytat:
A Ty robiłaś z krwi? Jak się nazywa takie badanie?
Inną sprawą jest, że nie zawsze badania wykazują obecność, ale jeśli niepokoją nas jakieś zachowania dziecka (mnie np. niepokoiło to, że Kubuś wierzgał nogami w nocy ), w badaniach nic nie ma, a zachowania trwają, to leczy się profilaktycznie, tak mówiła mi nasza pediatra.
Robiłam ale tylko na glistę ludzką a chcę jeszcze na kocią i psią i na lamblie. To się chyba nazywa badanie krwi na obecność przeciwciał... wymieniasz na co chcesz.
Ja miałam na toksoplazmozę robione badania w czasie ciąży i wiedziałam czy chorowałam lub jestem chora. Na g.ludzką bada się tylko czy aktualnie jest ktoś zakażony.
Dziś Pani w lab podpowiedziała mi, że mogę zrobić morfologię z rozmazem, że podwyższone granulocyty mogą świadczyć o zakażeniu pasożytami, choć też może to świadczyć o alergii u dziecka.

Mnie badanie kału nie przekonuje tak naprawdę. Jeśli nie trafisz na moment jajeczkowania to nic nie wykryjesz.
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 20:19   #606
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Robiłam ale tylko na glistę ludzką a chcę jeszcze na kocią i psią i na lamblie. To się chyba nazywa badanie krwi na obecność przeciwciał... wymieniasz na co chcesz.
Ja miałam na toksoplazmozę robione badania w czasie ciąży i wiedziałam czy chorowałam lub jestem chora. Na g.ludzką bada się tylko czy aktualnie jest ktoś zakażony.
Dziś Pani w lab podpowiedziała mi, że mogę zrobić morfologię z rozmazem, że podwyższone granulocyty mogą świadczyć o zakażeniu pasożytami, choć też może to świadczyć o alergii u dziecka.

Mnie badanie kału nie przekonuje tak naprawdę. Jeśli nie trafisz na moment jajeczkowania to nic nie wykryjesz.
A to można na wszystkie pasożyty takie badanie zrobić? Z krwi? Np. na owsiki też?
Na toxo też się badałam i w ciąży i przed
Czyli wynik nie jest jednoznaczny, jak się bada krew z rozmazem

Być może, nie znam się. Kuby lekarz prywatny jest gastroenterologiem i zlecał badania kału.

H. MacLeod

.
Stary 2011-11-30, 20:37   #607
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
A to można na wszystkie pasożyty takie badanie zrobić? Z krwi? Np. na owsiki też?
Na toxo też się badałam i w ciąży i przed
Czyli wynik nie jest jednoznaczny, jak się bada krew z rozmazem

Być może, nie znam się. Kuby lekarz prywatny jest gastroenterologiem i zlecał badania kału.
Można ale na wszystko oddzielnie i za wszytko oddzielnie płacisz Za glistę cena ok 35-50zł za lamblie 80 zł, toxo ok. 70 zł nie wiem jak reszta. A owsiki chyba nie są trudne do zobaczenia, dziecko drapie się często po pupie i ponoć wieczorem wychodzą i widać je gołymokiem, ale nie wiem bo ich nie widziałam.

Nie jest jednoznaczny ale podwyższone g. mogą świadczyć o jednym bądź o drugim.
Stary 2011-11-30, 20:43   #608
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Królestwo za możliwość zobaczenia

Kuba też nie jest , puzzli nie lubi za bardzo, układa tylko takie baaardzo proste.
prosze sie nie smiac, panowie, ktorzy sadzili cos na grzadkach obok mieli wystarczajacy ubaw
troche sie pocieszylam
moj Brat do teraz nienawidzi puzzli , jak byl maly ot tez nie lubil, ale ja sie ludze, ze Antos sie zmieni
Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
ale akcja

Gorgulku, za spokojna noc
Stary 2011-11-30, 20:44   #609
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Karola, jest cudny

Ja też słuchałam....
"Nawołuję do postu w piatek, a zaoszczędzone pieniądze oddajcie na kościół...
Około 1000 wiernych nie daje na ofiarę....
Te statystyki....

U mnie kiedyś z imienia, nazwiska i adresu byli wymienieni wierni, którzy dali tylko 10 zl na ofiarę. Bo u nas - tzn u Rodziców chodzą 2 razy w roku takie babki, które z zeszytem zbierają kasę....(oprócz mszy oczywiście)
Kiedyś moja Mama nie dała....Oj co się działo....
Sąsiadka ją palcem wytykała...

chyba żartujesz
u mnie nigdy takie rzeczy się nie działy ani w moim kościele ani u moich rodziców

Cytat:
Powiedzmy,że wolę,żebyśmy zostały przy sylce

dobrze idzie.

To widzę,że u mnie jest jeszcze lepiej bo rada parafialna,zbiera po 60 zł,co kwartał i nie od numeru domu,czy mieszkania,tylko od rodziny no nie ma bata,żeby to ukrócić
okej

dziś tez była upa na kibelek

szok

Cytat:
myślałam nad Philipsem, żeby dostać prezent ... moja mama kupiła w niedzielę taki Amici fajny jest ale zapłaciła za niego 124 zł a tu jest za 86
koleżance kupiłyśmy taki Zelmera ii jest mega zadowolona
ja nie pomogę...nie mam czajnika i nie chce mieć

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Karo ja mam 3 sprawdzone sklepy : electro.pl , megamedia, rtv euro agd-ten akurat ma sklepy stacjonarne tez
i co pokazesz mi ta lale?
ja też lubię i kilka razy kupowałam w elektro.pl i torres.pl, ale te sklepy nie biorą udziału w akcji DDD
a agd rtv jest drogie czasami kilkadziesiąt zł

polecam też neo24.pl, mają dobre ceny i wiele miejsc gdzie można osobiście odebrać

zrobiłam zdjęcia, ale z lampą to nie to samo spróbuję może jeszcze raz, a jak nie to przy najbliższej dziennej okazji...czyli pewnie w weekend

Cytat:
A u mnie dzisiaj było ciepło 6 stopni na pewno Bartosz dzisiaj długo siedział na dworze
u mnie też dzisiaj cieplutko

Cytat:
o! dla Zu

Gorgulek zdrówka dla Zuzi
Stary 2011-11-30, 20:55   #610
UnholyOne
Ola-Unhola

Ja tylko o owsikach się wypowiem.
Widac gołym okiem, wychodza w nocy, dziecko ciągle się drapie, naprawdę trudno jest spać (wiem, bo miałam jako dziecko).
Bartek miał jak byłam w ciąży z Antosiem. Wtedy lek musi brac cała rodzina, pranie pościeli, ręczników itp, bo się przenosi.
Ja leku wtedy nie wzięłam, no bo jednak ciaza, a to nie jest takie obojętne.
Dostaliśmy Pyranthelum. Następnego dnia już było po wszystkim, ale powtarzaliśmy jeszcze raz za 5 dni, czy jakoś tak - takie wskazania.
Na owsiki pomaga, nie wiem jak na inne pasożyty. Pewnie trudniej, bo jednak glista czy inne paskudztwa do pokonania sa trudne....

Aniu czajnik fajny, ale dałaś link jednego. Między którymi mam wybierać ?

Maja,
brawa dla Zuzi

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Mariolu, no to miałas gimnastykę

U nas wszyscy puzzle uwielbiają, tzn mój brat, ja i Bartek
Antoś coś jeszcze nie bardzo,ale tak naprawdę nie ma jeszcze takich specjalnych dla niego.
W ogóle zaniedbałam te sprawy i dłuższy czas nic mu nie kupowałam.
Ma trochę zabawek Bartkowych - samochody, klocki itp, ale jednak wszelakie ukłądanki niekompletne po tylu latach i musze w końcu pomyśleć
Tylko tyle tego, że nie wiem co będzie ok

Kupiłam Bratu prezenty na Święta - książkę i płytę na Weltbild.pl - darmowa wysyłka, więc skorzystałam.
Bratowej na Starej mydlarni masło, płyn pod prysznic, mydełko w nucie białej czekolady i ciasteczek Sobie tez jakies pierdółki - babeczki do kapieli i maseczkę czekoladową
Stary 2011-11-30, 20:58   #611
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja nie rozumiem, co by się stało nawet, gdyby wyczytał, myślałam, że to jest dobra wola, a nie obowiązek, jak płacenie rat

Może wieczorem napisze, że wysłała
Wychodzi na to,że obowiązek no bo skoro nie obowiazek,to po co wyczytywać tych co nie dali w większej społeczności,gdzie ludzie się nie znają chodząc do kościoła,to tam pal licho,ale w mniejszej społecznosci,gdzie każdy każdego zna,może to być krępujące

Na razie nic

Cytat:
Ja tak wczoraj z Bartoszem miałam,usiadł na ławeczce w ogrodzie,a ławka była mokra dobre 15 minut musiałam tłumaczyć,że trzeba się iść przebrać,bo jest zimno i będzie chory

Cytat:
a ja nie wiem który wybrać ... pomożecie?
http://www.zadowolenie.pl/produkty,porownaj?idp=17777

Ja za bardzo się nie znam może poczytaj opinie o tych,które Ci się podobają

Cytat:
czesc babeczki

Cytat:
Dziewczyny, dziękujemy za życzenia zdrówka Kaszel brzydki jest ale z noska nie leci jak wczoraj. Zobaczymy co w nocy będzie.

za spokojną noc.

Iwonka a czy lekarz pediatra,nie może wystawić skierowania na takie badanie,czy nie ma takiej opcji i trzeba ze swojej kieszeni pokryć badanie? W sumie Damianowi jak robiłam na toxo,pediatra mi kazała,a i tak musiałam zapłacić

Aż tak się nie znam

sylka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 21:05   #612
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
okej

Cześć Karo

No i super

Cytat:
Widac gołym okiem, wychodza w nocy, dziecko ciągle się drapie, naprawdę trudno jest spać (wiem, bo miałam jako dziecko).
Bartek miał jak byłam w ciąży z Antosiem. Wtedy lek musi brac cała rodzina, pranie pościeli, ręczników itp, bo się przenosi.
Dostaliśmy Pyranthelum. Następnego dnia już było po wszystkim, ale powtarzaliśmy jeszcze raz za 5 dni, czy jakoś tak - takie wskazania.
Na owsiki pomaga, nie wiem jak na inne pasożyty. Pewnie trudniej, bo jednak glista czy inne paskudztwa do pokonania sa trudne....

Maja, brawa dla Zuzi

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Mariolu, no to miałas gimnastykę

Antoś coś jeszcze nie bardzo,ale tak naprawdę nie ma jeszcze takich specjalnych dla niego.
Ma trochę zabawek Bartkowych - samochody, klocki itp, ale jednak wszelakie ukłądanki niekompletne po tylu latach i musze w końcu pomyśleć

Kupiłam Bratu prezenty na Święta - książkę i płytę na Weltbild.pl - darmowa wysyłka, więc skorzystałam.
Bratowej na Starej mydlarni masło, płyn pod prysznic, mydełko w nucie białej czekolady i ciasteczek Sobie tez jakies pierdółki - babeczki do kapieli i maseczkę czekoladową
Cześć Ola
Znalazłaś szalik do czapki

Stary 2011-11-30, 21:06   #613
gorgulek
Zakorzenienie

Dzięki kochane, mam nadzieję, że noc będzie lepsza. Zmykam do łóżka bo oczy się zamykają same. Liczyłam dziś na drzemkę ale się przeliczyłam

Sylko, myślę, że żaden pediatra nie da skierowania ot tak sobie. Za drogie te badania
Najśmieszniejsze, że pediatrzy wiedzą, że nie zawsze w kale wychodzą pasożyty, że trzeba badanie kilkakrotnie powtórzyć a jednak skierowanie dają na jedno Znajoma tak się cieszyła latem, że Jej mała wyleczona a tu zaraz we wrześniu jakoś znów badali i wyszła glista.

Dobrej nocki
Stary 2011-11-30, 21:15   #614
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki kochane, mam nadzieję, że noc będzie lepsza. Zmykam do łóżka bo oczy się zamykają same. Liczyłam dziś na drzemkę ale się przeliczyłam

Sylko, myślę, że żaden pediatra nie da skierowania ot tak sobie. Za drogie te badania
Najśmieszniejsze, że pediatrzy wiedzą, że nie zawsze w kale wychodzą pasożyty, że trzeba badanie kilkakrotnie powtórzyć a jednak skierowanie dają na jedno Znajoma tak się cieszyła latem, że Jej mała wyleczona a tu zaraz we wrześniu jakoś znów badali i wyszła glista.

Dobrej nocki
A ciekawa jestem,jak jest z np.z alergologiem,albo gastroenterologiem?

Stary 2011-11-30, 21:18   #615
UnholyOne
Ola-Unhola

Cześć sylko , nie znalazłam
Mam w domu jeden zielony, ale średnio mi się podoba
Zobacze jak przyjdzie czapka, czy bedzie ok i wtedy pomyślę
Stary 2011-11-30, 21:34   #616
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć sylko , nie znalazłam
Mam w domu jeden zielony, ale średnio mi się podoba
Zobacze jak przyjdzie czapka, czy bedzie ok i wtedy pomyślę
Ja mam jedną fajną czapkę Rastera i też szukam do niej szalika jest niebiesko-brązowa i szalik by mi pasował z brązem/brązowy

Dobrej nocy

Stary 2011-11-30, 21:46   #617
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Gorgulku zdrowka dla Zuzi

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 22:22   #618
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Można ale na wszystko oddzielnie i za wszytko oddzielnie płacisz Za glistę cena ok 35-50zł za lamblie 80 zł, toxo ok. 70 zł nie wiem jak reszta. A owsiki chyba nie są trudne do zobaczenia, dziecko drapie się często po pupie i ponoć wieczorem wychodzą i widać je gołymokiem, ale nie wiem bo ich nie widziałam.

Nie jest jednoznaczny ale podwyższone g. mogą świadczyć o jednym bądź o drugim.
, sprawdzę ceny w naszym laboratorium, o ile mają na stronie

Cytat:
troche sie pocieszylam
moj Brat do teraz nienawidzi puzzli , jak byl maly ot tez nie lubil, ale ja sie ludze, ze Antos sie zmieni
Wiesz, ja w sumie też nie pamiętam, żebym układała puzzle, teraz również nie układam, ale chyba umiem , to jest ważne?

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość

Cytat:
(...)
, a jak ma pieluchę, to jak ma się podrapać?

Dlaczego zaraz "zaniedbała"? Większość puzzli jest dla 2+, Antek ma 4 miesiące więcej, bez przesady Kuba teraz głównie układa klocki i bawi się samochodami, no i czytamy

Cytat:
Wychodzi na to,że obowiązek no bo skoro nie obowiazek,to po co wyczytywać tych co nie dali w większej społeczności,gdzie ludzie się nie znają chodząc do kościoła,to tam pal licho,ale w mniejszej społecznosci,gdzie każdy każdego zna,może to być krępujące

Na razie nic
(...)
Iwonka a czy lekarz pediatra,nie może wystawić skierowania na takie badanie,czy nie ma takiej opcji i trzeba ze swojej kieszeni pokryć badanie? W sumie Damianowi jak robiłam na toxo,pediatra mi kazała,a i tak musiałam zapłacić
To chyba zależy od człowieka, ja pochodzę z małej wsi i zawsze takie rzeczy miałam w nosie - pamiętam, jaką sensacją było to, że brałam mieszany ślub

Może napisz jeszcze raz? A logowała się na all dziś?

Może, jak najbardziej, ja robiłam prywatnie, bo lekarz na prywatne wizyty przyjeżdżał, ale on sam namawiał mnie, żebym chciała skierowanie od pediatry

Cytat:
Ale te pasożyty inne niż owsiki nie dają żadnych objawów, nawet takich typu zły sen itp.?
Nasza lekarka daje na 3

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2011-11-30 o 22:30
Stary 2011-11-30, 22:33   #619
UnholyOne
Ola-Unhola

Jola, to wtedy się kręci
Dzięki za pocieszenie

Kupiłas portfel dla Taty?
Na tchibo są ładne
http://www.tchibo.pl/Portfel-skorzan...html?dim1=Bran
Stary 2011-11-30, 22:39   #620
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Jola, to wtedy się kręci
Dzięki za pocieszenie

Kupiłas portfel dla Taty?
Na tchibo są ładne
http://www.tchibo.pl/Portfel-skorzan...html?dim1=Bran
Aha

Nie , ten z Tchibo za duży

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Ten by się nadał, ale jak się składa te kieszonki na banknoty, to nie ma zatrzasku, to duża wada jest? Tata ma już staaarutki, ukochany, no ale ledwo już zipie

H. MacLeod

.
Stary 2011-11-30, 22:52   #621
morska
Zadomowienie

Znowu mam 5 stron do nadrobienia, nie wiem jak to się dzieje, a przecież byłam tu wczoraj

Cytat:
Przydałoby się wydłużyć dobę o kilka godzin, nie wyrabiam z czasem

Morska, mam pytanie. Pisałaś, że miałaś zamiar podawać Tymkowi olej z pestek dyni przeciwko pasożytom, też miałam taki zamiar, kupiłam nawet ten olej ale nadal stoi nietknięty. To na prawdę nie jest dobry pomysł?
Wiem, że bardzo dużo dzieci ma pasożyty i często nie da się uniknąć zarażenia, bo nie wiesz np. jak w przedszkolu jest stosowana higiena. Chciałabym dawać coś zapobiegawczo, ale na pewno nie odrobaczać profilaktycznie jakąś chemią. Doradzisz coś?
Oj, tak Ja też nie wyrabiam

Nie wiem czy niedobry pomysł, po prostu ja zrezygnowałam z kilku powodów:
- takie lecznicze działanie mają jedynie pestki świeżo wyłuskane ze skorupki (podobno tuż pod nią są te ważne składniki), najlepiej prosto z dyni, ale nie zawsze jest i takie prawdziwe lecznicze działanie ma olej rzeczywiście porządnie produkowany - a dużo firm prazy te pestki przed wyciskaniem - no nie ukrywajmy - ich działanie na pewno po prażeniu będzie słabsze. Wiem, że popularny u nas Oleofarm praży - info od producenta, więc nie chcę stosować oleju o wątpliwym działaniu. Tu jest taki przykładowy porządny olej z nieprażonych pestek - zobacz na cenę - a przecież trzeba by to stosować systematycznie.
A dwa - olej z dyni ma niewłaściwe proporcje kwasów (ponad 40% omegi 6), więc trzeba by równocześnie podawać co najmniej tą samą ilość dziennie oleju z dużą zawartością omegi 3 dla równowagi np. lnianego, bo sam dyniowy nie może być systematycznie stosowany. To ile tego tłuszczu będę w dziecko wlewać, lepiej już jeść te wyłuskane pestki z dyni.
No i olej odpuściłam

Też nie zamierzam stosować tego profilaktycznego odrobaczania chemią W ogóle nie rozumiem dlaczego staje się to takie modne. IMO trzeba postępować tak, aby pasożyty nie miały czego szukać w przewodzie pokarmowym, nie miały gdzie się zalęgnąć, bo podobno i tak trudno uniknąć spotkania z nimi, pytanie tylko co organizm z nimi zrobi. Poza dynią jest jeszcze trochę możliwości, czy chcesz, abym Ci opisała wszystko co zebrałam na ten temat czy tylko o ten olej pytałaś?

Cytat:
Dziewczyny, jakie mleko modyfikowane piją Wasze dzieci? Kuba Bebilon, ale kurczę, on jest strasznie drogi , zastanawiam się, czy mogłabym mu po prostu zmienić z dnia na dzień, wydaje mi się, że tak, przecież je już (prawie) wszystko, taka zmiana nie powinna być jakaś z ceregielami, nie?
Tymek Nestle Junior naturalne.

Cytat:
Puściłam Damiana dzisiaj do szkoły,bo już było lepiej,nie kaszlał tyle ale dzisiaj ze szkoły wrócił znowu bardziej kaszlący,byliśmy u lekarza i dostał antybiotyk na tą krtań także siedzi dalej w domu
Zdrówka

Edytowane przez morska
Czas edycji: 2011-11-30 o 22:57
morska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 22:54   #622
morska
Zadomowienie

Cytat:
Fajnie , są dalsze postępy w mowie Tymka? Daj jakąś fotkę

Ja mam specjalny folder na Twoje posty

Aha , a dlaczego za duża? Trzeba ją zużyć w określonym czasie po otwarciu?
Napiszesz, jak ta druga się nazywa? Bo jak skończy mi się Monini, to może coś "lepszego" wypróbuję
Auchan też mam daleko , ale dzięki za info t
W Amarantusie nie ma oleju kokosowego obecnie

To jakaś Lidlowa marka jest? Pokażesz jakie?

A orzechy dajesz w całości czy kroisz/siekasz?
Postępy są, choć nie spektakularne Ale w porównaniu do wakacji to już niebo a ziemia. Dam Może jutro coś wstawię

No masz, założyła na mnie teczkę

Niefiltrowaną trzeba zużywać szybciej niż oczyszczoną Tak ze 3 miesiące max myślę, aż osad opadnie. Tyle miałam pierwszą butelkę właśniejak po. Teraz mam drugą i też mi idzie grudzie A skoro planuję do smażenia kokosowy, to oliwa będzie szła jeszcze wolniej, także stwierdziłam, że potrzebuję mniejszej butli. A Ty zużywasz szybciej? Podobno przeciętny Hiszpan 1litr oliwy spożywa tylko przez miesiąc

Znajdę jutro i napiszę, bo to już kilka miesięcy temu ich poszukiwałam

Jak to? A na stronie jest, że 3 sztuki?

Tak, tylko w Lidlu są. Takie. Skład: 60% sezamu, 40% miodu. Jest jeszcze wersja a'la tabliczka czekolady z kostkami, skład chyba ten sam. Chyba. Wiem, że Unitop też ma sezamki z miodem, ale tam miodu jest chyba 5%, poza tym cukier. Nazywają się Amki z miodem, u mnie chyba w Polo są.

Ostatnio króluje u nas kupne masło orzechowe Ale jak już to daję w całości - głównie nerkowce, czasem włoskie. Tymek ma tak, że jak dostaje większą rzecz to ją gryzie, a jak drobiznę to połyka od razu.

Cytat:
Bartosz mimo iż gryzie,to w kupie i tak widać ziarna słonecznika,czy pestki dyni
U Was też tak dziewczyny jest?

Wiecie,jaki numer mi synuś wywinął?
Małż jechał w delgację do Warszawy na trzy dni i Bartoś włożył Mu do walizki,moją ładowarkę od komórki co ja się jej oszukałam,a małż dzwoni i mówi,że ma dwie ładowarki a komórka mi pada
Ja najczęściej namaczam słonecznik, jest mięciutki wtedy. Nawet rozetrzeć można na pastę.

Hehe, to Cię urządził

.
Stary 2011-11-30, 23:02   #623
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Aha

Nie , ten z Tchibo za duży

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Ten by się nadał, ale jak się składa te kieszonki na banknoty, to nie ma zatrzasku, to duża wada jest? Tata ma już staaarutki, ukochany, no ale ledwo już zipie

Ja wiem...chyba nie powinno przeszkadzać
Stary 2011-11-30, 23:03   #624
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

hej

nie mam weny cos do pisania dalej, w sumie to juz dluzszy czas ale.....nie wiem, jakos tak nie mam o czym pisac
mam wrazenie, ze macie inne tematy niz ja

u nas ok, Marci tak gada juz, ze w szoku jestem, dzis gdy dawalam mu kolacje to on glowke wzial na dol i mowi "tlosecke juz dzidzi nie dawaj " smiesznie sie z nim gada, lapie nowe slowa z dnia na dzien i skleja zdania

a ja mialam w poniedzialek robic tatuaz i tak sie wkurzylam, ze koniec.....wchodze do studia a on dziara jakiegos goscia i mowi mi, ze musimy to przelozyc bo mu wypadl zalegly tatuaz juz pomijajac to, ze sie musze naginac zeby zorganizowac opieke nad dziecmi na te pare godzin, dojazd do studia i wykupiony parking na kilka godzin to wysmarowalam sie emla, ktora tania nie jest i poprzedni tatuaz tez bo liczylam na poprawki, no i przede wszystkim nastawilam sie na ten dzien a tu

ide jutro na 13
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-30, 23:15   #625
UnholyOne
Ola-Unhola

Fajnie Svi, że tak Marcelek się rozgaduje
Ty niedługo cala w tatuażach będziesz

Dobranoc
Stary 2011-11-30, 23:17   #626
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy niedobry pomysł, po prostu ja zrezygnowałam z kilku powodów:
- takie lecznicze działanie mają jedynie pestki świeżo wyłuskane ze skorupki (podobno tuż pod nią są te ważne składniki), najlepiej prosto z dyni, ale nie zawsze jest i takie prawdziwe lecznicze działanie ma olej rzeczywiście porządnie produkowany - a dużo firm prazy te pestki przed wyciskaniem - no nie ukrywajmy - ich działanie na pewno po prażeniu będzie słabsze. Wiem, że popularny u nas Oleofarm praży - info od producenta, więc nie chcę stosować oleju o wątpliwym działaniu. Tu jest taki przykładowy porządny olej z nieprażonych pestek - zobacz na cenę - a przecież trzeba by to stosować systematycznie.
A dwa - olej z dyni ma niewłaściwe proporcje kwasów (ponad 40% omegi 6), więc trzeba by równocześnie podawać co najmniej tą samą ilość dziennie oleju z dużą zawartością omegi 3 dla równowagi np. lnianego, bo sam dyniowy nie może być systematycznie stosowany. To ile tego tłuszczu będę w dziecko wlewać, lepiej już jeść te wyłuskane pestki z dyni.
No i olej odpuściłam

Też nie zamierzam stosować tego profilaktycznego odrobaczania chemią W ogóle nie rozumiem dlaczego staje się to takie modne. IMO trzeba postępować tak, aby pasożyty nie miały czego szukać w przewodzie pokarmowym, nie miały gdzie się zalęgnąć, bo podobno i tak trudno uniknąć spotkania z nimi, pytanie tylko co organizm z nimi zrobi. Poza dynią jest jeszcze trochę możliwości, czy chcesz, abym Ci opisała wszystko co zebrałam na ten temat czy tylko o ten olej pytałaś?

Tymek Nestle Junior naturalne.
Matko , czy Ty czegoś nie wiesz?
Ja chcę

, jakoś po tej aferze z dodawaniem melaminy źle mi się kojarzy to mleko (wiem, wiem, że to nie u nas).

Cytat:
Postępy są, choć nie spektakularne Ale w porównaniu do wakacji to już niebo a ziemia. Dam Może jutro coś wstawię

No masz, założyła na mnie teczkę

Niefiltrowaną trzeba zużywać szybciej niż oczyszczoną Tak ze 3 miesiące max myślę, aż osad opadnie. Tyle miałam pierwszą butelkę właśniejak po. Teraz mam drugą i też mi idzie grudzie A skoro planuję do smażenia kokosowy, to oliwa będzie szła jeszcze wolniej, także stwierdziłam, że potrzebuję mniejszej butli. A Ty zużywasz szybciej? Podobno przeciętny Hiszpan 1litr oliwy spożywa tylko przez miesiąc

Znajdę jutro i napiszę, bo to już kilka miesięcy temu ich poszukiwałam

Jak to? A na stronie jest, że 3 sztuki?

Tak, tylko w Lidlu są. Takie. Skład: 60% sezamu, 40% miodu. Jest jeszcze wersja a'la tabliczka czekolady z kostkami, skład chyba ten sam. Chyba. Wiem, że Unitop też ma sezamki z miodem, ale tam miodu jest chyba 5%, poza tym cukier. Nazywają się Amki z miodem, u mnie chyba w Polo są.

Ostatnio króluje u nas kupne masło orzechowe Ale jak już to daję w całości - głównie nerkowce, czasem włoskie. Tymek ma tak, że jak dostaje większą rzecz to ją gryzie, a jak drobiznę to połyka od razu.

Ja najczęściej namaczam słonecznik, jest mięciutki wtedy. Nawet rozetrzeć można na pastę.
Czekam

, nie, ja mam 0,5 l chyba trzeci miesiąc.
Będę wdzięczna

Sprawdziłam, już jest, 2 sztuki , będziesz ten brała?

, fajny skład, po tym jak napisałaś o miodzie, znalazłam te Amki, ale jak mam zmieniać, to na dobre

No dobra, pokaż jakie to masło

Ale jak, zalewasz ciepłą wodą (czy zimną?), a potem odcedzasz? Na jak długo?

Cytat:
Ja wiem...chyba nie powinno przeszkadzać

Zadałam Edycie 100 pytań i uspokojona mogę iść spać

Kolorowych snów

H. MacLeod

.
Stary 2011-11-30, 23:45   #627
morska
Zadomowienie

Mariola fajna akcja z krzakami
Tymek też układa tylko baaardzo proste puzzle - np. takie Teraz kupiłam te 20-elementowe z Lidla, ale sam nie ułoży Oj tam

Cytat:

My dziś w domu, Zuzia tak w nocy kaszlała, że od razu z rana pobiegłam z Nią do lekarza. W sumie gardło ma trochę zaczerwienione i katar. Zachowuje się normalnie.

Pytałam o to odrobaczanie bo już mam świra. Znajomej córka miała/ma glistę i jak poczytałam to
Zdrówka dla Zuzi

Ja się strasznie boję glisty Jak doczytałam, że to to może mieć 20 - 60 cm to Już wolę walczyć z owsikami chyba (odpukać )

Cytat:
Inną sprawą jest, że nie zawsze badania wykazują obecność, ale jeśli niepokoją nas jakieś zachowania dziecka (mnie np. niepokoiło to, że Kubuś wierzgał nogami w nocy ), w badaniach nic nie ma, a zachowania trwają, to leczy się profilaktycznie, tak mówiła mi nasza pediatra.
Przypomnij mi - Kubuś później po prostu przestał wierzgać? Bo pamiętam, że badania wyszły w porządku.

Cytat:
Podobno po ph krwi też widać zakażenie pasożytami, bo niby każde takie zakażenie powoduje, mniejszą lub większą, kwasicę. Ale czy to prawda to

.

---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ----------

Cytat:
Matko , czy Ty czegoś nie wiesz?
Ja chcę

, jakoś po tej aferze z dodawaniem melaminy źle mi się kojarzy to mleko (wiem, wiem, że to nie u nas).

Czekam

, nie, ja mam 0,5 l chyba trzeci miesiąc.
Będę wdzięczna

Sprawdziłam, już jest, 2 sztuki , będziesz ten brała?

, fajny skład, po tym jak napisałaś o miodzie, znalazłam te Amki, ale jak mam zmieniać, to na dobre

No dobra, pokaż jakie to masło

Ale jak, zalewasz ciepłą wodą (czy zimną?), a potem odcedzasz? Na jak długo?

Zadałam Edycie 100 pytań i uspokojona mogę iść spać

Kolorowych snów
Padłam

Ale poodpisuję jutro, bo już spać muszę

Dobrej nocy

.
Stary 2011-11-30, 23:46   #628
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Fajnie Svi, że tak Marcelek się rozgaduje
Ty niedługo cala w tatuażach będziesz

Dobranoc
oj tam oj tam
cos Ty planuje tylko 6
ewentualnie 7
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-01, 00:25   #629
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, ja w sumie też nie pamiętam, żebym układała puzzle, teraz również nie układam, ale chyba umiem , to jest ważne?
Z jednej strony chcialabym, aby sie zajmowal takimi rzeczami, jak ukladanki, puzzle itp, bo to fajny sposob spedzania deszczowych dni
z drugiej strony Antos na wizycie dostacie pewnie puzzle do ukladania, klocki tez. Mnie tam nie zalezy bardzo, aby pieknie ukladal, bedzie robil w swoim czasie, ale jak nie umie, to czuje sie tak, jakbym nic z nim nie robila, zabawek edukacyjnych mu nie kupowala, nie bawila sie z nim itp. Niby nic nikt nie mowi na ten temat, ale moja wyobraznia pracuje, poza tym spotykam sie z tymi ludzmi na gruncie zawodowym. Tak bardzo sie staram, aby Antos nie odstawal w ich opinii, bo w mojej nie odstaje.
Moze wiesz mniej wiecej o co mi chodzi. To tak ciezko wytlumaczyc, kiedy na kazdej wizycie zamiast oceniac to co umie, szukaja tego, czego nie umie, a kolejna wizyta zbliza sie wielkimi krokami.
Lepiej sie czuje tez, kiedy poczytam, ze inne dzieci tez czegos nie potrafia i np nie mowia jeszcze pieknie calymi zdaniami . To takie matczyne jest , ze szukam potwierdzenia czegos, co i tak wiem
Cytat:
Mariola fajna akcja z krzakami
Tymek też układa tylko baaardzo proste puzzle - np. takie Teraz kupiłam te 20-elementowe z Lidla, ale sam nie ułoży Oj tam

dobranoc

Stary 2011-12-01, 00:27   #630
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:

im więcej o tym czytam to mam wrażneie, ze gdyby takie coś przytrafiło się Bartusiowi to ja chyba ucieknę :strach-drzwi: brrrrr

matko tak to jest pisac psoty z moim dzieciem obok
http://www.zadowolenie.pl/produkty,porownaj?idp=16543

mmmmm muszę pokaż ta maseczkę czekoladową

morska - ja bym też prosiła o więcej info Ty jak encyklopedia wiedzy jesteś

wypiłam kiliszek wina z małżem, oglądnęlismy komedie i ide spać ... dobranoc

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości