Nieprzyjemny zapach. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-01, 20:44   #1
ornament
Raczkowanie

Nieprzyjemny zapach.

Moim problemem jest dziwny zapach ubrań, pojawia się on gdy przebywam na uczelni Piorę ubrania, prysznic biorę 2 razy dziennie, używam antyperspirantów (blockera firmy Ziaja i sensitiv),nie pocę się więc to na pewno nie kwestia higieny. Budynek nie jest nowy, kiedy przebywam na uczelni więcej niż ok.3 h , a zdarza się to przynajmniej 2, 3 razy w tygodniu, to ubrania właśnie tak dziwnie pachną, jakbym 'przejmowała' zapach tego budynku, nawet torebka już tym zalatuje. Coś takiego jakby smażonych frytek, niezbyt przyjemny zapach. Jest on uciążliwy, gdyż gdy opuszczam budynek jest on intensywniejszy , wyczuwalny dla reszty społeczeństwa i sama czuję się nieświeżo Nie wyczuwam tego u innych znajomych z uczelni, nie rozumiem czemu akurat moje ubrania tak łatwo 'przechodzą'' tym Czy któraś z Was też ma/miała z tym problem? Co robić?
Stary 2011-12-01, 21:02   #2
Kiki van Goth
Raczkowanie

Dot.: Nieprzyjemny zapach.

frytkami na uczelni nie śmierdzę, ale zdarza mi się jesienią/wczesną wiosną przejąć "wiatrowy" zapach, też całe życie mnie to zastanawia, co to w zasadzie za zapach?

mówię o dziwnym odorku, jaki pojawia się na włosach/ubraniu po dłuższym spacerze, zupełnie jakbym wchłaniała toksyny z otoczenia

autorko, może po prostu czyszczą Ci budynek czymś dziwnym..?
Gdybym się uparł.
Kiki van Goth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-01, 21:05   #3
ornament
Raczkowanie

niee, już nawet zastanawiam się czy to zależy od proszku do prania czy płynu do płukania, paranoja
wiem o jaki zapach Ci chodzi, ale to nie to ;/
Stary 2011-12-01, 21:24   #4
Candy_lips
Zakorzenienie

nigdy tak nie miała, ja wiem, że wszędzie sa jakieś zapachy, ale widocznie nie jestem na nie tak wrażliwa może tez dlatego nie zachwycam sie perfumami jak niektóre kobiety i ich nie używam
myślę, że chyba nie zrobisz nic innego niż pranie, no bo chyba z tego powodu z uczelni nie zrezygnujesz?
a skąd ten zapach to nie mam pojęcia, widocznie niektóre budynki czasem wytwarzają specyficzne zapachy, a co wrażliwsi to wyczuwają
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-01, 21:32   #5
anjuta
Zakorzenienie

można też spróbować wywietrzyć na balkonie przez noc.
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-01, 21:36   #6
ornament
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
nigdy tak nie miała, ja wiem, że wszędzie sa jakieś zapachy, ale widocznie nie jestem na nie tak wrażliwa może tez dlatego nie zachwycam sie perfumami jak niektóre kobiety i ich nie używam
myślę, że chyba nie zrobisz nic innego niż pranie, no bo chyba z tego powodu z uczelni nie zrezygnujesz?
a skąd ten zapach to nie mam pojęcia, widocznie niektóre budynki czasem wytwarzają specyficzne zapachy, a co wrażliwsi to wyczuwają
jasne, że nie zrezygnuję ale pisząc liczyłam na to, że nie tylko ja mam taki problem, może się ktoś znajdzie, wchodząc czuję zapachdelikatnie, potem na sobie intensywniej a po wyjściu to już okropnie go czuć mogę to porównać do przebywania w zadymionym pomieszczeniu, tylko że tam wszyscy przejmują zapach dymu, a tu tego nie zauważam, czuję go tylko od siebie i nie mam pojęcia czemu

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

Cytat:
Napisane przez anjuta Pokaż wiadomość
można też spróbować wywietrzyć na balkonie przez noc.
wietrzyłam już , bez skutku. jedynie pranie pomaga, ale tak szczerze, to szkoda mi ubrań. nie pocę się , więc ubranie spokojnie mogłabym założyć 2 razy, częste pranie przecież niszczy odzież

edit: wietrzenie sprawia, że na torebce tak nie czuć tego zapachu więc często to praktykuję, w przypadku ubrań nic to nie daje.

Edytowane przez ornament
Czas edycji: 2011-12-01 o 21:40
ornament jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-01, 21:55   #7
anjuta
Zakorzenienie

a próbowałaś gorącą parę wodną?
Stary 2011-12-01, 21:58   #8
sante
Wtajemniczenie

trzeba sprowadzić sanepid,żeby zbadał stopień toksyczności użytych farb przy odnawianiu
sante jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-01, 22:16   #9
ornament
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anjuta Pokaż wiadomość
a próbowałaś gorącą parę wodną?
nawet jeśli pomoże to po 'fakcie', wątek zakładałam z myślą by zlikwidować przyczynę, która chyba tkwi we mnie
Stary 2011-12-01, 22:22   #10
monius9
Zakorzenienie

macie jakąś gastronomię na uczelni?

jak tak zawsze mam po wyjściu z chińczyka. cały dzień wspominam że tam byłam
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-01, 22:28   #11
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ornament Pokaż wiadomość
nawet jeśli pomoże to po 'fakcie', wątek zakładałam z myślą by zlikwidować przyczynę, która chyba tkwi we mnie
to było w ramach ograniczenia prania

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-01, 22:31   #12
ornament
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
macie jakąś gastronomię na uczelni?

jak tak zawsze mam po wyjściu z chińczyka. cały dzień wspominam że tam byłam
tak, i myślę że to jest właśnie jest powód tego zapachu. jestem tam często, ale nie z racji jedzenia tylko dlatego że tam przesiaduję ze znajomymi w czasie dłuższych 'okienek', uczymy się itp. Nie napisałam tego od razu bo dziwne jest obwiniać uczelniany bufet skoro sama tam nie jestem i inni tego problemu nie mają.
Stary 2011-12-01, 23:36   #13
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Ale nie mają - nie mają, czy nie mają - bo nie czujesz?
Do gimnazjum chodziłam do szkoły w której strasznie śmierdziało stęchlizną. Nie na tyle strasznie, żeby Sanepid coś z tym zrobił, ale na tyle że po kilku godzinach lekcji przez resztę dnia to czułam Włosy, ubrania, plecak, książki, wszystko mi przechodziło tym zapachem. Wracałam do domu i mama mi mówiła, że śmierdzę zgnilizną Co dziwne, ja od znajomych tego zapachu nie czułam, a od siebie tak. Po jakimś czasie się zgadaliśmy, że jednak oni też mają z tym problem
Stary 2011-12-01, 23:54   #14
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
tak, i myślę że to jest właśnie jest powód tego zapachu. jestem tam często, ale nie z racji jedzenia tylko dlatego że tam przesiaduję ze znajomymi w czasie dłuższych 'okienek', uczymy się itp. Nie napisałam tego od razu bo dziwne jest obwiniać uczelniany bufet skoro sama tam nie jestem i inni tego problemu nie mają.
spróbuj się na jakiś czas tam nie pokazywać i zobacz czy to pomoże, ale obstawiam, że to to

i tak jak pytała lipcowa87 - może inni też tak mają tylko nic nie mówią ja też myślałam, że to tylko ja jestem jakaś wybitnie chłonna na chińczykowe zapachy dopóki mi któryś kolega nie powiedział przy okazji że on też tak ma ;p
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-02, 08:32   #15
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
niee, już nawet zastanawiam się czy to zależy od proszku do prania czy płynu do płukania, paranoja
wiem o jaki zapach Ci chodzi, ale to nie to ;/
Wbrew pozorom to może mieć wpływ na opisany przez Ciebie problem Moja teściowa używa innych środków czystości (przede wszystkim dużo płynu do płukania) i jak czasem wypierze u siebie ubrania naszego dziecka, to jest podobnie jak u Ciebie: po jednym dniu zaczynają dziwnie pachnieć, jakby wchłaniały wszystko z powietrza (kiedy pierzemy w domu, to nie ma tego problemu).

Na początek zrezygnowałabym z płynu do płukania i zobaczyła czy efekt będzie ten sam. Na płynach do płukania lubi się tworzyć grzyb, dlatego później w połączeniu z zapachami z otoczenia, ubrania faktycznie mogą śmierdzieć. Tylko po odstawieniu płynu, warto umyć też pralkę środkiem do czyszczenia (tylko ważne, żeby był taki który zwalcza właśnie grzyby, bo większość tylko odkamienia).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-02, 08:41   #16
rochelle_
Mów mi Rosia :)

Cytat:
Napisane przez sante Pokaż wiadomość
trzeba sprowadzić sanepid,żeby zbadał stopień toksyczności użytych farb przy odnawianiu
Dokładnie tak. Jakiś czas temu remontowano szkołę, do której chodził mój brat. Po wakacjach dzieciaki wracają do szkoły (w mundurkach, których mieli dwa pary za zmianę, jednem komplet zimowy), jest elegancko, ale dziwnym trafem KAŻDE śmierdziało. Okazało się, że coś tam jest na rzeczy i sanepid zajął się sprawą.

Inna kwestia, że np. ja łatwo przesiąkam zapachem gastonomii. Szczególnie włosy. Do tego mam dość wyczulony węch, więc po wyjściu z knajpy czuję się naprawdę nieświeżo. Może to tylko twoje przeczulenie? Nie sądzę, aby to była wina proszku czy płynu.
rochelle_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-02, 09:21   #17
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rochelle_ Pokaż wiadomość
Nie sądzę, aby to była wina proszku czy płynu.
Może w tym wypadku nie, ale nie jest to niemożliwe (choćby wspomniana przeze mnie różnica w praniu naszym i teściowej). Zresztą jak zepsuła się nam pralka i przyszedł fachowiec, to powiedział, że jak musimy, to żeby płynu do płukania używać tylko okazjonalnie, bo przy częstym praniu pralka kompletnie grzybem zarośnie (a tym samym ubrania mogą brzydko pachnieć) - później sama przeprowadziłam eksperyment i faktycznie na płynie grzybek ładnie rósł
Stary 2011-12-02, 09:48   #18
rochelle_
Mów mi Rosia :)

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Może w tym wypadku nie, ale nie jest to niemożliwe (choćby wspomniana przeze mnie różnica w praniu naszym i teściowej). Zresztą jak zepsuła się nam pralka i przyszedł fachowiec, to powiedział, że jak musimy, to żeby płynu do płukania używać tylko okazjonalnie, bo przy częstym praniu pralka kompletnie grzybem zarośnie (a tym samym ubrania mogą brzydko pachnieć) - później sama przeprowadziłam eksperyment i faktycznie na płynie grzybek ładnie rósł
serio, poważnie? Znaczy, czy na to ma wpływ, jaki jest to płyn? Nie wyobrażam sobie nie używać płynu, do każdego prania dorzucam lenora niezmiennie od 4 lat i pralka jest zdrowa, co potwierdził "Pan fachowiec".
rochelle_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-02, 13:24   #19
xlilka
Raczkowanie

też pierwszy raz słysze o grzybie od płynów? od czego to zależy? może jakby otwarty był to może ale przy zamknietym opakowaniu?
xlilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-02, 16:07   #20
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
serio, poważnie? Znaczy, czy na to ma wpływ, jaki jest to płyn? Nie wyobrażam sobie nie używać płynu, do każdego prania dorzucam lenora niezmiennie od 4 lat i pralka jest zdrowa, co potwierdził "Pan fachowiec".
Zrobiłam test* na dwóch płynach (jakimś dziadowskim z Carrefoure'a i takim z "wyższej półki" - ale nie pamiętam już jakiej był marki) i na obu wyrósł grzyb (aczkolwiek na tym badziewiastym szybciej).

* Test polegał po prostu na praniu przez pewien czas z płynem i bez płynu - pan od naprawy pralki powiedział, gdzie patrzeć czy grzyb się tworzy (mamy pralkę, z której łatwo można samemu powyjmować niektóre części). Z tym lepszym płynem powierzchownie było wszystko ok - gorzej w środku; natomiast na tanim płynie, to po kilku dniach grzyb rósł nawet w szufladce na detergenty.
Tak więc niby przy dobrym płynie ryzyko jest mniejsze - ale i tak w jakimś stopniu grzyb się tworzył (dodam, że poprzedni "pan fachowiec" stwierdził, że to zwykłe zabrudzenie "bo przecież ubrania są brudne" - tylko dziwnym trafem tworzyło się to w miejscu, gdzie brudna woda z ubrań nie wpływa ).

I nie upieram się, że to na pewno od tego ubrania autorce śmierdzą - mówię tylko, że takie sytuacje się zdarzają
Stary 2011-12-02, 16:51   #21
Olcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lipcowa87 Pokaż wiadomość
Do gimnazjum chodziłam do szkoły w której strasznie śmierdziało stęchlizną. Nie na tyle strasznie, żeby Sanepid coś z tym zrobił, ale na tyle że po kilku godzinach lekcji przez resztę dnia to czułam Włosy, ubrania, plecak, książki, wszystko mi przechodziło tym zapachem. Wracałam do domu i mama mi mówiła, że śmierdzę zgnilizną Co dziwne, ja od znajomych tego zapachu nie czułam, a od siebie tak. Po jakimś czasie się zgadaliśmy, że jednak oni też mają z tym problem
do gimnazjum? a nie do liceum? widze, ze jestes z Poznania - ja chodzilam do liceum, w ktorym smierdzialo grzybem, cos strasznego...
Autorko, a probowalas nie przesiadywac w tym bufecie? Zakladajac swieze ubrania na uczelnie, ale nie siedzac tam, mozesz sprawdzic czy bufet jest winowajca czy nie

wlasnie doczytalam, ze monius9 zaproponowala to samo
Olcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-02, 17:04   #22
ornament
Raczkowanie

Witajcie przede wszystkim dziękuję za zainteresowanie , mój problem wydaje mi się już mniej dziwny i jednak nie jest 'z kosmosu' .

Cytat:
Napisane przez lipcowa87 Pokaż wiadomość
zapytam, może faktycznie jest tak samo jak było w Twoim przypadku

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
spróbuj się na jakiś czas tam nie pokazywać i zobacz czy to pomoże, ale obstawiam, że to to
dziś byłam tam jedną godzinę, zapach jest lekko wyczuwalny, mam nadzieję,że tak jest naprawdę a nie dlatego, że to ja przestaje go wyczuwać mocniej

Cytat:
Wbrew pozorom to może mieć wpływ na opisany przez Ciebie problem Moja teściowa używa innych środków czystości (przede wszystkim dużo płynu do płukania) i jak czasem wypierze u siebie ubrania naszego dziecka, to jest podobnie jak u Ciebie: po jednym dniu zaczynają dziwnie pachnieć, jakby wchłaniały wszystko z powietrza (kiedy pierzemy w domu, to nie ma tego problemu).

Na początek zrezygnowałabym z płynu do płukania i zobaczyła czy efekt będzie ten sam. Na płynach do płukania lubi się tworzyć grzyb, dlatego później w połączeniu z zapachami z otoczenia, ubrania faktycznie mogą śmierdzieć. Tylko po odstawieniu płynu, warto umyć też pralkę środkiem do czyszczenia (tylko ważne, żeby był taki który zwalcza właśnie grzyby, bo większość tylko odkamienia).
dokładnie mam takie wrażenie, jakby moje ubranie chłonęły te zanieczyszczenia, tylko to dziwne jest, bo nigdy mi się coś takiego nie przytrafiało a od miesiąca dopiero studentką jestem od października a problem pojawił się ok.4 tyg temu jutro będę prać i nie użyje płynu, zobaczymy jaki będzie efekt

Cytat:

Inna kwestia, że np. ja łatwo przesiąkam zapachem gastonomii. Szczególnie włosy. Do tego mam dość wyczulony węch, więc po wyjściu z knajpy czuję się naprawdę nieświeżo. Może to tylko twoje przeczulenie? Nie sądzę, aby to była wina proszku czy płynu.
Włosy delikatnie przechodzą tym zapachem ale po wyjściu na powietrze on znika.Już bardziej skłaniam się ku wersji z płynem, dbam o siebie, nie chcę by ktoś pomyślał o mnie że jest wręcz przeciwnie

Edytowane przez ornament
Czas edycji: 2011-12-02 o 17:07
Stary 2011-12-02, 17:13   #23
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Włosy delikatnie przechodzą tym zapachem ale po wyjściu na powietrze on znika.Już bardziej skłaniam się ku wersji z płynem, dbam o siebie, nie chcę by ktoś pomyślał o mnie że jest wręcz przeciwnie
Wiesz, jeżeli to kwestia czegoś w budynku, to może po prostu wszyscy ten zapach "chłoną", ale wyczuwasz go tylko od siebie, bo jest on bezpośrednio na Tobie?
Stary 2011-12-02, 17:24   #24
ornament
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz, jeżeli to kwestia czegoś w budynku, to może po prostu wszyscy ten zapach "chłoną", ale wyczuwasz go tylko od siebie, bo jest on bezpośrednio na Tobie?
Mam nadzieję, że tak właśnie jest. Może faktycznie jestem przewrażliwiona, na zapachy na pewno
Stary 2011-12-02, 17:40   #25
Kiki van Goth
Raczkowanie

coś jeszcze - może to kwestia 'przesuszonych' ubrań?

kojarzy mi się jeszcze jeden dziwny smród, którego identyfikacja mi spędzała sen z powiek, mianowicie zapach grubszych (np bawełnianych) ubrań, które wiszą zbyt długo na suszarce do prania i nie są do końca w przewiewnym miejscu - wiesz, o co mi chodzi?
taki smród pomiędzy frytką/stęchlizną/cholera wie czym; miałam taki problem w podstawówce z notorycznie pranym strojem na wf

może ubrania Ci nie schną w dogodnym miejscu?

inna sprawa, że niektóre ciuchy lubią 'prześmierdnąć na amen', kiedyś był o tym wątek, dziewczyny pisały, że można jakąś rzecz prać w kółko, używać blokera, a ona pod pachami zaczyna śmierdzieć w ciągu godziny, i NIC się z tym nie da zrobić - kwestia materiału, który raz 'nasiąknął', zazwyczaj tanie materiały tak mają.

jeżeli to nic z w/w to zostaje tylko kwestia budynku - mój współlokator z politechniki miewa laborki np. w hucie - wraca do mieszkania i śmierdzi tak toksycznie, że strach go wpuszczać
Gdybym się uparł.
Kiki van Goth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-02, 17:48   #26
ornament
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kiki van Goth Pokaż wiadomość
coś jeszcze - może to kwestia 'przesuszonych' ubrań?

kojarzy mi się jeszcze jeden dziwny smród, którego identyfikacja mi spędzała sen z powiek, mianowicie zapach grubszych (np bawełnianych) ubrań, które wiszą zbyt długo na suszarce do prania i nie są do końca w przewiewnym miejscu - wiesz, o co mi chodzi?
taki smród pomiędzy frytką/stęchlizną/cholera wie czym; miałam taki problem w podstawówce z notorycznie pranym strojem na wf

może ubrania Ci nie schną w dogodnym miejscu?
tak myślałam na początku, ale któregoś dnia założyłam nowiutką rzecz i efekt był taki sam, zapach

Cytat:
Napisane przez Kiki van Goth Pokaż wiadomość
inna sprawa, że niektóre ciuchy lubią 'prześmierdnąć na amen', kiedyś był o tym wątek, dziewczyny pisały, że można jakąś rzecz prać w kółko, używać blokera, a ona pod pachami zaczyna śmierdzieć w ciągu godziny, i NIC się z tym nie da zrobić - kwestia materiału, który raz 'nasiąknął', zazwyczaj tanie materiały tak mają.
pod pachami nie czuć nic, to nie kwestia potu, na jego punkcie jestem przewrażliwiona

Edytowane przez ornament
Czas edycji: 2011-12-02 o 17:50
Stary 2011-12-02, 17:52   #27
klempaa
Zakorzenienie

Wiesz co, ja ilekroć wychodzę ze szpitala to czuc ode mnie służbą zdrowia Na pierwszym roku śmierdziałam formaliną, na drugim spirytusem (biochemia ), potem trupem... u mnie nie dało sie z tym nic zrobic - najgorsze było dla mnie to (bo szpitalny zapach mi nie przeszkadza, gorsze były te organiczne ), że najbardziej śmierdziały mi włosy ale ja na to lekarstwa nie znalazłam - skoro mówisz, że bufet moze byc odpowiedzialny za całą sprawę, to zrób eksperyment i przestan go odwiedzac na jakis czas

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-02, 18:13   #28
ornament
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość
skoro mówisz, że bufet moze byc odpowiedzialny za całą sprawę, to zrób eksperyment i przestan go odwiedzac na jakis czas
mam zamiar, ale ciężko tak namówić znajomych, na przebywanie w innym miejscu kiedy okienko trwa ok.3h i w tym czasie można się wspólnie pouczyć a tam właśnie jest na to miejsce
są to studia techniczne, nauki nie mało
Stary 2011-12-02, 18:17   #29
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
mam zamiar, ale ciężko tak namówić znajomych, na przebywanie w innym miejscu kiedy okienko trwa ok.3h i w tym czasie można się wspólnie pouczyć a tam właśnie jest na to miejsce
są to studia techniczne, nauki nie mało

to moze gdzies w poblizu uczelni jest mniej śmierdzące miejsce?

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-02, 18:22   #30
ornament
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

to moze gdzies w poblizu uczelni jest mniej śmierdzące miejsce?
niestety nie, a szkoda

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości