![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nieprzyjemny zapach.
Moim problemem jest dziwny zapach ubrań, pojawia się on gdy przebywam na uczelni Piorę ubrania, prysznic biorę 2 razy dziennie, używam antyperspirantów (blockera firmy Ziaja i sensitiv),nie pocę się więc to na pewno nie kwestia higieny. Budynek nie jest nowy, kiedy przebywam na uczelni więcej niż ok.3 h , a zdarza się to przynajmniej 2, 3 razy w tygodniu, to ubrania właśnie tak dziwnie pachną, jakbym 'przejmowała' zapach tego budynku, nawet torebka już tym zalatuje. Coś takiego jakby smażonych frytek, niezbyt przyjemny zapach. Jest on uciążliwy, gdyż gdy opuszczam budynek jest on intensywniejszy , wyczuwalny dla reszty społeczeństwa i sama czuję się nieświeżo
![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nieprzyjemny zapach.
frytkami na uczelni nie śmierdzę, ale zdarza mi się jesienią/wczesną wiosną przejąć "wiatrowy" zapach, też całe życie mnie to zastanawia, co to w zasadzie za zapach?
mówię o dziwnym odorku, jaki pojawia się na włosach/ubraniu po dłuższym spacerze, zupełnie jakbym wchłaniała toksyny z otoczenia ![]() autorko, może po prostu czyszczą Ci budynek czymś dziwnym..?
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
niee, już nawet zastanawiam się czy to zależy od proszku do prania czy płynu do płukania, paranoja
![]() wiem o jaki zapach Ci chodzi, ale to nie to ;/
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
nigdy tak nie miała, ja wiem, że wszędzie sa jakieś zapachy, ale widocznie nie jestem na nie tak wrażliwa
![]() ![]() myślę, że chyba nie zrobisz nic innego niż pranie, no bo chyba z tego powodu z uczelni nie zrezygnujesz? ![]() a skąd ten zapach to nie mam pojęcia, widocznie niektóre budynki czasem wytwarzają specyficzne zapachy, a co wrażliwsi to wyczuwają |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
można też spróbować wywietrzyć na balkonie przez noc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- wietrzyłam już , bez skutku. jedynie pranie pomaga, ale tak szczerze, to szkoda mi ubrań. nie pocę się , więc ubranie spokojnie mogłabym założyć 2 razy, częste pranie przecież niszczy odzież ![]() edit: wietrzenie sprawia, że na torebce tak nie czuć tego zapachu więc często to praktykuję, w przypadku ubrań nic to nie daje.
Kobieta łatwiej przyzna, że nie ma racji, gdy ma rację, niż gdy jej nie ma. - Marilyn Monroe Edytowane przez ornament Czas edycji: 2011-12-01 o 21:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
a próbowałaś gorącą parę wodną?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
trzeba sprowadzić sanepid,żeby zbadał stopień toksyczności użytych farb przy odnawianiu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
nawet jeśli pomoże to po 'fakcie', wątek zakładałam z myślą by zlikwidować przyczynę, która chyba tkwi we mnie
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
macie jakąś gastronomię na uczelni?
jak tak zawsze mam po wyjściu z chińczyka. cały dzień wspominam że tam byłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
tak, i myślę że to jest właśnie jest powód tego zapachu. jestem tam często, ale nie z racji jedzenia tylko dlatego że tam przesiaduję ze znajomymi w czasie dłuższych 'okienek', uczymy się itp. Nie napisałam tego od razu bo dziwne jest obwiniać uczelniany bufet skoro sama tam nie jestem i inni tego problemu nie mają.
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ale nie mają - nie mają, czy nie mają - bo nie czujesz?
Do gimnazjum chodziłam do szkoły w której strasznie śmierdziało stęchlizną. Nie na tyle strasznie, żeby Sanepid coś z tym zrobił, ale na tyle że po kilku godzinach lekcji przez resztę dnia to czułam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i tak jak pytała lipcowa87 - może inni też tak mają tylko nic nie mówią ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na początek zrezygnowałabym z płynu do płukania i zobaczyła czy efekt będzie ten sam. Na płynach do płukania lubi się tworzyć grzyb, dlatego później w połączeniu z zapachami z otoczenia, ubrania faktycznie mogą śmierdzieć. Tylko po odstawieniu płynu, warto umyć też pralkę środkiem do czyszczenia (tylko ważne, żeby był taki który zwalcza właśnie grzyby, bo większość tylko odkamienia).
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Mów mi Rosia :)
|
![]() Cytat:
Inna kwestia, że np. ja łatwo przesiąkam zapachem gastonomii. Szczególnie włosy. Do tego mam dość wyczulony węch, więc po wyjściu z knajpy czuję się naprawdę nieświeżo. Może to tylko twoje przeczulenie? Nie sądzę, aby to była wina proszku czy płynu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Może w tym wypadku nie, ale nie jest to niemożliwe (choćby wspomniana przeze mnie różnica w praniu naszym i teściowej). Zresztą jak zepsuła się nam pralka i przyszedł fachowiec, to powiedział, że jak musimy, to żeby płynu do płukania używać tylko okazjonalnie, bo przy częstym praniu pralka kompletnie grzybem zarośnie (a tym samym ubrania mogą brzydko pachnieć) - później sama przeprowadziłam eksperyment i faktycznie na płynie grzybek ładnie rósł
![]()
![]() |
#18 | |
Mów mi Rosia :)
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
też pierwszy raz słysze o grzybie od płynów? od czego to zależy? może jakby otwarty był to może ale przy zamknietym opakowaniu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
* Test polegał po prostu na praniu przez pewien czas z płynem i bez płynu - pan od naprawy pralki powiedział, gdzie patrzeć czy grzyb się tworzy (mamy pralkę, z której łatwo można samemu powyjmować niektóre części). Z tym lepszym płynem powierzchownie było wszystko ok - gorzej w środku ![]() Tak więc niby przy dobrym płynie ryzyko jest mniejsze - ale i tak w jakimś stopniu grzyb się tworzył (dodam, że poprzedni "pan fachowiec" stwierdził, że to zwykłe zabrudzenie "bo przecież ubrania są brudne" - tylko dziwnym trafem tworzyło się to w miejscu, gdzie brudna woda z ubrań nie wpływa ![]() I nie upieram się, że to na pewno od tego ubrania autorce śmierdzą - mówię tylko, że takie sytuacje się zdarzają ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorko, a probowalas nie przesiadywac w tym bufecie? Zakladajac swieze ubrania na uczelnie, ale nie siedzac tam, mozesz sprawdzic czy bufet jest winowajca czy nie ![]() wlasnie doczytalam, ze monius9 zaproponowala to samo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||||
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
Kobieta łatwiej przyzna, że nie ma racji, gdy ma rację, niż gdy jej nie ma. - Marilyn Monroe Edytowane przez ornament Czas edycji: 2011-12-02 o 17:07 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, jeżeli to kwestia czegoś w budynku, to może po prostu wszyscy ten zapach "chłoną", ale wyczuwasz go tylko od siebie, bo jest on bezpośrednio na Tobie?
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
coś jeszcze - może to kwestia 'przesuszonych' ubrań?
kojarzy mi się jeszcze jeden dziwny smród, którego identyfikacja mi spędzała sen z powiek, mianowicie zapach grubszych (np bawełnianych) ubrań, które wiszą zbyt długo na suszarce do prania i nie są do końca w przewiewnym miejscu - wiesz, o co mi chodzi? taki smród pomiędzy frytką/stęchlizną/cholera wie czym; miałam taki problem w podstawówce z notorycznie pranym strojem na wf ![]() może ubrania Ci nie schną w dogodnym miejscu? inna sprawa, że niektóre ciuchy lubią 'prześmierdnąć na amen', kiedyś był o tym wątek, dziewczyny pisały, że można jakąś rzecz prać w kółko, używać blokera, a ona pod pachami zaczyna śmierdzieć w ciągu godziny, i NIC się z tym nie da zrobić - kwestia materiału, który raz 'nasiąknął', zazwyczaj tanie materiały tak mają. jeżeli to nic z w/w to zostaje tylko kwestia budynku - mój współlokator z politechniki miewa laborki np. w hucie - wraca do mieszkania i śmierdzi tak toksycznie, że strach go wpuszczać ![]()
![]() |
![]() |
#26 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Kobieta łatwiej przyzna, że nie ma racji, gdy ma rację, niż gdy jej nie ma. - Marilyn Monroe Edytowane przez ornament Czas edycji: 2011-12-02 o 17:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co, ja ilekroć wychodzę ze szpitala to czuc ode mnie służbą zdrowia
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() są to studia techniczne, nauki nie mało ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to moze gdzies w poblizu uczelni jest mniej śmierdzące miejsce? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
niestety nie, a szkoda
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:28.