|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: No Kochane, czas wybrać tytuł do kolejnego wątku
|
|||
| Ząbki śmiało już kiełkują a dzieciaczki zupką plują. VII-VIII 2011 |
|
17 | 32,08% |
| Rok temu w brzuszku mamy, teraz rok razem witamy |
|
1 | 1,89% |
| Uhuha Uhuha zima z brzdącem nie jest zła! |
|
5 | 9,43% |
| Straszne kolki poszły w kąt, teraz ząbki dają show. |
|
0 | 0% |
| Dzieci silne bardzo mamy, które siedzieć by już chciały! |
|
3 | 5,66% |
| Pierwsze ząbki już mamy i obiadkami się zajadamy. |
|
0 | 0% |
| Ząbek tu, ząbek tam - tutaj najlepszy wątek mam. |
|
0 | 0% |
| Jabłko,marchew czy pietruszka – trafia już do mojego brzuszka. |
|
2 | 3,77% |
| Jak na drożdżach rośniemy, bo obiadki już jemy. |
|
0 | 0% |
| Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci. |
|
18 | 33,96% |
| Dobrze się już znamy i lubimy mocno, a nasze dzieciaki jak na drożdżach rosną. |
|
0 | 0% |
| Nawet żadna teściowa temu nie zaprzeczy, że jesteśmy super mamy i mamy cudowne dzieci! |
|
2 | 3,77% |
| Obroty ćwiczymy, wszystko zaśliniamy i mamy fajowe, superanckie mamy. |
|
3 | 5,66% |
| W zeszłą zimę w brzuszku mamy, w tą już z zewnątrz świat oglądamy. |
|
2 | 3,77% |
| Piję mleczko, rosnę, śpię i tak mija dzień za dniem. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
Cytat:
Dzieki, musze dobrze u nich poszperać, bo napewno dalej maja te probki, musza sie jakos promowac
|
|
|
|
|
#3842 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
Cytat:
|
|
#3843 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz próbuję wprowadzić teorię w praktykę Miało być przyczyna-skutek. Chyba- skleroza mnie dopadła i coraz uboższe mam słownictwoEdytowane przez mamad1 Czas edycji: 2011-12-07 o 19:32 |
|
|
|
|
#3844 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama dała mi dzisiaj jasno do zrozumienia, że wg niej cc to jest NIC!
---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Idę spać. Dobranoc |
|
|
|
#3845 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny doradźcie. Dominik ma wysypkę. Drobne, czerwone kropeczki na brzuszku i rączkach. Obstawiam 3 opcje , co o tym myślicie:
- potówki ( ale raczej go nie przegrzewam) - uczulenie na sok jabłkowy (podałam w poniedziałek 40ml i wczoraj 30 ml, dziś już nie) - uczulenie na marchewkę ( dostaje od poniedziałku marchewkę z ziemniakiem po 3 łyżeczki ) Coś mi się rzuciło w oczy w poniedziałek, ale było tego mało i nie byłam pewna, ale dziś już wyraźnie widać. Jeśli to alergia pokarmowa, to jak szybko znika? Bo potówki rano powinny być bledsze, a jeśli uczulenie na jedzonko to ile się utrzymuje? Podać jutro znowu marchew? Jabłko odstawiłam, bo chyba po tym miał problemy z brzuchem. A teraz zastanawiam się czy z marchwią też nie poczekać i nie wrócić do dyni, bo dziś soku nie dostał, a też brzuch dokuczał. A może spróbować szpinak? Ech... głupia jestem. Mieszam Wam
|
#3846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jacieeee ja to nie ekspert ale potwierdza się zasada rozszerzania po 1 produkcie. Wtedy wiadomo z czego ewentualna alergia. Nam pediatra powiedziała żeby nowy produkt podawać przez 5 dni bo jak ma coś wyjść to po takim czasie wyjdzie, po krótszym niekoniecznie. Myślę, że żeby Dominik odpoczął od problemów brzuszkowych warto odstawić wszystko i po kilku dniach spróbować jeden nowy składnik. U nas jabłuszko jest przyczyną wysypki na buzi. Nic innego go nie uczula. Wg mnie potówki to raczej nie są. A zmieniałaś środek piorący ?? |
|
|
|
|
#3847 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No właśnie najpierw dałam dynie z ziemniakiem przez 5 dni i było ok. Potem 3 dni marchew z ziemniakiem. Niepotrzebnie tylko podałam jeszcze ten sok jabłkowy, ale bałam się zaparć po marchwi
|
|
#3848 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jak zeżarłam całą paczkę chrupek kukurydzianych to Radkowi cały brzuch zesypało, właśnie takie drobne krosteczki i było ich MILIONY! po 1,5-2 dniach zeszło. Cytat:
fakt, przerażała mnie wizja porodu naturalnego ale wiem, że dałabym sobie radę. Przykro mi, że własna matka ma takie podejście i jeszcze się z tym nie czai. Obnosi się, że sama piątkę dzieci urodziła i wszystkie naturalnie. |
||
|
|
|
#3849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3850 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3851 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek właśnie ugotowałam krochmal wg Twojego przepisu
![]() I teraz sto pytań do... 1) całą tą miksturę do wanienki wlać? (ugotowane na 1L) 2) dodawać jakiegoś płynu do kąpieli do wanienki, czy sam krochmal? 3) po kąpieli balsamować czymś? Chyba tyle... A i jak ugotowałam dzisiaj to może być na jutro? hehe ale wyszło zdanie ![]() Czy lepiej tak na świeżo gotować? Wracając do tematu książek to polecam jeszcze Charlotte Link. Niemiecka pisarka. Przeczytałam ostatnio dwie książki jej i podobały mi się. "Echo winy" i "Dom sióstr". ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Teraz idę już spać, na poważnie. Jutro poczytam co napisały nocne marki
|
|
|
|
#3852 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny macie pozdrowienia od Mariny, była dzisiaj z Igorkiem u lekarza, u nich wszystko ok, odezwie sie jak podłączą im neta
|
|
|
|
#3853 |
|
Zakorzenienie
|
Kajool ratuj mnie. Kiedyś pisałaś coś o GRADÓWCE i Ja to chyba mam. Oko mnie boli, jakbym limo miała, czerwone napuchnięte i z tego czegoś sączy mi się coś nie wiem co. Jak to moge leczyć? wyczytałam, że zabiegi są jakieś :strach-drzwi:
Jacieee JA obstawiam jabłko. Podałam Emi w słoiczku i miała krostki na buzi, zrobiłam dzisiaj to samo i zobaczymy co jutro,ale jabłko właśnie lubi uczulać.Kiedy wybierasz się na te zakupy ? Mąż wrócił. Dzisiaj finał Top Model
|
|
|
|
#3854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1.Daje wszystko 2.Ja daje sam krochmal.On generalnie jest na uczulenia i na piękną gładką skórę, kiedy połączysz go z innym składnikiem nie będzie już to samo - moje zdanie. 3.Ja parafiną smaruję. Wczoraj wzięłam przedwczorajszy krochmal i ciaperlaka wyszła.Moja teściowa jakoś umiała z niego zrobić nowe cudo,ale mi nie wyszło.Preferuje na świeżo. Pytałaś mnie kiedyś o czarną porzeczkę,u mnie nie uczulała,ale chyba małe zatwardzenie spowodowała. |
|
|
|
|
#3856 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Top Model obejrzę pewnie jutro bo dziś TŻ mecz ogląda ![]() Może i jabłko. Może odstawię wszystko do soboty i w spróbuję znowu dać tą marchewkę. Sama nie wiem
|
|
#3857 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3858 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3859 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
antenę mam zepsutą i nikomu się nie chce iść jej naprawić a to tylko kwestia wsadzenia je w odpowiednie miejsce ![]() Odstaw.To jest najlepsze wyjście, choć pewnie znając mnie, gdybym czuła ze to jabłko to nadal podawałabym marchewkę,bo jak by marchewka uczulała to krostki by nie znikały,tylko by ich było więcej,ale to Ja taki typ jestem...czasem nie lubię czekać i coś czuje że TY też tak masz... choć wiesz co, odstaw. NO mam pytanie: 1.Jak wiecie, że np deserek jabłko nie uczula, zaczynacie podawać np:marchewkę z ziemniaczkiem to czy kiedy podajecie obiadek to potem deserek,czy na okres wprowadzania obiadku z deserka rezygnujecie? ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- Cytat:
Wyglądam jakby mąż mnie pobił ![]() Te ciepłe kompresy to jak robić? oko czymś zakryć ? Masakra jakaś... |
||
|
|
|
#3860 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() (I kurde akurat Ty, wykształcona w tym temacie, masz taką straszą teściową, która na każdym kroku chce Cię pouczać )Cytat:
1. całość wlewam do wanienkim i mieszam, żeby się równomiernie ciepło rozprowadziło 2. ja używam żelu do mycia i nie dolewam go do wanienki, ale normalnie namydlam Tymkcia i spłukuję tą wodą z krochmalem. Także jakiś "myjoł" zawsze jest, nie tylko sam krochmal, bo ten potu/brudu nie zmyje 3. ja nie smaruję niczym (poza kremem do pupy) Krochmal gotuję codziennie świeży. Cytat:
Za neta, co by szybko drań jeden wrócił ![]() Przyszedł do mnie ten konik morski i załamka Jest cudny, ale chyba nie działa. Tzn. brzuszek świeci i melodyjki się włączają, ale wyłączają sie po kilku sekundach, a nie po 5 minutach, jak napisali w instrukcji Miała któraś z Was taki problem? Chyba będę musiała reklamować...
|
|
#3861 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
reklamuj jesli sam się szybciej wyłącza !!Cytat:
to ja Cię tu zapraszam a Ty zero reakcji ![]() ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
http://www.dobramama.pl/pokaz/16347/...z_fisher_price |
|||
|
|
|
#3862 |
|
Zakorzenienie
|
brumek może mu baterie padły i wystarczy wymienić, tam są chyba zwykłe paluszki.
Albo właśnie tak jak dziubek pisze, trzeba blokadkę wyjąc bo ona jest do sklepu tylko żeby w sklepie nie grałanon stop a tylko demonstracyjnie Co do odstępu między dzieciakami to ja uważam ze im mniej tym lepiej skąd wiedziałyście że to napiszę? ![]() a tak serio to zalezy od warunków, sytuacji mieszkaniowej, sytuacji ze żlobkami, ewentualną pomocą, bo samemu przy takich maluchach jest ciężko. Wiadomo każdy da radę --> patrz nerolka ![]() ja jakbym miał świadomie się decydować to pewnie do dziś bym się nie zdecydowała na drugie.. ale z drugiej strony dziś wiem że z drugim dzieckiem jest zdecydowanie łatwiej, człowiek ma już doświadczenie, dziecko nie jest tak nowością i jest dużo prostsze "w obsłudze". Jest się lepiej zorganizowanym, Teraz mi się wydaje ze z dwójką dzieci lepiej jesteśmy zorganizowani, więcej w domu mam zrobione niż jak byłam z jednym Filipem.
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2011-12-07 o 21:22 |
|
|
|
#3863 |
|
Wtajemniczenie
|
Się napisałam i mi wszytko zżarło
wiec może choć w skrócie aniu pytałaś czemu się wzbraniałam od leżaczka- zgodnie z opinią fizjoterapeuty z SR leżaczki, huśtawki i bujaczki mogą mieć negatywny wpływ na kręgosłup niemowlaczka i nie zaleca się sadzać tam dziecko na dłuej niż 20 minut, dopóki dzieciaczek nie zacznie samodzielnie siadać. Nie widziałam sensu wiec zakupu takiego sprzętu, kładłam jasia w kojcu na płasko albo na kocyku na podłode też na płasko albo na brzuszku. No ale skoro dostał taki prezent to skorzystam z tych kilkunastu minut - a i Jasiowi się podoba agaG Majorka Brawa dla Lenki za 5 miesięcy aha i mamad1 dla was też gratki za 4 miesiące Brumeczku smutna ta ta Twoja historia wigilijna z dzieciństwa. Dzieciaczki to takie wrażliwe osoby i to właśnie my mamy musimy pilnować takich małych wielkich spraw jak choćby mały uponinek pod Choine, na urodziny, na dzień Dziecka itd gratuluję męstwa i odwagi Tymonka ![]() my jutro też mamy szcepienia wiec prosze pokornie o kciuki na pewno kogoś pominełam dziś kolejny intensywny dzień Johnego ten mój syn stał się taaaaki aktywny że jestem zdumiona i padnięta zarazem
|
#3864 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale złą markę robią kobiety, które mają CC na żądanie i potem reszta cierpi.Czekam... Kogo obstawiacie na Tap Madl? |
||
|
|
|
#3865 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet mówi, że go widzi, tylko ciężko się do niego dostać.Cytat:
![]() Cytat:
Bo ja poważnie myślę, żeby za "prace" nad drugim wziąć się około sierpnia, bo marzy mi się urodzić w okolicach maja ![]() ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Działa!!! ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
A kciuki oczywiście już idą w ruch
|
|
#3866 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3868 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeju, już sama nie wiem, wszystkie argumenty są dobre, może życie samo za nas zdecyduje? Chyba byłoby najlepiej ![]() ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Cytat:
Telik, a jak się ma Twoja rodzinka, której się mieszkanie spliło? za jutrzejsze szczepienie!
|
|||
|
|
|
#3869 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3870 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:46.

zębole
Teraz próbuję wprowadzić teorię w praktykę
Miało być przyczyna-skutek. Chyba- skleroza mnie dopadła i coraz uboższe mam słownictwo

)