Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :) - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-08, 19:10   #3001
acelinka
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość

a nie sciaga ci skarpetek? bo moja musi miec pod kazde spodnie rajtuzy bo skarpety spadają z nóg po 2 minutach, I w rezultacie nie ubieram jej spodni bo jej w tych rajtuzach gorąco
no właśnie ściąga, tzn. skopuje je sobie ale jedne spadają od razu a inne wytrzymują wiecej kopania więc staram się jej zakładać te drugie

Wypluskałam to moje zmęczone dziecie, pociągnęła cycuszka troszke i zasnęła, nawet się nie zorientowała że ją włożyłam do łóżeczka, normalnie to zawsze się przebudzi, ale co się dziwić jak od 14 spała 25 minut. Ciekawe czy się obudzi jeszcze na cycoszka czy nie tż będzie znów niezadowolony ze córci nie potulał, no ale co ja mu poradze
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 19:28   #3002
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Mój mały spał po spacerze 3 h i 1h na w szoku jestem.
A na zdjęciu mój Pan piąsteczka chwilę przed awanturą o cycę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0208.jpg (64,6 KB, 58 załadowań)

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 19:29   #3003
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
no właśnie ściąga, tzn. skopuje je sobie ale jedne spadają od razu a inne wytrzymują wiecej kopania więc staram się jej zakładać te drugie

Wypluskałam to moje zmęczone dziecie, pociągnęła cycuszka troszke i zasnęła, nawet się nie zorientowała że ją włożyłam do łóżeczka, normalnie to zawsze się przebudzi, ale co się dziwić jak od 14 spała 25 minut. Ciekawe czy się obudzi jeszcze na cycoszka czy nie tż będzie znów niezadowolony ze córci nie potulał, no ale co ja mu poradze
Ty nie masz za dobrze ?

Wymianka.
Stary 2011-12-08, 19:33   #3004
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Sonia pozwalasz swojemu maluchowi "oglądać" tv?

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.

Edytowane przez agnieszka 0605
Czas edycji: 2011-12-08 o 19:49
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 20:20   #3005
SONIA004
Zadomowienie

Rzadko, ale czasem jak go kładziemy do leżaczka a jest z nami w pokoju to ogląda... 5-10 minut... A czemu pytasz? Nie powinnam?
SONIA004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 20:31   #3006
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Napisane przez mooonik Pokaż wiadomość
a z których gór?

To jak- pomożecie
Śląsk Cieszyński, czyli Beskidy

pomozecie

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
prawie zrobilam, prawie ale mama tzta sie chyba obrazila, wtslalam jej mmsa ze zdjeciem Mikula i cisza a zawsze odpisywala
wow pamiętam w podstawówce modę na te bransoletki, ale etui to dzieło sztuki

Cytat:
dzielna mamusia i dzielna córeczka

a noo straszliwie szybko to leci. Tak patrze na krzesełko do karmienia które stoi na szafie i myśle że niedługo tż pewnie będzie je składał, a potem to już rachu ciachu przeleci do raczkowania, chodzenia o boziuuuuś!

a jaaa ale ma figurke
a Natalcia pączek przy 7 kg 62 cm - po mamusi taki pączuś

czyli tescowskie pampki beeee

dziewczyny a miała któraś pampersiaki z carrefura - Helen Harper? czytałam opinie i są różne różniaste

śliczności zdolniacha z Ciebie i pomyśleć że to dla takie czarownicy

Lece ukulać klopsiki póki natalcia śpi, bo to jej ostatnia dzienna drzemka, potem już nocne kimonko

aaaa, a my już jemy jabłuszka, marcheweczke i bananka w małych ilościach oczywiście, ale lubimy, lubimy nowe smaki
ja tych pamków nie znam aleeee Helen Harper to pamiętam - w zamierzchłych czasach schyłkowego PRLu moja mama kupiła od kogoś z zagranicy paczkę podpasek tej marki i schowała do szafki mówiąc, ze to będa na mój pierwszy okres nie doczekały, bo się rozlazły ale Helen Harper pamiętam do dziś

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Chodzi do tej samej lekarki co ja i leży na słynną cytomegalię, a poza tym wymyśliła jej że w jednej półkuli Antoś ma jakąś szparkę a w drugiej nie (nie wiem dokładnie o co chodzi, w każdym razie grozi wodogłowie) ale dzisiaj w szpitalu zrobili jej usg i wg innego lekarza wszystko w porządku także jesteśmy dobrej myśli i czekamy do marca na Antka
bedzie dobrze, lekarka chyba lubi wymyślać?

Cytat:
Nie odpisala a minelo pare godz

Zrobmy sonde pt:"Brakuje Ci brzuszka?-stwórz nastepnego maluszka"

Cytat:
1. powolutku, pomalutku, najpierw troszke na łyżeczce, pierwszego dnia jedna łyżeczka, drugiego dwie, potem trzy itd. na początek też fajne są soczki, ale np. marchewkowo-jabłkowy rozcieńczałam wodą bo jakiś kwaśny był

2. mnie się ten pomysł podoba

A ja dzisiaj kupiłam Natalce spóźniony prezent mikołajkowy od rodziców - getry (mam faze na geterki, normalnie do każdej tuniczki musze mieć odpowiedni kolor, jeszcze troche i natalcia będzie miała leginsy w każdym kolorze tęczy ), ciepluteńką czapusie i dwa śliniaczki - taki podszyte folią bo te materiałowe przemakają przy jej ślinotoku
no geterki są the best - moja ostatnio miała u babci geterki. oczywiście co? ubolewanie, ze ją to ciśnie, niewygodnie jej. kiedyś dzieci do 3 mies w pieluszce były i becie kto mi pożyczy bet na następna wizytę u babci żeby jej o zawał legginsami nie przyprawić?

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
no o tym samym pomyślałam, moja zawsze tyłem do tv

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 21:11   #3007
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Zrobmy sonde pt:"Brakuje Ci brzuszka?-stwórz nastepnego maluszka"

Cytat:
A jak nie śpi, to jest zawsze spokojna? Bo mój to spokojny przez 30minut potem jak nie uśnie to płacze

Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
ja tych pamków nie znam aleeee Helen Harper to pamiętam - w zamierzchłych czasach schyłkowego PRLu moja mama kupiła od kogoś z zagranicy paczkę podpasek tej marki i schowała do szafki mówiąc, ze to będa na mój pierwszy okres nie doczekały, bo się rozlazły ale Helen Harper pamiętam do dziś
Umarłam
Stary 2011-12-08, 21:24   #3008
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SONIA004 Pokaż wiadomość
A czemu bez jajka?... skaza białkowa? Bo ja ostatnio używam tylko żółtka i rozbijam je z mlekiem sojowym a przyprawiam sosem sojowym (zamiast maggi)... będzie dobrze

Ja to pewnie nigdy nie dołączę do brzuchatek

Mój Mati siedzi w leżaczku i ogląda reklamy.... a wydaje dźwięki jakich jeszcze u niego nie słyszałamjakby komentował co widzi
Niestety skaza

Cytat:
Śląsk Cieszyński, czyli Beskidy

pomozecie

wow pamiętam w podstawówce modę na te bransoletki, ale etui to dzieło sztuki

bedzie dobrze, lekarka chyba lubi wymyślać?

no geterki są the best - moja ostatnio miała u babci geterki. oczywiście co? ubolewanie, ze ją to ciśnie, niewygodnie jej. kiedyś dzieci do 3 mies w pieluszce były i becie kto mi pożyczy bet na następna wizytę u babci żeby jej o zawał legginsami nie przyprawić?

Oj tak, lubi ale w tym przypadku myślę że lepiej że wymyśla niż jakby miała czegoś nie dopilnować albo zbagatelizować

Moja Zuzia ogląda wieczorem telewizor jak leży w huśtawce, odstawiamy ją najdalej jak się da i troszkę sobie patrzy, uspokaja ją to bardzo i myślę że jakoś specjalnie jej tym nie szkodzę

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 21:25   #3009
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Cytat:
Mój ogląda tv , nie jakoś długo, ale wsadzony w leżaczek popatrzy, ja mogę spokojnie zjeść śniadanko.
Myślicie, że nie wolno?

Franek tak bardzo wykręca głowę do tv, że aż w szoku jestem. Jak wyłączę tv, to zagląda w jego stronę z miną poszukującą . Ogólnie teraz w kilka dni tak się rozwinął, jest taki kumający, że jestem w szoku. Pomijam już to śpiewanie ze mną, rozmowy - tutaj zestaw sylab i głosek jakie wymawia są nie do opisania. Przy naszych zabawach tak ze mną śpiewa, śmieje się w głos, że szok., Dlatego też jest mnie trochę mniej, bo dużo czasu razem śpiewamy, bawimy się. A że mało śpi, to taki jest efekt .

Franiowe kupki są do bani. Po podawaniu smecty zrobiło mu się zatwardzenie, a kupki nadal są zielone i potwornie śmierdzące . Jutro odbieramy wynik posiewu kału, mam nadzieję, że będzie pozytywny. Ale wtedy naprawdę nie mam pojęcia skąd zielona koo.

Cotka ja mam butelki TT, są ok. Kupiłam je jako antykolkowe, ale faktycznie sporo zabawy z ich czyszczeniem i myciem. Używamy sporadycznie, głownie jak mnie nie ma i karmi małż lub mama Frania moim mleczkiem czy mm.

Acelinko- bananka też?? ja tylko czekam na ustabilizowanie i wyjaśnienie sprawy kup i będziemy działać z jedzeniem. W 5 miesiącu przecież już można zupki i gluten, a to już za 2 tygodnie .

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 21:31   #3010
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SONIA004 Pokaż wiadomość
Rzadko, ale czasem jak go kładziemy do leżaczka a jest z nami w pokoju to ogląda... 5-10 minut... A czemu pytasz? Nie powinnam?
Moja podobnie jak Agatka Indygo zawsze tyłem do tv, więc zdziwiło mnie, że swojemu pozwalasz nawet te 5-10 min

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Franek tak bardzo wykręca głowę do tv, że aż w szoku jestem. Jak wyłączę tv, to zagląda w jego stronę z miną poszukującą .
Amelia robi dokładnie to samo, wykręca łepek, szuka i patrzy jak zaczarowana, ale jej nie pozwalam. Wg mnie tv nie jest dla dziecka odpowiednia, ale każda mama robi jak uważa. Skoro tv szkodzi dorosłemu (wzrok, fale) to czemu nie miałaby szkodzić dziecku?? Szczególnie, kiedy się dopiero rozwija.

Poklikałam w google i znalazłam np. TAKIE coś i TAKIE na ten temat

Edytowane przez agnieszka 0605
Czas edycji: 2011-12-08 o 21:36
Stary 2011-12-08, 21:32   #3011
anciaahk
kosmitka

A od którego momentu dla Ciebie będzie odpowiednia? czy wcale nie pozwolisz?

Stary 2011-12-08, 21:45   #3012
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
A od którego momentu dla Ciebie będzie odpowiednia? czy wcale nie pozwolisz?
Szczerze - wg mnie na pewno dla 3 mies dziecka tv nie jest niczym dobrym. Dziecko nie widzi i nie rozumie obrazu tylko migawki, które psują mu wzrok. Ja noszę okulary tylko dlatego, że rodzice pozwolili mi oglądać z bliska tv od małego. I nie obiecałam sobie, że nie pozwolę, żeby moje dziecko powiedziało kiedyś: czemu ta mama mnie nie przypilnowała?
Poniżej roku na pewno nie pozwolę, a potem zobaczymy.

Stary 2011-12-08, 21:45   #3013
anciaahk
kosmitka

Przypomniało mi się - brawa dla wszystkich wizyt, wzrostów wagi i dzielnych dzieci i ich mam na szczepieniach

Natuś widzę, że Szymuś to wątkowy przodownik wagi, ale Ci ładnie rośnie!!

Stary 2011-12-08, 21:45   #3014
19natka88
Zakorzenienie

Hej Intensywny dzień dzisiaj, niby nadrobiłam ale jeszcze raz muszę przejrzeć wszystko
Byliśmy dzisiaj na bioderkach - wszystko ok, już nie trzeba pieluchować ani nic takiego Doktor stwierdził, że mały jest niezłą kuleczką
A teraz nadrabiam

po 1 dziękuję za wszystkie gratulacje

Rabarbar słodzinka ta twoja córcia

Caltea nieźle rymujesz Piję hektolitrami i brawa dla Leosia za piękny wiek

Lullka Szymon też się niemożliwie ślinie ostatnio Ale ponoć w pewnym czasie to normalne i niekoniecznie oznacza ząbkowanie - przy ząbkach są ponoć jeszcze rozpulchnione i zaczerwienione dziąsła
A etui robi wrażenie

Acelinka gratuluję prawie pierwszego ząbka ale nie zazdroszczę

Małgosia1983 u nas tarcie oczek jest wtedy kiedy małemu chce się spać

Aguś
trochę mnie kuszą studia mgr, ale na mojej uczelni są strasznie drogie 2,5 tys/sem - a już mój tż studiuje więc byłoby krucho z kasiorą bo tylko on pracuje Ale zobaczymy jeszcze

Odnośnie oglądania telewizji to u nas sporadycznie się zdarza - ale też staram się żeby Szymek był tyłem do telewizora

Ancia niedługo od tego mojego przodownika będę mieć ręce do ziemi

Dominik

Martynka

Edytowane przez 19natka88
Czas edycji: 2011-12-08 o 21:46
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 21:46   #3015
anciaahk
kosmitka

Cytat:
OO to restrykcyjnie, ale brawo. Szanuję takich ludzi, sama też myślałam, że nie pozwolę, ale teraz to jedyna chwila wytchnienia .

Oboje z mężem nosimy okulary .

Stary 2011-12-08, 21:55   #3016
thelilah
Zadomowienie

moje też czasem zerknie na tv, ale to tylko jak np wchodzę z nim do pokoju a tv jest włączony to odwróci głowę w stronę "migających obrazków", częściej jednak jest zwrócony twarzą do mnie, też pilnuję, żeby nie patrzyło w tv

odnośnie linków Agi, TUTAJ też coś jest

też nosze okulary/soczewki, ale ja myślę ze w moim przypadku to nie tv tylko komp jest winowajcą

Edytowane przez thelilah
Czas edycji: 2011-12-08 o 21:56
thelilah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 21:56   #3017
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Szczerze - wg mnie na pewno dla 3 mies dziecka tv nie jest niczym dobrym. Dziecko nie widzi i nie rozumie obrazu tylko migawki, które psują mu wzrok. Ja noszę okulary tylko dlatego, że rodzice pozwolili mi oglądać z bliska tv od małego. I nie obiecałam sobie, że nie pozwolę, żeby moje dziecko powiedziało kiedyś: czemu ta mama mnie nie przypilnowała?

moja siostra ze szwagrem bardzo pilnowali by dzieci nie były blisko tv, zawsze te 2-3 metry od ekranu mogły cokolwiek pooglądać. maluchy same potem o tym pamiętały. a z kolei jak byłam kiedyś u kumpeli to jej wowczas 2,5-letni synek oglądał bajki leżąc pod i przed tv. byłam w szoku, ze mu tak pozwala. a potem zobaczyłam, ze mały całuje ulubione postacie przybliżając buzie do ekranu a koleżanka się tylko smiała.... no w szoku byłam

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 21:58   #3018
anciaahk
kosmitka

Indygo - wiadomo - co innego oglądanie rzadko, z odpowiedniej odległości. Co innego oglądanie z bliska. A jeszcze co innego nie oglądanie w ogóle .

Stary 2011-12-08, 21:58   #3019
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
OO to restrykcyjnie, ale brawo. Szanuję takich ludzi, sama też myślałam, że nie pozwolę, ale teraz to jedyna chwila wytchnienia .

Oboje z mężem nosimy okulary .
Z tym telewizorem to wydaje mi się, że zainteresowanie jest teraz i o wiele później jak się zaczyna kumać ocb. Tak przynajmniej mi się wydawało kiedy opiekowałam się Ninasem.
Ona fakt, zerknęła czasami na tv, ale o wiele ciekawsze ( 6-14m-cy) były zabawki i inne cuda. Później jak dorywczo wpadałam jak już była starsza, to wtedy faktycznie tv znowu był ciekawy i jak byłam padnięta to się cieszyłam, mogąć obejrzeć bajkę i wytchnąć Szkoda że filip nie będzie chciał oglądać bajek z królewnami

Wymianka.
Stary 2011-12-08, 21:59   #3020
thelilah
Zadomowienie

bo by mi umknęło...

cotka śliczny ten Twój Filipek
thelilah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 22:02   #3021
anciaahk
kosmitka

Cotka może będą za to jakieś bajki o rycerzach . Jak kupki Filipka?

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cotka te zainteresowanie tv to za dużo powiedziane , on się zagapi te kilka minut, po czym zmienia zainteresowanie na coś innego. Teraz najbardziej interesują go reklamy, głownie dźwięki dzwoneczków.

Ale i tak najciekawsze jest mama . Śpiewamy piosenki, tańczymy, uwielbiam moje dziecko normalnie.

Stary 2011-12-08, 22:05   #3022
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
Mój ogląda tv , nie jakoś długo, ale wsadzony w leżaczek popatrzy, ja mogę spokojnie zjeść śniadanko.
Myślicie, że nie wolno?
ja jestem z małym przy TV tylko kilka minut dziennie , coś tam sobie zobaczy, ale głownie mu daję grzechotki do łapki a mama sama ogląda

Franek tak bardzo wykręca głowę do tv, że aż w szoku jestem. Jak wyłączę tv, to zagląda w jego stronę z miną poszukującą . Ogólnie teraz w kilka dni tak się rozwinął, jest taki kumający, że jestem w szoku. Pomijam już to śpiewanie ze mną, rozmowy - tutaj zestaw sylab i głosek jakie wymawia są nie do opisania. Przy naszych zabawach tak ze mną śpiewa, śmieje się w głos, że szok., Dlatego też jest mnie trochę mniej, bo dużo czasu razem śpiewamy, bawimy się. A że mało śpi, to taki jest efekt .

właśnie z tego samego powodu mnie nie ma tak czesto, dziecie zrobiło się mega wymagające i non stop trzeba zabawiać
ale jaka radocha jak dziecko się śmieje czy piszczy ze szczescia!
Acelinko- bananka też?? ja tylko czekam na ustabilizowanie i wyjaśnienie sprawy kup i będziemy działać z jedzeniem. W 5 miesiącu przecież już można zupki i gluten, a to już za 2 tygodnie .
no proszę cię nie dobijaj mnie

Staś wziął rodziców z zaskoczenia i już jest z nami!
25.08.2011

Stanisław wywrócił moje życie do góry kołami
MalgosiaM8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 22:07   #3023
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
ja tak samo- myślę, że do roku to na pewno a i potem bym chciała jak najdłużej- ewentualnie puścić jakąś bajkę i razem oglądać. Ja z moją nawet przy laptopie nie siadam, jak dla mnie to jest stanowczo za dużo bodźców i rozpraszaczy dla takiego malucha.
Ale każdy robi wg siebie

Cytat:
Franiowe kupki są do bani. Po podawaniu smecty zrobiło mu się zatwardzenie, a kupki nadal są zielone i potwornie śmierdzące . Jutro odbieramy wynik posiewu kału, mam nadzieję, że będzie pozytywny. Ale wtedy naprawdę nie mam pojęcia skąd zielona koo.
.
a nie przyjmujesz może żelaza ? od tego też mogą być zielone kupki za wynik

wasze maluchy tez tak spały po szczepieniu? moja od 13 obudziła się na może 2h - tyle co chwilę pogadała z nami, wykąpaliśmy ją i znowu śpi

nie znoszę osób, które MUSZĄ mieć zawsze rację

Julitka

mooonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 22:13   #3024
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
no proszę cię nie dobijaj mnie
Małgosia jak u nas wyjdzie skaza, to będę skazana podobnie jak Ty na samą pierś. A te kupki zielone przecież muszą mieć jakieś wyjaśnienie, do tego ten śluz.

Z chwytaniem grzechotek, to tak niekoniecznie mu to wychodzi, ale już coś tam pcha do buzi i szoruje dziąsła.

Jak dziecię piszczy ze szczęscia, to nie wiem, kto ma większa radochę, ja czy on .

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Moonik nie przyjmuję.
Z moim usiąść się wcale nie da.

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Zapomniałam Wam napisać, że Franek zaczął na mnie krzyczeć. Właśnie nie płakać, tylko krzyczeć , niesamowity łobuziak mi rośnie. Przywołuje mnie do łóżeczka, do siebie. Jak przyjdę, przestaje.

Małgosia przez te wspólne zabawy aż mnie żal ogarnia, jak pomyślę o powrocie do pracy, tak się przyjemnie zaczyna robić, a tu powrót tak blisko.

Stary 2011-12-08, 22:18   #3025
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem czy aż tak restrykcyjnie biorąc po uwagę, że tv dla dziecka to naprawdę nic dobrego i wg mnie dziecko powinno jak najdalej od tv zgodnie z frag artykułu: "TELEWIZOR WYŁĄCZ MI, MAMO - TAK PEWNIE PROSIŁOBY DZIECKO, GDYBY WIEDZIAŁO, JAKIM ZAGROŻENIEM DLA JEGO ROZWOJU JEST KOLOROWY EKRAN STALE WŁĄCZONEGO ODBIORNIKA."

Cytat:
ja tak samo- myślę, że do roku to na pewno a i potem bym chciała jak najdłużej- ewentualnie puścić jakąś bajkę i razem oglądać. Ja z moją nawet przy laptopie nie siadam, jak dla mnie to jest stanowczo za dużo bodźców i rozpraszaczy dla takiego malucha.
Ale każdy robi wg siebie

wasze maluchy tez tak spały po szczepieniu? moja od 13 obudziła się na może 2h - tyle co chwilę pogadała z nami, wykąpaliśmy ją i znowu śpi
pogrubione - mam identyczny plan. Ale zobaczymy czy nam się uda.

spała calusieńki dzień, a temp nie ma?

Stary 2011-12-08, 22:20   #3026
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
Małgosia jak u nas wyjdzie skaza, to będę skazana podobnie jak Ty na samą pierś. A te kupki zielone przecież muszą mieć jakieś wyjaśnienie, do tego ten śluz.

Z chwytaniem grzechotek, to tak niekoniecznie mu to wychodzi, ale już coś tam pcha do buzi i szoruje dziąsła.

Jak dziecię piszczy ze szczęscia, to nie wiem, kto ma większa radochę, ja czy on ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Zapomniałam Wam napisać, że Franek zaczął na mnie krzyczeć. Właśnie nie płakać, tylko krzyczeć , niesamowity łobuziak mi rośnie. Przywołuje mnie do łóżeczka, do siebie. Jak przyjdę, przestaje.

Małgosia przez te wspólne zabawy aż mnie żal ogarnia, jak pomyślę o powrocie do pracy, tak się przyjemnie zaczyna robić, a tu powrót tak blisko.
to w takim razie trzymam kciuki za kupki (jak to brzmi )!
mojemu trzymanie też o tak o, jak chce to trzyma pół godziny i nia macha przed oczami, czy wpycha do buziaka, a jak nie chce to 2 sekundy nawet nie da rady dziś jak sobie bęcnął w głowę to był opóźniony zapłon, 2-3 sekundy i rykkkk
a i ciekawą ma zabawę jak widzi swoja rączkę przed buzią, pewnie nie wie że to jego rączka jeszcze ale ważna że ciakawa

z tym śmianiem się to prawda, mnie czasem już szczęka boli od uśmiechania się

z tym krzyczeniem to i u mnie jest tak, albo tak popiskuje jak by się żalił , czasem jak coś do niego mówię to też mi tak gaworzy jak by ze mną rozmawiał

mam dokładnie to samo , szkoda mi dziecka zostawić , jak tak się raduje ehhh

aaa ja już bym nastepne chciała ale tak już już

Staś wziął rodziców z zaskoczenia i już jest z nami!
25.08.2011

Stanisław wywrócił moje życie do góry kołami
MalgosiaM8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 22:22   #3027
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
Moonik nie przyjmuję.
Z moim usiąść się wcale nie da.
jak to w ogóle nie da się usiąść cały czas jak jest na rączkach musicie chodzić?? nie żartuj?

Cytat:
pogrubione - mam identyczny plan. Ale zobaczymy czy nam się uda.

spała calusieńki dzień, a temp nie ma?
nie ma temp lekarka mówiła, że może słabiej jeść, a ta na noc wtrążaliła 160ml mleka tylko to spanie to aż dziwne na nią ale skoro Twoja też to mi troszkę ulżyło

nie znoszę osób, które MUSZĄ mieć zawsze rację

Julitka

mooonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 23:27   #3028
cotynato
Zakorzenienie

Ancia a jak z tą kupą u Ciebie było? U mnie idzie pierw ładna musztardowa a później wypływa rzadka zielona.

Jeszcze od dwóch dni mamy problemy z zapowietrzeniem. Ryk, łapanie i puszczanie piersi. Po jednym karmieniu kilka beknięć. Uspakaja pierś na chwilę i noszenie brzuszkiem na ręce. No masakra.

Wymianka.
Stary 2011-12-09, 07:16   #3029
anciaahk
kosmitka

Cytat:
nie wiem czy aż tak restrykcyjnie biorąc po uwagę, że tv dla dziecka to naprawdę nic dobrego i wg mnie dziecko powinno jak najdalej od tv zgodnie z frag artykułu: "TELEWIZOR WYŁĄCZ MI, MAMO - TAK PEWNIE PROSIŁOBY DZIECKO, GDYBY WIEDZIAŁO, JAKIM ZAGROŻENIEM DLA JEGO ROZWOJU JEST KOLOROWY EKRAN STALE WŁĄCZONEGO ODBIORNIKA."
O matko, gdzieś Ty to wyczytała? Jakim zagrożeniem?
Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
mam dokładnie to samo , szkoda mi dziecka zostawić , jak tak się raduje ehhh

aaa ja już bym nastepne chciała ale tak już już
Ja i to i to tak samo . Tylko z dzieciem ze względów finansowych i przerwy po cc nie mogę.
Cytat:
jak to w ogóle nie da się usiąść cały czas jak jest na rączkach musicie chodzić?? nie żartuj?
W sensie nie siadam z nim, jak się bawimy to bawimy, a jak siadamy to jest łeee. No i siadanie też jest szkodliwe .
Z tym spaniem u Frania było podobnie, spał i spał.
Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Ancia a jak z tą kupą u Ciebie było? U mnie idzie pierw ładna musztardowa a później wypływa rzadka zielona.
Cała jest zielona. I była rzadka, teraz po smectie (??) twarda.
Ile to można rozprawiać o kupkach .
Jak to się zapowietrza? Łyka powietrze?

Stary 2011-12-09, 08:28   #3030
SONIA004
Zadomowienie

Cytat:
Moja podobnie jak Agatka Indygo zawsze tyłem do tv, więc zdziwiło mnie, że swojemu pozwalasz nawet te 5-10 min

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Amelia robi dokładnie to samo, wykręca łepek, szuka i patrzy jak zaczarowana, ale jej nie pozwalam. Wg mnie tv nie jest dla dziecka odpowiednia, ale każda mama robi jak uważa. Skoro tv szkodzi dorosłemu (wzrok, fale) to czemu nie miałaby szkodzić dziecku?? Szczególnie, kiedy się dopiero rozwija.

Poklikałam w google i znalazłam np. TAKIE coś i TAKIE na ten temat

Kochane...uważam, że każda z nas chce dla swojego dziecka jak najlepiej. Ja jestem zwolenniczką "złotego środka". Oczywiście jestem kategorycznie przeciwna, kiedy tv pełni rolę "wychowawczą" i "zastępuje" rodzica, ale te parę chwil przed tv, kiedy dziecko zaciekawione zerka, myślę, że to nic strasznego.
Powiem szczerze, że poczułam się jakbym moje dziecko krzywdziła...
Telefonów komórkowych też nie używacie (nie macie) w pobliżu dziecka? To przecież też fale i nawet nieużywany stale emituje fale łącząc się z masztem.
Co do zakazów... zakazany owoc najlepiej smakuje... Dziecko będzie zawsze dążyło do zaspokojenia swojej ciekawości, dlaczego czegoś nie może, albo mu nie wolno. Ja uważam, że jeśli coś będzie miało w zasięgu ręki, ale z umiarem, pod okiem rodzica... nie bedzie go to aż tak bardzo nęcić i przyciągać.

Edytowane przez SONIA004
Czas edycji: 2011-12-09 o 08:44
SONIA004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości