|
|
#1141 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012
Cytat:
co do prezentów to została nam teściowa jeszcze,a my jedziemy razem na zakupy coś sobie wybierzemy i pakujemy pod choinkę![]() Cytat:
![]() Asiu współczuje teściowej ale dobrze sobie radzisz grunt to się nie dać i odrazu reagować nie dać sobie wejść na głowe,a te "mądrości"powinny mieć tytuł "czego nie robić i nie dawać dziecku". Ja mam fajną teściową, u mnie jest tak że rodzice wyjechali do niemiec,wiec mam lepszy kontakt z teściami zawsze moge na nich liczyć,ale o tym by można pisać i pisać.W każdym razie po porodzie prędzej mogę liczyć na mamę męza niż własną,oczywiście nie wyobrażam sobie że ktoś robi wszystko przy moim dziecku tak jak agunia napisała ale te pierwsze dni fajnie mieć kogoś bliskiego do pomocy. luby musisz mieć anielską cierpliwość,ja bym dostała szału z taką teściową hanjah super że dostałaś list ![]() Ja jestem po wizycie wszystko wporządku dostałam skierowanie na sobotę na usg prenatalne,oczywiście póżniej napiszę jak to wyglądąło i czego się dowiedziałam,już nie mogę się doczekać! |
||
|
|
|
#1142 |
|
Zakorzenienie
|
muminku trzymam kciuki za usg. I czekam z niecierpliwością na opis. Ja się dziś zapisałam. Będę mieć 11 stycznia, bo dopiero zaczęłam 8 tydzień.
|
#1143 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1144 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() niedawno wrocilam ze szpoitala bylam u ginki kochana jest zrobila mi USg jeszcze raz i widziałam dzidziolka Z usg wychodzi mi ciąza 5 dni starsza niz z OMSerduszko bije i we wtorek mam isc do lekarza tego co sie zarajestrowałam(co mi robil ostatnio usg) by zalozyła mi polozna karte ciązy. A ona dala mi dzis skierowania na rozne wyniki i jutro z rana ide Potem wisyta 11 stycznia u niej i juz kolejne tylko do niej bede chodizla![]() tak wiec wszytsko dobrze
|
#1145 |
|
Wtajemniczenie
|
prince_super wieści
![]() |
|
|
|
#1146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1147 |
|
Raczkowanie
|
Co do teściowej to wam tylko powiem ze wmaire się już przyzwyczailam, i po prostu ciesze sie ze pracuje we włoszechi mam nadziee ze jak najdłuzej bedzie tam siedziec
![]() co do rad "dobrej mamusi" to zgodze sie w pewnym stopniu na czapeczke w lecie ale oczywiście nie taką z bawelny tylko jakaś chusteczka w miare "oddychająca" żeby dziecku nie spocila ise za bardzo głowka i jak jesteśmy na dworze ![]() a co do spania dziecka. Ja też na pocżatku byłam b.ambitna i w nocy za każdym razem jak sie mała obudziła i ją uśpiłam to wkladałam ja do łóżeczka ktore stło 2-3kroki od naszego. Ale jak budzila sie juz 14 raz w jedna noc to czasmi nie mialam już sily i kładałam ja do nas do łóżka, dawałam cyca i często razem z nią zasypiałam;/ jak sie przebudzałam to oczywiście znowu ja kładłam do łóżeczka. Ale niesty moje malenstwo nie lubiło spać w ogóle (potrafiła nie spać 5 godz jak miąła zaledwie tydz) i bardzo czesto sie budziła w nocy czasmi wstawałam do neij po 18 razy(stawiałam kreski za kazdym razem w zeszycie jak wstawałam) więc można na prawde zwatpić a późneij rano hodzilam jak jakaś mara nocna i straszyłam męża.Na szczęscie później już po mału mniej sie budziła w nocy ale najgorsze było to że zauważyłam że jak spała na dużym łóżku(nawet sama) to dłużej spała a jak wkładałam ja do łóżeczka to bardzo szybko sie budziła dotkneła sie tylko lekko miekkiego materiału który miała ją chronic przez szczebelkami i już było po spaniuMogę się też wypowiedziec co do pomocy mam naszych i mężów przy dziecku. Ja od samego początku sama sie zajmowałam Amelką chociaż mama ma do nas 15-20 min drogi samochodem, bo stwierdziłam ze to jest moje dziecko i bede je wychowywać tak jak ja chce a nie ktos inny. Raz tylko poprosiłam mame o pomoć w drugi dzień po przyjeździe ze szpitala żeby [rzyjechała do nas i podpowiedziała jak najlepiej umyć malenstwo, w sensie jak trzymać i tle. Ale wiedziąłmże jak bym sobie nei radziła i porosiłabym mame zeby przyjechala to by mi nie odmówila Ja nie mowie że jak ktoś ma kogoś do pomocy przy dziecku to jest źle ale ja mam wielka satysfakcje ze ja sobie poradziłam mimo ze byłam sama
|
#1148 |
|
Zakorzenienie
|
1,63
wg OM mam 7t6d a wg USG mam 8t4d
|
#1149 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam serdecznie wszystkie dziewczyny i mam pytanie czy moge do Was kochane dołączyć??? Parę słów o mnie: Mam na imię Monika (na drugie Aleksandra,stąd nick
mam 24 lata, jesteśmy z mężem rok po ślubie. Trzy miesiące temu odstawiłam tabletki anty z myślą o rozpoczęciu starań o dzidziuńkę po nowym roku ale raz nie użyliśmy prezerwatywy no i maleństwo jest wcześniej Strasznie się cieszymy, mąż jest wniebowzięty i już od wczoraj wykańcza pokoik dla maleństwa. Podczytuję wątek o staraniu już od roku i baaaardzo się cieszę że Prince się udało ![]() Moja OM to 5 paździrnik więc jestem już w 9tyg 2dniu a pytam czy mogę dołączyć dopiero teraz bo baaardzo bałam się że będzie coś nie tak z dzidzią, poza tym miałam plamienie ale już jest ok więc proszę o przyjęcie mnie do Waszego grona Kochane
|
|
|
|
#1150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czemu to sie cieszysz ze mi sie udało? kojarzysz mnie z innego wątku?
|
|
#1151 |
|
Wtajemniczenie
|
ooooo Prince mi odpisała
![]() Podczytuję wątek "Nowy rok witamy i o dzieci się staramy" już jakiś rok i stamtąd Cię kojarzę, i baaardzo mocno trzymałam kciuki żeby Ci się udało jak najszybciej, nawet jak u mnie pojawiły się II to pomyślałam że fajnie by było jakby i Tobie się udało to były byśmy na jednym wątku mamusiowym no i Ci się udało Poza tym jesteśmy rówieśniczkami ijakoś tak strasznie Cię polubiłam
|
|
|
|
#1152 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1153 | |
|
Zakorzenienie
|
No to pięknie
Rośnie jak na drożdżach!Cytat:
Boże jak ja się dziś obżeram Jak takie małe stworzonko (moje ma około centymetra) może domagać się takiej ilości jedzenia? Dosłownie to Ono się domaga, bo jak nie zjem to mnie mdli
|
|
#1154 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja się ostatnio tez obiadam szczególnie czipsy mi smakują mniam mniam ale jak mnie dzisiaj gin ważył to troszke spadłam z wagi wiec nie ma tragizmu
|
|
|
|
|
#1155 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie.
Przepraszam,że dopiero dzisiaj odpisuje ale wczoraj mi się komputer zawieszał i mogłam Was tylko podczytywać. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A tutaj gdzieś Agnieszka podawała w jakich sytuacjach nalezy zwrócić się do lekarza od razu itd. I nie wiem co by u jeszcze dać? Może coś o trymestrach ciąży? Sama nie wiedziałam kiedy kończy się pierwszy dopiero dziewczyny mi wytłumaczyły. I hmm czy coś jeszcze to nie wiem,ale może dziewczyny się wypowiedzą co by chciały?? Cytat:
Cytat:
Mi własnie mój gin jakoś dziwnie strzela te zdjęcia np. jak oglądamy razem na monitorze to ostatnio fajnie rączki było widać,ale zdjęcie to dał mi takie że jest tylko ciałko samo .Dziecie chyba zrobiło nieoczekiwany obrót w złym momencie Cytat:
Ooo to byczek ![]() Cytat:
Dziewczyny właśnie uświadomcie mnie o co chodzi z tymi terminami. Wg ostatniej miesiączki jestem w 11 t.c. a w USG 8 t.c. 1 dzień. To znaczy,że do zapłodnienia doszło 8 tygodni temu? Czy książkowo wg rozmiarów zarodka powinnam mieć miesiączke 8 tygodni temu? Przepraszam ,ale musiałam pokasować część emotikonów z postów bo mi się nie chciało wysłać.
|
|
#1156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Standardowo oblicza się, że ciąża trwa 38 tyg + 2 tyg przed zapłodnieniem (no i stąd jak owulacja była później, to te różnice między USG a OM). Ale uwaga - im starsza ciąża, tym wiek ciąży podawany przez USG mniej wiarygodny, bo zaczynają ujawniać się różnice w tempie rozwoju zarodka/płodu (różnice między wiekiem z USG a OM mogą wynosić nawet do 2 tygodni). Dlatego np. mój lekarz woli trzymać się wieku ciąży wg OM.
|
|
#1157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz już się nie boję z nią spać. Jak jeszcze karmiłam ją piersią to najwygodniej było mi na leżąco. Teraz czasem jak się w nocy obudzi a nie mamy siły jej usypiać to bierzemy ją do nas-śpi między nami. Jakoś zawsze wiem, że jest obok i nie zdarzyło mi się jej przygnieść np. Jestem trochę podłamana Wczoraj rozmawiałam z koleżanką, która ma termin na kwiecień (też w Edi). Powiedziała mi, że koniecznie muszę porozmawiać z położną o tym kosmicznym terminie usg. Jej tego badania na przezierność nie chcieli zrobić już pierwszego dnia 13. tygodnia! Bo uznali że to za późno. A co najlepsze-mamy usg w tym samym miejscu, czyli mi też tego pewnie w 14. tyg nie zrobią Jak na szpilkach siedzę i nie mogę się doczekać środy-dobrze że wizytę mam z samego rana...
|
|
|
|
|
#1158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieję, ze uda się wykonać te badania. Po przeczytaniu Twojego postu zaczęłam się zastanawiać czy ja nie będę miała problemów z tym badaniem, choć moje usg wypada w połowie 12 tygodnia. ale kto ich tu wie... |
|
|
|
|
#1159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także myślę, że Tobie się akurat uda ![]() Tak sobie myślę, że wiem kiedy miałam OM i kiedy mogłam zajść w ciążę-owulacja mi się przesunęła na ok. 20 dc.. Czyli u mnie wychodziłoby, że dziecko może być młodsze tydzień niż myślę??? Gubię się w tym strasznie, a żeby w ogóle określić termin porodu to muszę do usg czekać |
|
|
|
|
#1160 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapytam położną w którym tyg ciąży jestem wg niej i kiedy powinnam mieć skan. I wtedy zapytam czy ta data którą mi wyznaczyli to nie jest za późno... |
|
|
|
|
#1162 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.Miałam 5 stron do nadgonienia bo nie miałam laptopa od poniedziałku
|
|
#1163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A kiedy masz ten skan? Wcześniej niż 6 stycznia? Chyba w Irlandii mieszkasz? Masz wcześniej spotkanie z lekarzem albo położną (nie wiem jak tam opieka wygląda)-nie dasz rady tego przyspieszyć? Teraz zobaczyłam, że jesteś troszkę mniej w ciąży niż ja, czyli ja będę mieć skan wcześniej... |
|
|
|
|
#1164 |
|
Wtajemniczenie
|
oj...u mnie dziś leje cały dzień...nic tylo sie pod kołdrą zakopać i drzemać ...
nic mi się nie chcę...a tu jeszcze jakiś obiad trzeba ugotować
|
#1165 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny!
hanjah najlepiej jak zapytasz położna bo rzeczywiście trudna sytuacja,jak mogą wyznaczyć date gdzie jest za póżno na to badanie to jest dla mnie meksyk niezrozozumiałe wcale ja już po obiadku,tak jak karolka napisała pogoda fatalna nic się nie che ciemno zimno brrr pisałyście o książkach ja mam narazie trzy pożyczyłam od koleżanki "Dziecko zdrowie i rozwój od poczęcia do 5roku życia","Sekretny język noworodków,niemowląt,mały ch dzieci"i "Matka i dziecko" narazie przeczytałam tą ostatnią i nawet fajna,ale słyszałam że "ciężarówką..."jest super może też kupie
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20110430040119.html http://www.suwaczki.com/tickers/mhsv3e5elv15wq8s.png Edytowane przez muminek82 Czas edycji: 2011-12-09 o 15:01 |
|
|
|
#1166 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() ja juz po wizycie i po usg ![]() maleństwo jest jedno , rosza się już i jak narazie chyba wszystko jest okDł.siedzeniowo-cieminiowa -25.94mm, obecnośc czynności serca-160/min Lekarz da l mi zdjęcia narazie do domu żebym ise pochwaliła a na nast wizycie mam mu oddać, chociaż i na nast wizycie będe miec usg więc może mi da kolejne zdjęcianast wizte mam na 3 stycznie czyli prawie cały miesiąc, a już sie niemoge doczekać żeby zobaczyć masleństwo jak narazie tyle bo moja mala che sie koniecznie poprzytulac od mnei i chce mi wylaczyc kom takze uiekam
|
#1167 |
|
Wtajemniczenie
|
luby świetne wiadomości
|
|
|
|
#1168 |
|
Wtajemniczenie
|
no nie... przy szykowaniu obiadku znów mnie "zmuliło"....ciężkie bywa życie Ciężąrówki:/
|
#1169 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki bardzo dziękuję Wam za miłe powitanie
Wyczytałam na innym forum, że dziewczyny robią sobie domowy test z sody i moczu na płeć dziecka Podobno to działa jak ten test intelliger a można go zrobić już od 5-6 tygodnia ciąży i podobno jest wiarygodny A robi się go tak: w kubeczek wsypuje się łyżeczkę sody oczyszczonej i zalewa siuśkami, jak zacznie się pienić to będzie chłopczyk a jak nic się nie dzieje - dziewczynka Ja z ciekawości zrobiłam i pienił się |
|
|
|
#1170 |
|
Raczkowanie
|
ooolllccciiiaaa a czy ktoś jeszcze z Twoich znajmocy robil ten test?? bo się tak zastanawaim czy on jest wiarygodny, i czy komus sie już to sprawdzilo
No a tak poza tym to już nie pamiętam cyz mówiłam Wam że mdłości mi już troche przeszły ale za to pojawiły się ostre bóle w podbrzuszu, powiedziałam oczywiście to gin. no i stwierdził że w takim razie to musi mnie zbadac, no ale wyszło że jest ok ![]() co do gotowania to ja na szczęście wczoraj zrobiłam cała dużą miske ala spagetii i dziś na szczęście nie musiałam jak wróciłam od lekarza bo tak mi się nie chciało że ![]() a teraz tak mi się i chyba zrobie sobie to będe lepiej wyglądać na zaliczeniu z dydaktyki chociaz powinnam sie no ale serduskzo mi się uspokoiło jak zobaczyłam to maleństwo na monitorze a przyznam sie do Was że ostatnio od męża pociągnełam pare łykow że upijam od małego maleństwo
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:12.

w weekend się nie udało a w tygodniu jak wracam do domu to już wieczór ,szybki obiad, sprzatanie i inne drobne obowiązki i swoje zwłoki wrzucam do łóżka... już tak nie wymiotuje, choć mnie mdli zwłaszcza rano, bo pierw tabl na tarczyce a sniadanie dopiero za pół godzinyi własnie wtedy najgorzej jest...ale te wieczorne zmęczenie jest straszne! wczoraj wieczorem połozyłam sie na chwilkę w dresach i obudziłam się o 2..... rozgrzeszcie mnie z nieobecności, muszę się jakoś lepiej zorganizować i nadrobić bo brakuje mi Was i już nie wiem co się dzieje!!
co do prezentów to została nam teściowa jeszcze,a my jedziemy razem na zakupy coś sobie wybierzemy i pakujemy pod choinkę
co impowiedziec. Boje sie tylko troche że mama będzie zła i bedzeo za TŻ latac z

więc można na prawde zwatpić a późneij rano hodzilam jak jakaś mara nocna i straszyłam męża.

Jak takie małe stworzonko (moje ma około centymetra) może domagać się takiej ilości jedzenia? Dosłownie to Ono się domaga, bo jak nie zjem to mnie mdli
ale jak mnie dzisiaj gin ważył to troszke spadłam z wagi wiec nie ma tragizmu![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
jak wróciłam od lekarza bo tak mi się nie chciało że 
i chyba zrobie sobie
to będe lepiej wyglądać na zaliczeniu z dydaktyki
że upijam od małego maleństwo