|
|
#91 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Perspektywy życia w Polsce...
Cytat:
Wiesz, każdy chce posiedziec sobie za biurkiem, popykać w pasjansa, popracować już te 2 godzinki dziennie i do domu aaa i jeszcze zarobić dużo za ta 'pracę' mam nadzieję że to się kiedyś zmieni, że ludzie będę dostawać kasę za wykonana pracę,..... a nie za godziny spedzone w niej |
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mnie tez rodzice wypychali na studia filologiczne, dziennikarstwo. Postawiłam się, bo już będąc nastolatką czułam, że z praca będzie cięzko. Ciesze się, że podjęłam taką decyzję dot. studiów i że mogę uprawiać jak dla mnie najwspanialszy zawód, który daje mi tyle radości. Dla większości użytkowniczek wizażu kwestia wyboru ścieżki edukacji to już musztarda po obiedzie, ale przecież macie siostry, koleżanki. Uświadamiajcie je jak wygląda rynek pracy, bo wielu młodych ludzi ma na nosie różowe okulary do momentu odbioru dyplomu..
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio mi zaproponowano prace na caly etat + jedna sobota w miesiacu w biurze ...na umowe o dzielo
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#94 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam bardzo konkretny zawód (planista przestrzenny), ale akurat mamy kryzys i w administracji publicznej nie zatrudniają
|
|
|
|
|
#95 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ostatnio przyszła do mnie po rade koleżanka kończaca tym roku lic. w-f. Słusznie stwierdziła, że po tym nie ma pracy i na mgr chce iść na inny kierunek - wymyśliła sobie pedagogikę
|
|
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
Wrzucam na wątek jako ciekawostkę.
![]() "Szaleństwo, straciłem pracę, bo nie mówię po polsku!" http://wiadomosci.wp.pl/title,Anglik...wiadomosc.html Biorąc po uwagę ilu polaków wyjeżdża za chlebem - może to być powszechne zjawisko.
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#98 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na co jak na co, ale na jedzenie nie potrafiłabym skąpić, zwłaszcza na dobrych wędlinach i pieczywie.
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
na jedzenie tylko dla siebie wydaje ok 400 zl miesiecznie. 100 na tydzien
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#100 |
|
Przyczajenie
|
Tutaj absolutnie musze sie zgodzic, ze miesieczne wydatki na jedzenie typu 100 zl to sytuacja mocno ekstremalna. Sama wydaje tygodniowo jakies 35$ (wiec wlasnie jakies sto zlotych) na jedzenie, czasami "chinczyk", choc mam po nim wyrzuty sumienia bo wszystko jest strasznie kaloryczne. McDonaldy omijam szerokim lukiem
a zaopatruje glownie w bluki pelnoziarniste, makaron, owoce, warzywa i kawe. Obiad jest zazwyczaj wlasnie warzywami z makaronem albo zmiksowanym musem z owocow z makaronem, czyli typowo polski obiadek (schabowy
|
|
#101 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy dostajesz od rodziców/znajomych jakiekolwiek półgotowe lub gotowe dania (np. przetwory) lub produkty (np. jajka, warzywa czy owoce z własnego ogródka)??? |
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zadomowienie
|
też wydaje miesięcznie 100-130 zł na miesiąc na jedzenie i żyje. Studiuje, chodzę zaocznie do drugiej szkoły po której będe mieć zawód ona też kosztuje i po prostu więcej na jedzenie nie moge wydać. Raz w miesiącu jeżdżę do domu tam mama czasem zapakuje jakies jedzenie, ale nie cuda starcza na 2/3 dni. Nie zabieram mrożonek i przetworów bo nie mam tego gdzie trzymać
|
|
|
#103 |
|
Wtajemniczenie
|
Chciałabym zobaczyć za kilkanaście lat wyniki badań osób jedzących za 100 zł na miesiąc. Ja więcej wydaję na herbatę, soki 1-dniowe i wodę.
.Choć pamiętam czasy, gdy było ciężko... I nie chciałabym do nich wrócić...
|
|
#104 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Co do studiowania pasjonujących kierunków, to trzeba pamiętać, że studia to tylko środek do celu, którym ma być przyszły zawód. Jeśli komuś zamarzyła się psychologia i własny gabinet, to przydałoby się dowiedzieć, jak do tego dojść, a nie tylko zaliczać kolejne egzaminy na 5. Dla mnie to niemal s-f, że ktoś wysyła CV zgodne z ogłoszeniem i przez rok nikt się nie odzywa. Może koleżanka źle celuje? Nie chodzi o samą ciężką pracę - chodzi o dobrze ukierunkowany wysiłek... I napisałam o robolach - co do osób pracujących fizycznie nic nie mam. Raczej chciałam podkreślić zmarnowanie swojej edukacji przy miotle - nie oszukujmy się, każdy chciałby wykorzystać swoją wiedzę... |
||
|
|
|
|
#105 |
|
Zadomowienie
|
Od rodzicow biorę tylko jajka. Raz mama dala mi dzem.
Zreszta nie ma o czym gadac. Da sie. Po pierwszej sesji chcę isc do pracy zeby troche podniesc standard zycia.
|
|
#106 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
to ja napisze z punktu widzenia emigranta i z tego co zaoobserwowalam u znajomych.
Malo osob pracuje w swoich zawodach bo albo maja za wysokie kwalifikacje,nie znaja jezyka,lub zwyczajnie nie maja szczescia (jak ja) do znalezeinia pracy na kontrakt na pelen etat. Sporo znajmych pracuje grubo ponizej kwalifikacji, za najnizsza krajowa pomimo dosc dobrej znajomosci jezyka. Czemu ? bo dobre etaty nie sa dla Polakow,po to nas wpuscili do UK zebysmy brali malo poplatna prace ktorej nie chca brytyjczycy. Owszem,da sie wyzyc nawet dosc spokojnie wystarczy ci na wynajem i zycie plus cos ci pod koniec miesiaca zostanie(jaka mila odmiana!) zwlaszcza jak sie wynajmuje i zyje we dwoje. Tylko,jak dlugo dasz rade zasuwac fizycznie? jak dlugo wystarczy ci odmóżdzajaca praca np w fabryce majac np magistra przed nazwiskiem? Zwlaszcza teraz sie porobilo w dobie kryzysu,jest sporo pracy np kelnerowanie,sprzatanie,f abryki-tylko pytanie-czy po to konczylam studia w PL? |
|
|
|
|
#108 |
|
Konto usunięte
|
Katerino, tylko widzisz - ogrom osób mając mgr (czy nawet dr) przed nazwiskiem w PL pracuje tak samo
sprzątając, sprzedając w sklepie, siedząc na kasie. Różnica taka, że tu zęby w ścianę, tam - normalne życie.
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#110 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wiekszosc ludzi konczy je,zeby miec lepsza przyszlosc, lepsza kase. Jesli masz ja sprzatajac w UK a nie masz jej bedac nauczycielka mgr inz w Polsce- ja bym wolala pracowac w UK. |
||
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
niewielu takich znam ktorzy pracuja w zawodach i dobrze zarabiaja-jednostki.
Znam dziewczyne ktora 6 rok pracuje w hotelu (sprzata) i szuka pracy w ksiegowosci i nic (swietnie zna ang)-problem chyba tylko w braku doswiadczenia. |
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
tylko na jak dlugo starczy ci cierpliwosci,w koncu te funty wyjda ci bokiem bo w koncu zamarzysz o satysfakcji z pracy
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem mozna i miec wszystko. W UK sprzataczka zarabia wiecej niz nauczycielka w Polsce. |
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Probuje tylko naswietlic,jak to wyglada jak juz zgasnie szał nowosci emigracji tzn jak kasa juz ci sie zgadza ale do satysfakcji daleko. Sa ludzie ktorzy na tasmie pracuja kilka lat robic dzien w dzien to samo za te same pieniadze i im to nie przeszkadza i ambicji nie maja, nie szukaja niczego lepszego/lepiej poplatnego. Mi ciezka fizyczna praca wyszla uszami jak mi nadgarstek wysiadl..... W Polsce mialam prace lekka i siedzaca no i satysfakcjonujaca co z tego jak mi starczalo do polowy miesiaca ha |
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
100funciaków na tydzień - po przeliczeniu na złotówki wychodzi ładna sumka Mojemu teściowi został jeszcze nieco ponad rok potem wraca tutaj i już kalkuluje jak to będzie żył jak panisko
|
|
|
|
#117 |
|
Przyczajenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31019757] ogrom osób mając mgr (czy nawet dr) przed nazwiskiem w PL pracuje tak samo
sprzątając, sprzedając w sklepie, siedząc na kasie. Różnica taka, że tu zęby w ścianę, tam - normalne życie.[/QUOTE]Osoba z tytulem doktora tak pracuje w Polsce? Czy aby się nie zagalopowalismy? Zeby uzyskac doktorat trzeba prowadzic wlasne badania, publikowac, czesto tez wydawac ksiazki, w ogole cala procedura ktora nijak sie ma do sprzatania czy siedzenia na kasie... jesli jakis doktor w Polsce siedzi na kasie z braku innego adekwatnego zatrudnienia - I don't want to live on this planet anymore.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#118 |
|
Konto usunięte
|
Fences, owszem, znam taki przypadek. Na uczelni dziewczyny dostały grosze, marne, podkopywanie dołków + brak kasy na badania, żebranie o godziny. Jedna rzuciła to i poszła do sklepu (sieciówka, nie przyznała się do wykształcenia), druga pracuje ze mną w szkole. Zarobki niewielkie (porównywalne z uczelnią), ale atmosfera duuużo lepsza. I nie musi publikować.
A jak ci wszystkie piszemy, że masz żadne wyobrażenie o życiu w PL obecnie - to nie wierzysz
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze powiem, że idąc na studia myślałam, że zagwarantują mi one lepsze życie, większe perspektywy i możliwość znalezienia dobrej pracy. Od około roku poważnie zastanawiam się po co mi te studia były i czy nie lepiej było iść na jakieś kursy zawodowe albo wyjechać z kraju i zarabiać "normalne" pieniądze, czyli dostawać taką wypłatę żeby się nie zastanawiać czy mogę sobie pozwolić na zakup powiedzmy koszuli za 99zł czy może jednak się wstrzymać
![]() Jeszcze co do jedzenia - nie wierzę, że da się jeść za 100zł miesięcznie. To w grę wchodzi chyba woda i suchy chleb albo zupki chińskie |
|
|
|
|
#120 |
|
Wtajemniczenie
|
Znam przypadki osób, które potrafią zmieścić się w kwocie 100 zł. miesięcznie na jedzenie, oczywiście jadłospis jest bardzo okrojony i sprowadza się głównie do ziemniaków pod różną postacią, makaronu i ryżu przyszykowanego na milion różnych sposobów. Da się jeżeli żyjemy w pojedynkę zmieścić się w tej kwocie ...niestety czasami sytuacja zmusza to takiego bytowania.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.

Jedynie dałam swój wyraz zdziwieniu, że ludzie, zamiast zdobywać konkretny zawód (wspomniany hydraulik, piekarz itp) pchają się na nikomu niepotrzebne "studia". Komu potrzeba kilkanaście tysięcy socjologów czy pedagogów? A potem płacz, że nie ma pracy. Doprawdy, dziwaczne jest dla mnie takie myślenie..

(a biura podroży zatrudnia pilotów tez na śmieciówki i to w dodatku na praw miesięcy w roku). Prace mam, zarabiam ok, ale gdybym mogła wybrać jeszcze raz to poszłabym w stronę konkretnego zawodu...może stomatologia?

). Za to mogłabym pojechać do miasta w sąsiednim powiecie 25km i przesiąść się w autobus innego "prywaciarza" i jechać kolejne 20km do miejsca pracy. Minusy takiego rozwiązania są chyba oczywiste.
). 

Pytam serio...
sprzątając, sprzedając w sklepie, siedząc na kasie. Różnica taka, że tu zęby w ścianę, tam - normalne życie.