|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: No Kochane, czas wybrać tytuł do kolejnego wątku ![]() |
|||
Ząbki śmiało już kiełkują a dzieciaczki zupką plują. VII-VIII 2011 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
17 | 32,08% |
Rok temu w brzuszku mamy, teraz rok razem witamy |
1 | 1,89% |
Uhuha Uhuha zima z brzdącem nie jest zła! |
5 | 9,43% |
Straszne kolki poszły w kąt, teraz ząbki dają show. |
0 | 0% |
Dzieci silne bardzo mamy, które siedzieć by już chciały! |
3 | 5,66% |
Pierwsze ząbki już mamy i obiadkami się zajadamy. |
0 | 0% |
Ząbek tu, ząbek tam - tutaj najlepszy wątek mam. |
0 | 0% |
Jabłko,marchew czy pietruszka – trafia już do mojego brzuszka. |
2 | 3,77% |
Jak na drożdżach rośniemy, bo obiadki już jemy. |
0 | 0% |
Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci. |
18 | 33,96% |
Dobrze się już znamy i lubimy mocno, a nasze dzieciaki jak na drożdżach rosną. |
0 | 0% |
Nawet żadna teściowa temu nie zaprzeczy, że jesteśmy super mamy i mamy cudowne dzieci! |
2 | 3,77% |
Obroty ćwiczymy, wszystko zaśliniamy i mamy fajowe, superanckie mamy. |
3 | 5,66% |
W zeszłą zimę w brzuszku mamy, w tą już z zewnątrz świat oglądamy. |
2 | 3,77% |
Piję mleczko, rosnę, śpię i tak mija dzień za dniem. |
0 | 0% |
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 | ||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Najgorsze, że opowiadają nam o tym, nic z tym nie robiąc a my sie martwimy. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja chcę do końca roku dawać Radkowi samą pierś, później zacznę rozszerzać dietę. Dobry! Radek już nie pokasłuje, ale po nocy i dziennych drzemkach ma taki zatkany nosek. Katar ma i charczy... Odciągam ale niewiele wychodzi, a słyszę, że jeszcze tam mu siedzi ![]() Jest taki żywy, śmieje się normalnie jak...jak... głupi ![]() Lekarka zaleciła podawanie witamin JuvitC, podaje się z pokarmem albo z herbatką np, zrobiłam mu herbatki z hippa koperkowej i za chiny nie chce jej pić. Obstawiam, że albo z butelki mu się nie widzi albo smak mu nie leży (cóż za odkrywczość z mojej strony ![]() Mam jakąś zwykłą butelkę do herbatki kupioną w osiedlowym dziecięcym sklepie. Za szybko mu przez nią leci. Jaką polecacie butelkę do herbatki, smoczek? Brumek my mamy taką kamerkę http://www.euro.com.pl/kamery/panaso...FclH3god1WitRg Mój TŻ się trochę zna i cena nam odpowiadała. Ciekawe jak się agulaaabar wiedzie ..... |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4322 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
korzystajac z krotkiej przerwy w zajmowaniu sie dziecmi i wlace z migrena:
dziubku - wspolczuje, tez to pare razy przezylam, niestety takie sytuacje sie zdarzaja dzieciom nieraz... ![]() zapaleczko - biedactwo, nawet sobie nie umiem wyobrazic, co czujesz ![]() ellika - wniosek o wychowawczy mozna zlozyc nawet ustnie, wiec to ze powiedzialas szefowej o swoich planach to juz jest wg prawa wiazace jesli wymienilas termin rozpoczecia oraz dlugosc trwania tego urlopu (choc oczywiscie zawsze lepiej zachowac forme pisemna) i tak jak pisze dziubek nie moga Ci go odmowic. No ale ja wiem o co chodzi, teraz w pracy nie chodzi o to, ze cos jest niezgodne z prawem, bo jak szefowa powie, ze masz wrocic albo bedzie zle to wiadomo.. ech ci pracodawcy. shira - ty sie tak obijasz o framugi jak moja dwulatka hi hi ![]() ![]() zdrowiejcie matki i dzieciaczki!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#4323 | ||
Zadomowienie
|
Hej Kobitki.
Dogorywaliśmy w łóżku do 12 po wczorajszych urodzinach. Miło było trochę się rozerwać ![]() Dziubku współczuję przeżyć. Malwince też niedawno tak poszło nosem i buzią jednocześnie. Leżała sobie grzecznie na łóżku, spojrzałam na nią i mówię do męża "ale ona bledziutka" i w tym momencie poszła fontanna. Szybko ją wzięłam na ręce, po chwili przeszło, ale trzęsłyśmy się obie jak osiki jeszcze kilka minut. Zapałeczka nieciekawa sytuacja. Najgorsze jest to, że Cię nie szanuje i ma złego doradcę w postaci tego kolegi. Próbujcie, może jeszcze nie wszystko stracone. Warto przeczekać kilka dni, może emocje opadną i mężowi wróci rozum ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziękuję, choć jeszcze nie wyszły tak do końca. A idą dwa od razu - hurtem ![]() ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Lili fajne są butelki MAMbaby.Mają miękki, jedwabisty silikonowy smoczek. Tą właśnie butelkę kupiłam Malwince ostatnio i widzę postępy w piciu z niej. Wczoraj już nie płakała, ładnie złapała smoczek. A do tego butelki mają ładne wzornictwo ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4324 |
Zakorzenienie
|
no juz bo za tydzien juz nas nie bedzie w domu a artur uwielbia stroic choinke. wiec juz stoi. w sumie swieta zawsze gdzies spedzamy wiec choinka ptrzed wyjazdem ubrana
nadrabiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Radek przysypia na piersi i nic nie daje moje wybudzanie go. A jak Malwinka przybiera? Bo jak mimo wszystko przybiera to ja bym się nie martwiła ![]() Przy następnym jedzeniu piersi nie są u mnie twarde, ale słyszę, że po chwili Radek łyka to coś tam musi być ![]() Dzięki za info o butelkach. Pomogłaś mi bo ja zielona sałata jestem ![]() ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Zapałeczka nie ma bata na takich kolesi ![]() Mam nadzieję, że jednak się dogadacie i ułożycie sobie życie. Edytowane przez Lili 83 Czas edycji: 2011-12-11 o 14:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4326 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4327 |
Zadomowienie
|
dzień dobry
po ciąży z Nadią na wypadanie włosów pomógł mi : MERZ SPECIAL i skrzyp w tabsach...tzn włosy wypadły ,ale pięknie odrosły-chyba po tych witaminach.... nie odzywam się,ponieważ nie mam czasu...nie mogę spuścić dzieci z oka,szczególnie od tego cudnego dnia kiedy Nadia włożyła Nikodemowi wacik do gardła... ledwo zipię... gonie przy dzieciach,reszta się kręci w okół AZS Nikodema,ponieważ nadal się męczymy... ciągle go wysypuje...po chwilach pięknej skóry znów następuje pogorszenie... nie wiem po czym,bo bardzo się pilnuję... w każdym bądź razie z 72kg ,zostało mi już 65,5 kg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaczynam powoli podczytywać i widzę,że Cookie ma radosne wieści-gratuluję ![]() ![]() Widziałam włosy Neroli i Zanki ![]() ![]() ![]() Zanetko-Twoja fryzura też mi się bardzo podoba i ktoś już to pisał-podnieś ciut włosy do góry...w zasadzie najlepiej to trochę "tapira" i rozwalenia włosów palcami i będzie miód ![]() Brumek-ja chyba pierwszy raz widziałam Ciebie na zdjęciach...też ktoś pisał dobrze: wiadomo już po kim śliczny Tymuś ma urodę ![]() Marinka-ja nie na bieżąco,robiłaś to prostowanie keratyną?Ktoś jeszcze miał kupić??Robiła któras z Was?Jestem ciekawa efektów ![]() Zapałeczka- trzymam ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Patik-zdrówka życzę ![]() Blondynka widzę,że już po szpitalu.trzymam ![]() ![]() AgaG. zdrówka dla rodziców ![]() ![]() ![]() Dziubek- podczas szaleństw lubi się cofnąć jedzonko,cofnęło sie tak intensywnie,że wyleciało noskiem.dzieciątko nie mogło złapać tchu,bo dzieci w zasadzie nie potrafią oddychać buzią...tzn potrafią,ale nie potrafią do końca tego wykorzystać.Nic się nie martw,ale wyobrażam sobie jak się przestraszyłaś... AgaG,widzę,że Antosia też zbiera choroba... oby poszła precz ![]() Brumku- z kamerą nie pomogę ![]() Marzena_S też się zastanawiałam nad tym depilatorem laserowym...ciekawe ile to warte...jak się coś dowiesz to daj mi znać,bo ja też jestem chętna. |
![]() ![]() |
![]() |
#4328 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4329 | |
Zakorzenienie
|
U nas na obiad była pierwsza mięsna zupka, przyznam ze smakowała bardziej niż zwykła marchwianka
![]() Cytat:
![]() Rany co to za smród i myślałam że to bedzie jakiś zapach chemiczny, a nie palonego ciała ![]() Włosy faktycznie proste, tylko mam pytanko, czy twoje po umyciu też są takie sztywne i straszne w dotyku. Wcześniej takich nie miałam, jak wyschna są OK, ale mokre masakra. W sobote farbuje, mam nadzieje ze efekt prostych sie utrzyma! A ile ty już jesteś po zabiegu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4330 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4331 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ostatnio mam jakoś więcej czasu i częściej do Was zaglądam ![]() Zapałeczka ![]() U nas ok, chociaż Julcia ma sklejone wewnętrzne wargi sromowe i dzisiaj byłyśmy w szpitalu(tylko po to, żeby inny lekarz je obejrzał, a że tesciowa pracuje w szpitalu i miała dzisiaj dyżur, to poszłysmy)i na szczęście nie trzeba rozcinac, ani nic z tych rzeczy, mamy zaczekac jeszcze 2 mieisace i ewentualnie wtedy. Moje dziecko tak się przeraźliwie darło, a ja byłam tak zdenerwowana, że będzie trzeba rozcinac( an co bym się nie zdecydowała), że nie byłam w stanie jej ubrac w rajstopki ![]() W każdym bądź razie czekamy i mam nadzieję, że wszystko nastąpi naturalnie ![]() A maluch chyba rozróżnia juz twarze i wogóle jak zobaczy jakiegoś lekarza, albo pielegniarkę, to strasznie wrzeszczy, niewiem może ma uraz po szczepieniach, czy co? |
![]() ![]() |
![]() |
#4332 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
najpierw przespal mi cala noc pieknie a potem takie cuda niewidy ![]() i tez nei wiem co robic z tym nocnym markiem ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Cytat:
![]() moze ma syndrom "białego fartucha" ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4333 |
Zakorzenienie
|
na to wygląda, bo nawet swojej babci sie wystraszyła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4334 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4335 |
Wtajemniczenie
|
A my dziś prawie cały dzień u teściów.
Pobawili Dominika a ja miałam wolne ![]() Ledwo na oczy patrzę. Ciekawe jak Iustyna po imprezie? ![]()
![]() |
#4336 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny proszę o radę, wiadomość w K.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4337 |
Zadomowienie
|
Stosuje pelen zestaw, ale znowu musialam podac MM. Po karmieniu o 18 z dwoch piersi placz, piers ciagnela jak oszalala, nic nie lecialo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4338 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki moje daje znać, że żyję.
Moje dziecko osiągneło chyba apogeum marudztwa. Ledwo patrzę na oczy. Wybaczcie, że nie wiem co i jak, ale nawet nie jem, bo nie ma kiedy. agadus, carmelko, brunetko, beatko przepraszam Was najmocniej jak mogę, że nie odpisałam..Nawet nie wiecie, jak miło mi, że pamiętacie o nas. Przykro mi, że nie odp., nie mam nic na koncie, a kasy brak u mnie póki co nawet na głupie doładowanie...Przepraszam . A mały jeszcze chory, ma katarek, kaszel... wrr i już poczytałam, maruda właśnie płacze przez sen... nie ma wytchnienia
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2011-12-11 o 19:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#4339 | ||
Zakorzenienie
|
hej mamuśki
![]() mieliśmy dziś fajny dzień, odwiedziliśmy moją koleżankę z 2,5miesięzną córeczką i było super, bo widziałyśmy sie ostatnio jak Lilka miała miesiąc a ona była w ciąży.. Ale jak fajnie było widać jak dzieci rosną bo wydawało mi się że Lilka taka mała i cały czas taka sama a tu w porównaniu do małej która ma ok 5,5kg to duuża różnica, a Lilka ma coś ponad 7kg. W rozwoju fizycznym też widać sporą różnicę, niby tylko 2 miesiące różnicy a między dziećmi przepaść. Cytat:
To bardzo rzadka choroba i na obchodach przychodzili do niej studenci i pokazywali "ża to ta" ![]() Cytat:
My mamy takie coś nazywa się hipseat http://hipseat.pl/ Jeśli Iguś wymaga noszenia to przynajmniej będzie Ci lżej i kręgosłup nie nawali ![]()
![]() |
#4340 |
Zakorzenienie
|
Jestem
![]() Tęskniłyście ? ![]() Nie było mnie prawie aż 2 dni ![]() No więc tak - co zapamiętałam Sweet - pacynki właśnie kupiłam w Ikei,cena 14,99zł do 19,99 od koloru do wyboru ![]() Zapałeczka - to co piszesz,co zrobił zdecydowanie u mnie by nie przeszło.Duma by mi na to nie pozwalała...obrażanie, przeklinanie o nie nie nie nie. Pytanie czy nadal chcesz takie rzeczy słyszeć? czy nadal chcesz płakać,szlochać, denerwować się ? NA pewno podejmiesz odpowiednią decyzję ![]() ![]() TUNIKA - nie pamiętam która ale madziulka chyba się pytała.Przyszła mi i jestem zadowolona. Wzięłam rozmiar 40,bo pasowały mi wymiary które były podane na stronie więc sugeruj się nimi.I wzięłam kolor granatowy. Dziubek - na szczęście urwisowi się nic nie stało! Ja pamiętam jak Emi zakrztusiła mi się wodą podczas kąpieli ![]() ![]() Monia - ten przyrząd śmieszny,ale nie będę się bawiła w takie pierdy.Albo się nauczy jeść z butli albo z niekapka. Ma wybór ![]() Lili - Ja do herbatki mam Avent 125ml i smoczek 2.Emilie sobie bardzo ładnie trzyma i sobie pięknie pije.Uwielbia herbatkę koperkową, rumiankową i pije już wodę ![]() Telik - a jakie to placki pieczesz na święta ? Natka - zakładasz nowy wątek,czy mam nadal Ja to ciągnąć ? Scio - skarbnico wiedzy Nasza, powiedz mi jak to jest z kaszkami. Jak je wprowadzać i od ilu zaczać ? podawać na łyżeczce,czy z butli ? od jakiej najlepiej zacząć ? podać ja pewnie z rana jakoś co? i jeszcze jedno pytanie...jak podaje jej marcheweczke z ziemniakiem przez 3-4 dni, to potem jechac z kaszka czy np marcheweczka z dynia i ziemniakiem, badz zupa jarzynowa? TEMATY - Kochane czas zacząć myśleć nad nowymi tematami,które przesyłać do NATKI a nie do mnie, bo Ja ankietę nie mogę wstawić ![]() no i co jeszcze? Byliśmy w Ikei. Emilie oczywiście musiała zaznaczyć tereny i zrobiła koope śmierdzącą ![]() wiedziałam, że to zrobi bo nad ranem nie umiała...no i oczywiście bodziak też okoopkany - nie mam siły na te jej koopy. Ja już też wystawiłam choineczkę, ale to mamy taką Nasza malutką, większa będzie u teściów na dole...no mieliśmy wenę z mężem i udało Nam sie udekorować salon na świątecznie ![]() MAM PYTANIE!: 1.Czy to możliwe, że jak posmarowałam dentinoxem to momentalnie przestają dziąsła boleć ? Emilie zaczęła mi tak płakać przy jedzeniu,że myślałam że padnę... posmarowałam dentionxem dziąsła,pomasowałam i jak ręką odjął.Trwało to może nie cała minutę !! |
![]() ![]() |
![]() |
#4341 |
Zakorzenienie
|
Żaneta jaka tunika? daj namiar
![]()
#4342 |
Zakorzenienie
|
Bella o taka -> KLIK
A Ja uciekam spać. Moje dziecko budzi się wiecznie w nocy. Dzisiaj wstałam z bólem głowy. Potrzebowałabym jedną przespaną całą noc... szkoda że mąż nie ma mleka w cyckach. Najgorsze, jest że potrafi wstawać co 1 na jedzenie, przy którym zasypia i za CHINY nie chce więcej, choć po 30 min jej się przypomni że jednak chce. |
![]() ![]() |
![]() |
#4343 |
Wtajemniczenie
|
Jacieeeee jestem, żyję
![]() Parę przemyśleń po imprezie: * po raz kolejny uświadomiłam sobie jak inne priorytety mają osoby bezdzietne, * nie było źle, jednak lepiej było zostać w domu - nic bym nie straciła ![]() * strasznie się stęskniłam za dziećmi i mężem (wiem tylko jeden dzień mnie nie było ... o dzień za długo) * spałam dzisiaj 3 godziny ![]() * doceniłam męża ![]() * doceniłam to, że mam dzieciaki, * to było moje ostatnie wyjście - nie mam na więcej ochoty, * od 8.00 rano czekałam aż tż się odezwie i po mnie przyjedzie, bo już chciałam wracać ![]() No i jeszcze parę osobistych przemyśleń nie nadających się do opisywania na forum ![]() Przepraszam, że nie odniosę się do Waszych postów, ale nadrabiałam na komórce i nic nie pozaznaczałam.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4344 |
Zakorzenienie
|
jestem padnieta. kinga na wizycie urzadzila zabkowy koncert, maja (1,5 roku, corka znajomych) zbila pokal z piwem... jestem padnieta od tego wrzasku...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4345 | ||||||||
Zakorzenienie
|
dobry wieczór mamuśki
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() palant to najdelikatniejsze określenie jakie mi przychodzi do głowy...trzymaj się! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A my cały dzień spędziliśmy poza domem, byliśmy na zakupach, potem u teściów, na szybko ![]() Zmykam do spania bo padam...dobranoc!
![]() ![]() |
![]() |
#4346 |
Zakorzenienie
|
Scio - skarbnico wiedzy Nasza, powiedz mi jak to jest z kaszkami. Jak je wprowadzać i od ilu zaczać ? podawać na łyżeczce,czy z butli ? od jakiej najlepiej zacząć ? podać ja pewnie z rana jakoś co? i jeszcze jedno pytanie...jak podaje jej marcheweczke z ziemniakiem przez 3-4 dni, to potem jechac z kaszka czy np marcheweczka z dynia i ziemniakiem, badz zupa jarzynowa?
Ja zaczęłam od ryżowej. Dosypałam chyba ze 3 miarki do mleka, tak żeby butla poszło. Okazało się jednak, że Agata ma po nich zatwardzenia. Później wprowadziłam jej zwykłą jaglankę.Ugotowaną, zmiksowaną i wymieszaną z owocem. Ostatnio dałam jej sinlac (łyżeczką) i niestety tez dostała zatwardzenia. Próbuje teraz z kukurydzianą. Dostaje do wieczornego mleka (butlą). Najlepiej chyba zacząć od bezmlecznej i bezsmakowej, jak Emi dobrze zareaguje to możesz próbować ze smakowym (ja nie daje ze wzgledu na cukier) i mleznymi. A czy butelką czy łyżką to Twój wybór jak Ci wygodniej i jak Emi radzi sobie z łyżką. Ja zaczęłam od zagęszczania mleka i teraz Agata je jedną kaszkę łyżeczką (ale bez mleka) i na kolacje mleko zagęszczone łyżeczką. Nie wprowadzałabym jednocześnie kaszki i nowego warzywa. Możesz jej marchewkę zagęścić kleikim Jestem w szoku. Agata zjadla na kolacje 180 ml wody +6 irek mleka i 6 marek kleiku kukurydzianego. I zaczął się marud.Więc najpierw posmarowaliśmy dziąsła, ze zęby nic. Potem utulić do snu. Nie. Może pajacyk nie wygodny. Nie. W końcu mówie do M. zeby jej dorobił mleka i bingo zjadła jeszcze 90 ml ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4348 |
Wtajemniczenie
|
Nie gniewajcie się bąbelki
Jutro coś napisze bo dziś coś mi w brzuchu szaleje- mam nadzieje ze mnie żadna jelitówka nie dopadla? ![]()
#4349 |
Zadomowienie
|
Dziękuję Wam wszystkim za dobre słowa!
![]() ![]() (dziś po 2 dniach rozum mu wrócił i przyleciał do mnie, powiedział, że widzi, że jest z nim nie tak, że nie może pić alkoholu i że chce i poszuka pomocy) Gorzej, bo nie możemy na dzień dzisiejszy razem mieszkać i to mnie boli, bo dom jest moich rodziców a oni nie chcą go widzieć... Zobaczymy jak to będzie dalej.
Natan ![]() Edytowane przez zapałeczka Czas edycji: 2011-12-11 o 21:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4350 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Mi też przestały wypadać włosy! ![]() Zapałeczka, nie wiem co poradzić ![]() Marina ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.