|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5
Hej mamusie
![]() Dzisiaj spalam w porownaniu do wczorajszej kiepskiej nocy jak zabita. Nic nie slyszalam, dopiero rano Filipa jak juz chodzil po pokoju, znosil swoje ubrania i udawal ze pierze i rozwieszal na lozku jak ja pranie ![]() Mała ciesze sie, ze sytuacja u Was sie uspokoila Zgrzyty sa i beda, trzeba tylko faceta podejsc, bo oni to jakies dziwne stworzonka sa, bardzo specyficznenegila super ze z dzidzia wszystko dobrze! No i rosnie Ci pociecha ![]() Cytat:
Juz nie mowie o tym, ze wkurza mnie jej przychodzenie bez zapowiedzi, ostatnio chyba dalam jej nauczke, bo przyszla tak do malego ale nie zadzwonila wczesniej. To powiedzialam do Filipka, zeby babcie zabral do swojego pokoiku, skoro przyszla sie do niego pobawic, bo mamusia musi odpoczac. Wiec tam siedziala z malym, bawila sie z nim, a ja sobie przymknelam drzwi w duzym pokoju i rzeczywiscie odpoczywalam. Bo jakbym z nia zaczela gadke, to ona nie ma wyczucia i potrafi tak zameczyc czlowieka, mowiac o rzeczach dla mnie nieistotnych jak o sasiadkach np czy o tym, ze byla u lekarza a to to a to tamto. Jest niesamowicie trudna i ciezka osoba, jest nachalna a ja nie lubie takich ludzi. Poza tym nie ma wyczucia, bo potrafi nawet o 22 czy 23 przyjsc w odwiedziny, co to za godzina??? Niepowazny czlowiek. Do meza tez wydzwania codziennie o roznych porach juz nawet czasem o 7 rano albo o 24 w nocy! I mowi o jakis glupotach. Ja rozumiem, gdyby cos sie dzialo, ale ona tak dzwoni o takich porach zeby sobie po prostu pogadac. Najgorsze, ze jako jest na emeryturze, jestem od niej uzalezniona jesli chodzi o opieke nad dzieciaczkami. Ale za pare lat sobie odbije. Dlatego tez nie potrafie jej bezposrednio powiedziec pewnych rzeczy, choc powinnam, ale trzeba znalezc sposob zeby dawac im do zrozumienia, ze my potrzebujemy prywatnosci, ze nie zawsze musimy miec ochote na pogaduszki i odwiedziny! I Ty kochana tez postaraj sie wprowadzic zasady, bo potem bedzie Ci bardzo trudno. Wiesz moi tesciowie tak jak Ty o swoich napisalas, to tez fajni ludzie, dobrzy, chca dobrze dla nas, dbaja o nas, ale sa bardzo nadgorliwi i trudni. I jak Ci sie wpiernicza w zycie, to nie bedzie lekko;/ A wiele cech charakteru wychodzi wlasnie po urodzeniu maluszka. Moja tesciowa potrafila po mnie poprawiac przykrytego malego na spacerek. Ja np okrylam pieluszka, bo spal i mimo iz bylo goraco na dworze, to delikatna, cienka pieluszka mu nozki okrywalam, a potem patrzylam przez okno, a ta mimo mojego zdania robila po swojemu i go odkrywala! Jak tu sie nie zdenerwowac? Na pewno plusem bedzie to, ze jak bedziesz ich pomocy potrzebowac, to sa na miejscu i to jest duzo. Bo ja jak szlam do pracy, to przynajmniej nie musialam nigdzie malego zawozic, tylko sobie spal, przychodzil tesc lub tesciowa i ja sobie szlam do pracy bez budzenia malego, ubierania rano i td.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-12-12 o 10:56 |
|
|
|
|
#3242 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Był półmetek jest 100-dniówka. A co potem? PORODÓWKA! Mamcie III-IV 2012 cz. 5
Dziewczyny
kurczę biję się z myślami od kilku dni... Doradźcie mi proszę...dostaliśmy zaproszenie od brat mojego męża...aby ich w końcu odwiedzić...bo jak dzidzia będzie to pewnie już się nie uda... problem w tym że mieszkają w LONDYNIE no i znaleźli nam tanie loty ...w sumie my tu długo o tym myśleliśmy i często padał taki pomysł aby zrobić im niespodziankę ...ale albo oni nie mieli wolnego albo my... a teraz pomiędzy Świętami wszyscy mają wolne...no i sylwester byłby w Londynie... ja czuję się dobrze, mój mąż się napalił...w sumie ja też... chciałabym ich odwiedzić i zobaczyć to wielkie miasto...ale czy LATANIE w 28 tyg. jest bezpieczne??? niby czytam, że jak ciąża przebiega prawidłowo to nie ma przeciwwskazań ... ale i tak się obawiam... ciśnienie, stres przed lotem, ...nie wiem czy nie lepiej dmuchać na zimne i grzać tyłek na kanapie w domu ...w końcu to nie jest niezbędna podróż, tylko to ma być przyjemność dla nas... i nie wiem czy lecieć ??? co myślicie??? które z Was latają??
|
#3243 |
|
Zakorzenienie
|
emigra odnosnie No-spy, to mysle, ze jesli jest odstawiona wodpowiednim momencie ciazy, to nie bedzie zatrzymywac akcji porodowej..
Zdazy sie wyplukac z organizmu. Przeciez ja bralam tone lekow p/skurczowych w tamtej ciazy i to mocniejszych niz No-Spa i lekarz w odpowiednim momencie je odstawil i bardzo szybko urodzilam z tego co mi mowiono. Od 3 w nocy mialam skurcze, ale delikatne, potem juz coraz mocniejsze, o 10 bylam na izbie przyjec w szpitalu, odeszly mi wody i za 2 godziny urodzilam bo o 12 Filip byl na swiecie, wiec to podobno szybko bylo. Takze mysle ze branie lekow p/skurczowych w ciazy nie ma wplywu na porod.
|
#3244 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym nie poleciała ale może niech się wypowiedzą osoby latające
|
|
|
|
#3245 |
|
Zadomowienie
|
Evcia najgorsze ze to po dwoch kupach
![]() zmykam do miasta, zamówiłam kosmetyki dla TZ w hurtowni , bo w sobote ma urodzinki i jade odebrac, prawie na drugi koniec miasta
|
#3246 |
|
Rozeznanie
|
współczuje namolnych teściówek moja to złoty człowiek chociaż dzwoni codziennie do mnie ,a do tż od czasu ślubu (4,5roku) zadzwoniła moze z 5 razy za to do mnie codziennie
ale lepsze to niz codzienne odwiedziny Ja dziś wizyta trzymac kciuki prosze
|
#3247 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3248 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A w kolejce to nikt nie ustepuje to jakies mity
|
|
#3249 |
|
Rozeznanie
|
Hej
jestem i mam się ok, podczytywałam Was, ale zwykle brakowało mi czasu na pisanie, zamotany koniec weekendu miałam, impreza za imprezą. Za to wczoraj weekend zepsuł się trochę, przez rodziców TŻta - z 2 godziny płakałam, heh, a mówię sobie, że nie mogę w ciąży się denerwować, ale inaczej się nie da.. Niby nic złego, ale jest te "ale" Poza tym gratulacje z udanych wizyt i trzymam kciuki za kolejne wizyty ![]() Jeśli chodzi o przygotowania na święta - w zasadzie jesteśmy ze sprzątaniem na bieżąco, tylko okna TŻ umyje, w weekend ubieramy choinkę. Dzisiaj wieczorem robimy razem pierniczki, w weekend też albo jeszcze w tym albo w następnym tygodniu zrobię uszka i pierogi wigilijne. Prezenty w połowie mamy, w tym roku bardzo skromnie, ale myślę, że i tak fajne prezenty przygotujemy. |
|
|
|
#3250 |
|
Raczkowanie
|
Uff nadrobiłam cały weekend.Ale miałąm czytania-przy kawce i bloku czekoladowym, który mój mąż z moją małą pomocą zrobił, bo powiedziałam Mu że dziewczyny z forum zrobiły
Fakt faktem ze złamał mi przy tym łyżkę drewnianą ale chociaż mam pyszności do kawki ![]() Ja dzisiaj w nocy dostałam potrójnego skurczu w łydce (2 raz odkad jestem w ciazy) - myslalam ze nie wytrzymam, tak mnie bolalo, a teraz mam jakby nadwyrezony miesien i lekko boli. A do tego mam problemy ze spaniem mimo ze jestem wielkim spiochem....Ach ta ciąża - wszystko na odwrót
|
|
#3251 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja uwielbiam latac i dla mnie to wlasciwie zaden stres jesli wszystko w porzadku to bym sie nie zastanawiala, al mozesz jeszcze spytac swojego lekarza ![]() Cytat:
Jeszcze apropos nospy to tez slyszalam, ze u niektorych dzieci moze powodowac slabsze napiecie miesniowe - ale z tego co mi wiadomo, to wiele dzieci z takim napieciem miesniowym nie ''pochodzi'' z ciaz podtrzymywanych i po nospie, wiec reguly nie ma. Do kazdego przypadku znajda sie rozne przyczyny ![]() Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
|
|
|
#3252 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu nie miałam potrzeby aby zapytać czy mojego doktora czy jakiegokolwiek innego. To, że i tak mnie bada 'od dołu' póki co nie przeszkadza za specjalnie. Super, że wszystko jest w porządku ![]() Hmm.. Ja po czy przed kupą zawsze ważę tyle samo. Cytat:
![]() Poza tym kobieto, w ciąży jesteśmy ![]() Cytat:
w osiedlowym sklepie. Są dwie kasy - jedna przy stoisku z alkoholem a drugą babki otwierają sporadycznie. I stałam sobie ostatnia w kolejce, wychodzi z zaplecza kasjerka i zaprosiła mnie do drugiej kasy. I obsłużyła tylko mnie ![]() W ogóle to jestem zadowolona z mojego męża. Wczoraj naprawdę pokazał się z tej lepszej strony. Ja mogłam poczuć się jak gość we własnym domu Nawet koleżanka powiedziała, że to tak miło i uroczo wyglądało
|
|
#3253 | ||||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Dzieńdoberek kobitki!
Cytat:
Skurcze odczuwam dość często, ale też się nie przejmuję, bo i lekarz uspokajał i mają je inne kobiety. Zwykle mam je w nocy, ale też w ciągu dnia jeżeli jestem bardzo aktywna, zginam się, schylam etc. Wówczas brzuch twardnieje, czasem jest to lekko bolesne a czasem czuję nacisk na przeponę i ciężko mi się oddycha albo nawet robi słabo, ale trwa to zaledwie kilka sekund. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Teraz, jak czasem łapie mnie skurcz w nocy, to najczęściej w tedy, gdy chcę rozprostować nogi...Wtedy już odruchowo przez sen naciągam piętę w dół i po skurczu ani śladu
|
||||
|
|
|
#3254 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i tak sobie myslalam w nocy - jejku jak chwilowy skurcz tak mnie bolał ze aż łzy miałam w oczach to co będzie jak dostane skurczy porodowych i jak przeżyje cały porod skoro taka wrazliwa na ból jestem....
|
|
|
#3255 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() I na pewno leki nie maja obojetnego wplywu na plod, jednak jesli jest taka koniecznosc, tak jak u mnie, zeby nie urodzic wczesnie, to ja dziekuje tym ktorzy wymyslili te leki I nawet gdyby miala mi sie akcja porodowa wydluzac, to wole to niz urodzic przed 3o tygodniem
|
|
#3256 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Po pierwsze, jak chcesz leciec do londynu to pewnie tanimi liniami, w nich zazwyczaj w okolicach 28 tygodnia trzeba juz miec zaswiadczenie od lekarza ze mozesz latac. Wiadomo ze to formalnosci i jak wszystko z twoja ciaza ok to lekarz ci to po prostu podpisze a ty pokazesz na lotnisku jesli spytaja (podobno czesto nie pytaja nawet, ale miec trzeba!). Ja latam dosc czesto i mysle ze na takiej trasie (ok 2 godziny) no nie powinno byc problemu! Nie wiem czy latalas juz wczesniej - jesli nie to poprostu zadbaj o to zeby ci bylo mega wygodnie w podrozy czyli 1. wygodny transport na lotnisko (najlepiej samochodem bezposrednio z domu pod terminal), wygodne ciuchy i buty, zero bagazu dla ciebie do dzwigania (daj sie TZ wykazac Ja wlasnie ostatnio musialam podjac trudna decycje ze nie polece w w styczniu samolotem - tez bede w wtedy w 27-28 tygodniu. Ale po pierwsze - bylby to lot 10h i transfery do/z lotniska moglyby bys dosc meczace,a poza tym przez caly tygodniowy pobyt mieszkalabym w hotelu i w dosc przesunietej czasowo strefie - a z doswiadczenia wiem ze to dosc meczace jest na dluzsza mete - jetlag meczy, na kazdy posilek trzeba szukac restauracji, wszedzie stac w kolejkach itp. I to wlasnie niedogodnosci na miejscu a nie sam dlugi lot najbardziej mnie zniechecily. Ale ty bedziesz sie przeciez zatrzymywac wygodnie u rodzinki ktora na pewno o ciebie zadba w kazdym aspekcie. Jesli nie boisz sie latac i dobrze sie czujesz to lec smialo! |
|
|
|
|
#3257 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie nastawiaj się negatywnie, bo złe nastawienie psychiczne może spotęgować doznanie bólu, bo się na to po prostu nastawisz! Ja miewałam bolesne miesiączki, czasem w połączeniu z bólem krzyża i ten ból promieniował na nogi...Coś okropnego, w dodatku te skurcze macicy, to mnie zawsze budziło i był ewidentny znak, że przyszła @...Ale ból ten, choć okropny, trwał kilka godzin, i choć z trudem, dało się wytrzymać bez tabletki przeciwbólowej (nie lubię się niczym faszerować).W ogóle nie planuję epiduralu, tylko naturalne lub mniej inwazyjne metody łagodzenia bólu, gaz czy tensę, ruch. Może epidural jest bardzo skuteczny, ale nie chcę tracić kontroli nad porodem ani ryzykować skutków ubocznych po zastrzyku... Kawka wypita, pierniczki zjedzone
|
|
|
|
|
#3258 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niemniej jednak zgadzam sie z toba - musimy miec bojowe nastawienie i tyle! |
|
|
|
|
#3259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3260 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No właśnie, o tym pisałam, co lekarz mi mówił-był swiadkiem, jak dziewczyny nawet z zaświadczeniem nie wpuścili. Ale podejżewam, że krótki wyjazd nie będzie stanowił problemu...Więc jeśli gin po wizycie powie, że wszystko oki i nie widzi problemu, to bym poleciała i dobrze się bawiła! |
|
|
|
|
#3261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#3262 |
|
Zakorzenienie
|
Zia, ewelajna25, emigra, joanaros, gucia 6, dziewczyny dzięki za Wasze opinie na tema latania... czekam na więcej
Kurcze chciałabym ale się troszkę obawiam...czy o takich kaprysach jak latanie i wycieczki hehe nie powinno się zapomnieć w ciąży
|
#3263 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam dzis dzien lenia
wstałam o 6 bo straszne głodna byłam i synek sie rozbrykał zjadłam i 0d 8 do 12 spalam znów zimno na dworzu brrrr
|
|
|
|
#3264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wstałam o 9:00 zjadłam...poszłam z psem i od tamtej pory siedzę na kanapie przed TV no i kompem i czytam o tym lataniu w ciąży! ale czas mi dziś leci już 13:00 za 30 min zabieram się za obiadek( chociaż mi się nic nie chce tzn nic prócz jedzenia jeść mi się chce ...dziś schabowe+ziemniaczki+ zestaw surówek
|
|
#3265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() teraz pójdę na pocztę, kupię kilka kartek świątecznych Niech się dziadkowie cieszą
|
|
#3266 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3267 |
|
Zakorzenienie
|
Na lotnisko i z lotniska zabrałaby nas rodzinka
transport jest więc bezproblemowy...jedyne to obawa przed opóźnieniem lotu... ( kiedyś 2x czekałam ponad 5h! takie były opóźnienia) nie wiem jak bywa z lotami do UK?, leciałabym z Wrocławia do Londynu... w sumie na tydzień...nie wiem?? ciągle myślę... najważniejszy jest dla mnie synek i jego zdrowie...więc jeśli będą jakieś ale lub jakieś obawy ( wątpliwości lekarza np. ) to nie polecę latać się nie boję... nie robi to na mnie wrażenia...ale pewnie w ciąży stres będzie większy ...* jestem głodna nie wytrzymam do obiadu ponad godzinę więc idę coś wszamać
|
#3268 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkie mamy
![]() Jestem już po wizycie. Przytyłam tylko 1 kg więc gin. mnie pochwalił chociaż to chyba nie zależy ode mnie bo cały czas jem tak samo,a wcześniej przytyłam 3kg ![]() Udało mi się też wysępić skierowanie jeszcze w tym roku na USG Z dzidzią wszystko w porządku, tętno ok ![]() Dodatkowo gin. wypisał mi tabletki Diosminex na zwiększenie napięcia żył czy jakoś tak on to nazwał. Bo powiedziałam mu o tych bólach łydek i oglądał moje żyły dzisiaj dokładnie i stwierdził,że powinna pobrac trochę te tabletki,żeby sobie kłopotów nie narobić. Teraz lecę jakis obiad przygotować i mam nadzieję,że dzisiaj ogarniemy pokój z TŻ i położymy wykładzine i już na święta będziemy mieli spokój
Wymianka książkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=692837 Mój blog: http://maadzikowo.blogspot.com/ Tymon jest już z nami !! WYmianka kosmetyki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post40767725 |
|
|
|
#3269 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3270 |
|
Rozeznanie
|
Mała ja bym się bała latać ze względu jak już wspomniałaś na ciśnienie.. Nie wiem czemu ale dmucham na zimne zawsze..
Ale myślę że to sprawa indywidualna.. Jestem zazwyczaj nadto ostrożna jeśli chodzi o takie rzeczy.. Ja się boję przewrócić z boku na bok żeby dzidziusia nie zgnieść na łóżku a co dopiero lecieć samolotem ![]() ![]() Ja byłam w MCDonaldzie wczoraj i poszłam do toalety to stały dwie szczupłe paniusie i widziały że się aż podpieram bo nogi bolały to nie ustąpiły w ogóle.. To chyba zależy od wieku i podejścia więcej pewnie ustąpili by starsi panowie bo oni zazwyczaj mili.. Właśnie zauważyłam że po raz 3 w czasie ciąży wychodzi mi febra na ustach.. :/ Edytowane przez 19claudia91 Czas edycji: 2011-12-12 o 13:33 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:49.

Ogólnie się cieszę, będziemy mieć coś swojego, tylko martwi mnie jedna rzecz, teściowie u góry... 

Gdybym mieszkała sama to przynajmniej w domu nic słodkiego by nie było a przy TŻ to niemożliwe bo on lubi cos mieć
Teraz, jak czasem łapie mnie skurcz w nocy, to najczęściej w tedy, gdy chcę rozprostować nogi...Wtedy już odruchowo przez sen naciągam piętę w dół i po skurczu ani śladu
Niemniej jednak zgadzam sie z toba - musimy miec bojowe nastawienie i tyle!