|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- tylko teraz nie wiem które klocki, czy te takie początkowe plastikowe te dla najmniejszych dzieci, czy takie już ala duplowe mój narazie nie wykazywał zainteresowania klockami prucz rzucania nimi, to nie wiem jakie lepiej
|
|
|
#3752 |
|
Zakorzenienie
|
no to właśnie wg mnie zależy czy chcesz zbierać z podłogi kilka rodzajów klocuchów czy jeden-ja chcę jeden
![]() Nie no, tak jak mówiłam-ja kupuję przyszłościowo żeby co jakiś czas tam rozbudowywać, dokupywać coś, to mi zależy żeby pasowały do siebie, a nie mieć kilka różnych rodzajów z których osobno mało co można zbudować A jak czytałam o tym darmowym odbiorze w empiku, to tam było napisane że np.puzzle to już średni rozmiar i nie ma możliwości odbioru bo im się nie zmieści
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2011-12-13 o 14:17 |
|
|
|
#3753 |
|
Zakorzenienie
|
Michaś (razem z rodzicami
) gorąco dziękuje "Mikołajowi" za prezencik Już nie może doczekać się Wigilii![]() Wercia Asiulkowa jest śliczniejsza niż na zdjęciach i fajnie się z Michasiem dziś całowała
Pojawiłeś się niespodziewanie w kwietniowy poranek i wywróciłeś nasz świat do góry nogami Michaś Edytowane przez lindsley Czas edycji: 2011-12-13 o 14:35 |
|
|
|
#3754 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3755 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Mamy dzisiaj piękną pogodę i jednocześnie trudny dzień . Wszystko zaczęło się od ubierania na spacer. Był oczywiście krzyk bo Zosia nie chciała się ubrać, wystarczyła tylko koszulka. Przy wychodzeniu krzyk bo ona chce wózek ale nie wsiadac do niego tylko zebym miała co pchać. Poszłysmy bez, trafiłyśmy na boisko, przyszedł chłopiec z piłką i bawili się chwilę ładnie po czym Zośka zabrała piłkę i oddać nie chciała. Musiałam ją z tamtąd zabrać bo osiedle postawiła na nogi. Później mnie jakaś babcia wkurzyła bo mi dziecko straszy ze zabierze a ta się drze jeszcze bardziej wiec babę zjechałam równo z góry na dół bo już nie wytrzymałam. Później jeszcze było ścięcie z panią w biedronce bo mi dziecko chciała wózkiem rozjechać, tak się spieszyła żeby być przed nami w kasie. Było jeszcze kilka ryczących akcji Zosinych po drodze i przy zasypianiu. Jestem zmęczona jak po całym dniu i mam dość. Mam nadzieję że po spaniu jej przejdzie i popołudnie będzie fajne. Cytat:
Cytat:
Darusia a może zrobicie im taki album z przekrojem przez te 30 lat. Zawsze da się "zwinąć" jakieś zdjęcia, powklejać, zrobić zabawne podpisy itp. Taki sentyment z jajem Cytat:
Też się fajnie bawiłyśmy właśnie ciastoliną zanim Zosia nie zaczęła marudzić. Miałysmy to robic dalej a nie wychodzić na spacer ![]() Cytat:
.Wychowawczy właściwie wieź bardzo mocno pod uwagę bo mimo wszystkich dziecięcych uciążliwości ten czas jest naprawdę wspaniały. Cytat:
Nie wiem co Ci poradzić, najgorsze jest to że nie mozecie dziecku pomóc. Dali CI może Zyrtek albo Claritinę albo Clemastinum ? Znajdź fenistil w necie i tam powinno pisać jak długo można dawać dziecku. Cytat:
---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Dziewczyny szukam prostego (łatwego w obsłudze ) programu do robienia kalendarzy. Tak zebym mogła sobie wstawić dowolne zdjęcie w dowolny miesiąc. Moze wpadłyście kiedyś na coś takiego ?
|
|
#3756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) ale one dziadoskie bo własnie niektóre słabo łapią i się rozpadają. A te z WADERA są super. Mała lubi się nimi bawić choć dziś Michaś nauczył ją wywalac wszystkie z kosza i kopać ![]() A kuchnia ile przeszła A my dziś znów u lekarza byłyśmy mała od rana pokazuje na ucho, ze ją boli. I tylko lekki dotyk i ryk. No i ma lekkie zapalenie ucha Jak Wy czyścicie uszy maluchom??
|
|
#3757 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze mieć skorpiona za przyjaciela ale lepiej nie miec go za wroga , mściwy jest Cytat:
![]() ale bombek nie zjadł oczywiście on nie jedzący czekolady , nie lubi No też znam kilku bliźniaków i różnia się charakterami ,chociaż mają coś wspólnego spóźniają się , są roztrzepane i bałaganią ,ogólnie bliźniak to jeden z moich ulubionych znaków , nie ma bliźniaka z którym się nie dogadam ![]() Cytat:
![]() Są bardzo dumne na zasadzie "nie to nie ja się nie będę prosić" Miałam taką koleżankę z pod panny właśnie to jak było coś nie tak z moim ubraniem to było wiadomo że ona mi powie na pewno ![]() Cytat:
![]() Cytat:
U mojego katar , już robione wszystkie badania, testy i nic katar jak był tak jest nadal i nie wiadomo od czego ,więc wiem co czujesz ![]() Tak czytam o tej ciostolinie i się zastanawiam jak bym ja później wywabiła ze ściany z tynkim strukturalnym w który by pewnie była wtarta ![]() Albo czy nie sprzedają w jednym kolorze bo nasza pewnie byłaby zbita w jedną szaroburą kulę , nie wiem czy jest sens kupować![]() Właśnie się rozpadało , a mieliśmy jeszcze wyjść po południu. Dzisiaj jak poszłam biegać to mało sobie nóg nie połamałam straszne błoto na "mojej" polówce ,chyba będę zmuszona na asfalt się przenieść ,tylko że tam znowu nie lepiej bo tiry zaczynają zabierac buraki z pól i do cukrowni wożą , nikt tego błota później nie sprząta zazdroszczę tym które mają jakiś park do spacerów czy biegania. Co do cyrków to mój w sklepie cyrków nie robi i nie drze sie ale za to w domu nie raz jak mu czegoś nie dam albo cos mu nie pozwolę robić to drze ryja jakbym go ze skóry obdzierała, trza to jakoś przeczekać ![]() Już nie wspomnę o wiecznym uciekaniu jak trzeba się ubrać albo robieniu flaka , normalnie już wysiadam nie raz , ciągle trzeba go gonić i się siłować
|
|||||
|
|
|
#3758 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny może juz któas oglądała.. ale wrzucę tu też...
całe 10 minut wyłam jak bóbr i wymieniałam chusteczki..cos pieknego!!! Az mam dreszzcze jak pisze i przypominam sobie miny tych ludzi http://demotywatory.pl/3600446/Dla-takich-chwil
|
|
#3759 |
|
Rozeznanie
|
Wracam po trochę długiej przerwie, mam nadzieję, że nie zapomniał nikt tu o nas.
Nie miałam ani czasu ani siły żeby coś pisać, choć trochę was podczytywałam.Nie odezwałam się po wizycie w Warszawie, bo później mieliśmy a to wizyty u psychologa (potrzebne zaświadczenie do fundacji), szczepienia, i kilka innych spraw. Dzień bardzo szybko się kończy, mało czasu mam na wszystko. Kiedy Natalce wyrosną 5tki górne - jedziemy na zabieg. Buźka ładnie jej się zagoiła, lekarz pochwalił ją za mowę (jak na dziecko z rozszczepem mówi podobno rewelacyjnie). Ogólnie to już mówi zdaniami, np. Tata klepu, nie ma mietany (tata idź do sklepu, nie ma śmietany), co prawda nie dorównuje tu największym małym forumowym gadułom, ale ja i tak jestem z niej dumna ![]() Intelektualnie mała rozwinięta jest na poziomie dziecka 2-2,5 letniego, spotkania z psycholożką pomogły nam trochę z kłopotem ze snem i małej nerwami. |
|
|
|
#3760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A możesz zdradzić jak walczycie z nerwami no i problemami ze snem??
|
|
#3762 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia u nas w żadnej biedronce nie ma tych klocków, a byłam chyba we wszystkich
![]() Sidorcia Natalka prześliczna
|
|
#3763 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
Natalka śliczna-w życiu bym nie zgadła, że miała cokolwiek robione przy buzi-gdybym nie wiedziała, na pewno bym na to nie wpadła patrząc na zdjęcia
|
|
#3764 |
|
Rozeznanie
|
Asiulek mała wstawała o 10-11, kładła się o 23, mimo że od 20 walczyliśmy ze snem. Budzę małą o 9, męczę ją maksymalnie od rana, sama zasypia ok. 13, i o 22 już ładnie śpi. Natalka śpi z nami, więc ja nie patrzę nawet o której daję jej mleko przez sen, ale to ok. 4-5 jest zazwyczaj. Muszę Natalkę bardzo wymęczyć w dzień i próbować ją przyzwyczajać do snu o stałych porach, na początku usypiała przytulona na rękach, ale po 2 dniach już sama w łóżku kładła się, zamykała oczy i spała. I tak już ładnie mamy od 2 tygodni
![]() Jeśli chodzi o stres to nie wiem dlaczego ale mała za nic nie chce zostawać z kimkolwiek innym niż ja. Jest płacz wielki, rozpacz, więc psycholog radziła aby jej narazie nie zostawiać samej z kimś innym tak gwałtownie, tylko po trochu. np. 10min, ale tak, żeby nie widziała że wychodzę. Chociaż z tym to mamy problem od roku, mniej więcej zaczęło się to po operacji ale już się przyzwyczaiłam. A jeśli chodzi o Natalki protesty, to poprostu mam ją zagadywać na inny temat niż ten z powodu którego jest taki krzyk i trzymać się twardo swojego zdania, decyzji. Natalkę bardzo uspokaja to jak ją przytulam, i wtedy idę z nią zazwyczaj pooglądać rybki, które uspokajają ją chyba maksymalnie Ale to już chyba wiadome to co powiedziałam :P
Edytowane przez sidorcia Czas edycji: 2011-12-13 o 15:41 |
|
|
|
#3765 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaa... no to mi to nie pomoże bo moja się kładzie między 20 a 21 a wstaje najpóźniej i 7.15 a przeważnie między 6 a 7. No i czasem jest mleko koło 5. I czy zasnie o 17, 19 czy 22 to i tak dłużej i lepiej nie śpi. No i nadal śpi ze mną od godziny 2-ej
nie umiem się przemóc do jej przetrzymania. jakoś wciąz ci sąsiedzi siedza mi w głowie... więc wolę ją spokojnie wziąć jak mnie wola do siebie i tak spimy do rana. czasem fajnie a czasem (jak dziś) wstaję obkopana, powyrywane włosy itp...
|
#3766 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek, to ona normalnie śpi w takim razie chyba. A drzemki ma w dzień? Jakie długie?
|
#3767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) ale jakość. tzn jej nerwowy sen. Szczególnie od około 3-4 godziny. Masakra jakaś. Gdyby nie to, że leżę obok i po jej jęknieciu i podniesieniu główki zaraz ją uciszę i spi dalej, to pewnie budziłaby sie co chwila. Poza tym nogi mi wpycha w brzuch, zarzuca mi je na szyję , no i maca wlosy, czasem je tylko mizia a czasem ciągnie
|
|
#3768 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja czyszczę tylko te części odkryte, nie pcham żadnych patyczków ani innych sprzętów w głąb. Doktor mówił że to dobrze Cytat:
, np. potrafię się nie spóźnić nie mając zegarka ani telefonu i poruszając się srodkami komunikacji miejskiej, ot, tak mam .Z wagami ja tez się zasadniczo dobrze dogaduję. Mój Tż jest panna i potrafi mieć cięty dowcip, jak ja to nazywam no i potrafi być rozbrajająco szczery, jedna pani powiedziała ostatnio że agresywny . Ktoś kto go nie zna nie wie kiedy żartuje. Ciastoline polecam w kolorze tynku. Jak pobedzie jeden dzień na nim to wyschnie i można wykruszyć. My mamy 2 kolory ale ja wyrodna matka dałam tylko jeden żeby nie było pomieszane i na dłuzej .Cytat:
Chyba sama potrzebowałabym psychologa ale zanim przyjdzie moja kolejka to będzie po problemie. Co radzą na nerwy i sen ? Natalka jak zwykle słodka
|
|
#3769 |
|
Zakorzenienie
|
Izazunia moj scene w sklepie zrobil juz jak byl wyspany. Wszytkie chrupki zaczal z pulek wyciagac.jak mu nie pozwolilam to na glebe sie walnol i ryk.i go musialam za ramie trzymac w pionie.zakneblowalam smokiem,a pani w sklepie dala mu i bratu po czekoladowym mikolaju:/i jak dziecko wychowac jak go w sumie za to pani pochealila
.jeszcze wieczorem mi pewnie spiewy zaserwuje.przez godzine lub dluzej lazi po domu i krzyczy szczesliwy. Niewiem jak go tego oduczyc ani ignorowanie ani moj krzyk nie dziala. Wieczorami czasami padam na ryj inaczej nie da sie tego nazwac. Ale chwilami jest grzeczny i usluchany tylko dlatego go nie oddaje ze podmienili w szpitalu![]() evitka. Ja Erykowi kupuje lego te malutkie.wiec tak w ramach inwestycji ze bedzie tez dla erwinka. Ale potrzebuje jakies klocki zeby mogl sie nauczyc ukladac. A te waderowe z tych malych to wielkosciowo jak duplo czy te male lego?
|
|
#3770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tak się już zastanawiałam czy sobie nie kupić stoperów do uszu na takie ryczące chwile bo w zasadzie Zosia to jest grzeczna i słodka tylko jak czasem coś wywinie to mam naprawdę dość. Jedyne co mogę zrobić to ignorować, jak się odzywam w złych momentach to jest jeszcze gorzej, więc mówię do siebie, trzymam za rączkę i idę dalej... Jeszcze tylko trochę i mam nadzieje że im przejdzie
|
|
#3771 |
|
Zakorzenienie
|
Nam na czyszczenie uszu pani dała Vaxol. Takie ala kropelki które wpuszcza się dziecku do uszka (raz na tydzień). To rozrzedza wydzielinę i ona wypływa. patyczków też odradza ale muszę cos robić bo mała ma podobno sporo woskowiny.
|
#3772 |
|
Zakorzenienie
|
To powinno pomóc, ewentualnie woskowinę można usunąć u laryngologa. Oni mają na to bezpieczne sposoby
|
#3773 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mały się obudził z temperaturą najpierw miał 37.8 - cyfrowym do czoła mierzone, ale coś za dużo mi sie wydało mimo wszystko, tym bardziej, że z drugiej strony pokazał 36.6 , więc zmierzyłam elektronicznym w tyłku i po odjęciu miał 37.2, pod pachą rtęciowym tak samo nos zapchany i wyciągnąć się nie da boję się, że mu na zatoki siadł ten katar. Kaszlu nie ma, kichać, też nie kicha, to taki nie wyleczony katar nie dałam mu czopka, zobaczę co będzie na noc, najwyżej mu podam czopka, poobserwuje i w razie czego jutro po lekarza zadzwonię a tak to normalny jest, wesoły, bawi się...otwarliśmy te ciastolinę i jest mega szał lody wyciska, wkłada do pucharków i karmi misie![]() ---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Cytat:
|
|
#3774 |
|
Zakorzenienie
|
Tylkooliwka reakcja alergiczna schodzi do 6 tygodni
Plmadzia klocki wadera sa fajne Jula ma u babci male pudelko w intermarche dawno temu za 9,90 kupilam chyba 74 klocki byly one fajnie sie łacza z megablox a ja z pytaniem co dla 4 letniej dziewczynki? Sara masz jakis pomysl ?
|
#3775 |
|
Zakorzenienie
|
tylkooliwka jejciu nie pomoge wam ja zupełnie zielona jestem w tej kwestii, mam nadzieje że tarficie szybko na jakiegoś kompetentnego lekarza i dotrze do źródła
|
#3776 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek, masz e-mail.
|
#3777 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wyobrażam sobie takich sytuacji z dzieckiem, pewnie nie raz będę w takiej sytuacji,na samą myśl słabo mi się robi ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
my uszy myjemy na zewnątrze w środku nie ruszamy ...a co ??
|
|
#3778 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to uszomyjki ? Cytat:
|
|
#3779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- no własnie spokój nas tylko uratuje
|
|
#3780 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.

mój narazie nie wykazywał zainteresowania klockami prucz rzucania nimi, to nie wiem jakie lepiej 

Już nie może doczekać się Wigilii
i fajnie się z Michasiem dziś całowała
. Wszystko zaczęło się od ubierania na spacer. Był oczywiście krzyk bo Zosia nie chciała się ubrać, wystarczyła tylko koszulka. Przy wychodzeniu krzyk bo ona chce wózek ale nie wsiadac do niego tylko zebym miała co pchać. Poszłysmy bez, trafiłyśmy na boisko, przyszedł chłopiec z piłką i bawili się chwilę ładnie po czym Zośka zabrała piłkę i oddać nie chciała. Musiałam ją z tamtąd zabrać bo osiedle postawiła na nogi. Później mnie jakaś babcia wkurzyła bo mi dziecko straszy ze zabierze a ta się drze jeszcze bardziej wiec babę zjechałam równo z góry na dół bo już nie wytrzymałam. Później jeszcze było ścięcie z panią w biedronce bo mi dziecko chciała wózkiem rozjechać, tak się spieszyła żeby być przed nami w kasie. Było jeszcze kilka ryczących akcji Zosinych po drodze i przy zasypianiu. Jestem zmęczona jak po całym dniu i mam dość. Mam nadzieję że po spaniu jej przejdzie i popołudnie będzie fajne. 

my uszy myjemy na zewnątrze w środku nie ruszamy ...a co ??