Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r. - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-13, 14:05   #3751
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
madzia, też się kiedyś nad nimi zastanawiałam (waderami tymi), ale potem stwierdziłam, ze będę kupować duplo i duplo-podobne, i nie chciałam miec kilku rodzajów, więc tę myśl zarzuciłam.
Ale są wg mnie fajne-na all tez ich sporo-może warto obczaić.
No i nie wiem czy w sklepie te same ceny i ile tam wysyłka-warto na all zajrzeć.
Coś tam było, że jak małe gabaryty, to można zamówić odbiór osobisty w empiku
no właśnie ja się na ten darmowy odbiór w empiku napaliłam

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

tylko teraz nie wiem które klocki, czy te takie początkowe plastikowe te dla najmniejszych dzieci, czy takie już ala duplowe mój narazie nie wykazywał zainteresowania klockami prucz rzucania nimi, to nie wiem jakie lepiej

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 14:16   #3752
evitka21
Zakorzenienie

no to właśnie wg mnie zależy czy chcesz zbierać z podłogi kilka rodzajów klocuchów czy jeden-ja chcę jeden
Nie no, tak jak mówiłam-ja kupuję przyszłościowo żeby co jakiś czas tam rozbudowywać, dokupywać coś, to mi zależy żeby pasowały do siebie, a nie mieć kilka różnych rodzajów z których osobno mało co można zbudować

A jak czytałam o tym darmowym odbiorze w empiku, to tam było napisane że np.puzzle to już średni rozmiar i nie ma możliwości odbioru bo im się nie zmieści

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2011-12-13 o 14:17
evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 14:34   #3753
lindsley
Zakorzenienie

Michaś (razem z rodzicami) gorąco dziękuje "Mikołajowi" za prezencik Już nie może doczekać się Wigilii

Wercia Asiulkowa
jest śliczniejsza niż na zdjęciach i fajnie się z Michasiem dziś całowała

Michaś

Edytowane przez lindsley
Czas edycji: 2011-12-13 o 14:35
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 14:40   #3754
mloda1989
Zakorzenienie

mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 14:47   #3755
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Hej
Mamy dzisiaj piękną pogodę i jednocześnie trudny dzień. Wszystko zaczęło się od ubierania na spacer. Był oczywiście krzyk bo Zosia nie chciała się ubrać, wystarczyła tylko koszulka. Przy wychodzeniu krzyk bo ona chce wózek ale nie wsiadac do niego tylko zebym miała co pchać. Poszłysmy bez, trafiłyśmy na boisko, przyszedł chłopiec z piłką i bawili się chwilę ładnie po czym Zośka zabrała piłkę i oddać nie chciała. Musiałam ją z tamtąd zabrać bo osiedle postawiła na nogi. Później mnie jakaś babcia wkurzyła bo mi dziecko straszy ze zabierze a ta się drze jeszcze bardziej wiec babę zjechałam równo z góry na dół bo już nie wytrzymałam. Później jeszcze było ścięcie z panią w biedronce bo mi dziecko chciała wózkiem rozjechać, tak się spieszyła żeby być przed nami w kasie. Było jeszcze kilka ryczących akcji Zosinych po drodze i przy zasypianiu. Jestem zmęczona jak po całym dniu i mam dość. Mam nadzieję że po spaniu jej przejdzie i popołudnie będzie fajne.

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Tak czytam co kupujecie na święta. Ja mam prezentu już dawno porobione. Ale jeszcze np moja mama dała mi 100 zł i mam coś kupić chłopakom a ciężka sprawa żeby w miare po równo było. No i jednak niby dużo kasy ale na nic większego nie starczy tylko na drobnostki. Ale oni wszystko co potrzebują już mają, to powinno być ok. Moze właśnie młodemu ciastoline kupię

Koleżanka była w h&m i w efekcie mam dla młodego cztery pary spodni, dwie dresowe, dwie bojowkowe. ale niestety nie było w tym co była tych bluz z kapturem. A mój starszy takie uwielbia bo jak coś broją w szkole to kaptury zakładają bo pani ich kamerami straszy choć wiadomo że do takiego brojenia jak chowanie się po piwnicach czy w toaletach nie będą monitoringu sprawdzaćNo więc taka bluza by się przydała dla Eryka. A w Pepco to kiepsko jakościowo wyglądają i w tesco tak samo. A nigdzie więcej z tym młodszym nie chodze bo tylko wstyd, tak się zachowuje. Normalnie patrzą na mnie jakbym poległa na całej lini jako matka wychowująca. Choć wiadomo że to narazie taki etap i minie
Jakbym dzisiaj siebie widziała

Cytat:
darusia, teściowie dwa lata temu mieli 40-tą rocznicę i chcieliśmy im zrobić (dać do namalowania) obraz z ich .ślubnego zdjecia pastelami (z allegro). Może też fajne przez CEWE zamówić-takie jak sara ma-na płótnie zdjęcie. Ale w końcu nie mieliśmy kasy, to ukradliśmy im fotkę z albumu, zeskanowaliśmy, daliśmy do wywołania w sepii i w ładną ramkę wpakowaliśmy. Ładnie wyszło i byli bardzo wzruszeni
Super pomysł

Darusia a może zrobicie im taki album z przekrojem przez te 30 lat. Zawsze da się "zwinąć" jakieś zdjęcia, powklejać, zrobić zabawne podpisy itp. Taki sentyment z jajem

Cytat:
ja właśnie wróciłam ze smyka i kupiłam lence "od babci" duży zestaw smykowej cistoliny za niecałe 40zł-za radą izuli-pisała że ta smiki daje radę ( z relacji koleżanki).
Play doh miałam wziąć jakiś mały na próbę, ale raczej większe były to się połasiłam na smykową. Zresztą te ichnie smiki to na ogół w miarę ma jakość niebnajgorszą.
Najpierw wzięłam taki mały zestawik za 25zł z wyciskarką malutką i kilkoma foremkami, tylko 3 mini słoiczki ciastoliny (chyba po 50g). I jak już wyszłam to zobaczyłam że taki bardzo duży zestaw (mega pudło mi się pod wózek nie zmieściło) z dużą wyciaskarą i większą ilością bajerów jest za 39,90zł (z 69,90)-i tam jeszcze dodatkowo doczepiony był zestaw 5 dużych pojemników ciastolinowych (a oprócz tego 4- nie wiem jakiej wielkości w środku).
Tom poszła oddała małą i wzięła dużą

taką miałam wziąć http://www.smyk.com/smiki-masa-plast...y-dla-dzieci-p

a tą wzięła http://www.smyk.com/smiki-ciastolina...y-dla-dzieci-p

w sumie na tych fotkach to guzik widać

Nie udało mi się znaleźć gazetki smyka online, ale sporo promocji tam jest-na kurtki i buty -50% (chyba wszystkie zimowe i nawet ładne są rzeczy), trochę ubranek jest poprzecenianych.
Fajne są czapkowo-szalikowe zestawy- trochę takich w mocnym różu i ciemnym fiolecie-takie by asiulkowi pasowały, z takimi fajnymi golfikami polarkowymi zapinanymi na rzepa.
W gazetce zabawkowej są też np duplo karmienie w zoo-z 269na 169

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

a dziś rano w ramach próby bawiłyśmy się masą solną-lepiłyśmy, wycinałyśmy kształty foremkami do ciasta, kroiłyśmy, wałkowałyśmy i ogólnie spełniałyśmy się artystycznie
Ło matko - ale odpowiedzialność, mam nadzieję że Wam się smiki spodoba i będzie ok. Ja też wtedy trafiłam na duże przeceny bo kupowałam już po świętach (wiedziałam że nie będziemy mogli się spotkać w święta).

Też się fajnie bawiłyśmy właśnie ciastoliną zanim Zosia nie zaczęła marudzić. Miałysmy to robic dalej a nie wychodzić na spacer

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
heloł,
mały słodko śpi, zupka na jutro już się kończy gotować, w domu cisza, ciepło, spokój jakoś tak mi dobrze jest dzisiaj
po południu jadę do mamy zabrać z piwnicy wszystkie moje stare bombki, łańcuchy i zabawki, takie co mają 30 lat i więcej, zabawki co z dziadziusiem robiłam....umyślałam sobie naszą choinkę ubrać "na staro" do tej pory była złoto-czerwona, a w tym roku nawet nie wyciągam tych ozdób - jakoś straciły dla mnie urok teściowa w sobotę choinkę już ubrała- ona ma bombki 60-70 letnie! to dopiero sa antyki!

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

evitka- zazdroszczę Ci tego czasu co spędzasz z małą, spacerków na placyk, kucharzowania ehhhh przy drugim dziecku rozważę macierzyński chyba
To bedzie super choinka .

Wychowawczy właściwie wieź bardzo mocno pod uwagę bo mimo wszystkich dziecięcych uciążliwości ten czas jest naprawdę wspaniały.

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
cześć dziewvzyny
Wy tu o prezentach i świętach a mnie nurtuje pytanie,co uczula moje dziecko?
znowu cały weekend jeździliśmy po lekarzach,okazało się ,że jednak to nie od rywanolu bo nadal mu wyskakiwały te"sznyty"byliśmy u alergologa(100 wyrzucona w błoto)zgoniła na infekcje tego paluszka i kazala jechac do chirurga,powiedziała,że gdyby nie ten paluszek to ona wiedzialaby co robić i dalaby zastrzyk odczulający.Pojechaliśmy do szpitala do chirurga-palec się goi prawidłowo,nic się złego nie dzieje i powiedziała,że to uczulenie to na pewno nie od rywanolu,więc kolejny lekarz-pediatra też w szpitalu)zbadala,obejrzał a-podawać calcium i fenistil do ustąpienia objawów,ale powiedziała,ze w żadnym wypadku nie powinien dostać zastrzyku z tym hydro...coś tam na odczulenie,że to się daje dzieciom,które są całe wysypane i nie ma innej metody,więc całe szczęście,że tamta mu nie dała.

a ja nadal nie wiem co go uczula,tzn jest poprawa znaczna,bo teraz już mu wyskakuje np jedna plamka a nie na rękach,nogach i głowie,tylko nie wiem czy objaw ustępuje tak powoli czy to tylko dlatego,że dostaje leki a nadal coś używa co spowodowało to uczulenie i jak przestanę mu powawac to to wroci-głupia już jestem

podejrzewałam już nawet pampersy(bo producent zmienił strukturę i są teraz jakieś cienkie,może tam cos jest)ale to chyba miałby coś z dupką a nie na ciele,możliwe,że coś co go uczuliło tak długo schodzi z organizmu?już 2 tygodnie

a wogole wiecie jak długo można podawać te krople(fenistil)??ma 3x dziennie po 13 kropli plus 2x dziennie calcium po 5ml
Z alergiami to jest bardzo trudna sprawa. Może mu długo wychodzić/schodzić po czymś co zjadł, wypił, zażył, itp. dużo wcześniej np.. Jeśli chodzi o rywanol to na miejscu chirurga bym nie mówiła że on nie moze być przyczyną bo u mojego Tż właśnie byłby nr 1 w tym przypadku. Bywa tak że niekórzy są uczuleni na jakis składnik leku tylko (moja mama i Tż) i to wystarczy. Oni nie mogą brać zupełnie banalnych leków, nawet wit C czy niektórych calcium, żadnych p/bólowych. Ostatnio Tż nawet woda utleniona zaszkodziła jak rozwalił palec.
Nie wiem co Ci poradzić, najgorsze jest to że nie mozecie dziecku pomóc. Dali CI może Zyrtek albo Claritinę albo Clemastinum ?
Znajdź fenistil w necie i tam powinno pisać jak długo można dawać dziecku.

Cytat:
ja ubóstwiam wszelkie takie starocie (z wyjątkiem wystroju domu teściów, meble z prl-u w kuchni i boazeria) jeszcze od mamy muszę zabrać mój stary projektor do wyświetlania bajek na kliszy, taki na ścianie co się wyświetla - mam tam sporo bajek - do czytania dziecku, a obrazki sie na ścianie wyświetlają
Z kubusiem też można sie fajnie tak bawić, ale ja nie mam zwyczajnie kiedy czekam na ferie - nadrobimy chociaż ciutkę w wakacje było super - całe dnie razem, tak mi tego brakuje, mimo, że czasem bywa nieznośny
Taki projektor też mamy i bajki na kliszach

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Dziewczyny szukam prostego (łatwego w obsłudze) programu do robienia kalendarzy. Tak zebym mogła sobie wstawić dowolne zdjęcie w dowolny miesiąc. Moze wpadłyście kiedyś na coś takiego ?
Stary 2011-12-13, 14:52   #3756
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
evitka właśnie przeglądam te wszystkie zabawki. Kurcze ale te klocki z wadera mi się dla mlodego podobają, tylko nie wiem które lepsze na poczatek
http://www.smyk.com/wader-klocki-mid...y-dla-dzieci-p

http://www.smyk.com/wader-klocki-min...y-dla-dzieci-p

http://www.smyk.com/wader-wielkie-wi...y-dla-dzieci-p

http://www.smyk.com/wader-klocki-min...y-dla-dzieci-p

Chyba te duplowe dam tz chrzesniakowi a młodemu Wadery kupię
My mamy ten zestaw z pierwszego linka (tylko większy) i moja go bardzo lubi. Poza tym ma kosz takich zwyklaków mniejszych i nimi też lubi się bawić (Lind z Michasiem dziś byli świadkami ) ale one dziadoskie bo własnie niektóre słabo łapią i się rozpadają. A te z WADERA są super. Mała lubi się nimi bawić choć dziś Michaś nauczył ją wywalac wszystkie z kosza i kopać

A kuchnia ile przeszła nawet do góry nogami stała. I tak szok, ze przeżyła zważywszy na fakt, ze jeszcze do końca nie skręcona

A my dziś znów u lekarza byłyśmy mała od rana pokazuje na ucho, ze ją boli. I tylko lekki dotyk i ryk. No i ma lekkie zapalenie ucha u nas to ostatnio jak nie urok to sraczka...

Jak Wy czyścicie uszy maluchom??

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 15:11   #3757
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość

Libra - co da Wagi się nie wypowiadam ale bliźniaki to mój drugi najulubieńszy znak.
Na trzecim miejscu jest skorpion. JA jestem bliźniak a TZ skorpion. Niby mieszanka wybuchowa.

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ----------

Libra - a czytałaś o tym ze znaków nie powinno być 12 tylko 13. I ten 13 to wężownik. I wg. tego to Oliwka jest właśnie z pod tego dziwnego znaku.

---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ----------

Zdecydowanie masz rację i to paręe lat wcześniej - minimum 10
tak słyszałam o tym eskulap,no czyli wąż
Dobrze mieć skorpiona za przyjaciela ale lepiej nie miec go za wroga , mściwy jest
Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość

Te oguny to zjadł czy tylko zdusił ?

Ja też słyszałam o tym ze przy znaku zodiaku bierze się pod uwagę wszystkie jeszcze inne dane. Dlatego właśnie później się okazuje że nie jesteśmy np. typowymi przedstawicielami znaków. Mi np. mówią że za nic nie jestem podobna do bliźniaka i mam koleżankę dokładnie z tego samego dnia co ja i jesteśmy dwiema zupełnie różnymi osobami. Ciekawe jak to ze mną jest ?

Znam 3 strzelców, moja teściowa i koleżanka - obie całkiem fajne babki i jednego faceta - wredny typ.
hehe oguny to ogonki co zostały po bombkach te sznureczki
ale bombek nie zjadł oczywiście on nie jedzący czekolady , nie lubi

No też znam kilku bliźniaków i różnia się charakterami ,chociaż mają coś wspólnego spóźniają się , są roztrzepane i bałaganią ,ogólnie bliźniak to jeden z moich ulubionych znaków , nie ma bliźniaka z którym się nie dogadam
Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
ja mam mega problem z jednym prezentem- mianowicie w 1 swieto rodzice maja 30 rocznice slubu....
za cholere nie wiem co im kupic!

ja jestem spod Panny ale wszyscy mowia ze ce3chy ktore sa niby do Panny przypsiane sa idealnie pasujace do mnie.Ile w tym prawdy?nie mam pojecia.
i tu sie chyba zgodzę ,często jakąś kontre zasuniesz (bez urazy) a panny takie są ,ale chociaż można liczyć że z rozbrajającą szczerością powiedzą komuś co zrobił nie tak i jak źle w tym wygląda
Są bardzo dumne na zasadzie "nie to nie ja się nie będę prosić"
Miałam taką koleżankę z pod panny właśnie to jak było coś nie tak z moim ubraniem to było wiadomo że ona mi powie na pewno
Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
dlatego chyba , że ja jestem ciężkim przypadkiem i mnie trudno zadowolić bo ja rzadko jestem zdowolona z prezentów i nie lubie niespodzianek
haha to wiataj w klubie
Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
a wogole wiecie jak długo można podawać te krople(fenistil)??ma 3x dziennie po 13 kropli plus 2x dziennie calcium po 5ml
wiesz co chyba długo można bo to w końcu lek na alergię nie koniecznie pokarmową , mój syn już prawie rok na lekach antyalergicznych zyrtec, claritine, alertec.
U mojego katar , już robione wszystkie badania, testy i nic katar jak był tak jest nadal i nie wiadomo od czego ,więc wiem co czujesz

Tak czytam o tej ciostolinie i się zastanawiam jak bym ja później wywabiła ze ściany z tynkim strukturalnym w który by pewnie była wtarta
Albo czy nie sprzedają w jednym kolorze bo nasza pewnie byłaby zbita w jedną szaroburą kulę , nie wiem czy jest sens kupować

Właśnie się rozpadało , a mieliśmy jeszcze wyjść po południu.
Dzisiaj jak poszłam biegać to mało sobie nóg nie połamałam straszne błoto na "mojej" polówce ,chyba będę zmuszona na asfalt się przenieść ,tylko że tam znowu nie lepiej bo tiry zaczynają zabierac buraki z pól i do cukrowni wożą , nikt tego błota później nie sprząta
zazdroszczę tym które mają jakiś park do spacerów czy biegania.

Co do cyrków to mój w sklepie cyrków nie robi i nie drze sie ale za to w domu nie raz jak mu czegoś nie dam albo cos mu nie pozwolę robić to drze ryja jakbym go ze skóry obdzierała, trza to jakoś przeczekać
Już nie wspomnę o wiecznym uciekaniu jak trzeba się ubrać albo robieniu flaka , normalnie już wysiadam nie raz , ciągle trzeba go gonić i się siłować
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 15:17   #3758
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Dziewczyny może juz któas oglądała.. ale wrzucę tu też...
całe 10 minut wyłam jak bóbr i wymieniałam chusteczki..cos pieknego!!!
Az mam dreszzcze jak pisze i przypominam sobie miny tych ludzi

http://demotywatory.pl/3600446/Dla-takich-chwil

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 15:28   #3759
sidorcia
Rozeznanie

Wracam po trochę długiej przerwie, mam nadzieję, że nie zapomniał nikt tu o nas. Nie miałam ani czasu ani siły żeby coś pisać, choć trochę was podczytywałam.
Nie odezwałam się po wizycie w Warszawie, bo później mieliśmy a to wizyty u psychologa (potrzebne zaświadczenie do fundacji), szczepienia, i kilka innych spraw. Dzień bardzo szybko się kończy, mało czasu mam na wszystko.

Kiedy Natalce wyrosną 5tki górne - jedziemy na zabieg. Buźka ładnie jej się zagoiła, lekarz pochwalił ją za mowę (jak na dziecko z rozszczepem mówi podobno rewelacyjnie). Ogólnie to już mówi zdaniami, np. Tata klepu, nie ma mietany (tata idź do sklepu, nie ma śmietany), co prawda nie dorównuje tu największym małym forumowym gadułom, ale ja i tak jestem z niej dumna
Intelektualnie mała rozwinięta jest na poziomie dziecka 2-2,5 letniego, spotkania z psycholożką pomogły nam trochę z kłopotem ze snem i małej nerwami.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00024.jpg (78,5 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC000221.jpg (100,0 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00148.jpg (88,1 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00392.jpg (216,8 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00159.jpg (85,4 KB, 40 załadowań)
sidorcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 15:30   #3760
mloda1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość

i musze sie na nowo malowac
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 15:34   #3761
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sidorcia Pokaż wiadomość
Wracam po trochę długiej przerwie, mam nadzieję, że nie zapomniał nikt tu o nas. Nie miałam ani czasu ani siły żeby coś pisać, choć trochę was podczytywałam.
Nie odezwałam się po wizycie w Warszawie, bo później mieliśmy a to wizyty u psychologa (potrzebne zaświadczenie do fundacji), szczepienia, i kilka innych spraw. Dzień bardzo szybko się kończy, mało czasu mam na wszystko.

Kiedy Natalce wyrosną 5tki górne - jedziemy na zabieg. Buźka ładnie jej się zagoiła, lekarz pochwalił ją za mowę (jak na dziecko z rozszczepem mówi podobno rewelacyjnie). Ogólnie to już mówi zdaniami, np. Tata klepu, nie ma mietany (tata idź do sklepu, nie ma śmietany), co prawda nie dorównuje tu największym małym forumowym gadułom, ale ja i tak jestem z niej dumna
Intelektualnie mała rozwinięta jest na poziomie dziecka 2-2,5 letniego, spotkania z psycholożką pomogły nam trochę z kłopotem ze snem i małej nerwami.
Super, że wszystko idzie do przodu. No i brawa dla mądrej Natalki !!

A możesz zdradzić jak walczycie z nerwami no i problemami ze snem??

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2011-12-13, 15:34   #3762
sara 85
Zakorzenienie

Madzia u nas w żadnej biedronce nie ma tych klocków, a byłam chyba we wszystkich

Sidorcia Natalka prześliczna

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 15:40   #3763
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:

Madziwnia, też się poryczałam-szczególnie przy tej pierwszej dziewczynce i po niedługiej chwili przy tej w ubranku Mikołaja, której wypowiedź aż puścili normalnym głosem-taki maluszek na 100% mówił to prosto z sedrucha! Piękne!

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Super, że wszystko idzie do przodu. No i brawa dla mądrej Natalki !!

A możesz zdradzić jak walczycie z nerwami no i problemami ze snem??
Ja tez się podczepię pod to pytanie....

Natalka śliczna-w życiu bym nie zgadła, że miała cokolwiek robione przy buzi-gdybym nie wiedziała, na pewno bym na to nie wpadła patrząc na zdjęcia
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 15:40   #3764
sidorcia
Rozeznanie

Asiulek mała wstawała o 10-11, kładła się o 23, mimo że od 20 walczyliśmy ze snem. Budzę małą o 9, męczę ją maksymalnie od rana, sama zasypia ok. 13, i o 22 już ładnie śpi. Natalka śpi z nami, więc ja nie patrzę nawet o której daję jej mleko przez sen, ale to ok. 4-5 jest zazwyczaj. Muszę Natalkę bardzo wymęczyć w dzień i próbować ją przyzwyczajać do snu o stałych porach, na początku usypiała przytulona na rękach, ale po 2 dniach już sama w łóżku kładła się, zamykała oczy i spała. I tak już ładnie mamy od 2 tygodni

Jeśli chodzi o stres to nie wiem dlaczego ale mała za nic nie chce zostawać z kimkolwiek innym niż ja. Jest płacz wielki, rozpacz, więc psycholog radziła aby jej narazie nie zostawiać samej z kimś innym tak gwałtownie, tylko po trochu. np. 10min, ale tak, żeby nie widziała że wychodzę. Chociaż z tym to mamy problem od roku, mniej więcej zaczęło się to po operacji ale już się przyzwyczaiłam. A jeśli chodzi o Natalki protesty, to poprostu mam ją zagadywać na inny temat niż ten z powodu którego jest taki krzyk i trzymać się twardo swojego zdania, decyzji. Natalkę bardzo uspokaja to jak ją przytulam, i wtedy idę z nią zazwyczaj pooglądać rybki, które uspokajają ją chyba maksymalnie Ale to już chyba wiadome to co powiedziałam :P

Edytowane przez sidorcia
Czas edycji: 2011-12-13 o 15:41
sidorcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 15:50   #3765
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Aaaa... no to mi to nie pomoże bo moja się kładzie między 20 a 21 a wstaje najpóźniej i 7.15 a przeważnie między 6 a 7. No i czasem jest mleko koło 5. I czy zasnie o 17, 19 czy 22 to i tak dłużej i lepiej nie śpi. No i nadal śpi ze mną od godziny 2-ej nie umiem się przemóc do jej przetrzymania. jakoś wciąz ci sąsiedzi siedza mi w głowie... więc wolę ją spokojnie wziąć jak mnie wola do siebie i tak spimy do rana. czasem fajnie a czasem (jak dziś) wstaję obkopana, powyrywane włosy itp...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2011-12-13, 15:54   #3766
mrowak
Zakorzenienie

Asiulek, to ona normalnie śpi w takim razie chyba. A drzemki ma w dzień? Jakie długie?
Stary 2011-12-13, 16:00   #3767
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
Asiulek, to ona normalnie śpi w takim razie chyba. A drzemki ma w dzień? Jakie długie?
Ona w nocy śpi 9-10 godzin. Dłużej raczej się nie zdarza. A w dzień 2-3,5 godziny. Jej dlugośc snu mnie raczej nie martwi (choć mogla by sypiać dluzej w nocy ) ale jakość. tzn jej nerwowy sen. Szczególnie od około 3-4 godziny. Masakra jakaś. Gdyby nie to, że leżę obok i po jej jęknieciu i podniesieniu główki zaraz ją uciszę i spi dalej, to pewnie budziłaby sie co chwila. Poza tym nogi mi wpycha w brzuch, zarzuca mi je na szyję , no i maca wlosy, czasem je tylko mizia a czasem ciągnie no i piruety, wygibasy, że cała ściana w poduchach pookladana...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2011-12-13, 16:03   #3768
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
A my dziś znów u lekarza byłyśmy mała od rana pokazuje na ucho, ze ją boli. I tylko lekki dotyk i ryk. No i ma lekkie zapalenie ucha u nas to ostatnio jak nie urok to sraczka...

Zdrówka żeby szybo zapalenie minęło
Ja czyszczę tylko te części odkryte, nie pcham żadnych patyczków ani innych sprzętów w głąb. Doktor mówił że to dobrze

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
hehe oguny to ogonki co zostały po bombkach te sznureczki
ale bombek nie zjadł oczywiście on nie jedzący czekolady , nie lubi

No też znam kilku bliźniaków i różnia się charakterami ,chociaż mają coś wspólnego spóźniają się , są roztrzepane i bałaganią ,ogólnie bliźniak to jeden z moich ulubionych znaków , nie ma bliźniaka z którym się nie dogadam

i tu sie chyba zgodzę ,często jakąś kontre zasuniesz (bez urazy) a panny takie są ,ale chociaż można liczyć że z rozbrajającą szczerością powiedzą komuś co zrobił nie tak i jak źle w tym wygląda
Są bardzo dumne na zasadzie "nie to nie ja się nie będę prosić"
Miałam taką koleżankę z pod panny właśnie to jak było coś nie tak z moim ubraniem to było wiadomo że ona mi powie na pewno

Tak czytam o tej ciostolinie i się zastanawiam jak bym ja później wywabiła ze ściany z tynkim strukturalnym w który by pewnie była wtarta
Albo czy nie sprzedają w jednym kolorze bo nasza pewnie byłaby zbita w jedną szaroburą kulę , nie wiem czy jest sens kupować

Co do cyrków to mój w sklepie cyrków nie robi i nie drze sie ale za to w domu nie raz jak mu czegoś nie dam albo cos mu nie pozwolę robić to drze ryja jakbym go ze skóry obdzierała, trza to jakoś przeczekać
Już nie wspomnę o wiecznym uciekaniu jak trzeba się ubrać albo robieniu flaka , normalnie już wysiadam nie raz , ciągle trzeba go gonić i się siłować
Żadna z podanych cech bliźniaka mnie nie dotyczy , np. potrafię się nie spóźnić nie mając zegarka ani telefonu i poruszając się srodkami komunikacji miejskiej, ot, tak mam.
Z wagami ja tez się zasadniczo dobrze dogaduję.

Mój Tż jest panna i potrafi mieć cięty dowcip, jak ja to nazywam no i potrafi być rozbrajająco szczery, jedna pani powiedziała ostatnio że agresywny. Ktoś kto go nie zna nie wie kiedy żartuje.

Ciastoline polecam w kolorze tynku. Jak pobedzie jeden dzień na nim to wyschnie i można wykruszyć. My mamy 2 kolory ale ja wyrodna matka dałam tylko jeden żeby nie było pomieszane i na dłuzej .

Cytat:
Napisane przez sidorcia Pokaż wiadomość

A już się martwiłam że coś się dzieje. Super że wszystko idzie w dobrym kierunku i Natalka dobrze mówi.
Chyba sama potrzebowałabym psychologa ale zanim przyjdzie moja kolejka to będzie po problemie. Co radzą na nerwy i sen ?
Natalka jak zwykle słodka
Stary 2011-12-13, 16:06   #3769
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Izazunia moj scene w sklepie zrobil juz jak byl wyspany. Wszytkie chrupki zaczal z pulek wyciagac.jak mu nie pozwolilam to na glebe sie walnol i ryk.i go musialam za ramie trzymac w pionie.zakneblowalam smokiem,a pani w sklepie dala mu i bratu po czekoladowym mikolaju:/i jak dziecko wychowac jak go w sumie za to pani pochealila.jeszcze wieczorem mi pewnie spiewy zaserwuje.przez godzine lub dluzej lazi po domu i krzyczy szczesliwy. Niewiem jak go tego oduczyc ani ignorowanie ani moj krzyk nie dziala. Wieczorami czasami padam na ryj inaczej nie da sie tego nazwac. Ale chwilami jest grzeczny i usluchany tylko dlatego go nie oddaje ze podmienili w szpitalu

evitka. Ja Erykowi kupuje lego te malutkie.wiec tak w ramach inwestycji ze bedzie tez dla erwinka. Ale potrzebuje jakies klocki zeby mogl sie nauczyc ukladac. A te waderowe z tych malych to wielkosciowo jak duplo czy te male lego?

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 16:20   #3770
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Izazunia moj scene w sklepie zrobil juz jak byl wyspany. Wszytkie chrupki zaczal z pulek wyciagac.jak mu nie pozwolilam to na glebe sie walnol i ryk.i go musialam za ramie trzymac w pionie.zakneblowalam smokiem,a pani w sklepie dala mu i bratu po czekoladowym mikolaju:/i jak dziecko wychowac jak go w sumie za to pani pochealila.jeszcze wieczorem mi pewnie spiewy zaserwuje.przez godzine lub dluzej lazi po domu i krzyczy szczesliwy. Niewiem jak go tego oduczyc ani ignorowanie ani moj krzyk nie dziala. Wieczorami czasami padam na ryj inaczej nie da sie tego nazwac. Ale chwilami jest grzeczny i usluchany tylko dlatego go nie oddaje ze podmienili w szpitalu
Takich akcji to na szczęście nie mamy. No pani to Ci nie pomogła w sklepie.
Ja tak się już zastanawiałam czy sobie nie kupić stoperów do uszu na takie ryczące chwile bo w zasadzie Zosia to jest grzeczna i słodka tylko jak czasem coś wywinie to mam naprawdę dość. Jedyne co mogę zrobić to ignorować, jak się odzywam w złych momentach to jest jeszcze gorzej, więc mówię do siebie, trzymam za rączkę i idę dalej...
Jeszcze tylko trochę i mam nadzieje że im przejdzie
Stary 2011-12-13, 16:40   #3771
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Nam na czyszczenie uszu pani dała Vaxol. Takie ala kropelki które wpuszcza się dziecku do uszka (raz na tydzień). To rozrzedza wydzielinę i ona wypływa. patyczków też odradza ale muszę cos robić bo mała ma podobno sporo woskowiny.

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2011-12-13, 16:44   #3772
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Nam na czyszczenie uszu pani dała Vaxol. Takie ala kropelki które wpuszcza się dziecku do uszka (raz na tydzień). To rozrzedza wydzielinę i ona wypływa. patyczków też odradza ale muszę cos robić bo mała ma podobno sporo woskowiny.
To powinno pomóc, ewentualnie woskowinę można usunąć u laryngologa. Oni mają na to bezpieczne sposoby
Stary 2011-12-13, 17:12   #3773
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Hej
Mamy dzisiaj piękną pogodę i jednocześnie trudny dzień. Wszystko zaczęło się od ubierania na spacer. Był oczywiście krzyk bo Zosia nie chciała się ubrać, wystarczyła tylko koszulka. Przy wychodzeniu krzyk bo ona chce wózek ale nie wsiadac do niego tylko zebym miała co pchać. Poszłysmy bez, trafiłyśmy na boisko, przyszedł chłopiec z piłką i bawili się chwilę ładnie po czym Zośka zabrała piłkę i oddać nie chciała. Musiałam ją z tamtąd zabrać bo osiedle postawiła na nogi. Później mnie jakaś babcia wkurzyła bo mi dziecko straszy ze zabierze a ta się drze jeszcze bardziej wiec babę zjechałam równo z góry na dół bo już nie wytrzymałam. Później jeszcze było ścięcie z panią w biedronce bo mi dziecko chciała wózkiem rozjechać, tak się spieszyła żeby być przed nami w kasie. Było jeszcze kilka ryczących akcji Zosinych po drodze i przy zasypianiu. Jestem zmęczona jak po całym dniu i mam dość. Mam nadzieję że po spaniu jej przejdzie i popołudnie będzie fajne.

Jakbym dzisiaj siebie widziała

Super pomysł

Darusia a może zrobicie im taki album z przekrojem przez te 30 lat. Zawsze da się "zwinąć" jakieś zdjęcia, powklejać, zrobić zabawne podpisy itp. Taki sentyment z jajem

Ło matko - ale odpowiedzialność, mam nadzieję że Wam się smiki spodoba i będzie ok. Ja też wtedy trafiłam na duże przeceny bo kupowałam już po świętach (wiedziałam że nie będziemy mogli się spotkać w święta).

Też się fajnie bawiłyśmy właśnie ciastoliną zanim Zosia nie zaczęła marudzić. Miałysmy to robic dalej a nie wychodzić na spacer

To bedzie super choinka .

Wychowawczy właściwie wieź bardzo mocno pod uwagę bo mimo wszystkich dziecięcych uciążliwości ten czas jest naprawdę wspaniały.

Z alergiami to jest bardzo trudna sprawa. Może mu długo wychodzić/schodzić po czymś co zjadł, wypił, zażył, itp. dużo wcześniej np.. Jeśli chodzi o rywanol to na miejscu chirurga bym nie mówiła że on nie moze być przyczyną bo u mojego Tż właśnie byłby nr 1 w tym przypadku. Bywa tak że niekórzy są uczuleni na jakis składnik leku tylko (moja mama i Tż) i to wystarczy. Oni nie mogą brać zupełnie banalnych leków, nawet wit C czy niektórych calcium, żadnych p/bólowych. Ostatnio Tż nawet woda utleniona zaszkodziła jak rozwalił palec.
Nie wiem co Ci poradzić, najgorsze jest to że nie mozecie dziecku pomóc. Dali CI może Zyrtek albo Claritinę albo Clemastinum ?
Znajdź fenistil w necie i tam powinno pisać jak długo można dawać dziecku.

Taki projektor też mamy i bajki na kliszach

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Dziewczyny szukam prostego (łatwego w obsłudze) programu do robienia kalendarzy. Tak zebym mogła sobie wstawić dowolne zdjęcie w dowolny miesiąc. Moze wpadłyście kiedyś na coś takiego ?
współczuje...Kubuś ostatnio też miał taki dzień, miałam go dość (chwilowo)
Cytat:
My mamy ten zestaw z pierwszego linka (tylko większy) i moja go bardzo lubi. Poza tym ma kosz takich zwyklaków mniejszych i nimi też lubi się bawić (Lind z Michasiem dziś byli świadkami ) ale one dziadoskie bo własnie niektóre słabo łapią i się rozpadają. A te z WADERA są super. Mała lubi się nimi bawić choć dziś Michaś nauczył ją wywalac wszystkie z kosza i kopać

A kuchnia ile przeszła nawet do góry nogami stała. I tak szok, ze przeżyła zważywszy na fakt, ze jeszcze do końca nie skręcona

ja czyszczę tylko uszomyjkami - tymi dziecięcymi, kubuś lubi czyszczenie uszu, śmieje się, bo go to łaskocze i sam uszka nadstawia
Cytat:
Ona w nocy śpi 9-10 godzin. Dłużej raczej się nie zdarza. A w dzień 2-3,5 godziny. Jej dlugośc snu mnie raczej nie martwi (choć mogla by sypiać dluzej w nocy ) ale jakość. tzn jej nerwowy sen. Szczególnie od około 3-4 godziny. Masakra jakaś. Gdyby nie to, że leżę obok i po jej jęknieciu i podniesieniu główki zaraz ją uciszę i spi dalej, to pewnie budziłaby sie co chwila. Poza tym nogi mi wpycha w brzuch, zarzuca mi je na szyję , no i maca wlosy, czasem je tylko mizia a czasem ciągnie no i piruety, wygibasy, że cała ściana w poduchach pookladana...
u nas nie inaczej.... kubuś w środku nocy do nas na łóżko przełazi i dokłądnie to samo robi co wercia

Mały się obudził z temperaturą najpierw miał 37.8 - cyfrowym do czoła mierzone, ale coś za dużo mi sie wydało mimo wszystko, tym bardziej, że z drugiej strony pokazał 36.6, więc zmierzyłam elektronicznym w tyłku i po odjęciu miał 37.2, pod pachą rtęciowym tak samo nos zapchany i wyciągnąć się nie da boję się, że mu na zatoki siadł ten katar. Kaszlu nie ma, kichać, też nie kicha, to taki nie wyleczony katar nie dałam mu czopka, zobaczę co będzie na noc, najwyżej mu podam czopka, poobserwuje i w razie czego jutro po lekarza zadzwonię a tak to normalny jest, wesoły, bawi się...otwarliśmy te ciastolinę i jest mega szał lody wyciska, wkłada do pucharków i karmi misie dobrze, ze w smaku to słone jak cholera to chociaż spokojna jestem, że nie zje

---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ----------

Cytat:

nie obejrzałam do końca....nie będę się drugi raz malować teraz

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 18:47   #3774
drcron
Zakorzenienie

Tylkooliwka reakcja alergiczna schodzi do 6 tygodni

Plmadzia klocki wadera sa fajne Jula ma u babci male pudelko w intermarche dawno temu za 9,90 kupilam chyba 74 klocki byly one fajnie sie łacza z megablox

a ja z pytaniem co dla 4 letniej dziewczynki? Sara masz jakis pomysl ?

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 19:16   #3775
aneczkkaa
Zakorzenienie

tylkooliwka jejciu nie pomoge wam ja zupełnie zielona jestem w tej kwestii, mam nadzieje że tarficie szybko na jakiegoś kompetentnego lekarza i dotrze do źródła trzymam kciuki
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-13, 19:18   #3776
mrowak
Zakorzenienie

Asiulek, masz e-mail.
Stary 2011-12-13, 19:24   #3777
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Hej
jestem pełna podziwu, oby mnie to wszystkie bunty omineły nie wyobrażam sobie takich sytuacji z dzieckiem, pewnie nie raz będę w takiej sytuacji,na samą myśl słabo mi się robi

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Cytat:

zdrówka dla słodkiej Werci my uszy myjemy na zewnątrze w środku nie ruszamy ...a co ??
20-12-14 10 tc
Stary 2011-12-13, 19:28   #3778
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
współczuje...Kubuś ostatnio też miał taki dzień, miałam go dość (chwilowo)

ja czyszczę tylko uszomyjkami - tymi dziecięcymi, kubuś lubi czyszczenie uszu, śmieje się, bo go to łaskocze i sam uszka nadstawia
u nas nie inaczej.... kubuś w środku nocy do nas na łóżko przełazi i dokłądnie to samo robi co wercia

Mały się obudził z temperaturą najpierw miał 37.8 - cyfrowym do czoła mierzone, ale coś za dużo mi sie wydało mimo wszystko, tym bardziej, że z drugiej strony pokazał 36.6, więc zmierzyłam elektronicznym w tyłku i po odjęciu miał 37.2, pod pachą rtęciowym tak samo nos zapchany i wyciągnąć się nie da boję się, że mu na zatoki siadł ten katar. Kaszlu nie ma, kichać, też nie kicha, to taki nie wyleczony katar nie dałam mu czopka, zobaczę co będzie na noc, najwyżej mu podam czopka, poobserwuje i w razie czego jutro po lekarza zadzwonię a tak to normalny jest, wesoły, bawi się...otwarliśmy te ciastolinę i jest mega szał lody wyciska, wkłada do pucharków i karmi misie dobrze, ze w smaku to słone jak cholera to chociaż spokojna jestem, że nie zje
Zdrówka zatem i spokojnej bezgorączkowej nocy

Co to uszomyjki ?

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
jestem pełna podziwu, oby mnie to wszystkie bunty omineły nie wyobrażam sobie takich sytuacji z dzieckiem, pewnie nie raz będę w takiej sytuacji,na samą myśl słabo mi się robi
E tam zaraz podziwu. Ja życzę nam wszystkim żebysmy nie musiały przechodzić przez takie sytuacje. Najważniejszy jest spokój. oby nie stracić cierpliwości dla dziecka. Wole okrzyczeć dorosłych bo oni już rozumni
Stary 2011-12-13, 19:33   #3779
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:

madzia piękne

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Cytat:

E tam zaraz podziwu. Ja życzę nam wszystkim żebysmy nie musiały przechodzić przez takie sytuacje. Najważniejszy jest spokój. oby nie stracić cierpliwości dla dziecka. Wole okrzyczeć dorosłych bo oni już rozumni
no własnie spokój nas tylko uratuje
20-12-14 10 tc
Stary 2011-12-13, 20:15   #3780
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Zdrówka zatem i spokojnej bezgorączkowej nocy

Co to uszomyjki ?

waciki na patyczku

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości