|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: No Kochane, czas wybrać tytuł do kolejnego wątku
|
|||
| Ząbki śmiało już kiełkują a dzieciaczki zupką plują. VII-VIII 2011 |
|
17 | 32,08% |
| Rok temu w brzuszku mamy, teraz rok razem witamy |
|
1 | 1,89% |
| Uhuha Uhuha zima z brzdącem nie jest zła! |
|
5 | 9,43% |
| Straszne kolki poszły w kąt, teraz ząbki dają show. |
|
0 | 0% |
| Dzieci silne bardzo mamy, które siedzieć by już chciały! |
|
3 | 5,66% |
| Pierwsze ząbki już mamy i obiadkami się zajadamy. |
|
0 | 0% |
| Ząbek tu, ząbek tam - tutaj najlepszy wątek mam. |
|
0 | 0% |
| Jabłko,marchew czy pietruszka – trafia już do mojego brzuszka. |
|
2 | 3,77% |
| Jak na drożdżach rośniemy, bo obiadki już jemy. |
|
0 | 0% |
| Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci. |
|
18 | 33,96% |
| Dobrze się już znamy i lubimy mocno, a nasze dzieciaki jak na drożdżach rosną. |
|
0 | 0% |
| Nawet żadna teściowa temu nie zaprzeczy, że jesteśmy super mamy i mamy cudowne dzieci! |
|
2 | 3,77% |
| Obroty ćwiczymy, wszystko zaśliniamy i mamy fajowe, superanckie mamy. |
|
3 | 5,66% |
| W zeszłą zimę w brzuszku mamy, w tą już z zewnątrz świat oglądamy. |
|
2 | 3,77% |
| Piję mleczko, rosnę, śpię i tak mija dzień za dniem. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4861 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
Cytat:
Jak informuje GIS, obowiązkowe szczepienia przeciw pneumokokom od przyszłego roku przeprowadzone będą na większej grupie niemowląt. Obejmą również wszystkie wcześniaki do ukończenia pierwszego roku życia (urodzone po 30 września 2011 r.) oraz dzieci do piątego roku życia, które są przewlekle chore na serce, płuca, nerki, śledzionę, mają cukrzycę oraz inne schorzenia metaboliczne. |
|
|
|
|
#4862 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
Cytat:
![]() ja jestem, smigiem/migiem przeczytalam dzisiejsze posty, jedna reka na laptopie, druga naciagalam "wibrujacego" ludzika, ktory wisi nad Dawidem czytam ze dzieci zasypiaja wam po kapieli, a moj Dawid nie ![]() po kapieli jest rozbawiony i glodny oczywiscie, zje i jest gotowy do zabawy tak sobie siedzimy codziennie probowalam mu podawac jabluszko, ale cos mu nie sluzy, zrobilam test, podalam w sobote, dwa dni przerwy i wczoraj w dniu podania marudzil bardzo wieczorem moze nie lubi jablek, tak jak ja? bo z jablek toleruje tylko sok jablkowy z fortuny, najpyszniejszy, w ciazy pilam go calymi litrami, natomiast surowe jablko powoduje u mnie zdecia jeszcze sie pochwale ze kupilam dzisiaj choinke i dwa stroiki jeszcze tylko lampek mi brakuje wianek z zywej choinki mam zamowiony u takiej kobitki na wsi - i mam nadzieje ze ten pusty jeszcze dom jakos sie zapelni bylam tez w smyku i kupilam kilka ciuszkow Dawidowi
|
|
#4863 |
|
Wtajemniczenie
|
Drogę na lotnisko Olsztyn - Gdańsk całą przespał
![]() A jeżeli chodzi o lot to rozpłakał się przy starcie, później zasnął i obudził się przed samym lądowaniem ![]() W dzielnicy Londynu - Dagenham - jak dobrze patrzę to około 30 mil od Ciebie ![]() O tak! ![]() Natko, Dziubku, Brumku - przepraszam, że się nie odezwałam przed wylotem ![]() W czwartek przyleciał mój mąż po mnie i po Szymcia, w piątek się pakowaliśmy, a na sobotę mieliśmy umówiony transport rzeczy do Londynu. My mieliśmy wylot z Gdańska o 9.50 w niedzielę. Z transportem mieliśmy masę przygód, ale wkońcu wszystko szczęśliwie dojechało... U Nas wszystko ok, nie mam jeszcze internetu. Mąż ma tylko w komórce także mogę dopiero do Was zajrzeć jak wróci z pracy... ![]() Mąż wynajął całkiem fajne mieszkanko - kuchnia, łazienka, 2 pokoje, przedpokój, balkonik, ogród. Jak narazie dni mi mijają na rozpakowywaniu i zajmowaniu się Szymciem ![]() Natko śliczny projekt domu
|
#4864 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Odebraliśmy dziś ten obraz dla teściów, który zrobiliśmy ze zdjęcia Tymka (50 x 50 cm) i powiem tak … wyszedł bosko! Nie spodziewałam się że aż tak ładnie to robią. Polecam wszystkim ![]() Poza tym byłam dziś w swojej pracy złożyć wniosek o dodatkowy macierzyński. Bo ten normalny kończy mi się 8 stycznia, więc to już ostatni dzwonek na składanie. Wzięłam Tymcia i oczarował panie kadrowe Wdzięczył się, uśmiechał, trzepotał rzęsami i gadał, szczególnie do jednej Wyliczyły mi też ile mam urlopu wypoczynkowego do wykorzystania i wyszło że razem z 2012 rokiem mam - UWAGA UWAGA - 94 dni Ale sobie nachomikowałam, co? ![]() A no i z gorszych wieści - to nowe żelazo też ma jednak wpływ na moje maleństwo Podaję mu je od dwóch tygodni już i wszystko dotąd było ok. Ale dziś dwa dni temu zwiększyłam dawkę (choć i tak nie na taką jaką zalecał lekarka) i przestał jeść. Jutro wrócę do mniejszej dawki i zobaczymy, ale w zasadzie jestem pewna że to to, bo objawy są identyczne jak przy tym poprzednim żelazie...Biedactwo. Ale teraz szybko przejdzie ![]() To jest wątek o biciu dzieci Aż się boję spytać czy są zwolennicy tej metody ![]() Cytat:
Edit: doczytałam, że tak ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dobrze, niech się wprawi od małego ![]() Lecę czytać Cytat:
...i nadrabiam dalej.
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2011-12-14 o 23:11 |
|||||
|
|
|
#4865 |
|
Wtajemniczenie
|
A brumeczka nie ma?
No i jest ![]() Nasze obrazy tez cudowne szczególnie w rozm. 120x80 My zamowilismy 7 w tym 3 dla nas w rozm 60x40 I to się nazywa ześwirowanie
Edytowane przez telik Czas edycji: 2011-12-14 o 23:24 |
|
|
|
#4866 |
|
Zadomowienie
|
zawsze ktos zauwazy
ja np chcialam Ci pogratulowac przyjscia @ ![]() Co do rozbawienia dziecia po kapieli to moja Blana tez tak ma. W ogole dziewczyny pisza jak ladnie zasypiaja im dzieci wieczorkiem, a moja starsza nie usnie przed 20.30, a mlodsza przed 22ga, w wyniku czego nie mam w ogole czasu dla siebie - no ok, godzine dziennie (22-23)... ![]() jutro w tesco sa przeceny na artykuly swiateczne, ja potrzebuje choinke i wszsytko do niej i co? siedze sama z dwojka dzieci w tym jednym oficjalnie jeszcze chorym i duuupa tylko wtedy juz pustki na regalach...
|
|
|
|
#4867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Madziulka to świtnie, że tak wszystko Wam sie układa Najważniejsze, że jesteście już wszyscy razem Brumku, Aniu a Wy się dziwicie, że chłopcy robią taką furorę? Bo ja wcale Brumku ajć to żelazo tulę Tymcia ![]() Meszsares przyprowadź dzieci do mnie i idź do tesco
|
|
|
|
|
#4868 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Co się stało? Czemu doła? W ciąży jesteś?
![]() Cytat:
Ile z Was to robi?A nie boicie się o włoski? ![]() Cytat:
Od kilku dni mam nawet całą głowę mokrą, tak rozpryskuje. A mąż, który siedzi obok wanny w zasadzie też zalicza dzięki temu kąpiel ![]() Cytat:
![]() A nam ostatnio, czyli po drugiej kontroli, powiedział, że już nie musimy przychodzić więcej... Cytat:
Cytat:
Clarins to moja ukochana firma ![]() Cytat:
2. O co poszło? 3. Takie mieli plany, ale chyba jednak się ograniczą jeszcze w 2012 do niektórych dzieci, z grupy podwyższonego ryzyka. Ale w następnym roku już wszystkie powinny mieć. Tak jest w całej Europie. Cytat:
Czekamy w takim razie na regularne wieści Cytat:
To Kingusia miał ładne zupki ![]() A jest ![]() A w pupę chcesz? Zawsze zauważam że Cię nie ma i odpowiadam na Twoje posty, moja panno ![]() Choinki gratuluję. My ubieramy dzień przed Wigilią dopiero (może w tym roku dwa dni wcześniej się uda), więc jeszcze sporo czasu. ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Tylko cichutko, bo śpi ![]()
|
|
#4869 |
|
Zadomowienie
|
he he nie chcialabym, zebys 15.12.2012 uwazala za najgorszy dzien w calym roku
ale dziekuje za propozycjegdyby Klara nie doleczala szkarlatyny to bylaby jutro w zlobku, a ja nie mialabym problemu, ale niestety - jeszcze sie wsrod ludzi nie moze pokazywac
|
|
|
|
#4870 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() brumeczku zacznij zjadać świnki i krówki!!! Żelazo będzie zbędne ![]() Sent from my iPad using Tapatalk HD
Edytowane przez telik Czas edycji: 2011-12-14 o 23:34 |
|
|
|
|
#4871 |
|
Zakorzenienie
|
Brawo dla iPada
![]() Zapomniałam: dziś dokładnie rok minąl od pierwszego testu ciążowego Bo kreska była taka blada. Mnie jednak podkusiło coś i kupiłam jeszcze jeden i choć dalej kreseczka była słaba, to jakby ciut mocniejsza. A mąz nawet po trzech testach nie uwierzył ani chyba nawet po pierwszej wizycie u gina. Dopiero po drugiej, jak już było wiadomo na 100% zaczął się cieszyć ![]() ---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- Świki i krówki to ja lubię głaska i przytulać! Krówki ewentualnie ciągutki mogę zjeść ![]() Cały wieczór dziś siedziałam i robiłam cholerne wazoniki dla rodziny na dodatki do prezentów. Palce sobie poparzyłam
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2011-12-14 o 23:38 |
|
|
|
#4872 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No nie mogę wazoniki?!?! Oddaj mi trochę swojego zorganizowania
Edytowane przez telik Czas edycji: 2011-12-14 o 23:40 |
|
|
|
|
#4873 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Madziulka Musze sprawdzic gdzie ta Twoja dzielnica. Moje Slough to koło Heathrow. Samoloty mi nad głowa fruwaja. Telik ja tez używam TAPATALK w moim iPhone ale jak pisałam wczesniej nie moge wielocytowac. A u Ciebie sie da? |
|
|
|
|
#4874 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chętnie spróbuję Cytat:
Mój Domek też wylewa duuuuże ilości wody przy kąpieli. Dobrze, że to mąż po nas sprząta ![]() ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------- Brumku jakie wazoniki? Z czego? Pochwal się
|
||
|
|
|
#4875 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chyba wiekszosci z was juz wrocil @, no mnie dopiero teraz Cytat:
choinke kupilam ale jest jeszcze w samochodzie, zreszta sa dwie, bo moj asiostra tez kupila jesli na tym parkingu byl monitoring to jutro na youtubie pojawi sie filmik z pakowania ich do samochodu dwie baby i dwie choinki ---> ile kombinacji i pomyslow bo nie chcialy sie zmiescic w bagazniku (choinki, nie baby), ostatecznie mniejsza przyjechala w bagazniku a wieksza na tylnim siedzeniu Cytat:
koncem listopada minal rok od poczecia fasolki krowki pyyyyszne robia w Zywcu, w takiej spoldzielni, na papierku jest rysunek kwiatuszka, ciaaaaaaagna sie, sa pyszne pokaz wazoniki i pokaz obraz (w klubie?)- przypomnisz gdzie robilas? ---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ---------- dziecko mi zasnelo
|
|
#4876 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek mój Filip miał raz usg, ale wszystko było ok
a dzisiejsze usg Lenki było 4., no i w związku z tym, że wcześniej było niezupełnie idealne więc trzeba robić te kontrolne lekarz powiedział, że normalnie jeśli są takie niedociągnięcia z bioderkami to ostatnie usg robi się jak dziecko ma 6 miesięcy, ale skoro młoda ma już 5 to kazał przyjechać za 2 miesiące jednak nie widzi nic nieprawidłowego
|
#4877 |
|
Rozeznanie
|
pomyliłam się o 2 godziny.. właśnie wstała i z uśmiechniętą paszczą podbija właśnie drugi metr łóżka.. ehh.. woda na mleko się studzi
|
|
|
|
#4878 |
|
Zadomowienie
|
Uff nadrobiłam... (tu powinien pojawić się spocony emotikon - byłyście bardzo produktywne
Co do testowania to u nas rocznica była 13 grudnia. - a chciałam mu to w jakiś fajny sposób przekazać...Z tego co pamiętam to: Zmalowana, właśnie się zastanawiałam jak Ci poszło. Doczytałam, że dobrze i nie musiałaś patrzeć na dawcę. ![]() Marina, gratuluję skończonych 6 miesięcy Igorka Efekt prostowania świetny, a ty laska nieziemska. Telik, oj współczuję z tym przelewem. Trzymam kciuki, żeby były pracownik zachował się honorowo. ![]() Wodaqua, za pierwszy obiadek Zosi.Natka, projekt domu świetny- zazdroszczę! Co do brykania Domka w łóżeczku, to może wystarczy obniżyć materac o jeden poziom? Meszsares, opis z wizyty Klary u lekarza rozłożył mnie na łopatki- niezła z niej agentka. ![]() Monia, Twoje muffinkowe zupki też świetne- pomysłowa z Ciebie mama. ![]() Co do historyjek z dziećmi w roli głównej to ostatnio Tymka (bratanka) odebrał ze żłobka wujek Szymon. Wrócili do domu, a Tymek do niego "Chcę jajo". Szymon się trochę zdziwił, że mały głodny po żłobku , ale otworzył lodówkę, pokazał jajko i zapytał czy o takie chodzi. Mały potwierdził , więc mu je ugotował i podał. Tymek zjadł a za chwilę dalej swoje "Chcę jajo". Szymon coraz bardziej zdziwiony zadzwonił do brata skonsultować, czy taka ilość jajek małemu nie zaszkodzi, a ten wybuchł śmiechem, bo Tymek mianem "jajo" określa gumowe ośmiorniczki do kąpieli.Tak w ogóle to nie wiem co ja tu jeszcze robię o tej porze... Moje dziecko też zamieniło się w noworodka (Zaneta łączę się w bólu Do tego wybudza się w nocy z płaczem, przez bolące dziąsła, więc chodzę jak zombiak... ehh byle do 18-stki. |
|
|
|
#4879 |
|
Zadomowienie
|
Pouczylam sie troche, ide spac choc maz do mnie puszcza oko...musze cos wymyslic. Dobranoc.
|
|
|
|
#4880 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktycznie zaszaleliście A te dla siebie to jakie? Tylko Jaś, czy Wy i Jaś, czy tylko Wy? A taki 120x80 to musi być czad ![]() Prosze bardzo A tak serio, to wieczory mam wolne, więc mogę wazonikować. Przecież mój Mały Miś już śpi ![]() Wazoniki są ze szkła, takie zwykłe przezroczyste i Ikei. A ja je tylko ozdabiam takimi kolorowymi kamykami. Jak cyrkonie tylko że w różnych kolorach. Mam taki sprzęcik (coś jak lutownica), który do tego służy i się bawię ![]() Jutro zabieram się natomiast za wizytówki na prezenty Cytat:
![]() 1. Mi @ nie wrócił ![]() 2. To dobrze, bo ja mocno biję ![]() 3. Hahaha, wyobraziłam to sobie 4. Cyknę już jutro, ok? Bo teraz już sprzątnęłam kramik i leże w łóżku Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:41 ---------- Poprzedni post napisano o 01:35 ---------- Sama tu już chyba siedzę, ale cały czas mi się przypomina, że coś chciałam napisać, więc tak pisze "gadam" sama ze sobą jak jakaś nawiedzona ![]() A chciałam się pochwalić, że dziś przed kąpielą robiłam Tymciowi masaż. Zbierałam się do tego odkąd skończył 6 tygodni i obiecywałam sobie (jeszcze w ciąży) że będzie to taki nasz codzienny rytuał, ale nic z tego nie wyszło, bo nigdy nie mogłam się zebrać. Dziś się udało i było przemiło. Dla mnie, bo kocham go dotykać i głaskać i dla niego chyba też, bo leżał spokojniutko przez 20 minut i pozwalał sie miętosić na różne sposoby, od czasu do czasu posyłając mi słodki uśmiech ![]() Zaliczyliśmy masażyk klatki piersiowej, rączek, nóżek i twarzy. Jutro, jak się uda, będą plecki i brzuszek.
|
|
#4881 | |
|
Raczkowanie
|
Uff powiedzmy, że nadrobiłam, może nie jakoś mega dokładnie, bardziej po łebkach ale lepiej tak niż wcale
![]() Z tego co pamiętam: Lili83 - ja zamierzam karmić tylko UU do skończonego 6 miesiąca Natka - bardzo fajny projekt, to jest chyba jedna z przyjemniejszych rzeczy w budowie a raczej w przygotowaniach - szukanie projektu... my mamy projekt indywidualny ze względu na przebudowę z rozbudową. ...i dalej pamięć szwankuje... a miałam tyle napisać.. aaa Stokrotko witaj Marina jaka Ty jesteś śliczna... @ do mnie też jeszcze nie wróciło Kocham Cię za to, uwielbiam wręcz Gratuluje wszystkim skończonych miesiąców ![]() ![]() Trzymam kciuki za każdego komu potrzeba ![]() ---------- Dopisano o 02:09 ---------- Poprzedni post napisano o 02:07 ---------- Cytat:
![]() teraz ja zostałam sama, więc zmykam spać gaszę światło "pstryk" Edytowane przez piwnooka77 Czas edycji: 2011-12-15 o 02:10 |
|
|
|
|
#4882 | |||||
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() Cytat:
pomysł fajny A i tak skłaniam się do wanny bo już za nią tęsknię.... ![]() Cytat:
Cytat:
Jak ktoś nie odpisuje to po prostu pewnie nie zna odpowiedzi na Twoje pytanie.Cytat:
![]() Cytat:
Ale leci! O wazoniki miałam pytać ale już doczytałam I w ogóle mi nie zacytowało reszty Twoich wypowiedzi ![]() Mnie jeszcze nie ![]() Mój by pojechał tekstem z kabaretu "A czy ja chcę czegoś od Twojej głowy?" Jadę zaraz na uczelnię, potem prosto z małym na kontrolę do pediatry.....pewnie wieczorem zajrzę.. A w ogóle ADAŚ KOŃCZY DZIŚ PÓŁ ROCZKU
|
|
|
#4883 |
|
Zakorzenienie
|
telik
brumek skąd brałyście te obrazy? allegro? |
|
|
|
#4884 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Jestem, jestem. Czytałam, ale nie miałam weny pisać
Cytat:
Cytat:
![]() Kurde to chyba jako jedna z nielicznych nie mam problemów z popędem. No to buziaki dla Adasia Witam. Kawa już wypita, Dominik drzemie. Noc bardzo średnia. Kilka pobudek z płaczem
|
|
#4885 |
|
Rozeznanie
|
Witam i zmykam, podczutuje cały czas ale pisać nie mam czasu, moja krzykaczka chce 100% mojej uwagi
![]() dla Igorka i Adasia za pół roczku |
|
|
|
#4886 |
|
Zakorzenienie
|
a zobacz sobie na stronie fotojokera, maja dział fotoatrakcje a tam fotoobrazy
dla Adasia za pół roczku!!!bry mamusie , my już wszyscy po śniadanku (Brumku Twoje parówki robią u mnie furorę dziś znowu lekarz (endo), mam złe wyniki... aż się boję co powie ... |
|
|
|
#4887 |
|
Zakorzenienie
|
Adasiu najlepszego buziaczk od cioci i Agatki
mam w domu bobovity słoiczek od pół roku i tam w składzie jest pietruszka. W ogóle juz nie jest taka ciapka tylko jakieś grudki się pojawiają. Szukałam wczoraj owoców w słoiczkach i zostaje przy gerberze, bo hipp dosładza owoce Patrzyłam na śliwki i gerber nie dość, ze tańszy to bez cukru ![]() Carmela moja Agata zeby sie najesc sklepowym słoiczkiem musi zjesc ten uzy, jak sama zrobie to wystarczy porcja wielkosci tego małego ![]() Dziubku za endo ![]() zapomniałam co miałam napisać. Nocka taka se. Agata obudziła się o 2 wzięliśmy ją do łóżka i spała do 7. A ja co chwile się budziłam i przesuwałam kota, albo M. zeby jej nie było ciasno
|
|
|
|
#4888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4889 |
|
Zakorzenienie
|
Wrrrrrrrrrr napisałam MEGA posta i mi wcięło!!!
Wrrrr Dzień dobry dziewczynki. ADASIU KOCHANY!
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#4890 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co za parówki (czy ja przespałam jeden wątek że nic nie ogarniam )Cytat:
Daje Sarce śliwki juz chyba ze 3 dni, bo po miesnej zupce zrobiła kupe-kamienia
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:55.

Wyliczyły mi też ile mam urlopu wypoczynkowego do wykorzystania i wyszło że razem z 2012 rokiem mam - UWAGA UWAGA - 94 dni
Ale sobie nachomikowałam, co?
Aż się boję spytać czy są zwolennicy tej metody
). A tu się chichotał i w ogóle strasznie rozgadany był
Zaraz opiszę wszystko w klubie. Bardzoooo dziękuje za kciuki 

tylko wtedy juz pustki na regalach...

. Nie rozumiem, az tyle potrzebuje?
Zawsze zauważam że Cię nie ma i odpowiadam na Twoje posty, moja panno 

za każdego komu potrzeba
zębole