Krakowianki część XV - piszemy swoją historię - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Spotkania Wizażanek

Notka

Spotkania Wizażanek Spotkania Wizażanek to forum, gdzie umawiamy się na spotkania w realu. Uwaga! W temacie wpisz region, w którym chciałybyście się spotkać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-16, 11:34   #901
Melka88
Zakorzenienie

Dot.: Krakowianki część XV - piszemy swoją historię

Cytat:
Napisane przez gg22 Pokaż wiadomość
tyle że wystawiasz o sobie świadectwo, a nie o nich.

i tu się pojawia znowu argument, że skoro kobiety chcą równych praw to dlaczego to facet ma ustąpić miejsca w autobusie?
Równouprawnienie nie zwalnia ich jak dla mnie z odrobiny dżentelmeństwa. Mam się dać dyskryminować w pracy zarabiając mniej w zamian za to, że on ustąpi miejsca w autobusie? Bez jaj Gdzieś nam znika adekwatność.
Forever I’m yours, forever I do.

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Melka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 11:34   #902
Lenkapuma
Zakorzenienie

Specjalnie dla tych, którzy pierwsze słyszą o zachowaniu podczas korzystania z ruchomych schodów http://www.joemonster.org/filmy/1459...omych_schodach

Też jestem za informowaniem ludzi, jak powinni korzystać z takich schodów tym bardziej, że niejednokrotnie śpieszyło mi się na pociąg/bus/autobus itd i nie szło się przecisnąć przez tłum ludzi stojących jak święte krowy na całej szerokości schodów.

Lenkapuma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 11:42   #903
gg22
Zakorzenienie

nadrabiam 2/2

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Zamawiacie jakieś kalendarze?
przecież mówiłam że ja mam

mam na ścianę w kwiaty i aktualnie 2 czerwone torebkowe (kolor jest mega!) ale rozkłąd jest całego tygodnia na 2str.- trochę to mało czytelne.
mam też 2torebkowe z rozkładem 2dni na 1str. co już jest lepszym wariantem, ale okładkę mają niefajną. zawsze można coś z nią pokombinować.

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Wiecie może, gdzie naprawię torebkę? Przekopywałam teraz swoje w poszukiwaniu nospy, i przypomniałam sobie o jednej skórzanej, w której są zamki zepsute - podpruły się i te dzyndzelki od nich wyleciały (jeden mam, udało mi się znaleźć).
to zależy co konkretnie chcesz zrobić, bo możesz spróbować u krawca tam koło nas, albo polecam super kaletnika przy przystanku św.Wawrzyńca na Starowiślnej- taki biało-zielony

jak dzisiaj Twój kręgosłup? jak coś to zostawiłąm Ci leki i maść

Cytat:
Napisane przez farminka Pokaż wiadomość
Dziewczyny przychodzę z ogromną prośbą. Wczoraj w Krakowie zaginął mój mąż. Ostatni raz widziany był w okolicach Ronda Matecznego. Ma 193cm wzrostu, jest szczupły. Chciałabym żebyście spojrzały na zdjęcie i zastanowiły się czy może go nie widziałyście. Umieram ze strachu i proszę o pomoc w jego odnalezieniu. Jeśli któraś z Was ma jakieś informacje proszę o kontakt.
strasznie mi przykro i mam nadzieję, że się znajdzie. oczywiście będę starała się rozglądać

Cytat:
Dziewczyny - nie wiem co to, nie wiem jak się nazywa, ale ZAMAWIAM!
http://www.sadistic.pl/japonski-wynalazek-vt95864.htm
genialne!!!!! rewelacja! skośnookie to jednak mają pomysy!

ciekawe tylko z jakiego materiału to jest i czy po dłuższym używaniu nie będzie on bardzo rozwleczony

to już wiem jakie będzie następne zamówienie

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Komileon?

Też chce!
wizażanki wiedzą wszystko

Cytat:
Napisane przez Shiruvii Pokaż wiadomość
Łeeeeee, ale nie taki puchaty :/ Strasznie mi ten się nie podoba

Wolałabym taki http://www.trendsetterka.com/produkt...ba-szal-black/
puchaty też mi się nie podoba, ale ten nie ma odpowiedniego materiału. to po prostu trochę większy komin

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez hardgirl123 Pokaż wiadomość
a z tymi schodami to nowość nigdy nie słyszałam o czyms takim żeby stawać po prawej
wybacz, ale...
przecież to się rozumie samo przez się. tak samo jak chodzenie po odpowiedniej stronie chodnika

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
W Polsce ruchome schody są tak wąskie, a Mac Donald tak powszechny, że mało kto zmieści się po lewej stronie

W Anglii schody są szersze i to standard, że stoi się z prawej, a po lewej śmigają Ci, którzy nie chcą marnować czasu na jazdę. Poza tym przy każdych jest informacja, żeby stać po prawej. U nas tego nie ma, więc ludzie się nie domyślą.
nieprawda.
dlaczego np. w Wawie jest to normą bez względu na to czy są to schody w metrze czy w galerii?

Cytat:
Napisane przez SdC Pokaż wiadomość
O właśnie! Też mam wrażenie, że tylko w Krakowie tego nie wiadomo . A jak mnie to wkurza!
eeejjj taką mądrość to ja powiedziałam a nie Blair!

Cytat:
Napisane przez Melka88 Pokaż wiadomość
Równouprawnienie nie zwalnia ich jak dla mnie z odrobiny dżentelmeństwa. Mam się dać dyskryminować w pracy zarabiając mniej w zamian za to, że on ustąpi miejsca w autobusie? Bez jaj Gdzieś nam znika adekwatność.
dżentelmeństwo= dobre maniery kształtowało się przez stulecie, a jego fundamentem był fakt, iż kobiety postrzegane były jako osoby delikatne i skromne, które się hołubi, bo są kobietami, bo są słabsze itd itd. w momencie kiedy kobiety przestały mieć ochotę na to żeby postrzegać je jako delikatne i słabsze, a zaczęły wymagać równego traktowania no to tym samym zwolniły mężczyzn z obowiązku/ dobrej maniery ustępowania miejsca,puszczania w drzwiach itd. czy facet facetowi ustępuje miejsca, pomaga nieść walizkę itd? NIE. A więc albo konsekwencja albo wybieranie co jest fajne, a co nie.
.
gg22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 11:46   #904
2016070953
Konto usunięte

ja odruchowo staje po prawej na schodach - to już żeby nie było.do głowy mi tylko nie przyszło że to az takie istotne
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 11:46   #905
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Malla, przy "wejściu" na ruchome schody jest czesto rysunek z ludkiem stojącym po jednej stronie schodów., ludzi i tak uparcie stoją grupkami na całą szerokość...
Ale nie ma napisu "don't stand on the left side" :P
Stary 2011-12-16, 11:50   #906
Melka88
Zakorzenienie

Cytat:

dżentelmeństwo= dobre maniery kształtowało się przez stulecie, a jego fundamentem był fakt, iż kobiety postrzegane były jako osoby delikatne i skromne, które się hołubi, bo są kobietami, bo są słabsze itd itd. w momencie kiedy kobiety przestały mieć ochotę na to żeby postrzegać je jako delikatne i słabsze, a zaczęły wymagać równego traktowania no to tym samym zwolniły mężczyzn z obowiązku/ dobrej maniery ustępowania miejsca,puszczania w drzwiach itd. czy facet facetowi ustępuje miejsca, pomaga nieść walizkę itd? NIE. A więc albo konsekwencja albo wybieranie co jest fajne, a co nie.
Czyli co ? Żeby facet pomógł mi włożyć/ściągnąć torbę z miejsca bagażowego w pociągu (byłam szczerze zdziwiona, że żaden nie zareagował, kiedy prawie spadła mi na głowę, bo aurat moj TŻ się zawsze proponował do pomocy innym dziewczynom) to muszę z tym samym wykształceniem zapylać za mniejsze pieniądze na gorszym stanowisku? Żeby widzieli, że jestem delikatniejsza ( i zarazem głupsza ) ? Nie wystarczy, że jestem słabsza fizycznie ? I to się raczej przez równouprawnienie nie zmieni ?

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Stary 2011-12-16, 11:54   #907
nicRu
maszyna, nie człowiek

GG22, to nie do końca tak - kiedyś zwyczajowo to rolą mężczyzny było utrzymanie domu, on zarabiał, kobieta nie wnosiła do domu zarobionych pieniędzy, ale dbała o dobytek, męża dzieci. Każdy widzi, że to się zmieniło, nie mówimy o pracy na budowie, gdzie kobiete może ograniczać fizycznosc i wykona pracy mniej, mówimy o tym, że kobieta pracująca w ten sam spobó jak mężczyzna i w tym samym wymiarze godzinowym nie może być traktowana gorzej tylko dlatego, że fizycznie jest słabsza. Robiąc np. sprawozdanie nei rozstrzyga się konkursu kto może unieść większy ciężar i nie można rozstrzygać tego, że mężczyzna powinien zarobić więcej, bo jest mężczyzną i do tego sprawozdania uniósłby jeszcze 50kg np. węgla. Bo nie za noszenie węgla jest rozliczany. Równouprawnienie polega na tym, że przy przyjęciu takich samych obowiązków powinny obowiązywać równe prawa. Idąc tym tokiem rozumowania na temat ustępowania miejsca jeśli jest 1 kobieta i 5 mężczyzn, to większe powinno byc prawdopodobieństwo, że ustapi miejsca meżczyzna, praktyka pokazuje, że jest inaczej. Często dlatego, że kobiety od dawien dawna były wychowywane, że meżczyznę nalezy dobrze traktowac, bo zarabia, kobiety zaczely pracowac, to po pracy czesto wiele z nich mialo drugi darmowy etat w domu, co więcej zdarza sie i dzis, ze kobieta wychowuje swojego synka na mezczyzne, ktoremu obiad nalezy podac, niezaleznie czy ma 5 lat i po prostu go sobie nie zrobi czy 16 i moglby sam chociażby zupę odgrzać. Ktoś, komu mamusia zawsze uslugiwala, kto nie ma pojecia, ze trzeba umyc lazienkę, ze gotowanie to wiecej niz podgrzanie kupnej pizzy, komu w 90% przypadkow wszystko podstawiano pod nos nie ma poczucia, ze powinien ustapic miejsca, przeciez w domu to mamusia ustepowala wlasnie podtykajac wszystko pod nos i biegajac dookola domu, by wszystko ogarnąć. Sprowadzanie równouprawnienia bez rozumienia jakie ma przyczny do najprostszej płaszczyzny "niech kobieta tez popracuje w kopalni to równouprawnienia jej sie odechce" jest durne, płaskie i wskazuje na nieprzemyślenie tematu. Kobieta w kopalni byłaby niewydajnym pracownikiem. Ale w zwykłym biurze jest tak samo wydajna jak mężczyzna, bo tam fizyczność jej nie ogranicza. To, że kobiety przyjmowały w rodzinie rolę bardziej opiekuńcza niż zapewniającą materialne rpzetrwanie nie oznacza, że nie dostosowały się do tej roli.
Stary 2011-12-16, 11:56   #908
2016070953
Konto usunięte

Jejku Melka co Ty z tym słabsza fizycznie???
ja nienawidzę jak mi facet otwiera drzwi w aucie, klatce, windzie etc a w klatce i windzie to już szczególnie - co lepiej żeby to mi stojący za nimi bandzior przyłożył ????
Torby też noszę sama i nie narzekam. Nie jestem jakąś tam kruchą istotką.

znam kilka dziewczyn pracujących na budowach i nie narzekają :0

Edytowane przez 2016070953
Czas edycji: 2011-12-16 o 11:57
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 11:57   #909
SdC
Zakorzenienie

Cytat:
eeejjj taką mądrość to ja powiedziałam a nie Blair!
Nie wiem czemu wizaż to zamienił .

W kwestii ustępowania itp. jednak zgadzam się z Melką. Równouprawnienie tam, gdzie się nie różnimy, a tam gdzie się różnimy, to inna bajka . Prawdziwego równouprawnienia i tak nigdy nie będzie, bo między kobietą i mężczyzną są fizyczne różnice w budowie ciała i mózgu (dlatego też niektóre zawody będą zawsze zdominowane przez mężczyzn/kobiety - wynika ze statystyki ).

Edytowane przez SdC
Czas edycji: 2011-12-16 o 11:58
SdC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 12:04   #910
Melka88
Zakorzenienie

Cytat:
ja nienawidzę jak mi facet otwiera drzwi w aucie, klatce, windzie etc a w klatce i windzie to już szczególnie - co lepiej żeby to mi stojący za nimi bandzior przyłożył ????

znam kilka dziewczyn pracujących na budowach i nie narzekają :0

Hard, no jestem słabsza i niższa. Władowałam i ściągnęłam dwie torby pełne rzeczy i owszem, dałam radę, nie prosiłam się o pomoc. Ale jedna mi objechała, bo była za ciężka i prawie zrobiła krzywde. Siedziało na przeciw dwóch facetów, trzeci z córka (a jej też może być kiedyś pomoc potrzebna ) obok w siedzeniu i żaden nawet w tym momencie nie drgnął.

No i dobrze, niech pracują na tych budowach, ale tam można robić różne rzeczy. Niekoniecznie muszą nosić cegły na plecach.

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno

Edytowane przez Melka88
Czas edycji: 2011-12-16 o 12:11
Stary 2011-12-16, 12:06   #911
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

A ja tam lubię, kiedy facet puszcza mnie w drzwiach, albo otwiera je przede mną (np. w samochodzie), czy pomaga położyć ciężki bagaż na półce w pociągu (tylko raz zdarzyło mi się, że nikt się nie ruszył mi pomóc). Świadczy to o jego wychowaniu. I w sumie szkoda, że tak mało mężczyzn w obecnych czasach to robi...

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

To nie pech, że trafiamy na siebie, to głupie szczęście.
trustmyself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 12:06   #912
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:

jak dzisiaj Twój kręgosłup? jak coś to zostawiłąm Ci leki i maść

genialne!!!!! rewelacja! skośnookie to jednak mają pomysy!

ciekawe tylko z jakiego materiału to jest i czy po dłuższym używaniu nie będzie on bardzo rozwleczony

to już wiem jakie będzie następne zamówienie
Dziś trochę lepiej, to chyba są mięśnie - bo pomogła maść rozgrzewająca i nospa forte, więc tamtych leków na kręgosłup już nie brałam Mogę się ruszać w każdym razie, powoli bo powoli, ale zawsze coś

Ja tam uważam, że feministki nam wyrządziły wielką krzywdę, mimo wszystko. Chłopy się stały zniewieściałe, coraz ciężej na mężczyznę trafić Wyjdę na lenia, ale mi by wcale nie przeszkadzało gdybym miała tylko ładnie wyglądać i pachnieć
Stary 2011-12-16, 12:12   #913
SdC
Zakorzenienie

blair, a propos torebki - możesz u szewca spróbować . Na Starowślnej przy Wawrzyńca jest szewc, który chyba na szyldzie nawet ma naprawianie torebek, a jeśli mi się coś pomyliło, to obok jest sklep z torebkami, który też ma chyba usługę naprawiania .

Ja nie czekam aż jakiś facet się ruszy, tylko od razu proszę o pomoc . Nawet nie próbuję się siłować . Tym bardziej, że mogłabym zrobić krzywdę podróżnym przy moim wzroście i kombinacjach przy zdejmowaniu bagażu .
Stary 2011-12-16, 12:14   #914
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja uważam, że kobiety, które nazywają siebie femiistkami mają po proste źle postawione priorytety i cele. Zamiast walczyć o to by zgwałcona kobieta, która aborcji dokonać może, miała konkretną liste miejsc, jawna, gdzie może tego dokonać oraz jak najszybciej dostawala leki zmniejszajace szanse na zakazenie HIV i od razu miala pomoc psychologa, to walcza o "legalną aborcje", w kraju, gdzie aborcja jest de facto legalna. Zamiast edukować, że ciąża jest skutkiem seksu i jesli się jej nie chce to trzeba albo psotawić na absytencę albo antykoncepcję oraz że "kochanie, zdążę wyjąć" antykoncepcją nie jest, to chcą, by każda niedoedukoana kobieta mogła ciążę usunąć. A powinno zacząć się gdzies u podstaw, wśród kobiet, które dają sobą pomiatać. Ile to jest kobiet po prostu naiwnych bądź głupich, które dają krzywdzić siebie, bo "on powiedział, ze kocha i ze wiecej nie oszuka", "powiedzial, ze 5 raz nie zdradzi", "że wiecej nie uderzy" itp. bo ktoś im wmówił, ze kobieta bez mezczyzny jest mniej warta, wiec lepiej zeby byl jakikolwiek? Te wszelkie wykształcone kobiety które nazywają siebie feministkami bawią się w to od złej strony i od złej strony pozwalają pokazywać się w mediach, więc nie wskórają zbyt wiele.
Stary 2011-12-16, 12:19   #915
Melka88
Zakorzenienie

Nicru, masz rację Najpierw trzeba wyegzekwować to, co już mamy. A potem walczyć o coś, co niestety łatwo nam dane nie będzie

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Stary 2011-12-16, 12:19   #916
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Ja uważam, że kobiety, które nazywają siebie femiistkami mają po proste źle postawione priorytety i cele. Zamiast walczyć o to by zgwałcona kobieta, która aborcji dokonać może, miała konkretną liste miejsc, jawna, gdzie może tego dokonać oraz jak najszybciej dostawala leki zmniejszajace szanse na zakazenie HIV i od razu miala pomoc psychologa, to walcza o "legalną aborcje", w kraju, gdzie aborcja jest de facto legalna. Zamiast edukować, że ciąża jest skutkiem seksu i jesli się jej nie chce to trzeba albo psotawić na absytencę albo antykoncepcję oraz że "kochanie, zdążę wyjąć" antykoncepcją nie jest, to chcą, by każda niedoedukoana kobieta mogła ciążę usunąć. A powinno zacząć się gdzies u podstaw, wśród kobiet, które dają sobą pomiatać. Ile to jest kobiet po prostu naiwnych bądź głupich, które dają krzywdzić siebie, bo "on powiedział, ze kocha i ze wiecej nie oszuka", "powiedzial, ze 5 raz nie zdradzi", "że wiecej nie uderzy" itp. bo ktoś im wmówił, ze kobieta bez mezczyzny jest mniej warta, wiec lepiej zeby byl jakikolwiek? Te wszelkie wykształcone kobiety które nazywają siebie feministkami bawią się w to od złej strony i od złej strony pozwalają pokazywać się w mediach, więc nie wskórają zbyt wiele.
Mnie wczoraj bardzo uderzyło, jak Niesiołowski pojechał po Fotydze. Jak ktoś się wyśmieje z działaczek 'feministycznych' sld to wielka wrzawa i smarowanie w mediach, bo jak tak można kobiety wyśmiewać, ale jak jadą po kobiecie z przeciwnej frakcji, to dosłownie śmiech na sali - cały rząd buchnął śmiechem. Niesmaczne.

Uważam że zamiast aborcji to powinni walczyć o refundowaną antykoncepcję
Stary 2011-12-16, 12:21   #917

Dziewczyny, aktualizacja w klubie w wątku potańcówkowym
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 12:21   #918
gg22
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli co ? Żeby facet pomógł mi włożyć/ściągnąć torbę z miejsca bagażowego w pociągu (byłam szczerze zdziwiona, że żaden nie zareagował, kiedy prawie spadła mi na głowę, bo aurat moj TŻ się zawsze proponował do pomocy innym dziewczynom) to muszę z tym samym wykształceniem zapylać za mniejsze pieniądze na gorszym stanowisku? Żeby widzieli, że jestem delikatniejsza ( i zarazem głupsza ) ? Nie wystarczy, że jestem słabsza fizycznie ? I to się raczej przez równouprawnienie nie zmieni ?
nie zareagował bo coraz bardziej szerzy się wśród ludzi zwykłe chamstwo i brak elementarnych podstaw kultury, a dwa, że być może trafiło akurat na takich, którzy mają podejście "chciały równouprawnienia to je mają".

dobre maniery i jak sama powiedziałaś dżentelmeństwo nijak się ma do tematu wykształcenia, niższych zarobków itd. to są absolutnie 2 różne kwestie.

Cytat:
GG22, to nie do końca tak - kiedyś zwyczajowo to rolą mężczyzny było utrzymanie domu, on zarabiał, kobieta nie wnosiła do domu zarobionych pieniędzy, ale dbała o dobytek, męża dzieci. Każdy widzi, że to się zmieniło, nie mówimy o pracy na budowie, gdzie kobiete może ograniczać fizycznosc i wykona pracy mniej, mówimy o tym, że kobieta pracująca w ten sam spobó jak mężczyzna i w tym samym wymiarze godzinowym nie może być traktowana gorzej tylko dlatego, że fizycznie jest słabsza. Robiąc np. sprawozdanie nei rozstrzyga się konkursu kto może unieść większy ciężar i nie można rozstrzygać tego, że mężczyzna powinien zarobić więcej, bo jest mężczyzną i do tego sprawozdania uniósłby jeszcze 50kg np. węgla. Bo nie za noszenie węgla jest rozliczany.
jw. te argumenty nikaj się mają do tematu ustępowania miejsca starszej osobie w autobusie w 1szej kolejności przez mężczyznę, a dopiero potem przez kobietę

Cytat:
Równouprawnienie polega na tym, że przy przyjęciu takich samych obowiązków powinny obowiązywać równe prawa.
idąc tym tokiem myślenia skoro kobiety mają takie samo prawo jak mężczyzna (prawa wyborcze, do pracy zawodowej itd. itd.) to mają te same obowiązki-> np. obowiązek ustąpienia miejsca

Cytat:
Idąc tym tokiem rozumowania na temat ustępowania miejsca jeśli jest 1 kobieta i 5 mężczyzn, to większe powinno byc prawdopodobieństwo, że ustapi miejsca meżczyzna, praktyka pokazuje, że jest inaczej.
chyba nie rozumiem Twojego toku myślenia- niby dlaczego?

Cytat:
Często dlatego, że kobiety od dawien dawna były wychowywane, że meżczyznę nalezy dobrze traktowac, bo zarabia, kobiety zaczely pracowac, to po pracy czesto wiele z nich mialo drugi darmowy etat w domu, co więcej zdarza sie i dzis, ze kobieta wychowuje swojego synka na mezczyzne, ktoremu obiad nalezy podac, niezaleznie czy ma 5 lat i po prostu go sobie nie zrobi czy 16 i moglby sam chociażby zupę odgrzać. Ktoś, komu mamusia zawsze uslugiwala, kto nie ma pojecia, ze trzeba umyc lazienkę, ze gotowanie to wiecej niz podgrzanie kupnej pizzy, komu w 90% przypadkow wszystko podstawiano pod nos nie ma poczucia, ze powinien ustapic miejsca, przeciez w domu to mamusia ustepowala wlasnie podtykajac wszystko pod nos i biegajac dookola domu, by wszystko ogarnąć.
a przepraszam- czyja jest to wina? mężczyzn? kto zajmował się wychowaniem kiedyś i to najczęściej zajmuje się teraz? otóż kobiety.
jeszcze te np. 50lat temu rozumiem, że matki tak a nie inaczej wychowywały swoje córki i synów, ale ewolucja nastąpiła już za czasów naszych matek- już one troszkę inaczej były wychowywane i one inaczej wychowują nas, a my zupełnie inaczej będziemy wychowywać nasze dzieci. ta liberalizacja i zmiana podejścia pogłębia się od pokolenia naszych mam. tylko, że jeśli kobiety (nasze matki) tak a nie inaczej uczą swoich synów to koło się zamyka i tego się nie przerwie.

to nie jest wina mężczyzn że tak jest. nie można ich za to obarczać winą.

Cytat:
Sprowadzanie równouprawnienia bez rozumienia jakie ma przyczny do najprostszej płaszczyzny "niech kobieta tez popracuje w kopalni to równouprawnienia jej sie odechce" jest durne, płaskie i wskazuje na nieprzemyślenie tematu. Kobieta w kopalni byłaby niewydajnym pracownikiem.
powiedz to zagorzałym feministkom

Cytat:
Ale w zwykłym biurze jest tak samo wydajna jak mężczyzna, bo tam fizyczność jej nie ogranicza. To, że kobiety przyjmowały w rodzinie rolę bardziej opiekuńcza niż zapewniającą materialne rpzetrwanie nie oznacza, że nie dostosowały się do tej roli.
zgadzam się w 100%

Cytat:
Hard, no jestem słabsza i niższa. Władowałam i ściągnęłam dwie torby pełne rzeczy i owszem, dałam radę, nie prosiłam się o pomoc. Ale jedna mi objechała, bo była za ciężka i prawie zrobiła krzywde. Siedziało na przeciw dwóch facetów, trzeci z córka (a jej też może być kiedyś pomoc potrzebna ) obok w siedzeniu i żadnen nawet w tym momencie nie drgnął. .
wystarczyło po prostu poprosić o pomoc.
.
Stary 2011-12-16, 12:26   #919
nicRu
maszyna, nie człowiek

Nie wiem czy może o refundację, ale przecież zamiast usuwać można zapobiegać. I jakoś wielu kobietom się to udaje, co ciekawe. Pokazywanie ich jako walczących o aborcję jest po prostu ośmieszaniem ich na całej linii, a taki wizerunek feministek się kreuje Do tego parytety - co to za sztuka wepchnąć na listę kobiety, które możliwe, że niekoniecznie mają "pęd do władzy" ?

Oooch, zmykam na zajęcia, których być nie powinno i na których ja wolałabym nie być

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

GG22 mają, bo jak już napisałam - prędzej ustapi kobieta niż mężczyzna, bo wielu z nich nie jest nauczonych i nie wyniosło tego z domu. Szczególnie nie robią tego przy swoich kolegach. A to jakie jest miejsce kobiety w domu i do czego uczy swoje dzieci ma związek z feminizmem, świadomością swojego miejsca w świecie i równouprawnieniem.
Stary 2011-12-16, 12:26   #920
granatowo
Zadomowienie

Cytat:
Ja nie czekam aż jakiś facet się ruszy, tylko od razu proszę o pomoc . Nawet nie próbuję się siłować . Tym bardziej, że mogłabym zrobić krzywdę podróżnym przy moim wzroście i kombinacjach przy zdejmowaniu bagażu .
Mam to samo.
Wchodzę do pociągu, zdejmuję bagaż z ramienia/pleców i zwracam się z uprzejmą prośbą do jakiegoś chłopaka/faceta.
Jeśli ich nie ma w pobliżu kładę bagaż obok siebie.

Sama na górę wkładam tylko wtedy, gdy mam pewność, że dam radę to zrobić i nie zrobię z siebie głupka jak mi torba wyleci z rąk, przygniatając moją twarz do podłogi
Stary 2011-12-16, 12:41   #921
gg22
Zakorzenienie

Cytat:
W kwestii ustępowania itp. jednak zgadzam się z Melką. Równouprawnienie tam, gdzie się nie różnimy, a tam gdzie się różnimy, to inna bajka . Prawdziwego równouprawnienia i tak nigdy nie będzie, bo między kobietą i mężczyzną są fizyczne różnice w budowie ciała i mózgu (dlatego też niektóre zawody będą zawsze zdominowane przez mężczyzn/kobiety - wynika ze statystyki ).
co nas różni w momencie ustępowania miejsca w autobusie?
NIC. dlatego nie zgadzam się ze stwierdzeniem Melki

Cytat:
Napisane przez trustmyself Pokaż wiadomość
A ja tam lubię, kiedy facet puszcza mnie w drzwiach, albo otwiera je przede mną (np. w samochodzie), czy pomaga położyć ciężki bagaż na półce w pociągu (tylko raz zdarzyło mi się, że nikt się nie ruszył mi pomóc). Świadczy to o jego wychowaniu. I w sumie szkoda, że tak mało mężczyzn w obecnych czasach to robi...
dokładnie. ja też to lubię i żałuję, że jest coraz mniej takich facetów.
w P. zawsze bardzo sobie to ceniłam, że właśnie taki jest i spotykając innych facetów na swojej drodze od razu mnie uderza to, że nie mają takich manier

Cytat:
Dziś trochę lepiej, to chyba są mięśnie - bo pomogła maść rozgrzewająca i nospa forte, więc tamtych leków na kręgosłup już nie brałam Mogę się ruszać w każdym razie, powoli bo powoli, ale zawsze coś

Ja tam uważam, że feministki nam wyrządziły wielką krzywdę, mimo wszystko. Chłopy się stały zniewieściałe, coraz ciężej na mężczyznę trafić Wyjdę na lenia, ale mi by wcale nie przeszkadzało gdybym miała tylko ładnie wyglądać i pachnieć
to się cieszę)

oczywiście, że nam wyrządziły wielką krzywdę.
dla mnie te zatwardziałe feministki mają nierówno pod sufitem i zupełnie przewracają rozumienie idei równouprawnienia

Cytat:
Ja uważam, że kobiety, które nazywają siebie femiistkami mają po proste źle postawione priorytety i cele.
(...)
Te wszelkie wykształcone kobiety które nazywają siebie feministkami bawią się w to od złej strony i od złej strony pozwalają pokazywać się w mediach, więc nie wskórają zbyt wiele.
klask i:

Cytat:

1.GG22 mają, bo jak już napisałam - prędzej ustapi kobieta niż mężczyzna, bo wielu z nich nie jest nauczonych i nie wyniosło tego z domu.

2. Szczególnie nie robią tego przy swoich kolegach.

3. A to jakie jest miejsce kobiety w domu i do czego uczy swoje dzieci ma związek z feminizmem, świadomością swojego miejsca w świecie i równouprawnieniem.
1. nie wyniosło bo nie miał ich kto nauczyć. Kobiety powinny też zdać sobie sprawę, że one również są winne temu, że mężczyźni wychowani są tak a nie inaczej co odbija się rykoszetem na naszej pozycji. Bo jeśli mamusia usługuje synusiowi, pierze, gotuje itd. a każda dziewczyna jest dla niego zła no to jak taki synuś kiedyś będzie miał odpowiedni gest w stosunku do kobiet? no chyba że ewentualnie tylko do mamusi

2. przy kolegach mogą tym bardziej zachowywać się jak ćwoki, bo w dzisiejszym świecie ważne jest żeby być cool, trixi, jezzi itd. wszystko tylko nie kulturalnym i na poziomie

3. owszem ma, ale feminizm ma więcej niż 100 lat temu. Era przewartościowania roli kobiety zaczęła się pod koniec XIX wieku kiedy to nastąpiła rewolucja przemysłowa i kobiety zaczęły chcieć pracować i rozpoczęła się walka o prawo do pracy, a potem o prawa wyborcze, potem przyszła I wojna światowa, która wymusiła na kobietach pracę, bo nie było innego wyjścia, a potem poszła już lawina.
Kobiety miały baaardzo dużo czasu żeby przekazywać z pokolenia na pokolenie inną świadomość swojego miejsca w świecie.
Ja widzę różnicę między poglądami mojej babci, mamy a moim. to tylko 3 pokolenia, jakieś 50lat, a zmiana jest diametralna.
.
Stary 2011-12-16, 12:42   #922
Malla
Nie depcze krokusów

Zgadzam się całkowicie z nicRu

Blair - nie ma sensu refundować antykoncepcji, państwa na to nie stać. Seks to nie jest coś, co człowiek MUSI. Równie dobrze mogę się dopraszać refundowania Etiaxilu albo żądać w lokalach darmowej kawy, bo mam niskie ciśnienie.
Powinniśmy stawiać na edukowanie młodych, z czym związane jest współżycie i na jakie ryzyko się decydują, bzykając na dyskotece.
Co z tego, że na Woodstocku rozdawali gumy za darmo, skoro dzieciaki ich nie używały, "bo Misiowi tak niewygodnie, a ja nie lubię tego zapachu".
Cytat:
Hard, no jestem słabsza i niższa. Władowałam i ściągnęłam dwie torby pełne rzeczy i owszem, dałam radę, nie prosiłam się o pomoc. Ale jedna mi objechała, bo była za ciężka i prawie zrobiła krzywde. Siedziało na przeciw dwóch facetów, trzeci z córka (a jej też może być kiedyś pomoc potrzebna ) obok w siedzeniu i żaden nawet w tym momencie nie drgnął.
Nigdy mi się tak nie zdarzyło. Może dlatego, że jestem mniejsza Staram się radzić sobie sama, ale nieraz o mały włos nie uszkodziłam pasażera spadającą torbą. Z jednej strony to jego problem, że nie zaproponował pomocy i dostał w łeb, a z drugiej to on mnie może podać do sądu po ewentualnym uszkodzeniu zdrowia.
Stary 2011-12-16, 12:56   #923
blair witch
Zakorzenienie

Mall - moim zdaniem Państwo prędzej stać na refundowanie antykoncepcji, niż na utrzymywanie nieplanowanych dzieci Odchodzą koszty socjalu, dopłat, zasiłków na dzieci i im podobnych Myślę że antykoncepcja wyjdzie taniej niż zasiłki

Ale fakt faktem, edukacja o antykoncepcji też musi być, koniecznie. Jakieś 4 lata temu czytałam w gazecie o babce która miała 5 dzieci, potem zaszła z 6, i ona centralnie NIE WIEDZIAŁA ŻE Z SEKSU SĄ DZIECI Nie miała pojęcia że od tego w ciążę zachodziła

Nicru - feministki same sobie stawiają takie świadectwo, i same siebie w świetle walki tylko o aborcję. Nie powinny się dziwić że normalnemu człowiekowi się tylko z tym kojarzą I tak jak napisałaś - u nas aborcja jest legalna w kilku przypadkach, kwestia jest taka że lekarz który państwowo odmówi, prywatnie zrobi, i z tym trzeba walczyć - żeby aborcja do której teraz jest prawo była faktycznie egzekwowana. Bo dla mnie aborcję na życzenie zaczną traktować jak antykoncepcję. Z 4 lata temu pracowała u nas babka z Ukrainy, która miała 5 albo 6 zabiegów... I powiedziała że dla niej to się niczym nie różni od brania tabletek, tyle że trzeba do lekarza i już. Przeraziło mnie to.

Edytowane przez blair witch
Czas edycji: 2011-12-16 o 12:57
blair witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 12:58   #924
SdC
Zakorzenienie

Cytat:
co nas różni w momencie ustępowania miejsca w autobusie?
NIC. dlatego nie zgadzam się ze stwierdzeniem Melki

dokładnie. ja też to lubię i żałuję, że jest coraz mniej takich facetów.
w P. zawsze bardzo sobie to ceniłam, że właśnie taki jest i spotykając innych facetów na swojej drodze od razu mnie uderza to, że nie mają takich manier
Widzę absolutny brak konsekwencji . Jeśli chodzi o maniery - ustępowanie miejsca kobiecie przez mężczyznę (nie mówię nawet, że starszą, po prostu kobiecie) jest tego samego typu zachowaniem, co otwieranie drzwi w samochodzie/lokalu/domu itp. I uważam za chamstwo, gdy kobieta ustępuje, a 5 mężczyzn siedzi. Nie rozumiem za to - dlaczego otwieranie drzwi jest ok, a ustępowanie miejsca w pierwszej kolejności przez mężczyzn jest złe. To wynik takich samych dobrych manier jak i tych, których oczekujesz .
Stary 2011-12-16, 13:04   #925
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3
Konto usunięte

lalaith - info o discmanie masz w klubie
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 13:27   #926
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

GG, soczewki mi przyszły i są niedobre, przesuwają się brzydko na oku (widzę pigment) , w dodatku na moich ciemnych oczach nie są aż tak niebieskie... No i parametry mam ok, bo takie same jak moich standardowych soczewek. No cóż, będą używane BARDZO od święta...

Ok, zwijam się na autobus. Do zobaczenia z niektórymi wieczorem

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

Stary 2011-12-16, 13:40   #927
gg22
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę absolutny brak konsekwencji . Jeśli chodzi o maniery - ustępowanie miejsca kobiecie przez mężczyznę (nie mówię nawet, że starszą, po prostu kobiecie) jest tego samego typu zachowaniem, co otwieranie drzwi w samochodzie/lokalu/domu itp. I uważam za chamstwo, gdy kobieta ustępuje, a 5 mężczyzn siedzi. Nie rozumiem za to - dlaczego otwieranie drzwi jest ok, a ustępowanie miejsca w pierwszej kolejności przez mężczyzn jest złe. To wynik takich samych dobrych manier jak i tych, których oczekujesz .
to nie jest brak konsekwencji już wyjaśniam.

cz.1 mojej wypowiedzi tyczyła się polemiki ad. słów Melki, że facet powinien 1szy ustąpić miejsca i tego, że rozróżnienia równouprawnienia w sytuacjach/ dziedzinach różnic między kobietami i mężczyznami.
(nie wiem czy jasno to wyjaśniłam) było to merytoryczne wypowiedzenie się, a nie mówienie o tym czy mi to odpowiada czy nie.

cz2. nawiązująca do słów Trust to moje subiektywne "chcenie i lubienie"

mam w dalekim poważaniu feministki i te całe ich idiotyczne hasła. Dla mnie w kontekście równości między kobietami a mężczyznami ważne jest to żeby
-kobiety miały równy dostęp do stanowisk,
- takie samo wynagrodzenie na tych samych stanowiskach co m.,
- aby nie były dyskryminowane ze względu na to, że natura schrzaniła sprawę i wyłącznie je przystosowała do przedłużania gatunku
(to tak pokrótce, ale w zasadzie to co najważniejsze)

jestem np. przeciwna
-parytetom bo jest to sztuczny i krzywdzący podział, który w perspektywie długofalowej może odbić się czkawką
- pracy kobiet w każdym zawodzie- oczywiście niech ma prawo wyboru, ale nie twórzmy sztucznego założenia, że kobieta tak samo sprawdzi się jako górnik jak mężczyzna. Nie sprawdzi się poza może jakimiś wyjątkami w stylu kobiety-siłaczki

Cytat:
Napisane przez trustmyself Pokaż wiadomość
GG, soczewki mi przyszły i są niedobre, przesuwają się brzydko na oku (widzę pigment) , w dodatku na moich ciemnych oczach nie są aż tak niebieskie... No i parametry mam ok, bo takie same jak moich standardowych soczewek. No cóż, będą używane BARDZO od święta...

Ok, zwijam się na autobus. Do zobaczenia z niektórymi wieczorem
bo te kolorowe soczewki zazwyczaj są troszkę większe od noromalnych i mają odrobinę większą "dziurkę" na źrenicę przez co troszkę widać Twój naturalny kolor tęczówki.
.
Stary 2011-12-16, 13:42   #928
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

Tylko, że ta dziurka na źrenicę zjeżdżała mi w dół i przysłaniała de facto źrenicę - ewidentnie coś nie tak

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

Stary 2011-12-16, 13:44   #929
SdC
Zakorzenienie

Cytat:
to nie jest brak konsekwencji już wyjaśniam.

cz.1 mojej wypowiedzi tyczyła się polemiki ad. słów Melki, że facet powinien 1szy ustąpić miejsca i tego, że rozróżnienia równouprawnienia w sytuacjach/ dziedzinach różnic między kobietami i mężczyznami.
(nie wiem czy jasno to wyjaśniłam) było to merytoryczne wypowiedzenie się, a nie mówienie o tym czy mi to odpowiada czy nie.

cz2. nawiązująca do słów Trust to moje subiektywne "chcenie i lubienie"

mam w dalekim poważaniu feministki i te całe ich idiotyczne hasła. Dla mnie w kontekście równości między kobietami a mężczyznami ważne jest to żeby
-kobiety miały równy dostęp do stanowisk,
- takie samo wynagrodzenie na tych samych stanowiskach co m.,
- aby nie były dyskryminowane ze względu na to, że natura schrzaniła sprawę i wyłącznie je przystosowała do przedłużania gatunku
(to tak pokrótce, ale w zasadzie to co najważniejsze)

jestem np. przeciwna
-parytetom bo jest to sztuczny i krzywdzący podział, który w perspektywie długofalowej może odbić się czkawką
- pracy kobiet w każdym zawodzie- oczywiście niech ma prawo wyboru, ale nie twórzmy sztucznego założenia, że kobieta tak samo sprawdzi się jako górnik jak mężczyzna. Nie sprawdzi się poza może jakimiś wyjątkami w stylu kobiety-siłaczki
Z pogrubionym się nie zgodzę . Z oczywistych przyczyn, ale wiem co miałaś na myśli . Z resztą się zgodzę . Ale dalej nie rozumiem, o co Ci chodziło . Ale nieważne, nie wnikajmy w to .
Stary 2011-12-16, 13:48   #930
OneMoreDress
Zakorzenienie

Cytat:
mam ten sam problem:/
moja babcia generalnie niczego nie potrzebuje, jak to babcia. no a kupować po raz kolejny krem/ rajstopy/ ciapy to trochę lipa:/ na razie nie mam dla niej nic
A może fajny termofor? Ja mojej mamie dzisiaj kupiłam-ostatnio pobolewa ja 'to tu to tam' i takie wygrzanie czasem się jej przyda A żeby nie poczuła się staro to termofor jest w 'opakowaniu' misia-reniferka

Cytat:
Eeeee tam Dla mnie to miłe jak facet otwiera drzwi, weźmie ciężką torbę (torbę-podróżną, z zakupami itd a nie torebkę ). Ja traktuje to raczej jako rodzaj opieki

A i dzisiaj mi nagle wszyscy faceci w autobusach ustępowali miejsca...może wyglądam jakbym była w ciąży?
OneMoreDress jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Spotkania Wizażanek

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości