Amelka jest już z nami,na resztę dzieciaczków czekamy z otwartymi ramionami.I/II.2012 - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-17, 07:30   #3781
nawojka8583
Zadomowienie

Dot.: Amelka jest już z nami,na resztę dzieciaczków czekamy z otwartymi ramionami.I/I

Cześć Brzuchatki!
Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
Melduję że żyję ale nie siedzę w ogóle na kompie. Moja kość łonowa robi sobie ze mnie jaja i nie boli tylko jak siedze albo leżę wiec jak zalegnę na kanapie to nie mam jak wstać na górę do kompa . A na serio to mam już dość. W nocy nie śpię bo brzuch mi się obniżył i co godzinę się budzę uciskana na pęcherz i muszę siku ale przynajmniej oddycha mi się lepiej. Zaczęłam 36. tc i mam przeczucie że jednak urodze w grudniu. Trzymajcie się
Postaram się coś nadrobić wieczorem jak małą położę bo i tak ostatnio cierpie na bezsenność (dziś od 4. nie śpię)
Właśnie myślałam wczoraj o Tobie, że nam znowu zamilkłaś. Eh ja dziś od 5tej nie śpię, a wcześniej tylko od 23 z pięcioma przerwami na toaletę. Boli mnie dziś miednica
nawojka8583 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 07:30   #3782
Haniula
Zakorzenienie

Dot.: Amelka jest już z nami,na resztę dzieciaczków czekamy z otwartymi ramionami.I/I

hej mamusie z rana
myslalam ze bede pierwsza, ale jakiś SMOK nas uprzedził

Wstalam bo mialam w planie jechac na uczelnie, alee ze mam dzis tylko dwa zajecia obowiazkowe a leje i wieje niemiłosiernie to stwierdziłam ze nie bede narażac Lenki na chorobe przed samymi swietami i tłuc sie autobusem 30km zeby posiedziec dla obecności nee nee

Musze isc do sklepu po miesko, bo męzuś dziś wraca i zazyczył sobie lasagne na obiado-kolacje i moze upieke muffinki, tylko z czym?

Agatek bardzo ładne to łózeczko, tez tak po ciuchu mysle o turystycznym, ale raczej na wiosne i moze uzywane albo kojec, bo chciałabym zeby stało na balkonie ze jak bedzie ciepło to mała bedzie tam siedziec a ja sie bede prażyć na słonku

Ty masz kafelki w pokoju?
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 08:07   #3783
nawojka8583
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość
Chyba jestem chora
Gardło mnie boli od rana bardziej niż zwyklei nie przestaje, męczy mnie jakiś kaszel i drapanie, nos też jakoś dziwnie przytkany i boli mnie głowa
Leżę cały czas pod kocem i nic nie przechodzi

Jasne
Przewijak:
http://allegro.pl/klups-przewijak-ni...999260969.html
Materac (ten co wczoraj któraś z Was wklejała)
http://allegro.pl/fiki-miki-materac-...997464950.html
Pościel:
http://allegro.pl/klups-posciel-3-el...997464906.html
Agawoo zdrówka życzęno i za zakupy, pościel z żyrafką śliczna

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ----------

Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
wiedzialyscie ze jest roznica kiedy??

http://www.blog.przedporodem.pl/kied...ciac-pepowine/
Mój kolega, który był zmuszony sam odebrać poród, nie był w stanie sam przeciąć pępowiny. Czekali na karetkę niedługo coprawda, ale później były jakieś tam powikłania z tego powodu właśnie, że pępowina była za późno odcięta.

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

Cytat:
Napisane przez renata:) Pokaż wiadomość
nawojka wy juz macie mure4 no nie?
Mamy murę3a pisałam, że 4??? Sorki, że dopiero dzis odpisuje, ale wczoraj już nie wchodziłam i nie widziałam pytania.

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ----------

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
zboczuch !
Ja tam nic zboczonego na mśli nie miałam, ale widzę, że Ty to tylko o jednym

Edytowane przez nawojka8583
Czas edycji: 2011-12-17 o 08:04
Stary 2011-12-17, 08:15   #3784
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość

A więc wstawiam zdjęcia łóżeczka- wybrałam niebieskie, bo urzekł mnie ten kolor w sklepie a że niebieskie pasuje do obu płci, to dlaczego nie?
Agatek,ładne łożeczko

Cytat:
Napisane przez nawojka8583 Pokaż wiadomość
Agawoo zdrówka życzęno i za zakupy, pościel z żyrafką śliczna
Dziękuję

Ja wstałam o 6-tej, odwiozłam TZta do pracy, byłam już w sklepie i zjadłam rogalika i kakao na śniadanie Teraz umyłam głowę i jak wysuszę, będę ruszać na miasto jeszcz po parę rzeczy

Dzisiaj w TVN-ie mówili, że u nas szanse na śnieg w święta to 50 % Takie święta bez klimatu

tylko po to, żeby w niej wszystko było
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 08:48   #3785
nawojka8583
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewula83 Pokaż wiadomość
Hejka

Bylam dzisiaj w klinice co chce rodzic,porobili wszystkie badania i okazalo sie,ze dziecko nie jest takie duze,wazy teraz 3450 w 37+1,radza zeby rodzic naturalnie.W tamtym tygodniu moja lekarka mowila,ze dziecko duze 3680 gram i cesarka,Ci w klinice ze nie takie duze i rodzic naturalnie.Masakra....kom u tu wierzyc.Mam odstawic magnez duzo seksu i ruchu,zeby zaczac rodzic,bo dziecko nie jest juz wczesniakiem,a mniejsze sie latwiej rodzi.

Nie wiem czy cos zrozumialyscie z mojego monologu....

I nie wierze juz w USG dotyczace wagi....
Ewula no to niezły mętlik pytanie teraz które USG się pomyliło

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Cytat:
Ja tez się tego boje. Zreszta babcia tzta straszy mnie że to będzie drugi Mimuś (tak mówią na mojego męza). A M. był od cholery podobno.... właził na dachy i z nich spadał, jak mial 3 lata to wbił swojej siostrze nozyczki w ramię. Ale najbardziej rozbraja mnie historia jak prababcia do której był bardzo przywiązany kazała mu byc grzecznym bo jechała do sklepu to skubany przywiązał sznurek do koszyka (takiego jak kiedys sie zbierało ziemniaki) i usiadł w tym koszyku, grzecznie na nią czekając

załączam kombinezonik i czapeczkę które kupiła siostra tzta dla małej. Powiedziała że nie mogła sie oprzeć
n iezły przebój był z tego Twojego męża:haha ha:, a ubranka

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------

Cytat:
I jeszcze pochwalę sie stroikiem który dziś stworzyłam
WOW jaki ładny

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ----------

Cytat:
Napisane przez NataliaM1103 Pokaż wiadomość
no więc tak byłam dzisiaj na wizycie u lekarza, Bartuś waży od 2800 do 3200,ułożony jest prawidowo główką w dół,a że dzisiaj 36 tc i 4 dni to odstawiam fenoterol ispoptin i luteinę - więc mam ogromnego stracha co będzie dalej.Lekarz mówi ,że może mi sie napinac lekko brzuch ale to się unormuje po paru dniach,urodzic moge równiez po paru dniach ale też często po odstawieniu leków ciążę się przenosi.rozwarcia brak więc nalezy spokojnie czekac

Więc może była to ostatnia wizyta dzisiaj ,jeżeli do nowego roku nie urodzę mam się zjawic i umówimy się na wywoływanie porodu

Najbardziej uśmialiśmy się z Tżetem z tych jąderek Maluszka - że one takie duże na 3 d hehehe.

Byłam też w szpitalu w Lesznie na porodówce zobaczyc jak tam jest i po rozmowie z połóżną która miała dyżur stwierdzilismy ,że porodu rodzinnego nie będzie,ona też twierdzi ,że jeżeli facet nie chce to niema co namawiac .
Porodówka i sale ok ale tak jakoś cicho było na tym oddziale,dziwnie cicho....
NataliaM za wizyte

---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Cytat:
Ahhhhh nie chwaliłam się kurka

Dziś kurier przywiózł mi łóżeczko
Już złożone nie mogłam się powstrzymać zaraz nakryję prześcieradłem, co by się nie nakurzyło
klask i:

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Cytat:
Napisane przez MMONIKA9 Pokaż wiadomość
ja właśnie się czaje na te chce kupić 2 kpl. bo jak pokoik już będzie zrobiony to chce żeby jakieś ładne firanki wisiały ale facet ma duży wybór może ci się coś spodoba http://allegro.pl/160x300cm-gotowa-f...974036556.html

a byłam dziś u lekarza i nooo lekarz w szoku że jeszcze się kulam stwierdził ze już dawno powinnam być na porodówce obrzeki nóg nie zaciekawe więc mam jak najwiecej leżec lub chodzić mało siedzieć bo wtedy mocniej uciskam tu gdzieś w pachwinach i dlatego sie robią te obrzęki ale zauważył że cała jestem strasznie opuchnięta.ma nadzieje ż eprzed świętami już urodzę więc mu mówie że ma mi podpowiedzieć jak mam to niby zrobić :conf used: skoro małemu się nie śpieszy mimo że chodzę sprzątam męcze organizm to powiedział ze jak chłop jest w domu i zdrowy to mam zacząć spełniać obowiązki mamy szaleć do woli teraz no a szyjka cąły czas 5,5cm nic się nie zmienia tak więc kulam sie dalej a w poniedziałek chyba pojdzie w ruch olejek rycynowy
Monika no to goń chłopa do roboty
Stary 2011-12-17, 08:57   #3786
nawojka8583
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pearpearl Pokaż wiadomość
Pobudka o 5
Smok glodny, wiec siedze juz z kanapkami i cieplym mlekiem. Znowu urosnie
Na Ondine zasnelam szybciutko

Dzisiaj o 9 poprosze o kciuki za tzta egzamin

Dzisiaj 32 tydzien i wedlug suwaczka "Maluch wazy juz prawie 2 kg"
Pearl za TZ i za 32tc
Stary 2011-12-17, 09:22   #3787
BebiBebi
Rozeznanie

GG do BebiBebi

Dzień Dobry.

Pół nocy nieprzespanej znów ;/

Chciałabym się porządnie wyspać, ale chyba muszę poczekać do emerytury

Agatek fajne to łóżeczko - czy tak będzie stało, czy je obrócicie żeby mieć dostęp do szafki ?

BebiBebi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 09:27   #3788
bambusiek
Zakorzenienie

Odblokowali mi neta, więc ponadrabiałam

Cytat:
Napisane przez inutil Pokaż wiadomość
Oszzzzz, właśnie patrzę na mój suwaczek a tam 37tc i komentarz... " Koniec 36 tygodnia ciąży oznacza, że dziecko jest już donoszone - a więc poród może odbyć się w każdej chwili. Czy walizka do szpitala już spakowana?"
No nieźle

Cytat:
dostalam wyplate tzn ch** a nie wyplate;( bo tylko dop dnia zwolnienia bo to koniec roku i jak nie urodze to mi doplaca a jak urodze to mi zus wyplaci za mc albo 2;( kur** i za co tru swieta zrobic??;/ socjala nie dadza wyplate dadza w czesci boze jak tu sie nie wykonczyc
Nie smutaj

Cytat:
Ja już się podpytałam - mi płaci zakład pracy, a potem rozlicza się z Zusem, więc wypłaty mam normalnie i w terminie (tyle, że mnijesze, bo jakieś tam koszty uzyskania przychodu czy coś mi odpada). Ale tym sposobem jeszcze przed świętami dostanę drugą wypłatę
Ja nie wiem dlaczego mam wyższą w sumie mi to wcale nie przeszkadza

Cytat:
Napisane przez Dark lady Pokaż wiadomość
Hmm, to ja pojemnik musze sobie kupować na każde badanie!

Bo promocje od wtorku były. Pojechałam tam w środę i myślałam że armagedon nadchodzi. Godzina 10 a tam ludzi tyle że nie ma jak przejść, wszyscy rzucili się na promocje i wykupywali tak że już właśnie w środę zaczęło brakować. Ja się jeszcze na parę rzeczy załapałam.
.
Też muszę sama pojemniczki kupować... zawsze kupuję kilka na zapas, na szczęście koszt niewielki

Cytat:
Napisane przez renata:) Pokaż wiadomość
mam jeszcze jedno pytanko do was uważacie że jest konieczność zapinania fotelika do stelaża? bo jakbym sie decydowała na wózek graco to chciałabym fotelik maxi cosi (lepsze) a nie ma możliwości wpięcia takiego fotelika i nie wiem czy brac 3w1 czy 2w1 plus fotelik
My chyba poprosimy o dołożenie adapterów, znajomi polecali.
Mamy wózek 2w1 i w sklepie mówili, że bez problemu mogą nam dorobić adaptery do dowolnego fotelika
Po świętach jedziemy po resztkę wyprawki, to zamówimy

Cytat:
Twoj spi 0d 1-ej do 5-ej - moj autentycznie wtedy caly czas buszuje. Sprawdzalam wiele razy, bo albo mi nie dawal spac, albo jak wstawalam sie na siku, to czulam malca od razu po przebudzeniu, poza tym tz mi czesto mowi, ze jak np on sie przebudza w nocy, to od razu kladzie lapke na brzuchu i sie dziwi,ze ja spie podczas gdy Nietopson buszuje jak oszalaly
Mój też non stopa szaleje, rzadko się nie rusza
I w nocy b. często mąż jak dotknie brzucha, to mówi, że młody szaleje

Cytat:
Napisane przez mala_stopka Pokaż wiadomość
a takie pytanie z innej beczki, jakie macie firanki w kuchni????

my juz 2 lata mieszkamy na swoim, a ja cały czas nie mam firanki w kuchni, bo nic mi się nie podoba i na nic nie mogę się zdecydować a cos w końcu trzeba by, bo to parter....
ja mam zwykłe zazdrostki, tzn. jedną dłuższą od sufitu + 2 krótsze na szybach.
Tyle, że za kuchnią mam jeszcze werandę i dalej ogród, więc firanki nie mają funkcji zasłaniania, tylko robienia klimatu

Cytat:
Napisane przez ewula83 Pokaż wiadomość
Hejka

Bylam dzisiaj w klinice co chce rodzic,porobili wszystkie badania i okazalo sie,ze dziecko nie jest takie duze,wazy teraz 3450 w 37+1,radza zeby rodzic naturalnie.W tamtym tygodniu moja lekarka mowila,ze dziecko duze 3680 gram i cesarka,Ci w klinice ze nie takie duze i rodzic naturalnie.Masakra....kom u tu wierzyc.Mam odstawic magnez duzo seksu i ruchu,zeby zaczac rodzic,bo dziecko nie jest juz wczesniakiem,a mniejsze sie latwiej rodzi.

Nie wiem czy cos zrozumialyscie z mojego monologu....

I nie wierze juz w USG dotyczace wagi....
O kurcze... chyba lepiej posłuchać tych specjalistów, gdzie będziesz rodzić

Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
Co robicie na wigilie i święta? Jutro jadę na zakupy i szukam przepisów. Będę robić :
rybę po grecku,
śledzie (szukam jakiegoś fajnego przepisu, coś ze śmietaną)
jajka faszerowane pieczarkami
3 bit
drugie ciasto (szukam przepisu i pomysłu)
zupe grzybową krem
pierniczki
Ja robię 2 ciasta: 3bita i tego murzynka z czekoladową nutą, co polecała Zosia
poza tym na wigilię: śledzie z cebulką i majonezem + rybka w ananasach (ale to w większości mama zrobi)
na święta: kurczaka w curry i sama nie wiem co:co nfused:

Cytat:
no więc tak byłam dzisiaj na wizycie u lekarza, Bartuś waży od 2800 do 3200,ułożony jest prawidowo główką w dół,a że dzisiaj 36 tc i 4 dni to odstawiam fenoterol ispoptin i luteinę - więc mam ogromnego stracha co będzie dalej.Lekarz mówi ,że może mi sie napinac lekko brzuch ale to się unormuje po paru dniach,urodzic moge równiez po paru dniach ale też często po odstawieniu leków ciążę się przenosi.rozwarcia brak więc nalezy spokojnie czekac

Więc może była to ostatnia wizyta dzisiaj ,jeżeli do nowego roku nie urodzę mam się zjawic i umówimy się na wywoływanie porodu

Najbardziej uśmialiśmy się z Tżetem z tych jąderek Maluszka - że one takie duże na 3 d hehehe.

Byłam też w szpitalu w Lesznie na porodówce zobaczyc jak tam jest i po rozmowie z połóżną która miała dyżur stwierdzilismy ,że porodu rodzinnego nie będzie,ona też twierdzi ,że jeżeli facet nie chce to niema co namawiac.

Czemu nie będziecie razem rodzić?
Wiesz może co trzeba mieć ze sobą w szpitalu?
Kojarzysz może nazwisko tej położnej?

Cytat:
Ahhhhh nie chwaliłam się kurka

Dziś kurier przywiózł mi łóżeczko
Już złożone nie mogłam się powstrzymać zaraz nakryję prześcieradłem, co by się nie nakurzyło

Cytat:
Kogel Mogel uwielbiam Corus moja corus ty juz dlugo panienka nie bedziesz;p
Oj tak

Cytat:
a byłam dziś u lekarza i nooo lekarz w szoku że jeszcze się kulam stwierdził ze już dawno powinnam być na porodówce obrzeki nóg nie zaciekawe więc mam jak najwiecej leżec lub chodzić mało siedzieć bo wtedy mocniej uciskam tu gdzieś w pachwinach i dlatego sie robią te obrzęki ale zauważył że cała jestem strasznie opuchnięta.ma nadzieje ż eprzed świętami już urodzę więc mu mówie że ma mi podpowiedzieć jak mam to niby zrobić skoro małemu się nie śpieszy mimo że chodzę sprzątam męcze organizm to powiedział ze jak chłop jest w domu i zdrowy to mam zacząć spełniać obowiązki mamy szaleć do woli teraz no a szyjka cąły czas 5,5cm nic się nie zmienia tak więc kulam sie dalej a w poniedziałek chyba pojdzie w ruch olejek rycynowy
Hehehe... Teraz tylko napaść na Tżta

Cytat:
A więc wstawiam zdjęcia łóżeczka- wybrałam niebieskie, bo urzekł mnie ten kolor w sklepie a że niebieskie pasuje do obu płci, to dlaczego nie?
Śliczne

Aaaa... co do auta, to my mamy Opla Astrę II combi. Wcześniej mieliśmy I.
A combi kupione ze względu na ilość sprzętu różnego rodzaju przewożonego regularnie przez mego męża.
Dopiero jakoś po tygodniu od kupna okazało się, że jestem w ciąży, powóz spokojnie się zmieści w bagażniku
_________________________ __________
Byłam na roratach, zjadłam śniadanko - świeża buła + pasztet z pudełka + majonez do tego kawałek czekolady i jesteśmy zadowoleni

Tak sobie myślę, że chyba raz skoczę do pepco/textil marketu i kupię jeszcze kilka bodziaków z długim rękawkiem, żeby mieć na wyjście ze szpitala i na wizyty do lekarza. mam tylko 2 szt. i to nie nówki

Jeszcze miałam coś pisać, ale zapomniałam
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 09:40   #3789
uska000
Zadomowienie

dzien dobry

zaraz bede jesc sniadanko a potem robimy generalke... tzn ja nadzoruje a tzt robi

http://www.suwaczek.pl/cache/b034e10552.png
uska000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:10   #3790
bambusiek
Zakorzenienie

Aaa... mamy już choinkę wczoraj wieczorkiem przyjechała
ok. 120 cm za 30 zł póki co stoi na werandzie, dzisiaj małż ją usadzi w wiadrze, a ubierzemy wieczorkiem lub jutro

No i moja mama obchodzi dzisiaj okrągłe urodziny miała sobie kupić w prezencie jakiegoś ciucha, ale nic nie wybrała, więc dostanie storczyka
G. 9.1O.18
Stary 2011-12-17, 10:11   #3791
*Agatek*
Zakorzenienie

Siemanko

Poszłam spać o 3 w nocy i co? O 9 się budzę wyspana 6h wystarcza... wrr znów się zaczyna wyspanie się po tak krótkim śnie a wolałabym poleżeć do 12stej

agawoo, nawojka, bambusek

Cytat:
Napisane przez BebiBebi Pokaż wiadomość
Agatek fajne to łóżeczko - czy tak będzie stało, czy je obrócicie żeby mieć dostęp do szafki ?

Będzie tak stało Komoda jest bardzo płytka bo ma tylko 35 cm głębokości, więc otwierając ją nie zawadza o łóżeczko, więc
Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
No w końcu i nareszcie spoko luzik jest jak narazie

Cytat:
bardzo ladne
tak ladne, ze az mi sie chce od razu turystycznego, a nie najpierw w wawie drewniane, a pozniej na Mazurach turystyczne
tesciowie maja kupic, wiec zobaczymy, jak szybko to zrobia

Ooo teście odpalą łóżeczko?? Fajnie, koszty zawsze mniejsze Troszkę smuci mnie fakt, że łóżeczko bez wibracji, ale co tam... podłożę wibrator i będzie to samo

[QUOTE=pearpearl;31099662]
To Ty sama zzerasz wszystkie trufle i nei chcesz sie dzielic, a wspolczucia wymagasz? Pffffff
naiwna
[/quote]
a nie??

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
Agatek bardzo ładne to łózeczko, tez tak po ciuchu mysle o turystycznym, ale raczej na wiosne i moze uzywane albo kojec, bo chciałabym zeby stało na balkonie ze jak bedzie ciepło to mała bedzie tam siedziec a ja sie bede prażyć na słonku

Ty masz kafelki w pokoju?

Tak tak, mam kafelki wszędzie w domu jeden pokój ma panele, ale po latach widać rysy... Dywan mamy w gościnnym i tam gdzie panele, a ja nie mam, nie jest zimno w zimę, podrzewanych nie mamy, a w lato przyjemnie nawet Fajna sprawa z kafelkami, jak coś się rozleje to raz dwa i masz czysto

Edytowane przez *Agatek*
Czas edycji: 2011-12-17 o 10:12
*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:12   #3792
dph
Rozeznanie

Cytat:

Tak sobie myślę, że chyba raz skoczę do pepco/textil marketu i kupię jeszcze kilka bodziaków z długim rękawkiem, żeby mieć na wyjście ze szpitala i na wizyty do lekarza. mam tylko 2 szt. i to nie nówki

ja też chyba dokupię ze 2 bodziaki z długim rękawem bo mam chyba tylko ze 2 szt.
A tak wogóle to dzień doberek właśnie zjadłam śniadanko i zaraz się zabieram za porządki chce mi się jak cholera. Ja to wogóle jakaś inna jestem bo ja nie przepadam za świętami wszystko mnie wtedy denerwuje a najbardziej ludzie, wszystko jest pięknie i ładnie tylko na okres świąt a po świętach ludzie znowu robią się wredni
Stary 2011-12-17, 10:14   #3793
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
ok. 120 cm za 30 zł póki co stoi na werandzie, dzisiaj małż ją usadzi w wiadrze, a ubierzemy wieczorkiem lub jutro

No i moja mama obchodzi dzisiaj okrągłe urodziny miała sobie kupić w prezencie jakiegoś ciucha, ale nic nie wybrała, więc dostanie storczyka
jak to... przyjechała?? można zamówić gdzieś czy jak?? 120 cm to duża chujaneczka ale będzie pachniało

No i zdrówko za mamusie wypijemy

Stary 2011-12-17, 10:17   #3794
dph
Rozeznanie

Cytat:

No nieźle

Nie smutaj

Ja nie wiem dlaczego mam wyższą w sumie mi to wcale nie przeszkadza

Też muszę sama pojemniczki kupować... zawsze kupuję kilka na zapas, na szczęście koszt niewielki

My chyba poprosimy o dołożenie adapterów, znajomi polecali.
Mamy wózek 2w1 i w sklepie mówili, że bez problemu mogą nam dorobić adaptery do dowolnego fotelika
Po świętach jedziemy po resztkę wyprawki, to zamówimy

Mój też non stopa szaleje, rzadko się nie rusza
I w nocy b. często mąż jak dotknie brzucha, to mówi, że młody szaleje

ja mam zwykłe zazdrostki, tzn. jedną dłuższą od sufitu + 2 krótsze na szybach.
Tyle, że za kuchnią mam jeszcze werandę i dalej ogród, więc firanki nie mają funkcji zasłaniania, tylko robienia klimatu

O kurcze... chyba lepiej posłuchać tych specjalistów, gdzie będziesz rodzić

Ja robię 2 ciasta: 3bita i tego murzynka z czekoladową nutą, co polecała Zosia
poza tym na wigilię: śledzie z cebulką i majonezem + rybka w ananasach (ale to w większości mama zrobi)
na święta: kurczaka w curry i sama nie wiem co:co nfused:

Czemu nie będziecie razem rodzić?
Wiesz może co trzeba mieć ze sobą w szpitalu?
Kojarzysz może nazwisko tej położnej?

Oj tak

Hehehe... Teraz tylko napaść na Tżta

Śliczne

Aaaa... co do auta, to my mamy Opla Astrę II combi. Wcześniej mieliśmy I.
A combi kupione ze względu na ilość sprzętu różnego rodzaju przewożonego regularnie przez mego męża.
Dopiero jakoś po tygodniu od kupna okazało się, że jestem w ciąży, powóz spokojnie się zmieści w bagażniku
_________________________ __________
Byłam na roratach, zjadłam śniadanko - świeża buła + pasztet z pudełka + majonez do tego kawałek czekolady i jesteśmy zadowoleni

Cytat:

a jaki to rodzaj choinki bo bardzo fajna cena?
Stary 2011-12-17, 10:27   #3795
nawojka8583
Zadomowienie

agacia_cz wszytskiego najlepszego na Nowej Drodze Życia!!! Dużo szczęścia i miłości
Stary 2011-12-17, 10:29   #3796
eliza1984
Zadomowienie

Cześć mamusie
Wczoraj małż zafarbował mi odrosty i od razu sie lepiej czuję.pomęczyłam się trochę z siedzeniem ,ale całe szczęscie skurcze mnie później nie łapały więc My dziś zaczynamy 34 tydzień,po prostu leci ten czas jak oszalaly szczególnie jak sie leży i nic nie roi i każdy dzień jest taki sam jak wczorajszy.Mężuś pojechał teraz po kosze wiklinowe do szafki dla małej ,po jemiołę i jakieś ubranko dla Nikolci na wyjście cieplejsze.Widzę że mało z was wymienia pierogi jako potrawę na wigilię ,ja sobie nie wyobrażam bez nich świąt.Zawsze pomagałam mamie je robić ale niestety nie w tym roku.Jejku jak mi brakuje chodzenia po sklepach i patrzenia na te świąteczne ozdoby
zanim się urodziłaś - kochałam Cię ,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia...
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."
eliza1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:32   #3797
*Agatek*
Zakorzenienie

ŚMIESZNY MIŚ

Dziś Agacia ślubuje???

Wszystkiego Najlepszego na Nowej Drodze Życia!!!!

Wasze zdrówko!!!!!!

Stary 2011-12-17, 10:36   #3798
MartuNiunia87
Rozeznanie

WITAM W SOBOTNI PORANEK!!

mała druga noc robiła mi przemeblowanie w brzuchu... już wiem, że to pieszczoch - przestaje i uspokaja się jak ją głaszczę... wtedy pcha swój tyłeczek w miejsce głaskania

Cytat:
załączam kombinezonik i czapeczkę które kupiła siostra tzta dla małej. Powiedziała że nie mogła sie oprzeć
Mam identyczną czapeczkę!

Idę się myć i porządkować mieszkanko

Wczoraj przyjechała komoda dla małej jak już powprowadzam wszystko zrobię wam foto

WCZORAJ ZACZĘŁYŚMY 32 tc ;
)
Sakramentalne TAK - 11.06.2011
Martynka- 23.02.2012

...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic...
MartuNiunia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:42   #3799
eliza1984
Zadomowienie

Agacia cz wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia
zanim się urodziłaś - kochałam Cię ,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia...
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."
eliza1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:54   #3800
MartuNiunia87
Rozeznanie

Cytat:
ŚMIESZNY MIŚ

Dziś Agacia ślubuje???

Wszystkiego Najlepszego na Nowej Drodze Życia!!!!

Wasze zdrówko!!!!!!

STO LAT !!!!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez☠tytułu.jpg (39,0 KB, 4 załadowań)
Sakramentalne TAK - 11.06.2011
Martynka- 23.02.2012

...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic...
MartuNiunia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 10:57   #3801
kasikzaki
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to kasikzaki

Dzień dobry mamusie

Na wstepie... Agacia wszystkiego naj naj

Dzisiaj pierwszy raz od dłuższego czasy przespałam ciągiem 5 godzin, jestem w szoku

Tż dzisiaj na szczescie kończy o normalnej porze(3) i moge pojechać na miasto kupić pręzety pod choinkę dla dzieciaków siostry. Tak to jestem uziemiona, bo przed świętami mają zapiernicz i wraca codziennie o 6.30....z drugiej strony dobrze bo kasiury wiecej zarobi hihi
kasikzaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 11:02   #3802
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50

Cytat:
Bardzo ładne macie to łóżeczko Też kupiłam turystyczne, ale nie mam ani pałąka do niego, ani przewijaka. Za to kupiłam 2 szt pościeli do łóżka drewnianego hihi, więc muszę się za takim drewnianym rozejrzeć teraz

Cytat:
Napisane przez dph Pokaż wiadomość
A tak wogóle to dzień doberek właśnie zjadłam śniadanko i zaraz się zabieram za porządki chce mi się jak cholera. Ja to wogóle jakaś inna jestem bo ja nie przepadam za świętami wszystko mnie wtedy denerwuje a najbardziej ludzie, wszystko jest pięknie i ładnie tylko na okres świąt a po świętach ludzie znowu robią się wredni
Popieram całkowicie. Może nie wszyscy są tacy obłudni, ale mi się tak właśnie święta kojarzą. Przy stole super świetnie, a dzień po znowu to samo. Dlatego bardzo, ale to bardzo cieszę się, że spędzimy tą Wigilę jedynie we trójkę - znaczy 1 + 2w1

Kobitki kupiliśmy dziś wózek wkońcu. Wysłałam raniutko mojego tż, żeby rozglądnął sie za łóżeczkiem drewnianym, a ten dzwoni, ze wózek namierzył fajny i Maxi Cosi na nim pisze i w ogóle taki lekki i już nie pamiętam co gadał, bo rano było i kazał mi się szybko ubierać

I byłam wczoraj w pracy rano zawieźć zwolnienie. W kadrach pracuje taka bardzo przyjemna dziewczyna. Ona jest też w ciąży. Tylko to jest coś koło 3-4 miesiąca. W każdym razie ma leukocyty we krwi jakąś większą ilość i do tego jeszcze cięsnienie niesamowicie niskie, bo coś koło 90/50 i wysoki puls przy tym. Lekarz póki co pozwolił jej pić kawę i tym sobie troszkę podwyższać.
Czy macie może jakieś informacje albo rady, albo któraś z Was tak miała czy zna podobny przypadek? Chciałabym jej coś pomóc, ale pojęcia nie mam jak

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200807202338.html
http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...d7fcac01be.png
82 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 -->56 <--
boroo50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 11:03   #3803
kropeczka1984
Rozeznanie

Wszystkiego najlepszego Agacia

A mi udało się wczoraj wymienić tą za dużą koszulę do karmienia na mniejszą Tzn. rozmiar jest nadal M, ale ta jest ciut inaczej szyta

Wczoraj robiłam jeszcze uszka i pierogi z grzybami. Dzisiaj ubieramy choinkę

Tak wczoraj pisałyście, że jak Dzidek jest aktywny w brzuszku, to potem tak samo będzie. No i u mnie załamka, bo mam wrażenie, że cały czas się wierci Jedyna nadzieja w tym, że to po prostu oznacza, że jednak śpi tylko przewraca się z boku na bok
kropeczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 11:09   #3804
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
jak to... przyjechała?? można zamówić gdzieś czy jak?? 120 cm to duża chujaneczka ale będzie pachniało

No i zdrówko za mamusie wypijemy
Taka nasza dalsza rodzinka prowadzi sprzedaż z dowozem do domu. Podaje się tylko jakie drzewko i jakie duże się chce
No i pachnie bosko

Dzięki za toasta

Cytat:
Napisane przez dph Pokaż wiadomość
a jaki to rodzaj choinki bo bardzo fajna cena?
świerk srebrzysty czy jakoś tak

To ja również przyłączam się do życzeń dla Agaci i jej wkrótce Męża Wszystkiego naj

Dzwoniłam do mamy i zaprosiła nas na jutro na obiad
G. 9.1O.18
Stary 2011-12-17, 11:21   #3805
renata:)
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamciurka Pokaż wiadomość
Uska ja nie miałam, ale ta kumpela co ostatnio rodziła to leżała 12 godzin
moja kuzynka tez12
Cytat:
Mąż do mnie pisze na maila... wypisuje na co ile pieniędzy w tym napisał o tym materacu z nakładką + klinem, a on pisze: "PRZEZNACZONE JEST NA MATERAC Z KLINEM I POWŁOKĘ" sam jest jak ta powłoka

12 albo 24 h

Cytat:

Byłam też w szpitalu w Lesznie na porodówce zobaczyc jak tam jest i po rozmowie z połóżną która miała dyżur stwierdzilismy ,że porodu rodzinnego nie będzie,ona też twierdzi ,że jeżeli facet nie chce to niema co namawiac .
no to super że juz nie musisz leków brać a maluszek może szybciutko wyjdziejak byś chciała w sryczniu czy w grudniu?
Cytat:
ojojoj
to moj moglby zjesc Twoja...

Cytat:
Napisane przez boroo50 Pokaż wiadomość
Wózka nie mam i wózka jeszcze nie wybrałam... Ciągle nie mogę się zdecydować
Ogólnie chciałam Murę, ale jest cholernie droga :/
ooo to nie jestem samamura ciężka strasznie - nie przeraża cie to? włąsnie to mnie od niej odciągnęło...
Cytat:
ja właśnie się czaje na te chce kupić 2 kpl. bo jak pokoik już będzie zrobiony to chce żeby jakieś ładne firanki wisiały ale facet ma duży wybór może ci się coś spodoba http://allegro.pl/160x300cm-gotowa-f...974036556.html

a byłam dziś u lekarza i nooo lekarz w szoku że jeszcze się kulam stwierdził ze już dawno powinnam być na porodówce obrzeki nóg nie zaciekawe więc mam jak najwiecej leżec lub chodzić mało siedzieć bo wtedy mocniej uciskam tu gdzieś w pachwinach i dlatego sie robią te obrzęki ale zauważył że cała jestem strasznie opuchnięta.ma nadzieje ż eprzed świętami już urodzę więc mu mówie że ma mi podpowiedzieć jak mam to niby zrobić skoro małemu się nie śpieszy mimo że chodzę sprzątam męcze organizm to powiedział ze jak chłop jest w domu i zdrowy to mam zacząć spełniać obowiązki mamy szaleć do woli teraz no a szyjka cąły czas 5,5cm nic się nie zmienia tak więc kulam sie dalej a w poniedziałek chyba pojdzie w ruch olejek rycynowy
hihi ale rada to faceta do łóżka za włosy zaciągnij i jutro porodówka
Cytat:
ide spac bo ktos mi tylek wciska pod zebra...
ciekawe kto?
Cytat:
mąż ma jakąś durną popijawe którą u niego na dziale nazywają wigilia w niedziele a chciałam jechać w odwiedziny do babci. No ale i tak sobie nie posiedzi i nie popije bo rano w poniedziałek do ginekologa mnie musi zawieźć.

czubasku u mojego w pracy jest kolacja z popijawą też- wigilijna oczywiściechyba w większosci firm tak mają...niestety
Cytat:
Pobudka o 5
Smok glodny, wiec siedze juz z kanapkami i cieplym mlekiem. Znowu urosnie
Na Ondine zasnelam szybciutko

Dzisiaj o 9 poprosze o kciuki za tzta egzamin

bardzo ladne
tak ladne, ze az mi sie chce od razu turystycznego, a nie najpierw w wawie drewniane, a pozniej na Mazurach turystyczne
tesciowie maja kupic, wiec zobaczymy, jak szybko to zrobia

To Ty sama zzerasz wszystkie trufle i nei chcesz sie dzielic, a wspolczucia wymagasz? Pffffff
naiwna

---------- Dopisano o 06:39 ---------- Poprzedni post napisano o 06:36 ----------

kciuki za tż trzymane były
twój suwaczek jakis kłamliwy jest
Cytat:
Agatek,ładne łożeczko

Dziękuję

Ja wstałam o 6-tej, odwiozłam TZta do pracy, byłam już w sklepie i zjadłam rogalika i kakao na śniadanie Teraz umyłam głowę i jak wysuszę, będę ruszać na miasto jeszcz po parę rzeczy

Dzisiaj w TVN-ie mówili, że u nas szanse na śnieg w święta to 50 % Takie święta bez klimatu
no niestety u nas dzisiaj ma sypac i jutro i w środe a w piątek ma być już 5stopni na plusie więc znowu świeta jak wielkanocne się szykują...w tamtym roku jak szłam na pasterke było plus15

hi,
ja juz po zakupach -prezenty załatwione po części na reszte czekam w paczkach, jestem wściekła na tż, a córcia się wierci i was pozdrawia
wczoraj sobie uświadomiłam że nie mam opakowania na smoczek więc został dzisiaj zakupionydzięki wam mamusie!

"nadwrażliwość to mój wróg- przerost duszy nad rozumem[...] dyskretnej troski trzeba mi"

http://www.suwaczki.com/tickers/ajwwb201imv5ykw7.png

Lilka już z nami!!

renata:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 11:27   #3806
kasikzaki
Zadomowienie

Cytat:

za wizytę.
Cytat:

Cytat:
Napisane przez Oluska1988 Pokaż wiadomość
AgaMili podadzą mi i małemu antybiotyki

Ja na święta robie:
rybe po japońsku
snikersa
krówke
to robie sama a z mamą będziemy robić:
makowiec
sernik
keks
rybe po sułtańsku
jakieś śledzie ze 2 rodzaje napewno w tym jedną sałatke
pierogi
jakieś jeszcze coś mama wymyśli jest z zawodu kucharzem i dupki zawsze mamy po wigili większe

Agatek tyle razy pisałaś o Valentino że aż mi się przypomniał sklepik szkolny w podstawówce b tam mieli to cudo i wczoraj kupiłam sobie w Toruńskich Piernikach w GP pół kilo pycha
Zainteresowałą mnie ta ryba po japońsku i znalazłam taki przepis http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/201...-japonsku.html

To jest taka jak Ty robisz??? Jak tak to powiedz mi czy ta zalewa za bardzo nie rozmaka panierki. ja lubię chrupiąca i trochę mi tak szkoda zalać, a ogólnie wyglada bardzo smacznie.
Jak robisz inaczej to proszę o przepis
Cytat:
Napisane przez bybella Pokaż wiadomość

jutro wizyta u ginka, jestem taka ciekawa czy mój szkrab się nam pokaże czy znowu się dupką odwróci do rodziców
za wizytę.
Cytat:
no wlasnie !!!
w koncu ktos napisal, ze oddziela sie te syfki, a nie tylko rozpuszcza

Tak swoją drogą, my w pracy nie kupujemy takiego gotowego klarowanego, bo klarowanie jest bardzo proste. Codziennie rano rozpuszczamy pół kilo masła, po jakimś czasie jak się odwarstwi zlewamy tylko klarowne i tyle
Stary 2011-12-17, 11:33   #3807
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tez juz chyba sprobuje zasnac.
W tv leci Ondine, ale slyszalam,ze to slabe jest,wiec moze tym szybciej usne

Dobranoc, Dziewczatka
Bardzo słabe...

Poszłam spac jakos po 23 i dopiero wstałam
Otwieram oczy a w pokoju posprzątane na tip top mąż mnie wyręczył i moge dziś leniuchować

Agacia wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z

Edytowane przez czubasek20
Czas edycji: 2011-12-17 o 11:34
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 11:42   #3808
AgaMili
BAN stały

Wszystkiego najlepszego dla Agaci i jej męża
Cytat:
Nie ma u Was reala ani nic podobnego? za drogie to masło, żeby tylko jedną łyżkę dawać Tak mi się rzucało to masło w oczy jak pracowałam w realu i często na przecenę szło bo nikt tego nie kupował
Agatek 8 miesiecy ze mną piszesz i nie wiesz gdzie ja mieszkam. U mnie ze sklepów : Sainsbury, Morrisons, Waitrose. Na pewno nie Real
Cytat:
Pobudka o 5
U mnie o 6.00 ale o 7.00 usnęłam ponownie do 9.30 gdy Milena przyszła z moimi kapciami i szlafrokiem żebym wstawała a ja oczu nie mogłam otworzyć
za tż
Cytat:
Napisane przez nawojka8583 Pokaż wiadomość
Cześć Brzuchatki!

Właśnie myślałam wczoraj o Tobie, że nam znowu zamilkłaś. Eh ja dziś od 5tej nie śpię, a wcześniej tylko od 23 z pięcioma przerwami na toaletę. Boli mnie dziś miednica

Cytat:

2 szt.? Ja mam kilkanaście i 5 bluzeczek z dł.. Ale nie mam za to kaftaników.
Cytat:
Napisane przez eliza1984 Pokaż wiadomość
Cześć mamusie
Wczoraj małż zafarbował mi odrosty i od razu sie lepiej czuję.pomęczyłam się trochę z siedzeniem ,ale całe szczęscie skurcze mnie później nie łapały więc My dziś zaczynamy 34 tydzień,po prostu leci ten czas jak oszalaly szczególnie jak sie leży i nic nie roi i każdy dzień jest taki sam jak wczorajszy.Mężuś pojechał teraz po kosze wiklinowe do szafki dla małej ,po jemiołę i jakieś ubranko dla Nikolci na wyjście cieplejsze.Widzę że mało z was wymienia pierogi jako potrawę na wigilię ,ja sobie nie wyobrażam bez nich świąt.Zawsze pomagałam mamie je robić ale niestety nie w tym roku.Jejku jak mi brakuje chodzenia po sklepach i patrzenia na te świąteczne ozdoby
U nas nie ma Wigilii bez pierogów . Nawet o nich nie pisałam bo to oczywiste że będą. Napisałam tylko co ja robię a pierogów nie umiem
menu wigilijne to:
śledzie po japońsku
śledzie w śmietanie
śledzie z pieczarkami
ryba po grecku
barszcz z uszkami
zupa grzybowa czysta z makaronem
paszteciki orzechowe
pierogi z kapustą i grzybami
Ze słodkości:
sernik
makowiec
miodownik
3bit
Na święta:
I dzien devolaye (czy jak to sie tam pisze) z piersi indyka (u mnie)
II dzien schab ze śliwką (u rodziców)
Poza tym jaja faszerowane, sałatka jarzynowa, sałatka buraczano-jarzynowa, chrzan domowej roboty i wędliny na śniadania i kolacje Juz się nie mogę doczekać tego jedzonka

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

Czubasku nie denerwuj się na meża z tą kolacją świąteczną. Ja miałam swoją w czwartek. Szef wynajął restaurację, było mnóstwo jedzenia, drinki, piwo i picia, wszyscy sie super bawili. Nie było mowy o pracy tylko luźne gadki i mnóstwo śmiechu. Czasem trzeba tak odreagować pracę, zwłaszcza gdy ma się stresującą. Ja co prawda nie piłam ale uśmiałam się z kolegów po kilku piwach. Zawiozl mnie tz a odebrał tata bo mąż był w pracy i było bardzo fajnie. Tż mi jeszcze powiedział "baw się dobrze", zero zazdrości że on nie idzie
AgaMili jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 11:44   #3809
uska000
Zadomowienie

zrobilismy przedpokoj tzn tzcik zrobil a ja tylko kiwalam palcem a on glowa z nerwow;p i juz nie mam sily poszedl wywalic 3 worki smieci i teraz jedziemy z kuchnia

http://www.suwaczek.pl/cache/b034e10552.png
uska000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 11:47   #3810
kasikzaki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eliza1984 Pokaż wiadomość
.Widzę że mało z was wymienia pierogi jako potrawę na wigilię ,ja sobie nie wyobrażam bez nich świąt.
Ja co prawda nic nie wymieniałam bo potrawami będzie sie zajmować mama i siostra, nie wiem po prostu czy jeszcze ja będę w stanie. Ale co do pierogów to u nas są na pierwszym miejscu
Pisałam w zeszłym tyg. że robiłam i mroziłam ja jako dziecko to tylko pierogi jadłąm na Wigilie i do teraz mi tak zostało ze jem ich najwiecej
Cytat:
Napisane przez kropeczka1984 Pokaż wiadomość

Tak wczoraj pisałyście, że jak Dzidek jest aktywny w brzuszku, to potem tak samo będzie. No i u mnie załamka, bo mam wrażenie, że cały czas się wierci Jedyna nadzieja w tym, że to po prostu oznacza, że jednak śpi tylko przewraca się z boku na bok
Ach u mnie to samo.........pociesza mnie to ze w nocy raczej śpi, no chyba że nie czuje
Ale ostatnio mówię siostrze że maluch ma 4 razy dziennie czkawkę a ona....no mój Franek też tak miał i do teraz często czka
Ciekawe czy to jest jakaś zależność czy tylko zbieg okoliczności
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości