Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. IX - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-19, 15:18   #3511
zebrawpaski
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. IX

u mnie Wigilia jest takim niesamowicie wyjątkowym dniem...

jestem strasznym śpiochem ale od małego uczono nas, że w Wigilię trzeba wstać jak najwcześniej. Zrywam się gdy tylko otworze oczy.
Tradycją u mnie jest, że idzie się na poranne roraty kiedyś na 6.15 teraz są chyba o 6.30 więc jak dla mnie świt!
Pierwszą czynność jaką należy wykonać po wstaniu to przemycie twarzy lotowatą wodą z drobnymi pieniążkami aby zapewnić sobie dostatek cały rok.
Tz bardzo śmiał się z tej tradycji i mówił, że to jakiś zabobon.
W pierwsza wspólną wigilie zerwałam się o świcie i pobiegłam do łazienki aby tradycji stało się zadość. Dzień wcześniej naszykowałam kilka groszówek (tych którymi obrzucano nas przed kościołem w dniu ślubu), napuściłam wody do kranu wrzuciłam monety i umyłam się w tej wodzie. Pieniążki zostawiłam na brzegu umywalki.
Ponownie weszłam do łazienki jak już tz odbył poranną toaletą i co widzę....na brzegu umywalki suszy się cała pokaźna garść monet- niekoniecznie groszówek!

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

zawsze zabiegamy z siostrą o to aby na Roraty poszedł też Tata lub jeszcze lepiej brat a to dlatego, że w Wigilię pierwszy próg domu powinien przekroczyć mężczyzna, najlepiej młody to przyniesie szczęście domownikom.
Po roratach jemy śniadanie-- makowiec drożdżowy z posypką i śledzie

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Wigilia jest u nas nazywana inaczej Szczodrym Dniem. To dzień kiedy obdarowujemy innych różnymi podarkami Prezenty pod choinką sa namiastką tego ale to taki odpowiedni dzień aby podrzucić sąsiadom swojską kiełbasę lub boczuś albo podarować komuś kto nas odwiedził w południe z życzeniami słoik miodu

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

W wigilię nie wolno płakac i nie wolno się kłócić a to drugie ne zawsze nam wychodzi bo w ferworze przygotowań zawsze dochodzi do konfliktu interesów

Edytowane przez zebrawpaski
Czas edycji: 2011-12-19 o 15:20
zebrawpaski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 15:22   #3512
prince_polo
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. IX

Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
prince a czujesz jakies pieczenie przy sikaniu?
ja też tak miałam, że pęcherz mnie bolał, nadal mi się to zdarza, w nocy budził mnie ból pełnego pecherza, biegłam do toalety, sikania mało co a jak wracałam do łóżka to czułam, że nadal cały pęcherz mnie boli, jakby był naciągnięty...teraz troszkę mniej mi to dokucza
boli mnidm caly dol jak siadam jak sie nachylam jak siku robie' jakby byl ciagle rozepchany i nabrzmialy

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 15:23   #3513
zebrawpaski
Zakorzenienie

Question Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. IX

ja zawsze trzymałam się tego zwyczaju (przed ślubem oczywiście), który mówił, że panny na wydaniu powinny wyjść przed dom i nasłuchiwać z której strony pies szczeka z tej kawaler przyjdzie
Stary 2011-12-19, 15:35   #3514
Lucy1111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
u
Dodzwoniłaś się?
nie!! dzwoniłam kilka razy... Mam serdecznie dosyć tej SR. Chyba zdecydujemy się na taki kurs http://www.lagodnerodzenie.pl/index....ang=pl&news=56

Zeberko, u mnie w domu było trochę tradycjo-zabobonów, ale ich nie kultywuję, bo są dla mnie bez sensu... (łuska z karpia trzymana w portfelu, aby pieniądze w nim były, zakaz suszenia prania w pozycji rozwieszonej, np. na sznurach w suszarni, albo na kaloryferach - to ponoć przynosi jest na śmierć - ktoś w ciągu roku umrze )

Ale sposób przygotowywania karpia, wg przepisu mojego taty kultywuję i będę to robić do końca mojego życia! jest pyyyyycha

co do prezentów mikołajkowych - ja tam się podpisałam na kartce, a co...
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 15:37   #3515
zebrawpaski
Zakorzenienie

podczas kolacji pod stołem lub gdzies obok ustawiamy koszyk z płodami rolnymi- ziemniaki, buraki, marchewka czy co tam urosło

pod obrusem oczywiście sianko a obok nakrycia każdy pod obrus wsuwa portfel
Stary 2011-12-19, 15:38   #3516
agatkaa1
Zakorzenienie

Czarnulka piękna ramka i ja wiem że już nic nie wiem ale mimo wszystko dziękuję

Zeberka hehe u mnie też zawsze Tż wchodzi pierwszy do domku bo...wraca rano z pracy hihi i tak też że nie wolno płakać (co w tym roku dla mnie chyba będzie ciężkie do wykonania) i kłucić bo jaka Wigilia taki cały rok!!

Prince nie bagatelizuj tylko umawiaj się na wizytę!! Lepiej dmuchac na zimne może jakieś zapalenie masz czy coś....

Panika póki co mam dla Tż krem z Nivea dla zmęczonej skóry

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK

Edytowane przez agatkaa1
Czas edycji: 2011-12-19 o 15:40
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 15:48   #3517
zebrawpaski
Zakorzenienie

Lucy- w łuski to ja się już nie bawię od kiedy mój Tata przejął pałeczkę w przygotowywaniu potraw na kolację zawsze wie który kawałek sobie nałożyć- na pozostałych nie ma łusek

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

shehz- kupiłaś te spodnie dla Tz-a?

Lucy- ciekawa ta oferta SR, dużo o pielęgnacji malucha

inutil- o jakich babcinych/przedwojennych metodach wspominałaś pisząć o dzisiejszym spotkaniu w SR?

---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

fiolusiek- co u Ciebie?

---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

kasiahexe- jak mija czas na macierzyńskim? Nie nudzisz się?

---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
boli mnidm caly dol jak siadam jak sie nachylam jak siku robie' jakby byl ciagle rozepchany i nabrzmialy
miałam identyczne dolegliwości ale może faktycznie lepiej sprawdzić jak tak bardzo Cię to niepokoi
Stary 2011-12-19, 15:49   #3518
Nita6
Zakorzenienie

jaka szkoda ze nie mogłam wziąć udziały w akcji mikołajkowej
fajnie byłoby mieć coś małego od któreś z was ...
Nita6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 15:53   #3519
zebrawpaski
Zakorzenienie

Nitka- będa jeszcze niejedne Mikołajki

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

a gdzie Cookie i BERBIE?
Stary 2011-12-19, 15:56   #3520
fiolusiek
Zakorzenienie

witajcie u mnie w sumie nic nowego święta idą i zaczynam sprzątać, bo do gotowania się nie nadaję
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 16:04   #3521
zebrawpaski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
witajcie u mnie w sumie nic nowego święta idą i zaczynam sprzątać, bo do gotowania się nie nadaję
czasem drzemią w nas ukryte talenty, o których nie mamy pojęcia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-19, 16:06   #3522
fiolusiek
Zakorzenienie

Cytat:
czasem drzemią w nas ukryte talenty, o których nie mamy pojęcia
Czasem mi tak trochę głupio, bo mam 23 lata i nic nie umiem upiec
Stary 2011-12-19, 16:14   #3523
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

cześć dziewczyny! Cały czas was czytam ale jakoś nie mogę wbić się w temat;/ ostatnio cieszyłam się że w mojej rodzinie nie ma małych dzieci, dostałam po dupie bo jak nocowałam na zjeździe u koleżanki to przez cały dzień był jej 3,5 miesięczny bratanek niefajnie zwłaszcza że rodzice wpadli i rozpaczali na początku z tego powodu... no nic, życie
hmm u mnie nie ma specjalnych akcji raczej- jest sianko pod obrusem, jest choinka, tradycyjne potrawy w Wigilię a wcześniej post ale to są wszystkie katolickie zwyczaje...
fajnie jest więc poczytać jak to u Was wszystko wygląda, bo ja szczerze pierwszy raz o tych zwyczajach słyszę

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

Cytat:
a ja myślę że jak będziesz zmuszona to na pewno coś upieczesz, tylko nie chce ci się

1.07.2013
alonka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 16:18   #3524
fiolusiek
Zakorzenienie

U mnie w domu się nie piekło ciast i nigdy mnie do tego nie ciągneło A teraz wstydze sie nawet próbować bo nawet prostego biszkopta nie zrobie
Stary 2011-12-19, 16:21   #3525
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maga83 Pokaż wiadomość
Mój ma 30 lat, ale ja też tak młodo wyglądam. Kiedyś jak się zaczęliśmy spotykać i poznawałam jego kolegów, to oni byli przekonani, że się z uczennicą spotyka (bo on w szkole średniej też pracuje)
hehe to mój z tych "starszych" :P bo ma 34 :P a ja 9 lat mniej ale ponoć nie widać różnicy wieku :P tzn chyba tz przy mnie się odmładza bo ja staro nie wygladam :P

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Cytat:

prince a czujesz jakies pieczenie przy sikaniu?
ja też tak miałam, że pęcherz mnie bolał, nadal mi się to zdarza, w nocy budził mnie ból pełnego pecherza, biegłam do toalety, sikania mało co a jak wracałam do łóżka to czułam, że nadal cały pęcherz mnie boli, jakby był naciągnięty...teraz troszkę mniej mi to dokucza
ooo tak tez znam ten ból mam tak samo, myslę że może go rosnąca macica dodatkowo uciska
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 16:30   #3526
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

fiolusiek teraz na pewno dasz radę
http://www.youtube.com/watch?v=jyNAh...feature=relmfu

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

chyba jestem najmłodsza... i TŻ też... zresztą całe życie wszędzie jestem najmłodsza- w szkole, na imprezie, na ognisku itd a do tego każdy zawsze myśli że mam 16lat

1.07.2013
Stary 2011-12-19, 16:30   #3527
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:

prince- nie miej za złe teściowej takiej reakcji, ja jestem w 13 tygodniu a moi rodzice nie okazują radości, nawet Tata mi zwrócił uwagę gdy zaczęłam mowić, że jak będzie dziecko to wtedy to czy tamto...,że na razie dziecko się jeszcze nie urodziło, oni podobnie jak ja żyją w wielkim niepokoju o moja ciążę a czas na radość przyjdzie po narodzinach, wiem jak bardzo moi rodzice czekają na pierwszego wnuka ale rozumiem, że na razie nie okazują radości, teściowa zresztą podobnie- ciagle tak jak Rodzice mówi, że mam uważać na siebie, nie dzwigać, nie denerwować się, wypoczywać i mnie osobiście bardziej cieszą takie słowa niż gdyby skakali do góry z radości bo na razie czekamy...Ja nikomu nie pozwalam aby mi gratulował mojego stanu grzecznie przepraszając, że bardziej ucieszą mnie gratulacje w czerwcu
moi teście jeszcze nie wiedza na świeta pojedziemy to powiem i zobacze jak zareagują..
a rodzice w sumie podobnie jak u ciebie, nawet tata potrafi zadzwonić albo wysłać sms czy wszystko ok?
cieszą się napewno, ale strach jest...
nawet ja jak się dowiedziałam to skakaniem z radości mojej reakcji nazwać bym nie mogła bardziej na zasadzie "aha no dobrze, byle by dalej było ok"
do gratulacji też tak podchodzę... dziękuję, ale poproszę po porodzie (choć u mnie nie wiele osób wciąż wie, w pracy też jeszcze nie wiedzą ale się domyślają)
Bezpowrotnie elipsa ma"
Stary 2011-12-19, 16:34   #3528
Maga83
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak miałam, ale przestał mnie o dziwo boleć jak zaczęłam dużo pić. Bo ja to potrafiłam cały dzień wytrzymać na 2 filiżankach kawy czy herbaty.

Cytat:
Ja się dopiero nauczyłam gotować i piec w wieku 25 lat, jak zamieszkałam z moim TŻ. Upieczenie mięsa to był dla mnie horror ale wszystko przyszło z czasem może sobie poszukać jakiegoś sprawdzonego, łatwego ciasta i małymi kroczkami do przodu

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 16:47   #3529
amilcia
Wtajemniczenie

hej.

Po wizycie poszłam do pracy zanieść L4 potem padłam w domu
Wszystko jest OK.
A tego leku co dawali mi w szpitalu i który wczoraj kupiłam i sobie biorę moja gin powiedziała, że można brać tylko doraźnie.
Jutro idę do internisty (bo dziś nie było miejsc) i szukać przyczyny.
GBS pobrany, wynik na kolejnej wizycie.

Cytat:
- a ja mam 33 i też nie umiem upiec nic ale za to lubie gotować

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
hehe to mój z tych "starszych" :P bo ma 34 :P a ja 9 lat mniej ale ponoć nie widać różnicy wieku :P tzn chyba tz przy mnie się odmładza bo ja staro nie wygladam :P
- to mój tż ze staruszków chyba ... bo ma 38 lat
Ale w sumie nie wyglada na tyle ale ja przy nim to wyglądam jak 20-latka

Nita - podziwiam Twoje zdolności fryzjerskie, ja nie umiem dobieranego nawet

Amelka - 07.12.2006
Aniołek - 30.11.2010
Daria - 29.01. 2012

Edytowane przez amilcia
Czas edycji: 2011-12-19 o 16:49
amilcia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-19, 16:48   #3530
Nita6
Zakorzenienie

fiolusek - ja mam 29 i tez nie pieke ciast
Nita6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 17:11   #3531
agatkaa1
Zakorzenienie

fiolusiek ja też nie umiem piec ciast i nawet mnie do tego nie ciągnie za to wolę robić ciasta bez pieczenia i na pewno też dałabyś z takimi radę!!

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 17:15   #3532
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

amilcia to niewiele młodszy jest Twój TŻ od mojej mamy tylko o 3 lata mój TŻ też jest ode mnie starszy prawie o 5 lat

1.07.2013
Stary 2011-12-19, 17:43   #3533
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Uwaga, chwalę się mój prezent

i jeszcze raz dziękuję Mikołajowi i nawet nie próbuje się domyślić kto się za nim skrywa

Zebra
o jaa, ale fajnie, że macie takie zwyczaje. Zazdroszczę trochę. My nie mamy żadnych zwyczajów, zresztą do świąt nie podchodzimy w sposób... nie wiem jak to nazwać... uduchowiony

Cytat:
a robiłaś badania siuśków? Może zadzwoń do lekarza i się zapytaj o co może chodzić

Cytat:
Napisane przez Lucy1111 Pokaż wiadomość
nie!! dzwoniłam kilka razy... Mam serdecznie dosyć tej SR. Chyba zdecydujemy się na taki kurs http://www.lagodnerodzenie.pl/index....ang=pl&news=56
możesz dzwonić teraz, bo w tym tygodniu SR w poniedziałek i właśnie jest w trakcie...

Kiedy dostaniesz zdjęcia??????

A ten kurs co podałaś, super. I cena 65zł????? aż niemożliwe.
Ja gdybym miała jeszcze raz wybierać chyba jednak wybrałabym się na jakiś płatny.
Nie chodzi o to, że niczego się nie dowiedzieliśmy, ale sporo rzeczy na których mi zależało było 'olanych'. Mam ciągle wrażenie, że oni robią te kursy tylko po to żeby przyciągnąć do siebie kobiety rodzące, bo mają z tego kasę. Zresztą nie raz powiedzieli to wprost.

Dzisiaj miało byś o pielęgnacji noworodka. Najpierw był ordynator porodówki chyba, nic konkretnego nie powiedział, oprócz powtarzania kilka razy jaki to mają wspaniały personel i czego to oni dla pacjentek nie robią.

Potem pani z oddziału noworodków miała pokazać jak kąpać, przewijać i pielęgnować malucha. Cały czas mówili, że mają lalki swoje, ale jak ktoś ma to może przynieść. Na rano było nas 5 par, więc nic nie braliśmy, okazało się, że Pani nie mogła znaleźć klucza od zaplecza z lalkami i przewijakami i w tempie ekspersowym bez rozczulania pokazała kąpiel... co chwilę mówiła "ja tak robiłam ze swoimi dziećmi" - a Pani dzieci mają kilkanaście lat, jak nie dwadzieścia parę -> mówiła, że jak rodziła, to mąż czekał po oknem bo na oddziały nie można było wchodzić - i wg niej to dobre, bo jak ktoś wchodzi to roznosi zarazki...

Wanienkę ustawiać na ławie (nie wiem czy większość młodych ludzi, którzy żyją na swoim ma ławy...), że nie trzeba żadnych ułatwiaczy (jak na przykład stojak... -> bo ona nie miała, i nasi rodzice też nie i dali radę). Powtarzała, że my mamy łatwo bo mamy pampersy a oni musieli się męczyć z tetrami i takie tam...

Jak jedna dziewczyna zapytała się o trzymanie dziecka na przedramieniu głową do dołu (podobno dzieci tak lubią być noszone) to skomentowała: no można...

powiedziała też "możecie sobie kupić chustę i nosić dziecko w chuście to wtedy sprzątać i gotować można" a ja bym chciała się dowiedzieć jaką chustę kupić, jak ją wiązać....

Zależało mi na tych zajęciach, bo my zieleni w tych sprawach, ale więcej o przewijaniu dowiedziałam się z youtuba niestety...

Cytat:
inutil- o jakich babcinych/przedwojennych metodach wspominałaś pisząć o dzisiejszym spotkaniu w SR?
Napisałam już wyżej mniej więcej co Pani mówiła.. może w złości przegięłam, ale po zajęciach z panią od laktacji, która była genialna w swoich poglądach i nowoczesnym podejściem do tematu bardzo się zawiedliśmy.
Cytat:
eee, spoko, ja po ślubie tak naprawdę zaczęłam bawić się w pieczenie i teraz bardzo to lubię. Za to z mięsami na bakier jestem

Możesz zrobić ciasteczka http://mojewypieki.blox.pl/2007/12/C...owa-nutka.html
albo muffinki świąteczne http://mojewypieki.blox.pl/2007/08/M...iernikowe.html
http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/M...czekolada.html

Co do mufinków, to już sporo na ten temat tu na forum pisałyśmy swego czasu.
Polecam łączyć mokre z suchymi za pomocą trzepaczki do jajek http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/produkt/Cuisipro-Trzepaczka-stalowa-okragla-25-4-cm
wtedy na pewno za mocno się nie wymiesza, kilka ruchów w misce i do papilotek z doświadczenia wiem, że łyżką czy widelcem często wymiesza się za mocno i gnioty wychodzą
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PC170194.jpg (50,3 KB, 36 załadowań)

Edytowane przez inutil
Czas edycji: 2011-12-19 o 17:48
inutil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 17:50   #3534
prince_polo
Zakorzenienie

ja zdj zrobie jutro mojego prezentu, bo czuje sie zle jestem słaba, boli mnie glowa i ten brzuch. Rano ide do lekarza. Akurat mi po drodze bo musze isc do mamy (bedzie miala jutro zabieg na ginekologi nie lezy w szpitalu bo nie chciala, ma isc tam o 7 rano i jutro miec zabieg.

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 18:04   #3535
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inutil Pokaż wiadomość
A ten kurs co podałaś, super. I cena 65zł????? aż niemożliwe.
Ja gdybym miała jeszcze raz wybierać chyba jednak wybrałabym się na jakiś płatny.
Nie chodzi o to, że niczego się nie dowiedzieliśmy, ale sporo rzeczy na których mi zależało było 'olanych'. Mam ciągle wrażenie, że oni robią te kursy tylko po to żeby przyciągnąć do siebie kobiety rodzące, bo mają z tego kasę. Zresztą nie raz powiedzieli to wprost.

Dzisiaj miało byś o pielęgnacji noworodka. Najpierw był ordynator porodówki chyba, nic konkretnego nie powiedział, oprócz powtarzania kilka razy jaki to mają wspaniały personel i czego to oni dla pacjentek nie robią.

Potem pani z oddziału noworodków miała pokazać jak kąpać, przewijać i pielęgnować malucha. Cały czas mówili, że mają lalki swoje, ale jak ktoś ma to może przynieść. Na rano było nas 5 par, więc nic nie braliśmy, okazało się, że Pani nie mogła znaleźć klucza od zaplecza z lalkami i przewijakami i w tempie ekspersowym bez rozczulania pokazała kąpiel... co chwilę mówiła "ja tak robiłam ze swoimi dziećmi" - a Pani dzieci mają kilkanaście lat, jak nie dwadzieścia parę -> mówiła, że jak rodziła, to mąż czekał po oknem bo na oddziały nie można było wchodzić - i wg niej to dobre, bo jak ktoś wchodzi to roznosi zarazki...

Wanienkę ustawiać na ławie (nie wiem czy większość młodych ludzi, którzy żyją na swoim ma ławy...), że nie trzeba żadnych ułatwiaczy (jak na przykład stojak... -> bo ona nie miała, i nasi rodzice też nie i dali radę). Powtarzała, że my mamy łatwo bo mamy pampersy a oni musieli się męczyć z tetrami i takie tam...

Jak jedna dziewczyna zapytała się o trzymanie dziecka na przedramieniu głową do dołu (podobno dzieci tak lubią być noszone) to skomentowała: no można...

powiedziała też "możecie sobie kupić chustę i nosić dziecko w chuście to wtedy sprzątać i gotować można" a ja bym chciała się dowiedzieć jaką chustę kupić, jak ją wiązać....

Zależało mi na tych zajęciach, bo my zieleni w tych sprawach, ale więcej o przewijaniu dowiedziałam się z youtuba niestety...

Napisałam już wyżej mniej więcej co Pani mówiła.. może w złości przegięłam, ale po zajęciach z panią od laktacji, która była genialna w swoich poglądach i nowoczesnym podejściem do tematu bardzo się zawiedliśmy.
a we Wrocławiu funkcjonuje szkoła rodzenia dla rodziców po stracie, nie dokońca wiem czym ona się różni pewnie ma więcej spotkań z psychologiem np,
zajęcia są bezpłatne bo współfinansowane z jakiegoś funduszu zastanawiam czy się na to nie wybrać, ale mam jeszcze czas, oby w nowym roku też było darmowe jak nie podejdą zawsze moge zrezygnować
oni cały program prowadzą grupę terapeutyczną, spotkania indywidualne z psychologiem, teraz widzę jakąś publikację wydali hmm może mi się uda ją uzyskać, ja jakoś nie do tej pory nie korzystałam, ale dla zainteresowanych:
http://www.trr.info.pl/index.php?str...olkowi_rodzice
http://www.babyvita.com.pl/?menu=5&artykul=1
Bezpowrotnie elipsa ma"
Stary 2011-12-19, 18:29   #3536
Cookie24
Zadomowienie

Cytat:
zerknęłam na listę zafasolkowanych z pierwszej strony.....

Sofcia, Inutil, Bacha - terminy macie w jednym tygodniu!!
Styczeń zamyka Amilcia. Kasiah i ja rodzimy w lutym... A potem w sumie co miesiąc któraś
Ja tez juz sie boje...... czuje sie taka bezradna czasami hihihih wczoraj odwiedzilam kuzynke w szpitalu, urodzila synka w piatek... zobaczylam ta kruszynke i sobie pomyslalam... Co ja bede z takami malenstwem robic sama w domu.... czy bede umiala sie nim zajac

Cytat:
Napisane przez Nita6 Pokaż wiadomość
dzień dobry

a gdzie Daria? Cookie? Akeneki ? Fiolusek? Flowerbombka?
Kochane moje, czytam was na bioerzaco.... jak tylko wracam do dmoku po pracy ale czasami jestem tak padnieta, ze nie mam sily tyle przy kompie siedziec... Przez co trudno mi tez sie tutaj ogarnac...... Ale od nowego roku na L4 wkoncu ide..... Nie opuszcze Was o nie

Cytat:
Dziewczyny, które macie psiaki, mam pytanko.
Ja mam pieska , co prawda starszego juz ... jest lagodny i sie nie obawiam, jedynie tego , ze jak ktos zadzwoni do domofonu to mi bedzie dzidzie budzil.....

Ale boje sie psa mojej tesciowej, cocker spaniel i traktuje ja jak matke .. zazdrosny bedzie na pewno.... ale jak tylko uslysze , ze warczy to go udusze .... Sorki za agresje, ale same rozumiecie

Cytat:

reakcja moich rodzicow byla inna zupelnie, tato nas oboje przytulil mnie i tżta i mama tez. A tesciowa to jak by po nieju splyneło.....
:
Kuruj sie malenka.... A jesli chodzi o reakcje to mysle, jak dziewczyny..... oni pewnie tez sie boja... a charakter tesciowej swoja droga

heh, caly weekend na uczelni albo porzadki .... Doczytalam ale nie moge sie ogarnac co komu mialam
Cookie24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 18:30   #3537
ewel28
Rozeznanie

Cześć
mam ostatnio mało czasu, właśnie siedzę i wybieram muzykę na podkład do wesela.
Co do pieczenia ciast to ja już z tego chyba wyrosłam, albo straciłam zapał w wieku 20lat piekłam co tydzień a teraz mam 24lata i mi się nie chce
Śliczne te wasze prezenciki od Mikołaja, chyba na prawdę byłyście grzeczne
Stary 2011-12-19, 18:47   #3538
shehzadi
Zadomowienie

Cytat:
Mój ma 30 lat, ale ja też tak młodo wyglądam. Kiedyś jak się zaczęliśmy spotykać i poznawałam jego kolegów, to oni byli przekonani, że się z uczennicą spotyka (bo on w szkole średniej też pracuje)
A 83 to Twój rocznik?
Cytat:
dziewczyny - macie takie jakieś swoje rodzinne- z domu wyniesione- tradycje wigilijne/świąteczne, takie Wasze...?
ja mam kilka i zawsze sie ich mocno trzymam
Fajne macie te zwyczaje. U mnie tylko jak u Agatki - nie wolno płakać i się kłócić (nigdy to nie wychodzi ). Także nie jada się u nas niczego słodkiego aż do kolacji wigilijnej. I choinkę ubieramy dopiero w Wigilię.
Cytat:
shehz- kupiłaś te spodnie dla Tz-a?
Kupiłam i nawet dałam za nie nie tak dużo - 100 zł. Tylko nie wiem jak z jakością. Moja sis twierdzi, że powinno być ok, bo to produkt decathlonowski a oni ponoć mają rzeczy dobrej jakości. A Ty nie zdecydowałaś się na tę koszulkę?
Cytat:
Napisane przez alonka00 Pokaż wiadomość
chyba jestem najmłodsza... i TŻ też... zresztą całe życie wszędzie jestem najmłodsza- w szkole, na imprezie, na ognisku itd a do tego każdy zawsze myśli że mam 16lat
Przyznaj się, ile masz lat. Do tej pory najmłodsza była chyba Sofcia.
Cytat:
Napisane przez amilcia Pokaż wiadomość
Po wizycie poszłam do pracy zanieść L4 potem padłam w domu
Wszystko jest OK.
A tego leku co dawali mi w szpitalu i który wczoraj kupiłam i sobie biorę moja gin powiedziała, że można brać tylko doraźnie.
Jutro idę do internisty (bo dziś nie było miejsc) i szukać przyczyny.
GBS pobrany, wynik na kolejnej wizycie.
Trzymam kciuki za wyniki i jutrzejszą wizytę.
Cytat:
Napisane przez agatkaa1 Pokaż wiadomość
fiolusiek ja też nie umiem piec ciast i nawet mnie do tego nie ciągnie za to wolę robić ciasta bez pieczenia i na pewno też dałabyś z takimi radę!!
Agatka, dawaj jakiś przepis.
Inutilku nie wiem, jak przeżyłaś tę babę ze SR. To taka osoba jak ta, która powiedziała mojej koleżance, że po odejściu wód ma jeszcze sporo czasu do porodu. I koleżanka urodziła w domu. Pisałam Wam kiedyś o niej. A prezencik super. Ktoś uważnie czytał co lubisz.
Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
a we Wrocławiu funkcjonuje szkoła rodzenia dla rodziców po stracie, nie dokońca wiem czym ona się różni pewnie ma więcej spotkań z psychologiem np,
Jak szukałam kiedyś SR w UK to byłam szoku, bo tam mają szkoły dla tatusiów, nastoletnich rodziców, dla rodziców spodziewających się bliźniaków i więcej itd. No, ale najważniejsze to na fajnych ludzi trafić.

shehzadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 18:57   #3539
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

Cytat:
Napisane przez shehzadi Pokaż wiadomość

przyznaj się, ile masz lat. do tej pory najmłodsza była chyba sofcia.

Trzymam kciuki za wyniki i jutrzejszą wizytę.

agatka, dawaj jakiś przepis. :d
inutilku nie wiem, jak przeżyłaś tę babę ze sr. To taka osoba jak ta, która powiedziała mojej koleżance, że po odejściu wód ma jeszcze sporo czasu do porodu. I koleżanka urodziła w domu. Pisałam wam kiedyś o niej. :d a prezencik super. Ktoś uważnie czytał co lubisz.

jak szukałam kiedyś sr w uk to byłam szoku, bo tam mają szkoły dla tatusiów, nastoletnich rodziców, dla rodziców spodziewających się bliźniaków i więcej itd. No, ale najważniejsze to na fajnych ludzi trafić.
21:p

1.07.2013
Stary 2011-12-19, 18:59   #3540
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie Wigilia jest takim niesamowicie wyjątkowym dniem...
Miłe... fajnie że ktoś kultywuje tradycję....

Cytat:
nie!! dzwoniłam kilka razy... Mam serdecznie dosyć tej SR.
wrrr tam od początku coś śmierdziało...

Cytat:
u mnie w domu było trochę tradycjo-zabobonów, ale ich nie kultywuję, bo są dla mnie bez sensu... (łuska z karpia trzymana w portfelu)
heh ja niby nie kultywuję, ale zawsze się cieszę jak najpierw faceta zobaczę a łuskę moja matka każdemu wciska

Zdradź przepis taty

Cytat:
Napisane przez agatkaa1 Pokaż wiadomość
dobrze gada!

ja ostatnio zrobiłam ucierane i wyszło tak średnie, że mi się więcej nie chce

Cytat:
Napisane przez inutil Pokaż wiadomość
Uwaga, chwalę się mój prezent
Gumisie...
Lucy, Ty się ciesz, że nie miałaś takich "rad"!!!!

Edytowane przez pani22ka
Czas edycji: 2011-12-19 o 19:00
pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości