|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3511 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. IX
u mnie Wigilia jest takim niesamowicie wyjątkowym dniem...
jestem strasznym śpiochem ale od małego uczono nas, że w Wigilię trzeba wstać jak najwcześniej. Zrywam się gdy tylko otworze oczy. Tradycją u mnie jest, że idzie się na poranne roraty kiedyś na 6.15 teraz są chyba o 6.30 więc jak dla mnie świt! Pierwszą czynność jaką należy wykonać po wstaniu to przemycie twarzy lotowatą wodą z drobnymi pieniążkami aby zapewnić sobie dostatek cały rok. Tz bardzo śmiał się z tej tradycji i mówił, że to jakiś zabobon. W pierwsza wspólną wigilie zerwałam się o świcie i pobiegłam do łazienki aby tradycji stało się zadość. Dzień wcześniej naszykowałam kilka groszówek (tych którymi obrzucano nas przed kościołem w dniu ślubu), napuściłam wody do kranu wrzuciłam monety i umyłam się w tej wodzie. Pieniążki zostawiłam na brzegu umywalki. Ponownie weszłam do łazienki jak już tz odbył poranną toaletą i co widzę....na brzegu umywalki suszy się cała pokaźna garść monet- niekoniecznie groszówek! ![]() ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- zawsze zabiegamy z siostrą o to aby na Roraty poszedł też Tata lub jeszcze lepiej brat a to dlatego, że w Wigilię pierwszy próg domu powinien przekroczyć mężczyzna, najlepiej młody to przyniesie szczęście domownikom. Po roratach jemy śniadanie-- makowiec drożdżowy z posypką i śledzie ![]() ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Wigilia jest u nas nazywana inaczej Szczodrym Dniem. To dzień kiedy obdarowujemy innych różnymi podarkami ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- W wigilię nie wolno płakac i nie wolno się kłócić a to drugie ne zawsze nam wychodzi bo w ferworze przygotowań zawsze dochodzi do konfliktu interesów ![]() Edytowane przez zebrawpaski Czas edycji: 2011-12-19 o 15:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#3512 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. IX
Cytat:
![]() |
#3513 |
Zakorzenienie
|
![]()
ja zawsze trzymałam się tego zwyczaju (przed ślubem oczywiście), który mówił, że panny na wydaniu powinny wyjść przed dom i nasłuchiwać z której strony pies szczeka z tej kawaler przyjdzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3514 |
Zakorzenienie
|
nie!!
![]() Zeberko, u mnie w domu było trochę tradycjo-zabobonów, ale ich nie kultywuję, bo są dla mnie bez sensu... (łuska z karpia trzymana w portfelu, aby pieniądze w nim były, zakaz suszenia prania w pozycji rozwieszonej, np. na sznurach w suszarni, albo na kaloryferach - to ponoć przynosi jest na śmierć - ktoś w ciągu roku umrze ![]() Ale sposób przygotowywania karpia, wg przepisu mojego taty kultywuję i będę to robić do końca mojego życia! jest pyyyyycha ![]() co do prezentów mikołajkowych - ja tam się podpisałam na kartce, a co... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3515 |
Zakorzenienie
|
podczas kolacji pod stołem lub gdzies obok ustawiamy koszyk z płodami rolnymi- ziemniaki, buraki, marchewka czy co tam urosło
![]() pod obrusem oczywiście sianko a obok nakrycia każdy pod obrus wsuwa portfel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3516 |
Zakorzenienie
|
Czarnulka piękna ramka
![]() ![]() Zeberka hehe u mnie też zawsze Tż wchodzi pierwszy do domku bo...wraca rano z pracy ![]() Prince nie bagatelizuj tylko umawiaj się na wizytę!! Lepiej dmuchac na zimne może jakieś zapalenie masz czy coś.... Panika póki co mam dla Tż krem z Nivea dla zmęczonej skóry ![]()
Dla świata Byliście tylko cząstką, dla Nas całym światem.... 26,01,2011[*] 23,04,2013[*] Nasze Szczęście- IGOREK Edytowane przez agatkaa1 Czas edycji: 2011-12-19 o 15:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#3517 |
Zakorzenienie
|
Lucy- w łuski to ja się już nie bawię od kiedy mój Tata przejął pałeczkę w przygotowywaniu potraw na kolację
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- shehz- kupiłaś te spodnie dla Tz-a? Lucy- ciekawa ta oferta SR, dużo o pielęgnacji malucha inutil- o jakich babcinych/przedwojennych metodach wspominałaś pisząć o dzisiejszym spotkaniu w SR? ---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- fiolusiek- co u Ciebie? ---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- kasiahexe- jak mija czas na macierzyńskim? Nie nudzisz się? ![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- miałam identyczne dolegliwości ale może faktycznie lepiej sprawdzić jak tak bardzo Cię to niepokoi |
![]() ![]() |
![]() |
#3518 |
Zakorzenienie
|
jaka szkoda ze nie mogłam wziąć udziały w akcji mikołajkowej
fajnie byłoby mieć coś małego od któreś z was ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3519 |
Zakorzenienie
|
Nitka- będa jeszcze niejedne Mikołajki
![]() ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- a gdzie Cookie i BERBIE? |
![]() ![]() |
![]() |
#3520 |
Zakorzenienie
|
witajcie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3521 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3522 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3523 |
Zakorzenienie
|
cześć dziewczyny! Cały czas was czytam ale jakoś nie mogę wbić się w temat;/ ostatnio cieszyłam się że w mojej rodzinie nie ma małych dzieci, dostałam po dupie bo jak nocowałam na zjeździe u koleżanki to przez cały dzień był jej 3,5 miesięczny bratanek
![]() hmm u mnie nie ma specjalnych akcji raczej- jest sianko pod obrusem, jest choinka, tradycyjne potrawy w Wigilię a wcześniej post ale to są wszystkie katolickie zwyczaje... fajnie jest więc poczytać jak to u Was wszystko wygląda, bo ja szczerze pierwszy raz o tych zwyczajach słyszę ![]() ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- a ja myślę że jak będziesz zmuszona to na pewno coś upieczesz, tylko nie chce ci się ![]()
#3524 |
Zakorzenienie
|
U mnie w domu się nie piekło ciast i nigdy mnie do tego nie ciągneło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3525 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Cytat:
![]() |
#3526 |
Zakorzenienie
|
fiolusiek teraz na pewno dasz radę
![]() http://www.youtube.com/watch?v=jyNAh...feature=relmfu ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- chyba jestem najmłodsza... i TŻ też... zresztą całe życie wszędzie jestem najmłodsza- w szkole, na imprezie, na ognisku itd a do tego każdy zawsze myśli że mam 16lat
#3527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a rodzice w sumie podobnie jak u ciebie, nawet tata potrafi zadzwonić albo wysłać sms czy wszystko ok? cieszą się napewno, ale strach jest... nawet ja jak się dowiedziałam to skakaniem z radości mojej reakcji nazwać bym nie mogła bardziej na zasadzie "aha no dobrze, byle by dalej było ok" do gratulacji też tak podchodzę... dziękuję, ale poproszę po porodzie (choć u mnie nie wiele osób wciąż wie, w pracy też jeszcze nie wiedzą ale się domyślają)
![]() |
#3528 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się dopiero nauczyłam gotować i piec w wieku 25 lat, jak zamieszkałam z moim TŻ. Upieczenie mięsa to był dla mnie horror ![]() ![]()
![]() |
#3529 | |
Wtajemniczenie
|
hej.
Po wizycie poszłam do pracy zanieść L4 potem padłam w domu ![]() Wszystko jest OK. A tego leku co dawali mi w szpitalu i który wczoraj kupiłam i sobie biorę moja gin powiedziała, że można brać tylko doraźnie. Jutro idę do internisty (bo dziś nie było miejsc) i szukać przyczyny. GBS pobrany, wynik na kolejnej wizycie. - a ja mam 33 i też nie umiem upiec nic ale za to lubie gotować ![]() Cytat:
![]() ![]() Ale w sumie nie wyglada na tyle ale ja przy nim to wyglądam jak 20-latka ![]() Nita - podziwiam Twoje zdolności fryzjerskie, ja nie umiem dobieranego nawet ![]()
"Kiedy pomnażają się cierpienia, pomnaża się też siła do ich zniesienia." Amelka ![]() Aniołek ![]() Daria ![]() Edytowane przez amilcia Czas edycji: 2011-12-19 o 16:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3530 |
Zakorzenienie
|
fiolusek - ja mam 29 i tez nie pieke ciast
|
![]() ![]() |
![]() |
#3531 |
Zakorzenienie
|
fiolusiek ja też nie umiem piec ciast i nawet mnie do tego nie ciągnie za to wolę robić ciasta bez pieczenia i na pewno też dałabyś z takimi radę!!
#3532 |
Zakorzenienie
|
amilcia to niewiele młodszy jest Twój TŻ od mojej mamy
![]() ![]()
#3533 | |||
Zakorzenienie
|
Uwaga, chwalę się
![]() ![]() i jeszcze raz dziękuję Mikołajowi i nawet nie próbuje się domyślić kto się za nim skrywa ![]() Zebra o jaa, ale fajnie, że macie takie zwyczaje. Zazdroszczę trochę. My nie mamy żadnych zwyczajów, zresztą do świąt nie podchodzimy w sposób... nie wiem jak to nazwać... uduchowiony Cytat:
![]() Cytat:
Kiedy dostaniesz zdjęcia?????? A ten kurs co podałaś, super. I cena 65zł????? aż niemożliwe. Ja gdybym miała jeszcze raz wybierać chyba jednak wybrałabym się na jakiś płatny. Nie chodzi o to, że niczego się nie dowiedzieliśmy, ale sporo rzeczy na których mi zależało było 'olanych'. Mam ciągle wrażenie, że oni robią te kursy tylko po to żeby przyciągnąć do siebie kobiety rodzące, bo mają z tego kasę. Zresztą nie raz powiedzieli to wprost. Dzisiaj miało byś o pielęgnacji noworodka. Najpierw był ordynator porodówki chyba, nic konkretnego nie powiedział, oprócz powtarzania kilka razy jaki to mają wspaniały personel i czego to oni dla pacjentek nie robią. Potem pani z oddziału noworodków miała pokazać jak kąpać, przewijać i pielęgnować malucha. Cały czas mówili, że mają lalki swoje, ale jak ktoś ma to może przynieść. Na rano było nas 5 par, więc nic nie braliśmy, okazało się, że Pani nie mogła znaleźć klucza od zaplecza z lalkami i przewijakami i w tempie ekspersowym bez rozczulania pokazała kąpiel... co chwilę mówiła "ja tak robiłam ze swoimi dziećmi" - a Pani dzieci mają kilkanaście lat, jak nie dwadzieścia parę -> mówiła, że jak rodziła, to mąż czekał po oknem bo na oddziały nie można było wchodzić - i wg niej to dobre, bo jak ktoś wchodzi to roznosi zarazki... Wanienkę ustawiać na ławie ![]() Jak jedna dziewczyna zapytała się o trzymanie dziecka na przedramieniu głową do dołu (podobno dzieci tak lubią być noszone) to skomentowała: no można... powiedziała też "możecie sobie kupić chustę i nosić dziecko w chuście to wtedy sprzątać i gotować można" ![]() Zależało mi na tych zajęciach, bo my zieleni w tych sprawach, ale więcej o przewijaniu dowiedziałam się z youtuba niestety... Cytat:
eee, spoko, ja po ślubie tak naprawdę zaczęłam bawić się w pieczenie i teraz bardzo to lubię. Za to z mięsami na bakier jestem ![]() Możesz zrobić ciasteczka http://mojewypieki.blox.pl/2007/12/C...owa-nutka.html albo muffinki świąteczne http://mojewypieki.blox.pl/2007/08/M...iernikowe.html http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/M...czekolada.html Co do mufinków, to już sporo na ten temat tu na forum pisałyśmy swego czasu. Polecam łączyć mokre z suchymi za pomocą trzepaczki do jajek http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/produkt/Cuisipro-Trzepaczka-stalowa-okragla-25-4-cm wtedy na pewno za mocno się nie wymiesza, kilka ruchów w misce i do papilotek ![]() ![]() Edytowane przez inutil Czas edycji: 2011-12-19 o 17:48 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3534 |
Zakorzenienie
|
ja zdj zrobie jutro mojego prezentu, bo czuje sie zle
![]() ![]()
#3535 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zajęcia są bezpłatne bo współfinansowane z jakiegoś funduszu zastanawiam czy się na to nie wybrać, ale mam jeszcze czas, oby w nowym roku też było darmowe ![]() oni cały program prowadzą grupę terapeutyczną, spotkania indywidualne z psychologiem, teraz widzę jakąś publikację wydali hmm może mi się uda ją uzyskać, ja jakoś nie do tej pory nie korzystałam, ale dla zainteresowanych: http://www.trr.info.pl/index.php?str...olkowi_rodzice http://www.babyvita.com.pl/?menu=5&artykul=1
![]() |
#3536 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kochane moje, czytam was na bioerzaco.... jak tylko wracam do dmoku po pracy ale czasami jestem tak padnieta, ze nie mam sily tyle przy kompie siedziec... Przez co trudno mi tez sie tutaj ogarnac...... Ale od nowego roku na L4 wkoncu ide..... Nie opuszcze Was o nie ![]() Ja mam pieska , co prawda starszego juz ... jest lagodny i sie nie obawiam, jedynie tego , ze jak ktos zadzwoni do domofonu to mi bedzie dzidzie budzil..... Ale boje sie psa mojej tesciowej, cocker spaniel i traktuje ja jak matke .. zazdrosny bedzie na pewno.... ale jak tylko uslysze , ze warczy to go udusze .... Sorki za agresje, ale same rozumiecie ![]() Cytat:
![]() heh, caly weekend na uczelni albo porzadki .... Doczytalam ale nie moge sie ogarnac co komu mialam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3537 |
Rozeznanie
|
Cześć
![]() mam ostatnio mało czasu, właśnie siedzę i wybieram muzykę na podkład do wesela. Co do pieczenia ciast to ja już z tego chyba wyrosłam, albo straciłam zapał w wieku 20lat piekłam co tydzień a teraz mam 24lata i mi się nie chce ![]() Śliczne te wasze prezenciki od Mikołaja, chyba na prawdę byłyście grzeczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3538 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Kupiłam i nawet dałam za nie nie tak dużo - 100 zł. Tylko nie wiem jak z jakością. Moja sis twierdzi, że powinno być ok, bo to produkt decathlonowski a oni ponoć mają rzeczy dobrej jakości. ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Inutilku nie wiem, jak przeżyłaś tę babę ze SR. ![]() ![]() ![]() Jak szukałam kiedyś SR w UK to byłam szoku, bo tam mają szkoły dla tatusiów, nastoletnich rodziców, dla rodziców spodziewających się bliźniaków i więcej itd. No, ale najważniejsze to na fajnych ludzi trafić.
![]() ![]() |
![]() |
#3539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3540 | ||
Zakorzenienie
|
Miłe... fajnie że ktoś kultywuje tradycję....
wrrr tam od początku coś śmierdziało... Cytat:
![]() ![]() Zdradź przepis taty ![]() Cytat:
ja ostatnio zrobiłam ucierane i wyszło tak średnie, że mi się więcej nie chce ![]() ![]() Lucy, Ty się ciesz, że nie miałaś takich "rad"!!!!
![]() ![]() Edytowane przez pani22ka Czas edycji: 2011-12-19 o 19:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:40.