|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Egzamin na prawo jazdy-pytania,relacje,trzymanie kciuków :) cz.IX
Dzięki dziewczyny
![]() Ja już jak wiedziałam,że wracamy do WORDu stojąc na skrzyżowaniu kolizyjnym to się modliłam,żeby niczego nie spierdzielić na sam koniec.No i u mnie wjazd do WORDu to oczywiście też skręt w lewo na ruchliwej ulicy i obok jeszcze jakaś brama wyjazdowa jest.Ale się udało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3902 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Cytat:
ja jutro o 9 mam egzamin zaliczeniowy na studiach :P
![]() |
#3903 |
Zadomowienie
|
Dobra passa naszego wątku dalej trwa, bo ja też ZDAŁAM!. Za pierwszym razem
![]() Miałam parkowanie skośne i prostopadłe, strasznie dużo lewoskrętów z ustąpieniem pierwszeństwa, kawałek autostrady, gdzie dobiłam do 100km/h, ale ogólnie to była dosyć relaksacyjna jazda w porównaniu z tym, co miałam na kursie. Miałam tylko jeden kretyński błąd przy zatrzymywaniu w wyznaczonym miejscu. Egzaminator mi mówi, że mam się rozpędzić do maksymalnej dozwolonej prędkości i zatrzymać przy reklamie. A ja się tak skupiłam na tym, co on mówi że w terenie zabudowanym pojechałam 60km/h ![]() Sam egzaminator był bardzo miły, jednak było widać, że trochę znudzony. Ale jak wyjechaliśmy na miasto to trochę pogawędziliśmy o wszystkim i o niczym. A jak wysiadłam z samochodu to usłyszałam, że jeżdżę bardzo dobrze, szczególnie na kogoś, kto ma za sobą dopiero 32 godziny za kółkiem. Jestem niską osóbką, ale w tym momencie liczyłam 3m wysokości, a banan radości wyrósł mi na twarzy ![]() I musiałam się powstrzymywać przed paniką/euforią, jak zdałam sobie sprawę, że już zjeżdżamy do WORDu, bo wiedziałam, że potem nie zdam, bo na przykład ręcznego nie zaciągnę ![]() Miałam tylko jedną nieciekawą sytuację. Skręcałam w prawo, samochody jadące z naprzeciwka w tym samym momencie też skręcały w tą samą ulicę, a ja nie umiałam rozkminić czy ja mam pierwzeństwo (zasada prawej ręki), czy oni (może przed skrzyżowaniem był jakiś znak, którego nie zauważyłam?), więc udałam, że mi bieg nie chce wejść do końca, samochód przejechał, a ja pojechałam dalej bez możliwości wymuszenia pierwszeństwa. Tylko zaraz muszę się zgłosić do wątku o egzaminowych wpadkach. Wylosowałam światła stopu i płyn chłodzący. Otwierając maskę zapomniałam o tym czymś, co przytrzymuje mi ją w pozycji otwartej i gdyby nie mój refleks to nieźleby uderzyła przy zamykaniu ![]() I na kniec mam pytanie - co ja mam teraz ze sobą zrobić? Tzn. mam iść z tym świstkiem do wydziału komunikacji i składać wniosek o prawko? Czy WORD to jakoś sam prześle? I gdzie wy sprawdzacie status waszego prawa jazdy?
Bloguję --> [recenzja] NYX The Caribbean Collection - 5 Color Eyeshadow Palette - 07 I dream of Jamaica --> [recenzja] Garnier Hydra Adapt - matujący ---- Edytowane przez linka_12 Czas edycji: 2011-12-19 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#3904 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() linka_12 gratulacje!!!!!!!!! jacie, co za dzień, wszystkie zdają ![]() Edytowane przez kolorowapanna3 Czas edycji: 2011-12-19 o 13:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3905 |
Zakorzenienie
|
kurcze dobra passa trwa
![]() ![]() ![]()
#3906 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja musiałam pokazać kartkę w WORDZIE i coś pozaznaczać ale jest różnie, nie wiem jak u Ciebie w mieście. A status sprawdzisz na: https://www.kierowca.pwpw.pl/:) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3907 |
Raczkowanie
|
O kurde, dobra passa trwa faktycznie, może się utrzyma do środy do 17 i spojrzy na mnie łaskawym okiem. Wiecie co, może to dziwne , ale ja ( poza łukiem ) się boję zawracania. Nie wiem czemu, ale zawsze mi się wydaję , że robię coś źle. Może doświadczone i mniej doświadczone zdane mogły by mi poradzić czego np absolutnie nie mogę zrobić, bo ja straciłam rezon. Wiem , że jak jadę sobie a on każe zawracać po prawej z wykorzystaniem infrastruktury to mijam najpierw kawałek ten wjazd, a potem do niego wjeżdżam i sayonara w drugą stronę. Jak to samo w lewo to jak do parkowania i potem wsteczny w prawo i do przodu. ( to jest w sumie dla mnie najbardziej trudne, bo ćwiczyłam to tyko na 2 jazdach i to dodatkowych poza szkołą jazdy , do której chodzę , oczywiście z innym niż swój instruktorem, który o ten element drogowej edukacji średnio zadbał... ) Na skrzyżowaniach na maxa do lewej się przytulać a po zakończeniu manewru spierniczać jak najszybciej na prawy pas.
A jak to jest w ogóle z tym zatrzymywaniem w wyznaczonym miejscu? Bo tego też nigdy nie miałam, a to jest w sumie obowiązkowe. Wiem , że to niby zwykłe hamowanie takie jak na drodze ale i tak trochę musi stresować jak nagle mówi proszę się rozpędzić i zatrzymać się przy tej bramie np. Co tu trzeba poza samym hamowaniem robić? Przytulać się do prawej z kierunkiem a potem włączać się z powrotem z lewym czy wystarczy zahamować i stać ? HELP please ! |
![]() ![]() |
![]() |
#3908 |
Zakorzenienie
|
jeśli chodzi o to zatrzymanie w wyznaczonym miejscu to dajesz kierunek prawy i zjeżdżasz do prawej a włączając się z powrotem to znowu kierunek tyle że lewy i jazda (tak mi mówił mój instruktor były egzaminator ode mnie z WORDu)
a jeśli chodzi o zawracanie z użyciem infrastruktury to przynajmniej ja robię tak: jadę sobie i mówi mi gościu żebym zawróciła z użyciem infrastruktury przy użyciu bramy po prawej, no to ja już chwilkę przed tą bramą daję prawy kierunek żeby zasygnalizowac co mam zamiar robic... zatrzymuję się kawalątek za tą bramą włączam wsteczny patrzę się do tyłu i wjeżdżam w bramę, potem włączam kierunek lewy jak już wjadę w bramę, rozglądam się czy coś nie jedzie i wyjeżdżam ![]() a jeśli chodzi o zawracanie np na światłach to zjeżdżam na skrajnie lewy pas włączam lewy kierunek czekam ąz wszyscy z przeciwka przejadą i wtedy zawracam i kieruję się odrazu na skrajnie prawy pas i to tyle ![]() a o tym zatrzymaniu w wyznaczonym miejscu słyszałam różne opinie że po zatrzymaniu nie włącza się kierunku, mnie mówiono że mam włączac więc włączam
#3909 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() no tak łuki na placu tam to koszmar ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3910 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3911 |
Raczkowanie
|
Napisane przez:KatyBmtO kurde, dobra passa trwa faktycznie, może się utrzyma do środy do 17 i spojrzy na mnie łaskawym okiem. Wiecie co, może to dziwne , ale ja ( poza łukiem ) się boję zawracania. Nie wiem czemu, ale zawsze mi się wydaję , że robię coś źle. Może doświadczone i mniej doświadczone zdane mogły by mi poradzić czego np absolutnie nie mogę zrobić, bo ja straciłam rezon. Wiem , że jak jadę sobie a on każe zawracać po prawej z wykorzystaniem infrastruktury to mijam najpierw kawałek ten wjazd, a potem do niego wjeżdżam i sayonara w drugą stronę. Jak to samo w lewo to jak do parkowania i potem wsteczny w prawo i do przodu. ( to jest w sumie dla mnie najbardziej trudne, bo ćwiczyłam to tyko na 2 jazdach i to dodatkowych poza szkołą jazdy , do której chodzę , oczywiście z innym niż swój instruktorem, który o ten element drogowej edukacji średnio zadbał... ) Na skrzyżowaniach na maxa do lewej się przytulać a po zakończeniu manewru spierniczać jak najszybciej na prawy pas.
A jak to jest w ogóle z tym zatrzymywaniem w wyznaczonym miejscu? Bo tego też nigdy nie miałam, a to jest w sumie obowiązkowe. Wiem , że to niby zwykłe hamowanie takie jak na drodze ale i tak trochę musi stresować jak nagle mówi proszę się rozpędzić i zatrzymać się przy tej bramie np. Co tu trzeba poza samym hamowaniem robić? Przytulać się do prawej z kierunkiem a potem włączać się z powrotem z lewym czy wystarczy zahamować i stać ? HELP please Zdasz,dobra passa trwa.Już trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3912 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
I jeszcze co do zawracania - zwracaj uwagę na to gdzie egzaminator każe ci zawracać. Jeżeli będzie to na przykład dwukierunkowy wjazd na posesję to wjeżdżając w ten wjazd musisz wjeżdżać jak w normalną ulicę, tzn. zajmować "swój" pas. Wjeżdżając przodem raczej nie będziesz miała z tym problemu, ale wjeżdżając tyłem pamiętaj, że musisz zająć swój pas, a nie ten przeznaczony dla samochodów jadących w kierunku przeciwnym. No i nie zapomnij sygnalizować każdego manewru. I nie zapomnij o tym, żeby kntrolować to co za twoim bagażnikiem, bo można tak się skupić na ładnym wykręceniu i nienajechaniu na chodnik/krawężnik/cokolwiek innego, że tyłem samochodu walniemy w bramę/krzak/hydrant. ![]() Cytat:
![]() Nie uważam, żeby te łuki były jakieś specjalnie koszmarne, ale jak dla mnie to powinni tam zrobić jakąś tabliczkę informacyjną, że są pochyłe, bo tego do końca nie widać. Jak ktoś o tym nie wie i jest w stresie to potem są takie głupie sytuacje jak stoczenie się. Pomijając już przygotowanie samych kursantów. Stałam i oglądałam te łuki dyskutując przy okazji z chłopakiem, który też czekał na egzamin. I właśnie dyskutowaliśmy, że na tym łuku trzeba ręczny zaciągnąć i uważać, żeby się nie stoczył. I babka, która stała obok nas włączyła się do dyskusji. Okazało się, że ona nie wie, że te łuki są pochyłe, a co więcej nigdy nie ruszała ze wstecznego do tyłu. Nie wiem, czy zdała, ale jak się o tym dowiedziałam, to serdecznie współczułam jej instruktora. A co do PJ to właśnie nie wiem. Wiem, że przy przesyłaniu pocztą płaci się z góry, ale ja wybrałam odbiór osobisty. Chyba będę musiała poszukać w necie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3913 |
Raczkowanie
|
dobra passa mogłaby trwać cały czas :P
#3914 |
Raczkowanie
|
Serdecznie gratuluję Zetuzetia!
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- A ja dzisiaj zrobiłam sobie przerwę od myślenia o egzaminie i jazdach i ubieram choinkę! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3915 |
Wtajemniczenie
|
brawoooo wszystkim
![]() obyy ta passa utrzymała sie do 2 stycznia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3916 |
Wtajemniczenie
|
Pozytywne posty- ja zdaję jutro. Mam nadzieję, że również się uda
![]()
#3917 |
Raczkowanie
|
to już lepiej do 20 do jakieś 9 rano :P
![]()
#3918 |
Raczkowanie
|
Na poprzedniej str. Alessa91 napisała, że ma 13 stycznia egzamin i to w piątek. Wiec dziewczyno, nic się nie martw, będzie dobrze
![]() Wiecie co dziewczyny.. ![]() ![]() Ale instruktor wydaje się być miły. Nigdy go nie widziałam, ale tak z głosu.. No cóż, zobaczymy ![]() A i oczywiście gratuluję i jednocześnie cholernie zazdroszczę tym, co już zdały! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3919 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
warto jest trochę pojeździć w nocy biorąc pod uwagę że teraz dni są krótki i szybko jest ciemno, więc egzamin też możesz mieć jak będzie ciemno, a jak umiesz jeździć w nocy to w dzień też ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3920 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3921 |
Rozeznanie
|
A co do PJ to właśnie nie wiem. Wiem, że przy przesyłaniu pocztą płaci się z góry, ale ja wybrałam odbiór osobisty. Chyba będę musiała poszukać w necie.[/QUOTE]
Ja też zdawałam w K-cach i wiem że WORD przesyła papiery do wydziału komunikacji a ja tylko szłam opłacic do kasy i z potwierdzeniem opłaty do okienka i miła pani mnie obsłuzyła kazała czekać około 2 tygodni, co jakiś czas sprawdzałam w necie i jak było do odbioru biegusiem po upragnione prawko ![]()
#3922 |
Zakorzenienie
|
Kurczę ciekawe jak to jest u mnie w OL,bo w egzaminator mi tylko powiedział,że WORD przesyła papiery do Wydziału Komunikacji i po ok tygodniu mam się tam zgłosić czyli pewnie wtedy będę musiała zapłacić i dopiero czekać 2 tygodnie na prawko.Będę musiała się jakoś z pracy urwać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3923 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny! W związku z tym, że na wątku trwa dobra passa postanowiłam się się odezwać
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3924 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Obrazek 1 - tak, jak powinno wyglądać zawracanie jeżeli tą infrastrukturę masz po prawej str. W brązowej ramce pozycja, której nie powinno się zajmować Obrazek 2 - zawracanie jeżeli infrastrukturę masz po lewej str. I w brązowej ramce - pozycja, której nie powinno się przyjmować przy tym zawracaniu. I to powyżej stosuje się zawracając właśnie w jakiś dwukierunkowych, szerokich bramach, ulicach, wjazdach. Oczywiście na jednokierunkowej zawracać nie wolno, ale jeżeli zawracasz używając jakiejś polanki, wąskiego wjazdu/bramy to te zasady nie obowiązują, bo i tak nie dałabyś rady się minąć z nadjeżdżającym samochodem. Powyższe zasady stosuje się wszędzie tam, gdzie istnieje prawdopodobieństwo, że ktoś będzie się chciał z nami minąć, na przykład wjeżdżając w uliczkę. Mam nadzieję, że teraz jest to bardziej zrozumiałe. A jak nie, to pisz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3925 |
Raczkowanie
|
gratulacje wielkie dla wszystkich które zdały !
macie wspaniały prezent pod choinke ![]() trzymam kciuki za zdających wkrótce -oby miały same dobre wiadomości ![]() oby ta passa trwała dopóki wszystkie dziewczyny z forum nie pochwalą sie pozytywnym wynikiem -a co ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3926 |
Raczkowanie
|
a gdzie zdajesz?
#3927 |
Zakorzenienie
|
Niby mam świadomość, że zdałam, że już mam to za sobą, a jak przypomnę sobie krytyczne momenty dzisiejszego egzaminu to żołądek mi się ściska, jakbym zapomniała, że już nie ma powodów do stresu
![]() madzia, nie pamiętam dokładanie jak jechałam po kolei, ale na pierwszym skrzyżowaniu ze światłami po wyjeździe z ośrodka pojechałam prosto, później na światłach (to te, na których się wjeżdża na trasę, przed sobą po lewej ma się Galerię) skręciłam w lewo, dalej na centrum, zrobiłam 2 kółka w tamtych okolicach, pojechałam na plac Daszyńskiego, tam w prawo, przejechałam koło targu, dojechałam znowu na to skrzyżowanie zaraz pierwsze za ośrokiem, na nim skręciłam w lewo i później nie pamiętam ![]() ![]() ![]() Ogólnie, byłam dzisiaj pierwszą, która wyjechała z placu i pierwszą, która wróciła za kierownicą ![]() Aaa, i pochwalę się, mam swój pierwszy samochód ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3928 |
Przyczajenie
|
a ja przerwe dobrą passe....nie zdalam, wracajac juz do wordu :/ a najgorsze jest to ze kompletnie sie z tym nie zgadzam :/ egzaminator niby ok, ale caly egzamin patrzyl jak mnie uwalic, udalo mu sie, niby nieustapienie pierszenstwa pieszemu :/ ktory byl po drugiej stronie ulicy na CHODNIKU!! jestem wsciekla bo bym normalnie przejechala ale mi zahamowal, jezdzilam 50 minut!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3929 |
Raczkowanie
|
linka_12 - Dzięki , dzięki , dzięki ! Ładnie narysowane, rozjaśniło moje wątpliwości, myślałam dobrze więc jest ok.
kasiek7560 - możesz zawsze spróbować z odwołaniem, to jest nagrane, ale marne są szanse jego rozpatrzenia... Które to było podejście? Byłam pewna , że to ja przerwę ten ogień powodzenia. Nie martw się i spójrz na to z perspektywy całego życia. A egzaminator w tym wypadku to ostatni dziad i tyle. Umiesz jeździć, czego dowodzi chociażby to bezbłędnie przejechane 50 minut pomimo złośliwości pana E. Następnym razem trafisz na innego i pójdzie lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
#3930 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
kumpel się odwoływał, 2-4 tygodnie minęły i miał plastik w ręku bez konieczności powtarzania egzaminu. a E miał upomnienie czy jakoś tak. nie pamiętam jak to dokładnie było, bo jakoś 3 lata temu sytuacja miała miejsce.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:04.