Pomocy.... Puszczaja mi nerwy.... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-14, 15:13   #1
kaska20_2005
Raczkowanie

Pomocy.... Puszczaja mi nerwy....

Witam wszystkie mamy...... może będe sie powtarzać ale moja córeczka ( ma 2,5 roku) jest niemożliwa , uparta niesłycha a najgorsze sa jej ''ataki'' złosci.... a ja juz nie raz dałam jej klapsa... zle sie z tym czuje jest mi wstyd i czuje sie matka wyrodna która sie znęca nad dzieckiem.... może sa mamy doświadczi=one które poradza mi jak postępować bo ja już niemam siły
Stary 2011-12-14, 15:43   #2
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja
Dot.: Pomocy.... Puszczaja mi nerwy....

Przede wszystkim - zrozumiec dlaczego dziecko tak sie zachowuje. To normalny etap. Bunt dwulatka.http://strefamamy.pl/wychowanie/bunt-dwulatka/
Walka Ty -dziecko tylko zaostrzy sytuację. Poradzic konkretnie nic nie poradze,moja ma dopiero pol roku. Cierpliwosci i sily zycze.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2011-12-14 o 15:52
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 16:34   #3
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaska20_2005 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie mamy...... może będe sie powtarzać ale moja córeczka ( ma 2,5 roku) jest niemożliwa , uparta niesłycha a najgorsze sa jej ''ataki'' złosci.... a ja juz nie raz dałam jej klapsa... zle sie z tym czuje jest mi wstyd i czuje sie matka wyrodna która sie znęca nad dzieckiem.... może sa mamy doświadczi=one które poradza mi jak postępować bo ja już niemam siły
każde dziecko jest inne i każda matka ma swoje metody, więc to co zadziała u nas niekoniecznie musi sie sprawdzić u was
po pierwsze warto uświadomić sobie, że dziecko nie robi tego na złość rodzicom, tylko ma jakiś powód, polecam np książkę Rozwój psychiczny dziecka od 0 do 10 lat, sporo wyjaśnia, dlaczego dzieci postepują tak a nie inaczej
kiedy dziecko wybucha? może zmęczenie to nasila? albo głód? tak było u nas - staram się eliminować przyczyny, reagować na samym początku i jest dużo lepiej
Kasia.234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 17:33   #4
joannajj
Wtajemniczenie

doskonale Cie rozumiem, ja PRAWIE mam to za sobą, córka w marcu skończy 4 lata, też mi nerwy puszczały, czułam się taka bezradna bo ten klaps nic nie dawał a w ręcz przynosił odwrotny skutek, dziecko jeszcze bardziej rozgniewane. ja w końcu wzięłam się na sposób, jak mała wpadała w atak to pozwalałam jej się wykrzyczeć, wypłakać, później tłumaczyłam co zrobiła źle i przytulałam. Nie złość się na dziecko, wiem po sobie, że to bardzo trudno, ale ono odbiera Twoje emocje, nerwy i to potęguje. zajmij dziecko jak z nim jesteś, żeby nie miało okazji sie złościć, moja córka czasem z nudów robiła piekielskie awantury, do dziś jej się to zdarza ale coraz rzadziej.
bunt minie, musisz być wyrozumiała i cierpliwa, a jak najdzie Cie ochota dać klapsa to wyjdź z pokoju, i uderz w ścianę lub cokolwiek, sama się rozładujesz z negatywnych emocji
joannajj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 21:55   #5
lucyAS
Zadomowienie

cierpliwie przeczekuj ataki złosci, ignoruj ale nie pozwól by zrobiło sobie krzywde ( np. walac głową w sciane)
klaps to nie wyjscie , to bezsilnosc rodzica ze skutkiem odwrotnym do oczekiwanego
zobaczysz ze po okresie buntu dziecko sie uspokaja, pozniej znów wchodzi w faze buntu i tak to sie ciagnie chyba do ... wieku dorosłego

ciepliwosci i konsekwencji

tu jest co nieco o okresach buntu i stabilizacji , niby dotyczy dzieci od 3 lat ale mysle ze młodsze rozwijaja się w podobnym schemacie
http://przedszkole1-piastow.eu/topol...icow&Itemid=66

start - 94 17.12.2011
cel 1 - 90 - osiągnięty
cel 2 - 85 - osiągnięty 24.03.2012
cel 3 - 80 - ........
cel 4 - 75 - .........
cel 5 - 70 - ........

Edytowane przez lucyAS
Czas edycji: 2011-12-14 o 21:57
lucyAS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-15, 09:09   #6
katakumba
Zakorzenienie

primo, nie jestes matka ktora sie zneca nad dzieckiem
to, ze dalas klapsa nie swiadczy o maltretowaniu, tylko o odruchu, ktory trzeba powstrzymac w sobie

secundo, twoje dziecko nie jest jedyne, ktore tak robi. moja tez
i lapie sie na tym ze w pierwszej miliseksundzie na nia wrzasne a potem rozmawiam
taki mam cholerny charakter, ale pracuje nad soba mocno

zauwazylam tez ze jak z nia rozmawiam, mowie do niej duzo spokojnym glosem, nie krzycze to latwiej jest mi zachowac spokoj jak ona daje czadu

ale zdarza mi sie wrzasnac jak np rozleje sok na dywan i stoi w tym "co ty robisz?!"

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-15, 12:40   #7
Groszek bez Marchewki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
primo, nie jestes matka ktora sie zneca nad dzieckiem
to, ze dalas klapsa nie swiadczy o maltretowaniu, tylko o odruchu, ktory trzeba powstrzymac w sobie
Dokładnie tak, a np. w moim kraju zamieszkania za byle klapsa moga grozić konsekwencje, bo jest to prawnie zabronione. Nie wolno
Groszek bez Marchewki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-15, 13:34   #8
Asisianka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Groszek bez Marchewki Pokaż wiadomość
Dokładnie tak, a np. w moim kraju zamieszkania za byle klapsa moga grozić konsekwencje, bo jest to prawnie zabronione. Nie wolno
W moim też mieszkam w Polsce. Niedawno było w gazecie, że matka dała klapsa w centrum handlowym 4-latkowi a ojciec zagroził mu, że w domu "dołoży więcej" i jakaś studentka zadzwoniła po policję.

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

A co do buntu dwulatka to trzeba przeczekać - nie ma na to złotej rady.... Jak bedzie wariować poza domem to pod pachę dziecko i idziemy do domu. Jak w domu - to w pokoju swoim niech się wywrzeszczy - byle sobie krzywdy nie zrobiło trzeba pilnować.

Moja młodsza jeszcze ma czasem takie "odpały"... Wczoraj w przedszkolu jak poszłyśmy po starszą to najpierw się kładła na dywanie a potem uciekała na schody. Ponieważ bałam się że spadnie a jednocześnie pomagałam ubierać się starszej to musiałam młodą przytrzymywać nogą (zagradzałam jej drogę żeby nie uciekała)
Asisianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-15, 13:43   #9
kaska20_2005
Raczkowanie

Dziękuję Wam wszystkim za rady...... jestem osobą wybuchową i ostatnio moja mama powiedziała ''co sie dziwisz przecież twoja córka zachowuje się tak samo jak ty'' i niepozostaje nic innego jak trzymać nerwy, dorze że jest te forum można sie wyżalić...
pozdrawiam inne mamy z TAKIM samym problemem jak ja Wesołych Swiąt i grzecznych dzieciaków
Stary 2011-12-15, 13:58   #10
Groszek bez Marchewki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Asisianka Pokaż wiadomość
W moim też mieszkam w Polsce. Niedawno było w gazecie, że matka dała klapsa w centrum handlowym 4-latkowi a ojciec zagroził mu, że w domu "dołoży więcej" i jakaś studentka zadzwoniła po policję.[COLOR="Silver"]
o, to chyba dobrze, ja tam popieram takie prawo choć u nas jest tak, że jak dziecko samo opowie o klapsie np. w przedszkolu, to biorą dość poważnie to, co mówi małe dziecko i to już jest podstawa, żeby wychowawca interweniował...także trzeba naprawde myśleć, co się robi.

Autorka chyba najpierw musi się sama odstresować i wyluzować, bez tego daleko nie zajedzie...

Edytowane przez Groszek bez Marchewki
Czas edycji: 2011-12-15 o 13:59
Groszek bez Marchewki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-15, 14:45   #11
lookka
Raczkowanie

Nie denerwuj się bo to nie ma sensu.... W ten sposób nakęcasz tylko dziecko do większej złości.
Policz do 10 nie patrz na brzdąca i nie odzywaj się, zajmij sie czymś, zignoruj całkowicie. Jak sie troszkę uspokoi podejdz i przytul
Moja mała jeszcze nie ma dwóch latek ale też potrafi mięć ataki złości
lookka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-16, 10:04   #12
Violette_24
Zakorzenienie

witaj, ja takze doskonale cie rozumiem, dziecko w tym wieku buntuje sie, bo odkrywa powoli, ze pewnymi zachowaniami moze wywierac wplyw na innych, cos osiagnac, odkrywa swiat, siebie, to normalne i trzeba dziecku w tym pomoc, niestety kiedy dziecko ma przy tym charrakterek i jest uparte, nie zawsze spokojne tlumaczenie pomaga...klaps w tym wieku nie pomoze, skutek, jak sama zauwazylas jest odwrotny, tez przez to przechodzilam, wiem, ze to trudne, ale z czasem sie nauczysz cierpliwosci, kiedy dziecko ma napad ,,szalu" a spokojne tlumaczenie nie pomagaja, zostaw ja na chwile, niech sie wykrzyczy, wyplacze, czasem trzeba takie zachowanie zlekcewazyc, ale to wymaga wyczucia, nie w kazdej sytuacji to jest wskazane, zalezy, jaki jest powod ryku, bron boze nie calowac, pocieszac, przytulac czy przekupiac (bo i z czyms takim sie spotkalam), to z wiekiem minie, cierpliwosci.
Mozna tez sprobowac odwrocic uwage, ale to rzadko dziala...musisz byc konsekwentna, jesli dziecko zaczyna krzyczec bo nie chesz mu dac czekolady, niech wyje az zaskoczy, ze wrzaskiem na tobie niczego nie wymusi, po kilku takich akcjach, w naturalny sposob dziecko zrozumie, ze nie tedy droga, moj maz kiedys popelnil taki blad, syn dostal histerii bo nie chcialam mu dac przed obiadem lizaka czy czegos tam, tupal, plakal, krzyczal, a ja spokojnie mu tlumaczylam, ze dostanie tego lizaka, ale dopiero po obiedzie, a co zrobil moj mardy malzonek? nie umial juz wytrzymac tego ryku i dla swietego spokoju dal dziecku tego cholernego lizaka, konsekwencja?- musialam potem od nowa nad dzieciem pracowac, a z mezem sie poklocilam, od tamtej pory staramy sie trzymac wspolny front i byc konsekwentni.
Wiem, co czujesz, rozumiem doskonale ale wierz mi, to przejdzie, matka i dziecko caly czas sie siebie nawzajem ucza, jesli ty okazesz dziecku szacunek i zrozumienie, sukces masz murowany, trzymam kciuki i pozdrawiam malego buntowniczka
Violette_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 14:50   #13
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaska20_2005 Pokaż wiadomość
pozdrawiam inne mamy z TAKIM samym problemem jak ja Wesołych Swiąt i grzecznych dzieciaków
i wzajemnie
ja tez jestem mama zbuntowanej dwulatki (oraz jej 3miesiecznej siostry) i tez czasem nie daje rady. A nerwy to puszczaja mi chyba codziennie. Ale walcze z tym
czytam ciekawa ksiazke - pozwala lepiej zrozumiec niektore trudne zachowania dzieci i mi naprawde pomaga, polecam : Margot Sunderland "Madrzy rodzice" - kupic sie jej praktycznie nie da, ale mozna sciagnac z internetu.
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 16:07   #14
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

mam w pdf ,moge podeslac

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 20:13   #15
kaska20_2005
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
mam w pdf ,moge podeslac

to poproszę to książke kkuczynska1@wp.pl pozdrawiam
Stary 2011-12-17, 06:34   #16
Ray
Zakorzenienie

kochana nie ty jedna

moze sie tu nie wszystkie przynaja ale prawie kazdej puszczaja nerwy nie ma takiej co caly czas ma stoicki spokoj

ja juz nauczylam sie ignorowac

po prostu ignoruj zle zachowania... a jak masz dosc wrzasku krzyku wyjdz do innego pokoju, wez sobie neopersen na uspokojenie

ja w domu mam nawet takie zatyczki do uszu jak mi wrzeszczy corka to sobie wkladam i dalej robie cos przy kuchni... slychac dalej krzyk ale stlumiony

ona juz sie nauczyla ze mnie nie ruszaja jej sceny i daje sobie czesto spokoj

no i konsekwencja dziala u wszystkich!!!

nie to nie i nie wdawaj sie w dyskusje... wyjasnij raz czy dwa i wiecej nie ma tematu im wiecej tlumaczysz krecisz w kolko tym dziecko wiecej maci

chyba ze sie juz uspokoi i potem samo zapyta dlaczego...

ja z moja corka jak ma swoj szal nie dyskutuje

zaprowadzam ja do pokoju i mowie zeby sie uspokoila jak sie uspokoi to przyjde i wtedy pogadamy...

generalnie musisz wrzucic na lus bo zwariujesz
Stary 2011-12-17, 10:21   #17
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
mam w pdf ,moge podeslac
Moglabym prosic na meila ?
Renia2108@op.pl
Stary 2011-12-18, 19:26   #18
dewi
Rozeznanie

Cytat:
mam w pdf ,moge podeslac
jeśli to nie kłopot to też poproszę
misia1402@gmail.com
z góry dziękuję
Stary 2011-12-19, 19:25   #19
kotikaa
Raczkowanie

Cytat:
mam w pdf ,moge podeslac
Ja też poproszę, mój 2,5 latek to też niezły ananasik a jego braciszek w drodze... kotikaa@tlen.pl. Dzięki.
kotikaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-19, 21:15   #20
meszsares
Zadomowienie

jakby co, tu tez mozna bezplatnie sciagnac :
http://www.sendspace.com/file/0406si
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-20, 08:12   #21
Asisianka
Raczkowanie

Ja ostatnio więcej kłopotów mam ze starszą córką. Wpada w szał histerii, okropnie pyskuje Czasem jak się nakręci to potrafi wrzaski i ryki robić z 3 godziny - aż sąsiedzi mi w kaloryfery walą....

I na 5 latke nie jest dobrą metodą ignorowanie bo to już inny typ "problemu".... tylko ja chyba nie za bardzo umiem z nią rozmawiać.
Chyba trochę jestem zrezygnowana. Coś robię źle ale nie wiem co - zgłosiłam się do poradni psychologiczno-pedagogicznej ale czekam na telefon z wolnym terminem bo kolejki są niestety....
Asisianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-20, 10:06   #22
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Asisianka Pokaż wiadomość
Ja ostatnio więcej kłopotów mam ze starszą córką. Wpada w szał histerii, okropnie pyskuje Czasem jak się nakręci to potrafi wrzaski i ryki robić z 3 godziny - aż sąsiedzi mi w kaloryfery walą....

I na 5 latke nie jest dobrą metodą ignorowanie bo to już inny typ "problemu".... tylko ja chyba nie za bardzo umiem z nią rozmawiać.
Chyba trochę jestem zrezygnowana. Coś robię źle ale nie wiem co - zgłosiłam się do poradni psychologiczno-pedagogicznej ale czekam na telefon z wolnym terminem bo kolejki są niestety....
zanim dostaniesz się do poradni to polecam książkę "Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały, jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły" Adele Faber, Elaine Mazlish (zresztą pozostałe ich książki również). Może to coś rozjaśni.
Kasia.234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-20, 12:33   #23
aniazio
Raczkowanie

GG do aniazio

witam
stokrotko czy moglabys mi tez przeslac ksiazke?,bardzo proszejestem mama 10miesiecznej Alicji i tez mi czasami nerwy puszczaja szczegolnie kiedy po raz setny ucieka z pampersa lub gdy cos jej sie nie podoba to zaczyna tupac nogami i rzucac sie i plakac jakby ja ze skory obdzierano tylko dlatego ze nie chce jej czegos dac albo nie pozwalam jej zeby chodzila przy telewizorze lub kaloryferze.pozdrawiam oto moj adres mailowy z gory dziekuje
alicjuszka@onet.pl
aniazio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-20, 15:15   #24
kaska20_2005
Raczkowanie

Zaczęłam czytać tą książkę ''Mądrzy Rodzice'' i musze przyznac że jest fantastyczna!! ..... a tak poza to zbliżają się Święta i to sprawdzian dla nas MAM bo mamy natłok pracy w domu; przygotowania pieczenie gotowanie... a dzieciaki daja nam w kośc!!! CIERPLIWOŚCI!!!! i Wesołych Świąt
Stary 2011-12-21, 18:39   #25
joannajj
Wtajemniczenie

Asisianka a może jest zazdrosna o młodsze rodzeństwo, czuje się mniej kochana? nawet jeśli okazujecie Jej dużo miłości i zainteresowania, albo w szkole\przedszkolu odczuwa brak akceptacji ze strony rówieśników? nasza córka tak miała, zaczęła chodzić do przedszkola i choroby tez się zaczęły, więcej w domu niż w przedszkolu, dzieci się zintegrowały a ona taka odrzucona się czuła, na szczęście powoli zyskała przyjaciół
joannajj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości