Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - część 2 - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-16, 07:11   #4231
prralka
Raczkowanie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - część 2

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Na pewno Himalaya i Dabur są w porządku Ostatnio widziałam jak w aptece babka kupowała pastę Himalai
wiem, które pasty są nietestowane, chodzi mi o stworzenie dosyć obszernej listy, aby człowiek, który na nią trafi czuł, że ma wybór, bo ludzie są marudni i niechętni do używania kosmetyków, szczególnie, jak jakąś polecił im dentysta, stąd elmex ratowałby trochę wszechstronność listy.
prralka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 09:03   #4232
raven60
Przyczajenie

Cześć,
Mam pytanie o krem do rąk. Mój mąż do tej pory używał Garniera do bardzo suchej skóry, bo ma duzy problem z przesuszoną skórą dłoni. Czy któraś z Was mogłaby mi polecić coś bardzo skutecznego pomagającego przy tego typu problemie?
raven60 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 10:14   #4233
villete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez a r t a n Pokaż wiadomość
No tak, ale czy sam fakt dostępności w aptece robi z Himalayi pastę, która pomaga na problemy jamy ustnej, a nie tylko ją czyści?

Mam podobny problem i brak broni na tekst "muszę używać pasty xyz, bo mi pani dentystka kazała, mam wrażliwe dziąsła!"
sama mam bardzo wrażliwe dziąsła, właśnie kilka dni temu byłam u dentysty bo je scharatałam i się osunęły ;] polecam pastę l'angelica do wrażliwych zębów (dostępna za 10zł w superpharm) oraz zmianę szczoteczki na elektryczną + końcówka do wrazliwych. to jedyny sposób, żeby w końcu dać odpocząć dziąsłom, niestety

raven60 krem do rąk genialny ma kamill, w takiej tubce za kilkanaście złotych, dostępny w rossmanie, jeden z niewielu kremów które faktycznie pomagają na przesuszone dłonie

wymiana
villete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 10:38   #4234
EmilkaZ
Wtajemniczenie

GG do EmilkaZ

Cytat:
Jedyną bronią jaką mam przeciwko temu, są moje własne doświadczenia. Past używałam pełno, naprawdę. I tych polecanych przez dentystów i tych, które robią jakieś różne firmy na zlecenie supermarketów.
A dopiero jak zaczęłam użwać pasty Dabur Miswak, to przestałam mieć problem z kamieniem na zębach I już mi się raczej nie psują te zęby, które były zdrowe jak zaczęłam pasty używać. Psują (strasznie...) mi się te zęby, które się zepsuły wcześniej
A można ją dostać stacjonarnie gdzieś?
Co do past to ja używam teraz himalayi na zmiane z pastą oriflame, moja jama ustna jst kompletnie nie wymagająca Ale akurat pasty lubię zmieniać. Byłam przekonana, że elmex jest bezpieczna, ale pomimo tego jej nie znalazłam ona chyba jest dostępna w aptekach? tak? a ja w aptece nie bywam, bo nawet nie mają oleju z wiesiołka tylko jakiś w kapsułkach i do tego żelatynowych

Cytat:
Napisane przez villete Pokaż wiadomość
polecam allegro - na jesień oficerki ze sztucznej skóry, koszt kilkudziesięciu złotych, na zimę i śnieg, "emu" ze sztucznej skóry. nie jestem fanką tych butów, ale zmusiłam się w tamtym roku i kupiłam i je kocham - są ocieplane, nieprzemakalne, teraz gotowe na drugą mroźną zimę, nie ślizgają się na lodzie, moje są czarne więc niezbyt się rzucają w oczy, na śnieg, deszcz i całą zimową masakrę (której obecnie, na szczęście, w polsce brak) są idealne i niezastąpione, kosztowały również do 100zł na allegro z przesyłką.
Mi się bardzo podobają/ podobały emu miałam raz nawet jedne podróbki ale jeździłam na nich, kiepskie podeszwy miały (z deezee) ale Chatul raz pisała coś o tym, że podróbki mają wkładki skórzane...nie pamiętam o co chodziło, Chatul popraw mnie:P ale właśnie wtedy zrezygnowałam z kupna podróbek i szukałam innych. Min na all tylko sprzedawcy doprowadzaja mnie do szału bo piszę do nich skóra naturalna czy sztuczna, a oni EKOLOGICZNA. no i po kilku meilach okazało się że oni sami nie wiedzą czy ekologiczna naturalna czy sztuczna, poprostu ekologiczna
Sama się w sumie zaplątałam, ale w sumie dobrze skoro oni nie potrafią odpowiedzieć to chyba coś w tym musi być? Bo może być np. skóra ekologiczna tak jak jajka ekologiczne czy mięso ekologiczne? ale nie zmienia to faktu, że skóra...
EmilkaZ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 11:14   #4235
villete
Zakorzenienie

wydaje mi się, że ekologiczna to na 100% sztuczna, nawet nie miałam takiego myślenia, że może być inaczej ;] w każdym razie moje "ekologiczne" emu są na pewno sztuczne, to w sumie widać

wymiana
villete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 15:28   #4236
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez raven60 Pokaż wiadomość
Cześć,
Mam pytanie o krem do rąk. Mój mąż do tej pory używał Garniera do bardzo suchej skóry, bo ma duzy problem z przesuszoną skórą dłoni. Czy któraś z Was mogłaby mi polecić coś bardzo skutecznego pomagającego przy tego typu problemie?
Moja skóra jest w zimie tak sucha, że pęka do krwi. Wszystkie Garniery, Neutrogeny czy Dovy oprowadzały je tylko do jeszcze gorszego stanu, szczerze mówiąc bardzo źle te kremy wspominam. Jedyny krem, który naprawdę działa i ma działanie lecznicze, który znalazłam na aż tak wysuszone dłonie to krem Weledy. Weleda jest niestety droga, więc nie wiem czy mąż będzie chciał używać. Osobiście mogę polecić też krem z Bath and Body Works, ale nie wiem niestety czy do dostania w Polsce. Zupełnie mnie zaskoczył działaniem, bo ja kupiłam wyłącznie dla zapachu. No ale ten jest drogi i pewnie ciężki do dostania, więc pewnie też odpada. Inna sprawa że jak nie używam typowych kremów do rąk to używam czystych maseł typu Shea albo jojoba - może z tym nie miałby problemu?

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2011-12-16 o 15:30
Linusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-16, 15:30   #4237
hanusia505
Zakorzenienie

Linus jak sie nazywa ten krem Weledy?

Kosmetyki i inne produkty nietestowane na zwierzętach!
klik
hanusia505 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-16, 17:02   #4238
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hanusia505 Pokaż wiadomość
Linus jak sie nazywa ten krem Weledy?
Hanusiu, ten co mam nazywa się Pomegranate Regenerating Hand Cream. Inny krem, który wydawał mi się bardzo fajny to krem Yes To to suchej skóry, ale tego niestety nie dane mi było używać zbyt długo, tylko kilka razy spróbować, więc nie mogę z całą pewnością powiedzieć, że pomaga. Krem jest drogi, ja swój kupiłam na wyprzedaży za ok 7$, ale normalnie to kosztuje z 2 razy tyle.
Stary 2011-12-16, 22:02   #4239
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez EmilkaZ Pokaż wiadomość
A można ją dostać stacjonarnie gdzieś?
Kiedyś była w W-wie na dworcu centralnym, ale po remoncie już jej nie widziałam Będe musiała się tam kiedyś przespacerować

Cytat:
Mi się bardzo podobają/ podobały emu miałam raz nawet jedne podróbki ale jeździłam na nich, kiepskie podeszwy miały (z deezee) ale Chatul raz pisała coś o tym, że podróbki mają wkładki skórzane...nie pamiętam o co chodziło, Chatul popraw mnie:P
Były podejrzenia, że podróbki tych butów są robione ze skóry. Ale raczej to mało prawdopodobne.
Za to często jest tak, że buty mają jakieś elementy z prawdziwej skóry Na to trzeba uważać.
Stary 2011-12-16, 23:39   #4240
szprotka_
Zakorzenienie

a tak z czystej ciekawości, widziała może, któraś z Was, produkt nie testowany na zwierzętach plus z certyfikatem fair trade? bo się zastanawiam czy ja mam takiego pecha, że nie mogę znaleźć produktów z tym certyfikatem, czy to jest poszukiwanie świętego Grala.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 13:53   #4241
meg22
Zakorzenienie

Dziewczyny, wiecie może czy firma "alpen fresh" testuje na zwierzętach? chodzi o proszek do prania
Stary 2011-12-17, 16:22   #4242
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
a tak z czystej ciekawości, widziała może, któraś z Was, produkt nie testowany na zwierzętach plus z certyfikatem fair trade? bo się zastanawiam czy ja mam takiego pecha, że nie mogę znaleźć produktów z tym certyfikatem, czy to jest poszukiwanie świętego Grala.
Widziała Ale są rzadkie. Takim produktem są np. niektóre balsamy Badger Balm, także Coastal Scents. I niektóre produkty Wholefoods. Niestety nie wiem jak z ich dostępnością w Polsce Takie firmy się zdarzają,a le one są już zazwyczaj droższe.
Stary 2011-12-17, 20:31   #4243
EmilkaZ
Wtajemniczenie

GG do EmilkaZ

Cytat:
Napisane przez villete Pokaż wiadomość
wydaje mi się, że ekologiczna to na 100% sztuczna, nawet nie miałam takiego myślenia, że może być inaczej ;] w każdym razie moje "ekologiczne" emu są na pewno sztuczne, to w sumie widać
mhmm, no to fajnie. Moze sie zaczaje w takim razie, bo sa smiesznie tanie na allegro. mam nadzieje ze nie trafie znowu na emu ala lyzwy:P haha

Cytat:
Były podejrzenia, że podróbki tych butów są robione ze skóry. Ale raczej to mało prawdopodobne.
Za to często jest tak, że buty mają jakieś elementy z prawdziwej skóry Na to trzeba uważać.
no wlasnie wiem, w ubraniach to samo, trzeba uwazac co sie kupuje. Bo widzialam ze w tych grubych swetrach czesto sa skorzane materialy przy guzikach:/
EmilkaZ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-17, 21:53   #4244
Naleeen
Raczkowanie

Dot.: Kosmetyki i inne produkty testowanie i nie testowane na zwierzętach.

Cytat:
Napisane przez Paris27 Pokaż wiadomość
hej
wątek z dyskusją jest już zamknięty a mnie bardzo interesuje na ile ta lista jest wiarygodna.Lista firm nietestujących jest optymistczna i daje duży wybór. Interesuje mnie jednak na ile jest pewna? Piszecie mejle (sama tez pisałam- do vipera, bielendy, inglota, perfekty- bo to są moje ulubione) ale przecież każdy może sobie napisać co mu się podoba-przecież wiadomo, że my tego nie sprawdzimy i firma x czy y może nas okłamać
czy na liście uwzględnione są kosmetyki, których surowce/składniki też nie były testowane?
Pewnie już pissałyście o tym n forum i sorki ze pytam ponownie, ale nie mam za bardzo czasu czytać prawie 200 stron dyskusji, a zależy mi na tym, żeby unikać "złych" firm.
No i jeszcze jedna wątpliwość- dlaczego firm które wpisane są na Waszej liście nie ma np na liscie ok clubu, czy pety.
Proszę Was o odpowiedź i pozdrawiam
Też czekam na odpowiedź na Twoje pytanie )

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Cytat:
Napisane przez EmilkaZ Pokaż wiadomość
Naleeen nie panikuj, ja przez pewien czas miałam uczulenie na prawie wszystkie kremy! Nie wiem czy próbowałaś korektorów i podkładów mineralnych z Pixie? mogę ci polecić jeszcze strony takie jak biochemiaurody, zrób sobie krem, mazidła bo robiąc sama kosmetyki będziesz wiedziała co Cię uczula, a co dobrze wpływa na skóre. Co do kremów do wybrednej skóry mogę Ci polecić krem marchewkowy z Yes to chyba w każdej wypowiedzi go chwalę ale dla mnie jest idealny.
Kupiłam yes to ze znizka 20% w sephorze. Wersje na noc. Zobaczymy, dzis pierwsza aplikacja
„Mimo to wolał być nieobecny całkowicie niż być tylko w części i brakującą resztą udawać. Dlatego był tak niezwykły dla ludzi, którzy go znali. Jeśli znalazł się w ich pobliżu, był dla nich całym sobą. Albo nie było go w ogóle.”

kosmetyki nietestowane na zwierzetach
Naleeen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-18, 15:39   #4245
Sorbet
Zadomowienie

Witajcie Zgrabne Laseczki
Po wielu tygodniach nieobecności witam Was ponownie. Na razie jestem w fazie rozpakowywanio-opowiadanio-witania się z rodziną, dlatego nie czytałam wątku. Ktoś mnie może pokrótce poinformować jakie zmiany nastąpiły na liście? Coś zostało dodane, coś spektakularnie wywalono? Ogólnie ogłaszam wszem i wobec iż byłam przez 3 miechy w Holandii i szczegóły moich przygód z ekologią i kosmetykami nietestowanymi poczytać będzie można na blogu ---> klikasz i wiesz więc zapraszam. Buziole

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-19, 12:41   #4246
hanusia505
Zakorzenienie

Dziewczyny kontaktowalam sie z modka CarolinaScotties w sprawie naszej listy. niestety prowadzenie jej z wspolnego konta nie jest zgodne z regulaminem. w zwiazku z tym mamy przeredagowac liste i gdy bedzie gotowa napisac do Caroliny a ona wprowadzic zmiany.

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Witaj Sorbet

Kosmetyki i inne produkty nietestowane na zwierzętach!
klik
hanusia505 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-19, 17:16   #4247
Chatul
ma zielone pojęcie

A ja z TŻ-em cały czas myślimy o zrobieniu sensownej listy poza Wizażem Wtedy będzie łatwiej o edycję wszystkiego
Stary 2011-12-21, 23:01   #4248
Charlotta11
Zadomowienie

Dziewczyny, możecie polecić jakiś pogrubiający tusz do rzęs dający teatralny efekt ?Najlepiej w cenie do 40 zł. Szukam odpowiednika Max Factora czy L'oreala ...
Widziałam, że część z Was poleca tusze Essence czy Catrice, ale te firmy można chyba kupić tylko w Rossmannie czy Naturze, a te sieciówki testują na zwierzętach...

Edytowane przez Charlotta11
Czas edycji: 2011-12-21 o 23:55
Charlotta11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 09:11   #4249
Kattarina
Zakorzenienie

witam,
dawno mnie nie bylo w tym watku i niestety przychodze ze zlymi wiadomosciami
Chiny wprowadzily obowiazek testowania gotowych kosmetykow na zwierzetach w zwiazku z tym firmy, ktore chca dalej istniec na tamtym rynku, beda testowaly swoje produkty.
jak na razie 4 marki trzeba bylo wyrzucic z pozytywnej listy. sa to:
-Yves Rocher
-L'Occitane
-Mary Kay
-Caudalie

niestety, po raz kolejny pieniadze wygraly z moralnoscia.
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-22, 09:22   #4250
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Charlotta11 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, możecie polecić jakiś pogrubiający tusz do rzęs dający teatralny efekt ?Najlepiej w cenie do 40 zł. Szukam odpowiednika Max Factora czy L'oreala ...
Widziałam, że część z Was poleca tusze Essence czy Catrice, ale te firmy można chyba kupić tylko w Rossmannie czy Naturze, a te sieciówki testują na zwierzętach...
Ja używam tego i jestem zadowolona:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...s-mascara.html

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość
witam,
dawno mnie nie bylo w tym watku i niestety przychodze ze zlymi wiadomosciami
Chiny wprowadzily obowiazek testowania gotowych kosmetykow na zwierzetach w zwiazku z tym firmy, ktore chca dalej istniec na tamtym rynku, beda testowaly swoje produkty.
jak na razie 4 marki trzeba bylo wyrzucic z pozytywnej listy. sa to:
-Yves Rocher
-L'Occitane
-Mary Kay
-Caudalie

niestety, po raz kolejny pieniadze wygraly z moralnoscia.
Chiny to jeden z najgorszych narodów...
Gdzie to wyczytałaś? Mogę prosić o link?
Merys jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 09:42   #4251
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Ja używam tego i jestem zadowolona:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...s-mascara.html

Chiny to jeden z najgorszych narodów...
Gdzie to wyczytałaś? Mogę prosić o link?
na stronie szwedzkiej organizacji walczacej o prawa zwierzat, ktorej jestem czlonkinia. KLIK (mozesz wrzucic tekst w translatora google)
Stary 2011-12-22, 10:25   #4252
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
na stronie szwedzkiej organizacji walczacej o prawa zwierzat, ktorej jestem czlonkinia. KLIK (mozesz wrzucic tekst w translatora google)
Dziękuje.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 11:30   #4253
Chatul
ma zielone pojęcie

To co, teraz trzeba by napisać do tych firm czy nadal chcą być na rynku chińskim. A jeśli tak, to jak zamierzają rozwiązać sprawę testowania na zwierzętach.
„Strata” Yves Rocher byłaby dla mnie przykra. Ale jak zamierzają testować na zwierzętach, to ja się wypisuję od nich.
Stary 2011-12-22, 11:47   #4254
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
To co, teraz trzeba by napisać do tych firm czy nadal chcą być na rynku chińskim. A jeśli tak, to jak zamierzają rozwiązać sprawę testowania na zwierzętach.
„Strata” Yves Rocher byłaby dla mnie przykra. Ale jak zamierzają testować na zwierzętach, to ja się wypisuję od nich.
te firmy zostaly juz wykreslone z listy ww. szwedzkiej organizacji, wlasnie dlatego, ze zamierzaja dalej sprzedawac swoje produkty w Chinach, czyli beda testowaly na zwierzakach.
moze niekoniecznie te egzemplarze, ktore my dostaniemy w Europie, ale czy to cos zmienia? sumienia czystego nie beda mialy i tak

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

jaki to straszny regres zalamac sie mozna.
Stary 2011-12-22, 12:03   #4255
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
te firmy zostaly juz wykreslone z listy ww. szwedzkiej organizacji, wlasnie dlatego, ze zamierzaja dalej sprzedawac swoje produkty w Chinach, czyli beda testowaly na zwierzakach.
moze niekoniecznie te egzemplarze, ktore my dostaniemy w Europie, ale czy to cos zmienia? sumienia czystego nie beda mialy i tak

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

jaki to straszny regres zalamac sie mozna.
Ech, straszne... Chociaż i tak pokusiłabym się o maila do YR. Tyle, że francuskiego nie znam
Stary 2011-12-22, 12:33   #4256
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Ech, straszne... Chociaż i tak pokusiłabym się o maila do YR. Tyle, że francuskiego nie znam
chetnie pomoge :

Bonjour,
Je voudrais savoir si vous avez l'intention de continuer à vendre ses produits en Chine? J'ai appris que la Chine a introduit une obligation pour les tests cosmétiques sur les animaux. Ce qui signifie que toutes les entreprises qui choisissent de coopération avec la Chine, ils doit effectuer de ces tests.
S'il vous plaît réponse.
Cordialement ...imie.

Bardzo prosty i uprzejmy list z zapytaniem.
Stary 2011-12-22, 12:58   #4257
Sorbet
Zadomowienie

Kattarina - witaj! Od wieków Cię tu nie było, a jesteś osobą, która bardzo wiele wnosiła do wątku. Cieszę się, że znowu Cię mogę czytać.

Kurkafon - lada dzień miałam iść do Ives Rocher, żeby zrobić tam jakieś bombowe zakupy, a tu lipa...

Kojarzycie firmę Organique? Jak bardzo naturalne są ich kosmetyki? Było coś o nich wcześniej w tym wątku? Przypominam, że jestem osobą, która od 3 miesięcy nie czytała wątku i jestem zacofana.
Stary 2011-12-22, 16:23   #4258
ms_strikerr
Przyczajenie

Dziewczyny,
czego używacie do zmywarki? Chodzi mi głównie o tabletki, ale coś innego też ujdzie. Poza mega drogimi ekologicznymi nie udało mi się znaleźć nic nie testowanego, co nie doprowadziłoby mnie w krótki czasie do bankructwa
ms_strikerr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 18:07   #4259
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
chetnie pomoge :

Bonjour,
Je voudrais savoir si vous avez l'intention de continuer à vendre ses produits en Chine? J'ai appris que la Chine a introduit une obligation pour les tests cosmétiques sur les animaux. Ce qui signifie que toutes les entreprises qui choisissent de coopération avec la Chine, ils doit effectuer de ces tests.
S'il vous plaît réponse.
Cordialement ...imie.

Bardzo prosty i uprzejmy list z zapytaniem.
Ooo, dziękuję!
A powiesz jeszcze co dokładnie to znaczy?
Stary 2011-12-22, 18:21   #4260
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Ooo, dziękuję!
A powiesz jeszcze co dokładnie to znaczy?
Dzien dobry,
Chcialabym sie sie dowiedziec czy zamierzacie kontynuowac sprzedaz waszych produktow w Chinach? Dowiedzialam sie, [tu uzylam innego fr. czasownika, wiec nie ma powtorzenia], ze Chiny wprowadzily obowiazek testowania kosmetykow na zwierzetach. To oznacza, ze wszystkie firmy, ktore wybiora wspolprace z Chinami musza wykonywac takie testy.
Prosze o odpowiedz.
Z wyrazami szacunku,...

Sorbet- nie myslalam, ze ktos mnie tu jeszcze pamieta.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości