|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na święta czekamy o ślubach gadamy- PM 2012 część XV
Skończyć watek, dzisiaj??? Odpadam.
A tradycje mam takie, że sprzątam już od miesiąca a końca nie widać...
|
#4592 |
|
Zakorzenienie
|
ja nawet nie zaczełam sprzątać swojej twierdzy a przez ten chorobowy czas na prawde tragicznie wygląda mój pokój. Nie wspominając o reszcie domy, ale niestety pozostali muszą sobie sami dać rade
|
#4593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4594 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z reszta za☠☠☠ista praca moich rodziców powoduje, że np. w Boże Narodzenie pracują i zostaję praktycznie sama. I dlatego nie lubię być jedynaczką... Cytat:
Widziałam takie " kursy" u fotografów z Krk, żenada. Takie coś to ja im mogę poprowadzić . Nie, generalnie to pasja, która później zamieniła się w pracę. A obsługi aparatu czy programów graficznych nie uczę się wyłącznie na zdjęciach ślubnych. Ja w sumie nawet nie wiązałam z tym przyszłości, gdyby nie to, że zrobiliśmy jednym bliskim znajomym zdjęcia, później drugim i sami ludzie się zgłaszali- bez reklamy. Dopiero teraz pomyśleliśmy o tym jako o pracy na większą skalę.
|
|
#4595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- Po cholerę Ci suknia ślubna za 2 tyś, jak to jednorazówka. Nie lepiej kupić sobie białą bluzkę koronkową i białą spódnicę? -Otóż nie, bo to mój ślub, a nie Twój, ja się nie wtrącam w to w czym ktoś idzie do ślubu, choćby to nawet była koszula nocna. |
|
|
|
|
#4596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście lepiej się już czuje i moge funkcjonować prawie normalnie
|
|
#4597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do prezentów, ja TŻtowi kupiłam m.in takie bokserki ![]() "W domu jestem królem, ale rządzi żona"
|
|
|
#4598 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w kościele nie możesz robić zdjęć? Bo do tego musisz mieć taki papierek z "pozwoleniem" chyba ze masz? A powiedz, bo ja sama kiedyś się troche napalałam na robienie zdjęć, masz standardowy obiektyw czy dokupiłas sobie. Wybacz za te pytania Zawsze mnie powstrzymywało wydanie tysiaka na nowy obiektyw i na razie mam standardowy kit w lustrzance, a to wydaje mi się że jest za mało.. chyba ze sie myle ?
|
|
#4600 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam dwa aparaty na dwóch systemach ( canona i nikona) Nikon d700 +nikkora 24-70 f2.8 i fisheye'a i 50 tkę portretówkę Canon 5dm2 + obiektyw 85mm f/1.2 i 70-300 Także trochę kasy się wtopiło, dlatego mnie boli, jak ktoś mówi, że zdjęcia są drogie... Możesz mi napisać jaki sprzęt masz to postaram się coś doradzić ![]()
|
|
#4601 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Super bokserki ![]() Cytat:
a co do grosika w uszkach to mój tata tak pochłania jedzenie, że by pewnie połknął i nie zauważył U nas zawsze jest jedno wolne miejsce, sianko pod obrusem, świeczka. A jedzenie to barszcz czerwony z uszkami, karp pieczony i z warzywami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec, kapusta z grochem. mniammm
|
|
#4602 |
|
Zadomowienie
|
Wpadam się tylko przywitać - przeczytałam Was, ale już muszę spadać, bo normalnie nie zdążę na spotkanie z koleżanką, która raz na rok jest w kraju.
W Bielsku śnieg - super, ale służby drogowe jak zwykle są zaskoczone
|
|
|
|
#4603 |
|
Zakorzenienie
|
Zastanawiam się nad zakupem urządzenia wielofunkcyjnego, jak go nie kupie przed ślubem, to go nie będę miała wcale, nawet nie będę miała drukarki (bo zostaje w domu rodzinnym).
Pytanie moje brzmi: Jakie kupić, by było tanie w użytkowaniu? |
|
|
|
#4604 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
takie zyciowe |
|
|
|
|
#4605 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ludzie są naprawdę zabawni to straszne ... Cytat:
wiadomo, że szefostwo nie jest wtedy zachwycone, no ale cóż, trzeba najwyżej upomnienie przyjąć na klatę i dalej do przodu ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() u mnie chyba ujemna temperatura bo śnieg który spadł wczoraj całkiem się trzyma Cytat:
ja posprzątałam normalnie mieszkanie jak co tydzień i tyle bez sensu żeby się urabiać po łokcie i nawet nie mieć siły świętować ![]() Jak mieszkałam z rodzicami to wprawdzie moją mamę czasem ogarniał taki szał sprzątania, ale z tego co wiem, to już jej przeszło Cytat:
![]() U nas nie ma jakiś szczególnych tradycji. No może taka, że wigilię spędzamy tylko ja, siostra, rodzice i dziadek, a po Wigilii przyjeżdżają do nas z życzeniami i prezentami na ciasto i kawę ciocia, wujek i moje ulubione kuzynki No i zazwyczaj pasterka też tradycyjnie, ale w tym roku nie idziemy, bo w pierwszy dzień Świąt idę z siostra na ślub koleżanki, no to bez przesady żeby 2 razy jednego dnia do kościoła iść, nawet w Święta
|
|||||||
|
|
|
#4606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby chociaż w Wigilie był śnieg, tyle mi wystarczy![]() My z TŻtem dosyć nietypowo obchodzimy w tym roku Wigilię - nie będziemy się wtedy widzieć, zobaczymy się dopiero w pierwsze święto wieczorem, ale wtedy idziemy do cioci TŻta (właściwie wszyscy już tam będą, tylko ja dojadę wieczorem bo na kawe zostaję u mojej babci) więc nie bardzo mamy kiedy dać sobie prezenty. W związku z tym wymyśliłam, że wymienimy się prezentami w piątek, a w Wigilię zrobimy videokonferencję i otworzymy prezenty - w końcu od czego są kamerki i skype
|
|
|
#4607 | |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny
Mało się wypowiadam, bo nie ogarniam Waszego tempa Tym bardziej że dużo mam ostatnio na głowie... Z rzeczy ślubnych mamy skończone nauki, kupiona wódkę, zaproszenia i rozglądamy się za napojami, może uda się trafić na jakąś sylwestrową promocję Cytat:
![]()
|
|
#4608 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam urządzenie wielofunkcyjne Lexmark. Leży przy komputerze taty i czasem tylko brat coś skanuje. Może te na tusz nie są bardzo drogie w utrzymaniu ale jak się tego nie używa za często to tusz zasycha i tak się stało u mnie. Wydaje mi się, że drukarka jest bardziej potrzebna niż skaner wiec kupiliśmy drukarkę laserową Hp i z niej jestem bardzo zadowolona. Toner wystarcza mi na długo ale trzeba kupić cały a nie uzupełniać proszek bo po uzupełnieniu drukowała słabiej i obrazków wogole. Wiec jak ja bym miała coś kupować teraz to tylko drukarkę laserową.
|
#4609 |
|
Zakorzenienie
|
a my z tżtem nigdy się w wigilię nie widzimy
|
#4610 |
|
Zakorzenienie
|
chcecie coś słodkiego???
|
|
|
|
#4611 |
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczęta.
Co do zakończenia wątku, to ja odpadam. Dziś muszę pokończyć wszelkie sprawy w biurze, wieczorem spakować się, posprzątać w mieszkaniu (trzeba zrobić porzadek przed wyjazdem), ozdobić pierniczki by w sobotę móc je powiesić na choince w domu i wykonać wiele innych rzeczy... Jeśli chodzi o prezenty, to w tym roku mam tylko i wyłącznie prezenty dla rodziców i dla chrześnicy. Dla reszty nie miałam czasu kupować. Nawet dla TŻta nie mam, ale to już sobie ustaliliśmy, że w tym roku po prostu nie mamy na to kasy. W przerwie między świętami a Nowym Rokiem mamy zaplanowane pozałątwiać kilka spraw dot. wesela i ślubu: 1. kosmetyczka - ustalić konkretną godzinę makijażu oraz inne zabiegi (paznokcie, moze jakiś zabieg na twarz lub inne bajery) 2. fryzjerka (jestem umówiona na robienie fryzur próbnych) 3. kwiaciarnia (chyba będziemy zamawiać kwiaty w miejscowości TŻta by specjalnie po bukiet nie jechał 20 km a ja i tak będę u niego bo tam mam fryzjerkę) 4. zarezerwować pozostałą liczbę pokoi i obejrzeć dom, z którego też możemy wykorzystać na noclegi dla znajomych. 5. Pogadać z właścicielem sali co możemy zmieniać w dekoracji i czy mają kogoś kto się tym zajmuje 6. ustalić ostateczną listę gości i dowiedzieć cię nazwisk osób zapraszanych (niestety nie znam wszystkich nazwisk swoich kuzynek). 7. dogadać się co do transportu gości na salę i odwożenie ich w trakcie wesela 8. obgadać z rodzicami kwestię drugiego dnia i w ogóle ich wizji całej uroczystości (może myśleli o czymś czego my nie wzięliśmy w ogóle pod uwagę). Pewnie jeszcze coś się znajdzie, ale te sprawy wolałabym już mieć w nowym roku załatwione i ustalone. Wracam w takim razie do światecznych tradycji: U mnie zawsze musi być kłótnia o byle co - bez kłótni nie ma świat. A tak na poważnie, to przestrzegamy kilku tradycji (wtedy czuję, że to juz jest wigilia): 1. Pierwszą osobą w wigilię, która przekroczy próg domu powinien być mężczyzna (przynosi szczęście w nowym roku) - mój ojciec zawsze rano idzie do sklepu sąsiadki by być pierwszym facetem w sklepie - sasiądka zawsze jest z tego powodu very happy ![]() 2. Staramy się mieć na stole 12 potraw - zazwyczaj kończy sie to tym, że liczmy kompot z suszu jako jedno danie a owoce z kompotu jako kolejne danie ![]() 3. Zawsze przed składaniem sobie życzeń i łamaniem się opłatkiem czytamy fragment z pisma św. i śpiewamy kolędę "wśród nocnej ciszy" 4. pod obrusem rozkładamy sianko 5. zawsze jest jedno wolne miejsce dla niespodziewanego gościa 6. z potraw to mamy barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami, karpia smażonego, rybę po grecku, 2 rodzaje śledzi (w oleju i w czerwonym sosie), kluski z makiem, drożdżowe bułeczki z jabłkami, kompot z suszu, suszone owoce i tyle na chwilę obecną pamiętam. 7. od kiedy pojawiły się świece CARITAS, to u nas zawsze się je pali (wchodzi to już w tradycję). 8. kiedy mieliśmy zwierzęta, to zawsze był dla nich opłatek 9. wypatrujemy pierwszej gwiazdki, ale teraz już mniej na to zwracamy uwagę bo trudno zgrać wszystkich na zawołanie. Tyle pamiętam - nie wiem co jeszcze. No może to, że potem część rodizny wybiera się na pasterkę(u nas jest ona o 12 w nocy).
|
|
#4612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Jak mam jeździć specjalnie 10 km by coś skserować, to wolałabym w domu.
|
|
|
|
|
#4613 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Ja chcę! Te pierwsze apetycznie wyglądają. One sa z tego bloga co podawalaś zapewne ![]()
|
#4615 |
|
Zakorzenienie
|
Ale zrobiłaś mi apetyt.. Może nawet skuszę się zrobić
![]() Chyba nie było przy tym większych problemów? A jak smakują?
|
#4616 |
|
Zadomowienie
|
hej dziewczyny
ach... padam do was jeszcze dziś jutro już mnie nie będzie - mam urlop i będę piekła masę ciast Obiecuję też pootwierać wszytskie paczki to postanowienie świąteczne i Wam przesłać jakoś heh! ponieważ święta w tym roku u teściowej pewnei będę na chwilę jakoś w śwęta żeby coś do was naskrobać achh co mnie cieszy nie ma śniegu <jupi> Nena przepiękne wypieki zaraz postaram się Was nadrobić
|
#4617 |
|
Zakorzenienie
|
co do tradycji wigilijnej to ja zawsze wypatruję pierwszej gwiazdki, sianko zawsze podkradam mojej śwince morskiej i kładę pod obrusem
najpierw wszyscy dzielimy się opłatkiem a potem zasiadamy do kolacji, co do potraw to u mnie nie ma karpia bo rodzice za nim nie przepadają ale za to zawsze teściowie mi zostawiają trochę karpia u siebie mamy filety z rybki, barszczu z uszkami u nas nie ma bo jest zamiast tego kompocik z suszu z łazankami a babcia gotuje zupę grzybową do manny, jemy też kapustę z grochem i grzybami, ziemniaki, mama zazwyczaj piecze sernika a babcia makowca, tata robi śledzie w oleju i to chyba tyle... aha no i zawsze stawiamy na stole jeden pusty talerz
|
#4618 |
|
Zakorzenienie
|
Oglądałam właśnie Magdę M i tak mi się przypomniała piosenka mało świąteczna ale...
http://w747.wrzuta.pl/audio/5hgM0KY8..._crazy_magda_m
|
#4619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ad 2 nie mamy suszu, ale liczymy każdy rodzaj ciasteczka jako potrawę, owoce itd ad 3 i 4 tak samo ad 5 również mamy taką tradycję Przyszedł kiedyś jakiś niespodziewany gość? ad 6 jestem z innego regionu, z 30 stron wcześniej pisałam na ten temat ad 7 również ![]() ad 8 mieliśmy psa dawno temu i mama mi mówiła, że zwierzęta mówią ludzkim głosem w Wigilię i tak bardzo chciałam by cos powiedział i on nic; TŻ ma owczarka niemieckiego i co Wigilnie się śmiejemy, że Burek ma coś powiedzieć, a on uparcie nic... ad 9 tym bardziej jak jest zachmurzone niebo Zapomniałam, że trzeba mieć kierowcę na ślubie... |
|
|
|
|
#4620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ogóle w tym serialu fajne piosenki puszczają
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:06.

19.05.2012 

) i siemieniotkę (zupę z nasion konopii, smakuje jak gorzkie mleko, fuuj)
Puste nakrycie od kilkulat zostawiamy, bo ja nie zaczne jesc jak go nie ma

to straszne ... 
wiadomo, że szefostwo nie jest wtedy zachwycone, no ale cóż, trzeba najwyżej upomnienie przyjąć na klatę i dalej do przodu