Na święta czekamy o ślubach gadamy- PM 2012 część XV - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-22, 11:14   #4591
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m
Dot.: Na święta czekamy o ślubach gadamy- PM 2012 część XV

Skończyć watek, dzisiaj??? Odpadam.

A tradycje mam takie, że sprzątam już od miesiąca a końca nie widać...

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 11:16   #4592
melod_y
Zakorzenienie

ja nawet nie zaczełam sprzątać swojej twierdzy a przez ten chorobowy czas na prawde tragicznie wygląda mój pokój. Nie wspominając o reszcie domy, ale niestety pozostali muszą sobie sami dać rade

melod_y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 11:17   #4593
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melod_y Pokaż wiadomość

ja nawet nie zaczełam sprzątać swojej twierdzy a przez ten chorobowy czas na prawde tragicznie wygląda mój pokój. Nie wspominając o reszcie domy, ale niestety pozostali muszą sobie sami dać rade
u mnie już posprzątane na glanc, w sobotę rano zostanie mi tylko odkurzenie i tak z grubsza starcie kurzu ufff
19.05.2012
kindziulindzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 11:19   #4594
kasia_kuku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niut0 Pokaż wiadomość
PMki fajnie by było gdyby nam się udało skończyć dzisiaj ten wątek i jutro - dzień przed wigilią założyć już nowy ze świątecznym tytułem
Także nie obijać się, pisać

Może opowiecie jakie macie tradycje związane ze świetami? Mamy różne związane ze ślubami, dowiedziałam sie tu ciekawych rzeczy, więc pewnie świąteczna tradycje też się trochę różnią

My dajemy sianko pod obrus i czasami pieniądze pod talerze - to ma przynieść chyba kasę w przyszłym roku. Do reszty nie stosujemy się zbyt sztywno, nie zawsze mamy 12 potraw, wstajemy od stołu podczas Wigilii i od paru lat nie zostawiamy pustego nakrycia.

Aa i łuskę do portfela wkładamy, wczoraj nawet znalazłam tę z zeszłego roku

Z tych bardziej nietypowych potraw mamy makówki (bułki nasączone w mleku, mak, bakalie pyycha ) i siemieniotkę (zupę z nasion konopii, smakuje jak gorzkie mleko, fuuj)
u mnie jest podobnie, z tym, że najpierw jedziemy do jednej babci od strony mamy, później do rodziny taty. A że to na wsi, to babcia chodzi z opłatkiem do zwierząt. No i każą mi zawsze po ciut wszystkiego zjeść.

Z reszta za☠☠☠ista praca moich rodziców powoduje, że np. w Boże Narodzenie pracują i zostaję praktycznie sama. I dlatego nie lubię być jedynaczką...

Cytat:
kasia_kuku- a Ty masz jakies kursy na fotografa czy ot tak z pasji robisz zdjęcia?
Chodzi ci o kursy za 2 tysiące kiedy ktoś mi powie jak ustawić pare młodą? Widziałam takie " kursy" u fotografów z Krk, żenada. Takie coś to ja im mogę poprowadzić. Nie, generalnie to pasja, która później zamieniła się w pracę. A obsługi aparatu czy programów graficznych nie uczę się wyłącznie na zdjęciach ślubnych. Ja w sumie nawet nie wiązałam z tym przyszłości, gdyby nie to, że zrobiliśmy jednym bliskim znajomym zdjęcia, później drugim i sami ludzie się zgłaszali- bez reklamy. Dopiero teraz pomyśleliśmy o tym jako o pracy na większą skalę.

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

kasia_kuku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 11:20   #4595
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Mój kuzyn jest zawodowym fotografem, fotografował za darmo śluby moich 3 sióstr (w ramach prezentu).

My stwierdziliśmy niech się facet wybawi i mamy załatwionego fotografa - do tej pory rodzice drą o to koty -bo TYLE płacimy a moglibyśmy mieć za darmo..
Na każdym kroku to wypominają...
Już nawet słyszałam opinie
- Po cholerę Ci suknia ślubna za 2 tyś, jak to jednorazówka. Nie lepiej kupić sobie białą bluzkę koronkową i białą spódnicę?
-Otóż nie, bo to mój ślub, a nie Twój, ja się nie wtrącam w to w czym ktoś idzie do ślubu, choćby to nawet była koszula nocna.
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 11:21   #4596
melod_y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
u mnie już posprzątane na glanc, w sobotę rano zostanie mi tylko odkurzenie i tak z grubsza starcie kurzu ufff
To ja chyba też muszę dzisiaj ruszyć się..
Na szczęście lepiej się już czuje i moge funkcjonować prawie normalnie

Stary 2011-12-22, 11:21   #4597
niut0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez E87 Pokaż wiadomość
No to sie bierzemy do roboty
My staramy sie miec 12 potraw jak nam cos brkauje to bierzemy pod uwage np. oplatek wigilijny i wino hehe i juz jest 12 potraw Puste nakrycie od kilkulat zostawiamy, bo ja nie zaczne jesc jak go nie ma
Luski nie wkladam do porfela, sianko dajemy pod obrus, do tego swieczke palimy podczas Wieczerzy. Robimy moczke, makowke a zupa - barszcz z uszkami (w tym roku pierwszy raz z mama lepilysmy, w tamtym roku nauczyla mnie ich robic przyszla tesciowa -nauka nie poszla w las).
Poza tym zawsze przed Swietami robie mnostwo rzeczy wlasnorecznie, w tym roku powstala choinka z szyszek, stroik dla Tesciow ze sztucznych elementow plus suszonych owocow, orzechow i szyszek pomalowanych zlotym spray'em, do nas do domku chce zrobic z zywych galazek zeby byl pieeeeeeeeekny zapach, bo choinke mamy niestety sztuczna... wczoraj sie wzielam za robienie choinek z makaronu i juz jedna stoi - powiem Wam ze jak na 1 choinke tego typu to baaaaaaaaardzo mi sie podoba Jeszcze chce zrobic ozdoby z mandarynek - powbijac gozdziki i dolozyc do stroika z zywych galazeczek Uwiebiam ten czas, gdy moge robic takie ☠☠☠☠☠☠☠ki!!!
moja mama potem też tak wszystko liczy i zwykle w ten sposób też dociągnie do 12 potraw

Co do prezentów, ja TŻtowi kupiłam m.in takie bokserki
"W domu jestem królem, ale rządzi żona"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 499.jpg (11,4 KB, 35 załadowań)
Stary 2011-12-22, 11:22   #4598
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Facet jest głową rodziny, a żona szyją
Stary 2011-12-22, 11:24   #4599
melod_y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_kuku Pokaż wiadomość

Chodzi ci o kursy za 2 tysiące kiedy ktoś mi powie jak ustawić pare młodą? Widziałam takie " kursy" u fotografów z Krk, żenada. Takie coś to ja im mogę poprowadzić. Nie, generalnie to pasja, która później zamieniła się w pracę. A obsługi aparatu czy programów graficznych nie uczę się wyłącznie na zdjęciach ślubnych. Ja w sumie nawet nie wiązałam z tym przyszłości, gdyby nie to, że zrobiliśmy jednym bliskim znajomym zdjęcia, później drugim i sami ludzie się zgłaszali- bez reklamy. Dopiero teraz pomyśleliśmy o tym jako o pracy na większą skalę.

Ale w kościele nie możesz robić zdjęć? Bo do tego musisz mieć taki papierek z "pozwoleniem" chyba ze masz?
A powiedz, bo ja sama kiedyś się troche napalałam na robienie zdjęć, masz standardowy obiektyw czy dokupiłas sobie. Wybacz za te pytania Zawsze mnie powstrzymywało wydanie tysiaka na nowy obiektyw i na razie mam standardowy kit w lustrzance, a to wydaje mi się że jest za mało.. chyba ze sie myle ?

Stary 2011-12-22, 11:38   #4600
kasia_kuku
Zakorzenienie

Cytat:

Ale w kościele nie możesz robić zdjęć? Bo do tego musisz mieć taki papierek z "pozwoleniem" chyba ze masz?
A powiedz, bo ja sama kiedyś się troche napalałam na robienie zdjęć, masz standardowy obiektyw czy dokupiłas sobie. Wybacz za te pytania Zawsze mnie powstrzymywało wydanie tysiaka na nowy obiektyw i na razie mam standardowy kit w lustrzance, a to wydaje mi się że jest za mało.. chyba ze sie myle ?
A takie gówienko z parafii to akurat mam, ale nie zawsze jest potrzebne

Mam dwa aparaty na dwóch systemach ( canona i nikona)
Nikon d700 +nikkora 24-70 f2.8 i fisheye'a i 50 tkę portretówkę
Canon 5dm2 + obiektyw 85mm f/1.2 i 70-300

Także trochę kasy się wtopiło, dlatego mnie boli, jak ktoś mówi, że zdjęcia są drogie...

Możesz mi napisać jaki sprzęt masz to postaram się coś doradzić

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

kasia_kuku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 11:58   #4601
Lily ofthe Valley
Zadomowienie

GG do Lily ofthe Valley

Cytat:

My dajemy sianko pod obrus i czasami pieniądze pod talerze - to ma przynieść chyba kasę w przyszłym roku. Do reszty nie stosujemy się zbyt sztywno, nie zawsze mamy 12 potraw, wstajemy od stołu podczas Wigilii i od paru lat nie zostawiamy pustego nakrycia.

Aa i łuskę do portfela wkładamy, wczoraj nawet znalazłam tę z zeszłego roku

Z tych bardziej nietypowych potraw mamy makówki (bułki nasączone w mleku, mak, bakalie pyycha ) i siemieniotkę (zupę z nasion konopii, smakuje jak gorzkie mleko, fuuj)
Ja ciągle noszę tę z zeszłego roku i może to przypadek ale z kasą było naprawdę lepiej w tym roku

Super bokserki

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
ja dzisiaj i jutro w pracy Zazdroszczę tym co mają wolne - jak do tej pory nie czuję magi nadchodzących Świąt....

Po pracy jeszcze do spowiedzi (jak zawsze na ostatnią chwilę) i na ostatnie zakupy (drobne rzeczy do akcji sprzątania).
Potem sprzątanie i gotowanie (dobrze że rozłożyłam to na raty i większość już za mną)
U nas sprawa prezentów rozwiązana - jak co roku składamy się całą rodziną wcześniej.

A co do tradycji wigilijnych - dopiero w wigilię rano ubieramy drzewko.
Co do potraw to skromnie : u nas podaje się barszczyk z uszkami z kapustą i grzybami (do jednego chowa się grosik). Ten kto znajdzie w przyszłym roku na brak gotówki nie będzie narzekał.
Oczywiście ryby (najczęściej filety) z sosem greckim.
Tradycyjnie musi być podana chałka krakowska (słodka)
Też nakrywa się jedno nakrycie więcej i sianko pod obrus.

Pasterka o północy obowiązkowa
Po pasterce spotykamy się ze znajomymi przed kościołem i wszyscy składają sobie życzenia
Przypomniałaś mi o spowiedzi a co do grosika w uszkach to mój tata tak pochłania jedzenie, że by pewnie połknął i nie zauważył
U nas zawsze jest jedno wolne miejsce, sianko pod obrusem, świeczka.
A jedzenie to barszcz czerwony z uszkami, karp pieczony i z warzywami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec, kapusta z grochem. mniammm
Stary 2011-12-22, 11:58   #4602
Wiktusiaczek
Zadomowienie

Wpadam się tylko przywitać - przeczytałam Was, ale już muszę spadać, bo normalnie nie zdążę na spotkanie z koleżanką, która raz na rok jest w kraju.

W Bielsku śnieg - super, ale służby drogowe jak zwykle są zaskoczone
Wiktusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 11:59   #4603
niusia_87
Zakorzenienie

Zastanawiam się nad zakupem urządzenia wielofunkcyjnego, jak go nie kupie przed ślubem, to go nie będę miała wcale, nawet nie będę miała drukarki (bo zostaje w domu rodzinnym).
Pytanie moje brzmi: Jakie kupić, by było tanie w użytkowaniu?
Stary 2011-12-22, 11:59   #4604
E87
Wtajemniczenie

Cytat:
moja mama potem też tak wszystko liczy i zwykle w ten sposób też dociągnie do 12 potraw

Fajne takie zyciowe
E87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 12:00   #4605
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_kuku Pokaż wiadomość
Kto chce się pośmiać ze mną?

-" Bo wiesz, generalnie nie planowaliśmy fotografa, ale Ty takie fajne robisz to może się zdecydujemy"( dawny kolega ze studiów)

- Spoko, fajnie, dajcie maila lub namiary, wyślemy cennik i wiecej zdjęć

- cennik? a to nie za darmo byś nam zrobil?

ludzie są naprawdę zabawni
Cytat:
Napisane przez Kessi_86 Pokaż wiadomość
A Kiciu zginął mój znajomy w Afganistanie
to straszne ...
Cytat:
Napisane przez sztuczka_magiczka Pokaż wiadomość
Hejka Laseczki

Będzie nie na temat, ale muszę się komuś pożalić...

Powiem Wam, że dzisiejszy dzień jest absulutnie Wacka wart... Dawałam z siebie wszystko w pracy, wszystkim klientom chciałam zrobić "dobrze", a wyszło jak zwykle - do dupy... Namieszałam, namieszałam i razem z koleżankami musiałam świecić oczami przez moją nieuwagę... I na dziś się nie skończy bo jedną sprawę tak spieprzyłam że chyba będę miała jazdę u szefostwa... Powiedzcie mi jak to jest - chce się pracować bez zastrzeżeń aż tu nagle taka kicha wychodzi że potem wraca się do domu i ryczy ?
Sztuczko każdemu się zdarz pomyłka, jesteśmy tylko ludźmi wiadomo, że szefostwo nie jest wtedy zachwycone, no ale cóż, trzeba najwyżej upomnienie przyjąć na klatę i dalej do przodu

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
Dwa ostatnie już sa przeterminowane, a ten pierwszy też straci ważność zanim nowy watek założymy
Moje propozycje to i skrytykować mogę
nawet jeśli nie zdążymy z nowym wątkiem przed świętami to można to zmienić na "ostatni panieński Sylwester przed nami"
Cytat:
A co do mojego doła, to mam zbyt wysoki poziom prolaktyny by było dobrze i teraz muszę czekać do 4 stycznia na wizytę u ginekologa-endokrynologa. Ale jak mi się uda miedzy świętami a sylwestrem złapać lekarza rodzinnego to do niego też z tym pójdę, bo nie wytrzymam tyle czasu w niepewności

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
9 miesięcy do ślubu

Cytat:
U mnie jest wreszcie biało
Pierwszy raz od dawna cieszę sie na śnieg To pewnie dlatego, że zwykle padało już w od początku listopada wiec mogło się człowiekowi znudzić Chociaż mi tam wystarczy, żeby śnieg poleżał do 2 stycznia, potem może topnieć
nie pociesze Cię, ale prognozy są jednoznaczne, od Wigilii już ma być dodatnia temperatura więc nie ma szans na śnieg w Święta
u mnie chyba ujemna temperatura bo śnieg który spadł wczoraj całkiem się trzyma
Cytat:
Skończyć watek, dzisiaj??? Odpadam.

A tradycje mam takie, że sprzątam już od miesiąca a końca nie widać...
bym nienawidziła szczerze świąt w takim przypadku ja posprzątałam normalnie mieszkanie jak co tydzień i tyle bez sensu żeby się urabiać po łokcie i nawet nie mieć siły świętować
Jak mieszkałam z rodzicami to wprawdzie moją mamę czasem ogarniał taki szał sprzątania, ale z tego co wiem, to już jej przeszło
Cytat:
superowe

U nas nie ma jakiś szczególnych tradycji. No może taka, że wigilię spędzamy tylko ja, siostra, rodzice i dziadek, a po Wigilii przyjeżdżają do nas z życzeniami i prezentami na ciasto i kawę ciocia, wujek i moje ulubione kuzynki No i zazwyczaj pasterka też tradycyjnie, ale w tym roku nie idziemy, bo w pierwszy dzień Świąt idę z siostra na ślub koleżanki, no to bez przesady żeby 2 razy jednego dnia do kościoła iść, nawet w Święta

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 12:08   #4606
niut0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
nie pociesze Cię, ale prognozy są jednoznaczne, od Wigilii już ma być dodatnia temperatura więc nie ma szans na śnieg w Święta
u mnie chyba ujemna temperatura bo śnieg który spadł wczoraj całkiem się trzyma
szkoda oby chociaż w Wigilie był śnieg, tyle mi wystarczy

My z TŻtem dosyć nietypowo obchodzimy w tym roku Wigilię - nie będziemy się wtedy widzieć, zobaczymy się dopiero w pierwsze święto wieczorem, ale wtedy idziemy do cioci TŻta (właściwie wszyscy już tam będą, tylko ja dojadę wieczorem bo na kawe zostaję u mojej babci) więc nie bardzo mamy kiedy dać sobie prezenty. W związku z tym wymyśliłam, że wymienimy się prezentami w piątek, a w Wigilię zrobimy videokonferencję i otworzymy prezenty - w końcu od czego są kamerki i skype
Stary 2011-12-22, 12:11   #4607
Myszeczek
Raczkowanie

Hej Dziewczyny Mało się wypowiadam, bo nie ogarniam Waszego tempa Tym bardziej że dużo mam ostatnio na głowie... Z rzeczy ślubnych mamy skończone nauki, kupiona wódkę, zaproszenia i rozglądamy się za napojami, może uda się trafić na jakąś sylwestrową promocję
Cytat:
Czy aż tak źle, nie wiem. Muszę czekać na wizytę u lekarza. Ale dobrze nie jest. No i wyniki potwierdzają konieczność innych badań, w tym tomografii. Ale, że święta przed nami postaram się o tym nie myśleć. TŻ mnie od wczoraj podpytuje o te wyniki, ale nic mu nie mówię. Bo on to bardziej przezywa niż ja. Jeszcze dzisiaj ma urodziny, to mu nastroju nie będę psuć
Nie martw się na zapas, nie ma sensu, i w żadnym wypadku nie czytaj głupot na googlach! Też byłam ostatnio w podobnej sytuacji, tydzień beczałam po odebraniu wyników czekając na konsultację, a po wyjściu od lekarza dosłownie całą drogę do domu też beczałam ale ze szczęścia bo się okazało że wcale nie jest tak tragicznie jakby się wydawać mogło... Więc najlepiej rzuć się w wir przedświątecznych przygotowań i staraj się nie myśleć, a będzie dobrze, mówię Ci

A do lata piechotą też se pójdę, a co mi tam...
Myszeczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 12:11   #4608
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niusia_87 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się nad zakupem urządzenia wielofunkcyjnego, jak go nie kupie przed ślubem, to go nie będę miała wcale, nawet nie będę miała drukarki (bo zostaje w domu rodzinnym).
Pytanie moje brzmi: Jakie kupić, by było tanie w użytkowaniu?
Ja mam urządzenie wielofunkcyjne Lexmark. Leży przy komputerze taty i czasem tylko brat coś skanuje. Może te na tusz nie są bardzo drogie w utrzymaniu ale jak się tego nie używa za często to tusz zasycha i tak się stało u mnie. Wydaje mi się, że drukarka jest bardziej potrzebna niż skaner wiec kupiliśmy drukarkę laserową Hp i z niej jestem bardzo zadowolona. Toner wystarcza mi na długo ale trzeba kupić cały a nie uzupełniać proszek bo po uzupełnieniu drukowała słabiej i obrazków wogole. Wiec jak ja bym miała coś kupować teraz to tylko drukarkę laserową.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 12:14   #4609
madzia2306
Zakorzenienie

a my z tżtem nigdy się w wigilię nie widzimy z uwagi na to że jednak dzieli nas te 25 km a tż zawsze mamie pomaga w robieniu ciast karpia itd z resztą ja w ten dzień też mam zawsze trochę roboty, wigilię razem spędziliśmy tylko raz kiedy tż przyjechał na święta na przepustkę z wojska, wtedy chcieliśmy każdą chwilę spędzic ze sobą, i wtedy obskoczyliśmy dwie wigilie, byłam i u teściów a potem u mnie już zostaliśmy... zawsze tż przyjeżdża do mnie w pierwszy dzień i pierwszy dzień świąt spędzamy u mnie a potem jedziemy do niego na drugi dzień, ale w tym roku siedzę w święta w domu bo mam ten egzamin i chciałam conieco powtórzyc sobie...

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 12:17   #4610
nena1984
Zakorzenienie

chcecie coś słodkiego???
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF8462.jpg (88,2 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF8464.jpg (36,7 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF8465.jpg (34,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF8468.jpg (48,1 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF8469.jpg (36,7 KB, 10 załadowań)

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 12:20   #4611
jagata
Wtajemniczenie

hej dziewczęta.
Co do zakończenia wątku, to ja odpadam. Dziś muszę pokończyć wszelkie sprawy w biurze, wieczorem spakować się, posprzątać w mieszkaniu (trzeba zrobić porzadek przed wyjazdem), ozdobić pierniczki by w sobotę móc je powiesić na choince w domu i wykonać wiele innych rzeczy...
Jeśli chodzi o prezenty, to w tym roku mam tylko i wyłącznie prezenty dla rodziców i dla chrześnicy. Dla reszty nie miałam czasu kupować. Nawet dla TŻta nie mam, ale to już sobie ustaliliśmy, że w tym roku po prostu nie mamy na to kasy.

W przerwie między świętami a Nowym Rokiem mamy zaplanowane pozałątwiać kilka spraw dot. wesela i ślubu:
1. kosmetyczka - ustalić konkretną godzinę makijażu oraz inne zabiegi (paznokcie, moze jakiś zabieg na twarz lub inne bajery)
2. fryzjerka (jestem umówiona na robienie fryzur próbnych)
3. kwiaciarnia (chyba będziemy zamawiać kwiaty w miejscowości TŻta by specjalnie po bukiet nie jechał 20 km a ja i tak będę u niego bo tam mam fryzjerkę)
4. zarezerwować pozostałą liczbę pokoi i obejrzeć dom, z którego też możemy wykorzystać na noclegi dla znajomych.
5. Pogadać z właścicielem sali co możemy zmieniać w dekoracji i czy mają kogoś kto się tym zajmuje
6. ustalić ostateczną listę gości i dowiedzieć cię nazwisk osób zapraszanych (niestety nie znam wszystkich nazwisk swoich kuzynek).
7. dogadać się co do transportu gości na salę i odwożenie ich w trakcie wesela
8. obgadać z rodzicami kwestię drugiego dnia i w ogóle ich wizji całej uroczystości (może myśleli o czymś czego my nie wzięliśmy w ogóle pod uwagę).
Pewnie jeszcze coś się znajdzie, ale te sprawy wolałabym już mieć w nowym roku załatwione i ustalone.

Wracam w takim razie do światecznych tradycji:
U mnie zawsze musi być kłótnia o byle co - bez kłótni nie ma świat.
A tak na poważnie, to przestrzegamy kilku tradycji (wtedy czuję, że to juz jest wigilia):
1. Pierwszą osobą w wigilię, która przekroczy próg domu powinien być mężczyzna (przynosi szczęście w nowym roku) - mój ojciec zawsze rano idzie do sklepu sąsiadki by być pierwszym facetem w sklepie - sasiądka zawsze jest z tego powodu very happy
2. Staramy się mieć na stole 12 potraw - zazwyczaj kończy sie to tym, że liczmy kompot z suszu jako jedno danie a owoce z kompotu jako kolejne danie
3. Zawsze przed składaniem sobie życzeń i łamaniem się opłatkiem czytamy fragment z pisma św. i śpiewamy kolędę "wśród nocnej ciszy"
4. pod obrusem rozkładamy sianko
5. zawsze jest jedno wolne miejsce dla niespodziewanego gościa
6. z potraw to mamy barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami, karpia smażonego, rybę po grecku, 2 rodzaje śledzi (w oleju i w czerwonym sosie), kluski z makiem, drożdżowe bułeczki z jabłkami, kompot z suszu, suszone owoce i tyle na chwilę obecną pamiętam.
7. od kiedy pojawiły się świece CARITAS, to u nas zawsze się je pali (wchodzi to już w tradycję).
8. kiedy mieliśmy zwierzęta, to zawsze był dla nich opłatek
9. wypatrujemy pierwszej gwiazdki, ale teraz już mniej na to zwracamy uwagę bo trudno zgrać wszystkich na zawołanie.

Tyle pamiętam - nie wiem co jeszcze. No może to, że potem część rodizny wybiera się na pasterkę(u nas jest ona o 12 w nocy).
Stary 2011-12-22, 12:24   #4612
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Ja mam urządzenie wielofunkcyjne Lexmark. Leży przy komputerze taty i czasem tylko brat coś skanuje. Może te na tusz nie są bardzo drogie w utrzymaniu ale jak się tego nie używa za często to tusz zasycha i tak się stało u mnie. Wydaje mi się, że drukarka jest bardziej potrzebna niż skaner wiec kupiliśmy drukarkę laserową Hp i z niej jestem bardzo zadowolona. Toner wystarcza mi na długo ale trzeba kupić cały a nie uzupełniać proszek bo po uzupełnieniu drukowała słabiej i obrazków wogole. Wiec jak ja bym miała coś kupować teraz to tylko drukarkę laserową.
W domu mam HP na tusz. Wymieniam tusz średnio co 9 miesięcy. Skaner by mi się przydał, jak murze coś zeskanować, to idę do sąsiada, ale brzączy już . Jak mam jeździć specjalnie 10 km by coś skserować, to wolałabym w domu.
Stary 2011-12-22, 12:24   #4613
melod_y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
chcecie coś słodkiego???

Ja chcę! Te pierwsze apetycznie wyglądają. One sa z tego bloga co podawalaś zapewne

Stary 2011-12-22, 12:26   #4614
nena1984
Zakorzenienie

Cytat:

Ja chcę! Te pierwsze apetycznie wyglądają. One sa z tego bloga co podawalaś zapewne

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 12:28   #4615
melod_y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
Ale zrobiłaś mi apetyt.. Może nawet skuszę się zrobić
Chyba nie było przy tym większych problemów? A jak smakują?

Stary 2011-12-22, 12:32   #4616
baskaeta
Zadomowienie

hej dziewczyny ach... padam do was jeszcze dziś jutro już mnie nie będzie - mam urlop i będę piekła masę ciast Obiecuję też pootwierać wszytskie paczki to postanowienie świąteczne i Wam przesłać jakoś heh! ponieważ święta w tym roku u teściowej pewnei będę na chwilę jakoś w śwęta żeby coś do was naskrobać

achh co mnie cieszy nie ma śniegu <jupi>

Nena przepiękne wypieki

zaraz postaram się Was nadrobić
Stary 2011-12-22, 12:32   #4617
madzia2306
Zakorzenienie

co do tradycji wigilijnej to ja zawsze wypatruję pierwszej gwiazdki, sianko zawsze podkradam mojej śwince morskiej i kładę pod obrusem najpierw wszyscy dzielimy się opłatkiem a potem zasiadamy do kolacji, co do potraw to u mnie nie ma karpia bo rodzice za nim nie przepadają ale za to zawsze teściowie mi zostawiają trochę karpia u siebie mamy filety z rybki, barszczu z uszkami u nas nie ma bo jest zamiast tego kompocik z suszu z łazankami a babcia gotuje zupę grzybową do manny, jemy też kapustę z grochem i grzybami, ziemniaki, mama zazwyczaj piecze sernika a babcia makowca, tata robi śledzie w oleju i to chyba tyle... aha no i zawsze stawiamy na stole jeden pusty talerz

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

Stary 2011-12-22, 12:34   #4618
justyna_g4
Zakorzenienie

Oglądałam właśnie Magdę M i tak mi się przypomniała piosenka mało świąteczna ale...

http://w747.wrzuta.pl/audio/5hgM0KY8..._crazy_magda_m

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-22, 12:34   #4619
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jagata Pokaż wiadomość
1. Pierwszą osobą w wigilię, która przekroczy próg domu powinien być mężczyzna (przynosi szczęście w nowym roku) - mój ojciec zawsze rano idzie do sklepu sąsiadki by być pierwszym facetem w sklepie - sasiądka zawsze jest z tego powodu very happy
2. Staramy się mieć na stole 12 potraw - zazwyczaj kończy sie to tym, że liczmy kompot z suszu jako jedno danie a owoce z kompotu jako kolejne danie
3. Zawsze przed składaniem sobie życzeń i łamaniem się opłatkiem czytamy fragment z pisma św. i śpiewamy kolędę "wśród nocnej ciszy"
4. pod obrusem rozkładamy sianko
5. zawsze jest jedno wolne miejsce dla niespodziewanego gościa
6. z potraw to mamy barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami, karpia smażonego, rybę po grecku, 2 rodzaje śledzi (w oleju i w czerwonym sosie), kluski z makiem, drożdżowe bułeczki z jabłkami, kompot z suszu, suszone owoce i tyle na chwilę obecną pamiętam.
7. od kiedy pojawiły się świece CARITAS, to u nas zawsze się je pali (wchodzi to już w tradycję).
8. kiedy mieliśmy zwierzęta, to zawsze był dla nich opłatek
9. wypatrujemy pierwszej gwiazdki, ale teraz już mniej na to zwracamy uwagę bo trudno zgrać wszystkich na zawołanie.

Tyle pamiętam - nie wiem co jeszcze. No może to, że potem część rodizny wybiera się na pasterkę(u nas jest ona o 12 w nocy).
ad 1 pierwszym mężczyzną jakim się zjawia jest TŻ
ad 2 nie mamy suszu, ale liczymy każdy rodzaj ciasteczka jako potrawę, owoce itd
ad 3 i 4 tak samo
ad 5 również mamy taką tradycję Przyszedł kiedyś jakiś niespodziewany gość?
ad 6 jestem z innego regionu, z 30 stron wcześniej pisałam na ten temat
ad 7 również
ad 8 mieliśmy psa dawno temu i mama mi mówiła, że zwierzęta mówią ludzkim głosem w Wigilię i tak bardzo chciałam by cos powiedział i on nic; TŻ ma owczarka niemieckiego i co Wigilnie się śmiejemy, że Burek ma coś powiedzieć, a on uparcie nic...
ad 9 tym bardziej jak jest zachmurzone niebo

Zapomniałam, że trzeba mieć kierowcę na ślubie...
Stary 2011-12-22, 12:34   #4620
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Oglądałam właśnie Magdę M i tak mi się przypomniała piosenka mało świąteczna ale...

http://w747.wrzuta.pl/audio/5hgM0KY8..._crazy_magda_m
też własnie Magdę M oglądałam w ogóle w tym serialu fajne piosenki puszczają

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości