|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4171 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.
Cytat:
![]() ![]() justyś, ale masz piękne dzieciaczki i majeczka mówisz że 1,5 miecha miała a taka już tam dorosła i tak mądrze patrzy, żaden tam chlebek Cytat:
![]() No właśnie tak niedawno z dzieczynami gadałyśmy-że nawet jak nie mówią to po tych co już mówią widać jak im pod czachą paruje i że procesy myślowe stale aktywne ![]() Zdjęcia super, widać że mu dobrze w tym żłobie ![]() Fryzura to coś a'la borsuk. Ja wiem o jaką ci chodzi i mi się bardzo podoba u chłopców Do nas dziś przyszła "ciocia danusia"-co jej zapowidziałam jak zadzwonił domofon. I weszła ciotka, usiadła w kuchni,a mała: "buciki masz. Ciągnąć, ciągnąć." "chodź, damy cioci kapcie" "pjosze ciociu danusia. Ładne masz. Chodź bawić ciociu danusia" Cytat:
asiulek, cięzko mi cos powiedzieć o werci zachowaniu. Pewnie przy tobie inaczej się zachowuje., przy niani inaczej, może cos tam odreagowuje, może jakiś mały buncik się zaczyna, może ją coś świerzbi ( w sensie alergii). No nie wiem co powiedzieć, poza tym, że współczuję i mam nadzieję, że szybko wróci "stara" dobra weroniczka :glasiu" --- a moja to odwrotnie-coraz grzeczniejsza-jak jej powiem że choinki czy u nas czy u kogoś się nie rusza tylko ogląda, to nie ruszy i jeszcze innym mówi, że nie wolno. Na jarmarku było mnóstwo rzeczy w jej zasięgu, któe aż się prosiły "dotknij", ale jak zabraniałam to się słucha. Choć np. w biedronie jak przy kasach już jesteśmy, to się nie może powstrzymać,żeby czegoś paniom z kontuaru nie buchnąć z sąsiedniej kasy-np.płynu do mycia kas, telefonu i zrobić "alo alo", listy z kodami warzyw, ale to takie niegroźne. Najczęściej to się wita zpaniami i buziaki im zasyła. Wczoraj babę ze 45 min usypiałam w wielkim ryku, a dziś pięknie z 15 min w ciszy zasypiała. I od jakiegoś tygodnia się przed 7.00 budzi, normalnie nie do uwierzenia....ale nie jest powiedziane, że to epizod, bo już kiedyś tak ze 3 dni miała, my zachwyceni, a potem zas przed 6.00. Ale na razie fajnie ![]() ---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- a na nocnik nie chce ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4172 |
Zakorzenienie
|
Laseczki, dostałam w paczce z pracy kawę Gimoka. Ona jest do ekspresu, prawda?? To takiej kawy nie można zaparzać tradycyjnie?? Zaparza się tylko w ekspresie?? ja nie znam się na kawach wiec nie wiem czy dac komus kto ma ekspres czy zostawić sobie...
---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- evitka- moja u innych, czy przy innych tez jest grzeczna. Tz ostatnio często przychodził do mnie do pracy z malą (na zakupy) to kumpele nie mogly wyjśc z podziwu jaka ona grzeczna i usłuchana. tak samo w sklepach. jak powiemy, ze może tylko delikatnie dotknąc to tylko tak robi, nic nie weźmie do lapek. nawet za rączkę zaczela chodzić... ostatnio byłam z nią po recepty w przychoddni. Oczywiscie położna jeszcze nie wypisała więc kazala mi znią wejśc i wypisywala przy nas. Pomyslałam, że teraz będzie sie działo- tyle papierków na biurku, długopisów, róznych dziwnych przedmiotow... no ale wytłumaczyłam, ze nie wolno bo to pani to tylko na wszystko pokzywala paluszkiem i mowiła "pani, pani, pani..." a jak już mówiła za głosno to spytalam "o co mamusia prosiła, jak trzeba sie zachowywać" na co ona palec na usta i "ciiiiicho". babka w szoku, mwóiła że taka grzeczna, szok... A w domu... diabeł z niej wychodzi ![]()
#4173 |
Zakorzenienie
|
Moja też nocnika nie chcę i koniec.Leję po kątach.Mogę mówić,żeby siusiu zrobiła do nocnika,a za 5 minut leje na podłoge
![]() Kiedyś się nauczy ![]()
#4174 |
Zakorzenienie
|
a moja nigdzie nie jest grzeczna
![]() evitka nieeeee ![]() w tym roku dalam michalowi wolna reke co do prezentow,choinki itd ![]() radoche chlop ma jak przedszkolak,ale on uwielbia te swieta ![]()
![]() |
#4175 |
Zakorzenienie
|
MAM WOLNE
![]() ![]() później napiszę, bo idę małego wybudzać ![]() ![]() ![]() ![]()
#4176 |
Rozeznanie
|
Przejrzałam tylko ostatnią stronę i od razu przepraszam za burzenie radości na wątku - mamy Olcię w szpitalu - najpierw biegunka (jakiś tydzień temu) a wczoraj wieczorem jak zaczęła rzygać, to leciały obiadki z paru dni - biedna już nie miała czym haftować, wodę, chrupki kukurydziane - wszystko wylatywało od razu.
W perspektywie mamy święta w szpitalu - hujnia z grzybnią normalnie Właśnie jadę wymienić męża. Dupa dupa dupa |
![]() ![]() |
![]() |
#4177 |
Zakorzenienie
|
moja tez by tak w zyciu nie wysiedziala!ona nawet jak pije musi isc bo bezruch to dla niej smiersc;/
![]() |
#4178 | ||
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczęta
![]() U nas wczoraj spał śnieg i lezy sobie, jest ślisko i zimno. Zosia się ciągle dziwi ze jej się coś do butów przykleja ![]() Zepsuło nam się auto i to dość poważnie, jest już naprawiane ale najgorsze jest to że cała roczna nagroda Tż (dostał dzień wcześnie) pójdzie na naprawę. Nie tak to miało wyglądać ![]() Ja na nic nie mam siły a czas mi ucieka między palcami. Antybiotyk mnie wykańcza bo mogłabym po nim tylko spać. Wczoraj jeszcze miałam nagłą i niespodziewaną rozmowę, musiałam jechać autobusem (właściwie dwoma), zmarzłam jak diabli że pół dnia nie mogłam dojść do siebie. Chciałam poodpisywać ale mi cytowanie zjadło (no juz prawie tradycja ![]() Wszystkie dzieciaki na zdjęciach to same słodziadzi i przedszkolaki ![]() megi - musisz byc twarda i konsekwentna z nocnym piciem. Wytrwałości ![]() drcron - dla mnie historia z karpiem jest straszna. Słyszałam o utopionym dziecku w takiej sytuacji i do tego jeszcze cały czas pamiętam moją Zośkę w oczku wodnym. Chyba bym na zawał zeszła. Dobrze że Julka czuje się lepiej ![]() Pop - przy drugim dziecku podobno pierwsze ruchy są ok. 15-16 tygodnia więc moze to już to ![]() Ania - moja Zosia też lata w "chłopięcym" kombinezonie z coccodrillo i wcale mi to nie przeszkadza. On jest w kolorze szaro-khaki. U nas też Zosia to córunia tatunia. Jak tatuś czegoś nie pozwoli zrobić to jest wielka obraza. W weekendy cały plan dnia mam w lesie ![]() Madzia - umiejętności Erwiego też potrafią z opisu przyprawić o zawał. Na co te dzieciaki jeszcze nie wpadną ![]() Będę spóźniona z odpowiedzią komunijną ale my robiliśmy przyjęcie w domu (babcia gotowała). Był rosołek (dla dzieci), pstrągi z patelni , frytki, później deser lodowy i torcik śmietankowy. Były też różne ciasteczka, owoce i soki, alkoholu żadnego Asia - jak widzę Wercia też potrafi nieźle "rozrabiać". Chyba wszystkie dzieci muszą przejść przez ten czas. Moja mama zawsze powtarza że dzieciaki zupełnie inaczej zachowują się przy rodzicach a inaczej przy niani. Zna to na własnym przykładzie, np z obecnymi dzieciakami. Moja mama usypia w kilka minut czytając książkę (dwójkę dzieci) a rodzice całymi godzinami nie potrafią położyć do łózka a cóż dopiero mówić o spaniu. To tylko jeden malutki przykład. Taką teorię sobie uknuła, że rodzice podświadomie chcą dzieciom jakby oddać ten czas kiedy są w pracy a maluchy to wykorzystują. ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4179 |
Zakorzenienie
|
Catro wszystkiego dobrego dla Olci, dla was wytwalosci1 wspolczuje
![]()
![]() |
#4180 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() [QUOTE=Izumi;31181190] A co do TŻ, nie wiem co zrobił że się pokłuciliście, ale kij mu w oko! Jesteś SUPER BABKĄ, która urodziła mu 2 dzieci! Którymi się zajmujesz! Masz prawo być zmęczona, zwłaszcza po tym co czytam. Więc masz prawo mieć humory i się złościć. A on? ON NIE MA PRAWA DO NICZEGO! MA SIEDZIEĆ CICHO i ALBO BYĆ TWOIM WSPARCIEM I CI WE WSZYSTKIM POMAGAĆ, albo udawać, że nie ma swojego zdania i BYĆ TWOIM WSPARCIEM I CI POMAGAĆ! A jak nie to... to .... <podwija rękawy> NO! Darusia zgadzam się w 100% z tym co Izumi napisala Cytat:
![]() |
#4181 |
Zakorzenienie
|
bo ja zawsze uwazalam ze trzeba zyc we wspolnocie i ze partnerstwo to podstawa i tak dalej a trzeba bylo wyszkolic sobie jak bernenskiego psa pasterskiego i spokoj by byl:P
tylko znowu co ja bym robila z takim ślimokiem:P ![]() kwiatki na balkonie zmarzly, szkoda bo ladne nawet ![]()
![]() |
#4182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4183 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a co do zachowanie Werci to mi się wydaje, że to taki okres, Amelka też coś podobnego przechodziła jakiś czas temu. Przeszło. Ale wiem jak to potrafi wymęczyć ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4184 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
-chcesz siku? -nie musim <za jakiś czas> -masz sucho? -tak <za jakiś czas> -mokro mam, mokro! i tak 3 razy w ciągu niecałej godziny ![]() Znaczy jak się pytam gdzie się robi siku, to odpowiada "do nocnićka", ale robi w gacie ![]() Ponoć jak dziecko tak często posikuje to jeszcze za wcześnie na oduczanie. Inną oznaką gotowości jest podobno jak się po drzemce z suchą pieluchą budzi, no i jak woła że już zrobiło to też już jakiś progres. Ze dwa, trzy razy się zdarzyło, że zawołała i siadła na nocola, ale to epizody. Także ja też spróbuję za jakiś czas, a póki co będę sadzać "hobbistycznie" Cytat:
![]() --- **-bierz pszczółkę i idź się kąpać -ja nie jestem psciółka, ja jestem dziewcinka **<znalazła swoje stare łyżeczki> -o łyziećki moje, serek jadłam. Serek, musim serek. <podchodzi do lodówki z tą łyżeczką i próbuje otworzyć>. Posiukam serka **Kąpiel. Nie chce wychodzić -chodź Lenuś, wychodzimy -nie musim, nie musim wychodzić. Musim kąpać -chodź, jutro się też będziesz kąpać -dzisiaj musim, dzisiaj musim kąpać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4185 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Fajnie że na swoim i Michaś już jaki duży chłopak ![]() ![]() Justyś śliczne dzieciaki ![]() Cytat:
![]() ![]() A ja jutro znowu mam wolne fajnie . pewnie szmatowanie podłogi mnie czeka w końcu ![]() ![]() TZ w kuchni z tesciową szleje jakieś pierogi i inne dupsy już robią . Tyle roboty żeby się najeść przez trzy dni .
![]() |
#4186 |
Zakorzenienie
|
ja nic nie robie, jednak moi rodzice do nas przychodza i mama juz wszystko zrobila, jutro tylko pojade ciasta z nia odebrac,bo w 1 swieto maja impreze.
Normalnie wiecie co sama sie smieje z tego kuca, to ten hasbro co lazi i gada... hahahaha ja sie bronilam wszystkimi konczynami a tatus prezent kupil, to jak juz kupil i wydal na ten badziew 150zl to oby jej sie podobalo:P Moja dzisiaj rekordy zlosliwosci bije Juz nie wytrzymalam i jej mowie: j:Jak bedziesz dla mamusi taka nie dobra to przyjdzie Pan i cie zabierze! O;Pan? j:tak Pan O:Yhyyyyy j:Zabierze cie O:tak!!!!! :Nie boisz sie Pana? O:Nieeeeeeeeeeee! I chcesz z Panem isc?! Taaaaakkkk po czym poleciala do drzwi i czekala na owego Pana az ja zabierze i do teraz czyli momentu usypiania latala i krzyczala ze Pan przyjdzie i ja zabierze "Pan!Pan!IDE!!! " NO I WEZ GADAJ Z TAKĄ ![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Justys zapomnialam Śliczne dzieciaczki,mala wyglada na więęęęęcej niz 1,5 miecha.
![]() |
#4187 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
bo roznie lekarze wypisuja. Z ulotki: Dzieci 2-3 rok życia: 3 razy dziennie po10-15 kropli. moja lekarka mowila, ze tyle kropelek ile dziecko wazy 3 razy dziennie. to by sie zgadzalo. Cytat:
![]() duzo dzieciaczkow teraz choruje. Trzymaj sie i bedzie dobrze, najwazniejsze, ze jestescie w dobrych rekach! Wlasnie mi sie moje chorumsio obudzilo cale spocone. wszystko mokre dookola.. to bedzie kolejna ciezka noc.. ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Dziewczyny nie straszcie dzieci tym, ze je ktos zabierze, czy cos im zrobi jak nie beda grzeczne, bo burzycie im poczucie bezpieczenstwa.. no chyba, ze sie wcale nie przestrasza, a wrecz uciesza jak Oliwka Darusi ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4188 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Michaś słodki a jaki pampuśny się zrobił Cytat:
![]() oj są są -EMU ![]() Cytat:
![]() Co do zachowania Werci to myślę że jest całkiem normalne , mój co prawda aż takich cyrków nie robi ale na moje NIE jest taki ryk nie raz jakbym nie wiadomo co sie działo. Ona Cię po prostu próbuje , to taki okres ,minie na pewno tylko się nie daj. Ja już raz to przechodziłam, starszy też odwalał podobne cyrki do Twojej Werci , przyszło i minęło ![]() Cytat:
bo Twoja teraz nadrabia to co za małego była taka grzeczna jak nasze ryczały i niespały ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Parę razy zawoła i często jak odrobinkę popuści to leci i się drze "noniu!!!"(nocnik) i resztę do nocnika wysika , rajty i gacie do wymiany ale liczy się że już się orientuje a dzisiaj się nawet zdarzyło że złapał się za siuraka i z paniką w oczach na mnie to go szybko cyk na nocnik i udało się. Z drzemki wstaje suchy z nocki niestety nie. Nie pije w nocy praktycznie czasem jak się przebudzi ze 2-3 łyki. Pierwsze 2 dni to na biegu musiałam prać i suszyć bo brakło nam rajtów ![]() Ja na schodach też nie pozwalam samemu chodzić od razu widzę jak spada. Dziewczyny czy wy na prawdę uważacie że to wszystkim kłótniom winien jest tż? Nie mam tu na myśli Darusi akurat ale widzę że większość z was jest zgodna co do tego że to facet powinien przeprosić i kajac się przed wami na prawdę nigdy nie jesteście winne i nie macie focha? |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4189 |
Zakorzenienie
|
ja wymiekam siedze i wyje ze smiechu
mala sie obudzila na chwile pobiegla do drzwi z radoscia pyta pan???nie ma<zdziwiona> przyniosla mi buty i mowi ide! mowie do niej zeby sie polozyla ,polozyla sie i kima . ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- libra co do tz jasne ze nie,ja mam nieraz dzien ze otworze oczy i wiem ze cos odwale i nie zlosliwie ale szukam zaczepki, dre pape pozniej nieraz wyje, ide i przepraszam ![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- moja nie wstaje nigdy sucha,nieraz przesiusia sie;/
![]() |
#4190 |
Zakorzenienie
|
No ja właśnie też niestety tak mam że mordę wydrę bez powodu
![]() ![]() Yoonka to jak wobec tego przekonać dziecko do czegoś czego nie ma zamiary robić jak nie szantażem albo straszeniem ,dodam że wszystkie możliwości nawoływania,proszenia, tłumaczenia itp. wyczerpane. Myślę że taki straszeni jak u Darusi panem czy u mnie kurierem raczej nie jest szkodliwe przecież one nie boją się panicznie a wręcz czekają na stracha ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4191 |
Zakorzenienie
|
tak tak ja tez poprosze przepis jak 4 godziny tlumaczenia tego samego nie przynosza efektu, to jedna rzecz a gdzie reszta?
![]()
![]() |
#4192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4193 |
Rozeznanie
|
spadowa, ja nie wiem jak, w telewizji sniadaniowej mowili, zeby nie straszyc, to powtorzylam
![]() mowili, zeby tlumaczyc jak krowie na rowie i odwracac uwage. nie znam sie na dzieciach, ja zawsze moja zagaduje na inny temat i udaje, ze wcale mnie nie w☠☠☠☠.. to co ona robi ![]()
![]() |
#4194 |
Zakorzenienie
|
ania to taki typ jak oliwia zrobi pa i tyle.
![]() |
#4195 |
Zakorzenienie
|
Izumi kobieto wpadaj do nas częściej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() catro ale nowina ![]() ![]() ![]() Asiulek chyba zaczął się u was bunt dwukatka ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- evitka Lenka mnie poprostu rozwala swoimi tekstami ![]() ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Ja też nie lubie jak ktoś straszy "kimś" dzieci. Moja mama jak maciej cos nabroił mówiła do niego "oj Maciuś zaraz mama będzie krzyczeć, nie wolno" (czytaj mama zamienne z tata) normalnie sie z nią o to pokłuciłam ! Jakby nie mogła powiedzieć mu że nie wolno i juz ....
#4196 |
Zakorzenienie
|
Wszystkim choruszkom zdrowia zycze.i oczywiscie Swiat przy rodzinie
![]() Libra moj ciagle na etapie lazenia po domu z gola dupcia bo jak poczujw cos na tylku to sie zleje jak zabardzo zabawa sie zajmie. Ale chodzi i sam sie wysadza ja tylki nocnik myje. A na spacerach do 2-3 h trzyma ![]() Moj tz dzisiaj wrocil po 14h pracy i po 22 powiedzial ze go te godziny w pracy tak nie wykoncza jak te dzieci przez godzinw : P mlody dzisiaj poszedl spac z bratem w jego lozku bo ostatnio juz drugi dziwn ma problem z zasnieciem w swoim lozeczky. Pewnie temu ze namietnie z niego wychodzi. Oj czas na to pieyrowe. Poczejam do nowego roku. Jakie materace polecacie do lozek dla dzievi ? Bo narazie chce sprezynowe kieszeniowe. Chyba ze jest cos fajniejszego gora na 5 lat uzywania
![]() |
#4197 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4198 |
Zakorzenienie
|
Libra ja wiem jedno .moj tz nigdy zadnej klotni nie wszczynal.wszytkie tylko ja. Im blizej okresu tym wszystkie naprawde glupoty mnie wkurzaja. Teraz jak mam nerwa i jest tz w domu to albo pije lampke wina, albo ide biegac. I tym sposobem mamy sielanke. Jak jest problem to mu mowie i nie urasta to do max problemu. Moze to przychodzi tez z wiekiem
---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Aneczka musze tobie podziekowac bo ja nie wierzylam ze moj maluch ospa sie nie zarazi a Ty mi wykrakalas ![]()
![]() |
#4199 | |
Zakorzenienie
|
Nie no z gołym tyłkiem nie puszczam , jakieś mi sie to nie teges wydaje jakby tak latał z tym majtającym sie siusiakiem , jakoś się nauczy , nie raz i za cały dzień nic nie pomoczy a nie raz kilka par
![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
![]() Znaczy co ospe masz? ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Yoonka Ty nie słuchaj tych głupot z tv śniadaniowej ,oni chyba dzieci nie mają ,dostaliby któreś z "naszych " to by się nie mądrowali ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4200 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uwielbiam jak Lenka coś "musim" albo "boim" ![]() Cytat:
Ja nie straszę Zosi nikim ani niczym. Jakoś tak wewnętrznie mi to nie pasuje. Ja nie chciałbym być straszona a z tego co pamiętam byłam i ciągle się bałam przysłowiowego cienia. Cytat:
![]() Ja nie uważam że Tż jest winien wszystkim kłótniom i wogóle całemu złu świata. My się w zasadzie nie kłócimy, owszem mamy wymianę zdań ale tak normalnie bez większych emocji ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:53.