Jakie potrzeby mężczyzny powinna zaspokajać kobieta, aby związek był szczęśliwy? - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-22, 20:37   #361
Sweet Chocolate
Raczkowanie

Dot.: Jakie potrzeby mężczyzny powinna zaspokajać kobieta, aby związek był szczęśliwy

.o.

Edytowane przez Sweet Chocolate
Czas edycji: 2012-10-24 o 19:26
Sweet Chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 20:43   #362
maryanna3
Zakorzenienie

Dot.: Jakie potrzeby mężczyzny powinna zaspokajać kobieta, aby związek był szczęśliwy

Cytat:
Napisane przez Sweet Chocolate Pokaż wiadomość
Masz rację, że można sypnąć, ale w innym wątku
Seks dla kobiet też jest ważny, bardzo ważny, dla mnie też - sama cieszę sie udanym seksem
Ale nie znam kobiety tak zdeterminowanej/zdesperowanej brakiem seksu jak mężczyzna - mam na myśli kobiety, które znam w realu, bo w internecie można napisać wszystko.
A ja znam. Twoja sprawa że Ty nie znasz
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 20:48   #363
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Masz rację, że można sypnąć, ale w innym wątku
I co z tego że w innym, bo nie rozumiem? To czyni tezę, że problemy dotyczące z seksem są podobne u obu płci, nieistotną?

Cytat:
Seks dla kobiet też jest ważny, bardzo ważny, dla mnie też - sama cieszę sie udanym seksem
Ale nie znam kobiety tak zdeterminowanej/zdesperowanej brakiem seksu jak mężczyzna - mam na myśli kobiety, które znam w realu, bo w internecie można napisać wszystko.
Acha, i tylko dlatego, że TY nie znasz osobiście, twierdzisz, że kobieta po prostu z zasady wytrzyma bez seksu w związku łatwiej niż facet A jak Ci powiem, że ja znam to co? Nie uwierzysz mi oczywiście, bo w internecie...
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 21:17   #364
Selekcjonerka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez arsea Pokaż wiadomość
Piramida potrzeb jest jedna. Uważasz, że w przypadku kobiet seks nie należy do potrzeb fizjologicznych? Czy że potrzeby fizjologiczne kobiety są gdzieś wyżej i są mniej ważne?
Bo ani to, ani to nie ma najmniejszego sensu i jest to kompletny fałsz.
Piramida jest jedna dla całej ludzkości. Seks w przypadku kobiet nie może sobie powędrować gdzieś indziej, jeśli jest potrzebą fizjologiczną
(...)
Sęk w tym, że przeciętna kobieta oczekuje od stosunku seksualnego czegoś więcej, niż samego fizycznego zaspokojenia. Większość, aby się "kochać" (właśnie - dlaczego to kobiety częściej tak określają stosunek niż mężczyźni? ) i czerpać z tego przyjemność potrzebuje jednoczesnego zaspokojenia innych potrzeb - bliskości, czułości etc. Mężczyźni, aby zaspokoić się seksualnie, tych dodatków nie potrzebują.

Innymi słowy - statystycznie - na dole męskej piramidy jest potrzeba seksu, a wyżej potrzeby psychiczne. W wersji kobiecej zlewa się to w jeden poziom.

Edytowane przez Selekcjonerka
Czas edycji: 2011-12-22 o 21:19
Selekcjonerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 21:50   #365
Arakiel
BAN stały

Cytat:
Napisane przez janepanzram Pokaż wiadomość

ja sądzę, że ważną rzeczą jest - doceniać, uważać partnera za ważnego, istotnego, okazywać mu to (w nieprzesadzony sposób), słuchać go z uwagą etc. [edit: Mówię po prostu o akceptacji i okazywaniu tego, że się go ceni.] co do twojego eksperymentu, to masz tutaj drugi, też uczący o tym, jakie są potrzeby człowieka:
Zacznij mieć do faceta stosunek lekceważący, neguj większość co robi, ośmiesz go przy znajomych, żartuj z tego co mówi, bądź słuchaj tak, jakbyś nie słyszała.
I zdaj relację - po jakim czasie związek się wypali z jego strony. Potrwa to o wiele szybciej niż przy braku seksu
Charakter tutaj zdecyduje.
Arakiel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 21:59   #366
2016071135
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Selekcjonerka Pokaż wiadomość
Sęk w tym, że przeciętna kobieta oczekuje od stosunku seksualnego czegoś więcej, niż samego fizycznego zaspokojenia. Większość, aby się "kochać" (właśnie - dlaczego to kobiety częściej tak określają stosunek niż mężczyźni? ) i czerpać z tego przyjemność potrzebuje jednoczesnego zaspokojenia innych potrzeb - bliskości, czułości etc. Mężczyźni, aby zaspokoić się seksualnie, tych dodatków nie potrzebują.

Innymi słowy - statystycznie - na dole męskej piramidy jest potrzeba seksu, a wyżej potrzeby psychiczne. W wersji kobiecej zlewa się to w jeden poziom.
Ale jak to się może zlewać, jeśli fizjologia to fizjologia, a uczucia wyższe to uczucia wyższe...? To zupełnie oddzielne poziomy. Mam na myśli generalną piramidę potrzeb - wiadomo jak ona wygląda. Seks nie jest oddzielany od fizjologii i nie jest w przypadku facetów wpakowany do niej, a w przypadku kobiet do uczuć wyższych.
Chyba się już pogubiłam
2016071135 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 22:33   #367
Bananalama
jestę wieszczę

a ja nadal nie rozumiem, dlaczego ktoś uzurpuje sobie prawo do tego, by mówić czego chcą wszyscy ludzie z określonej płci.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-23, 00:01   #368
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:

Nie zgodzę się. Gdyby tak było to mężczyznom było by obojętne z kim ten seks uprawiają. A znam co najmniej kilku takich, którym nie jest wszystko jedno z kim, ba - jak mieli by to robić z byle kim, to nie robią wcale. Czyli jakieś dodatkowe czynniki występują.

Btw nigdy nie rozumiałam tej ideologii na temat kobiet. Ja żeby się zaspokoić seksualnie też nie potrzebuję żadnych dodatków, ba mogę zrobić to i sama, i zapewniam, że nie ma w tym poczucia bliskości i czułości (chociaż kocham siebie jak mało kogo ).

Moim zdaniem to pomieszanie pojęć.
Potrzeby czułości i bliskości mogą ale nie muszą iść w parze z rozładowaniem seksualnym.
Stary 2011-12-23, 00:06   #369
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Nie zgodzę się. Gdyby tak było to mężczyznom było by obojętne z kim ten seks uprawiają. A znam co najmniej kilku takich, którym nie jest wszystko jedno z kim, ba - jak mieli by to robić z byle kim, to nie robią wcale. Czyli jakieś dodatkowe czynniki występują.

Btw nigdy nie rozumiałam tej ideologii na temat kobiet. Ja żeby się zaspokoić seksualnie też nie potrzebuję żadnych dodatków, ba mogę zrobić to i sama, i zapewniam, że nie ma w tym poczucia bliskości i czułości (chociaż kocham siebie jak mało kogo ).

Moim zdaniem to pomieszanie pojęć.
Potrzeby czułości i bliskości mogą ale nie muszą iść w parze z rozładowaniem seksualnym.
Ale Selekcjonerka napisała "przeciętna kobieta", a więc wiadomo, że nie każda. Tu chodzi o jakieś statystyki, ale wiadomo, że statystyki statystykami, a życie życiem i róznie to bywa.
Ja na pewno należę do tych kobiet, które nie potrafiłyby pójść do łóżka, z kimś kogo nie kochają, dlatego sama na swojej skórze nie wiem czym jest seks bez uczucia, dla mnie on nie istnieje. Jednak jest oczywiście wiele kobiet, które seksu z uczuciami nie łączą i zadowololiłby je bez problemu seks bez uczuć.
Tak samo nie każdy facet mógłby uprawiać seks z byle kim.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-23, 01:21   #370
Selekcjonerka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Ale Selekcjonerka napisała "przeciętna kobieta", a więc wiadomo, że nie każda. Tu chodzi o jakieś statystyki, ale wiadomo, że statystyki statystykami, a życie życiem i róznie to bywa.
(...)
Dzięki, dokładnie o to mi chodziło.

Nota bene - również znam jedną kobietę, która jest w stanie czerpać satysfakcję stricte seksualną. W każdej statystyce istnieje jakiś błąd pomiaru.

---------- Dopisano o 02:21 ---------- Poprzedni post napisano o 01:27 ----------

Poza tym - oprzyjmy się na faktach:

1. Żyjemy w świecie wolnego rynku - podaż jest determinowana przez popyt. Jak wyjaśnić fakt, że płatne usługi seksualne oferuje nieporównywalnie więcej kobiet niż mężczyzn?

2. Kiedyś przeprowadzono eksperyment: W barze atrakcyjna kobieta proponowała mężczyznom seks bez zobowiązań. 9/10 wyraziło chęć, albo przynajmniej uprzejmie flirtowało. Gdy atrakcyjny mężczyzna analogiczną propozycję składał kobietom, 9/10 potraktowało z liścia, w ostateczności stanowczo odmówiło. Nie mam źródła tych badań, ale możecie doświadczenie przeprowadzić osobiście. Chociaż... czy ktokolwiek wątpi w taki wynik?
Stary 2011-12-23, 07:38   #371
JanePanzram
Zakorzenienie

^ selekcjonerko, nie możesz nie zważać na to, jak ty czy ja czy inne kobiety jesteśmy projektowane: mianowicie rozwiązłość u kobiety jest naznaczona takim piętnem - że usłyszysz z ust kobiet całe elaboraty na temat, że rozwiązłe nie są

Sama nie jestem pewna, czy to o czym mówisz nie jest skutkiem czegoś, a nie przyczyną. Innymi słowy: czy te kobiety powiedziałyby "tak" w większej części, gdyby nie to, w jakich warunkach żyjemy.

Weź też pod uwagę inną okoliczność, Selekcjonerko. Coś, o czym mówi się mało, a dotyczy wielu kobiet. Otóż całe tabuny kobiet nie umieją osiągnąć orgazmu: jeślibyś widziała, że twój partner zawsze go ma, a ty niemal wcale, albo po prostu wcale, to by ci mógł seks wylecieć z głowy

Kobiety osiągają go w inny sposób, niż mężczyźni (mówię o innych związkach chemicznych biorących w tym udział). Myślę, że gdyby u kobiet było to tak łatwe - to nie wiem, czy prostytutki byłyby tylko dla mężczyzn

Cytat:
Napisane przez Arakiel Pokaż wiadomość
Charakter tutaj zdecyduje.
Napisz pan czyj charakter - chłopa?
Czy, że charakter zdecyduje wcześniej, że chłop z tą kobitą chce być?
Będę zgadywać i się pomylę.

Edytowane przez JanePanzram
Czas edycji: 2011-12-23 o 07:58
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-23, 08:08   #372
Weronikapr
Wtajemniczenie

Cytat:
2. Kiedyś przeprowadzono eksperyment: W barze atrakcyjna kobieta proponowała mężczyznom seks bez zobowiązań. 9/10 wyraziło chęć, albo przynajmniej uprzejmie flirtowało. Gdy atrakcyjny mężczyzna analogiczną propozycję składał kobietom, 9/10 potraktowało z liścia, w ostateczności stanowczo odmówiło. Nie mam źródła tych badań, ale możecie doświadczenie przeprowadzić osobiście. Chociaż... czy ktokolwiek wątpi w taki wynik?
No tak ale czy panowie z baru byli w jakikolwiek sposób reprezentatywni? Jeśli tak to na jaką grupę, bo przecież nie na wszystkich? Przytaczanie takich badań bez szczegółów jest bez sensu, bo wnioski owszem każdy tu wyciągnie i wiadomo jakie, ale czy będą prawdziwe? No nie. Bo nie wiadomo co to za bar i jakich jegomościów przyciągał, kim były osoby "badane", jaki miały status związku, społeczny bla bla bla... Pytania można mnożyć. A wyników tego badanka nie można przekładać na całość męskiego rodu i każdy psycholog - badacz Ci to potwierdzi.
Weronikapr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-23, 08:09   #373
Sweet Chocolate
Raczkowanie

.

Czas edycji: 2012-10-24 o 19:26
Stary 2011-12-23, 08:22   #374
JanePanzram
Zakorzenienie

Cytat:
Więc skoro wszyscy zgadzają się z tym, że seks w związku to podstawa dla mężczyzny, to o co tyle hałasu?
Przecież nikt nie mówi, że faceci Was nie kochają, no ludzie.
Chocolate - napisałam, że "czytałaś ten wątek uważnie?" bo tu o tą kwestię nie toczy się bój, tylko eos o innych rzeczach pisze.

Acha. W przytoczonych przez ciebie przypadkach dziewczyna nie mówi NIC o tym, dlaczego tego seksu nie chce. A jak się okazuje: w większości przypadków jest to brak spełnienia w tych kwestiach. Przy braku spełnienia - libido leci w dół. Kobieta w takich przypadkach uznaje, że jest jakaś wybrakowana - i myli skutek z przyczyną: mówi sobie "widocznie nie potrzebuję tego tyle" - a prawda wygląda tak, że przy notorycznym braku spełnienia - może jej nie ciągnąć do seksu.

Gdybyś wspomnianej autorki tamtego posta, czy żon wspomnianych facetów zapytała, czy nie jest właśnie tak - to by ci się oczy otworzyły.

Powinnaś już wiele razy zaobserwować, że u kobiet libido nie jest jakieś ostro niższe niż u mężczyzn. A chyba to sie starasz wskazać.

Czas edycji: 2011-12-23 o 08:35
Stary 2011-12-23, 08:38   #375
Arakiel
BAN stały

Cytat:
Napisane przez JanePanzram Pokaż wiadomość

Napisz pan czyj charakter - chłopa?
Czy, że charakter zdecyduje wcześniej, że chłop z tą kobitą chce być?
Będę zgadywać i się pomylę.
To pierwsze.

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Cytat:

Nie, nie znam żadnej kobiety, która z powodu braku seksu w związku jest w stanie, np. rozbić swoją rodzinę, znaleźć sobie kochanka, bo tak tego potrzebuje, wynająć mu mieszkanie i utrzymywać go za seks.
Znam osobiście takie, więc są.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-23, 08:54   #376
JanePanzram
Zakorzenienie

Popatrz, Chocolate, ile jest wyników w polskim wyszukiwaniu: nie mam orgazmu, a w wyszukiwaniu po angielsku jest tego dramatyczna liczba (wyszukiwanie jednak dałam dość szerokie, więc można to podzielić gdzieś na trzy, pięć, sto czy ile tam).

^ Acha. Myślałam, że to drugie i bym się rozpisała

Czas edycji: 2011-12-23 o 08:58
Stary 2011-12-23, 09:00   #377
Sweet Chocolate
Raczkowanie

.

Czas edycji: 2012-10-24 o 19:25
Stary 2011-12-23, 09:08   #378
JanePanzram
Zakorzenienie

^ Zdanie mam podobne to w pośredni tylko sposób jest wina faceta, to jest: w pewnych przypadkach jest jego udział spory, ale tak naprawdę w dużej części przypadków znikomy (jak on w ogóle na kobiecie się nie będzie skupiał, kiedy ona ten problem ma, to facet się będzie do tego jeszcze dokładał - to jest ten przypadek, kiedy jego udział ma znaczenie). Znikomy - bo gdyby zmieniła partnera, to zazwyczaj dalej ma z tym problemy - więc samo to, że partnera zmieni niewiele jej pomoże po prostu.

Ale problem w tym, że kobity mało o tym wiedzą: że to nie tylko jej jednej dotyczy, ona nie jest ewenementem, że przyjemność ma z tego małą.
I z tej niewiedzy rodzi się w niej przekonanie, że widocznie coś z nią jest nie tak, że widocznie nie potrzebuje seksu zbyt wiele, że jakiś z niej już taki człowiek, że tego nie chce. Gdyby miała porównanie, gdyby zdała sobie sprawę, że ani ona jedyna, ani ona dziwna, ani problem nie leży tam, gdzie jej się zdaje - to by inaczej na rzecz spojrzała.

Zazwyczaj właśnie tak się rzecz przedstawia: wcale mężczyźni nie mają większego libido. Tylko dużą część kobiet takie coś obejmuje, że problem z tym ma - więc i seksu jej się odechciewa. Gdyby to zlikwidować, gdyby tego nie było - to kobity by się nie wzbraniały, tylko same chciały nie byłoby żartów o "wiecznym bólu głowy"

Czas edycji: 2011-12-23 o 09:13
Stary 2011-12-23, 09:28   #379
Arakiel
BAN stały

Cytat:

Zazwyczaj właśnie tak się rzecz przedstawia: wcale mężczyźni nie mają większego libido. Tylko dużą część kobiet takie coś obejmuje, że problem z tym ma - więc i seksu jej się odechciewa. Gdyby to zlikwidować, gdyby tego nie było - to kobity by się nie wzbraniały, tylko same chciały nie byłoby żartów o "wiecznym bólu głowy"
Często owe libido drastycznie wzrasta przy innym kochanku.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-23, 09:43   #380
tacyta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eos50 Pokaż wiadomość
1. Po prostu któregoś dnia oświadczasz facetowi, że nie będziecie już więcej ze sobą sypiali. Dlaczego? Dlatego, bo ponieważ!!! Teraz porównaj oba te zdarzenia. Jest grupa facetów, która zdradę wybaczy, ale nie znam, nie czytałem i nigdy nie słyszałem o zdrowym, normalnym, zwykłym, przeciętnym, heteroseksualnym mężczyźnie, który zgodziłby się na 'białe małżeństwo' do końca życia bez zgody na uprawianie seksu na boku. Może któraś z Was zna taki przypadek, to chętnie się z nim zapoznam?

2. Chyba się jednak nie pogubiłem. Nie mogę się Tacyta pogubić we własnych poglądach! To, że Twoja odpowiedź nie dotyczyła postu 80 niczego nie zmienia. Moje wypowiedzi, które cytujesz są z postem 80 zgodne. A Ty w cytowanym przeze mnie fragmencie Twojego posta zagalopowałaś się insynuując mi, że twierdzę, iż faceci 'chcą tylko seksu'. Nie chcą 'tylko'! Chcą przede wszystkim! A to jest różnica. Skąd Ci się to wzięło? A no pewno stąd, że akurat w tym momencie rozmawialiśmy konkretnie o seksie, a nie o wszystkich potrzebach faceta.
Z powyższych moich słów wynika, że akurat w tym momencie rozmawialiśmy wyłącznie o seksie, a nie o wszystkich potrzebach, dlatego moja wypowiedź dotyczy seksu, ale nie oznacza zmiany moich poglądów. Facet ma parę potrzeb. Najważniejszą jest seks. A w seksie dla faceta liczy się przede wszystkim 'prawdziwy' seks, czyli stosunek, spełnienie swoje i partnerki. Głaskanie, mizianie, kizianie jest fajne, ale to nie jest to, co facetów kręci najbardziej i całkiem spokojnie mogą się bez tego obejść.
I tak i nie. Otoczka i zbędny dodatek DLA MĘŻCZYZNY. Aczkolwiek są sytuacje kiedy nawet faceta trzeba trochę pomiziać, żeby namówić przyjaciela do współpracy. Ale to raczej wyjątki, niż reguła. Niezbędny za to dla większości kobiet. Faceci, którzy wiedzą, że istnieje coś takiego jak gra wstępna z chęcią się dostosowują i grają w tę grę, bo jest przyjemna, miła, fajna i jeśli jest potrzebna partnerce to czemu nie? Oczywiście są kobiety 'szybsze' i 'wolniejsze'. Wasza krzywa pobudzenia seksualnego jest mocno zindywidualizowana, ale dla wszystkich mężczyzn krzywa ta jest bardzo podobna - krótka, szybka i gwałtowna. Tak to generalnie wygląda i chyba różnic w tym zakresie nie zakwestionujesz? Dla Was pocałunek to coś szczególnego, a dla nas? Dla nas to przede wszystkim świetny sposób, żeby Wam zamknąć usta.

Jeśli dalej tak twierdzisz, to przedstaw dowody.
Pamiętam o zaległym poście.

3. Tak już człowiek działa, tak poznaje świat, że próbuje go klasyfikować i systematyzować. Klasyfikujemy i układamy sobie na kupki wszystko. A na czym się w tej działalności opieramy? Na podobieństwach, na cechach wspólnych. Gdy powiem Ci słowo 'kot' oczami wyobraźni zobaczysz kota. Trudno określić słowami czym to coś różni się od psa, bo przecież koty są różne, a jednak ich z psami nie mylimy. W zasadzie każdy rzeczownik, którego używasz, a który nie jest nazwą własną to generalizacja. Gdy mówię dom, mąka, drzewo, facet, góral, dziwka, pantoflarz, czy feministka nie mówię przecież o jednym bycie tylko o pewnym zbiorze bytów mających pewne wspólne właściwości. To działa zawsze. Bez tego postęp nie byłby możliwy, bo nie potrafilibyśmy ogarnąć całej zgromadzonej wiedzy. Dlatego nie surfując swobodnie między galaktykami wiem co łączy białe karły, czym różnią się one od czerwonych olbrzymów, a czym od czarnych dziur. Tam, podobnie jak w kobiecej głowie nigdy nie byłem, a jednak sporo wiem, co też tam się wyrabia.
Oczywiście psychika człowieka jest trudno mierzalna albo wręcz niemierzalna. Jest tyle zależności, wzajemnych sprzężeń, wpływu genów, wychowania, doświadczeń, że każdy człowiek jest w istocie inny. To wszystko jest bardzo subiektywne, ale jednak zarówno psychologia, psychiatria, seksuologia, socjologia, jak i inne nauki społeczne wprowadzają definicje i klasyfikacje. Dzielą ludzi i ich zachowania na pewne grupy jednocześnie łącząc je w inne na podstawie innych cech. Sangwinik, osobowość borderline, DDA, grupa rówieśnicza, zbiorowość wiejska, społeczność lokalna, grupa etniczna, szowinista, krzywa pobudzenia seksualnego, piramida potrzeb Masłowa nie są przecież niczym innym jak próbą GENERALIZACJI pewnych zjawisk. Nie jest to tak ścisłe jak w fizyce, ale jednak jest i działa!
.
1. Koronny argument, który wysuwasz na potwierdzenie tezy o seksie jako najważniejszej z potrzeb łatwo obalić, bo chociaż proponowany przez Ciebie eksperyment z zarzuceniem seksu na okres 3 miesięcy bez podania przyczyn zakończy się z dużym prawdopodobieństwem rozpadem związku albo wywoła w nim niepowetowane szkody, to nastąpi to w głównej mierze nie z powodu odcięcia faceta na trzy miesiące od seksu (sam potwierdziłeś, że w przypadkach uzasadnionych np. choroby, traumy, spadku libido partnerki, rozłąki z nią kochający mężczyzna jest w stanie wytrzymać o wiele więcej, choć to nie jest łatwe i wiąże się z pewną frustracją ) , ale z powodu braku jasnej komunikacji przyczyn takiego stanu. Zatajenie przyczyny skutkuje utratą zaufania, pęknięciem nici porozumienia i rodzi pole do podejrzeń o brak akceptacji i lojalności, miłości, zdradę, itp. W efekcie nie zostaje spełniona nie tylko potrzeba seksu, ale także potrzeba zaufania (w Twojej terminologii jedna ze składowych potrzeby lojalności ) oraz potrzeba akceptacji i to stanowi gwóźdź do trumny związku. Brak seksu jest tylko jednym z czynników rozpadu, ale nie ma kluczowego znaczenia. W tym świetle upada Twoja teoria o wyższości seksu nad pozostałymi potrzebami.

2. W tamtej wypowiedzi nie rozpatrywałam seksu w kontekście pozostałych potrzeb przez Ciebie wyartykułowanych w poście 80, ale w oderwaniu od nich, a zatem niesłusznie i na wyrost posiłkowałeś się moją odpowiedzią dla podtrzymania Twojej tezy o kobietach czytających nienapisane i zgubnie samooszukujących się. Skomentowany przeze mnie post dotyczy tylko seksu, który przedstawiasz jako priorytet dla mężczyzn odarty z miłości, czułości i bliskości traktowanych przez Ciebie tylko jako środek do celu i sposób mydlenia oczu partnerce, żeby tylko rozłożyła nogi. W drugim podkreślonym fragmencie wyraźnie piszesz: " Ale jemu tak naprawdę zależy TYLKO na jednym. Resztę robi głównie dla Ciebie" W ten sposób negujesz występowanie u mężczyzn potrzeb miłości, czułości i bliskości. W innym poście, którego nie chce mi się szukać w gąszczu wizażowym, podkreślasz, że dla facetów na początku właściwie nie liczy się intelekt ("Nas nie obchodzi jakie macie fakultety") , piękne wnętrze ani osobowość, przychodzą TYLKO po seks, a zostają w przypadku spełnienie pozostałych potrzeb. Gdzie zatem pomyliłam się, wysnuwając z Twojego toku rozumowania następujące wnioski?

- Kobieta jest niezbędna mężczyźnie wyłącznie do seksu (czyli innymi słowy facet chce od kobiety TYLKO seksu)
Cytaty:
"Do tego zmierzam od początku, że facet przychodzi po seks..." " "Ale jemu tak naprawdę zależy TYLKO na jednym."
"Mają ich tylko kilka i pierwszą z nich jest seks. PIERWSZĄ, ALE NIE JEDYNĄ. Tę potrzebę mogą zaspokoić tylko z kobietą. Wszystkie inne mogą z powodzeniem zaspokoić w inny sposób."

-Mężczyzna może realizować pozostałe potrzeby np. lojalności wsparcia na zewnątrz, np. w grupie innych samców ze stada i nie potrzebuje do tego kobiet.

-Jednak jeśli kobiecie poza zapewnieniem fajerwerków w łóżku uda się jeszcze mimochodem spełnić te potrzeby, to facet wchodzi w związek, w którym odstawia teatrzyk z grą wstępną, pocałunkami, czułymi słówkami.
Cytat: " Kiedy go {związek} tworzą na trwałe? Wtedy, gdy oprócz seksu, po który do kobiety przyszli, zaczynają od niej dostawać coś więcej"

Główna słabość takiego rozumowania polega na tym, że po przyjęciu powyższych założeń i takim ustawieniu priorytetów gwarancją trwałości i udanego związku czy tez raczej układu damsko-męskiego byłby wyłącznie seks, mężczyzna nie wymagałby od kobiety spełnienia pozostałych potrzeb, które z powodzeniem mógłby realizować na zewnątrz np. w męskim gronie. Związek stałby się dla faceta zbędny, zostałby zastąpiony przez układy i układziki na tle seksualnym bez zawracania sobie głowy grą wstępną i paplaniem o miłości. Idąc dalej, nawet kobieta stałaby się zbędna dla mężczyzny, bo rozładować popęd seksualny można samemu podczas masturbacji a mechaniczny, odarty z jakichkolwiek głębszych uczuć czy emocji stosunek odbyć z dmuchaną lalą z sex shopu, która jest wyposażona we wszystkie potrzebne otwory, dyspozycyjna 24 godziny na dobę, nie mówi, nie stawia wymagań nie trzeba jej zamykać ust pocałunkiem ani tracić czasu na grę wstępną. To stoi jednak w sprzeczności z Twoim twierdzeniem, że większość facetów mimo wszystko chce związku. Po co, skoro na zewnątrz poza związkiem z powodzeniem mogą oni realizować wszystkie potrzeby poza seksem i nie muszą szukać akurat w kobiecie akceptacji, lojalności wsparcia?! Dlaczego sam seks nie wystarcza, zeby zostać z kobietą, skoro inne potrzeby spełnia świat zewnętrzny? Czyżby heteroseksualni mężczyźni mieli jednak inne potrzeby takie jak potrzeba miłości, czułości i bliskości, które mogą zrealizować tylko z kobietą? Czyżby jednak nie wystarczało im tylko bezuczuciowe rozładowanie popędu z byle kim, byle gdzie i byle jak?

3. Owszem generalizacja pozwala usystematyzować otaczający nas świat, zidentyfikować i nazwać pewne zjawiska, ale jednak niesie ze sobą zwłaszcza w przypadku szufladkowania ludzi duże ryzyko zasklepienia się w schematycznym myśleniu, zamknięcia się na indywidualność jednostki i traktowania człowieka jako element pewnego zbioru. I o ile to ma sens w badaniach socjologicznych czy psychologicznych, to w podejściu do drugiego człowieka i związku przynosi więcej szkody niż pożytku, Nie muszę znać potrzeb wszystkich mężczyzn, żeby mieć udany związek. Wystarczy, że poznam potrzeby jednego, konkretnego mężczyzny, z którym chcę tworzyć związek a do tego nie potrzebuję ogólnych formułek, gotowych ramek i schematów. Zresztą one wszystkie biorą w łeb, gdyż hierarchia potrzeb każdego człowieka to niemierzalna, wymykająca się wszystkim regułom, unikalna wypadkowa wielu czynników. Seks, choć stanowi istotną męską potrzebę, nie jest u wszystkich mężczyzna potrzebą pierwszoplanową. U niektórych ważniejsza jest np. potrzeba akceptacji i zrozumienia, co potwierdzają nawet relacje prostytutek, do których pewien odsetek facetów nie przychodzi po seks (do stosunku nawet nawet nie dochodzi), ale po zrozumienie, towarzystwo, możliwość wygadania się.

Edytowane przez tacyta
Czas edycji: 2011-12-23 o 10:47
tacyta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-23, 10:07   #381
Sweet Chocolate
Raczkowanie

.

Czas edycji: 2012-10-24 o 19:25
Stary 2011-12-23, 10:40   #382
Bananalama
jestę wieszczę

Myślę, że te przytoczone przykłady z seksem bez zobowiązań nie są i nie mogą być przedmiotem szerszej dyskusji. Dlaczego? Dlatego, że dużo wody musi upłynąć, by ludzie przestali na kobietę lubiącą seks bez zobowiązań mówić "puszczalska dz...".
Dlaczego jest więcej agencji towarzyskich dla mężczyzn? Bo jest na to większe przyzwolenie społeczne. Facet w oczach społeczeństwa po prostu "ma potrzebę/prawo", bo tak i już. O kobiecie, która korzysta z takich usług powie się, że widocznie jest wybrakowana, nikt jej nie chciał, jest żałosna itp. Cóż, jak powiedział mój ulubiony pan profesor, każdy facet za żonę chce Zosię, ale nie ma nic przeciwko kilku Telimenom w życiu. W Polsce zaś tych "Zoś" jest ponoć najwięcej.
Znam kobiety, które dla seksu rozwaliły rodziny. Co ciekawe, znam więcej takich kobiet niż mężczyzn. Znam też więcej kobiet niż mężczyzn, które nie potrafią bez seksu żyć. Mimo to nie wyrokuję opinii na tej wąskiej grupie, ponieważ zdaję sobie sprawę, że ludzie są różni.

Generalnie podpisuję się pod postami Jane i Tacyty. Dziewczyny już w zasadzie ujęły w słowa to, co chciałabym powiedzieć.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-23, 11:04   #383
Selekcjonerka
Rozeznanie

Cytat:
1. ^selekcjonerko, nie możesz nie zważać na to, jak ty czy ja czy inne kobiety jesteśmy projektowane: mianowicie rozwiązłość u kobiety jest naznaczona takim piętnem - że usłyszysz z ust kobiet całe elaboraty na temat, że rozwiązłe nie są

Sama nie jestem pewna, czy to o czym mówisz nie jest skutkiem czegoś, a nie przyczyną. Innymi słowy: czy te kobiety powiedziałyby "tak" w większej części, gdyby nie to, w jakich warunkach żyjemy.

2. Weź też pod uwagę inną okoliczność, Selekcjonerko. Coś, o czym mówi się mało, a dotyczy wielu kobiet. Otóż całe tabuny kobiet nie umieją osiągnąć orgazmu: jeślibyś widziała, że twój partner zawsze go ma, a ty niemal wcale, albo po prostu wcale, to by ci mógł seks wylecieć z głowy

Kobiety osiągają go w inny sposób, niż mężczyźni (mówię o innych związkach chemicznych biorących w tym udział). Myślę, że gdyby u kobiet było to tak łatwe - to nie wiem, czy prostytutki byłyby tylko dla mężczyzn
(...)
1. Gdyby czysty seks był ich podstawowym instynktem, nie zważałyby na piętno.

2. No właśnie - a czego zwykle potrzebują kobiety, żeby się orgazmu nauczyć? Poczucia bezpieczeństwa, zaufania, delikatności, czasu - wszystkiego, co może im dać tylko partner, z którym wiąże je coś więcej.

Cytat:
Napisane przez Weronikapr Pokaż wiadomość
No tak ale czy panowie z baru byli w jakikolwiek sposób reprezentatywni? Jeśli tak to na jaką grupę, bo przecież nie na wszystkich? Przytaczanie takich badań bez szczegółów jest bez sensu, bo wnioski owszem każdy tu wyciągnie i wiadomo jakie, ale czy będą prawdziwe? No nie. Bo nie wiadomo co to za bar i jakich jegomościów przyciągał, kim były osoby "badane", jaki miały status związku, społeczny bla bla bla... Pytania można mnożyć. A wyników tego badanka nie można przekładać na całość męskiego rodu i każdy psycholog - badacz Ci to potwierdzi.
Mniemam, że panowie byli tak samo reprezentatywni, jak kobiety. Doświadczenie możesz przeprowadzić też na ulicy. Wyniki badań mniejszości przekłada się na większość. Standardowa metoda indukcji, stosowana w wielu naukach.

Cytat:
Napisane przez tacyta Pokaż wiadomość
(...)
Główna słabość takiego rozumowania polega na tym, że po przyjęciu powyższych założeń i takim ustawieniu priorytetów gwarancją trwałości i udanego związku czy tez raczej układu damsko-męskiego byłby wyłącznie seks, mężczyzna nie wymagałby od kobiety spełnienia pozostałych potrzeb, które z powodzeniem mógłby realizować na zewnątrz np. w męskim gronie. Związek stałby się dla faceta zbędny, zostałby zastąpiony przez układy i układziki na tle seksualnym bez zawracania sobie głowy grą wstępną i paplaniem o miłości. Idąc dalej, nawet kobieta stałaby się zbędna dla mężczyzny, bo rozładować popęd seksualny można samemu podczas masturbacji a mechaniczny, odarty z jakichkolwiek głębszych uczuć czy emocji stosunek odbyć z dmuchaną lalą z sex shopu, która jest wyposażona we wszystkie potrzebne otwory, dyspozycyjna 24 godziny na dobę, nie mówi, nie stawia wymagań nie trzeba jej zamykać ust pocałunkiem ani tracić czasu na grę wstępną. To stoi jednak w sprzeczności z Twoim twierdzeniem, że większość facetów mimo wszystko chce związku. Po co, skoro na zewnątrz poza związkiem z powodzeniem mogą oni realizować wszystkie potrzeby poza seksem i nie muszą szukać akurat w kobiecie akceptacji, lojalności wsparcia?! Dlaczego sam seks nie wystarcza, zeby zostać z kobietą, skoro inne potrzeby spełnia świat zewnętrzny? Czyżby heteroseksualni mężczyźni mieli jednak inne potrzeby takie jak potrzeba miłości, czułości i bliskości, które mogą zrealizować tylko z kobietą? Czyżby jednak nie wystarczało im tylko bezuczuciowe rozładowanie popędu z byle kim, byle gdzie i byle jak?
Wyobraź sobie, że stajesz przed wyborem: do końca życia jeść tylko 1 z 3 opcji:
1. suchy chleb razowy,
2. fast-foody,
3. swoje ulubione potrawy skomponowane i przyprawione wg Twoich preferencji.

Co wybierasz?

Dla facetów analogia to seks do końca życia z:
1. Sztuczną pochwą/lalą
2. Jednorazowymi partnerkami
3. Ukochaną kobietą, z którą dodatkowo dotarli (analogia do przyprawienia) się seksualnie.
Stary 2011-12-23, 11:24   #384
tacyta
Wtajemniczenie

Cytat:
1.
Wyobraź sobie, że stajesz przed wyborem: do końca życia jeść tylko 1 z 3 opcji:
1. suchy chleb razowy,
2. fast-foody,
3. swoje ulubione potrawy skomponowane i przyprawione wg Twoich preferencji.

Co wybierasz?

Dla facetów analogia to seks do końca życia z:
1. Sztuczną pochwą/lalą
2. Jednorazowymi partnerkami
3. Ukochaną kobietą, z którą dodatkowo dotarli (analogia do przyprawienia) się seksualnie.
Przykład nietrafiony, bo de gustibus non est disputandum. Jedni preferują suchy chleb i nie ma dla nich znaczenia czy używają do celów seksualnych substytutu kobiety czy też biernej kłody. Inni całe życie jedzą fast foody zadowalając się przypadkowymi, jednonocnymi partnerkami. Jeszcze inni wolą bardziej wyszukane dania, więc wybierają stałą kochankę, z którą dotarli się seksualnie, "profesjonalistkę", która spełni ich najdziksze fantazje, albo kochającą partnerkę.
Poza tym, tłumaczenie istnienia stałych związków dotarciem seksualnym do mnie nie przemawia, bo dotrzeć seksualnie można się także z osobą, której się nie kocha i z którą nie jest się w związku, np. z wyżej wymioną prostytutką, która nie ma zahamowań i spełni nawet najdziwniejsze życzenia klienta.
Stary 2011-12-23, 11:37   #385
Selekcjonerka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tacyta Pokaż wiadomość
Przykład nietrafiony, bo de gustibus non est disputandum. Jedni preferują suchy chleb i nie ma dla nich znaczenia czy używają do celów seksualnych substytutu kobiety czy też biernej kłody. Inni całe życie jedzą fast foody zadowalając się przypadkowymi, jednonocnymi partnerkami. Jeszcze inni wolą bardziej wyszukane dania, więc wybierają stałą kochankę, z którą dotarli się seksualnie, "profesjonalistkę", która spełni ich najdziksze fantazje, albo kochającą partnerkę.
Poza tym, tłumaczenie istnienia stałych związków dotarciem seksualnym do mnie nie przemawia, bo dotrzeć seksualnie można się także z osobą, której się nie kocha i z którą nie jest się w związku, np. z wyżej wymioną prostytutką, która nie ma zahamowań i spełni nawet najdziwniejsze życzenia klienta.
Toć przecież istnieją mężczyźni, którzy nigdy w stały związek nie wchodzą, bo wolą seksualne fast-foody. Co do stałej kochanki, myślę, że takich związków by było więcej, gdyby kobieca podaż się powiększyła, zwłaszcza kochenek zawsze dostępnych (a nie takich, co trzeba z tygodniowym wyprzedzeniem wszystko planować, coby oficjalny partner nie nakrył). Z prostytutką też potrzebny by był czas, by się dotrzeć, poza tym spora część ludzi boi się chorób wenerycznych.
I tak, mamy w życiu różne układy. Większość jednak lubi dobrze zjeść. Czyli mieć stałą, sprawdzoną partnerkę.

Edytowane przez Selekcjonerka
Czas edycji: 2011-12-23 o 11:38 Powód: lit.
Selekcjonerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-23, 12:17   #386
JanePanzram
Zakorzenienie

^ uwierz, że pewne rzeczy nie różnią się drastycznie u kobiet i u mężczyzn. Mówisz o schematycznym ujęciu mężczyzny. I z tego schematu wyciągasz wnioski:
"facet musi mieć kochankę w każdym porcie"
"kobieta to puch marny, co żywi się uczuciem"

i inne tego typu historie.
Jeśli znasz w swoim otoczeniu większość takich mężczyzn o których mówisz - to żyjesz w patologii w wykrzywionym świecie.

W swoim otoczeniu widzę procent niewielki takich, co by chodzenie do prostytutki (strzelmy, że by ich na to stać było na co dzień i tak przez lata) czy innego typu układy uważali jako naturalną swoją potrzebę, która by zastąpiła "męczenie się i zabawę w związek z jakąkolwiek babą".

Edit: parę słów wyjaśnienia - w razie, gdybyś sądziła, że cię powyższym zdaniem staram się obrazić. Ja je uważam za stwierdzenie faktu, a nie obrazę, co też tu wyjaśniam (edit: chociaż w mocno dygresyjnym stylu ).
Otóż: człowiek jak się zdaje dlatego tak się namnożył i jest nas tak dużo i że tak powiem panujemy na ziemi - nie z powodu jakiejś swojej szczególnej waleczności, czy jurności, czy innych jakichś przymiotów - tylko z powodu szczególnej umiejętności dostosowawczych.
Skręcę w bok i nadmienię, że chociażby Darwin - w swoim dziele nie chwali wcale "silniejszego" (bo z tym ściśle sie kojarzy Darwina - że świat to dżungla, a przeżywa najsilniejszy), tylko o ile go dobrze zrozumiałam: wykazywał, jaką szczególną zmienność wykazują geny. W samej rzeczy: Darwin nie lansował wcale teorii o tym, by być jak najsilniejszym i innych rugować - tylko pokazywał na wielu przykładach właśnie tą umiejętność genów, i że w sprzyjających okolicznościach - z mutacji może powstać jakaś istotna grupa w danym gatunku i co tam więcej.

Do rzeczy. Człowiek, dzięki tej umiejętności dostosowawczej, więc teraz przejdę do mężczyzn i kobiet - dzięki tym umiejętnościom, potrafi się do wielu warunków dostosować.
Jeśli dziewczynkę będziesz wychowywać na chłopca - to nie będzie ona szczególnie kobieca, będzie wykazywać cechy "wbrew" kobiecości.
Jeśli więc negować to, jak jesteśmy projektowani wychowaniem - to tak jakby mówić o człowieku, ale odjąć mu umiejętność widzenia. Mówić o ludzkości wnioskując po jednostce, która nie widzi - i wysnuwać wielkie tezy, zupełnie to omijając.

Tak samo jest z tym przypisywanym schematycznym rolom dla kobiety i mężczyzny - wysnuwa się wnioski dalece schematyczne, które zupełnie nie biorą pod uwagę tego, że w wielkiej części to, jak ty czy ja się zachowujemy - jest skutkiem tego, że taką rolę kobiety nam przedstawiano. Facetom zaś taką rolę mężczyzny.

Aby więc mówić o tym, jakie faktycznie cechy mają mężczyźni swoiście - musiałabyś albo mieć grupę mężczyzn i kobiet, którzy są wychowywani tak samo, albo musiałabyś mieć grupę kobiet, która została wychowana na modłę męską - i wtedy dopiero te różnice byś faktycznie zobaczyła.

Całkiem więc łatwo sobie wyobrazić kobietę wychowaną w duchu "męskości" - i będzie ona chciała i x kochanków "w każdym porcie" i na uczucia zważać zbytnio nie będzie - i jakie tam jeszcze schematyzmy różnorodne będzie się dało u niej zaobserwować. Nie jest więc to dowód na cechy męskie - tylko opisujesz schematyczne ujęcie mężczyzny.

To schematyczne ujęcie będzie wyglądało inaczej w Czeczenii, a jeszcze inne w Chinach, a jeszcze inne w jakimś tam Boston, Masecziusets i inne cechy w to włożysz i inaczej będzie można rolę mężczyzny przedstawić.

Czas edycji: 2011-12-23 o 14:20
Stary 2011-12-23, 14:58   #387
Ereina
Raczkowanie

Cytat:
Wracam do listy nieomówionych potrzeb wykluczając z niej potrzebę samotności:

- wierność,
- zaufanie (2),
- bycie numerem jeden,
- lojalności,
- wsparcia.

Wierność, to nie tylko wierność w seksie. To również stanie przy mężczyźnie wtedy, gdy zwolnią go z pracy. To również powiedzenie przed koleżankami - 'to mój facet'. A gdy zwrócą uwagę, że nie jest on Leonardem Dicaprio odpowiedź - 'ale jest mój i nie zamienię go na innego'. Ale czyż można być lojalnym nie będąc wiernym? Moim zdaniem nie i dlatego słowo wierność zastępuję słowem lojalność, bo jest zwyczajnie szerszym pojęciem. Dlatego Asiu dobrze zrobiłaś podejmując decyzję o wyjeździe do Anglii za swoim facetem. Dałaś jasny sygnał, że chcesz jego niezależnie od tego czy w Polsce, czy w Anglii, bo on jest Twój. Okazałaś się lojalna.

Zaufanie, to nie tylko wiara w to, że facet nie zdradza. To również wiara w niego. W jego możliwości. W to, że chce dla Was jak najlepiej. Że wszystko co robi, robi z myślą o Was. Czy można być lojalnym nie ufając? Moim zdaniem nie i dlatego wolę lojalność jako pojęcie szersze. Dlatego TmargoT, gdy napisałaś 'mam nadzieję' określiłem to mianem braku lojalności. Poddałaś w wątpliwość możliwości, intencje, a więc wykazałaś brak zaufania. W moim języku był to brak lojalności.

Bycie numerem jeden dla faceta znaczy dwie rzeczy. Potrzebę realizowaną w świecie zewnętrzym w pracy, w sporcie, pasjach, itp.. I tu różni mężczyźni różnie do tego podchodzą. Jeden chce być prezesem, a drugi wygrać zawody wędkarskie. Trzeci na rybach realizuje potrzebę samotności, a rywalizuje o miano najlepszego specjalisty w branży. Jeszcze inny chce mieć więcej forsy niż pozostali, a kolejnemu wystarcza to co ma, za to chce władzy. Przykłady można mnożyć i co mężczyzna to inne podejście do rywalizacji i zwyciężania. Ale tak się dzieje w świecie zewnętrznym. W związku jest diametralnie inaczej. W związku każdy facet chce być dla Was numerem jeden. Każdy chce wiedzieć, że go potrzebujecie. Że cieszycie się, iż jest. Każdy chce się czuć wyróżniony. Każdy chce się czuć doceniony. Te wszystkie drobne gesty, te słowa - 'Dziękuję kochanie! Doceniam to! Jesteś taki silny! Jesteś wszystkim czego potrzebuję! etc.' do nagroda i zachęta dla facetów. Nagroda za ich starania i zachęta do większego wysiłku. Ale co tak naprawdę czuje facet, gdy tak się zachowujecie? Czuje Wasz oddech za plecami, czuje mur, o który w razie problemów może sie oprzeć, czuje, że ktoś osłania mu plecy, że jest z tyłu ktoś kto wyciągnie pomocną dłoń i, że to co robi, robi dla kogoś i ma to sens. W moim języku nazywa się to wsparciem. Dlatego moja lista potrzeb liczy tylko trzy pozycje:

1. Seks
2. Lojalność
3. Wsparcie.
Ja mam dokladnie takie same potrzeby. Czy to oznacza, ze jestem samcem?

Do tego dodalabym rozrywke a scislej mowiac interesujace wspolne spedzanie czasu. Jesli facet nie ma w partnerce przyjaciela, kumpla to na dluzsza mete nie wypali.
Ereina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-23, 17:17   #388
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Wiesz, ja nie znam na żywo żadnego swingersa, ale czy to znaczy, że swingersi nie istnieją?
Poza tym — mówisz, że w internecie można napisać wszystko, a sama cytowałaś wypowiedzi mężczyzn, które były zamieszczone właśnie w internecie

Cytat:
Nie, nie znam żadnej kobiety, która z powodu braku seksu w związku jest w stanie, np. rozbić swoją rodzinę, znaleźć sobie kochanka, bo tak tego potrzebuje, wynająć mu mieszkanie i utrzymywać go za seks. Nie znam kobiety, która seks będzie stawiała ponad wszystko. Jeśli istnieją, to w zdecydowanej mniejszości.
To, że takich kobiet nie znasz, nie znaczy, że one nie istnieją

Cytat:
A seks dla mężczyzny jest tak istotny, że jeśli nie znajdzie go w związku to poszuka gdzie indziej - czy to takie trudne?
Strasznie stereotypowe podejście.

Cytat:
Między kobietą a mężczyzną w kwestii zapotrzebowania na seks są różnice i nikt mi nie wmówi, że nie.
Masz prawo do własnej opinii. Ale ja się z Twoją nie zgadzam.
Z tego, co obserwuję, to większość ludzi (niezależnie od płci) bardzo potrzebuje seksu. I jak seksu w związku nie ma, bądź jest kiepski, to zazwyczaj reszta związku też się sypie. Człowiek jako taki jest istotą seksualną, więc potrzebuje seksu.

Cytat:
Zdziwisz się jak odpowiem, że nie siedzę? Ale to jeszcze nie znaczy, że nie mogę pewnych rzeczy wiedzieć. Tak już człowiek działa, tak poznaje świat, że próbuje go klasyfikować i systematyzować. Klasyfikujemy i układamy sobie na kupki wszystko. A na czym się w tej działalności opieramy? Na podobieństwach, na cechach wspólnych. Gdy powiem Ci słowo 'kot' oczami wyobraźni zobaczysz kota. Trudno określić słowami czym to coś różni się od psa, bo przecież koty są różne, a jednak ich z psami nie mylimy. W zasadzie każdy rzeczownik, którego używasz, a który nie jest nazwą własną to generalizacja. Gdy mówię dom, mąka, drzewo, facet, góral, dziwka, pantoflarz, czy feministka nie mówię przecież o jednym bycie tylko o pewnym zbiorze bytów mających pewne wspólne właściwości.
Zdaję sobie sprawę z tego, że człowiek wiele rzeczy generalizuje. I przede wszystkim klasyfikuje różne osoby, zjawiska, rzeczy pod kątem jakiejś cechy bądź zbioru cech. Przecież mężczyźni są różni, niscy, wysocy, grubi, chudzi, jasnoocy, ciemnoocy, spokojni, nerwowi itd. Ale do kategorii „mężczyźni” należą wszyscy, bo należą do gatunku ludzkiego i mają cechy płciowe męskie. Cała reszta, czyli ich wzrost, waga, charakter itd. nie mają znaczenia, i tak są mężczyznami. Ale to nie znaczy przecież, że są tacy sami, że mają takie same potrzeby

Cytat:
Pierwszy raz zadałaś mi to pytanie, gdy zakwestionowałem 'miłość' TŻ-a Karoliany33 i 'bliskość, nagość, całowanie' TŻ-a Vixen. Sama w późniejszych postach twierdziłaś, że seks jest bardzo ważny zarówno dla mężczyzny, jak i dla kobiety. A ja Cię zapytam - jak ważny? Tak mało ważny, że aż obaj ci panowie o nim zapomnieli wymieniając swoje nawjważniejsze potrzeby?
Moim zdaniem seks jest bardzo ważny dla większości zdrowych i seksualnych osób. Nie powiem, że dla wszystkich, bo nie znam potrzeb wszystkich ludzi.
Ale z moich obserwacji wynika, że znaczna większość osób uważa seks za bardzo istotny.

Za to Ty stwierdziłeś „Nie dajcie się zwieść wypowiedzi TŻ-ta Karoliany33. Jemu nie chodzi o miłość platoniczną. Jemu chodzi o miłość fizyczną, a więc seks.”, tak jakbyś to Ty wiedział lepiej co autor miał na myśli.
Skąd wiesz, że TŻ-owi Karoliny chodziło o miłość fizyczną? A nie platoniczną? Skąd? Siedzisz w jego głowie? Nie.

Cytat:
Czy seks dla mężczyzny może być aż tak mało ważny, aby zapomniał go wymienić wśród najważniejszych swoich potrzeb w związku z kobietą?
Jak widać może. Chyba, że TŻ Karoliny pod hasłem „miłość” miał na myśli jednocześnie fizyczny i psychiczny aspekt miłości.

Cytat:
Jak sądzisz, dlaczego my trzej bez problemu napisaliśmy jako pierwsze słowo 'seks', a oni tego nie zrobili?
Dlatego, że dla Was seks jest najważniejszy.

Cytat:
To nie ma znaczenia! Przypomnij sobie Waszą reakcję na zacytowany przez Asię fragment książki. Autor był podany i co z tego? Wy nie chcecie znać prawdy!!!
Zacytowałeś fragment artykułu z gazety.pl i uznałeś, że to prawda objawiona. A co gdybym ja kiedyś była redaktorką na tamtym portalu i napisała, że jednak jest odwrotnie, że to kobiety narzekają na brak seksu, a mężczyźni na brak rozmowy? Czy wtedy również traktowałbyś artykuły na gazecie jako rzetelne źródło informacji?

Poza tym — dlaczego miałabym uznawać, że Ty najlepiej znasz facetów i ich potrzeby? Zwłaszcza, że to, co mówisz jest sprzeczne z tym, co sama obserwuję, z Tym, co mówi mi TŻ i z tym, co mówią mi moi kumple.

Cytat:
Rozmowa - wizażowy fetysz. Porozmawiaj z nim!!! A wiesz jak na faceta działa tekst - Kochanie musimy porozmawiać? Jak czerwona płachta na byka.
Och, bo hasło „musimy porozmawiać” sugeruje już, że stało się coś naprawdę złego. Zazwyczaj od takich słów zaczyna się rozmowa o niechcianej ciąży albo zdradzie
Natomiast sama szczera rozmowa w związku jest niesamowicie istotna, bez niej się wszystko zawali. Bo jak tu bez słów wytłumaczyć coś? Wyjaśnić? Nie da się. Trzeba w związku rozmawiać.

Cytat:
I one są identyczne z Twoimi, jest ich tyle samo i są ułożone w identycznej kolejności?
Tak, to są te same potrzeby Miłość, seks, wierność, zaufanie i dogadywanie się

Cytat:
A zdrada emocjonalna? To już zależy od konkretnych osobników, ale znów przeważnie jest tak, że na coś co część z Was już traktuje jako zdradę emocjonalną np. oglądanie filmów porno, instalowanie na pulpicie komputera zdjęć rozebranych panienek większość facetów nawet nie zwróci uwagi.
Wyników badań na ten temat nie widziałam, więc trudno mi cokolwiek powiedzieć. Ale myślę, że tutaj trzeba jednak rozgraniczyć np. oglądanie porno i ustawianie sobie zdjęć nagich modeli na pulpicie. Znam osoby, które nie mają niczego przeciwko oglądaniu porno, a już nie chciałyby żeby ich partner(ka) miał(a) na pulpicie zdjęcia nagich osób.

Cytat:
Faceci zdecydowanie łatwiej wybaczają zdradę emocjonalną niż fizyczną.
Z moich własnych obserwacji wynika, że jedną i drugą zdradę się trudno i przede wszystkim rzadko wybacza. A to czy komuś łatwiej wybaczyć zdradę emocjonalną czy fizyczną to już zależy nie od płci, a od konkretnej osoby.
Stary 2011-12-24, 00:06   #389
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki, dokładnie o to mi chodziło.

Nota bene - również znam jedną kobietę, która jest w stanie czerpać satysfakcję stricte seksualną. W każdej statystyce istnieje jakiś błąd pomiaru.
Nie nazwałabym tego błędem pomiaru. Kulturowo jesteśmy tak uwarunkowane, że "seks to tylko z miłości" bo inaczej źle się o takiej kobiecie mówi. Jednocześnie znam wiele kobiet, które przyznają, że seks sobie a miłość sobie. Zresztą to wydaje się być oczywiste, bo potrzeby seksualne należą do fizjologicznych, a potrzeba miłości do emocjonalnych.

Cytat:
Moim zdaniem to wynika z powyższego co napisałam.
Tak nas nauczono.

Cytat:
pitu-pitu pierdu-śmierdu
Więc skoro wszyscy zgadzają się z tym, że seks w związku to podstawa dla mężczyzny, to o co tyle hałasu?
Przecież nikt nie mówi, że faceci Was nie kochają, no ludzie.
Nie, nie znam żadnej kobiety, która z powodu braku seksu w związku jest w stanie, np. rozbić swoją rodzinę, znaleźć sobie kochanka, bo tak tego potrzebuje, wynająć mu mieszkanie i utrzymywać go za seks. Nie znam kobiety, która seks będzie stawiała ponad wszystko. Jeśli istnieją, to w zdecydowanej mniejszości. A seks dla mężczyzny jest tak istotny, że jeśli nie znajdzie go w związku to poszuka gdzie indziej - czy to takie trudne?
Ale co ty opowiadasz?
Kobiety niestety zdradzają tak samo jak mężczyźni.
To, że ty takich nie znasz, nie znaczy, że takich nie ma.

I ja z kolei mogę napisać odwrotnie - nie znam mężczyzny, który seks stawia ponad wszystko

Cytat:
Między kobietą a mężczyzną w kwestii zapotrzebowania na seks są różnice i nikt mi nie wmówi, że nie.
Moim zdaniem to zależy od temperamentu a nie od płci

Ale jeśli lepiej ci się żyje z przekonaniem, że facet to takie zwierze, co starszy się z nim przespać i już jego świat będzie piękny to ok. Ja się tylko jeszcze raz pytam - jakim cudem rozpadają się związki, w których seks jest? No jak to się dzieje, skoro wystarczy tylko go uprawiać i już powinno być super?
Stary 2011-12-25, 21:49   #390
pipi99
Raczkowanie

Czytam ten wątek i czytam i w jednym napewno się zgadzam-seks jest w związku bardzo ważny dla obu stron, ale wspólne poglądy, zaufanie, wsparcie-moim zdaniem jest ważniejsze. Dlaczego? Bo przychodzi czas we wspólnym życiu gdzie seks się kończy, albo przynajmniej jest go duuuużo mniej a zostają pozostałe wartości(o ile są) i trzeba sobie jakoś radzić. Często widzi się starszych ludzi idących za rękę czy zwracających się do siebie czule-ktoś powie przyzwyczajenie- ja powiem miłość
No i zapytałam mojego faceta(który akurat siedział na piwie z kolegami)- jakie ma potrzeby w związku. Najpierw wysłał mi potrzeby kolegi-"kanapki, pukanko, świety spokój", zapytałam o jego, otrzymałam odpowiedź że musi się zastanowić ale są raczej podobne. Jestem zażenowana;/
pipi99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości