|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | ||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Dyskusja i pytania do: analiz, składów kosmetyków oraz różnych składników
byś miałaCytat:
![]() Cytat:
![]() Czyli standard. Za to wełna się różni, choć mnie drapie każda wełna tak samo
|
|
|
#392 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na włosy na pewno nie będzie miał w takiej ilości wysuszającego wpływu, problemy mogą się ewnentaulnie pojawić, jeśli masz bardzo wrażliwy skalp. Jeśli skóra głowy nie jest nadwrażliwa, nic nie powinno się dziać. |
|
|
|
|
|
#393 | |
|
Raczkowanie
|
W wątku z analizami kosmetyków, prosiłam o analizę szamponu Davines, Love szampon doskonale podkreślający skręt włosów, za którą dziękuję jumaatt
. Wiem już, że jest niezgodny z metodą cg, ale nie wiem dlaczego i chciałabym, żebyście ogólnie powiedziały mi czy szampon jest ok, czy raczej będzie szkodził włosom? Pytam, bo szkoda mi go wyrzucić i nie jestem jeszcze pewna czy chcę przejść na typową pielęgnację zgodną z cg, czy na początek zacząć tylko zwracać większą uwagę na składy kosmetyków... Wklejam tu analizę tego szamponu: DAVINES, Love szampon doskonale podkreślający skręt włosów. Skład: aqua, sodium laureth sulfate, glycerin, cocamidopropyl betaine, olive oil peg-7 esters, phenoxyethanol, myrtus communis leaf extract, polyquaternium-44, polyquaternium-10, sodium olivamphoacetate, coco-glucoside, glyceryl oleate, hydrolyzed rice protein, panthenol, glyceryl stearate, glycol distearate, dicaprylyl ether, lauryl alcohol, guar hydroxypropyltrimonium chloride, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, propylene glycol, disodium edta, sodium hydroxide, sodium chloride, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, parfum/fragrance. Cytat:
|
|
|
#394 | |
|
|
M_ilka17 nie da się tak jednoznacznie powiedzieć, że będzie szkodzić. To zależy od włosa, od tego, co po szamponie zastosujesz, co nałożysz przed nim, od skóry... Za dużo jest czynników, które za "szkodliwe" uznać można.
Sprecyzuj, proszę pytanie. Pod jakim konkretnie względem ma być szkodliwy ów szampon.. O niezgodność z cg piszemy w pigułce. Lektura forum powinna odpowiedzieć na podstawowe pytania, ale napiszę, choć odpowiedzi znajdziesz bez trudu. Szampon nie jest zgodny z cg, ponieważ zawiera 4 składniki, które przykleją się do włosa. Zadaniem szamponu jest czyszczenie, a nie pozostawianie na włosach ochronnej warstwy, nawet jeśli ta pomoże w rozczesaniu (ewentualnie można sobie dokapać oleju). To już zadanie odżywki. Z powodu tych 4 składników szampon nie nada się do prania rajstop i mycia podłóg - zostawi śliską warstewkę. Cytat:
|
|
|
#395 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam takie pytanie techniczne
jaka nazwe nosi w kosmetykach extrakt z zoltka?? szukam szukam i juz mnie szlag trafia i czy w tym skladzie wystepuje ten extrakt , to jest szampon jajeczny bingo spa Skład: Aqua, Sodium Laureth-2 Sulfate, Sodium Dodecylbenzenesulfonate, Cocamide DEA, Sodium Chloride, Styrene Acrylates /Copolymer, Soluble Collagen, Passiflora Edulis Fruit Extract, Saccharum Officinarum Extract, Citrus Medica Limonum Extract, Ananas Sativus Extract, Vitis Vinifera Extract, Parfum, Citric Acid, DMDM-Hydantoin, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone
Edytowane przez caskada Czas edycji: 2011-12-15 o 10:34 |
|
|
|
|
#396 |
|
ma zielone pojęcie
|
Pewnie „ovum” czyli „jajko”. Przynajmniej w jednym szamponie coś takiego widziałam. Ale może są też inne nazwy.
|
|
#397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba ze cos mi umknelo
|
|
|
|
#398 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#399 |
|
Zakorzenienie
|
no dziwna sprawa
tutaj link do tego szamponu https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...em.html&next=1 zawiera i kolagen i ex z zoltka tak pisza ladnie sciemnili a pachnie ajerkoniakiem
|
|
|
#400 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
.Dziewczyny bardzo dziękuję Wam za pomoc
|
|
|
#401 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli jednak sfantazjowali znow w skladzie albo ten kolagen jakos powiazali z zoltkiem nie niewazne tylko szkoda ze wprowadzaja w blad ludzi
|
|
|
|
#403 | ||||||
|
|
Cytat:
To tak bardzo ogólnie, bo nie zawsze substancje zawierające te nazwy są oblepiające. Czasem występują w innych funkcjach - trzeba sprawdzać. Cytat:
![]() Cytat:
Warto jednak wracać do tych informacji, utrwalać sobie Cytat:
i pokazuj się w pielęgnacji ze zdjeciami.Cytat:
Też znalazłam to samo, co Chatul. Cytat:
|
|
|
#404 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Jeśli będą efekty to na pewno się pokażę
|
|
|
#405 |
|
Przyczajenie
|
Bardzo proszę o analizę. Maska bardzo zachwalana przez fryzjerkę.
Saving Color Mask Professional by Fama Skład: Aqua, Cetyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Amodimethicone(and) C11-15 Pareth-7 (and) Laureth-9 (and) Glycerine (and) Trideceth-12, Behentrimonium Chloride, Cetrimonium Chloride, Dimethiconol, Cyclopentasiloxane, Trideceth-10, Melanin (and) Polyquaternium-10 (and) Lactobacillus/Wasabia Japonica Root Ferment Extract (and) Superoxide Dismutase, Parfum, Tocopheryl Acetate ,Imidazolidinyl Urea, Tetrasodium Edta, Citric Acid, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone. |
|
|
|
|
#406 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy)
"włosy chronić podczas mycia np stosując OMO." możesz wyjaśnić o co chodzi ?
ps. dzięki za analizę. co do szamponu, to włosy są dość suche, plączące się <pomijając juz fakt że normalnie mam strasznie suche i sianowate włosy> |
|
|
|
|
#407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Metoda OMO -> KLIK (z małą różnicą, możesz używać dowolnej odżywki jako O) |
|
|
|
|
|
#408 |
|
Przyczajenie
|
Czy lakier do włosow o takim składzie może być zgodny z metodą CG?
Witajcie.
Niedawno rozpoczęłam swoją przygodę z CG i wielu rzeczy nie wiem, dlatego chciałabym zadać 2 pytania. 1. Czy mogę używać lakieru do włosów o poniższym składzie: Dimethyl Ether, Alcohol Denat, Aqua, Octylacrylamide/Acrylates/Butylaminoethyl Methacrylate Copolymer, Aminomethyl Propanol, Benzophenone-4, Triethyl Citrate, Parfum, Benzyl Alcohol Dodam, że używam go tylko od czasu do czasu i jedynie na samą grzywkę. Jeśli jest on niezgodny z CG to byłabym bardzo wdzięczna za podanie propozycji jakiegoś innego, bardziej "przyjaznego" włosom, o ile taki istnieje ![]() 2. Drugie pytanie dotyczy wizyty u fryzjera. Ostatni raz byłam podcinać końcówki, końcem sierpnia i właśnie powoli zbieram się do salonu na kolejne lekkie cieniowanie. Stad mam kilka "podpytań" do zaKręconych Wizażanek ![]() a). Czy jeżeli stosuję metodę CG tj, używam produktów bez silikonów itd. to czy jeżeli fryzjerka zastosuje do mycia, a następnie do stylizacji kosmetyków niezgodnych z tą metodą (a prawdopodobieństwo jest duże) to czy to jednorazowe przerwanie "kuracji" cg zaszkodzi moim włosom? Troszkę to poplątałam, ale mam nadzieję, że sens został ![]() b). No i już ostatnie pytanko, mianowicie na jaką długość włosy podciąć, dodam że mój skręt (prawdopodobnie) to 2c lub 3a. Nie chciałabym też dużo ścinać włosów, gdyż je zapuszczam. Końcówki też znikomo, ale mi się rozdwajają. To już chyba tyle. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
|
|
|
|
|
#409 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy lakier do włosow o takim składzie może być zgodny z metodą CG?
Lakier ten zawiera copolymer, wiec wg mnie jest niezgodny z CG. Poza tym lakiery generalnie warto odstawic ze wzgledu na zawartosc alkoholu (denat), ktory wysusza.
Co do wizyty u fryzjera to mozesz sprobowac przyjsc ze swoimi kosmetykami lub przyjsc z umytymi w domu zgodnie z CG i poprosic o obciecie na sucho - u mnie jednak sie nie udalo i fryzjerka powiedziala, ze woli mi umyc po swojemu (obciela nastepnie na mokro i wycieniowala owszem na sucho-ale rozczesane i wysuszone czyli wyprostowany puch :/ takze minelo sie to z celem). Jesli zrobi Ci swoimi kosmetykami z silikonami to dobrze byloby zmyc je SLSem, mi nawalila we wlosy tone stylizatorow i wlosy byly tak koszmarne w dotyku ze byla to pierwsza czynnosc jaka wykonalam po powrocie do domu. Co do dlugosci to jesli konce sa zniszczone to warto podciac o pare cm na dobry poczatek pielegnacji. Zalezy tez jaka dlugosc masz teraz - nie moga byc za krotkie bo lok czy fala musi miec miejsce zeby sie pokazac, a z kolei zbyt duza dlugosc moze nieco swoim ciezarem powodowac rozluznienie skretu.
|
|
|
#410 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Aktualnie mam włosy prawie do łopatek. Końcówki jakiś już rok pewnie będzie, smaruję olejkami w celu ochrony i nawilżenia (stosowałam olej rycynowy, ale troszkę obciążał mi włosy i powodował prostowanie loków, więc zmieniłam na lżejszy - migdałowy). Zastanawiałam się tak nad ścięciem około 1-2 cm.. czy tyle wystarczy, żeby pozbyć się rozdwajających końcówek? |
|
|
|
|
|
#411 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pamiętaj, że jeżeli obetniesz za mało, to włos dalej będzie pękał i rozdwajał się coraz wyżej i wyżej, Z kolej przy obcięciu za dużo - skręt może miec za mało miejsca na pokazanie się. Ale to już kwestia, którą musisz sama rozstrzygnąc
|
|
|
|
|
|
#412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi głównie o to, czy nie będzie szkodził ![]() Mam jeszcze pytanie o maskę (była analizowana zwykła romantic z tego co na liście widzę, to jakaś nowa - skład przepisuję, więc mogą być literówki) ![]() Forte Sweden ANTI-AGE Vecorexin Protective Romantic Professional maska do włosów z jedwabiem aqua, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, behentrimonium chloride, isopropyl myristate, dimethicone copolyol, hydrolized silk, butelyne glycol, lecithin, ethylhexyl methoxycinnamate, hydrolized soy protein, hydrolized wheat protein, tocopheryl acetate, linoeamidopropyl PG-dimonium chloride phosphate, propelyne glycol, calendula officinalis flower extract, sunflower (helianthus annus) seed oil, glycerin, matricaria (chamomilla recutita) flower extract, walnut (juglans regia) shell extract, tocopherol, tripeptide-1, actylates C10-30 alkyl acrylate, crosspolimer, carrageenan (chondrus crispus) xanthan gum, triethanolamine, dimethylmethocy chromanol, glycolipds, caprylyl glycol, phenoxyethanol, parfum, isopropyl alcohol, magnesium nitrate, magnesium chloride, methylchloroisthiazolinon e, citric acid, linalool, limonene
|
|
|
#413 |
|
Zakorzenienie
|
Żebyśmy się dobrze zrozumiały - dodaj ten komentarz do analizy innego szamponu z barwy. To są silne detergenty i nie każdemu może on pasować
|
|
|
|
|
#414 |
|
Rozeznanie
|
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2603
Uzywac? Nie uzywac? Jesli tak, to jak czesto? Moze zaszkodzic? Nie mam specjalnie wrazliwego skalpu, nie mam zadnego doswiadczenia z ampulkami, wlosy wypadaja mi tak troszke...
|
|
#415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję
Edytowane przez blair witch Czas edycji: 2012-01-23 o 19:23 |
|
|
|
|
|
#416 | ||||||
|
|
Cytat:
Jeśli jednak bardzo chcesz, to powinnaś stosować takie kuracje codziennie przynajmniej przez 3 tygodnie. Zaszkodzić może, jeśli masz uczulenie na te substancje, a w szczególności na mentol i eukaliptus (podejrzewam, że to olejki eteryczne, ale producent nie podaje ) oraz gdy alko podrażnia skórę.A teraz coś ode mnie z zapytaniem o to, co sądzicie ![]() Mustela Bebe, balsam, kojący dla dzieci Cytat:
jednak 30 zł za 40 ml to co najmniej lekka przesada ![]() A tu szczególnie zdania Ajrisz - Mustela Bebe, żel, do mycia głowy, ciała Cytat:
Mustela Bebe, żel do mycia głowy i ciała Cytat:
![]() Znalazłam jeszcze płyny do skóry głowy: Cerkosol, płyn do skóry głowy Cytat:
plus żel: Cerkogel, żel pielęgnacyjny do skóry głowy Cytat:
![]() Ciekawam wrażeń
|
|
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
Dostałam łagodnego czyściciela
Avene, Lotion Nettoyante Pour Peaux Intolerantes (Łagodny żel oczyszczający do skóry nadwrażliwej) KWC Skład: eau thermale d'Avene 96 %, tensioactifs doux végétaux 0,25 %, conservateur CTAB orthophénylphénol, excipient qsp 100 % O analizę nie proszę bo za mało danych, plus to co widzę to widzę sama: łagodne tylko czy myje ![]() Co o tym sądzicie? Pierwszy raz widzę żeby ktoś się przyznał do procentażu :P |
|
|
|
|
#418 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Możliwe, że wpływają na to jakieś dodatkowe elementy składu, ale niestety nie wiem jakie. Cytat:
Ale w końcu Avene specjalizuje się w skórze wrażliwej, więc myślę, że stanęli na wysokości zadania i władowali coś naprawdę delikatnego. |
||
|
|
|
|
#419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#420 |
|
Zakorzenienie
|
Przepraszam, ale chciałabym tak nieśmiało zapytać, czemu prośby o analizy z 86 strony wątku z analizami zostały pominięte?
Ja dodałam szampon i odżywkę, które są dość rzadko spotykane, czy to przez to? Czy może coś źle napisałam?pozdrawiam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.

byś miała

. Wiem już, że jest niezgodny z metodą cg, ale nie wiem dlaczego i chciałabym, żebyście ogólnie powiedziały mi czy szampon jest ok, czy raczej będzie szkodził włosom?
chyba ze cos mi umknelo

ladnie sciemnili
a pachnie ajerkoniakiem 

) oraz gdy alko podrażnia skórę.![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)